2017-06-03 1247 瀏覽
很小的店面,客人不断,食物不愧是米其林一星。冬阴功汤特别鲜,西红柿味道浓,虾子有三四个。炒粉很入味,放了各种料。炒虾不如其他惊艳。三个人点了三个菜三杯饮料,人均75左右。
2015-10-09 3841 瀏覽
在糖水道轉角位的「迦南」在北角有一段不短的時間了,可惜就是一直都沒有動力入去一試,今日終於的起心肝入去買外賣回家分享美食。舊式的鋪面,而裡面就由數位女人的主場,與泰國的街頭某些鋪都好相似。***********************炭燒豬頸肉-烤得剛剛好,肉質夠爽脆而且十分Juicy薄薄一片沾上沙嗲醬或泰式辣醬很滋味泰式沙律豬頸肉(小辣)-很惹味的沙律,配料都不算少酸酸辣辣的口感相當開胃用生菜包著來吃又有另一番清新的風味***********************-MisS F

***********************
炭燒豬頸肉
-烤得剛剛好,肉質夠爽脆而且十分Juicy
薄薄一片沾上沙嗲醬或泰式辣醬很滋味
泰式沙律豬頸肉(小辣)
-很惹味的沙律,配料都不算少
酸酸辣辣的口感相當開胃
用生菜包著來吃又有另一番清新的風味

***********************

-MisS F

外賣自取
1K
2015-10-07 2426 瀏覽
這食肆真的很細小,相信在舖內最多可容納15位食客左右。而聽到店內經常傳出泰語,雖然不懂聽,但卻很有泰國的感覺。這款蝦醬炒飯火候不錯,很有鑊氣,而且夠辣。坐在店內真的很有身處泰國小店的感覺,不錯。
蝦醬炒飯
2015-09-30
好熱呀~~不過有人話要帶我去食「正宗」泰國菜,一向唔怕熱的AW當然捨命陪君子! 自家經營的小店,全是泰國人主理,不要想得太豪華(沒什麼裝修的啊),店內只有簡單的桌椅和風扇。坐位不多,Menu是貼在牆上的,要不是有人是常客,AW也要大鄉理地問東問西,所以今次要同大家分享的美食,很多都不知道菜名是什麼,只知道「好味」就可以了。哈哈~ 有人在雪櫃直取「泰式特飲」,甜甜的,要是再凍一點會更佳。而豬頸肉炒得乾了一點,可能因為午市人多的關係,所以醬汁比平時少(有人說的)。至於冬陰功湯是AW至愛(最兩天才喝過呢~) ,很足料,酸辣味道適中,很開胃! 最後還點了雞肉和牛肉串燒,淋在串燒的醬汁(我估係沙嗲醬) 很惹味! 很滿足的一頓午飯! 감사합니다~~泰式豬頸肉,下次要叫落多D汁呀!足料的冬蔭功湯,不過天氣再熱一點的話,可能叫外賣會比較好一點(因為餐廳沒有冷氣啊~) 串燒味道很好,而且烤煮火喉剛好

泰式豬頸肉

泰式豬頸肉,下次要叫落多D汁呀!

冬陰功湯

(因為餐廳沒有冷氣啊~)

雞、牛串燒

串燒味道很好,而且烤煮火喉剛好

題外話/補充資料: 餐廳是很簡陋,但食物不錯, 太邁究環境的話可以止步
2015-05-08
冬陰功湯
雞、牛串燒
2015-05-04 1519 瀏覽
迦南泰國小食我又來吃了!由於上一次吃過冬陰公湯金邊粉後,非常掛念那泰國正宗的味道,所以今天放工後,我又忍不住來了迦南泰國小食!看一看玻璃上的餐牌,我今天決定要吃泰式海南雞飯!不消一會兒,海南雞飯便上枱了,看一看那些非常嫩滑的海南雞,店員已把雞骨去掉,方便客人吃呢!海南雞的雞味很濃,肉質軟腍,油飯味道則偏淡,而且有小小飯焦,另外,特製的泰式醬汁則非常惹味,微辣微酸,正呀!整體來說,海南雞的質素不錯,但油飯比較遜色,而我最愛的則是海南雞飯的醬汁。

迦南泰國小食

2015-05-01
  • 海南雞
2015-04-29 1342 瀏覽
迦南泰國小食又放lunch了,在北角上班,經常要想吃什麼,實在是很傷腦筋,有時想吃韓國東西,有時又想吃港式茶餐廳...今天,心血來潮想吃泰國食物,在北角走啊走,來到迦南泰國小食,聞到香氣滿溢的串燒味道,再看看店裏全都是泰國人,心想味道應該不會太差,應該是正宗的泰國食物吧!再看看貼在玻璃上的餐牌,價錢不貴,一於入去試試!冬陰公湯金邊粉 $47等了大約五分鐘,冬陰公湯金邊粉終於上枱了!冬陰公湯味道非常濃郁,酸酸辣辣的,感覺刺激得來又非常惹味,更有三隻大蝦,用料十分慷慨,想不到這小店竟能做出這麼正宗的泰國冬陰公湯呢!金邊粉的份量也不少,我邊吃邊流汗,因為味道實在太濃郁,辣味直攻身體每一部份!不過小店內是沒有冷氣的,只有風扇,座位旁邊就是開放式的廚房,所以這次汗流得特別多!xd

迦南泰國小食
再看看貼在玻璃上的餐牌,價錢不貴,一於入去試試!
冬陰公湯金邊粉 $47

2015-04-29
  • 冬陰公湯金邊粉
2013-10-10 1038 瀏覽
每次路過北角渣華道的迦南泰國小食,雖然門面不算光鮮,卻聽過不少朋友說水準不錯。碰巧想吃芒果糯米飯想了好幾天,今天午飯後終於忍不住買了一客當甜品。不像有些餐廳只用白糯米,這裡用了黑、白兩種糯米,芒果也十分甜。價錢只要$27,算是十分實惠。PS: 他的不少甜品是當天早上預先造好的,所以有時候午飯時間左右去最好,新鮮出爐。

題外話/補充資料: 去的時候看到其他人吃Pad Thai,賣相很不錯,有機會要試試!
2013-10-02
10 分鐘 (外賣自取)
2013-08-22 937 瀏覽
一直留意咗呢間餐廳好耐雖然裝修簡陋,噏耷,但正正係呢點好吸引我感覺好地道好有風味細細地一間鋪,已經有齊串燒,湯粉麵同埋炒粉麵飯,牆上都貼咗好多菜式嘅相,大部分有寫價錢,有啲無,而且無餐牌,所以相機價錢同其他菜色都要問佢,知道嘅係呢度無炒菜^^"其次嘅係呢度都有啲泰式小食賣,芒果糯米飯,魚餅蝦片都有突然好想飲冬蔭功,星期五夜晚嚟買外賣,係門口已經聞到好香串燒味,第一次行入去,好緊張^^"...店面好細,得12個位,甚至更少,但都坐滿仲好多人叫咗外賣添唔識點叫嘢食..好彩入面有個牌寫住"自助食品"..喔!我明啦即係要喺出面買完先坐底食要咗炒金邊粉,即係pad thai同埋淨冬陰功湯,落單嘅姐姐問我個湯係咪一個人飲,我話係,之後就將湯同埋pad thai一齊計,總共$47,所以唔太清楚單計幾錢^^"好好呀!!有一人分嘅冬蔭功湯賣店員全部都係泰國人,不過唔使擔心落單果個姐姐幾廣東話非常好,係我遇過嘅泰國人之中最好架!!因為店面細,廚房都係就咁喺隔離,烹調嘅過程都一覽無遺嘿嘿我最鐘意就係睇人煮嘢食㗎啦等咗都差唔多十五分鐘,終於到我張單拿拿林返屋企食先!!先試pad thai,個包裝好有泰國風格
一直留意咗呢間餐廳好耐
雖然裝修簡陋,噏耷,但正正係呢點好吸引我
感覺好地道好有風味

其次嘅係呢度都有啲泰式小食賣,芒果糯米飯,魚餅蝦片都有

,第一次行入去,好緊張^^"...

店面好細,得12個位,甚至更少,但都坐滿
仲好多人叫咗外賣添
即係要喺出面買完先坐底食

好好呀!!有一人分嘅冬蔭功湯賣

店員全部都係泰國人,不過唔使擔心
落單果個姐姐幾廣東話非常好,係我遇過嘅泰國人之中最好架!!

因為店面細,廚房都係就咁喺隔離,烹調嘅過程都一覽無遺
嘿嘿我最鐘意就係睇人煮嘢食㗎啦
等咗都差唔多十五分鐘,終於到我張單
拿拿林返屋企食先!!

先試pad thai,個包裝好有泰國風格

泰式炒金邊粉

本來都擔心佢用電磁爐煮食會唔會唔夠鑊氣或者"炒氣",但都唔使擔心
因為都好好食!夠鑊氣!

個粉炒得夠乾身,亦好足料,都有幾多蝦下,啲蝦重好新鮮
已經好味過好多泰國菜館!!!加埋佢俾嘅醬汁令到味道更突出,更加酸甜美味,連埋香脆可口嘅花生碎就好好好味!!
覺得好味過泰國街頭嘅炒粉
雖然唔夠某啲餐廳好食

冬蔭功亦唔錯
酸辣適中,香茅味濃,小小一碗都有3,4隻蝦,同埋唔少草菇,足料! 不過我會鍾意再酸啲
冬蔭功湯
總括黎講,呢間係好平民化嘅泰式餐廳,價錢亦同茶餐廳差唔多,大部分都係四十零左右,雖然佢唔係最好食嘅一間,但就又平又好味嘅泰菜館!!極度推介大家去食!

食茶餐廳外賣食到厭嘅就最啱轉下口味

咁近就有間平價有性價比高嘅泰菜,唔使咁遠去九龍城,以後泰菜癮一發作都唔洗驚lu

2013-08-16
15 分鐘 (外賣自取)
冬蔭功湯