2007-03-17 10 瀏覽
今日Lunch Hour唔知食乜好,記得有個朋友同我講呢間好似幾好,就同一班同事去試下啦,去到等位,都等左半個鐘,但係個職員不停咁話,你等多陣呀,就得架啦,佢\個笑容真係好親切,值得一贊!佢\知道我地Lunch Hour唔多,所以就係門口等位個時已經幫我地落埋Order,仲+餐\湯唔洗比多$5,正,咁我同事就轉左啦,我就叫左杯水蜜桃七喜,飲落去幾特別,係用新鮮既水蜜桃整既,因為有果肉係裡面,正,但係唔夠甜,我就叫左份煙雞+芝士腸天使麵+芝士忌廉汁(再一贊的是,佢\個餐\牌D汁呀個D可以任選),你想點都得,正!個天使麵食落去真係好正,好濃好香既芝士味,配埋D一齊食, 真你...嘩, 正呀, 不過就係衰左坐位少,但係氣氛幾好,如果唔係多人既話,得閒星期六日係個到好似Cafe咁坐下,睇下書,聽下歌,都咪話唔正!!!(好彩我住呢到附近),仲之呢間就正啦,係上環食正野+食環境既選擇!!!
2006-12-30 19 瀏覽
今次試左樣新野係tea set的炸牛肉薯餅$20比我想像中好味,外面炸得脆,入面的薯蓉軟軟的,夾著一粒粒咸牛肉,很好的配搭.即叫即做送上來熱熱的.隔離檯的哥哥仔係咁望住好似好想食咁,呵呵2個人一共叫了3個茶餐,另外2個係什菜湯粉同埋三文治,因為之前已介紹過就不再多說了.仍然保持水準好味.餐飲加錢要左熱mocha,凍latte,餐湯.一共$67左右,幾抵食.佢既凍latte,係不加冰的,不會沖淡咖啡味,好欣賞佢對咖啡既誠意,睇住佢用個bar tender搖酒果個野黎整凍d咖啡,幾得意下.好懷念以前有得叫pizza, 即叫即焗等20分鐘的,但材料新鮮,好好味都只係廿幾蚊.可惜後來冇左變左牛肉薯餅,雖然薯餅都係好好味,但都希望再次推出pizza^^
今次試左樣新野
係tea set的炸牛肉薯餅$20

2006-12-23 9 瀏覽
趁星期六少d人又有假期,特登過海黎呢度食lunch叫左2個lunch,另加$5要一個湯差不多1年冇飲過的雜菌湯,好開心今日遇到,什菌切成茸,每一啖都濃濃的,不過唔知係唔係最近飲得健康餐廳的冇味湯多,今日覺得個湯有少少咸,但仍然好好飲我點左龍脷柳配羅馬風味腸,跟忌廉汁天使麵, 魚跟腸各有3件(幾抵),肉質很不錯,夠嫩.MENU本來係配火腿,我想+$3改配釀蟹蓋,可惜賣哂,只好配風味腸.另一人點左意式肉丸,配紅酒燒汁天使麵,呢個主菜就唔係成日有.我試左一粒肉丸,咪就係肉丸咁既味囉XD不過煎得幾香,亦不太乾,有肉汁.睇得出煮既人係用心去整最後又係+3例牌MOCHA, 另一人點凍LATTE.由於凍飲冇乜好影所以冇相.唔似得熱MOCHA,次次都好想影,因為我覺得好靚@@呢度既MOCHA跟STARBUCKS既好唔同的,兩間我都成日飲.基本上,迦南既多D咖啡味,雖然加左朱古力,但咖啡味仍重.而STARBUCKS的MOCHA,坦白講,似熱朱古力奶多D,因為STARBUCKS放既奶同埋朱加力漿較多的關係,我買STARBUCKS既MOCHA一定要講少奶,少左後先飲到少少咖啡味. 我個人覺得可可跟咖啡係很好
趁星期六少d人又有假期,特登過海黎呢度食lunch

叫左2個lunch,另加$5要一個湯

呢度既MOCHA跟STARBUCKS既好唔同的,兩間我都成日飲.基本上,迦南既多D咖啡味,雖然加左朱古力,但咖啡味仍重.而STARBUCKS的MOCHA,坦白講,似熱朱古力奶多D,因為STARBUCKS放既奶同埋朱加力漿較多的關係,我買STARBUCKS既MOCHA一定要講少奶,少左後先飲到少少咖啡味. 我個人覺得可可跟咖啡係很好的配搭,但份量就很難有絕對,只可說不同口味既人會有不同的選擇啦.不過呢度+3就可飲到,STARBUCKS就要$30,仲要奶佔左很大份量.......
點都好啦,想飲咖啡時(又不想飲即溶的時候)=.=都係會買黎飲

呢度既職員仍然親切,珍姐仍然跟客人聊天有講有笑,好WARM,坐低又比暖水,收碗碟又快,又睇到你差不多食完先叫廚房起熱飲,好體貼....好欣賞小店有咁樣既服務態度.今天仍然帶著迦南味道離開XD
2006-12-23 23 瀏覽
其實在2年前在上環工作已常常來這兒吃早餐/lunch/茶餐,因為價錢ok,食物有水準,最重要是咖啡很好不過第1次留食評,因為好多圖,所以分開來講呢度早餐同埋茶餐其實差不多,我都係最愛點三文治同埋雜菜湯粉上次黎呢度食tea, 兩個人叫左1個set lunch $37, 2個茶餐$18+$20.忌薕甘荀湯, 好喝, 飲到甘荀清甜的味道同埋甘荀蓉,忌薕不會太多. 我最中意飲既係忌薕磨菇湯,可惜唔係成日遇到三文治配生菜蕃茄+自選兩種料(沙律蛋+煙雞),選了麥包, 糠底+$1我很喜歡這兒的三文治,便宜不在說, 餡料很新鮮和夠份量.我本身不太喜歡吃牛肉,所以選煙雞,其他同事中意配燒牛肉,話好好食. 麥包不會很硬,平時沒有糠底,個人比較喜歡不糠底,食落軟熟一點.我覺得呢度既三文治係好食過delifrance/super sandwiches,又平d雜菜湯粉, 選了螺絲粉,自選兩種料火腿+羅馬風味腸中意佢個湯是真的菜湯,清清地唔會太濃,有足夠的配菜.火腿是普通瘦火腿, 羅馬風味腸就特別d,幾好味架. 最近多選煎熟蛋同埋風味腸. 基本上呢個湯粉同埋三文治都係我早餐茶餐既好選擇,好味又健康又便宜.另一人叫
不過第1次留食評,因為好多圖,所以分開來講

呢度早餐同埋茶餐其實差不多,我都係最愛點三文治同埋雜菜湯粉

雜菜湯粉, 選了螺絲粉,自選兩種料火腿+羅馬風味腸

另一人叫的set lunch, 焗蜜糖煙豬脾火腿, 因為賣哂改配豬胸, 配天使麵,燒汁
豬胸會比較多肥肉,去左d肥肉唔食,只食瘦的部位,我地兩個都覺得好好味. 佢係片豬胸入面又釀左幾粒火腿粒的,好特別. 燒汁幾開胃, 另外佢所有粉麵類都會配返一些配菜(青瓜南瓜甘荀車里茄)幾健康. 不過呢個豬胸/豬脾唔係成日有的,佢間中會出d特別的主菜,要睇運氣啦. 平日要選,我通常選龍脷配蟹蓋,雖然會貴幾蚊,但魚同埋蟹蓋都好好味><

最後係主角, 即磨mocha咖啡(另加$3)
我好中意呢度既咖啡,老闆沖得好好,夠香夠濃
呢$3係好值得加的. 飲過佢普通跟餐咖啡覺得麻麻地..
個人認為呢度既咖啡比starbucks同pacifics好飲.
有時同老闆講佢沖咖啡好好飲,佢就好謙咁話係d咖啡豆靚.不過我覺得都要識得沖,先唔會哂左d咖啡豆呀^^

而有些女同事中意像呢度既水蜜桃七喜,係幾特別既,不過我認定汽水會好甜所以冇試過,而且要加$5,我寧可飲咖啡

呢度比較細,座位較少,要識揀時間來.早餐茶餐時間會較好,lunch就常常爆滿, 要1點前來較易搵位,又或是星期六會較少人.呢度每逢紅日公眾假期都會休息,因為商業區既關係. 佢係開放式廚房設計,所以坐耐左,個身會有迦南味,呵呵

職員都好親切有禮貌,特別係一位叫珍姐的女士,態度好好,又記得好多客人的稱呼,同埋記得我飲乜野,中意食乜野,感覺好warm.

2006-12-15 7 瀏覽
總是沒有機會試試他們的午餐﹐再來都是吃早餐﹗這天本來去隔壁買$10 早餐的﹐不過見人龍很長﹐便過來這裡喇﹗又是要了雜菜湯粉﹐不過這次要了螺絲粉﹐加雞翼和什麼羅馬腸﹐不過原來只不過是普通的香腸﹐還是沒有煎香的﹐好失望。幸好其他的保持水準﹐雜菜又多又脆﹐很新鮮﹐而且螺絲粉比意大利粉保持彈牙的程度更好。螺絲粉浸在湯裡﹐我一面看報紙一面慢慢的吃﹐到最後還是一樣的彈牙﹐讚呀﹗這次要炭燒咖啡﹐都幾香﹐不過還是不及UCC 的炭燒咖啡好。糖是咖啡糖﹐不是一般的白砂糖﹐有誠意﹗但是這包糖有個很特別的名字﹐因為是咖啡用的黃糖﹐所以叫做“咖啡黃”﹖﹖

很久沒有在外吃早餐了﹐不過今早有點事要辦﹐沒有時間自己做早餐﹐所以返工前就到這小店買早餐。早上9 點﹐只有一檯客人﹐其他人都是外賣的﹐不過比起附近其他早餐店﹐它是比較清靜喇﹐可能是因為附近太多$10 早餐店吧。這裡的早餐相對就比較貴﹐要$18-22 一份﹐不過可以加$3 要特色咖啡﹐這也是我來這裡買的原因﹕我要了意大利咖啡。這總比到那些洋鬼子咖啡店買$28 一杯便宜嘛﹐而且他們的咖啡也不錯﹐挺香的呢﹗食物就要了雜菜湯意粉(可選意粉﹑天使粉和螺絲粉﹐以港式咖啡店來說﹐是幾特別的) + 雞翼2 隻+ 煎蛋1 隻。雜菜湯有點似齋的羅宋湯﹐不過裡面還有翠肉瓜粒﹑南瓜粒﹑車里茄等等新鮮蔬菜﹐非常有heart﹐而且賣相漂亮。湯意粉當然不會是al dente 了﹐不過卻是出乎意外之外的不會過“淋”﹐非常好啊﹗服務亦非常貼心。可能現在還是有人怕禽流感的關係﹐廚師還會問雞蛋要全熟還是半生熟﹗這個細心的服務﹐我想很多大酒店餐廳都沒有啊﹗我一定會再幫襯﹗下次可以試試他們的午餐﹗

1K
2006-09-24 10 瀏覽
9月23日15:30陪太座到安記,趁她左挑右選時,溜到這店,來客下午茶鬆一鬆。即磨黑啡:上不覺香氣撲鼻,但入口才知是佳品,口腔中餘香,持久不散。西多士:並不是傳統金黃色,油淋淋的,方形的、鮮牛油放面、糖醬自便的西多士;而是四件切成三角形,祇有微焦、花生醬溢出,淋上煉奶的多士,幾特別。店主態度親切,主動推介,並提醒客人可叫兩種不同款式來分享。另傍邊女士的芝士意粉,賣相好吸引,香味濃郁,應是水準之作。店地方少,祇有三張雙人小。
9月23日15:30
陪太座到安記,趁她左挑右選時,溜到這店,來客下午茶鬆一鬆。

店主態度親切,主動推介,並提醒客人可叫兩種不同款式來分享。
另傍邊女士的芝士意粉,賣相好吸引,香味濃郁,應是水準之作。

店地方少,祇有三張雙人小。
2006-04-08 6 瀏覽
由於近公司, 早餐多時都會到這裡外賣. 通常我都係例牌食我的三文治!! 這裡的三文治十分底吃, 雙併三文治加茶/ 咖啡只收$15. 今天我選了生菜蕃茄吞拿魚火腿三文治+ 黑啡. 淨聽個名都知我份三文治有幾豐富吧~ 確實它真係非常豐富!! 店主一點也不孤寒, 生菜蕃茄多不出奇, 但火腿也有兩片連吞拿魚也多得很! 全片包也有吞拿魚, 中間的部份有成1cm厚!! 成份三文治都有成吋幾厚架吃了半分其實已差不多飽, 但唔食又好似好晒, 不過結果都係食唔晒... 雖然不是什麼特別材料但但材料算新鮮且飽肚, 以$18的早餐實在物超所值. 可惜... 今日我要的黑啡加了奶呢~~
由於近公司, 早餐多時都會到這裡外賣.

可惜... 今日我要的黑啡加了奶呢~~
2005-05-14 3 瀏覽
上兩日公司又有人請食下午茶,還要是上次請的那個人。所以冇得選擇,又叫這裡了。今次我要了二十四元的意大利薄餅餐,並加三元要了杯特式凍莫加咖啡。食物到後,我就取回自己的餐。一望個盒感覺幾得意,因為個發泡膠盒其中一隻角上面冇發泡膠,很明顯是特登的。打開個盒後,就知點解了,因為盒裡的薄餅已經濕淋淋了,又軟又淋呀。食落口需然覺有很多料(有菠蘿和火腿等等),但是淋的薄餅真的很難食呀,最後都要掉了其中二塊。但莫加咖啡就很好飲,真的好飲過上次星巴克的那杯免費咖啡。其實整體個餐幾好,份量多又足料,只可惜是薄餅的包裝有問題,才有以上的事發生。今次真是交叉點,想比笑臉但又不可以比,比個喊臉又不是,所以最後又是中間的那個了。

2005-02-24 10 瀏覽
早幾日公司有人請食下午茶,他推介這裡。選擇都幾多,有平有貴,由$12至$25都有,最好就是凍飲不用加錢。講返正提,因為有人請,所以個個都食貴嘢,重要選特式即磨咖啡不過要加三元。我就叫了$16的沙薑鹽水雞翼和迦南店咖啡,雞翼幾好不是太鹽,幾好味道,咖啡同澳門茶餐廳差不多。另見同事的$24意大利薄餅都好多料,又幾大盒,用來當晚餐食都得。$25肉醬意粉,都幾多,又有西蘭花等配菜,重用膠盒裝。我問過她們味道如何,她們都話幾好。下次有機會,我會試吓其它平的種類。順便提一提,今早去找這間鋪,原來都幾細,只得幾個位,所以都是外賣好些。

2004-09-30 10 瀏覽
今朝諗住去Beanstalk食個早餐,睇下轉手前同轉手後有無大分別,點知一早去到係拉左閘。唯有又再繼續我的中上環咖啡之旅,記得這裡轉左手之後都未試過,就來試一試。呢度朝早全男班運作,同以前Beanstalk的全女班剛好相反。朝早八時許,店內都有客人在食緊野,門外仲大大架CS車牌的座駕,唔知佢在那裡食早餐?早餐餐牌由A至I,選擇都不少,今朝想吃多一點,就叫了比較豐富的A餐,有紅糙米麥皮、火腿煎雙蛋及蒜蓉香草多士,咖啡就加了3蚊要了即磨的house coffee。本身由細到大都不太喜歡麥皮,不過見佢係紅糙米,好似好健康咁,就叫來試試。內裡粒粒煲開了的糙米,少許甜,又不是太難吃,應是吃粥以外的早餐健康選擇;火腿煎蛋是例牌水準,蒜蓉香草多士幾好味,熱辣辣,蒜蓉味強烈,陣味在口內成朝唔散;熱咖啡不錯,味道均衡,但比起之前的Beanstalk咖啡還是不夠香濃,如果可以做濃一點就更醒神,不過已經比其他地方好。埋單23蚊,吃得飽飽,都吃得過。幾位男店員好有禮貌,唔該前多謝後的,服務都幾好。