2014-04-03 2711 瀏覽
下午1:30,午飯時間也不用等位。選了張細檯,打算慢慢歎午餐。此款吞拿魚魚生雜菜十分好吃,每款配菜和主菜都是我的favorite。吞拿魚和雜菜外,還有流心蛋,左邊那堆紫色有小小清甜味,很好吃,是芋頭溶吧?這款菜下次我還要再來吃。還有餐湯和咖啡,我選了一款特危咖啡要加十蚊,埋單剛好一百元。下午時間可以坐到四點,可慢慢歎咖啡,很多很大的窗口透光進來,可以帶本書來看XDD餐牌裡還有一款午餐名稱很有趣,叫「隔夜叉燒」,我問店員是什麼來的,她很慌張地解釋因為叉燒是隔夜醃製的,才叫隔夜。哈哈其實我倒想試試。下次再去。
雜菜吞拿魚生

2014-04-03
雜菜吞拿魚生
2013-09-11 1629 瀏覽
放工同同事係公司附近食晚飯,見呢間餐廳新開無幾耐就試下佢啦。佢主打好似係食和牛既,但今次時間關係無試,食左個SET,前菜係個炸豆腐,OK幾香口,豆腐幾嫩滑(無影相),主菜係海鮮烏冬。個湯底做得幾好幾清甜,有帶子,老虎蝦(幾大隻及算有蝦味)同埋啲雜菇。見佢午餐lunch set都有好多選擇,蛋包飯,和牛腩飯呀咁,好似吾錯,價錢吾太貴,下次可以一試。
海鮮烏冬
可以一試。
2013-09-10
海鮮烏冬
2011-05-15 1197 瀏覽
話舌兒童節之後果日係紅日,好爛反既ET小朋友就話: 下, 拱冇理由之前個晚唔出嚟架播~結果, 呢班好爛反既小朋友, 就去咗一個有靚仔既地方食靚仔喇~呢間小店真係堅~用拱有限既設備, 竟然可以煮到拱多好嘢~希望佢地越做越好啦~有誠意+好味既小店係好值得支持的~足本: http://hk.myblog.yahoo.com/yr100fungf/article?mid=5585
脆皮乳鴿---真係皮脆肉嫩, 亦都好夠味~好得~
椒鹽豆腐---外脆內滑, very good~
玫瑰豉油雞---做得好香好入味好嫩滑~正~
砵酒焗生蠔---呢個做得幾好呀~個蠔好香酒味, 洋蔥都好甜呀~
鐵板燒鯧魚---燒得好香口, 魚亦好油潤~正~
滷肉飯配滷蛋---滷肉好好味, 好香, 送飯真係一流~
  • 脆皮乳鴿
  • 玫瑰豉油雞
2011-05-08 792 瀏覽
成年前食過一次午餐,係肉藻飯加椒鹽豆腐,因為同朋友一度食一度傾計,無特別留意,只係覺得肉藻飯都幾好味,椒鹽豆腐就油0左啲。今日一個人去食下午茶時段,本來想食泰式蕃茄肉碎飽餐,但係太晏,賣晒,女店員推介燒汁豬扒飽餐,又試下啦~ 落單時店員都好好有禮,因為多人,因為即叫即整,所以要等耐d。其間見到男女店員(廚師)有好心機遂個飽焗遂塊扒煎。其實最後都唔係太耐,等約十分鐘就有,原來都幾大個,有份量過附近「扒xx王」啲飽。嘩,咬落去,啲燒汁同洋蔥粒除0左滾入口內,亦溜到碟度,豬扒亦好入味,肉質都唔錯。慢慢唉完之後即刻諗住幾時encore~其實本人唔食牛肉,如果唔係,聽完隔離枱個媽媽同個囡講隻「手打漢堡」幾好味,會即刻買個返office 晏d再食~
燒汁豬扒飽

2011-05-07
燒汁豬扒飽
2011-04-09 671 瀏覽
多謝好友Meling相約,齊齊前往近江八幡試試型男主廚的手勢位於銅鑼灣小街的一角,位置不算起眼但鄰近學校,平日中午或放學後都有不少學生光顧 台式小食、中式小菜、老火靚湯,還有西式漢堡同一店內就找到多款美食,此店應該如何歸類呢?一番討論後,我跟好友都認為「美/型男廚房」就一定無錯口講無憑,睇相最實際,大家一齊睇睇好友所拍下的相片啦!當日趕到時,枱上已經放著一碗由型廚親手煲的花膠嚮螺煲雞湯是一種家的味道,沒有任何味精,清甜而不帶半點油膩另外,這裡的晚餐都有附送例湯,那些就會是一般家常靚湯如果想飲一些特別的,他們都有接受「點湯」但記得要提早預約,價錢可能就要視乎個別湯水而定啦!乳鴿呀~~~其實我真的很久也沒有食過平時家中甚少會購買,通常都是到酒樓做節時會點到不過,一般會安排在蒸魚後,那個時候基本上都已經食飽飽今次這個用上新鮮乳鴿(需預訂),主廚一早就要到灣仔街市入貨肉質嫩滑,皮薄不會帶來多餘肥膏,味道剛好不會太鹹同樣需要預訂的玫瑰豉油雞,我們都在討論是否走地雞?沒有多餘脂肪,雞皮我都直接照食,玫瑰豉油汁好入味肉質非常嫩滑,而且超厚超多肉,啖啖肉好滿足後來向大廚查詢,才知道這是冰鮮雞,能做出如
位於銅鑼灣小街的一角,位置不算起眼
但鄰近學校,平日中午或放學後都有不少學生光顧
台式小食、中式小菜、老火靚湯,還有西式漢堡
同一店內就找到多款美食,此店應該如何歸類呢?
一番討論後,我跟好友都認為「美/型男廚房」就一定無錯
口講無憑,睇相最實際,大家一齊睇睇好友所拍下的相片啦!

當日趕到時,枱上已經放著一碗由型廚親手煲的花膠嚮螺煲雞湯
是一種家的味道,沒有任何味精,清甜而不帶半點油膩
另外,這裡的晚餐都有附送例湯,那些就會是一般家常靚湯
如果想飲一些特別的,他們都有接受「點湯」
但記得要提早預約,價錢可能就要視乎個別湯水而定啦!

乳鴿呀~~~其實我真的很久也沒有食過
平時家中甚少會購買,通常都是到酒樓做節時會點到
不過,一般會安排在蒸魚後,那個時候基本上都已經食飽飽
今次這個用上新鮮乳鴿(需預訂),主廚一早就要到灣仔街市入貨
肉質嫩滑,皮薄不會帶來多餘肥膏,味道剛好不會太鹹
同樣需要預訂的玫瑰豉油雞,我們都在討論是否走地雞?
沒有多餘脂肪,雞皮我都直接照食,玫瑰豉油汁好入味
肉質非常嫩滑,而且超厚超多肉,啖啖肉好滿足
後來向大廚查詢,才知道這是冰鮮雞,能做出如此效果,勁!
椒鹽豆腐,不會油淋淋的,炸得夠乾身
表面的香蒜亦不會炸過火,恰到好處
起初沒有為意,直接放進口裡,就覺得太淡
原來椒鹽另上,大家可以按照自己喜好適當的調味
椒鹽鮮魷,相比之下,這個會偏油少少
但鮮魷不會炸過火,亦不會炸到太硬
煎炸食物,如果有一杯凍飲就更滿足
柚子梳打,夠氣夠凍,爽!
柚子帶來清新味道,但希望能夠再濃一點
全人手即叫即製「獨門手打漢堡飽」正式登場
單是誠意已經加分不少,更可況味道真的抵讚
一塊一塊麵包先慢慢煎烘一下
再人手一步一步將豬肉混入牛肉中,慢慢打去肉餅
肉汁非常豐富,而且用上紅酒稍為焗一焗,好香!
每個只售HK$28,如果另加芝士也只是HK$32
雖然不是銅鑼灣最旺的一邊,但這個價錢真的超值
個人建議後者,因為可以芝士可以隔在漢堡及麵包中間
就不怕漢堡的醬汁穿透麵包,整到濕淋淋
大家可能會問,用一片片生菜先放在最底就可以啦?
不過主廚覺得生菜洋蔥等切絲,先炒一炒味道會更香
所以,還是用芝士去分隔開,就能解決問題

還有空間再來一碗肉燥飯嗎?
說真的,已經好飽好飽,但都要試半碗
好似選用了珍珠米,粒粒分明的飯粒軟硬度煮得剛好
味道似曾相識,原來是利用剛剛的玫瑰雞汁去調味
曾經試過一些肉碎「超鞋」的肉燥飯,實在難食
這個就沒有問題,唯一不滿就是太好賣,蛋都賣光光,試不到!
肚皮差不多要炸開,我要放鬆皮帶啦!
真的來到最後最後,白酒焗虎蝦 (需預訂)
調味及橙皮香相當入味,細細隻一啖一隻好方便
不過可能入貨時,虎蝦已經被預先加工
蝦肉的質地爽到有點超現實,有少少扣分
以午餐為例,全人手製作的漢堡飽配一款小食
再贈送熱飲或汽水一杯也只是HK$36,價格相當親民
而且有一位總是面帶微笑的大廚,投入地為大家準備美食
約齊幾位好友,更可以預早致電跟主廚商量餐單
就好似私房菜一樣,幾位朋友慢慢一邊傾一邊食
但謹記盡早通知,好讓主廚有時間準備及買貨呀!
  • 獨門手打漢堡飽
  • 玫瑰豉油雞
2011-03-29 455 瀏覽
點解叫'近江八幡'係因為呢個係日本一個地方有好多出名商人,所以店主可能都希望佢有日成為一位出名商人啦. 今次有幸得Meling邀請一同去試菜,感到無上光榮!!! 小店亦因為招待我地晚上關門一天專心為我地做菜. 兩位俊男親切友善,再加上另一位傳奇食客放工後每日變成義工係小店幫忙落單,送外賣,各人用心經營小店,一定要多多支持!!!!套餐價錢吸引,食物質素當然亦唔錯啦!! 花膠嚮螺煲雞湯 - Simon特地為我地煲個滋潤靚湯,清甜美味,絕對感覺到係用心煲出黎.脆皮乳鴿 - 用上新鮮乳鴿,鴿味濃郁,皮脆肉嫩,再加上次前已經用鹵水醃夠味,完全有酒家水準!!玫瑰豉油雞 - 入口酒香滿溢,味道一流!! 而且肉質嫩滑,正呀!!! 椒鹽豆腐 - 炸得香脆,而且豆腐豆味濃,美味小食!椒鹽鮮魷 - 魷魚新鮮,椒鹽味唔錯,不過略為油膩,可能油溫要高一點.Simon同阿俊係廚房努力緊,我地就係度等食,影相.Simon呢個手打漢堡係必食之選. 即叫即做,落足材料又點會唔好食! 再加上Simon既心機,絕對要加分!!跟住再煎,原來最後仲加少少紅酒等佢更香!!!! 真係冇得頂. 好過乜乜burger果d多多聲啦!!
套餐價錢吸引,食物質素當然亦唔錯啦!!
椒鹽豆腐 - 炸得香脆,而且豆腐豆味濃,美味小食!
Simon同阿俊係廚房努力緊,我地就係度等食,影相.
手打漢堡 - 咬落多汁肉嫩,簡直係非一般漢堡. 加埋生菜絲,洋蔥,醬汁更美味!!!! 難怪成為鎮店之寶.
肉燥飯 - 另外小店名物就係呢個飯. 用既係珍珠米,煮得軟硬剛好,台灣人所謂既夠Q. 加埋玫瑰豉油雞個汁真係好食到無朋友. 如果唔係要控制食量,我估兩碗我都食得落呀!!
  • 手打漢堡
2011-03-26 421 瀏覽
朋友的新店開張,邀我帶同愛吃的友人去試菜,去到才發現,大廚是兩位美男子!左邊的健美先生是大廚 Simon,曾參演電影《安非他命》以及參加2005年度香港先生,難怪手瓜起腱!右邊的美男子是香子俊,香港棒球代表隊投手,曾參演電影《無野之城》以及演出益力多廣告(我頭髮長,唔代表我係飛仔)。晚上7時去到店裡,看到店內熟客都是年青的女孩子,個個都坐在看到廚房的吧檯位置...當堂明白哂!這間小店位於銅鑼灣信德街,客源來自附近的酒店、醫院、教堂及學校,平日午飯時間最旺場。店內提供的都是 Simon 最拿手的台式或港式小食及簡餐,價格親人。從天后地鐵站走過來至少要10分鐘,先來一杯薄荷梳打,抖抖涼。等人期間,大廚先奉上他親手煲的花膠嚮螺煲雞湯(要預訂)。雞湯用已去皮的雞去煲,不會油膩,清甜美味。脆皮乳鴿(要預訂),用新鮮乳鴿紅燒,據說是刻意走到灣仔街市入貨的。玫瑰豉油雞(要預訂)肉質很嫩滑,我們以為是用新鮮雞做的,到大廚開估才知道是冰鮮雞。那個玫瑰雞汁很惹味,相信用來浸雞翼也會好吃啊。椒鹽雙寶(鮮魷及豆腐)用來佐酒最好,不過這裡未有酒牌。然後 Simon 主理我最有期望的「手打漢堡」(@HK$28),
美男廚房

薄荷梳打
大廚靚湯
新鮮乳鴿
玫瑰雞
椒鹽雙寶(鮮魷及豆腐)用來佐酒最好,不過這裡未有酒牌。
手打漢堡
然後 Simon 主理我最有期望的「手打漢堡」(@HK$28),在落 order 後才開始打肉餅、調味、上粉及煎扒,最後他更會用紅酒焗扒,為漢堡扒的豐富肉汁添上獨特香味。這個漢堡的用料及味道絕對超乎HK$28的水平,難怪會成為本店名物!
肉燥飯
另一名物「肉燥飯」用玫瑰雞汁去調味,飯粒軟硬適中,我要求「多汁」也有做到,讓我極速吃光一大碗。
花奶espresso?
最後由 Simon 親自做咖啡給我們試試(每杯HK$15),他用花奶配 espresso,令到咖啡味道較輕盈,甚有「南洋咖啡」的感覺。多謝 Simon 的招待,下次會為了漢堡及肉燥飯再來!
美男廚房
薄荷梳打
大廚靚湯
新鮮乳鴿
玫瑰雞
手打漢堡
肉燥飯
花奶espresso?
  • 咖啡
2010-09-26 221 瀏覽
睇完唔食都知唔好食師兄既食評,很想來試試個滷肉飯同漢堡,礙於地點問題,一路都未有機會幫襯,係附近工作,一於黎試下。一點半,午飯時間,人客不少,剛好有位。有五、六款選擇,想要的係滷肉飯,落單時得知原來只剩梅子排骨同埋吉列豬扒供應,連飯也賣哂,只有烏冬同白麵。只剩兩款之下,要了排骨加個小食炸豆腐。店子小小,即叫即整,要等上好一會先有得食。梅子排骨,淡淡既梅子味,排骨有點韌,白麵食落煙煙韌韌咁。豆腐外層炸到金黃色,食落夠脆,入面無炸到老哂,依然軟滑,不錯的,係有點油膩。是次供應款式實在少,未能食到個滷肉飯同埋漢堡,友人亦幫襯過亦有類似經驗,是時間問題,還是怎樣,真的不知道。這裡食物還可以的,希望供應問題是個別事件吧。

2010-05-16 197 瀏覽
知道這店子開業了好一陣子,苦無機會一試,趁這一期要在這兒有點事做,一連找了兩個下午來,試勻它們最有名的滷肉飯及手打漢堡包。第一回來要了滷肉飯,見有餐供應的,只是三十多元包一碗滷肉飯、一客椒鹽豆腐或雞翼,另外再包一杯飲品,加了一點錢轉了要柚子梳打,也不用四十元,真的很抵,先來談從兩者中選出來的小食椒鹽豆腐,見店家一絲不苟的取豆腐去炸,用了計時器計時,感覺是非常的認真。一客有六至七件的豆腐,每件一口份量,外層夠脆內層香軟,更傳來陣陣豆香,是難得的,而店家用上的椒鹽,是先炸好再後加的,有點避風塘的炸蒜的感覺,而不是牌檔式椒鹽豆腐,吃起來的味道誇張了一點,個人不是太討厭這個做法,但還是覺得牌檔式的是好吃一點,也沒有一粒粒蒜鹽阻礙了豆腐的軟滑。之後來的是一碗滷肉飯,以一個飯碗盛着,白飯上是一點白菜仔及肉燥,另外店家說是日沒有弄滷蛋,所以另煎了一隻荷包蛋給我,說實話,如他不說滷肉飯是有一隻蛋的,我是沒可能會知道的,他也真的很老實,蛋煎得蛋白也有微焦,吃起來脆口又還有蛋白的滑及香,蛋黃的部份以個人而言,是熟了一點,但仍有些微的蛋黃汁在流動,算是一隻不錯的煎蛋了。談回那碗飯,真的未放入口,鼻子已經聞到

談回那碗飯,真的未放入口,鼻子已經聞到那股滷水的香氣撲鼻而來,店家說是用了秘製的滷水汁浸肉燥及香菇粒近兩小時之效果,吃起來真的是很香桂皮及八角味,少少鹹又帶點甜,這個滷水汁,吃起來的食味真的不比做得一手好滷水的潮式店子差,吃下一口肉燥,配上沾上了滷水汁的珍珠米飯,入口又香又有咬口,加上數氣條白菜仔,就是美味而簡單的一餐。

柚子梳打就沒什麼特別了,只是用上大樽裝的濃縮柚子蜜再加一罐梳打水,喝起來帶點柚子的香味,甜度剛好,加上個人都愛喝有汽的飲料,真的被我數口喝光的貨色。

次日再來也是這位帶着頭巾的主理人,今回坐下時,他已經是認得我了,我就說要試埋你們的手打漢堡包,問他套餐內的薯條可否改成其他沒有那麼熱氣的,可惜小店始終選擇不多,只專注做好數款東西,他反建議我不如光吃一個包好了,反正他說它們的包也挺大份量的,寧願賺少點錢給我這個建議,店家實在是個殷實商人。

談回食物,師傅真的是接了柯打才立即將一個肉球不斷的往枱上撻,將它重覆數次,撻成一塊,然後再將那塊手打肉餅、包、生菜絲、蕃茄碎一起煎,等了好一陣子才有得吃,一口咬下,包身夠熱又軟熟,但如果外層能再乾身脆一點會更好,而內層塗了牛油,煎香了的生菜絲、蕃茄碎入口夠熱,店家用的是蕃茄碎而不是,店主說原來是用原片蕃茄片的,剛巧用光了,所以才用蕃茄醬,吃起來變得有頗濃重的茄糕味,不如鮮蕃茄片的鮮,是完全另外一種吃味,而那手打肉餅,果然是煎得很香,大大塊的入口鬆軟,也有一口肉香,不會如機打的漢堡扒,吃得人一口肉碎粒在口中,整體的感覺都真的美味,如果包身再脆一點及用回蕃茄片,相信就會很讚了。

吃它一個包,廿五元離場,貴嗎?是比老麥要貴得多,但我真的認為很值,這麼用心的小店,一定要大力支持,雖然還有些東西可以做得更好,但希望店家要繼續努力,加油加油。
開業了好一陣子的小店
店家一絲不苟的去炸豆腐,用計時器計時,感覺認真
店子小小的
全日供應的套餐有店家的馳名菜式,但也只收三十多元
椒鹽豆腐有點避風塘的炸蒜的感覺,味道誇張了一點
但件豆腐外層夠脆內層香軟,更傳來陣陣豆香
一個以飯碗盛着的滷肉飯,滷水的香氣撲鼻而來