2019-11-03 786 瀏覽
同室友經過ifc見到呢間茶舗試吓佢嘅皇牌👑點知...1️⃣黑糖抹茶牛奶珍珠 $38抹茶🍵粉未溶晒,喝嘅時候喝到粉狀🤧抹茶🍵味好淡,反而黑糖味比較重,所以成杯飲品都極度甜🤯😖珍珠嘅份量好多,咬落去尚算煙靭。本身諗住茶味重d,所以真係幾失望。🙆🏻‍♀️美味指數:.../10💡整體來講,可能係我地唔好彩,其他嘢就冇試過啦😅辻利茶舗 (中環)地址🐾:中環港景街1號國際金融中心3樓3012號舖
[中環~辻利茶舗]
同室友經過ifc見到呢間茶舗試吓佢嘅皇牌👑點知...
1️⃣黑糖抹茶牛奶珍珠 $38
🙆🏻‍♀️美味指數:.../10
💡整體來講,可能係我地唔好彩,其他嘢就冇試過啦😅
辻利茶舗 (中環)
地址🐾:中環港景街1號國際金融中心3樓3012號舖
2019-10-11 592 瀏覽
又是某APP的快閃優惠又給我以優惠價$4搶到限量的一件快閃優惠 - 辻利茶鋪抹茶卷只可於中環、屯門、觀塘分店兌換本來八號我已經到現場兌換但店員說因交通問題,是日運輸車沒有到來補貨,很多貨品都沒有飲品之類依然還有的店員十分有禮貌,說可以先兌換,留下聯絡電話,到貨才通知我想不到次日九號六點鐘左右便來電,告知到貨了,效率非常之快因私人原因,當日無法前往,還幫我留多一天可能是推廣價或環保的關係,包裝比較簡陋蛋糕卷身比較乾硬,可能是留多一天的關係但毫不影響中間的抹茶忌廉,很濃味和CREAMY平常也想吃,可惜整條購買實在太貴
又是某APP的快閃優惠
又給我以優惠價$4搶到限量的一件
快閃優惠 - 辻利茶鋪抹茶卷
只可於中環、屯門、觀塘分店兌換

本來八號我已經到現場兌換
但店員說因交通問題,是日運輸車沒有到來補貨,很多貨品都沒有

飲品之類依然還有的
店員十分有禮貌,說可以先兌換,留下聯絡電話,到貨才通知我
想不到次日九號六點鐘左右便來電,告知到貨了,效率非常之快
因私人原因,當日無法前往,還幫我留多一天
可能是推廣價或環保的關係,包裝比較簡陋
蛋糕卷身比較乾硬,可能是留多一天的關係
但毫不影響中間的抹茶忌廉,很濃味和CREAMY
平常也想吃,可惜整條購買實在太貴
2019-10-10
外賣自取
2019-10-07 363 瀏覽
記得第一次食Tsujiri係喺多倫多,當時啱啱開成日都大排長龍,後尾唔使排好耐隊都會間唔中去downtown食。我比較貪心次次都要加個蛋糕先滿足。返咗嚟香港見到IFC有梗係要食下啦。我唔係一個抹茶嘅lover, 但我咁多年都鍾意食佢哋嘅抹茶雪糕。食咗咁大個雪糕加上香港室內嘅冷氣真係有啲凍㗎,不過喺多倫多咁凍都照食啦所以冇咩問題嘅。依家用訂枱app不同時段仲會有discount, 已經好耐冇食過啦下次再食之前我一定會喺app訂咗先。
2019-09-30 333 瀏覽
今天比平常早一點點下班。過了中秋這個大節日,吃了很多月餅和過節飯局,是時候去健身房做鍛練了。健身房在IFC,隨便在附近溜溜,原本想去Lady M的,但看見這店今天竟然沒有人排隊,馬上改變念頭,吃抹茶雪糕去。看了餐牌發現有IFC限定版的抹茶窩夫,當然要試這個限定版啦!很快便準備好了我叫的窩夫了,白色小丸子口感很Q,紅豆蓉會較甜一點,抹茶雪糕味奶味和抹茶味比較淡,反而讓人驚喜的是他的抹茶蛋捲,餡料和蛋糕部份都有很香濃的綠茶味!

IFC限定版的抹茶窩夫
2019-09-26
IFC限定版的抹茶窩夫
  • IFC限定窩夫新地
依間抹茶專門店係由京都過江龍,香港而家都幾多分店,最近推出嘅優惠真係好抵食!Ig @popsalehk無意中留意到用Eatigo訂座有半價優惠,同埋popsale優惠碼仲可以減多$25😱優惠至到31/12.👓IFC限定窩夫新地 $88 半價後$39Ifc限定口味!綠茶雪糕揀咗抹茶2.0 好甘香好香綠茶味。窩夫有啲煙靱唔夠脆但又未去到淋嘅程度,配料有紅豆蓉、一粒白玉,抹茶蒟蒻、一舊cream、細細件好香綠茶味嘅捲蛋。半價後四十蚊真係好鬼抵食!評分:8/10👓紅豆抹茶拿鐵(凍) $48 半價後$24飲品冇得少甜小冰,不過甜到剛好一啲都唔太甜!抹茶帶點甘香唔係淨係得個甜字。紅豆係偏有咬口嗰隻唔係全淋,唯一美中不足係得幼飲管啜唔到啲紅豆☹️評分:7.5/10如果餐廳有位可以坐低慢慢食仲perfect😭

👓IFC限定窩夫新地 $88 半價後$39
Ifc限定口味!
綠茶雪糕揀咗抹茶2.0 好甘香好香綠茶味。
半價後四十蚊真係好鬼抵食!
評分:8/10

👓紅豆抹茶拿鐵(凍) $48 半價後$24
評分:7.5/10
如果餐廳有位可以坐低慢慢食仲perfect😭
#IFC 店限定的#waffle🍡🍦 ($78)各種的甜點配上2️⃣倍的綠茶雪糕 價錢略貴但非常滿足! 特別是茶味濃郁的蒟蒻, 中和了雪糕的甜度!美中不足的是卷蛋雪得太耐 失去了濕潤的感覺☹️另外的#柚子煎茶 ($28)也是意外的好喝!使用@eatigo_hk 預訂有折扣啊👍
#IFC 店限定的#waffle🍡🍦 ($78)
美中不足的是卷蛋雪得太耐 失去了濕潤的感覺☹️
另外的#柚子煎茶 ($28)也是意外的好喝!
使用@eatigo_hk 預訂有折扣啊👍
2019-09-01 155 瀏覽
乘住珍珠鮮茶嘅熱潮連辻利茶鋪都推出個綠茶crossover叫左店員少左冰,睇落個樣份量好似少左好多咁珍珠都係正常珍珠加左黑糖嘅綠茶鮮茶會係偏甜少少嘅剛好中和綠茶嘅少少苦澀用左優惠價係抵飲嘅但正價的話就不算特別了
乘住珍珠鮮茶嘅熱潮
連辻利茶鋪都推出個綠茶crossover

叫左店員少左冰,睇落個樣份量好似少左好多咁

珍珠都係正常珍珠

下午茶
用餐優惠
優惠券
2019-08-25 161 瀏覽
今晚去完朋友係中環海濱嘅event,之後去咗IFC Kiki食晚飯,食完有少少意猶未盡,想食返杯雪糕作結😛原本諗住求奇去麥當奴食算,不過靚女朋友話既然嚟到IFC,想去辻利茶舖試下佢嘅抹茶雪糕,我當然無問題,去睇下乜料😏去到一個人都無,可能夜掛,我地最後揀咗抹茶軟雪糕👅辻利軟雪糕 $42>個姐姐唧得麻麻,軟雪糕個樣好似比人㩒扁咗咁>抹茶雪糕抹茶味好濃,不太甜亦不苦澀,質地幾軟滑>個雪糕筒幾脆,新鮮==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑辻利茶舖嘅抹茶軟雪糕整體都唔錯,如果同價錢相近嘅Sweet House Cha Cha抹茶軟雪糕比較,我會揀前者,因比較濃味,但如果有焙茶味揀呢,仲會更啱我地心水😍

去到一個人都無,可能夜掛,我地最後揀咗抹茶軟雪糕👅

辻利軟雪糕 $42
>個姐姐唧得麻麻,軟雪糕個樣好似比人㩒扁咗咁
>抹茶雪糕抹茶味好濃,不太甜亦不苦澀,質地幾軟滑
>個雪糕筒幾脆,新鮮
==================
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

2019-08-24
  • 抹茶軟雪糕
2019-08-24 158 瀏覽
💚💚💚我是個抹茶控💚💚💚💚之前買過上面係雪糕下面係沙冰嘅飲品今次試試濃抹茶雪糕呢間嘅抹茶口味都好接近日本宇治食到既不過真係偏貴食個雪糕就要$42如果買上次個杯雪糕加沙冰。要$68
💚💚💚我是個抹茶控💚💚💚💚

食個雪糕就要$42

如果買上次個杯雪糕加沙冰。要$68
2019-08-17
2019-08-18 137 瀏覽
近排飲得太多珍珠奶茶,所以今日經過IFC見到呢間鋪頭就想飲下綠茶,感覺好似冇咁肥店鋪環境設計簡潔,沒有坐位,只設有一條長長又細嘅吧枱供食客享用食品。如果係想同朋友食下甜品傾下計就不太合適,會企到有點攰。溫馨提示:享用完食物請自行扔進垃圾桶。雪糕綠茶沙冰 $68因為我不喜歡太甜,所以詢問了職員可唔可以少糖,職員話我知飲品並沒有額外加糖水綠茶沙冰上的雪糕牛奶味十分重,好味😋帶淡淡嘅綠茶味,唔會覺得苦澀。唯一敗筆之處係沙冰冇打到很滑,仲可以食到比較大嘅冰粒。

溫馨提示:享用完食物請自行扔進垃圾桶。

雪糕綠茶沙冰 $68

綠茶沙冰上的雪糕牛奶味十分重,好味😋
帶淡淡嘅綠茶味,唔會覺得苦澀。
唯一敗筆之處係沙冰冇打到很滑,仲可以食到比較大嘅冰粒。

2019-08-14 124 瀏覽
喺ifc經過冇人排就確定試試佢地既抹茶甜品~ 見到限定IFC窩夫新地幾吸引 又可以一次過試曬咁多款配料 都幾大份咁就同朋友share黎食~ 果然抹茶味夠濃 焙茶味甘甜 有齊卷蛋,紅豆,啫喱,白玉,cream等等超滿足!

限定IFC窩夫新地

2019-08-12
限定IFC窩夫新地
2019-07-31 217 瀏覽
之前喺中環曾經瘋魔一時嘅抹茶專門店剛剛好行過見到冇咩人就梗係要試吓啦,前幾年曾經比抹茶嘅鋪頭充滿各區街頭,而家剩低嘅寥寥可數,見佢哋依幾間都係近幾年先至開我諗質素應該唔會差得去邊店入面係冇位坐嘅得企位,再望一望個價錢,都幾貴,食物種類都唔算多,由於一定要try既一定係個抹茶雪糕,所以我就叫咗個培茶沙冰加抹茶雪糕啦佢係用好似星巴克整星冰樂嘅機器嚟打嗰個沙冰,即叫即整好可惜嘅係個培茶沙冰茶味唔夠濃烈,同樣地個雪糕係厚實feel既,即係咬落去係feel到要咬一咬先食到,唔係出面嗰啲好易溶既質感,同樣比較可惜嘅係,剩返嗰幾間抹茶店入面佢依間做得唔算特別出色,加上人哋係有位坐,所以如果$68呢個質素嘅話我諗我試過一次就唔會再食lu

佢係用好似星巴克整星冰樂嘅機器嚟打嗰個沙冰,即叫即整

2019-07-10 255 瀏覽
成日收工行街都會經過呢間日本過江龍- 辻利茶舖,今日終於試食。軟雪糕🍦$42它用上北海道 8.0 牛奶,坊間最勁的也只是用 3.8,足足多倍幾,奶味超級香濃,幼滑度澎湃,而且綠茶味又唔會蓋過牛奶味,非常正😋😋😋。抹茶蕨餅$33口感煙韌,配上招牌抹茶粉,茶味甘香🍵,配上黑糖漿和綠茶漿,甘甘甜甜,味道多層次,好正!🤤🤤最後重點係:呢間過江龍夠晒平,平時嗰啲閑閑哋食都超過百蚊!呢間叫2樣先70幾😋😋,好抵食!

軟雪糕🍦$42

抹茶蕨餅$33

2019-06-25 282 瀏覽
原來有一間咁正既抹茶專賣店!今日食完Lunch 周圍行下,係IFC想買返杯野飲,經過呢間就已經好想試!我同朋友一人一杯抹茶珍珠奶茶,一杯熱一杯凍,都係好好飲!抹茶味真係超級濃郁,係有少少帶苦既正宗抹茶!本人比較推薦熱飲,因為佢既味會出d,唔會比冰溝淡左!
原來有一間咁正既抹茶專賣店!

本人比較推薦熱飲,因為佢既味會出d,唔會比冰溝淡左!
2019-05-07
TSUJIRI Sundae (Matcha) 辻利新地 (抹茶)Cost💰: $68Overall: 4/5Satisfying my sweet tooth before Monday comes in the weekend🍬not bad as a handy choice after a long shopping day! A bit too much for one person though. Suggesting sharing among twoDefinitely coming back for their houjicha line!!

Cost💰: $68
Overall
: 4/5

2019-02-10
$68 (宵夜)
  • 辻利新地