2025-06-30
假日同屋企人出去食飯,見到新開佐一間國內幾出名嘅中菜店,咁就入去試下啦,時間尚早,唔洗點排隊,去到就有位坐$98 招牌湖蝶魚 - 魚皮爽,但魚肉去骨未算太乾淨,偶爾食到一兩塊有碎骨,第一次食湖南菜,就叫佐走辣少鹽少油,味道仍然覺得有少少濃,胡椒粉味頗重,但食落味道唔錯嘅,夠鑊氣$68 家常炒絲瓜 - 叫佐少油,但我略嫌油未夠少,調味剛剛好,絲瓜好甜,我仔食佐好多$98 酸蘿蔔炒牛肚 - 蘿蔔絲係脆嘅,牛肚幾爽,但切到好幼份量又少,好快就食哂,依個叫佐少鹽少辣少油 ,但仍然覺得有啲辣,特登叫佐杯凍飲解辣$78 半隻脆皮烤雞 - 咸香味偏重少少,但雞皮好脆,髀位好嫩,胸位唔嚡,可以自己點辣粉食,但唔太辣架$118 蒜蓉粉絲蝦仁 - 蝦肉好彈牙,即煮即食,粉絲味道偏濃,又未到話太咸,撈飯食就剛剛好$36 香水檸檬茶 - 望落去好大杯,但其實冰太多,一半都係冰😒$58 肉沫蒸蛋 - 肉沫汁偏咸,需要撈白飯食,水蛋蒸得嫩滑$68 農家小酥肉 - 即炸起就食,好酥脆,酥肉嫩滑,可以自己蘸辣粉食$138 鮮炒黃牛肉 - 叫佐免油走辣,特登試下唔叫少鹽嘅味道係點,點知個汁底真係好咸😰價錢有啲貴,牛肉份
$138 鮮炒黃牛肉 - 叫佐免油走辣,特登試下唔叫少鹽嘅味道係點,點知個汁底真係好咸😰價錢有啲貴,牛肉份量太少,唔知點解要切到咁碎,但勝在夠鑊氣
$38 松茸土雞湯 - 燉湯嘅紅棗味好濃
$58 清炒毛白菜 - 依個無揀到少油,真係太油了,成碟菜油到反哂光
店內環境係幾好,坐得算舒服,又送佐架車仔俾我仔玩,但試過後發現湖南菜都係唔太岩我哋食,未必下次會再去