2020-07-27 87 瀏覽
好耐好耐以前嚟過食餐蛋麵 ( 都幾好食㗎) , 今次食完下午茶先至揸車經開附近,但係都心思思去食薑汁撞奶🤭呢度適合駕車人士, 有免費車位,帶埋小朋友 一家大細啱哂 因為農場嗰度養咗幾隻羊,可以好平買 飼料 俾小朋友餵羊 薑汁撞奶,有凍有熱,熱係即刻整嘅, 拎出嚟之後要等佢凝固 好食呀!有薑味,又唔太甜,又夠滑 另外買咗兩隻茶葉蛋畀小朋友食,再加多盒鮮奶 又有得玩又有得食,小朋友都好開心 🤗如果想知道呢度有冇開門,最好就上去佢facebook專頁嗰度睇下,佢會有最新消息😉

呢度適合駕車人士, 有免費車位,帶埋小朋友 一家大細啱哂
因為農場嗰度養咗幾隻羊,可以好平買 飼料 俾小朋友餵羊

薑汁撞奶,有凍有熱,熱係即刻整嘅, 拎出嚟之後要等佢凝固
好食呀!有薑味,又唔太甜,又夠滑

另外買咗兩隻茶葉蛋畀小朋友食,再加多盒鮮奶

又有得玩又有得食,小朋友都好開心 🤗

薑汁撞奶+茶葉蛋

鮮牛奶

2020-06-25
薑汁撞奶+茶葉蛋
鮮牛奶
  • 薑汁撞奶
2020-07-02 202 瀏覽
話說 想帶我三個女重拾當年爸爸媽媽拍拖嘅地方。於是就揸車入黎同佢地食個早餐。我地一黎度好在有位,雖然天氣熱但小朋友見到有羊就開心到咩都唔記得。我地叫左呢度出名嘅牛奶,買左大盒裝,一家五口剛好一人一杯,果然同平時係超市飲嘅其他大牌子唔同。仲叫左個薑汁撞奶,小朋友就唔啱食啦,但媽媽我就十分喜歡,薑味濃,牛奶香滑。燉奶就小朋友搶住食。茶葉蛋,本身係媽媽我好中意食,我剝完殼之後d女一人一啖就食哂...仲話好好味叫我再買.....不過又真係整得好味嘅,睇隻蛋嘅顏色都知已經醃左一段時間。另外仲有叫左碗叉蛋面,不過冇咩特別,仲算貴,三十幾蚊一碗,不過預左啦,黎呢度主要目的都係牛奶姐。
話說 想帶我三個女重拾當年爸爸媽媽拍拖嘅地方。

於是就揸車入黎同佢地食個早餐。

燉奶就小朋友搶住食。

薑汁撞奶,燉奶,鮮牛奶

茶葉蛋

薑汁撞奶,燉奶,鮮牛奶
茶葉蛋
2020-06-26 183 瀏覽
呢個農場我留意咗好耐,一直都冇機會去,因為佢淨係開星期六日同埋公眾假期,就算平日你有時間去都冇用。一去到就聽到好多羊仔聲咩咩叫,你可以買草餵飼羊仔,佢哋好得意,不過好臭。好多父母帶埋小朋友來玩,我覺得情侶都可以當係一個消遣活動。我淨係試咗佢最出名嘅薑汁撞奶同埋燉奶,前者薑味好濃,但同時保留着牛奶香,薑亦唔會太辣,至於燉奶就真心出色,好滑好香牛奶味,我另外仲買咗500毫升嘅鮮奶飲,本人非常推薦,超香醇,好滑口,如果鍾意飲奶嘅人一定要試
好多父母帶埋小朋友來玩,我覺得情侶都可以當係一個消遣活動。
薑汁撞奶,燉奶
2020-06-25
2020-01-05 1983 瀏覽
元朗牛奶農莊🐄牛奶好清好飲,薑汁燉奶好味, $35一支牛奶沐浴露🧴抵👍🏻出邊路邊賣菜阿姐自家製蜜糖黃皮陳皮 $60一貫好好味,農場鮮奶芒果布甸好好味,屋企人另外仲買咗6支農場牛奶拎走
農場鮮奶餐蛋米粉薑汁撞奶牛奶芒果布甸牛奶沐浴露,唔使,
農場鮮奶餐蛋米粉薑汁撞奶牛奶芒果布甸牛奶沐浴露,唔使,
2019-12-15 1347 瀏覽
今日來到元朗,下午茶時間,朋友推介去食甜品。揸車上去餐廳,幾經辛苦,終於來到,果然無令我失望!我地叫左薑汁燉奶,好滑好香,真係好好好食,在香港其他地方,真係食唔到!價錢合理,仲要係即點即撞,熱騰騰,值得大家去試另外,我地試埋自家農場出的牛奶,味道同外面買的牛奶真係唔同!好香好濃,如果我住元朗,真係想買多幾枝牛奶返屋企飲餐廳仲有麵食,我地試左午餐肉蛋公仔麵,價錢偏貴,但好有誠意,午餐肉和蛋都煎得好香好脆!食完可以食餵下羊仔,吸收下新鮮空氣
薑汁燉奶
薑汁燉奶
2019-12-13 1164 瀏覽
平日番工咁辛苦, 於是決定今個周末同朋友去左親親大自然!⛰ 我地一行6人👫👫👫由大帽山山腰開始行, 沿甲龍林徑行至雷公田, 之後就到左農場鮮奶!🐮🐄🍼 一入到去農場鮮奶範圍, 即刻就俾旁邊草地上面既羊咩咩吸引住, 🐑 一隻隻羊懶懶閒咁攤係度曬太陽, 好似好疏乎咁。有D就係度食草, 睇住佢地食草, 好治癒。再向前行少少就到左小食亭啦, 牆身係乳牛既黑白紋🐄, 好襯呢度既主題! 我地去到既時候唔算好多人, 但都有3-4枱客人。有D帶住小朋友, 有D就帶住狗仔。不過我相信佢地同我地黎既目的都一樣, 就係為左食呢度既奶製品!🤤凍燉奶 ($22)本來天氣咁凍, 應該要食熱野。不過行山行到個人熱哂, 最後都係跟大隊, 叫左個凍燉奶。雖然燉奶表面有一層巢左既薄膜令佢既外觀無咁好睇, 但其實食落去係 超 級 好 食!!!! 🤩🤩🤩 成日都聽人講話牛奶是燉奶的靈魂, 食完呢個由農場鮮奶整成既燉奶之後, 我絕對相信呢句說話係真既。先講個質地, 呢個燉奶用匙羹不起既時候震騰騰, 好似啫喱咁, 放入口之後就好似一團棉花咁散開, 好滑溜。另外就係佢既奶味好香好濃郁, 食得出用既牛奶脂肪率好高, 絕對拍得住日本果

凍燉奶 ($22)
凍燉奶

先講個質地, 呢個燉奶用匙羹不起既時候震騰騰, 好似啫喱咁, 放入口之後就好似一團棉花咁散開, 好滑溜。另外就係佢既奶味好香好濃郁, 食得出用既牛奶脂肪率好高, 絕對拍得住日本果隻3.6 北海道牛乳。👍🏻👍🏻👍🏻

熱薑汁撞奶 ($22)

男朋友叫左碗熱薑汁撞奶, 因為係即叫即整, 所以上枱後要等起碼2分鐘先凝固。我試左兩啖, 感覺薑味適中, 唔會好Kang, 最重要係佢質地好滑溜, 唔錯!
2019-12-08 778 瀏覽
正值秋天嘅乾爽天氣,梗係去行山嘅大好季節啦 嗰朝由大帽山一路行過嚟,嚟到農場鮮奶有限公司嘅時候已經係行程嘅尾站lu,咁都要食吓野休息吓啦!呢度都唔難搵到,一路沿住甲龍古道郊遊徑(或者有啲人會沿住荃錦公路行)就嚟到!以下係餐牌~聽講農場鮮奶有限公司嘅鮮奶有好濃奶味,order嘅時侯有得揀凍或者熱嘅,嗰日天氣都熱熱地,行完山所以都係揀咗凍嘅!500mL同人share都夠飲,一人一杯仲有剩添!飲凍嘅唔係好感受到奶嘅濃度,如果嗌熱嘅應該會好啲!另外我地仲叫咗熱燉奶同埋芒果布甸 熱燉奶就真係食得出濃濃嘅奶味啦!而且每一啖都感受到真係落足料!有種漿住個口嘅感覺嫁。另外芒果布甸要$23,但份量都幾細同埋味道一般,就唔太推薦了有機會嚟呢邊行山就唔好走寶啦
正值秋天嘅乾爽天氣,梗係去行山嘅大好季節啦

以下係餐牌~

全脂奶500mL

另外我地仲叫咗熱燉奶同埋芒果布甸

熱燉奶($22)/  鮮奶芒果布甸($23)

有機會嚟呢邊行山就唔好走寶啦
2019-11-30
全脂奶500mL
熱燉奶($22)/  鮮奶芒果布甸($23)
2019-11-26 520 瀏覽
星期日投票後有時間就去咗八鄉飲茶飲完茶興起揸車去雷公田食燉奶,每次黎到都大排長龍...排咗10分鐘左右然後order 燉奶同埋要自己搵位所以我地兵分兩路一個排隊一個搵位。我媽話佢地自家製薑汁撞奶好好食但係我同朋友都唔鍾意食薑所以我地冇叫。由於係新鮮製作燉奶要等2分鐘凝固咗先食得燉奶好滑好有奶味👍🏻
新鮮牛奶
燉奶
燉奶
2019-10-08 336 瀏覽
無論任何環境都少不免會影響個人的心情,昨日出走東涌,走到雷公田的農塲,嘗一口薑汁撞奶,再喝一啖農場鮮奶 ; 就像回到兒時的感覺,很滿足,天父賜予的大自然,每樣食材都是上天賦予的。在這小小的開放茶座,雖無冷氣雅座,也沒有侍應招待,但當你倦時、飢渴時,毫無疑問是一個休憩的補給站。

農場鮮奶 + 薑汁撞奶
2019-10-07
$25 (其他)
2019-08-26 557 瀏覽
星期六夏日炎炎不特止,仲有一號風球熱死辣辣,但見天氣陽光太好,所以冒住曬黑既危機決定勇闖效外,晏就未食lunch就渣車入場黎農場鮮奶喂羊仔同試下好出名既「鮮奶」,先講下喂羊仔可以買$3一束長草去喂羊。 跟住就買左兩盒500毫升既全脂鮮奶(正常),同埋叫左個芒果布甸食。芒果布甸好滑而且果肉好多,真係媲美唔少甜品店。估唔到去到郊外都可以食到咁好味嘅甜品係驚喜嘅一點鮮奶真係我試過人生以來最好味嘅鮮奶,非常鮮味,好飲過維記同十字牌好多,但500毫升飲飲下真係好飽,飲到有啲想嘔😂 喂羊仔好好玩 平時香港好少有呢啲地方俾我地親親大自然同動物,最緊要仲有咁好味出名嘅牛奶飲,值得推薦大家一定要來試一試!
2019-08-24
2019-08-24 275 瀏覽
一直都好想餵羊,適逢今個假期都得閒,就去左想去好耐農場鮮奶。 雖然羊唔多,不過餵過程好近距離同羊接觸,$3 一扎蔥都餵到好耐。玩完之後,就去左買想試好耐芒果布甸同牛奶。真心覺得牛奶好新鮮好好味,芒果布甸都好出色。如果行開元朗都建議週末入去玩下
2019-08-24
  • 農場鮮奶
週六早上, 棄掉庸懶, 驅車直上大帽山🗻 為既只係一碗餐旦麵🍜 你可以叫呢份情懷叫任性😎但我認為只係一份繁忙都市中既小小生活態度😜 由元朗方向出發, 徑經石崗、錦田、上村後見到軍營既巴士站轉入單程小路, 係狹窄既單程車路上兜轉, 最後係郊野公園旁見到農場鮮奶公司既大門, 歷時20分鐘左右, 走入山林中既深處, 諗起從前學既詩句: 「身在此山中, 雲深不知處」🌫️ 泊車位置唔多, 大約10架左右, 不過週六早上人流唔多, 主要係行山客🧗‍♂️同幾架同場既車輌🚙  車場旁邊有個小山坡, 一大片綠色放養左幾頭草羊🐐 優哉悠哉咁食咁草🌱🌿 遠望過去見到巍峨既山峰, 未知是否嘉道理農場上方既觀音山⛰️ 另一邊有頂部份, 放咗十張膠枱左右, 頭頂有幾把風扇, 然後另一邊有個小賣部咁既窗門, 嘢食都係餐蛋麵、肉丁麵、燒賣、茶葉蛋咁; 其實黎呢度既重點都係要飲佢既自家品牌牛奶 「農場鮮奶有限公司」, 分別有全脂奶、低脂奶同脫脂牛奶🥛  現場只有全脂奶有細盒, 飲落既香醇係比其他牌字高, 幾年前有人嘈過佢話唔係真牛奶, 亦都唔係香港農場生產, 但我又覺得22世紀都黎緊, 稍有常識都明白👨‍🎓 咁細既農場點去生

現場只有全脂奶有細盒, 飲落既香醇係比其他牌字高, 幾年前有人嘈過佢話唔係真牛奶, 亦都唔係香港農場生產, 但我又覺得22世紀都黎緊, 稍有常識都明白👨‍🎓 咁細既農場點去生產到咁大既量🤔加上今時今日衛生要求咁高, 又點樣唔用高溫消毒既牛奶拿出去賣😑出處係邊我唔介意, 反正渣車過黎就係要山中一杯奶既味道🥰

全脂奶半公升

餐旦麵見到好多COMMENT都話普通💁‍♂️確實佢再叻都只係一碗餐旦麵, 但係溫熱既湯麵、微焦既餐肉、真係流心既荷包旦, 呢份心意, 配埋個無敵山景❤️此情此刻, 你活在當下, 只係同碗麵既專注交流, 無價💸

餐肉蛋出前一丁麵

另外要左個薑汁撞奶係超驚喜😮薑味唔算濃, 但係佢既質地係滑到潷起左, 放番落去都唔見痕跡, 入口「雪」一聲就滑落喉嚨, 甜度個人認為係剛剛好🎉

薑汁撞奶(熱)

臨尾撤退, 亦非常幸運地只遇到一次對頭車, 好輕易就避到, 提番句, 渣車技巧唔太熟就諗諗先好上黎喇, 單程路避車唔太易🚫

兩碗麵、一盒細奶加埋個薑汁奶, 合計99蚊, 以此情景展開週未, 寫意也

2019-08-17
全脂奶半公升
薑汁撞奶(熱)
  • 餐蛋麵
  • 薑汁撞奶
  • 農場鮮奶
難得假期有好天氣,即興同男友出去親親大自然我地係元朗搭71小巴去到河背總站到落車,然後行大概2小時到就黎到農場鮮奶有限公司啦就算沿途幾辛苦幾曬同自己講就快有得飲鮮奶餵羊咩咩即刻有動力好多💪🏼去到餐廳當然要叫主打最出名既農場鮮奶啦😝分別有全脂,半脂同脫脂揀🤤我地就叫左全脂嘆下,味道果然好濃郁,淡淡既牛奶味~~本身諗住叫燉奶好可惜賣晒,太受歡迎了😭唯有叫個薑汁撞奶補翻數😋行左咁耐先黎到都值得架😆💪🏼當係做完運動黎獎勵下自己,呢到係唔錯既選擇😝😝食飽飽仲可以餵下羊咩咩添,咩~~~~
難得假期有好天氣,即興同男友出去親親大自然

全脂鮮奶

全脂鮮奶
2019-07-14 270 瀏覽
今次同男朋友兩個揸住架電單車捐窿捐嗱去搵好野食佢就帶左我黎呢個農場鮮奶到食餐蛋一丁麵啦—————餐牌上有既食物種類唔多包括有兩款湯麵兩款撈烏冬幾款小食同幾款甜品。今次我地就叫左一個餐肉蛋出前一丁麵($30)同12蚊8粒既燒賣兩樣食物味道都唔差 燒賣可以配上XO醬辣油 彈牙得來又十分惹味!而餐蛋麵呢 蛋仲係流心嘅 仲有兩大塊餐肉________________不過黎到農場鮮奶點可以唔試吓飲佢哋嘅鮮奶呢除咗有全脂1L裝之外仲有500ml嘅包裝同埋仲有低脂同脫脂選擇添飲落奶味10分濃郁。可惜就係位置比較偏僻如果唔係揸車應該都唔會再嚟啦
今次同男朋友兩個揸住架電單車捐窿捐嗱去搵好野食

今次我地就叫左一個餐肉蛋出前一丁麵
($30)

同12蚊8粒既燒賣

兩樣食物味道都唔差
燒賣可以配上XO醬辣油 彈牙得來又十分惹味!
而餐蛋麵呢 蛋仲係流心嘅 仲有兩大塊餐肉

飲落奶味10分濃郁

可惜就係位置比較偏僻
如果唔係揸車應該都唔會再嚟啦
2019-07-07 235 瀏覽
難得今日有司機一於去呢到其實一直想嚟呢到食野聽講d奶好好飲但地方偏僻 所以冇去過飲奶就要試全脂奶好滑好濃奶味加個餐蛋麵餐肉2面都有煎好香脆一d都唔油膩加埋隻蛋煎得啱啱好一吉就流曬d蛋黃汁出嚟撈埋一齊食一流食完再加多個甜品薑汁撞奶重要係即叫即撞第一啖 好重薑味 食食下又唔多覺可能已經習慣左好真係好滑好滑除左滑都唔知用咩形容😂走果陣買多盒大奶同牛奶糖走個糖都好重奶味 唔太甜唔似平時食開既好甜遮曬d奶味食完野 個個都乖乖汁番好d碗去指定地方先走人走既時候重買左d草去餵羊仔
難得今日有司機
一於去呢到