2023-06-11 624 瀏覽
♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥️【餐廳】辦館【地區】#Dr_eat_葵涌【價位】中低價位【用餐時段】午市【餐廳主打】#Dr_eat_cafe────────────────────【環境/服務/衛生/讚一讚】。環境明亮寬敞。裝潢走簡約風。位於工業區的邊緣, 旺中帶靜.【讚岐黑椒雞槌湯烏冬 $68】。選用讚岐烏冬, 口感彈牙。湯頭以黑椒為基調,散發出濃郁既香氣同和辛辣味。雞槌輕烤過, 肉質嫩滑.【凍玫瑰鮮奶咖啡 $21】。以鮮奶和咖啡為基底,加入了微妙既玫瑰元素。玫瑰花既芳香係口中綻放.【日式叉燒豬骨湯烏冬 $68】。湯頭濃郁,充滿陣陣豬骨肉香。豬骨濃湯同烏冬麵相得益彰。叉燒肉軟嫩多汁,帶住甜味和微微的肉汁.【凍朱古力咖啡 $21】。咖啡加入牛奶同朱古力醬。濃郁既朱古力同咖啡既苦甜交織。既能滿足咖啡愛好者口味,又能感受到朱古力既魅力.【黑松露炒蛋多士 $68】。鬆軟多士,加入鬆軟的炒滑蛋同香濃既黑松露醬。黑松露既香氣同炒蛋既滑嫩口感相融合, 好有層次感.【朱古力蛋糕 $58】。質地柔軟濕潤,帶濃厚的朱古力口感────────────────────•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘
♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥️
────────────────────
【環境/服務/衛生/讚一讚】
。環境明亮寬敞
。裝潢走簡約風
。位於工業區的邊緣, 旺中帶靜

【讚岐黑椒雞槌湯烏冬 $68】
。選用讚岐烏冬, 口感彈牙
。湯頭以黑椒為基調,散發出濃郁既香氣同和辛辣味
。雞槌輕烤過, 肉質嫩滑

【凍玫瑰鮮奶咖啡 $21】
。以鮮奶和咖啡為基底,加入了微妙既玫瑰元素
。玫瑰花既芳香係口中綻放

【日式叉燒豬骨湯烏冬 $68】
。湯頭濃郁,充滿陣陣豬骨肉香
。豬骨濃湯同烏冬麵相得益彰
。叉燒肉軟嫩多汁,帶住甜味和微微的肉汁

【凍朱古力咖啡 $21】
。咖啡加入牛奶同朱古力醬
。濃郁既朱古力同咖啡既苦甜交織
。既能滿足咖啡愛好者口味,又能感受到朱古力既魅力

【黑松露炒蛋多士 $68】
。鬆軟多士,加入鬆軟的炒滑蛋同香濃既黑松露醬
。黑松露既香氣同炒蛋既滑嫩口感相融合, 好有層次感

【朱古力蛋糕 $58】
。質地柔軟濕潤,帶濃厚的朱古力口感

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】葵涌葵昌路100號KC100地下1號舖
【分店】灣仔|葵涌|上環|葵芳
【℡】35022190
【營業時間】星期一至六: 08:30-18:00
葵興呢面多工廈,上次同朋友就去左位於KCC附近既CAFE坐下,走白色風格感覺好舒服,小編今次仲坐左係近窗口位置,透光度十足,可以坐好耐都ok日式叉燒豬骨湯烏冬 $68豬骨湯湯底濃,烏冬入口彈牙有咬口,叉燒比想像中入味 五香肉丁蛋麵 $68細心一看用左出前一丁既碗裝住! 五香肉丁香口惹味,雞蛋做倒半熟幾正 是日精選北海道蛋糕 $58食落係朱古力brownie既口感,朱古力味香濃,食落甜而不膩,值得一試 冰搖蜜桃紅茶 $40熱柚子薑蜜 $32兩杯飲品味道都唔錯,冰搖蜜桃清爽蜜桃味都好出,熱柚子薑蜜岩曬天氣冰既時候飲,十分暧胃

日式叉燒豬骨湯烏冬 $68

豬骨湯湯底濃,烏冬入口彈牙有咬口,叉燒比想像中入味

五香肉丁蛋麵 $68

是日精選北海道蛋糕 $58

冰搖蜜桃紅茶 $40
熱柚子薑蜜 $32

2023-05-30 237 瀏覽
今日嚟到葵興完成2小時的工作後想搵地方嘆個下午茶抖抖。我在網上找到這悠閒風Cafe便試試。原來店位於佛羅倫絲Outlet下面。👍啱唒行完Outlet嘅人醫肚。全店風格悠閑。下午3點好少人。感覺安靜及裝修有特色。肚餓但又只想食甜點,我就叫了 : 是日精選嘅朱古力蛋糕🍰蜜糖多士🥪綠茶Latte☕️味道中規中距。朱古力蛋糕味道很濃。綠茶Latte幾好飲,味道適中。悠悠閒坐了一個多小時才離開。
今日嚟到葵興完成2小時的工作後想搵地方嘆個下午茶抖抖。

我在網上找到這悠閒風Cafe便試試。

全店風格悠閑。下午3點好少人。感覺安靜及裝修有特色。

肚餓但又只想食甜點,我就叫了 :
是日精選嘅朱古力蛋糕🍰
蜜糖多士🥪
綠茶Latte☕️

味道中規中距。朱古力蛋糕味道很濃。
綠茶Latte幾好飲,味道適中。

悠悠閒坐了一個
多小時才離開。
2023-05-08 268 瀏覽
成日經過辦館 工作繁忙未有機會食咁啱夾到朋友忙裡偷閒食份午市套餐🥦是日餐湯西蘭花忌廉湯 夠健康纖維限量供應 送完即止嫁🦑大蝦魷魚薯片辣椒意粉多隻新鮮大蝦同魷魚圈🍤比想像中辣 5小辣咁啦幾開胃🐷醬燒豬仔骨配新薯角烤焗火候剛剛好 骨肉易切 最鍾意個惹味BBQ醬🥔點薯角幾夾☕️朱古力咖啡拉花好抽象😂係團火定隻天鵝呢比一般mocha 深色 更濃朱古力🍇巨峰提子梳打窗外陽光普照🌞坐近窗邊感受到夏日熱力整杯冰涼梳打降溫食完飯仲可以欣賞商場藝術展覽 🏀今期免費展出多幅籃球球星畫作
巨峰提子梳打

🏀今期免費展出多幅籃球球星畫作

大蝦魷魚薯片辣椒意粉
醬燒豬仔骨配新薯角
2023-05-07 181 瀏覽
適合週末吹水食cake 飲下野慢活好地方同內地親友去行佛羅倫斯outlet ( 其實我都係第一次去),行完附近求其搵間cafe 歇腳. 門口咁啱做緊籃球主題油畫展都睇左陣.餐廳人流不多,原來呢間就係以前上環舊居成日有人朝聖嘅cafe 分店. 令人懷念. 呢度可能地點問題人唔多,地方大致光猛舒適寧靜. 叫左兩杯飲品,兩個咸食兩個甜食,個人覺得甜食幾好至於咸食味道偏清淡. 飲品 # 涷菊花茉莉茶 # 涷柚子梳打 開胃清爽解渴,味道清香,夠曬大杯啱吹水飲足一餐都夠.甜食#蜜糖牛油多士 #抹茶芝士蛋糕個是日蛋糕係枺茶蛋糕,上碟賣相精美係全餐焦點. 抹茶味夠濃甜度適中口感質感亦剛好, 成個cake 好refreshing. 跟住食返個邪悪蜜糖牛油多士亦唔會膩. 個多士夠脆夠熱不過如果多d 牛油同蜜糖更好.咸食 #黑松露炒蛋多士 #日式义燒豬骨湯鳥冬整體都係覺得偏清淡,幾健康冇落味精亦都低鹽. 個多士松露味幾出,至於個烏冬,粟米夠香甜.
適合週末吹水食cake 飲下野慢活好地方

飲品 # 涷菊花茉莉茶 # 涷柚子梳打
開胃清爽解渴,味道清香,夠曬大杯啱吹水飲足一餐都夠.

甜食#蜜糖牛油多士 #抹茶芝士蛋糕
咸食 #黑松露炒蛋多士 #日式义燒豬骨湯鳥冬
2023-05-06
2023-04-24 141 瀏覽
近兩年都幫襯咗葵興分店好多次,開頭都覺得食物、飲品質素唔錯,以該區嚟講,辦館嘅價錢唔算便宜但我覺得都仲值得幫襯嘅,但近兩次都真係好失望……食物質素越來越差,上次焗長通粉焗得太硬太乾,食完臨走輕輕同店員反映下就算。但今次,真係令我決定唔會再嚟喇。落單時,飲品嗌玫瑰Latte,睇番張單發現落錯就同收銀講番,佢話:頭先我聽到先生係講熱Latte個喎。我話:唔係,頭先我哋係講玫瑰Latte嘅。我明白當時客多環境嘈聽唔清楚,唔緊要,但個收銀再重覆:但我頭先真係聽到先生係講熱Latte。而家又唔係鬧你,係咪需要同個客人咁堅持?Anyway,最後佢改番,但感覺係令我覺得唔太舒服。食物方面,我哋幫襯好多次都有叫“紅酒燴澳洲和牛臉頰配薯蓉”,今次上檯發現冇薯蓉,我就以為漏咗啦,問下店員冇薯蓉得蔬菜嘅,佢話:係呀,轉咗呀~明明之前食咁多次,薯蓉同蔬菜兩樣都有,轉咗,唔緊要,但點解落單唔講?另外,大蝦魷魚辣椒蒜片意粉好乾,附近有間專食意粉嘅質素好好多,而價錢亦都值好多。呢個價錢,呢個質素,係唔相應嘅,我決定算啦,唔再嚟唔再失望。

但今次,真係令我決定唔會再嚟喇。

我話:唔係,頭先我哋係講玫瑰Latte嘅。

而家又唔係鬧你,係咪需要同個客人咁堅持?
Anyway,最後佢改番,但感覺係令我覺得唔太舒服。

2023-04-17 142 瀏覽
最近先知原來葵涌開咗個全新名店Outlet Florentia Village 🛍️ 即刻捉左肥仔陪我去行吓😂行完之後,見到大堂有間叫「辦館」嘅餐廳睇落都好文青feel,於是就入去試吓😆🍽️醬燒豬仔骨配焗新薯角醬燒嘅豬仔骨肉質鮮嫩,味道濃郁,搭配焗新薯角嘅香脆口感,十分美味💓🍽️溫泉蛋蕃茄肉醬長通粉溫泉蛋配上蕃茄肉醬長通粉令整個菜式口感更豐富😗 醬汁調味調整得好恰當,不會過度咸或過度辣👍🏻整體嚟講都好吸引🍽️蜜桃梳打由桃汁和梳打水混合而成,口感清新,桃汁嘅酸甜味道搭配梳打水嘅濃度,十分適合夏天飲用🍹🍽️抹茶鮮奶這道飲品係由抹茶粉和鲜牛奶混合而成,抹茶粉嘅氣息清香,搭配鲜牛奶嘅濃郁口感,味道十分香氣🍵🍽️日精選蛋糕 (朱古力味蛋糕)這款朱古力味蛋糕口感醇厚,濃度恰當,朱克力香氣濃郁,值得一試 👍🏻

🍽️醬燒豬仔骨配焗新薯角

🍽️溫泉蛋蕃茄肉醬長通粉

🍽️蜜桃梳打

🍽️抹茶鮮奶

🍽️日精選蛋糕 (朱古力味蛋糕)

2023-04-07 90 瀏覽
這次來到位於葵涌的辦館。餐廳的裝潢風格簡約時尚,位置雖在商工業區但卻偏離中心,帶出隱世味道,營造出一個舒適和放鬆的氛圍。隱世咖啡室「辦館」有個特別浪漫的英文名字「LOF10」,其實是「Love Often」的縮寫,洋溢著對香港社區的一份情懷。結合咖啡館和畫廊的「辦館」於2013年創立,瞬即成為咖啡愛好者的心水之選,亦深受海外傳媒熱捧。現時設有4間分店分別位於上環、尖沙咀、旺角和葵芳,讓你隨時隨地都可以享受片刻悠閒寧靜。芝士肉醬焗千層麵這個芝士肉醬焗千層麵超級多芝士,不同種類的芝士混合在一起,味道非常濃郁。此外,麵層也相當鬆軟,配合新鮮蕃茄和份量十足的肉醬,口感非常豐富。除了味道,這道菜的外觀也十分吸引人,烤得金黃酥脆的芝士在上面,長長的芝士拉絲,讓人看了就食指大動。凍美式咖啡這杯咖啡非常冰涼清爽,不會太苦或太甜。非常適合在炎熱的夏天享用,可以讓人感受到涼爽舒適的感覺。總體而言,「辦館」的芝士肉醬焗千層麵和凍美式咖啡都非常優秀,值得推薦給大家。如果你喜歡濃郁的芝士和冰涼的咖啡,再加上隱世的休閒感,那麼「辦館」絕對是你不容錯過的地方。

芝士肉醬焗千層麵
凍美式咖啡
這杯咖啡非常冰涼清爽,不會太苦或太甜。
非常適合在炎熱的夏天享用,可以讓人感受到涼爽舒適的感覺。
2023-04-05 78 瀏覽
今天中午我到商廈裡的一間Cafe用餐Lunch menu有飯、意粉或燒雞都有包餐湯焗芝士蕃茄牛脷長通粉通粉煮得剛剛好,不太軟爛也不會太硬,搭配蔬菜例如紅蘿蔔、西蘭花、濃郁的番茄醬汁和香氣四溢的牛肉,口感非常豐富。最後再撒上一層綿密的芝士,放入焗爐裡烤至金黃色,直到芝士融化在通粉上,讓整道菜色更加美味。而且份量也非常足夠,讓我吃得十分滿足☺️Iced mocha口感濃郁卻不會太甜,非常適合我這個喜歡喝咖啡的人。咖啡的香氣和巧克力的甜度完美結合,一口下去就讓我感覺到了咖啡因的提神效果, 相信飯後回到辦公室工作時也會精神抖擻除了食物之外,環境也挺舒適。
今天中午我到商廈裡的一間Cafe用餐

Lunch menu有飯、意粉或燒雞都有

包餐湯

焗芝士蕃茄牛脷長通粉

Iced mocha

除了食物之外,環境也挺舒適。
逛完葵興KC100的名牌outlet,由於不熟路,想在工業區找吃的,有一定難度。所以,不花時間找餐廳了,看到KC100地鋪這間餐廳,就直接坐下了。環境光猛整潔,設有吧枱,亦擺放有各式各樣的酒,想像得到附近上班族下班後來喝兩杯聊聊天是多麼寫意。女員工服務態度很好,就算帶着口罩,看她的眼睛就知她無時無刻都在笑面迎人,而且無論下單還是上菜都一直「唔該」前「唔該」後,很好禮貌。食物選擇方面,平日與週末,無論是餐牌還是價錢都有些微分別。我光顧的是星期六,沒有午市套餐,只有平日的tea menu,主要是烏冬、出前一丁、吐司等等的輕食,而且價錢會有所上調,需要留意。至於味道,點了出前一丁餐蛋麵、日式叉燒豬骨湯烏冬、鹹牛肉炒蛋吐司、一杯凍棉花糖朱古力和巨峰提子梳打。很家庭日常的味道,會令三餐在外的打工人,想起傭人姐姐或媽媽的手藝。有意前往KC100掃名牌的人,可以認真考慮一下要不要光顧這間環境、服務不錯的餐廳。

巨峰提子梳打及棉花糖朱古力
鹹牛肉炒蛋吐司
出前一丁餐蛋麵
2023-03-04
巨峰提子梳打及棉花糖朱古力
鹹牛肉炒蛋吐司
出前一丁餐蛋麵
今日嚟葵芳行街,响地鐵站附近商場搵食,點知周圍都超多人😳結果我哋決定行多幾步,嚟到KC100嘅辦館,享受星期六慢活人生,寧靜嘅片刻👩🏻‍🤝‍👨🏼辦館有四間分店,無論餐牌同裝修都有所不同。呢間分店樓底高,環境清靜,座位頗舒適😌簡約得嚟,隱藏住充滿舊香港影子嘅特色裝修,忍唔住要按吓快門。玫瑰🌹鮮奶咖啡 (熱) 店員好用心沖咖啡同拉花,咖啡味道香醇,加咗玫瑰花瓣,飲落有浪漫嘅感覺💕榛子🌰鮮奶咖啡(熱) 加咗榛子嘅咖啡更易入口,適合初飲咖啡嘅人士,無咁濃烈嘅咖啡味,同時又可以提神。鹹牛肉炒蛋多士 佢哋選用烘底厚麵包,比平時茶餐廳食到嘅好食,鹹牛肉拼炒蛋餡料都係絕配。日式叉燒豬骨湯烏冬 除咗兩片日式叉燒外,仲有粟米粒同蟹柳,有住家嘅感覺,唔會太heavy。是日精選蛋糕🍰朱古力蛋糕+棉花糖甜品有驚喜,食落似brownie,好厚實但又無食開果d咁甜。棉花糖做裝飾都幾精美👍🏻🐷🛎️必試指數:9/10🔆

玫瑰🌹鮮奶咖啡 (熱)
榛子🌰鮮奶咖啡(熱)

鹹牛肉炒蛋多士

是日精選蛋糕🍰朱古力蛋糕+棉花糖

🐷🛎️必試指數:9/10🔆
2023-03-04
下午茶
  • 日式叉燒豬骨湯烏冬
  • 玫瑰鮮奶咖啡
2023-02-13 120 瀏覽
一個人黎食lunch, 收銀企左2個侍應,一齊落單要重覆講2-3次內容……完全冇留心聽人講咩,一時又主動提出話有折,下一秒又話唔夠$200冇折😓咁簡單都錯,公司冇比足夠培訓員工?定係冇心做呀?見成間餐廳都冇客人,問過其中一個女侍應可以轉到窗邊既4人枱,另一位侍應又走黎要我轉2人枱態度仲要好差。之後食物比其他遲我order既人送到。食物同咖啡冇特別,服務態度比茶餐廳仲要差,要受氣寧願唔食。餐廳長期冇人,都知佢咩料。

食物同咖啡冇特別,服務態度比茶餐廳仲要差,要受氣寧願唔食。
餐廳長期冇人,都知佢咩料。
🍽 餐廳:辦館 (KC100) (葵涌)🍴同朋友好耐冇見,專登搵一間可以坐得耐傾偈既cafe, 順便又可以去葵廣行下街,餐廳響KC100地鋪,筆者下午2:00來到,剛好過了食飯時間,唔駛排隊,而且餐廳可以望到街景同埋有自然光映照入餐廳。🥣餐湯跟餐送湯,牛尾湯味道幾fresh, 有好多蘿蔔粒同洋蔥粒。🍝芝士肉醬焗千層麵$128即叫即焗,上枱時小心辣手!焗得金黃的芝士鋪滿肉醬上層,有拉芝口感又唔會太咸,調味適中,肉醬醬汁豐富,配上熱辣辣既千層麵,好味又有滿足感。🍜日式叉燒豬骨湯烏冬$38豬骨湯底味道清淡,烏冬順滑易咬,薄切叉燒柔軟亦唔會太多肥膏,配上香甜健康粟米粒和大蟹柳,健康之選。🥪紅豆牛油吐司$36焗厚切多士搽上香濃牛油🧈,加上一抹紅豆蓉,鹹香又帶有紅豆🫘甜味,可以一試。🍰是日精選北海道蛋糕$36店員推薦朱古力布朗尼brownie,brownie口感比普通蛋糕實淨,唔會有cream響入面,反而係濃濃的可可朱古力味蛋糕。☕️玫瑰鮮奶咖啡Rose latte $38拉花實淨, 玫瑰味都幾濃,唔錯。🍵紅豆抹茶鮮奶$42紅豆唔會過甜,抹茶味適中唔會太苦同鮮奶好夾。📍葵涌葵昌路100號KC100地
🍽 餐廳:辦館 (KC100) (葵涌)

🥣餐湯
跟餐送湯,牛尾湯味道幾fresh, 有好多蘿蔔粒同洋蔥粒。

🍝芝士肉醬焗千層麵$128

🍜日式叉燒豬骨湯烏冬$38

🥪紅豆牛油吐司$36

🍰是日精選北海道蛋糕$36

☕️玫瑰鮮奶咖啡Rose latte $38
拉花實淨, 玫瑰味都幾濃,唔錯。

🍵紅豆抹茶鮮奶$42
紅豆唔會過甜,抹茶味適中唔會太苦同鮮奶好夾。

📍葵涌葵昌路100號KC100地下1號舖
2023-01-21 94 瀏覽
心心去等爸爸收工,順便食個下午茶😌💜Cappuccino正常水準👍Matcha Red bean Milk抹茶味香濃帶甘,紅豆如果再大粒啲就正😆紅豆吐司嘅紅豆就好大粒😍甜甜地暖笠笠,配埋厚吐司☺️Chocolate Cake朱古力味好濃!質地厚實,賣相好靚💙下午茶時間,中意呢度靜靜地😇可以慢慢嘆~ #enjoy#hkcafe #cafe #relaxtime #relatable #relax #coffee #coffeetime #coffeeshop #coffeelover #coffeeaddict
心心去等爸爸收工,順便食個下午茶😌💜

Cappuccino正常水準👍
紅豆吐司嘅紅豆就好大粒😍甜甜地暖笠笠,配埋厚吐司☺️

下午茶時間,中意呢度靜靜地😇可以慢慢嘆~ #enjoy

2023-01-14 76 瀏覽
👧🏻Wodafoodie in Kwai Chung係葵涌呢個工廠區搵嘢食,大家都會去KCC一到午飯時間就會好多人排晒隊今日比我搵到喺商場隔離有一間隱世嘅cafe午飯時間都仲有好多位可以慢慢坐慢慢食~✨ 🐥法式百里香烤春雞配薯蓉 $138烤春雞好大份!雞肉超多,層皮烤得脆薯蓉好creamy,因為隻雞真係好大隻,所以食晒成個都好飽,啱晒想增肌減脂既健身人士👍🏻✨ 🍝牛油果大蝦長通粉 $108蝦肉爽口🦐每條長通粉都撈均咗牛油果醬🥑好惹味!✨ 柚子薑蜜✨ 檸檬茶午飯時間仲送咗餐湯,係西蘭花湯🥦~📍 辦館 (KC100) (葵涌)葵涌葵昌路100號KC100地下1號舖👅更多同區推介☺️ #wodafoodieinkwaichung#hk #kwaichung #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodielife #hkfoodig #hkfood #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodshare #hkfood #foodie #foodiehk #foodieshk #foodies #fo
👧🏻Wodafoodie in Kwai Chung

係葵涌呢個工廠區搵嘢食,大家都會去KCC
一到午飯時間就會好多人排晒隊
今日比我搵到喺商場隔離有一間隱世嘅cafe
午飯時間都仲有好多位可以慢慢坐慢慢食~

✨ 🐥法式百里香烤春雞配薯蓉 $138
烤春雞好大份!雞肉超多,層皮烤得脆

✨ 🍝牛油果大蝦長通粉 $108
蝦肉爽口🦐每條長通粉都撈均咗牛油果醬🥑
好惹味!

✨ 柚子薑蜜
✨ 檸檬茶

午飯時間仲送咗餐湯,係西蘭花湯🥦~

📍 辦館 (KC100) (葵涌)
葵涌葵昌路100號KC100地下1號舖

#hk #kwaichung #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodielife #hkfoodig #hkfood #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodshare #hkfood #foodie #foodiehk #foodieshk #foodies #foodlover #picoftheday #fotooftheday #hkger #hkiger #香港美食 #香港美食推介 #美食推薦 #美食日記 #美食分享 #美食地圖 #葵涌美食