2021-01-14 279 瀏覽
這一天,筆者跟友人到了位於旺角雅蘭中心的辦館短聚,在疫境中互相寒暄問暖幾句。餐廳主打簡約風,並沒有華麗的裝飾或特別的打卡位;面積不大,只夠容納10多個客人。食物方面,既不難吃,也不深刻。🍞蜜糖牛油吐司 ($26)吐司烘得鬆脆,不算太薄身,加上蜜糖和牛油,是大家都能在家中自製的簡單小食。🍵柚子薑蜜 (原價$32,折扣後為$22)就是把市面上能買到的沖膏加入熱水泡開,味道正常,但果肉欠奉。🍵紅棗茶 ($34) 也是一般的沖劑味道,但味道偏淡,而且沒有果肉。總結(5分滿分)餐廳環境🖼🖼🖼餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻食物賣相🌸🌸🌸味道質素👅👅👅整體價錢💸💸💸性價比值⚖️⚖️

食物方面,既不難吃,也不深刻。

🍞蜜糖牛油吐司 ($26)

🍵柚子薑蜜 (原價$32,折扣後為$22)

🍵紅棗茶 ($34)
也是一般的沖劑味道,但味道偏淡,而且沒有果肉。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅
整體價錢💸💸💸
性價比值⚖️⚖️
2021-01-11
2020-11-06 351 瀏覽
大家可能都知道The One樓上有好多餐廳,但又有冇發現到係角落嘅位置有間開放式嘅cafe呢? 依間cafe嘅第一間分店係上環,前身的確係一間辦館,門外仲保留古老嘅鐵閘,所以就以此命名🉐 尖沙咀店就主打輕食,當然亦都唔少得飲返杯咖啡啦☕ 最近就新出左photo printing,等大家可以創作自己獨一無二嘅咖啡❤️-Matcha latte ($36) 抹茶味幾濃,入口順滑。依家仲可以加錢,係提供嘅slogan 裏面揀自己鐘意嘅句子,有行簡約風,可愛風,亦有型格風😎 印左上杯咖啡到就更加呃到like啦👍🏻Rose latte ($38) 有淡淡嘅玫瑰味,帶微甜,如果有啲玫瑰花瓣就好喇🌹 除左印slogan,當然仲可以揀自己鐘意嘅相印上去啦🥰 印同另一半嘅合照上去仲唔sweet死~ 過程唔算太繁複,只要tune好張相嘅色,移除背影再調節角度就可以。可惜今次印出嚟有少少淺色,建議可以揾啲顏色實色啲同鮮艷啲嘅相~*多士就分別揀左鹹牛肉芝士多士 ($48) 同黑松露油芝士多士($45) 多士烘得香脆,特別鐘意鹹牛肉多士,滿滿嘅鹹香之外仲有拉絲🧀 同時惠顧飲品及食品可以有$10折扣 (星期六日除外

多士就分別揀左鹹牛肉芝士多士 ($48) 同黑松露油芝士多士($45) 多士烘得香脆,特別鐘意鹹牛肉多士,滿滿嘅鹹香之外仲有拉絲🧀 同時惠顧飲品及食品可以有$10折扣 (星期六日除外)

2020-02-26 743 瀏覽
叫左杯抹茶鮮奶加榛子鮮奶咖啡想走甜 店員表示:抹茶鮮奶唔甜架喎好 咁我咪照嗌點知杯野黎到 好甜...其實你同我講杯野係甜既我咪嗌過第2杯囉好簡單既事店員態度(強調 係長頭髮 沖野飲店員) 有待改善...
叫左杯抹茶鮮奶加榛子鮮奶咖啡
想走甜 店員表示:抹茶鮮奶唔甜架喎
好 咁我咪照嗌
點知杯野黎到 好甜...
其實你同我講杯野係甜既我咪嗌過第2杯囉
好簡單既事

店員態度(強調 係長頭髮 沖野飲店員) 有待改善...
2019-10-08 835 瀏覽
辦館系上環個邊噶,環境好文青,都幾幽靜舒適,看書噶好去處,不過滴cafe就真的麻麻了,價錢還偏貴,有很大噶進步空間,不過滴野食還ok,下午茶食翻幾個三文治、西多士都系唔錯噶,大家都可以去試試。
2019-09-19 724 瀏覽
跟朋友在旺角逛着逛着,想着有什麼好吃的時候,發現了這家小店,感覺氣氛挺不錯的所以就想試試看。我倆個都還沒有吃早餐,但這裏吃的選擇不多,但喝的挺吸引的,所以還是選了通粉吃吃看,朋友點了多士。通粉有點太少了,多士也就沒什麼驚喜,幸好有杯好喝的玫瑰拿鐵挽救形勢而且它的佈置挺用心的,我特別喜歡它那刻了店名的木製食物盆是我喜歡的文青風。結論是不要在真的肚子很餓時去吃,相反,想找個地方喝着咖啡跟朋友聊天的話就很不錯了
而且它的佈置挺用心的,我特別喜歡它那刻了店名的木製食物盆
是我喜歡的文青風。
2019-08-31 600 瀏覽
上環係一個有好多文青風餐廳嘅地方,行過每一條大街小巷,隨時會發掘到意想不到嘅驚喜!今日,我黎到一間以純白色同木傢俱為主要裝潢嘅餐廳,辦館LOF10。環境舒適清幽,我就叫左一個CAKE SET,享受番一個遠離市區煩囂嘅一人下午。甜薯蛋糕 $108  (配一杯$68或以下飲品)Sweet Potato Cake (cake set with a drink from $68)甜薯係用黎做甜品嘅常用食材,其味道會為甜品加分。件蛋糕淨係個樣已經係打卡之選,一陣日本文青氣息飄緊出黎~甜薯味道明顯,清甜而不膩。蛋糕能夠保持到濕潤口感,不黏牙,入口質地鬆軟棉滑,值得一讚!加上,甜品上嘅芝麻同埋旁邊嘅玫瑰花瓣碎,增添左兩種層次。芝麻嘅油香同脆口同蛋糕本身做成一種和諧嘅對比。而玫瑰花嘅香氣就為蛋糕帶黎一份甘香。好!柚子梳打  (跟餐配cake set drink,單價unit price:$58)Yuzu Soda柚子嘅清香怡人配埋梳打為味覺帶黎刺激。柚子味濃郁,絕對無少落一分,豐富到我嘅味蕾!柚子味道酸酸甜甜帶少少柚子皮苦澀味道,加埋梳打嘅炭酸氣泡,令柚子嘅香氣靜止數秒,有一種頓時涼快嘅感覺。好岩夏天

甜薯蛋糕 $108  (配一杯$68或以下飲品)

Yuzu Soda
柚子嘅清香怡人配埋梳打為味覺帶黎刺激。柚子味濃郁,絕對無少落一分,豐富到我嘅味蕾!柚子味道酸酸甜甜帶少少柚子皮苦澀味道,加埋梳打嘅炭酸氣泡,令柚子嘅香氣靜止數秒,有一種頓時涼快嘅感覺。好岩夏天飲,係一杯小清新飲品!

總結,環境舒適,食物飲品配搭適合文青朋友打卡。星期六、日約埋三五知己,閒聊一個下午,上環辦館LOF10係一個好選擇!同埋,呢間餐廳嘅waitress好nice,態度親切,會主動替食客們影相,融洽嘅氛圍令人放鬆心情呢:)
  • 甜薯蛋糕
2019-08-30 406 瀏覽
每逢周末做完尖都會黎飲杯啡醒神下, 近一年已經黎飲左好多次下~決定寫返食評熱latte水準一致, 都是本人鐘意既香+濃! 下次要問下佢地用咩豆先~! 每次都是飲熱latte, 又有拉花不過唔係次次拉花都靚haha 係有一次係天鵝拉花!!!!! 超靚! (photo below)

每次都是飲熱latte, 又有拉花
不過唔係次次拉花都靚haha
天鵝拉花latte! forgot-the-name cake
HEA拉latte
題外話/補充資料: 吧枱飲啡, 一邊碌下電話, 或者睇下書. 只係店員有時聊天都幾大聲,亦笑得幾大聲( 店方要留意下),成日唔小心偷聽到佢地講野 lol 另外要批評的就是堂飲都係俾紙杯. 唔環保 :(
2019-07-20
  • 熱latte
2019-08-07 300 瀏覽
店內留有舊時的鐵閘,充滿歷史感,據說這裡也是不少電影的取景點。午餐後的第一頓下午茶,來這裡坐著發發呆,喝上一杯咖啡,拍拍照便十分愜意。小店的iced latte、檸檬或提子蘇打水都很不錯,點心則以黑松露芝士三文治和棉花糖多士最有特色。
2019-06-03 546 瀏覽
見間cafe好似幾有特色 個名又幾型 所以決定幫襯下😆但試完之後覺得性價比唔高!!叫咗杯latte 一個蜜糖牛油多士 一件cheese cake 杯latte 一般般啦 個人覺得甜左少少 不過打卡係幾靚既 有啲文青feel但個多士同個cheese cake就好普通 味道亦都好一般🙈多士甜咗啲...賣相好邪惡😂餐廳座位唔多 坐得亦唔算舒服 係一間開放式餐廳 整體覺得食物性價比唔高🙈所有嘢都甜左啲啲.....不過都過得去啦
見間cafe好似幾有特色 個名又幾型 所以決定幫襯
下😆但試完之後覺得性價比唔高!!

餐廳座位唔多 坐得亦唔算舒服 係一間開放式餐廳

2019-06-03
2019-04-22 548 瀏覽
每次來都只order latte, 今次試吃他們的輕食: 溫泉蛋牛肉撈丁,出奇的好味+感受到chef的用心: 一來你要控制蛋的煮的時間,二來牛肉要配合好的沙爹汁又不可過硬....而且上台的時候又有food styling 值得一讚!中意濃滑creamy 又不太nutty過苦 的latte, 這裡一定是不錯的品牌啦!
2019-04-21
2019-03-04 608 瀏覽
冬天落住雨又凍又大風,唔想搵連鎖咖啡店飲野,係旺角行行下亂打亂撞入左嘉蘭中心,見到辦館有bar可以坐低飲下嘢,休息下。食完lunch唔想飲有奶嘅嘢飲,就叫左哩個Peach Tea暖一下。完全唔係人造味道,雖然顏色濃,但係飲落去啱啱好,唔會太甜。茶嘅溫度亦好熱,可以保持到飲完為止,唔錯唔錯。我地飲嘢就坐係bar嘅高凳度,入面都有木箱檯凳,可以order嘢食食下午茶。不過咖啡同茶嘅杯裝較細,其實都夠飲,但係感覺上就好似貴d咁哈哈。

Peach  Tea
Peach  Tea
2019-01-22 777 瀏覽
最近雅蘭中心與芝麻街合辦主題活動,於是就出旺角一轉睇睇。剛巧又見位於雅蘭的《辦館》,暫時化身成芝麻街的主題餐廳,就在該天品嚐。店子雖小,但周遭的牆身都鬆上芝麻街的招牌角色,令店中充滿著開心的氛圍收銀處旁有些佈置,仿如回到六、七十年代的辦館般。可惜略嫌餐牌字體過小,要靠近才能清楚觀看。我倆本想點一客《安格斯沙嗲牛肉溫泉蛋撈丁》,但店員指「今天沒有麵食提供」小弟欣然接受,且體諒全店只有一人負責收銀、煮食,實在辛苦,難以兼顧不同工作。最後,我倆點了火腿溫泉蛋芝士吐司、松露油芝士吐司、蜜桃紅茶及巨峰提子梳打。芝士陣陣香味,傳入我的鼻惜松露味不算太重,似普通牛油多士味道大大片芝士放在方包上,芝士之上再加一大片火腿和大量香草,已十分吸睛重點是溫泉蛋,一攻而破,蛋黃慢慢流出,不得了提子味只局部出現在杯中較上部分,較底部分只有梳打味另外,由於店子面積小,不少客人卻步。其實大家忽略了店中最入的位置,有兩小枱兩人座位是由汽水架組成。大家必然以為,其只是佈置同時,可能有客人沒留意枱側標示「請客人用餐後歸還餐盤到收銀處」以致部分枱上仍有食過的食物和飲料,相對顯得不潔,望該店和客人多加注意

松露油芝士吐司

芝士陣陣香味,傳入我的鼻
惜松露味不算太重,似普通牛油多士味道

火腿溫泉蛋芝士吐司

重點是溫泉蛋,一攻而破,蛋黃慢慢流出,不得了

巨峰提子梳打

提子味只局部出現在杯中較上部分,較底部分只有梳打味

2019-01-19
2018-12-06 850 瀏覽
今日下午要去旺角買啲野,本來諗住行下街,睇吓衫,點知突然間落大雨,所以最後要搵個地方等朋友食飯。冒雨行到嚟旺角雅蘭中心,唯有搵間Cafe坐低飲杯咖啡寫下嘢,去到一樓就見到有間辦館,個格調非常唔錯,就坐低嗌杯嘢飲啦! 叫咗杯Rose Latte,不過係少甜嗰隻。由於我習慣咗飲咖啡不嬲唔落糖,所以少甜就覺得啱啱好囉,如果落太多玫瑰糖漿,就會飲唔到啡味啦。望住counter後邊嘅同事整杯拿鐵,都幾寫意啊!飲落唔算好甜,有少少玫瑰味,咖啡都幾夠濃,奶泡又好綿,所以呢杯真係唔錯!坐坐下就唔經唔覺hea左一個鐘喇!

Rose  Latte

2018-11-25
Rose  Latte
2018-11-15 614 瀏覽
做facial前食少少野,好趕時間,黎咗雅蘭中心,見到呢間辦館有空位,所以決定食。安格斯沙爹牛肉溫泉蛋撈丁加杯茉莉花茶要$58其實唔平,但勝在夠快,同埋符合我個食量而到最後我係無食晒既(因為做facial要訓低驚壓到個胃),有青瓜做配菜係好fresh好味,都唔錯!下次想食light dinner都會再黎~

2018-08-31 1021 瀏覽
放工已經攰仲要落雨,再出旺角買嘢,係個好好嘅時機要食個甜品打氣先~ 行到商場入面見到好光嘅香港特色招牌~ 門口放嘅易拉架,d飲品好似好吸引咁!行到入去見到個名好特別!d裝飾都好特別,但係原來d嘢食同金寶湯無關嘅,更加無金寶湯飲~ 主要都係小食同飲品~ 啱曬行到攰食下嘢休息下~ 坐位唔多,得大約20幾個位。入面d枱同椅子好似有d矮,出面開放式廚房同收銀機貼住有高枱同高椅子,如果幾個 fd 就坐入面方便d。有個 App 可以儲分,仲有其他食店可以用架~可以掃二維碼就出到個 App~ 嘩!呢個邪惡嘅棉花糖吐司真係不得了!香噴噴又軟綿綿嘅超大粒棉花糖~ 焗到流心咁,仲要加上朱古力醬呀!我都要被熔化喇~ 好幸福呀! 下面係厚吐司,所以會食得飽飽地架~ 試飲近年大熱嘅蝶荳花飲品,呢個係梳打,甜甜地,應該加咗檸檬汁,所以變咗神秘嘅紫色~ 問過店員易拉架嗰個蝶荳花飲品同餐牌本嚟上面有嗰個有咩分別(易拉架嗰個貴d架),佢話茶底唔同... 咁我地都唔知點分,所以隨便試一個啦~ 呢個唔可以跟餐,一定係正價嘅~店員幫我計咗餐飲,所以8蚊就可以喇。甜甜嘅棉花糖吐司加黑咖啡好夾呀!原來個盤都有招牌架~ 食曬

行到商場入面見到好光嘅香港特色招牌~

門口放嘅易拉架,d飲品好似好吸引咁!

行到入去見到個名好特別!

有個 App 可以儲分,仲有其他食店可以用架~

可以掃二維碼就出到個 App~

棉花糖吐司
我都要被熔化喇~ 好幸福呀!
下面係厚吐司,所以會食得飽飽地架~

藍碟梳打

黑咖啡

原來個盤都有招牌架~
食曬d嘢,走嘅時候,記得攞番d盤同垃圾俾店員呀。全店得1個店員咋,真係做到無停手呀。佢仲好 friendly 咁同客人聊天架~

坐高枱嗰邊都舒服嘅,可以睇到店員準備食物,而且又聊天,都好開心架~
不過9點就休息喇,所以想食就要早d去呀~
2018-08-27
棉花糖吐司