2025-03-05 445 瀏覽
今晚同屋企人去食中餐,揀左位於觀塘嘅辣蟹莊!見到佢哋有個"🦀食蟹必食雙配"嘅套餐都覺得幾吸引!套餐包一個主菜,主菜當然系避風塘薑蔥炒蟹🦀再可以配多一個海鮮,我哋見到海鮮嘅選擇都非常多!最後我地就揀咗🦞上湯澳洲龍蝦(套餐$698)成個套餐, 無論🦀蟹同埋🦞龍蝦都非常新鮮,肉質厚身又夠彈口,隻蟹嘅蟹膏仲超級多!而且份量十足,仲夠曬入味!食到最後,店員仲問我哋要唔要糖水,我哋都話已經食唔落喇,決定下次再嚟試吓其他海鮮嘅配搭!
今晚同屋企人去食中餐,揀左位於觀塘嘅辣蟹莊!
見到佢哋有個
"🦀食蟹必食雙配"嘅套餐都覺得幾吸引!
套餐包一個主菜,主菜當然系避風塘薑蔥炒蟹🦀
再可以配多一個海鮮,我哋見到海鮮嘅選擇都非常多!
最後我地就揀咗🦞上湯澳洲龍蝦(套餐$698)
2025-03-02
  • 避風塘薑蔥炒蟹套餐
2025-03-02 410 瀏覽
今日同老公想出街食飯,喺駿業里一路行一路搵,見到新開呢間辣蟹莊,因為自己鍾意食蟹,所以就走咗上去試。佢新張sell緊套餐,蟹加另外一款海鮮,我哋揀咗蟹加花甲,蟹嘅煮法有好多多種,原先想揀薑蔥,但老公話是其他,結果是咗黑胡椒。另外叫咗一隻乳鴿同埋一個雜菜煲。侍應好殷勤,坐嘅環境都好舒服,點菜嘅時候我哋最後點雜菜煲,但部長話食完蟹同乳鴿先再落雜菜煲,如果唔係驚啲餸凍晒,覺得好貼心。由於我哋早食,約6:30pm, 所以得兩三枱客,但越近食飯時間就越多人,都坐滿半個廳。最先嚟嘅係花甲,老公覺得細隻點,但我覺得還可以,都有好多肉,唔似得有啲大牌檔,叫豉椒炒蜆好多得個殼,無乜肉食。跟住就係雜菜煲,上菜時有個小蠟燭保溫,以$138,份量略嫌細,但賣相同味道都OK。之後嚟乳鴿,熱辣辣,好味,但佢就一開二,比較難處理,如果一開四會好啲。最後等咗好耐隻蟹都未到,我估漏單,追咗兩次先嚟,我哋揀咗黑胡椒,好惹味,蟹好新鮮,係肉蟹,仲有手套俾埋,唔使食到隻手好污糟,整體啲餸嘅味道都唔錯。埋單嘅時候,見啲下難都幾貴,花生,茶錢,白飯,全部都係$16。但整體感覺唔錯,下次諗住試飲茶。
有多款烹調方式
雜菜煲
乳鴿
花甲
黑胡椒蟹

2025-03-02
乳鴿
黑胡椒蟹
爸兌爸喜歡吃海鮮,今天跟他及家人到訪香港二十多年老字號「辣蟹莊」,環境衛生舒適,提供多款蟹膳及海鮮菜式,新張期內避風塘辣蟹配搭不同海鮮價格相宜-避風塘炒蟹配上湯澳洲龍蝦炒蟹加入大量香口蔥蒜,以傳統方式煮理,炸薯片蒜配以新鮮薑蔥,香辣惹味而不感油膩,肉蟹蟹肉鮮嫩多汁又入味;原隻南澳龍蝦肉質爽口彈牙,啖啖鮮甜肉汁在口腔內滲出,齒頰留香-金薯一口安格斯安格斯牛粒軟嫩輕韌,牛香豐富,經走油的金薯外脆內糯,薯香濃郁帶蜜糖味道-海皇什菜煲上湯鮮甜,什菜翠綠鮮嫩,蝦肉及鮮魷新鮮爽甜-七味金磚豆腐炸至金黃香脆,內裡嫩滑得入口即化,加入七味粉更滋味
避風塘炒蟹配上湯澳洲龍蝦
金薯一口安格斯
海皇什菜煲
上湯鮮甜,什菜翠綠鮮嫩,蝦肉及鮮魷新鮮爽甜
七味金磚豆腐
炸至金黃香脆,內裡嫩滑得入口即化,加入七味粉更滋味

2025-02-24
  • 避風塘炒蟹
  • 上湯澳洲龍蝦
2025-02-16 599 瀏覽
中午去食,以為會難搵位 (觀塘平日lunch time基本間間餐廳都要排隊),結果得4,5成入座率… 好驚訝,結果到上菜時就知道原因…食物賣相差,味道一般,而且分量好少,燒賣細粒到一個點…但價錢唔平⋯⋯咁嘅價錢,觀塘酒樓大把選擇。價錢到質素唔成比例…咁嘅質素好難做回頭客⋯⋯
2025-02-13
2025-02-02 577 瀏覽
服務人員態度殷勤,坐椅舒服,靠窗座位可以望到對面Ind Park公園,環境開揚舒適。點心配搭別出心意:牛油果春卷、啤梨鹹水角、肉骨茶鮮竹卷…… 食物夠熱、味道不錯。堂食生日蛋糕不單免切餅費、仲送上過了熱水的餐碟:窩心。參觀了不同大小的房間,最大房間可坐17人,正!
2025-02-02
慶祝紀念