2025-03-03 839 瀏覽
位於觀塘新開張的辣蟹莊,是二十多年老字號,可謂是避風塘辣蟹的始祖專家!主廚榮獲多項美食獎項,出品絕對有保證!新店推出特惠的避風塘辣蟹拼海鮮的孖寶優惠套餐,更有多達10款烹調蟹的方法可供選擇,另外加配不同海鮮美食,價錢真心超值,除咗海鮮仲有多款高質粵式佳餚,喜歡中菜既朋友絕對不能錯過👍👍▪️ 孖寶優惠套餐 🦀🦞避風塘炒蟹配上湯澳洲龍蝦 $ 698呢個套餐真係超值,原本單點炒蟹已經要 $588,而家加埋龍蝦都係多$100左右,而且質素超高,真係呢度嘅必食推介👍👍🦀避風塘炒蟹,微微香辣超級香口,炸蒜香蔥夠晒惹味,膏蟹巨型又多膏,而且蟹嘅肉質飽滿,新鮮又結實,啖啖蟹肉好鮮味,必食推介🦞上湯澳洲龍蝦大大隻,啖啖龍蝦肉,肉質爽口又彈牙,配上簡單調味嘅上湯,完全食出龍蝦鮮味▪️當紅脆皮炸子雞半隻 $ 208雞夠肥美,雞皮與雞肉之間有一層薄薄的脂肪,皮脆肉細嫩,雞肉剛剛熟非常鮮味,不需沾上任何調味料已經好好食,亦可以沾上淮鹽或喼汁增添風味▪️蒜蓉炒豆苗 $ 138豆苗清甜翠綠鮮嫩,配上上湯和炸蒜頭,蒜味濃厚,豆苗口感細滑,美味的蔬菜▪️香茜豆腐魚雲湯 $ 138湯頭呈奶白色,湯料十分豐富,魚味濃郁好鮮味,配

▪️ 孖寶優惠套餐 🦀🦞
避風塘炒蟹配上湯澳洲龍蝦 $ 698
呢個套餐真係超值,原本單點炒蟹已經要 $588,

▪️當紅脆皮炸子雞半隻 $ 208

▪️蒜蓉炒豆苗 $ 138

▪️香茜豆腐魚雲湯 $ 138
湯頭呈奶白色,湯料十分豐富,魚味濃郁好鮮味,配合豆腐、草菇和芫荽,湯頭更鮮香,清熱又解毒,啱晒成日食熱氣嘢我,而且大大煲好抵飲

▪️ 咋喳糖水
最後店家送上自家煲製嘅足料咋喳糖水,多款豆類煲得軟腍,糖水夠晒味道而且唔太甜,好味道
  • 當紅脆皮炸子雞
2025-04-10 172 瀏覽
上兩個月,鄭叻去咗觀塘同同事食海鮮。餐廳的燈光明亮,環境整潔。📌食蟹必食雙配 - $688這道菜的主角是薑蔥炒蟹與上湯澳洲龍蝦,兩者的搭配可謂完美。蟹肉新鮮,肉質鮮甜,薑蔥的香氣恰到好處,讓每一口都充滿了濃郁的海鮮風味。上湯澳洲龍蝦則是另一個亮點,湯頭鮮美,濃郁卻不油膩,完美襯托出龍蝦的鮮味。整體來說,這道菜色澤誘人,味道絕佳,讓人回味無窮。順便一提,愛吃辣的食客可以點避風塘炒辣蟹。不過,建議可以在上湯的調味上再加強一些層次感,或許加入少許香料來提升風味。。📌椒鹽特大火箭鮮魷 - $188這道椒鹽魷魚的外皮炸得酥脆可口,搭配椒鹽的調味,讓每一口都充滿了香氣。魷魚肉質彈牙,吃上一口讓人忍不住想再來一份。這道菜的份量也相當足夠,適合與朋友分享。不過,若能在魷魚的切割上再精緻一些,可能會提升整體的口感體驗。。📌冰鎮鮮果咕嚕肉 - $238這道咕嚕肉的特色在於冰鎮的鮮果搭配,讓傳統的咕嚕肉增添了一抹清新的口感。肉質外酥內嫩,酸甜的醬汁更是完美融合,讓人一試成主顧。每一口都帶有水果的清香,為這道經典菜式注入了新生命。建議可以考慮增加一些水果的種類,讓口感更加豐富。📌生炸玻璃乳鴿 - $78這道生
上兩個月,鄭叻去咗觀塘同同事食海鮮。
餐廳的燈光明亮,環境整潔。

📌食蟹必食雙配 - $688
這道菜的主角是薑蔥炒蟹與上湯澳洲龍蝦,兩者的搭配可謂完美。

順便一提,愛吃辣的食客可以點避風塘炒辣蟹。

📌椒鹽特大火箭鮮魷 - $188

📌冰鎮鮮果咕嚕肉 - $238

建議可以考慮增加一些水果的種類,讓口感更加豐富。

📌生炸玻璃乳鴿 - $78
這道生炸乳鴿外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩,搭配特製的醬油,讓每一口都令人驚豔。乳鴿的鮮味在炸製後更顯突出,是一道非常值得品嚐的小吃。

不過,可能可以考慮稍微調整炸製的時間,讓外皮更加薄脆,同時保持內部的多汁感。

📌 六頭南非鮑魚脆米飯 - $128
這道脆米飯的搭配相當創新,南非鮑魚的鮮美與米飯的酥脆形成了絕佳的對比。每一口都能感受到鮑魚的鮮甜,搭配脆米飯的口感,令人食指大動。這道菜不僅視覺上吸引,味道上也非常出色。

建議在配菜方面可以再增添多些綠色蔬菜,讓整體的色彩與口感更加平衡。

整體而言,這次的用餐體驗非常愉快,各道菜色的創意與風味都令人讚賞。
希望未來能在細節上再做一些小調整,讓每道菜色的表現更加完美。
2025-02-19
  • 生炸玻璃乳鴿
2025-04-07 138 瀏覽
觀塘嘅辣蟹莊最近搬咗去新店,變成咗海鮮愛好者嘅新寵。我約咗幾個朋友今晚去食飯,正好遇到佢哋嘅優惠,真係超值!我哋嗰晚點咗花雕蛋白蒸蟹、脆皮咕嚕肉、小炒王,仲有幾款點心,每樣都令人食到唔想停口!辣蟹莊推出咗個好誇張嘅「十蟹挑戰」,真係好吸引!如果你一次過食十隻蟹,每隻都有折扣,食到第十隻仲可以免費送你一隻,完全合乎「食蟹」嘅精神!而且蟹嘅烹調方法真係多樣化,有避風塘炒蟹、黑白胡椒蟹、花雕香檸醉蟹等等,十款唔同風味,滿足各種口味需求。我同朋友就叫咗花雕蛋白蒸蟹,蟹肉新鮮得不得了,蒸得啱啱好,完全冇腥味,加上花雕酒嘅香氣,真係一流!蛋白令蟹肉更加滑,食嘅時候配埋剁碎嘅香蔥,完美!每一口食落都細膩得嚟,真係忍唔住一口接一口。而脆皮咕嚕肉就係另一道經典,外層脆脆嘅,加上酸甜醬汁,肉質又嫩滑,每一口都令人驚喜!特別係朋友們都超鐘意,話呢道菜大人小朋友都會鍾意。而小炒王亦係下飯嘅好選擇,各種蔬菜齊齊上,令整張餐桌色彩繽紛,真係好誘人。除此之外,我哋仲叫咗上湯澳洲龍蝦,真係今晚嘅MVP啊!呢隻龍蝦汁濃味美,肉質鮮甜,每一口都係享受!都可以話係一種超級享受,加埋其他菜式,真係食到飽又滿足!如果你仲未試過

如果你仲未試過觀塘嘅辣蟹莊,快啲約埋朋友一齊去享受一番啦!

2025-04-06 194 瀏覽
朋友係九龍東街坊,話有個好正嘅offer,一定要試下,因為多人食好少少嘅中菜海鮮類,一於去試下。餐廳叫辣蟹莊,餐廳當然食海鮮同蟹為主,原來最正啲蟹呢到有十二種整嘅方法。花雕香檸話梅、避風塘炒、薑蔥炒、黑白胡椒、星馬酸辣、乾燒粉燒,黃金沙、清蒸、雞油花雕、蒸肉餅等等,你可以試哂十二隻味,食夠十二隻下次就送你一隻,呢個promotion真係好啱係呢頭番工嘅朋友同街坊。當晚食左花雕雞油蒸,隻蟹還不錯,不過花雕味唔夠,龍蝦就好精彩,特別推薦,一食就知新鮮貨色。單點價一隻$588,最好係孖寶搭其他野先抵食,搭過上湯焗澳洲龍蝦,金沙火箭魷魚,豉椒炒花甲皇、椒鹽九肚魚、酥炸台山蠔、辣酒煮花螺、果皮蒸六頭南非鮑魚又或者清蒸/油浸筍殼魚,都係$398-$698。當日仲食左點心,試XO醬腸粉同湯餃,加個好出名嘅小炒王同咕嚕肉,價錢唔貴,而且坐得幾舒服,有空係呢區食飯可以考慮。

2025-03-30 217 瀏覽
/今次嚟到觀塘嘅辣蟹莊試吓佢哋招牌嘅炒蟹同其他菜式一入到嚟職員都好快招呼我哋問我哋飲乜嘢茶亦都推介咗佢哋嘅孖寶套餐,招牌炒蟹同埋一款海鮮我哋揀咗避風塘炒蟹同埋上湯澳洲龍蝦避風塘炒蟹我哋揀咗小辣,炒得好香口,蟹亦都好新鮮而上湯澳洲龍蝦肉質好爽口同埋彈牙完全食得出唔係雪藏貨!店員都好好服務, keep住幫我哋換碟👍🏻👍🏻另外我哋都叫咗一個客家釀豆腐煎得十分香口,又健康食晒咁多樣嘢之後餐廳送咗一個好特別嘅桂花糕俾我哋佢仲要係蟹嘅形狀好得意🤪下次大時大節食飯一定會過嚟book枱!
今次嚟到觀塘嘅辣蟹莊
試吓佢哋招牌嘅炒蟹同其他菜式

一入到嚟職員都好快招呼我哋問我哋飲乜嘢茶
亦都推介咗佢哋嘅孖寶套餐,招牌炒蟹同埋一款海鮮
我哋揀咗避風塘炒蟹同埋上湯澳洲龍蝦

避風塘炒蟹我哋揀咗小辣,炒得好香口,蟹亦都好新鮮
而上湯澳洲龍蝦肉質好爽口同埋彈牙
完全食得出唔係雪藏貨!
店員都好好服務, keep住幫我哋換碟👍🏻👍🏻

另外我哋都叫咗一個客家釀豆腐
煎得十分香口,又健康

食晒咁多樣嘢之後餐廳送咗一個好特別嘅桂花糕俾我哋
佢仲要係蟹嘅形狀好得意🤪

下次大時大節食飯一定會過嚟book枱!

2025-02-20
5 分鐘 (堂食)
2025-03-18 354 瀏覽
係觀塘收工想同朋友食下海鮮,就上網搵到呢間辣蟹莊! 去到就要試下佢地嘅招牌套餐!🖤食蟹必食雙配($698) 我簡左避風塘炒蟹 同埋 上湯澳洲龍蝦。避風塘炒蟹非常香濃惹味,但並不會搶走蟹肉本身的鮮味,味道豐富又平衡,而且蟹肉新鮮有膏,肉質依舊鮮甜彈牙!澳洲龍蝦用咗上湯去煮,最後將上湯濃縮成汁,龍蝦肉就吸收晒上湯嘅鮮味,淡淡龍蝦肉,食得好開心!🖤竹笙海皇豆腐煲($138)用咗大量海鮮干貝竹笙等煮成的豆腐煲,豆腐就吸收哂各種海鮮嘅鮮味,相當送飯嘅一道小菜!🖤金薯一口安格斯($168)餐廳用上優質的安格斯牛肉炒煮,入口真的與別不同,肉質外層帶些小焦香,咬落去牛味濃郁,好有層次,薯仔粒先炸後炒,帶有小小甜味,同牛柳粒好夾。🖤是日例湯($38)是日例湯係眉豆花生雞腳湯,絕對冇落味精,係真真正正嘅老火湯。 🖤晚市茶位($16/位)

🖤食蟹必食雙配($698)
我簡左避風塘炒蟹 同埋 上湯澳洲龍蝦。

🖤竹笙海皇豆腐煲($138)

🖤金薯一口安格斯($168)

🖤是日例湯($38)

🖤晚市茶位($16/位)
2025-03-13 403 瀏覽
同屋企人出街食飯食中餐一定最穩陣 今次嚟到朋友介紹性價比一流主打避風塘炒蟹嘅中菜館🦀 環境闊落企理 坐得舒服☺️ 最緊要係佢地有好多抵食套餐 炒蟹加自選海鮮都係$398起 好啱一大班人一齊食飯一齊share😍-🦀黃金沙炒蟹 拼 🦞上湯澳洲龍蝦 套餐價$698嚟得呢度當然要叫佢地嘅炒蟹海鮮雙拼套餐🤭 我哋㨂咗黃金沙炒蟹🦀 蟹肉份量都唔細 肉質鮮甜 可以二至三人分 搭配大量鹹蛋黃炒香 味道好香濃😍 另外我地㨂咗上湯澳洲龍蝦 龍蝦肉質鮮嫩彈牙 配撘嘅湯底䇜汁濃厚適中 鮮味之餘唔會過份搶戲 同鮮甜嘅龍蝦好夾😙-🐷冰鎮咕嚕肉 拼 🔥辣蟹莊小炒王 套餐價$288晚市小菜都有得㨂套餐 可以㨂冰鎮咕嚕肉加一個小菜 一大班人去就最啱啦😛 咕嚕肉用上冰粒鋪底上菜 冷縮熱漲之下令咕嚕肉外層更加脆口 而入面肉質保持多汁嫩滑🤩 醬汁酸甜味道適中 加上菠蘿同火龍果等撘配 好清新開胃😚 小炒王估唔到好有驚喜 用咗大量爽口嘅韭菜 加上唔同嘅墨魚魷魚等海鮮 同鹹香醬汁爆炒 炒到帶有少少鑊氣😍-🍜蟹肉桂花瑶柱炒新竹米粉 $178最後主食叫咗店員姐姐推介嘅蟹肉炒米粉 過然好香口 米粉吸收咗蟹黃同蟹油 加上蟹肉同瑶柱🦀 鮮味好

🦀黃金沙炒蟹 拼 🦞上湯澳洲龍蝦 套餐價$698

🐷冰鎮咕嚕肉 拼 🔥辣蟹莊小炒王 套餐價$288

🍜蟹肉桂花瑶柱炒新竹米粉 $178
最後主食叫咗店員姐姐推介嘅蟹肉炒米粉 過然好香口 米粉吸收咗蟹黃同蟹油 加上蟹肉同瑶柱🦀 鮮味好出呀 而且份量都好大方 食到捧住個肚出門口呀😝

辣蟹莊 (觀塘)
📍觀塘駿業街58號電訊數碼大樓1樓
2025-03-13 273 瀏覽
二十多年老字號辣蟹莊,係避風塘辣蟹專家,主廚榮獲多項美食獎項,質素有保證。近日喺觀塘開設新店,更推出超值避風塘辣蟹拼海鮮孖寶套餐,一次過食到招牌辣蟹同生猛海鮮,唔好錯過啊😜😜😜😜😍😍😍⭐薑葱炒蟹配上湯澳洲龍蝦精選大肉蟹,雪白香嫩充滿蟹汁,薑葱份量恰當,為大肉蟹提鮮提香,又不會掩蓋肉蟹本身啲鮮味,廚師細心地拍碎咗蟹蟹鉗,方便進食生猛嘅澳洲龍蝦大大隻,而且好厚肉,鮮嫩爽彈,絕對新鮮,即撈即煮,非一般急凍龍蝦可以相比吧鮮香。簡單以上湯熬煮,就帶出龍蝦鮮甜,大力推薦⭐清蒸虎杉班虎杉班蒸到剛剛熟,嫩滑雪白嘅魚肉入口即化,蒸魚豉油味道調得幾好,帶出虎杉班嘅魚味⭐蒜子上湯浸菜芯大大碟,挑選菜芯最嫩滑嘅部分,健康有營養辣蟹莊觀塘駿業街58號電訊數碼大樓1樓#辣蟹莊 #避風塘辣蟹 #海鮮套餐 #觀塘美食 #榮獲美食獎 #新店開張 #美味分享 #蟹肉愛好者 #海鮮控 #食評 #美食探險 #香港美食 #食在香港 #食物攝影 #吃貨必試 #美食推薦#香港餐廳 #高性價比 #打卡餐廳 #網紅餐廳 #必食餐廳 #香港美食 #香港餐廳 #香港必食 #美食推薦 #約會餐廳 #聚會餐廳 #餐廳推薦 #香港博主

⭐薑葱炒蟹配上湯澳洲龍蝦

⭐清蒸虎杉班

⭐蒜子上湯浸菜芯
大大碟,挑選菜芯最嫩滑嘅部分,健康有營養

辣蟹莊
觀塘駿業街58號電訊數碼大樓1樓

2025-03-12 192 瀏覽
要食避風塘炒蟹當然要食專家擁有多年經驗嘅辣蟹莊最新推出抵食食蟹雙配套餐可以以超值價錢食海鮮大餐.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪·ꕺ食蟹必食雙配($698) 避風塘炒蟹 |上湯澳洲龍蝦呢個組合好抵食!避風塘炒蟹好有食慾·果然傳統港式風味就是不一樣蟹肉新鮮鮮甜配搭蒜香· 令蟹鮮味更突出澳洲龍蝦以上湯煮法製作·帶出龍蝦鮮味啖啖爽彈龍蝦肉·超滿足.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪·ꕺ竹笙海皇豆腐煲($138)超足料豆腐煲·用上大量海鮮製作豆腐吸滿海鮮鮮味·強烈推介呢道·ꕺ金薯一口安格斯($168)每次食呢道菜色·都會覺得金薯先係主角金薯炸到金黃香脆·外脆而裡面綿密·每次都食唔停口安格斯軟腍帶焦香·用黎送啤酒一流
要食避風塘炒蟹當然要食專家
擁有多年經驗嘅辣蟹莊
最新推出抵食食蟹雙配套餐
可以以超值價錢食海鮮大餐.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪
ꕺ食蟹必食雙配($698)
避風塘炒蟹 |上湯澳洲龍蝦
呢個組合好抵食!
避風塘炒蟹好有食慾·果然傳統港式風味就是不一樣
蟹肉新鮮鮮甜配搭蒜香· 令蟹鮮味更突出
澳洲龍蝦以上湯煮法製作·帶出龍蝦鮮味
啖啖爽彈龍蝦肉·超滿足.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪
ꕺ竹笙海皇豆腐煲($138)
超足料豆腐煲·用上大量海鮮製作
豆腐吸滿海鮮鮮味·強烈推介呢道
ꕺ金薯一口安格斯($168)
每次食呢道菜色·都會覺得金薯先係主角
金薯炸到金黃香脆·外脆而裡面綿密·每次都食唔停口
安格斯軟腍帶焦香·用黎送啤酒一流

避風塘炒蟹 + 果皮蒸鮑魚 $538上湯豆苗 $168🔸如果你係炒辣蟹愛好者,呢間餐廳絕對值得推介!平時出去食炒蟹,一碟隨時要過700蚊,但呢度有超抵優惠,食一隻蟹再加多款海鮮,竟然只係$400 - $600左右,性價比超高🔸避風塘炒蟹係招牌菜,蟹肉鮮甜,加上香辣惹味嘅避風塘炒法,食落非常過癮!而果皮蒸鮑魚同樣出色,鮑魚鮮嫩彈牙,果皮嘅清香帶出鮮味🔸食完濃味嘅海鮮,呢碟上湯豆苗就係絕佳嘅配搭,豆苗嫩滑,上湯清甜,中和咗海鮮嘅濃郁感,令成餐飯更加平衡
避風塘炒蟹 + 果皮蒸鮑魚 $538
上湯豆苗 $168

2025-03-08 295 瀏覽
去完觀塘入貨,就同大胃之母嚟呢間中菜食晚飯,試吓佢地晚市孖寶不過大胃見佢有得揀花雕香檸話梅呢種食法,聞所未聞,就揀咗呢款蟹一上檯就聞到好香嘅花雕味,擺盤好有心思,蟹肉插晒喺蟹蓋度,拎開先見到蟹蓋裡面,除咗蟹膏,更裝有花雕,令蟹肉索晒酒香。蟹肉又嫩又實,唔會散颼颼仲好有檸香孖寶另一碟餸,大胃揀咗油浸筍殼魚,從未食過呢種魚,原來大條㗎?有專人幫手切開條魚,切到索索聲好脆身,然後淋上豉油,即刻襯熱食,真係啖啖肉外脆內嫩,魚香清爽冰鎮咕嚕肉都有孖寶㗎喎,冇諗過佢兜咕嚕肉咁鬼大份,嚿嚿肉都好大件,炸得勁脆卜卜,冰火交融之下口感溫感更立體,咬落去豬肉嘅香味會滲出嚟除咗菠蘿,佢地會用埋火龍果同哈密瓜肉做點綴,排場十足另外嘅孖寶兄弟就揀咗客家煎釀豆腐,擺盤非常有誠意,豆腐大大嚿,堅挺得嚟又嫩滑,上面嘅肉餅好有鹹香,但又唔會太過,簡單煮出不平凡由於大胃好鍾意芫荽,就嚟碗芫荽魚雲湯,點知係一大煲咁上檯湯煲得好香魚味,仲有大量魚肉同豆腐,當然都有好多芫荽,啖啖足料食得咁豐富,有壺靚茶都好緊要,壽眉幾香醇又消到滯又有開胃前菜,醋醃白蘿蔔片,酸瞇瞇幾過癮食完飯後一人一碗喳咋西米露,唔會太甜又多餡,紅豆香而溫醇,
食蟹必食雙配
晚市茶位
除咗菠蘿,佢地會用埋火龍果同哈密瓜肉做點綴,排場十足
冰鎮咕嚕肉+客家煎釀豆腐
香茜豆腐魚雲湯
由於大胃好鍾意芫荽,就嚟碗芫荽魚雲湯,點知係一大煲咁上檯
食得咁豐富,有壺靚茶都好緊要,壽眉幾香醇又消到滯
又有開胃前菜,醋醃白蘿蔔片,酸瞇瞇幾過癮
食完飯後一人一碗喳咋西米露,唔會太甜又多餡,紅豆香而溫醇,夠晒滿足
芥醬
2025-03-01
食蟹必食雙配
晚市茶位
冰鎮咕嚕肉+客家煎釀豆腐
香茜豆腐魚雲湯
芥醬
2025-03-05 293 瀏覽
今天跟家人到訪最近搬遷到觀塘駿業街的老字號「辣蟹莊」,環境典雅舒服,設有廂房;午市及下午茶提供精緻點心-🔹避風塘炒蟹配上湯澳洲龍蝦 1 隻 $698避風塘炒蟹以傳統方式煮理,新鮮薑葱配以炸「薯片蒜」粒跟肉蟹炒煮而成,香辣香口而毫不油膩,蟹肉雪白香嫩充滿蟹汁,爽辣惹味,蟹鮮十足上湯澳洲龍蝦選用一級南澳品種,龍蝦大隻肉厚,鮮嫩爽彈,肉汁豐富,以上湯熬煮能帶出龍蝦的鮮甜-🔹七味金磚豆腐 $58粒粒豆腐炸至金黃色,外脆內嫩,如鮮奶般滑溜,豆香濃郁-🔹金薯一口安格斯 $168加入紫洋蔥、黃椒及紅椒等炒成;安格斯牛柳軟腍細緻帶點嚼勁,啖啖肉香,金薯粉糯帶陣陣蜜糖香-🔹海皇什菜煲 $138加入蝦肉、鮮魷及元貝等;什菜新鮮、蝦肉及鮮魷爽彈鮮味,營養滿滿,毫無膩感
🔹避風塘炒蟹配上湯澳洲龍蝦 1 隻 $698

🔹七味金磚豆腐 $58
粒粒豆腐炸至金黃色,外脆內嫩,如鮮奶般滑溜,豆香濃郁
🔹金薯一口安格斯 $168
🔹海皇什菜煲 $138
  • 金薯一口安格斯
2025-03-05 361 瀏覽
今晚同屋企人去食中餐,揀左位於觀塘嘅辣蟹莊!見到佢哋有個"🦀食蟹必食雙配"嘅套餐都覺得幾吸引!套餐包一個主菜,主菜當然系避風塘薑蔥炒蟹🦀再可以配多一個海鮮,我哋見到海鮮嘅選擇都非常多!最後我地就揀咗🦞上湯澳洲龍蝦(套餐$698)成個套餐, 無論🦀蟹同埋🦞龍蝦都非常新鮮,肉質厚身又夠彈口,隻蟹嘅蟹膏仲超級多!而且份量十足,仲夠曬入味!食到最後,店員仲問我哋要唔要糖水,我哋都話已經食唔落喇,決定下次再嚟試吓其他海鮮嘅配搭!
今晚同屋企人去食中餐,揀左位於觀塘嘅辣蟹莊!
見到佢哋有個
"🦀食蟹必食雙配"嘅套餐都覺得幾吸引!
套餐包一個主菜,主菜當然系避風塘薑蔥炒蟹🦀
再可以配多一個海鮮,我哋見到海鮮嘅選擇都非常多!
最後我地就揀咗🦞上湯澳洲龍蝦(套餐$698)
2025-03-02
  • 避風塘薑蔥炒蟹套餐
2025-03-02 286 瀏覽
今日同老公想出街食飯,喺駿業里一路行一路搵,見到新開呢間辣蟹莊,因為自己鍾意食蟹,所以就走咗上去試。佢新張sell緊套餐,蟹加另外一款海鮮,我哋揀咗蟹加花甲,蟹嘅煮法有好多多種,原先想揀薑蔥,但老公話是其他,結果是咗黑胡椒。另外叫咗一隻乳鴿同埋一個雜菜煲。侍應好殷勤,坐嘅環境都好舒服,點菜嘅時候我哋最後點雜菜煲,但部長話食完蟹同乳鴿先再落雜菜煲,如果唔係驚啲餸凍晒,覺得好貼心。由於我哋早食,約6:30pm, 所以得兩三枱客,但越近食飯時間就越多人,都坐滿半個廳。最先嚟嘅係花甲,老公覺得細隻點,但我覺得還可以,都有好多肉,唔似得有啲大牌檔,叫豉椒炒蜆好多得個殼,無乜肉食。跟住就係雜菜煲,上菜時有個小蠟燭保溫,以$138,份量略嫌細,但賣相同味道都OK。之後嚟乳鴿,熱辣辣,好味,但佢就一開二,比較難處理,如果一開四會好啲。最後等咗好耐隻蟹都未到,我估漏單,追咗兩次先嚟,我哋揀咗黑胡椒,好惹味,蟹好新鮮,係肉蟹,仲有手套俾埋,唔使食到隻手好污糟,整體啲餸嘅味道都唔錯。埋單嘅時候,見啲下難都幾貴,花生,茶錢,白飯,全部都係$16。但整體感覺唔錯,下次諗住試飲茶。
有多款烹調方式
雜菜煲
乳鴿
花甲
黑胡椒蟹

2025-03-02
乳鴿
黑胡椒蟹
爸兌爸喜歡吃海鮮,今天跟他及家人到訪香港二十多年老字號「辣蟹莊」,環境衛生舒適,提供多款蟹膳及海鮮菜式,新張期內避風塘辣蟹配搭不同海鮮價格相宜-避風塘炒蟹配上湯澳洲龍蝦炒蟹加入大量香口蔥蒜,以傳統方式煮理,炸薯片蒜配以新鮮薑蔥,香辣惹味而不感油膩,肉蟹蟹肉鮮嫩多汁又入味;原隻南澳龍蝦肉質爽口彈牙,啖啖鮮甜肉汁在口腔內滲出,齒頰留香-金薯一口安格斯安格斯牛粒軟嫩輕韌,牛香豐富,經走油的金薯外脆內糯,薯香濃郁帶蜜糖味道-海皇什菜煲上湯鮮甜,什菜翠綠鮮嫩,蝦肉及鮮魷新鮮爽甜-七味金磚豆腐炸至金黃香脆,內裡嫩滑得入口即化,加入七味粉更滋味
避風塘炒蟹配上湯澳洲龍蝦
金薯一口安格斯
海皇什菜煲
上湯鮮甜,什菜翠綠鮮嫩,蝦肉及鮮魷新鮮爽甜
七味金磚豆腐
炸至金黃香脆,內裡嫩滑得入口即化,加入七味粉更滋味

2025-02-24