2024-03-25 52 瀏覽
今日行經美孚,醒起有間食車輪餅都幾出名嘅小店,叫車輪餅小姐,就過嚟試一試,見到佢有好多隻味,但係因為自己唔食吉士,所以㨂淨芋泥或者紅豆,見紅豆平啲,就揀咗豆沙嚟試,咁啱得咁蹺佢冇整定呢隻味,所以可以等5分鐘左右,等佢即整。即整出嚟,係熱辣辣嘅,拎上手已經feel到脆卜卜嘅外皮。但係雖然係即叫即整,熱辣辣,但係味道就好一般,首先出邊嗰個餅,毫無味道,外皮係脆嘅,但係中間唔係鬆軟,係比較淋pat pat,比較撻口。中間嘅餡,豆沙係都係幾多,但係都係冇乜味,唔甜,少少甜都冇,剩係得豆味。至於個麻糬,份量又唔算多,可以見到豆沙同埋麻糬個比例又係無味,唔係煙靭口感,偏腍,仲係灰灰地嘅樣,極不吸引。

咁啱得咁蹺佢冇整定呢隻味,所以可以等5分鐘左右,等佢即整。

即整出嚟,係熱辣辣嘅,拎上手已經feel到脆卜卜嘅外皮。
但係雖然係即叫即整,熱辣辣,但係味道就好一般,

中間嘅餡,豆沙係都係幾多,

但係都係冇乜味,唔甜,少少甜都冇,剩係得豆味。

至於個麻糬,

份量又唔算多,可以見到豆沙同埋麻糬個比例

又係無味,唔係煙靭口感,偏腍,仲係灰灰地嘅樣,極不吸引。
2024-03-25
2024-02-25 173 瀏覽
✨手工台式芋泥麻糬車輪餅($18)呢個幾好食,同埋都幾爆餡料😳😚芋泥一啲都唔假味👍🏻,芋泥香十足,唔會好甜或者乏味。麻糬拉到少少絲~.✨流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅($15)好濃咖啡味,食完成口都好濃烈嘅咖啡味☕️🙈🙈。味道上,就係牛奶咖啡味,唔苦的😆一樣都好爆餡🤎麻糬嘅加入 又好似令咖啡車輪餅變得多咗層次感,冇咁單調乏味🤍
✨手工台式芋泥麻糬車輪餅($18)
✨流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅($15)
流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅
流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅
2024-02-02 194 瀏覽
車輪餅小姐是美孚新邨地下、小巷入面嘅小店,無論美孚街坊定區外人都會專程嚟買,主打好多款爆餡車輪餅🍩,另外仲有千層蛋糕、布甸、糖水等等。大部分款都有吉士同麻糬餡,價錢都只係$15起一個。好鬼抵食🤑<特濃版流心宇治抹茶吉士麻糬車輪餅> $18<Oreo 金莎朱古力麻糬車輪餅> $15車輪餅厚身,口感鬆軟有彈性,蛋味香,有d似格仔餅,而且係爆餡‼️‼️裡面有唔細舊嘅麻糬,啖啖都可以食到軟糯嘅麻糬😍;加上流心、甘醇香濃嘅抹茶吉士,好好食,而且全個都完全唔甜。至於Oreo金莎會比抹茶甜少少,但咬落足料有成塊Oreo脆脆同金沙朱古力榛子醬,一樣咁好味🤤車輪餅一啖有幾個口感,柔順、易入口、唔甜、唔貴,極度推介👍👍👍現場熱辣辣食最好食,不過就算外賣攞走都不錯😆

<特濃版流心宇治抹茶吉士麻糬車輪餅> $18
<Oreo 金莎朱古力麻糬車輪餅> $15

• 日本流心宇治抹茶
2023-09-24 796 瀏覽
好日都唔會去美孚,今次難得去附近做義工,就把握機會去試吓美孚嘅名物車輪餅小姐啦😛係正美孚新邨樓下小巷入面,好多年前已經成為美孚街坊甚至區外嘅人專程嚟試試嘅小店。主打好多款式爆餡口味車輪餅🍩每款都有吉士同麻糬餡,價錢只係$15起一個🤑🤑難怪好多人嚟都係幾個幾個咁買返去。除咗招牌車輪餅,原來仲有粒粒麻糬、千層蛋糕、布甸等。係現場熱辣辣即刻食就最好😋買返屋企用店家建議嘅翻熱方法都還原到7成,不過就無現場食咁鬆軟口感咁好。☕️流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅餅皮光滑,賣相都幾吸引🤩而且飄來幾香嘅蛋味😍睇入面嘅氣孔就知口感好鬆軟,回彈性高,蛋味真係幾香,而且係爆餡,軟糯麻糬加上甘醇且完全唔甜嘅咖啡吉士,呢個配搭都幾好😋🌱流心英式伯爵茶吉士麻糬車輪餅伯爵茶佛手柑味好突出,好香😗😗🍵流心宇治抹茶吉士麻糬車輪餅(特濃版)抹茶味邊食邊慢慢滲出,係甘醇嘅抹茶味。同樣係完全唔甜👍🏻人均消費:$20推介指數(10分為滿分):8分

☕️流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅

🌱流心英式伯爵茶吉士麻糬車輪餅
伯爵茶佛手柑味好突出,好香😗😗

🍵流心宇治抹茶吉士麻糬車輪餅(特濃版)
抹茶味邊食邊慢慢滲出,係甘醇嘅抹茶味。同樣係完全唔甜👍🏻

人均消費:$20
推介指數(10分為滿分):8分
2023-09-23
外賣自取
好久沒來吃了~以前都只能在台灣吃到的車輪餅現在在港也能吃到了 還有麻糬的 而且超近日常交通工具🚘港式奶醬多麻糬車輪餅 $18怎麼最近有花生醬🥜的都這麼好吃😋呀~~想不到這味跟麻糬這麼搭 而且車輪餅不是走一個脆脆路線還這麼好吃😋還可以這麼搭~~~😌還被另一半喻為 就像格仔餅一樣 美味再加點砂糖 就更快樂了 哈哈哈😆Oreo 金莎朱古力麻糬車輪餅 $15老闆娘推介2、4、6、8、11 (可是就是沒法選到而剛好看到 Oreo、金莎 這選項 怎麼可以不選😌哈哈 可是Oreo 本來味道就不重 還要加上麻糬 味道變得更薄如果多點金莎就好了 可能整顆金莎作主角 會更快樂(?)這家人氣車輪餅 還有很多沒吃到的口味 跟甜點和糯米糍(想試呢~而且還有馬來西亞🇲🇾D24榴槤 大家快去試看看吧!!!
好久沒來吃了~以前都只能在台灣吃到的車輪餅
現在在港也能吃到了 還有麻糬的 而且超近日常交通工具🚘
港式奶醬多麻糬車輪餅
港式奶醬多麻糬車輪餅 $18

怎麼最近有花生醬🥜的都這麼好吃😋呀~~
想不到這味跟麻糬這麼搭 而且車輪餅不是走一個脆脆路線
再加點砂糖 就更快樂了 哈哈哈😆
Oreo 金莎朱古力麻糬車輪餅
Oreo 金莎朱古力麻糬車輪餅 $15

老闆娘推介2、4、6、8、11 (可是就是沒法選到
而剛好看到 Oreo、金莎 這選項 怎麼可以不選😌
如果多點金莎就好了 可能整顆金莎作主角 會更快樂(?)

而且還有馬來西亞🇲🇾D24榴槤 大家快去試看看吧!!!
2023-08-01
$16.5 (下午茶)
港式奶醬多麻糬車輪餅
2023-07-30 437 瀏覽
返學嘅年代,間唔中都會去食,3年無食過車輪餅小姐,水準依然好好,一咬落去超級濃郁的伯爵茶和抹茶香味🤎💚,將我今日內心一天嘅煩躁消除了🥺🥹好鐘意!!!(個人認為比長洲紅豆餅份量更大)
伯爵茶麻糬車輪餅
伯爵茶麻糬車輪餅
  • 流心西村焙茶吉士麻糬車輪餅
2023-07-20 353 瀏覽
今日去咗美孚站A出口附近嘅車輪餅小姐,去到已經見好多人排隊,而且性格比高,車輪餅都只係$15-$20/個。買咗2個車輪餅,一個流心英式伯爵茶吉士麻糬車輪餅同一個Oreo 金莎朱古力麻糬車輪餅。伯爵茶吉士麻糬車輪餅 $15/個好重伯爵茶味,仲要有流心,味道唔錯Oreo 金莎朱古力麻糬車輪餅 $15/個可惜呢個餡料唔係流心

伯爵茶吉士麻糬車輪餅 $15/個
好重伯爵茶味,仲要有流心,味道唔錯

Oreo 金莎朱古力麻糬車輪餅 $15/個
可惜呢個餡料唔係流心
2023-06-18 537 瀏覽
車輪餅小姐💛流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅 $15人均消費: $15 (1人)-偏淋身嘅車輪餅 好熱辣辣🔥佢係偏向苦啲嘅咖啡味☕️嗰陣味唔會係甜嘅咖啡 佢啲麻糬真係好軟淋淋嘅麻糬🫣不過佢入邊嗰啲雞蛋粉漿比我想中軟淋淋 有啲似雞蛋仔嗰種本身以為車輪餅入邊嘅蛋漿應該係實d😝整體上 可能試吓其他味會好啲 如果想食甜嘅話🤣不過都幾香蛋味🥚·以上食評 純粹根據個人口味而寫所以帶返頭盔先👷🏽 -12/4/2023 ate-有興趣嘅朋友仔 可以試吓👇🏽車輪餅小姐 (美孚)💛美孚美孚新邨吉利徑19號50B7號舖· 好味程度:🌕🌕🌕🌗🌑抵食程度:🌕🌕🌗🌑🌑環境靚靚:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌕🌑🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑·#od美孚覓食之旅 #od食掃街 #od食台灣嘢·希望大家身體健康 開心快樂💛
車輪餅小姐💛
流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅 $15
人均消費: $15 (1人)

偏淋身嘅車輪餅 好熱辣辣🔥
#od美孚覓食之旅 #od食掃街 #od食台灣嘢
希望大家身體健康 開心快樂💛
2023-04-12
2023-06-16 360 瀏覽
美孚街坊推薦!人氣爆餡麻糬車輪餅~十幾種口味,最平$15試到😝—————一搣開就係爆流心餡同麻糬餡😍 厚厚嘅煙韌餅皮包住唔同嘅餡,極滿足!Lotus曲奇脆脆係港🐷至愛,超多重口感,車輪餅加焦糖味都幾夾😋 伯爵茶茶味濃但比想像中甜😂 芋泥餡甜度適中,熱食軟綿綿,凍食竟然會彈彈地🥹 Oreo嗰款咬落有Oreo 嘅脆、麻糬嘅煙韌同杰杰哋嘅榛子醬,3重口感!不過全部最好襯熱食,擺耐左都會出油同冇咁煙韌~流心英式伯爵茶吉士麻糬車輪餅 ( $15 )Oreo金沙朱古力麻糬車輪餅 ( $15 )自家蒸壓台式芋泥麻糬車輪餅 ( $18 )Lotus焦糖曲奇&Lotus脆脆醬麻糬車輪餅 ( $20 )
—————
不過全部最好襯熱食,擺耐左都會出油同冇咁煙韌~

流心英式伯爵茶吉士麻糬車輪餅 ( $15 )
Oreo金沙朱古力麻糬車輪餅 ( $15 )
自家蒸壓台式芋泥麻糬車輪餅 ( $18 )
2023-06-08 269 瀏覽
好多年前已聽聞車輪餅小姐大名~!! 今日同事買來請大家食茶點,我就終於有機會試試啦!真心估唔到原來係幾好食!! 價錢又抵!! 值得買!!而且原來仲係有好多口味可以揀!! 讚!!👍🏻今次試完之後,令我諗住得閒下次去開都要買返嚿!自家蒸壓芋泥麻糬車輪餅 $18車輪餅鬆軟有彈性,又夠厚,用手㩒落感覺脹脹蓬蓬咁!!芋泥係經自家蒸壓, 壓得好幼細!! 好軟滑! 唔會有起沙嘅粒粒口感! 配埋煙煙韌韌嘅麻糬, 唔錯!不過始終因為天氣熱, 麻糬又比較容易變味, 就真係要儘快食~~ 如果買多咗又食唔晒,就真係要記得放雪櫃~~*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~💌地址:車輪餅小姐 (美孚)美孚美孚新邨吉利徑19號50B7號舖*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
好多年前已聽聞車輪餅小姐大名~!!
今日同事買來請大家食茶點,我就終於有機會試試啦!
今次試完之後,令我諗住得閒下次去開都要買返嚿!

自家蒸壓芋泥麻糬車輪餅 $18
車輪餅鬆軟有彈性,又夠厚,用手㩒落感覺脹脹蓬蓬咁!!

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

💌地址:
車輪餅小姐 (美孚)
美孚美孚新邨吉利徑19號50B7號舖

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
美孚新邨內的隱世小食,遠遠經過門口已經聞到超~香嘅蛋漿味🤤車輪餅款式/ 評分:流心英式伯爵茶吉士麻糬車輪餅 🫖🫖🫖🫖流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅 ☕️☕️Oreo金沙朱古力麻糬車輪餅 🍫🍫🍫留心宇治抹茶麻糬車輪餅麻 🍵🍵🍵🍵Lotus焦糖曲奇麻糬車輪餅 🍪🍪🍪🍪🍪內餡麻糬:口感超Q彈 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•價錢:💰💰味道:👅👅👅👅👅環境:外賣小店服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳賣相:📸📸📸整體推薦:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•車輪餅小姐 (美孚)⏰12:00-21:00📍美孚美孚新邨吉利徑19號50B7號舖#美食 #食好西系列 #852 #852foodie #hkfoodie #hkfood #美孚 #jap_jap.san
美孚新邨內的隱世小食,遠遠經過門口已經聞到超~香嘅蛋漿味🤤

車輪餅款式/ 評分:

環境:外賣小店
服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳
賣相:📸📸📸
整體推薦:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

車輪餅小姐 (美孚)
⏰12:00-21:00
📍美孚美孚新邨吉利徑19號50B7號舖

#jap_jap.san
2023-05-15 279 瀏覽
呢間店主打車輪餅,唔止第一次食今次係星期日黃昏時間來買,人唔多,唔洗排隊其次有其他甜品車輪餅有好多口味,今次買左幾款,焦糖味,抹茶味,陪茶味,咖啡味經過美孚既話就要來食下啦每隻味都有佢特色,未食過既值得一試!
呢間店主打車輪餅,唔止第一次食
今次係星期日黃昏時間來買,人唔多,唔洗排隊
其次有其他甜品
經過美孚既話就要來食下啦
每隻味都有佢特色,未食過既值得一試!
2023-05-14
下午茶
  • 車輪餅
2023-05-15 200 瀏覽
呢一間最出名嘅一定係車輪餅,大概一年前買過嚟食,因為男朋友想食所以就去咗買。就發現咗原來依家唔單止有車輪餅賣而且仲有麻薯同埋糯米糍😁買咗一個車輪餅同埋一盒麻薯,車輪餅嘅質素都係keep住嘅,麻薯就好煙靭同埋有多款口味揀🤩

【深水埗區】【車輪餅小姐】今次講嘅呢間嘢之前紅過一排,不過近來又好似靜返啲,大家見到介紹就知係講緊美孚嘅「車輪餅小姐」。我喺呢頭有一段過去,所以我其實唔太想過嚟呢邊。之前有一次仲要迎面見到,尷尬到一個點,都係少去為妙嘅。不過既然講到咁出名就點都要去吓啦,見到佢舖面雖然細,但係車輪餅嘅款式都幾多。可惜嘅係如果咁啱冇想食嘅款嘅話,可能就要等耐啲。我比較缺乏耐性,直接問店員邊幾款即刻有,就喺嗰幾款度揀就算,快靚正吖嘛咁。店員都好專業,即刻答到我,我就食一個 $15 嘅「流心呍呢拿籽吉士麻糬車輪餅」,因為佢係 menu 上面第一項,我會對佢期望幾高。結果都幾好食,甜甜哋嘅呍呢嗱吉士配煙靭嘅麻糬又幾夾,夾喺車輪餅入面都冇違和感。之後仲食咗兩次,分別係 $15 嘅「流心英式伯爵茶吉士麻糬車輪餅」同「流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅」,仲有 $20 嘅「Lotus 焦糖曲奇&Lotus脆脆醬麻糬車輪餅」,食落都唔算好大分別同冇乜突破,食一兩次會有新鮮感嘅。咁呢三次去買車輪餅嘅時候,見佢哋其實啲雪櫃嘅甜品都好受歡迎,咁我就食吓 $15 嘅「芒果五重奏」,佢有同芒果有關嘅五款嘢,包括果肉、爆珠等等,我覺得都幾

咁呢三次去買車輪餅嘅時候,見佢哋其實啲雪櫃嘅甜品都好受歡迎,咁我就食吓 $15 嘅「芒果五重奏」,佢有同芒果有關嘅五款嘢,包括果肉、爆珠等等,我覺得都幾好食,價錢亦都相宜,大家去食車輪餅嘅時候都可以留意吓。。。

(地址:美孚美孚新邨吉利徑19號50B7號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #dessert #foodlover #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #美孚 #美乎王 #車輪餅小姐 #mswheelpie #車輪餅 #流心呍呢拿籽吉士麻糬車輪餅 #流心英式伯爵茶吉士麻糬車輪餅 #流心牛乳咖啡吉士麻糬車輪餅 #Lotus焦糖曲奇Lotus脆脆醬麻糬車輪餅 #芒果五重奏 #1am0872 #1ambackup
😛講起美孚名物 一定不得不提車輪餅小姐🤣小編之前都有喺美孚到返過一陣part-time,嗰陣時成日都會去嗰度買車輪餅做下午茶喺公司食。😋今次又特登去咗食,仲食咗好多新嘅味道,🥰果然冇令人失望🐷.💕所有嘅車輪餅外皮都好好,🍳軟熟有蛋香,每一個嘅餡料都好足料,🙌🏻入邊仲有非常軟熟拉絲嘅麻糬增加口感,🥰下面會同大家介紹一下每一隻味道嘅review 我地仲留左一半攞番歸食 返到屋企攞氣炸鍋焗幾分鐘食 外皮焗到硬硬地脆脆地 裡面熱辣辣好妹食呢✨✨.🐷港式奶醬多麻糬車輪餅 👅8.5/10 $18🥜花生醬同埋煉奶永遠都係perfect match ,🍼食落去好香花生味,🥳加埋煉奶嘅香味真係冇得彈🤣🤣.🐷 手工台式芋泥麻糬車輪餅 👅7.5/10 $18💜入面有超多軟綿綿嘅芋泥😍整體感覺唔會覺得好甜✨同麻糬超級夾✨.🐷Lotus焦糖曲奇&Lotus 脆脆醬麻糬車輪 👅9/10 $20🤣兩個小編都超級鍾意食lotus 餅乾,🥞入口好香Lotus餅乾獨有嘅焦糖香味,🍪入面有餅乾同埋Lotus脆脆醬加埋麻糬一齊,👍🏻絕對係口感最豐富嘅一隻口味!.🐷阿華田夾心曲奇&阿華田酷脆醬麻糬車輪餅 👅7/10 $20✨呢

🐷港式奶醬多麻糬車輪餅 👅8.5/10 $18

🐷 手工台式芋泥麻糬車輪餅 👅7.5/10 $18

✨呢款口味同Lotus餅乾有啲似🙌🏻口感差唔多 🤣 不過兩個小編就私心鍾意Lotus呢個多啲啦🤣🤣
🐷馬來西亞 D24榴槤麻糬車輪餅 👅9/10 $20

其中一個小編超級鍾意食榴槤💕有留意開榴槤口味嘢食嘅朋友就知道佢哋平時嘅價錢都比較貴😍 但係呢個榴槤車輪餅價錢夠晒親民,💚入面嘅榴槤蓉亦都好香甜👍🏻 仲要多到 一切開 差嘅流出黎😂 超鍾意食榴槤嘅各位😍
🐷流心泰式手標奶茶吉士麻糬車輪餅 👅8.5/10 $18

🥳呢一隻係近排嘅新口味✨特登同我哋講呢隻味道係用咗cha tra mue 泰國紅茶製成奶茶吉士💕所以茶味會更加香濃 😋雖然本身小編唔係超中意飲泰奶 另一位小編買成樽泰奶飲嘅話仲有機會肚屙 但今次食就冇事喎🐷 食落佢嘅味道就真係好似飲緊奶茶好飲嘅泰式奶茶咁樣✨ 加埋麻糬一齊好好食😍