2019-08-27 330 瀏覽
第一次到這家店,完全唔掂🙁蘿蔔浸過糖水, 豬大腸唔淋, 個出名嘅甜酸齋又硬又凍又唔好食啲酸味怪怪地, 真係唔知點解仲有人去食我諗住食番以前啲味道但係完全不是那回事, 我係唔會再去食㗎啦實在太差喇🙄
第一次到這家店,完全唔掂🙁
2019-08-17 312 瀏覽
從灣仔老店,到灣仔春園街分店,一直係捧場客,奈何到北角店,已經去到食之無味的地步。外賣,份量是可以的,豬紅口感很死實,豆卜沒有豆味,豬大腸也是普普通通,米線軟硬適中。都係去番灣仔食好了!

都係去番灣仔食好了!
10 分鐘 (外賣自取)
呢間車仔麵🍜店歷史悠久,網上搜尋資料,原來佢已經開咗30年,第一間店位於灣仔晏頓街,如果無估錯,呢間有可能係全港首間嘅「立食」🕴車仔麵店,雖然係咁,但成日都好多人幫襯,平日午飯時更大排長龍👫👫👫添!之前經過北角,先發現原來佢哋開咗分店,仲已經開咗一段時間,今次終於可以坐住食喇!😆😆😆.呢度麵底分大碗($18)或細碗($9),湯底阿叔唔係好辣得但都叫咗小辣,因為佢哋嘅秘製沙爹醬汁的確好惹味,配食車仔麵簡直一流!.餸菜方面,推介爽口彈牙嘅 #蝦餅 ($15)同埋 #墨魚餅 ($15),另外 #豬扒 ($18)亦煎得非常香脆,肥瘦適中。成碗車仔麵份量十足,絕對飽肚!👍🏼
2019-06-16 427 瀏覽
突然要去北角,匆匆出到去先記起自己未食lunch。本身諗住去另一間食,點知原來星期日唔開。經過見到車仔麵之家,記得聽過佢個名,於是就決定試下。細食既我揀左細粗麵底加腩肉同釀魚卜,大飯既佢就大油麵底加豬大腸同蘿白,我地另外加一個辣魷魚小食同可口可樂。落完單坐低等嗌number,自己出去拎。野食黎到,首先見到個魷魚O左咀,$29呢個份量真係小得可憐。佢個辣汁其實係咖哩醬。係幾香既。兩個麵係正常野既。行過一試係ok既,不過就唔需要突登出去食。
經過見到車仔麵之家,記得聽過佢個名,於是就決定試下。

落完單坐低等嗌number,自己出去拎。
腩肉釀魚卜粗(小)    +  小食辣魷魚
蘿白豬大腸油麵(大)

兩個麵係正常野既。

行過一試係ok既,不過就唔需要突登出去食。
蘿白豬大腸油麵(大)
2019-06-07 338 瀏覽
沒有想像中的好吃北角阿一豬扒比這個還好吃呢⋯⋯首先。叫了中辣不算特別辣牙油面太淋了 沒特別外賣豬扒分開上是好的但成塊切都冇切是要我怎麼吃呢⋯⋯雞翼更加沒啥特別 相對別家的瑞士雞翼就真的有點差但面的粉量是ok的
沒有想像中的好吃
北角阿一豬扒比這個還好吃呢⋯⋯
首先。叫了中辣不算特別辣牙
油面太淋了 沒特別
外賣豬扒分開上是好的
但成塊切都冇切是要我怎麼吃呢⋯⋯
雞翼更加沒啥特別 相對別家的瑞士雞翼就真的有點差
但面的粉量是ok的
2019-05-03 399 瀏覽
一間食店有無心做其實睇細位就知。諗唔到食乜嘅時候車仔麵永遠係首選,揀幾個餸外賣就攪掂!生炒咖哩魷魚同甜酸齋係皇牌,我每次去車仔麵之家都會叫,酸齋會自動波幫你分開上,確保你食果陣唔會淋曬!今次試多咗個皇牌釀豆卜,不過不失超吸湯,重味佬最愛!最friendly 嘅地方係麵底有得揀大細,唔使驚食車仔麵唔飽!三餸加細米只係四十蚊,外賣晚餐應該係呢啲價,但已經買少見少!
一間食店有無心做其實睇細位就知。

諗唔到食乜嘅時候車仔麵永遠係首選,揀幾個餸外賣就攪掂!

偶然係open rice到揾到呢間車仔麵就諗住試下外賣 呢間舖雖然唔係係大街但一出地鐵站亦都容易揾到🤔 佢地餸既種類算唔少 不過比平時一般既唔同係一樣一樣咁計錢 如果細食既人就啱曬舖頭既環境算乾淨企利 唔窄😼我叫左生菜 咖哩魷魚 炸墨魚腐皮卷同細既米線🤤覺得D菜好入味同個湯適中 而咖哩魷魚既咖哩係辣既個種 特別想推介既係個腐皮卷 好有墨魚既味 雖然係炸既但係唔係好油👍🏾不過唔太建議叫米粉外賣 因為容易吸曬D湯 變到勁少湯🙅🏽‍♀️外賣唔需要久等 而且送飲品不過唔凍既🥴
舖頭既環境算乾淨企利 唔窄😼

外賣唔需要久等 而且送飲品不過唔凍既🥴
外賣自取
2019-02-17 619 瀏覽
老公一向對車仔面興趣一般,今日難得自己一個搵食,一於去滿足一下上次係灣仔食過呢間鋪既總店已經好鍾意 不過間鋪太細 得企位 同事話比我聽佢北角有分店 地方夠大有位坐 所以我專登去北角試下一入門口地方真係夠大 坐位大概30-40個 可以坐係度慢慢食 個manu好多選擇 果然係正宗車仔麵之家今次叫了米粉,煎魚餅,紅腸,豬腸,雞腎,生菜。佢一般都會問你要唔要辣,要的話會給你祕制辣醬,真係好濃好正。煎魚餅係即叫即煎,仲係分開上,唔會比湯浸軟。豬腸係豬小腸,傳統車仔麵風味,不過肥左少少,但接受到。總結食物質素好好,會再來。

煎魚餅係即叫即煎,仲係分開上,唔會比湯浸軟。

豬腸係豬小腸,傳統車仔麵風味,不過肥左少少,但接受到。

總結食物質素好好,會再來。
車仔麵
煎魚餅
車仔麵
煎魚餅
2019-02-11 402 瀏覽
今日一個人食lunch, 諗唔到食咩好!又唔太肚餓,所以揀左車仔面!入到門口要點左點食俾埋仲錢先坐低!因第一次黎!俾完錢拎飛俾等叫number! 一見到時個心嘩左聲!咁細碗既!我叫左個幼面,瘦豬腸,豬紅,雞尖加杯凍奶茶,共$48! 成碗野幾好味,但真係細碗左d 囉!

一見到時個心嘩左聲!咁細碗既!
我叫左個幼面,瘦豬腸,豬紅,雞尖加杯凍奶茶,共$48!

成碗野幾好味
,但真係細碗左d 囉!

2019-02-11 296 瀏覽
今天自己一個食lunch, 想起很久沒有食過車仔麵,便到訪這家車仔麵之家。個人都幾喜歡車仔麵,因為可以自由選擇喜歡的菜式和麵店,價錢亦豐儉由人🤓這家店有很多配料選擇,不錯。見到出面有poster 寫如果外賣會送檸檬茶,所以便選擇外賣自取!🛍麵底我挑選了細米粉,小辣,餸菜方面有它們家推介的甜酸齋,香茅豬扒及蘿蔔!😉打開外賣,湯都幾乎沒有,可能湯沒有放很多和返回公司的路程需時,令湯也索乾了😕😕 辣度也不是很夠!可惜可惜幸好豬扒和甜酸齋是分開上的,頗貼心蘿蔔,夠淋,很甜,不錯香茅豬扒,幾有驚喜,頗大塊,但略嫌太油,可能是炸的關係吧!甜酸齋 ,其實是甜酸味的豆卜,味道濃郁!因為缺貨,結果送的是菊花茶,不是檸檬茶,有D失望。🙈

幸好豬扒和甜酸齋是分開上的,頗貼心

蘿蔔,夠淋,很甜,不錯

香茅豬扒,幾有驚喜,頗大塊,但略嫌太油,可能是炸的關係吧!

甜酸齋 ,其實是甜酸味的豆卜,味道濃郁!

因為缺貨,結果送的是菊花茶,不是檸檬茶,有D失望。🙈

2019-02-11
2019-01-22 180 瀏覽
點解要搵朱咪咪呢因為如果你冇牙力根本就咬唔爛佢個甜酸齋真係九牛二虎之力顧名思義佢係甜酸汁即係甜酸但係甜多過酸同埋佢嘅大腸係炆得幾入味又夠乾淨可惜都係要搵朱咪咪因為係咬唔爛嘅至於佢有個咖哩魷魚反而又冇過熟嘅感覺幾好咬口聽人講佢個豬扒 亦都係首本名菜下次真係要大辣試下佢個秘制辣椒醬先雖然佢 兩款 (廚師推介㗎) 嘢都令我大失所望但係個湯底有驚喜所以我都保持呢個觀望嘅態度 至多唔食嗰兩個餸食啲唔係考牌嘅嘢冇期望就冇失望啦係咪
點解要搵朱咪咪呢
至多唔食嗰兩個餸
食啲唔係考牌嘅嘢
冇期望就冇失望啦係咪
2018-11-28 244 瀏覽
當日工作關係經過紅磡辦事,好肚餓。想找一些經濟又實惠的食物。覺得這間餐廳環境方面, 環境比較整潔有卡位,亦有雅座,牆上貼滿以熟能詳的車仔麵美食,加上一幅很大的油畫,涉及香港故事。天花板又有比較舊式嘅吊掛風扇,好有一種懷古風。我選咗韭菜生菜再加魷魚 及冬菇。首先冬菇好有味道,跟媽咪煮的冬菇一樣。韭菜好新鮮,本身男人應該食多些。車仔麵色澤油潤得好吸引,而且材料易煮得好入味。魷魚爽口唔再講,加上凍檸茶都唔過40蚊。最主要係,環境清幽而且乾淨。記得再來食一次。😘😘😊😊😊
當日工作關係經過紅磡辦事,好肚餓。
天花板又有比較舊式嘅吊掛風扇,好有一種懷古風。
我選咗韭菜生菜再加魷魚 及冬菇。
最主要係,環境清幽而且乾淨。
記得再來食一次。😘😘😊😊😊
2018-11-17 210 瀏覽
閒日Lunch.. 小妹一個人諗唔到食乜,係條街游離浪蕩,係角落中見到間「車仔麵之家」分店,直覺開得分店應該都係搵到錢,有客幫襯應該就唔太差o既.. 所以就決定一試 一直都覺得車仔麵係要配油麵,蘿蔔更加係靈魂,好唔好食就睇佢啦!第一啖食落去覺得口感偏硬,但可接受,以為唔方甜啦,點知又唔係喎!佢唔止有甜味而且冇咩渣(但我聽到隔離個姐姐話蘿蔔有渣🤫)睇來是我lucky吧!冬菇唔錯,都入味o既而且份量唔算少雞翼冇咩印象😂
閒日Lunch..

冬菇唔錯,都入味o既而且份量唔算少

雞翼冇咩印象😂

2018-11-03 204 瀏覽
車仔麵之家 北角錦屏街後街21號東發大廈地下A號地舖 車仔麵係香港特色又貼地架食物之一,讀書時成班同學每人點幾款餸再交換多食,大大碗又唔貴。個店位比較難搵,係小巷入面,花了點時間找google map 再長大了依舊喜歡這樸實,$11 香煎腩仔肉、$11 豬手、$8淨菜心)$8生菜,菜肉各二平衡 ,麵斬分大小,$8要了細米粉,想留胃口食餸嘛。湯熱辣辣,捧上即加大量辣油增風味,豬手好滑呀,充滿膠質,女人食左皮膚更好,腩仔肉點辣細一齊食仲惹味,好肥但好味,一次半次算啦。返正叫多返菜,當平均打和。再加飲料,都是紙包樽裝為主, 走飽仲餘少少邊飲行返地鐵站。以前返工成日係灣仔店買外賣架,今次路經北角分店停舒服服地食。
車仔麵之家

北角錦屏街後街21號東發大廈地下A號地舖

再加飲料,都是紙包樽裝為主, 走飽仲餘少少邊飲行返地鐵站。

2018-10-26 169 瀏覽
來到了灣仔起家很出名的車仔麵之家吃車仔麵, 麵的價錢是8元,餃的價錢大部分是9元,價錢不算太貴亦不算很便宜。朋友見到每一樣餸菜也很想吃,所以我們兩個人叫了很多不同的餸菜,包括有雞翼尖,鹵水味弄得不錯。另外有豬手,豬手煮得剛好,不會太淋,一咬就散,亦不會太硬咬不到。韭菜豬紅22蚊的分量不過不失,韭菜味濃郁,豬紅也可以。出名的甜酸齋,甜酸齋是比較特別的,他是一些炸好的麵筋放在甜酸醬中,不像平常吃到的軟淋淋的。魚肉豆腐,魚肉釀在豆腐之中再吸入店家的秘製湯底,非常好吃。咖哩魷魚,咖哩魷魚也是店舖推介的,咖哩味濃及令魷魚入味,正。多謝朋友帶我來這個好味的車仔麵之家一試,下次也會再來訪嘗試他不同的菜式。