2023-03-25 243 瀏覽
大角咀確實很多默默努力毫不起眼但食物高質素的餐廳,越苑是其中一間。座落於中滙街,是一條主要修理車輪的街道,靜中帶旺,離奧運站只有五至七分鐘的路程。餐廳價錢實惠全日不另外加一,大大份食材充足絕不馬虎。我和男朋友巳經幫襯了無數次,超推介軟殼蟹撈檬,原隻蟹酥炸奉上,加上像一座高山般的檬粉和乾蒜,伴著生滾的蔬菜,加上自由用的魚露,即開胃又飽肚,就算兩個人分享也足夠。飲品選擇了椰汁冰,正常發揮甜度適中,滴漏咖啡男朋友也覺得十分出色。
軟殼蟹撈檬
滴滴啡
椰汁冰
軟殼蟹撈檬
滴滴啡
椰汁冰
2020-03-13 1427 瀏覽
上個星期,試左口水雞見到同事食生熟牛河好似好正咁,今日再來呢區做嘢,當然要去返食返個生熟生河啦。個碗生熟生河,生既係肥牛肉,熟既係牛腩粒。先講生的,生既牛肉浸係滾燙既清湯到,唔夠幾秒鐘就立刻熟左,個啲牛肉味又浸返落個湯到,啲湯又入返落啲牛肉到😋真係不得了。到熟既牛肉,牛腩炆到入晒味而且又又淋。整體上呢個牛河鐘意食清淡味既係一個不錯既選擇。雖然枱有少少辣既魚露同微辣既辣椒醬。但係對於我鐘意食辣既,就要問一問店員攞少少指天椒🌶️來提一提個辣味啦!最後真係要提下個價錢,加1汽水,整個餐只售40個大洋。真抵食😋👍👍
2020-03-11 579 瀏覽
美國有很多越南人,因為越南內戰很多越南難民來到美國。因此美國有很多正宗的越南餐廳是由越南人開的。我經常吃越南菜也有很多越南的朋友經常邀請我到他們家吃飯,所以我在香港吃的越南菜也非常講究。我是大角咀的街坊,雖然越苑的門面和餐廳不是豪華裝修,但是它的食物真的不錯,店主也是正宗的越南人,這一家餐廳真的價廉物美,抵食好食。如果你想吃好吃的越南食物而且又不想付昂貴的價錢,在大角咀這一間越南餐廳是你不二之選。
2020-03-05 120 瀏覽
今日中午係大角嘴到返工 同事話想食越南野 去到越南鋪正路就係食越南野 本身自己鐘意食川菜 見到有口水雞 就點嚟食 賣相不錯 唔知係咪師傅係越南人 整出嚟嘅口水雞不同川菜的風味 整個口水雞汁 辣中帶點甜酸味 好似用左泰式辣醬黎調配 好有泰式味道😆😆 整體都唔錯隻雞有底味 浸得嫩滑 如果下次去要試下生熟牛河 睇到同事既午餐好吸引😍
麻辣口水雞
2020-03-05
午餐
麻辣口水雞
2019-12-26 595 瀏覽
無意中發現呢間越南野好多人食,價錢又吾貴,39蚊一個粉又吾洗加一,所以就試下。小店環境細,不過種類都好多。都係食午餐抵!生牛肉檬粉:生牛肉得3片,但高質,入口即溶又香牛牛味!牛腩好入味,炆得夠哂淋。湯底清而濃!好好飲。牛丸牛腩金邊粉:金邊粉吾會有好大陣粉味,好滑又好食!牛丸彈牙,材料算多!加一蚊有汽水🥤呢間食物幾好食,就算夜晚都吾太貴。

小店環境細,不過種類都好多。都係食午餐抵!

生牛肉檬粉:

牛丸牛腩金邊粉:

呢間食物幾好食,就算夜晚都吾太貴。
2019-12-23
2019-10-19 653 瀏覽
越苑 午市餐 $39 +$1可樂 = $40越式生熟牛湯河 ~ 配洋蔥 芽菜少 份量足生牛肉片2大片 西冷有牛味 ……熟牛腩粒 牛肋條切吋粒 冇腩筋 肉嚡河粉略厚身 牛湯太甜 味太重 頸渴咖哩牛腩飯~ 港式茶記質素 冇薯仔/蕃薯牛腩 雪貨牛肋條 夠淋但肉嚡 冇伴菜冇紅油唔辣嘅 汁傑春卷檬粉 ~ 米網紙包 唔係傳統米皮 細條 少餡 得意係有隻虾 脆口檬粉 ~ 係米粉發大嗰款 ……個人比較喜歡粗身透明滑口 (似瀨粉咁)(有越南老人家講 都可以用米粉做檬粉嘅)魚露~ 甜酸恰當 最滿意嘅配料 越苑 試過滿足好奇心 唔係嗰杯茶大角咀 呢幾條街 泊滿車 ……咪錶休想 有都被霸住 想隨意泊都難揾位
越苑
午市餐 $39 +$1可樂 = $40

越式生熟牛湯河 ~ 配洋蔥 芽菜少 份量足
生牛肉片2大片 西冷有牛味 ……

熟牛腩粒 牛肋條切吋粒 冇腩筋 肉嚡

冇紅油唔辣嘅 汁傑
咖哩牛腩飯 + 可樂

春卷檬粉 ~ 米網紙包 唔係傳統米皮
細條 少餡 得意係有隻虾 脆口
檬粉 ~ 係米粉發大嗰款 ……
個人比較喜歡粗身透明滑口 (似瀨粉咁)
(有越南老人家講 都可以用米粉做檬粉嘅)
春卷檬粉

魚露~ 甜酸恰當 最滿意嘅配料

魚露

越苑 試過滿足好奇心 唔係嗰杯茶

大角咀 呢幾條街 泊滿車 ……
咪錶休想 有都被霸住 想隨意泊都難揾位

2019-10-19
魚露
2019-10-10 361 瀏覽
已經有一段時間都無食過越苑,今日就去食,餐廳都幾多人,唯有係餐廳門外等等。午巿特價套餐超抵,39元+1元就可以買到一罐可樂。我點了5號餐-生熟牛河,份糧都幾多,熟牛肉都幾腍,湯底唔錯幾鮮甜。

午巿特價套餐超抵,39元+1元就可以買到一罐可樂。

2019-06-21 476 瀏覽
食親越南野,生牛河一定係必吃既!已經幫襯左依間小店N次,由細鋪食到搬大鋪,唔好睇佢廚房細細,無乜裝修,佢煮出黎既野食真係出乎預料的有水準!今次叫左個餐,生熟牛河,配小食米網春卷,仲叫左杯滴滴咖啡。📌生熟牛河 - 湯底依舊keep住高水準,好濃郁既牛味,飲完唔會口渴,河粉又薄又滑,牛肉片有幾塊。鍾意食辣既朋友可以問佢提供青檸同辣椒🌶️,更能帶出湯底既肉味,同時更加清新!仍然會繼續來吃,比起市面其他連鎖店更高質高好吃😋📌米網春卷 - 跟餐有兩條,即叫即炸的,可以點一點甜酸汁,再攞生菜🥬包住一齊食,一d都唔油膩,好味😋📌滴滴咖啡☕️ - 好香,唔會太濃烈,不過記得滴完要趁熱飲,唔係杯內既煉奶會擎左,好難搞混。
食親越南野,生牛河一定係必吃既!
今次叫左個餐,生熟牛河,配小食米網春卷,仲叫左杯滴滴咖啡。

2019-06-09 270 瀏覽
幾年前開始喺呢區做嘢已經有同事介紹我食呢間越南菜。之前喺比較近港灣豪庭嘅一個角落小鋪,好有地道風味。宜家搬咗去中匯街,地方大咗,坐得舒服啲。今日過九龍做嘢,回程順路嚟揾舊同事食個飯,要同事帶路。終於去到新鋪,又見返越南老闆。我叫返超值午餐雞絲湯河,加咗幾蚊,始終環境唔同咗無辦法。碗粉嚟到先醒起唔記得叫少粉,依然係一貫嘅大碗。最正就係個湯,濃郁得嚟清香,食完唔會口渴,係多年嚟嘅秘密武器。雞絲其實似雞柳連皮,啖啖肉,份量適中。有越南辣椒醬可以自行添加。同事叫咗扎肉,依然一碟有兩款,一款有豬耳增加咬口,兩款都好有風味,唔會太咸。就算加咗價,性價比都係冠絕全港,希望老闆繼續做落去!
就算加咗價,性價比都係冠絕全港,希望老闆繼續做落去!
2019-03-20
5 分鐘 (堂食)
2019-05-17 291 瀏覽
這間原來的確是之前在港灣豪庭附近那間小小的越南餐廳,現在搬了過中匯街,店舖面積大了,但是賣相沒有那麼有風味🇻🇳,可能因為地方大了,但是感覺像是港式餐廳。餐牌上面亦都有些飯餐,後來向阿姐查詢,才知道原來是搬了到這兒才加添的,可能因為提供多些選擇,始終競爭力都會較強。💪🏾但沒理由到越南餐廳去吃口水雞或是港式的選擇吧😁,於是我便從餐牌上點樣過春卷撈檬。春卷需要即炸,因此要等一段時間亦都無可厚非,檬粉的份量極多,但春卷只有三條,好像比較少。檬粉亦都與小巴吃開的有所不同,這檬粉偏向白色,是實色的白色,而以往小巴來吃的,那些檬粉大多都是偏向透明的。檬粉質地夠滑,還保留了少許咬口。阿姐每端給客人,都會告訴他們可以撈那個汁來吃。這個酸甜辣汁,弄得非常之濃郁,好像濃縮了的一般,味酸而帶少許辣,甜味不算太盛,用來撈大大碗的檬粉就適合不過。雖然春卷只得三條,但是亦不算太細小,春卷的餡料都夠熱,雖然吃不清除了蔬菜之外,內裏還有什麼,但是可以見到有一隻蝦殼。阿姐服務態度非常友善,即使餐廳內有10多20個位,客人也不少,阿姐亦夠做有餘;與其他連鎖餐廳所不同,因為那些餐廳,座位又不多,但是很多好像孤魂野鬼的年輕侍應

這個

雖然

阿姐服務態度非常友善,即使餐廳內有10多20個位,客人也不少,阿姐亦夠做有餘;與其他連鎖餐廳所不同,因為那些餐廳,座位又不多,但是很多好像孤魂野鬼的年輕侍應,通通都是廢的,實質如果真的需要落手工作,基本上10多20名客人,一至兩名侍應已足夠。

小店經營,還要是公眾假期星期一去光顧,竟然收費沒有加價,而且還有廉價的午餐提供,只是$4-50便有午餐,真的非常之吸引。

這次真的大快朵頤,因為我平日一向都說,越南的食品,哪需那麼高的價錢,好像越棧又或是連鎖餐廳的越南餐廳,動輒一個生熟牛肉河粉,$60-70 ;一個撈檬,都起碼$50-60 ,如果你兩個人各一碗麵,再加一碟菜,一人一杯飲料,竟然人均消費都超過$100。

實際上,越南菜式的食品,非常之便宜,例如烤牛肉、烤豬肉、春卷,定還是米紙,又或是炒通菜,全部都不算是矜貴的菜色,因此在這次來到這間便宜的越南餐廳,可以一消悶氣
午餐
2019-05-14 186 瀏覽
今日有一大工程於大角咀進行、自從外地回港都未同過友人正正經經食餐越南嘢,行咗幾條街就毅然去呢間店食啦是日午餐有好幾款,揀咗扎肉雞絲河、姐姐告知午餐冇得轉檬粉,咁就食好耐嘅河吧湯是濃味湯,不是出面吃的清湯。濃味如此,可以連魚露也不用加雞絲份量不少,大多是雞脾肉,但唔知點解實如雞胸🤔扎肉也份量多,食完也會飽飽友人就叫咗春卷撈檬,姐姐告知撈檬汁係自家製,味道清新,春卷三條,尾部夾著蝦尾,味道不錯👍🏻👍🏻同姐姐講開,原來真係是同區某店,三月搬嚟呢邊開的👍🏻

湯是濃味湯,不是出面吃的清湯。濃味如此,可以連魚露也不用加
雞絲份量不少,大多是雞脾肉,但唔知點解實如雞胸🤔
扎肉也份量多,食完也會飽飽

同姐姐講開,原來真係是同區某店,三月搬嚟呢邊開的👍🏻