2022-09-02 32 瀏覽
📍 越旺美食 Yuet Wong Restaurant🌍 大角咀中匯街37-39號地舖G/F, 37-39 Chung Wui Street, Tai Kok Tsui📝 整體評分:10/10🥢印度洋蔥咖哩牛腩配千層薄餅🥢 $59咖哩配搭有好多種比你選擇,豬/牛/雞/海鮮/菜,仲有印度/越式。印度咖哩用左好多香料,燉煮淋哂洋蔥,辛中帶甜千層薄餅似硬版手抓餅,要侵入咖哩軟泡最正~🥢叻沙海鮮河🥢 $95超多海鮮,常見既青口、蝦、蜆魚片,竟然仲有螄蚶,勁足料,2個女仔食都夠飽。香料炒成叻沙湯底濃厚,香氣十足,辣味剛好。🥢燒豬頸肉炒河🥢 $78豬頸肉大大件又多,勁爽脆,用左幼身河粉,條條分明且有鑊氣, 配菜好簡單芽菜紅蘿蔔絲蔥段同埋炸乾蔥,爽甜香口。🥢紅燒腩肉🥢 $68半肥瘦腩肉超正,肥肉好Q彈唔膩,好帶出醬油既香味,甜咋balance,好下飯,仲要好抵食,勁多件肉!!!
📍 越旺美食 Yuet Wong Restaurant

🌍 大角咀中匯街37-39號地舖

📝 整體評分:10/10

🥢印度洋蔥咖哩牛腩配千層薄餅🥢 $59
千層薄餅似硬版手抓餅,要侵入咖哩軟泡最正~

🥢叻沙海鮮河🥢 $95

🥢燒豬頸肉炒河🥢 $78

🥢紅燒腩肉🥢 $68
近日朋友搵到間 隱世越南野 好似幾正😎就搵埋我黎一齊試吓 一去到餐廳門口其實我有啲嫌棄 因為佢格局好似普通茶餐廳 但試完 我揀直係一試難忘😍😍😍😍一到打依篇野 一到回味緊🤤🤤🤤🤤我同朋友2個叫左5樣野🤭必食推介 馬來奶油蝦🦐佢係由 牛油 奶 蒜 咖喱葉 整成既汁 配上大大隻又好肉既大蝦 🍤 而下面舖左少少米粉 撈埋啲汁食 揀直一流 😋 如果有碗白飯就正😆 👍🏻👍🏻 我同朋友都食到讚不絕口😍 但係食既過程有啲論盡 店員好貼心咁 拎左濕紙巾比我地抹手 仲準備左檸檬水俾我哋洗手🥳私心推薦 一定要叫既 生菜包!🥳🥳🥳原本已經好鍾意食生菜包 黎到呢到 絕對冇後悔叫既一個餸 🤩 食到尾都忍唔住問店員 佢個汁用咩黎整 依個菜絕對係我一定一定會encore 既餸之一 🫶🏻🫶🏻🫶🏻大大件蝦餅原本以為佢係好普通既蝦餅 點知黎到 賣相已經吸引左我 🤩 好大件 好厚身 仲好彈牙🤤🤤 食落有蝦味 唔肉出面果啲蝦餅會落麵粉黎打 一句講哂 好食到 食唔停口😋😋😋蝦醬炒飯 聽個名以為係好普通既蝦醬炒飯 點知蝦醬炒飯入面加入左櫻花蝦仲有雞蛋同臘腸 🤭唔單止大大提升味道仲更有口感 👍🏻👍🏻 飯底仲舖咗一塊生菜用黎吸油,睇
近日朋友搵到間 隱世越南野 好似幾正😎
就搵埋我黎一齊試吓 一去到餐廳門口
一到打依篇野 一到回味緊🤤🤤🤤🤤

我同朋友2個叫左5樣野🤭

必食推介 馬來奶油蝦🦐

私心推薦 一定要叫既 生菜包!🥳🥳🥳

大大件蝦餅

蝦醬炒飯
聽個名以為係好普通既蝦醬炒飯 點知蝦醬炒飯入面加入左櫻花蝦仲有雞蛋同臘腸 🤭唔單止大大提升味道仲更有口感 👍🏻👍🏻 飯底仲舖咗一塊生菜用黎吸油,睇得出餐廳好有心思❤️

晚餐最緊要有菜 我地就叫左馬拉盞炒通菜
冇咩特別 略咸左少少 但勝在夠特別👍🏻

我哋仲叫咗兩杯特飲🍸🍹 龍眼冰 同 青檸梳打

龍眼冰飲到尾略甜 飲到一半可以建議自己加水再飲 龍眼肉食到尾都仲有 一個字 正!😎

青檸梳打 就飲落好fresh 梳打水夠哂汽添😋

同朋友2個 專登冇食lunch 係非常之值得👍🏻 絕對係一間性價比極高既餐廳👍🏻 一定會再去
2022-09-01 23 瀏覽
好少踏足大角咀!今日朋友揸開車去嗰頭於是去食埋晚飯!朋友食過呢間嘅咖哩好回味,所以諗都唔使諗直接去呢間「 越旺美食 」!睇餐廳名以為食越南野,但其實係一間惹味東南亞菜餐廳。主打馬來奶油蝦(牛油 奶 蒜 咖喱葉),而且仲有喇沙海鮮、濃湯蝦麵等推介菜式!朋友想食咖哩梗係要嗌嚟試吓!《 秘製咖喱牛腩 配印度千層薄餅 $67 》辣度我揀左最小 ,反而我覺得更加突出咖哩本身嘅香濃味道! 牛腩腍身份味,連筋又係好腍,好有骨膠原嘅感覺。 好多餐廳嗌印度千層薄餅都要加錢另嗌,但呢度係包埋架,好抵食!《 越式酸辣鳳爪 $45 》好多隻鳳爪,覺得甜味多於酸辣,口感好爽。《 越式小食拼盤 $88 》有越式春卷配生菜、牛油雞翼、沙嗲串燒、蝦片雞肉及扎肉五款食物。 炸物好香脆,春卷蘸酸汁再用生菜包住食好味。《 馬拉盞炒什菜 $69 》好大碟,炒得惹味~ 《 汽水 $15/罐 》邊食咖嘛、邊飲汽水係正嘅~

朋友想食咖哩梗係要嗌嚟試吓!

《 秘製咖喱牛腩 配印度千層薄餅 $67 》

《 越式酸辣鳳爪 $45 》
好多隻鳳爪,覺得甜味多於酸辣,口感好爽。

《 越式小食拼盤 $88 》

《 馬拉盞炒什菜 $69 》
好大碟,炒得惹味~

《 汽水 $15/罐 》
邊食咖嘛、邊飲汽水係正嘅~

2022-08-31
2022-08-30 33 瀏覽
大角咀有好多隱世小店 今日就嚟到呢間越旺美食試試佢餐廳環境光猛潔淨 座位闊落店員態度友善馬來奶油蝦 $102自從喺泰國食過奶油蝦就好鍾意 不過香港好少餐廳有得食足足有六隻大蝦 每隻蝦都開咗邊 方便食用蝦殼炸得好香脆 蝦非常新鮮 好厚肉 肉質彈牙 將隻蝦沾上滿滿嘅奶油 好鮮甜惹味 底下仲有檬粉紅燒排骨 $68呢個排骨煮得非常軟腍 輕輕一夾已經可以骨肉分離排骨好入味夠鹹香 唔會柴而且大大份肥瘦適中雜菜炒豬頸肉 $76雜菜炒得非常有鑊氣 仲有多款唔同嘅蔬菜有蕃茄 西蘭花 椰菜 生菜 菜心 青椒 菇 炒得蒜香味十足豬頸肉份量充足 唔會太肥膩白飯 $10珍多冰 $28珍多冰大大杯 一邊除咗有珍多仲有類似西米露嘅粒粒 椰奶香濃 口感層次好豐富雪碧 $15Menu:
大角咀有好多隱世小店 今日就嚟到呢間越旺美食試試佢

珍多冰 $28

雪碧 $15
Menu:
2022-08-24 36 瀏覽
越旺美食 (大角咀)位於大角咀中匯街37-39號地舖,由奧運站A1出口,步行8-10分鐘到達。餐廳主打東南亞美食,有單點和午市套餐,份量又夠大,而且不設加一服務費,非常抵食。餐廳環境寬敞,光猛企理,座位與座位之間不逼狹,坐得舒適。生牛肉湯河($49)+升級加配蒸扎肉($20)湯底夠熱,牛肉上枱時接近半生熟,靠熱湯浸一浸已經熟晒,牛肉夠腍,河粉份量足夠,河粉夠滑溜,而且唔會一夾就散晒。越南炸蝦餅($58)蝦餅炸得金黃香脆,蝦餅好厚身,蝦肉爽口彈牙。越南小食拼盤($88)拼盤好豐富,有沙嗲串燒、蒜蓉牛油雞翼、炸春卷、 蝦片、扎肉,炸春卷和蒜蓉牛油雞翼炸得非常香脆,而且好入味,2個人share 一齊食,份量剛剛好。三色冰以到既三色冰好特別,有紅豆、綠豆、西米,椰汁味香濃越南咖啡超鐘意越南咖啡,咖啡味道濃郁,清醇中帶點微苦

生牛肉湯河($49)+升級加配蒸扎肉($20)

越南炸蝦餅($58)
蝦餅炸得金黃香脆,蝦餅好厚身,蝦肉爽口彈牙。

越南小食拼盤($88)

三色冰
以到既三色冰好特別,有紅豆、綠豆、西米,椰汁味香濃

越南咖啡
超鐘意越南咖啡,咖啡味道濃郁,清醇中帶點微苦

2022-08-22 49 瀏覽
今日擺底架車去維修,順便係附近食Lunch,今日我地去左越旺美食食Lunch。餐廳主打東南亞美食,餐牌款式多元化,有越南小食、越南飯類、越南炒飯類、越式湯粉、秘製咖哩、海鮮類、越南特飲等等,超級多選擇。咖哩魷魚以到既咖哩有分印度咖哩和越南咖哩,印度咖哩用好多香料炒,味道較為辛辣,而越南咖喱椰汁味會比較重,辣度都可以選擇,我地簡左印度咖哩,3分辣度,印度咖喱辣度強烈兼濃郁,入面有大量魷魚,配以千層薄餅一齊食,好滋味。蒜蓉牛油雞翼雞翼新鮮熱辣辣炸起,炸得非常香脆,雞翼夠入味。避風塘金蒜炒蝦炒得好有穫氣,入面有大量韭菜、蒜頭、辣椒,每隻蝦都好大隻,聞起來香味強勁,最緊要夠辣,非常惹味越南咖啡喜歡越南咖啡的苦味,加入煉奶帶出的甜膩口感。

咖哩魷魚

蒜蓉牛油雞翼
雞翼新鮮熱辣辣炸起,炸得非常香脆,雞翼夠入味。

避風塘金蒜炒蝦

越南咖啡
喜歡越南咖啡的苦味,加入煉奶帶出的甜膩口感。
今日係大角咀見客,見完客直接收工,咁就約住附近既朋友出黎見下食個飯。朋友叫我係呢間餐廳門口等,睇落新開,所有裝修都好新,光猛,衛生乾淨,入面座位都好闊落,坐得好舒服~我地叫左一個二人套餐C($240),再另加多個咖哩青口($59)二人套餐份量真係多,有蝦餅、馬拉盞炒通菜、生菜包、蝦醬炒飯、仲包兩杯餐飲。蝦餅炸得金黃色,幾香口,馬拉盞炒通菜味道調得岩岩好,唔會好咸,生菜包既材料亦都好豐富,有好多肉碎,洋蔥,蒜頭,好惹味,我覺得最好食係「蝦醬炒飯,」,唔會咸,而好足料,有蛋、臘腸、蝦仁、魚露同蝦醬~另外咖哩青口唔會好辣,青口亦都算大隻份量多,再配埋薄餅一齊食,味道岩岩好~朋友同我都食到抱住個肚走,呢間越南菜餐廳性價比高~

蝦餅
馬拉盞炒
生才包
蝦丈炒飯

咖喱青口

朋友同我都食到抱住個肚走,呢間越南菜餐廳性價比高~
2022-08-19
$149.5 (晚餐)
蝦餅
馬拉盞炒
生才包
蝦丈炒飯
2022-08-15 49 瀏覽
我作為一個專業食貨客,周圍揾美食係我的興趣,所以今日我就來大角咀發掘啲美食啦,今日就去一間 食越南菜。餐廳環境新淨,而場內燈光好光猛,枱與枱之間的通道都好闊落。我同朋友就叫左個晚市二人餐$210,有一個小食,一個菜、一個餸、兩個白飯及兩杯飲品,呢個個價錢真係好超值。蒸粉卷呢個蒸粉卷果餡料勁多,每個精粉卷都脹卜卜,而味道真係幾正。馬拉盞炒通菜馬拉盞炒通菜好惹味,如果通菜好有鑊氣及香👍🏻。同埋佢真係勁大碟好抵食又好食😋。越式咖喱牛腩煲越式咖喱牛腩煲同果通菜一樣都好有份量,而咖喱好香牛腩冧道啱啱好又入味,真係勁好送飯。越式小食拼盤有越式春卷、蝦片、沙嗲串燒及越式扎肉,而每樣都有成4-5件真係分量十足👍🏻。
我作為一個專業食貨客,周圍揾美食係我的興趣,所以今日我就來大角咀發掘啲美食啦,今日就去一間 [越旺美食] 食越南菜。餐廳環境新淨,而場內燈光好光猛,枱與枱之間的通道都好闊落。

蒸粉卷
呢個蒸粉卷果餡料勁多,每個精粉卷都脹卜卜,而味道真係幾正。

馬拉盞炒通菜

越式咖喱牛腩煲

2022-08-15 43 瀏覽
記得之前跟朋友去大角咀食過一間抵食夾大件嘅越南餐廳,喺舊樓地舖,地方細細,坐得比較迫,但食物係幾好質素,而且性價比係好高嘅,可惜再去返就見唔返,連大廈都拆埋。當有啲失望之際,問返街坊先知原來舖頭已經搬咗去中匯街,見到新舖大咗好多,又光猛又乾淨,即刻入去試試水準如何。我無食過奶油蝦,無諗過呢間越南野會有樣咁特別嘅菜式,我以為奶油會好肥,但原來唔算,蝦有差唔多十二隻,可以夠四個人食,我覺得最特別嘅係佢呢個奶油蝦有粉可以當做主吃,而且佢個粉幾乾身,撈奶油汁一流。蝦算好容易剝,我覺得呢個係必吃推介。食咗咁多嘢,想叫返一啲菜,炒通菜似乎係必然選擇,佢呢度嘅通菜唯一唔好嘅就係唔係用上泰國通菜,但係超級大碟。另外必點嘅係印度咖喱,叫咗咖喱雞,又有雞胸又有雞髀,你可以選擇食飯或者食薄餅,咁就試吓薄餅啦,當然薄餅唔會好似重慶大廈嗰啲熱辣辣又脆,但一次食下無妨。本來想叫香茅牛肉河。但係做完天灸唔食得牛,咁就試吓雞扒啦,原來雞扒算幾好。再點多個馬來亞蝦湯麵,聽講又係好出名,佢同蝦麵店一樣個湯底真係非常之濃,呢隻蝦同頭先食奶油蝦嘅種類有唔同,你可以見得佢哋真係幾講究食物的種類,小店都唔係求其買啲嘢俾你。叫咗杯

蝦算好容易剝,我覺得呢個係必吃推介。

叫咗杯越南滴漏咖啡,甜到剛剛好。

有機會嚟到大角咀可以約朋友食,以前舊舖可能冇咁好坐,而家新鋪真係舒服咗好多,真心推介畀呢度嘅街坊。

2022-08-11 631 瀏覽
喺大角咀匯豐返過工嘅朋友仔,相信一定食過呢間越旺美食,好多同事都好鐘意,同海南雞,神廚館都係三大下午開飯美食。前排有人話佢執笠,心寒左一下,好彩原來佢地只係搬左舖,知道佢有新舖後,就一定搵個機會黎食下。有排training成日過黎食,以前成日好鍾意食佢啲湯粉,當然仲有晚上先有嘅生牛肉鍋,可惜問老闆娘而家仲有冇,佢話改咗Menu就冇得食呢樣嘢,雖然有少少失望,但係對比而家飲食業倒閉潮,有得繼續食已經執到。簡單的香茅雞扒河,那個湯當然精彩,呢一個同舊店嘅水準完全一樣,雞扒超大塊,而且河粉還是夠掛湯。除咗越南嘢之外,Menu都好多馬來西亞同泰國食材,叻沙海鮮河,絕對有驚喜嘅原因因為佢哋竟然會有螄蛤係入邊,小店嘅喇沙竟然做到呢個水準同講究,而且價錢唔貴,蝦,豆腐,青口,多種唔同嘅海鮮,當然不會令你失望。印度咖哩雞配薄餅,記得曾經試過咖喱,咖喱會有越南同印度式兩種,頭先食咗越南嘢,今次試返印度嘅傳統咖喱,唔算太辣,幾開胃,如果你食開重慶咖喱嗰啲款式,呢個一定會適合你。聽人講奶油蝦喺呢度嘅手本名菜,以前喺舊店反而一次都未食過,十幾隻大蝦,加上米粉底,奶油汁沾上拆好嘅蝦肉,再吃一口淋淋嘅米粉,咁嘅陣

聽人講奶油蝦喺呢度嘅手本名菜,以前喺舊店反而一次都未食過,十幾隻大蝦,加上米粉底,奶油汁沾上拆好嘅蝦肉,再吃一口淋淋嘅米粉,咁嘅陣容收你$100鬆啲真係唔要對唔住自己。

尾聲當然要過馬來西亞蝦湯麵,要了米粉加油麵,加點辣醬,有肥豬肉,蝦,沒有太濃嘅味道,記得之前喺馬來西亞食過應該濃尾得多。

馬拉盞炒通菜,大碟到一個點,而且吵得非常夠鑊氣,給個讚。

食到八八九九,加少少錢就可以要餐飲,咸檸七,滴漏咖啡,話梅水,熱檸樂,你叫乜都應有盡有,最精彩的當然要數滴漏咖啡。

下次試小菜,睇下有冇退步先。
2022-08-10 41 瀏覽
大角咀出名多嘢食,今晚揀左呢一間越南小店食晚飯。座位十分寬敞舒適,餐牌都有好多款菜式選擇提供。越式小食拼盤我們先點了這個越式小食拼盤,一次過試到幾款招牌小食,有蒜蓉牛油雞翼、越式扎肉、沙爹串燒、炸春捲和雞肉粒粉絲蝦片。我最喜歡係牛油雞翼,每次食越南菜都會點,雞翼炸到金黃色好香脆,而且蒜蓉牛油入雞翼入面。另外炸春捲入面包住豬肉粒雲耳等,豐富口感。馬來奶油蝦另外我們點了招牌菜之一的奶油蝦,每隻蝦都大大隻,由於蝦外層有炸過,所以外層好脆口。重點係奶油醬汁,好creamy醬汁味道調配得好好,有種越式卡邦尼的感覺,蝦蘸上奶油醬兩者好夾。大家一定要點嚟試下。馬拉濃湯蝦摻摻另外我們點了濃湯蝦摻摻,呢個會帶微微辣,材料方面包括楠肉片、豆卜、蝦、魚片頭等,配上摻摻,整個配搭好味,雖然係濃湯但唔會過鹹,唔鍾意食摻摻仲可以揀其他麵底。青檸梳打飲品方面點了一杯青檸梳打,飲落酸酸甜甜好清新。支持小店系列,下次嚟大角咀又多一間越南餐廳食了。
馬來奶油蝦
馬拉濃湯蝦摻摻

青檸梳打
飲品方面點了一杯青檸梳打,飲落酸酸甜甜好清新。
支持小店系列,下次嚟大角咀又多一間越南餐廳食了。
2022-08-05 71 瀏覽
大角咀係舊區嘅關係 好多舊式小店保留住傳統風味 今日去咗呢間越式餐廳試吓 估唔到除咗鑊氣小菜之外仲有海鮮食😍🍲生菜炒蝦球 係鑊氣呀! 估唔到生菜配蝦球又幾好食而且唔會太濃味好健康🍗蒜蓉牛油雞翼 炸到卜卜脆 大大隻咁啱晒我口味🍢串燒豬肉 賣相認真唔錯呀 仲好好食添🥤紅豆冰 跟餐仲可以配紅豆冰 唔使成日都係奶茶咖啡🦪豉椒炒蜆 呢度同出邊專食海鮮嘅舖頭有得媲美 🥘牛腩飯 牛腩相當淋身 推介呢度保留住舊式有鑊氣嘅風味 值得一試
🍗蒜蓉牛油雞翼 炸到卜卜脆 大大隻咁啱晒我口味
🍢串燒豬肉 賣相認真唔錯呀 仲好好食添
🥤紅豆冰 跟餐仲可以配紅豆冰 唔使成日都係奶茶咖啡
🦪豉椒炒蜆 呢度同出邊專食海鮮嘅舖頭有得媲美
🥘牛腩飯 牛腩相當淋身 推介
呢度保留住舊式有鑊氣嘅風味 值得一試
2022-08-03 48 瀏覽
今次同阿女黎到大角咀搵食,記得朋友話呢度有間越旺美食 ,越南菜好味抵食,今晚去試吓先!餐廳燈光明亮,地方整潔乾淨,座位寬敞舒適。叻沙海鮮河:湯底喺有濃厚的香料味,椰奶味重,入口順滑,用料亦好豐富,青口、魷魚、魚片、豆卜等都夠新鮮,滑溜的河粉吸盡叻沙湯汁精華超級美味!香茅雞翼炒河,炒河夠鑊氣又滑溜,雞翼用上香茅醃製,不單皮脆肉嫩,更香氣逼人。越南炸春卷酥脆美味!蒜蓉牛油雞翼,新鮮即炸的雞中翼夠大隻,外皮香脆肉質嫩滑。送啤酒一流!菠蘿紅豆冰,紅豆林甜,加多左菠蘿更香更好味!
今次同阿女黎到大角咀搵食,記得朋友話呢度有間

越南炸春卷酥脆美味!

菠蘿紅豆冰,紅豆林甜,加多左菠蘿更香更好味!
2022-08-01 58 瀏覽
大角咀出名多好嘢食,今日見到呢間鋪好新簇簇,即刻試下佢。🪑環境:新裝修十分光猛企理,環境非常闊落,可以放四人枱嘅位置只放二人枱,係寸金尺土嘅香港好難得👍叫咗一個晚市二人C餐 $240,無加一。🐷越式豬頸肉出乎意料唔太肥,少少爽口,一啲都唔油膩。🥬馬拉盞炒芥蘭馬拉盞惹味香口,好香海鮮味,配芥蘭幾好食。🐮炆牛腩味道係中式柱侯牛腩嘅味道,好軟腍,而且份.量.超.大!可以煮三碗牛腩麵😂抵食!🦐海鮮叻沙金邊粉 (+$10)海鮮好足料,有蝦、魚蛋、青口、螄蚶、魷魚等,當然唔少得吸汁嘅豆卜。叻沙湯椰奶味比較淡,香料味相對較濃。🥥珍多冰 (半價+$14)珍多冰色彩繽紛又有咬口,椰汁味少少甜,好飲。🍋咸檸檬梳打 (半價 +$14)生酮低碳恩物😂無糖,咸香清新解渴,正!埋單唔洗$300,捧住個肚走,真係好抵食👍飯後睇番原來呢間餐廳係小鋪搬大鋪,疫市下擴張,果然係有啲實力👍📍 越旺美食 (大角咀)大角咀中匯街37-39號地舖

大角咀出名多好嘢食,今日見到呢間鋪好新簇簇,即刻試下佢。

🪑環境:

叫咗一個晚市二人C餐 $240,無加一。

🐷越式豬頸肉
出乎意料唔太肥,少少爽口,一啲都唔油膩。

🥬馬拉盞炒芥蘭
馬拉盞惹味香口,好香海鮮味,配芥蘭幾好食。

🐮炆牛腩

🦐海鮮叻沙金邊粉 (+$10)

🥥珍多冰 (半價+$14)
珍多冰色彩繽紛又有咬口,椰汁味少少甜,好飲。

🍋咸檸檬梳打 (半價 +$14)
生酮低碳恩物😂無糖,咸香清新解渴,正!

埋單唔洗$300,捧住個肚走,真係好抵食👍

📍 越旺美食 (大角咀)
大角咀中匯街37-39號地舖

2022-08-01 431 瀏覽
約左住附近嘅朋友食個lunch,之後順便去旺角街市買餸。天氣熱唔想食飯,所以揀左食越南野。越旺店面都算大,地方光猛企理,雖然有個越字,但其實都有其他東南亞菜同港式碟頭飯,例如喇沙、咖哩等等。香茅豬扒河($49) - 豬扒已經預先切件方便食,肉質唔會太韌太鞋,河粉都幾薄幾滑,河粉量都算多。越式金牛河($71) - 金河牛好大碗,入面有生熟牛肉、牛丸、牛腩同牛肚,非常足料,湯底用牛骨煮成,牛味清甜唔過油,食完都唔覺口渴。越式炸蝦餅($28/半客) - 所有粉麵飯都可以用優惠價追加小食,份量大約係正常size一半。蝦餅蝦味十足,非常彈口,蘸埋甜酸醬食更好食。越式蒸粉卷($20/2件) - 蒸粉卷唔係間間越南食店都有,哩度嘅蒸粉卷粉卷皮唔會太厚,入面釀滿沙葛、紅蘿蔔、木耳、洋葱、芫荽、豬肉,口感非常豐富,就咁蘸魚露食已經好食。越式小食拼盤($88) - 拼盤有雞翼、越南春卷、串燒、扎肉同蝦片扎肉,足夠二至四人share食。雞翼同春卷幾香脆但又唔會太油,串燒肉質軟嫩,沙嗲味都幾香。椰汁綠豆冰 & 菠蘿紅豆冰(跟餐半價$14/杯) - 跟餐特飲半價,椰汁綠豆冰幾重椰汁味,除左綠豆,仲有啲珍多喺入面

越式蒸粉卷
越式小食拼盤
雞翼同春卷幾香脆但又唔會太油,串燒肉質軟嫩,沙嗲味都幾香。
越式小食拼盤
椰汁綠豆冰 & 菠蘿紅豆冰(跟餐半價$14/杯) - 跟餐特飲半價,椰汁綠豆冰幾重椰汁味,除左綠豆,仲有啲珍多喺入面。菠蘿紅豆冰入面都有幾舊菠蘿,紅豆亦煲得夠腍。
椰汁綠豆冰 & 菠蘿紅豆冰
總結,野食唔錯,份量都好足,環境亦乾淨企理,仲唔收加一。
越式蒸粉卷
椰汁綠豆冰 & 菠蘿紅豆冰