越廚

越廚 (已結業)

Pho Kitchen
越廚 (已結業)
KayzeC
不過不失的越南美食
KayzeC
2019-10-17
關注
有一天,途經屯門的建生邨,本身自己都好中意食越南的美食,所以見到越南餐廳就情不自禁入去試試。餐廳的環境都尚算整潔,但可能因為都係街坊生意,吾預你坐好耐,所以都係最基本的枱同木椅子。今次,我選擇叫左一個香茅豬扒撈檬粉,加一杯凍朱古力。香茅豬扒的尺寸都算正常,但略嫌煎/炸得吾夠香脆。即使我食的係撈檬,本身無湯,都覺得塊豬扒淋身左少少,所有尼一方面就略遜一籌。檬粉同個撈汁都係預期之內的表現,檬粉爽口、乾身,撈汁酸酸甜甜,吾會覺得辣。可惜,撈汁的樽口過細,有時D渣會阻礙到D汁倒吾到出黎,不過都係小事一椿。查看更多
大細路仔
一個平凡的越式午餐
大細路仔
2019-08-13
關注
平日真係好少機會入屯門,今日入屯門做嘢,又唔係中心附近,本身都唔知食乜嘢好。。。好彩有個朋友喺屯門醫院附近做嘢,佢又話未食過呢一間,所以我哋就入去試下啦!店舖門面比較不顯眼,入到去裝修都冇特別嘅設計,不過牆上嘅一幅油畫吸引咗我,因為圖畫用色鮮豔,上面嘅人仔個個都笑得好燦爛好得意,望下真係會令人會心微笑!我哋叫咗兩碗河粉,但係就要等大約10至15分鐘先上到。喺咁短嘅lunch hour入面,其實值得改善一下。越式牛湯河(肩胛生牛片) ($48)湯河嘅賣相有誠意,牛肉清湯配上洋蔥、芽菜、蘿蔔絲、花生碎、炸蒜同紅蔥片,湯底味道都幾濃郁,配上河粉味道合適。生牛片味道還好,但係就比較韌。香茅雞翼湯河 ($45)呢一碗雞翼湯河我叫咗全走嘅,所以望落去好似比較清淡。香茅雞翼就有四隻,大細適中,炸得甘脆可口,但有少少乾身, 不過浸入湯底就剛剛好!查看更多
+ 3
香茅雞翼湯河
大師叔
春卷香脆
大師叔
2019-07-02
關注
是一間开了不久的越式小店,有各類的越南粉面。我最喜欢吃他们的春卷撈檬,加上酸酸咸咸的伴汁,味道不错。春卷很香趣,很有特色。还有無骨鳳爪,冰冰涼涼又弹牙,加上汁回酱,確实不会差。鱼饼也很好味,颇弹牙爽口。不過价钱有点贵,午歺吃一碗粉面,加一杯凍饮,要五十几元,对这种小店來讲一点也不便宜。查看更多
Maggiechew03199
豬頸肉唔錯,豬扒就好鞋😅
Maggiechew03199
2019-04-24
關注
番完教會,同弟兄姊妹一齊去午餐😊當日一行成10個人,仲落住雨☔️於是見到最近,又有位嘅餐廳就入左去坐低平時都唔常食越南菜,但都算鍾意食😆一坐低睇餐牌,睇到香茅豬扒同越南式豬頸肉掙扎左好耐揀邊個😂結果覺得豬扒多肉食啲就揀左豬扒🙈旁邊嘅姊妹就揀左豬頸肉佢見我咁難抉擇就俾左一片豬頸肉我食😆唔錯,令我好期待我果碗豬扒湯矇點知黎到個樣有啲同平時食嘅唔同睇落有啲「鞋」😣而且平時嘅香茅豬扒應該係煎到靚靚咁先放麵上呢塊好明顯係烚嘅....呀‼️食落冇乜香茅味...而且有啲「鞋」....有啲後悔冇揀豬頸肉豬頸肉相對較Juicy而且夠味💓個湯都算幾夠味,連粉食唔會淡茂茂唔錯👍🏻不過下次真係唔會再叫豬扒😅查看更多
PingScp
不過不失
PingScp
2018-05-06
關注
呢間餐廳收費好平,味道都ok,不過不失!我點左個三寶湯河加碟菜連飲品先$58。佢個湯河既牛肉湯味道唔錯,幾鮮甜,飲完唔會口乾,同出面既味精湯唔同。而牛肉都新鮮,但唔夠滑,札肉同個丸都ok,同普通既冇咩分別。不過佢既河粉就麻麻,唔滑同好碎,散開哂。查看更多
chrischris12345
環境有待改善
chrischris12345
2017-11-21
關注
老婆很喜歡越南菜,每次出外食飯都傾向食越南河粉。這次我們來到越廚,剛好有下午茶餐,放是試一試。餐廳環境欠佳,有疑似蒼蠅飛來飛去,滋擾食客。在等候期間,也不時拍打枱面,驅趕牠們,也令人不勝其煩,很難想像廚房的環境。香茅豬扒湯河豬扒煎得香脆,香茅味濃,河粉也很滑,但清湯味道較淡。串燒份量頗細,沙嗲味道不突出,燒得很乾身,肉質很硬,整體感覺很粗糙。至於凍檸茶,質素尚可,有檸檬味之餘但不會掩蓋茶味,甜度適中。查看更多
Rabbit_Gloria
一次KO
Rabbit_Gloria
2017-06-06
關注
感覺超差,不會再去。1. 坐位管理差與老人家去,選了近門口位置大檯,餐點到了,還沒開動,有一家四口(含嬰兒車)進來沒有位置,店員二話不說說幫他們換位置,換位置沒有關係,但為什麼要換我們的,且是換到類似Bar檯的位置? 首先我們餐點都已經到了,為什麼不與還沒點餐的食客換? 再來為什麼要把老人家換到高檯? 2. 東西不好吃,飲料不好喝點了一碗越式豬頸肉撈檬,一碗越式豬手扒撈檬,一杯凍檸茶少冰,認真不好吃,豬頸肉&豬扒沒大問題,只是不夠入味,檬粉本身沒什麼味道,撈檬的汁一般,整體感覺不好。 檸檬茶,檸檬只有超薄的三片,整杯檸茶只有甜味,沒茶味也沒有檸檬味。3. 價錢偏高同等價錢,可以去小巴黎式越棧了。不過公道講句,小店經營,沒選擇下尚算可以,老闆娘算是笑容可掬,算是有禮貌。查看更多
BonceNg00
覺得可以一試
BonceNg00
2017-04-04
關注
喜歡食越南野,所以去試。假期無下午茶,就叫左個牛腩片金邊。金邊上枱,見個湯好澄澈(個人覺得越南野湯底最緊要),飲完湯,感覺有點鮮味但帶甜(比同區老字號既好),有點正宗越南野+清新既味道。感覺唔係集團式既店舖(希望多d中小店,集團式好難食),希望大家試下。查看更多
越式牛(雙拼)湯河
QiuYaLi
越式粉麵
QiuYaLi
2017-02-27
關注
路經良德街發現一間新開嘅越南粉麵。就會諗起越南風味嘅越式生牛河喇~ 嗯。河粉軟腍吸湯力高,質感較腍較幼身,湯底鮮甜。肉香很濃郁,質地嫩滑,非常喜歡爽口軟腍的牛肉,鮮紅牛肉入口突出不嚡口。配菜有洋蔥、芽菜,切碎香葉,非常好食。叫上一杯特飲:士多啤梨益力多。消費都係$46蚊。會繼續支持查看更多