2024-04-12 28 瀏覽
衣間越南麵包印象中都開左起碼7/8年,喺香港可以做咁長既餐廳總有佢原因。佢既越南麵包,蕃茄蟹肉湯濛,牛油雞翼(我認為係全港最好食既牛油雞翼!)都值得一試!老實講佢價位唔平但食物質素一定唔會令你失望,飲品比較少飲可以比唔到comments。佢枱同枱之間唔會好逼,好適合約幾個朋友食飯傾幾個鐘計。尼開九龍城又唔想食泰國野非常值得一試呀!!

2024-04-11
  • 越南麵包
  • 肝醬扎肉麵包
  • 法式油封鴨脾麵包
  • 牛油雞翼
2024-01-28 184 瀏覽
撇開繁忙的日常,一腳踏入有著清新裝潢的餐廳,先來碗熱騰騰的慢煮越式手撕豬肉芝士麵包,真係好有驚喜!豬肉嘅嫩滑好似溫柔嘅擁抱,入口即化,夾雜住芝士嘅醇厚,咬落去足夠彈牙,再來個清新脆口嘅蕃薯條🍠,外皮微酥,內裡軟綿,啱晒我呢啲嘴刁嘅食客。肝醬越南麵包簡直係我嘅新寵兒啦,肝醬嘅濃郁同埋肉嘅微辣夠晒撩味🌶️,每一啖都係多層次嘅體驗。嗯,細細一粒法包,豐富嘅口感令人回味無窮。當然唔少得醒神提神嘅越南凍咖啡☕,濃郁香醇嘅咖啡味道配上淡淡嘅甜,飲落去真係順滑得黎,消暑又提神,完美收尾。親民嘅餐廳如呢間,唔止食物令人滿足,連呢種貼心嘅款待都值得再嚟幾轉。要我用幾個字來形容我嘅感受嘅話,咁就係「真心滿足」咯!下次再同三五知己嚟享受呢個越式風情角落。哎吔,講到呢度,又想食多啲啦🤤!

及時行樂,今日又嚟到呢間我鍾意既餐廳,食啲越南美食打打牙祭☺️。首先提提大家,我叫嘅肝醬越南麵包,真係要頂禮膜拜!麵包好似剛從爐火裏走出嚟般新鮮,香脆得嚟又不失彈性,肝醬香濃,配上辣肉,每一啖都香辣得嚟意猶未盡,咬落去唔單止齒頰留香,仲充滿咗層次感,我保證你食咗之後會掛住佢! 🥖接住講講慢煮越式手撕豬肉芝士麵包,相對於肝醬麵包,呢款就溫柔咗啲。豬肉夠腍,一啖嘴熱情似火,根本停唔到口,但就覺得芝士略微羞澀,露面得太少啦😂,如果多啲芝士就完美。而蕃薯條,香脆可口,係小食中的清新選擇,不過我期望可以多幾條來滿足我嘅口腹之欲。🍠最後,越南凍咖啡就係暢快淋漓,咖啡香濃而且滋味持久,夏日微熱時嘅絕佳選擇。呢一杯凍咖啡,真係喝落去涼快心扉,一日疲勞嘅最佳療癒。☕總結呢次體驗,這家店既越南味道真係正宗到喺度嗌停!下次你行過九龍城,想食啲咩好,記住要搵佢哦!帶埋三五知己,一齊歎個輕鬆既下午茶,絕對值得再三回味!

2023-10-02 313 瀏覽
想避開人多要排隊既餐廳,偶然見到依一家即管試試~為左就小朋友,冇點signature既越式面包,反而點左蕃茄豬肉湯濛,香茅豬扒飯同春卷~蕃茄豬肉湯濛:menu有highlight湯底係熬製而成,味道果然好濃郁,已驚好有驚喜,小朋友食左大半碗,我連湯底都飲曬~香茅豬扒飯豬扒已切小塊,外脆內軟唔乾身又淋,香茅味好夠,連洋蔥都好入味,讚~生菜包春卷:性價比唔高,迷你春卷一條一塊生菜,出黎略嫌overcooked...6條承惠$120, 小食黎講再加上個份量我覺得太貴, 提議調整小食價錢會更吸引~但overall我依然會recommend依間餐廳俾讀者,支持小店繼續經營💪
想避開人多要排隊既餐廳,偶然見到依一家即管試試~
2023-08-07 334 瀏覽
幫襯過就時常心思思想繼續幫襯。首先講佢最出色嘅蟹肉蝦湯檬粉,湯底濃郁聽個名都知好食!跟住佢個慢煮蕃茄牛肋肉非常軟琳10分入味 😋 平時我仲好鍾意叫飯食因為我係飯桶 😅 最鍾意食嘅係香茅牛肉或者雞肉 (睇心情而定),加扎肉多蔥油。識食一定係咁食!越式滴漏咖啡好正宗好香、iced latte 都唔錯。另外一定要推介佢個牛油雞翼 ☝🏻 好多越南餐廳都有但係呢間特別好食!外邊牛油皮非常入味、裏面嘅雞翼食到酒香。仲有普通到不得了嘅越南春卷,一定要叫嚟試吓、因為真正越南入口細細條非常好味!最後,如果鍾意食咖喱嘅人都要試吓佢嘅咖喱牛肉法包🥖⋯⋯ 佢啲咖喱超級野味不過都幾辣🔥 食得辣嘅朋友先好叫。
2023-06-26 368 瀏覽
Went there on a Sunday for lunch. No one was there except our table. Only one female server and service was mediocre. Ordered one beef and two pork Banh Mi and a crab vermicelli. Bank Mi were alright but not worth over $1xx per sandwich. Crab vermicelli portion was not much but the soup was good. Other than that, we won’t be returning again. At this price range there are better options.

2023-05-24 421 瀏覽
晚飯時間到了,可有人肚餓,卻又有人肚飽,有人挑食但嘴饞,又有人只想輕鬆簡單的吃,要吃得舒服又不用排隊,不用等位不想擠但又不想吃太貴,那該吃什麼呢?微辣的燒西冷牛扒法包配越式沙律給肚餓的那位,芒果軟殼蟹米紙卷給肚飽的那位,而越南撈檬(扎肉肉碎撈檬),芽菜胡蘿蔔絲酸菜絲全走,再配一客香脆可口的炸番薯條的去迎合挑食又嘴饞的那位,最後大家意猶未盡,要了咖啡啫厘伴椰子奶凍作為甜品,既填飽肚子,又滿足了大家的食慾,這間環境舒適,氣氛溫馨的小店真的值得再三推介!
燒西冷牛扒法包配越式沙律

芒果軟殼蟹米紙卷給肚飽的那位,
芒果炸軟殼蟹米紙卷
扎肉肉碎撈檬(芽菜酸菜胡蘿蔔絲全走)
炸番薯條
最後大家意猶未盡,要了咖啡啫厘伴椰子奶凍作為甜品
咖啡啫厘伴椰子奶凍

燒西冷牛扒法包配越式沙律
芒果炸軟殼蟹米紙卷
扎肉肉碎撈檬(芽菜酸菜胡蘿蔔絲全走)
炸番薯條
咖啡啫厘伴椰子奶凍
2023-05-22 275 瀏覽
在這裏已經幫襯了很多年,這些年會定時隔一個月一二次,或定時都會想幫襯的餐廳。就是令你有種心思思,時常掛念的感覺。如果你想抵食夾大件,這個餐館可不是這種。餐館主要是售食物的質量及心思,而不是份量。進去餐廳你會有一種悠閒及慢活的感覺,價格可以說是頗高,但食物會令你回味無窮。看見食物品質和做法,就知道店主的對食物的用心和標準很高。店的擺設,也看得出店主的心思。但我看見廚房和樓面,好像主要多數時間都是二人操作,所以如匆忙趕時間,這點可能較難滿足到你。不過來這麼多次,我覺得等候食物的時間也不太久。今次也是下午約4:30pm 在九龍城,也突意過來,買了一個原味肝醬小辣越南麵包,拿到即在門口已經吃起來 😋😋😋太美味了🥰平常我二人堂食也必吃蕃茄蟹肉湯檬,2個越南麵包等。另他們的慢煮也出色。照片我拍得不太好,但實際很好吃😋😋😋

如果你想抵食夾大件,這個餐館可不是這種。
餐館主要是售食物的質量及心思,而不是份量。

看見食物品質和做法,就知道店主的對食物的用心和標準很高。

店的擺設,也看得出店主的心思。

太美味了🥰

照片我拍得不太好,但實際很好吃😋😋😋

外賣自取
  • 越南麵包
  • 肝醬扎肉麵包
2023-04-09 234 瀏覽
約三兩知己聚會,又或想獨自享受一個寧靜悠長的午餐,越南麵包Banh Mi Bakery 是我的首選。香脆熱騰騰的法包不單款式多,而且配上種類繁多的新鮮蔬菜,給人健康的感覺。值得介紹的是這店的檬粉,口感爽脆彈牙,同樣配上五彩繽紛的菜絲,賣相吸引。如果肚餓,我特別推介慢煮越式焦糖豬手扎肉撈檬,如果沒有胃口,用不含味精的新鮮番茄湯配製的蟹粉蟹肉湯檬是不二之選。飲品除了多款越南啤酒、滴滴咖啡和各類花茶外,乳酪和牛油果沙冰也是不錯的選擇。致於甜品更叫人花多眼亂,都是跟中式糖水和西式甜品十分不同的,在此賣個關子,讓大家自己去體驗吧⋯⋯

2023-04-01
  • 越南滴漏咖啡
  • 慢煮越式焦糖豬手扎肉撈檬
  • 炸甘薯條
2023-02-04 492 瀏覽
5點鐘 喺九龍幫想搵間Cafe坐下食少少野揸車兜下兜下 見到間門面幾靚嘅鋪頭 喺車房中間格格不入門口難得有位泊低車就入去坐鋪頭10張枱 得一枱客個下個心離一離因為多客無伏呢個道理 我好耐以前已經知樓面姐姐無咩特別招呼 比左個餐牌我睇一睇 唔怪得咁少人啦第一版廚師推介見到牛油雞翼本身想叫 一望$132再打開menu是旦一個撈濛都過百越式法包都至少九十幾or過百九龍城 車房區 咁嘅價錢 唔怪得星期六下午都無咩人都坐低左 就點都叫D野食啦叫杯乳酪飲下 想叫荔枝無 想叫奇異果都無唔緊要 我即刻問姐姐 可唔可以士多啤梨香蕉 姐姐話:又得喎呢下幾開心 竟然唔洗加錢然後叫左個牛油果燒豬頸肉法包乳酪好快就上 賣相就無咩架啦😂 但唔似係買返嚟嘅 似自家制 好味牛油果豬頸肉法包 賣相正常 但唔係打卡able嘅樣啦食落包脆 豬滑 多汁 牛油果都唔少中間仲有青瓜 菜絲 好好味 份量就唔會飽架啦 不過食個tea如果食到過2百 但又唔喺酒店or打卡cafe 會有D心理唔平衡 所以無再叫其他野食由於鋪頭無其他客 所以都坐得好舒服靜靜地比我打埋篇食評
5點鐘 喺九龍幫想搵間Cafe坐下食少少野

2023-02-04
香蕉士多啤梨乳酪
牛油果燒豬頸肉法包
2023-01-12 372 瀏覽
喺九龍城想搵間越南餐廳輕食,當然選越式法包配個滴漏咖啡,上OpenRice睇吓,呢間打正旗號叫「越南麵包」,而且like唔少。不過,係必須先調整一下香港人嗰種時間效率觀念丶唔趕時間丶最好有返2個幾鐘buffer,同埋,唔係太餓先好嚟。餐廳係cafe style,幾有心機同舒適嘅佈置。唔講,真係唔似已經開咗八丶九年(最早嘅留言係2014)。坐低,九成抬滿、樓面、收銀丶水吧得一個女仕!叫咗一份法包丶慢煮咖喱牛腩配蒜蓉包,加埋杯滴漏咖啡,前𢓭等咗一個幾鐘先齊嘢,用咗十分鐘就食完。有理由懷疑,個廚房都係嗰位女仕負責。平心而論,佢嗰法包係baguette,唔係豬仔包扮的,暖身脆口,落埋辣椒同芫荽,夠正宗。嗰咖喱牛腩,慢煮睇嚟同平時炆嘅效果,分別不大,都係林。可能怕你滯,牛腩不算多。二個人食完好似唔係咁夠,不過冇時間再等多一個鐘,埋單走人盛惠$444.4。整體嚟講,食物方面係算理想,不過,就要睇吓你識唔識得,用法式金錢同法式時間嚟欣賞佢。
2023-01-04 234 瀏覽
趁周末,慢步前來試試好評的越南法包。預先問了店員,當天是午飯後,沒有長龍排隊,到場便可以輕鬆入座了。*慢煮五花腩法包 *法包熱食外脆內軟,香煎了肥美五花腩肉,慢煮令醬汁充份滲透到肉中,一咬即溶,沒有肥滯感。此店加了扎肉,醋醃紅蘿蔔和白蘿蔔,醒胃及使口感更清新。此物好吃,但脂肪還是很高,每人吃半份,可減少罪惡感。其他選擇 - 牛肋條或蠔都在暢銷榜。*蟹粉蟹肉湯檬粉 *泛油的蟹粉蟹肉,舖滿在檬粉上,加上洋蔥和蔥花,蕃茄和肉碎,賣相極吸睛,令人垂涎。每啖湯都有香濃蝦蟹鮮味,不能停下地追吃,實在好味道! 怪不得受歡迎。向店員反映若湯底可以煮滾些,可能味道會更好。店員堅持奉上時,湯檬是滾燙的。但我覺得不夠熱呢....

*慢煮五花腩法包 *

*蟹粉蟹肉湯檬粉 *

2022-10-29
  • 慢煮五花腩法包
  • 蟹粉蟹肉湯檬粉
2022-10-22 516 瀏覽
舖頭名叫~越南麵包~當然一定要叫佢啲特色嘅麵包啦!包保你哋連見都未見過😆🔥慢煮五花肉麵包,香,juicy,包脆,好味😋呢個包都可以encore下次我要試慢煮咖喱牛肋條麵包😎🔥蟹肉湯濛~味道有少少複雜,又蟹肉又肉碎又番茄,樣樣都夠味不過個人認為有少少失重點😆🔥又係小食拼盤啊😆😂雞翼炸到好脆👍🏻順化豬肉村👍🏻蔗蝦👍🏻春卷👍🏻炸扎肉餅👍🏻木瓜沙律佢哋啲肉多數都係慢煮(保留肉汁又夠淋)
下次我要試慢煮咖喱牛肋條麵包😎
佢哋啲肉多數都係慢煮(保留肉汁又夠淋)
2021-12-27 1345 瀏覽
邊個話去九龍城一定要食泰國野?!呢間越南野都係回頭之選!凍滴漏咖啡- 越南咖啡,飲既大概唔係佢既咖啡香味,而係地道既風味!呢到既滴漏咖啡就滿足到喇😌響香港既快餐文化裏面,傳統不銹鋼滴漏裝置,可謂難得一見!能夠響步伐急速既都市生活中,靜落黎望住咖啡一滴一滴落下,絕對係一件美事。而且配合鍾意搞搞震既我,可以攪攪下又斟黎斟去,係開心既😝蟹粉蟹肉蕃茄湯檬- 蟹味出乎意料地突出!相反,唔講我都唔記得咗佢係蕃茄湯底😅檬粉掛汁功能一般,所以大大隻湯匙應記一功🤨芽菜新鮮爽口,扎肉唔會太咸,湯底夠熱,整體口感唔錯😋肝醬慢煮五花腩肉越南法包- 黎呢度既重點行程!牆上既黑板會介紹番最近top5既人氣選擇,加入創新既元素之餘,好多款都係考廚師功藝既菜式。慢煮五花腩既然能夠登上Top1寶座,當然要試試佢幾有架勢😏同傳統既越南法包一樣,法包脆卜卜,塗抹一層肝醬之後,夾有已醃製既白、紅蘿蔔絲,因為個人對辣既接受程度而放入既辣椒絲,再配合不同的肉類。今次既慢煮五花腩果然名不虛傳!一上檯已經香味撲鼻;慢煮技術傳五花腩肉夠哂腍、豬皮夠哂膠,而且秘製醬汁完完成成入哂每一絲肉、每一寸脂肪;真係好好味呀😍炸蕃薯條- 酥脆、甜絲

邊個話去九龍城一定要食泰國野?!呢間越南野都係回頭之選!

炸蕃薯條- 酥脆、甜絲絲~👍
  • 慢煮五花肉麵包
2021-12-11 861 瀏覽
去過兩次越南當地法包的確好好食、麵包烤得鬆脆、入面有肝醬醃菜肉片、實在令人回味!今日去開九龍城睇戲(好平好抵睇!)諗住搵間好嘢食,就嚟試吓哩間越南法包店!真係估唔到都幾貴,午市套餐都要百幾蚊🤔包一份包一杯熱飲🥖➕☕️越式慢煮豬肉芝士法包$144麵包都算烤得幾鬆脆、冇乜芝士味、都食唔出慢煮豬肉有乜特式、更加冇越南風味⋯⋯唔係唔好食就係一份三文治囉⋯⋯跟普通咖啡咋喎⋯⋯連加一百六蚊?食三文治?越式香茅牛肉法包$114哩個少少似越南風味、事關有香茅又有酸瓜、都有六成越南滋味⋯⋯搵餐廳唔想伏、真係要睇多幾編食評先好幫襯😕
越式慢煮豬肉芝士法包

越式慢煮豬肉芝士法包$144
越式香茅牛肉法包

越式香茅牛肉法包$114

搵餐廳唔想伏、真係要睇多幾編食評先好幫襯😕