2009-10-04 59 瀏覽
餐廳特色一項冇家庭敘會俾我揀,如果唔係我認為呢間絕對係perfect for family gathering呢間擺明做街坊生意嘅越南舖頭,本來我冇乜期望,果晚我同我屋企做節,考慮到兩位老人家行路唔係好方便,於是我喺樓下揾到呢間算比較企理少少。點知伙記態度真係值得一讚,算幾有禮貌、又唔aggressive,對老人家又算尊重。香港嘅食肆又好、其他服務行業又好,d人都唔係好識禮貌,好似呢一間果幾個伙記嘅態度已經好少有㗎喇,我好impressed,特登上嚟呢度表揚吓。平時帶屋企老人家出外食嘢,佢哋都唔係好肯叫嘢。可能覺得唔自然、唔自在,但係今次居然肯叫嘢、肯食,算欣慰。佢裝修都幾新淨,唔係懶豪、懶潮果種,但係比起好多港式茶餐廳佢企理得多。佢嘅嘢食唔可以講話咩嘢超水準,但係絕對係比可以接受再好㗎喇。以四十蚊個一人餐,一百蚊個二人餐加多個炒菜,抵食。我四個人,叫咗一份一人餐兩份二人餐加多個白飯、轉一個飯做越南河粉,大大碗,都係一百五十幾,為三十幾蚊一個人,仲食唔曬要打包添,糟街坊生意比到呢種水準同服務態度,比起外面好多走精美路綫嘅食肆叫做交足功課有凸啦。佢喺大角咀中滙街,屬於舊區,住果頭嘅街坊如

佢喺大角咀中滙街,屬於舊區,住果頭嘅街坊如果有咩嘢要外出食飯不妨試吓,家庭敘會三、四個人係首選。喺左近返工嘅約埋同事食lunch亦不妨諗諗。
2009-10-03
2008-12-14 34 瀏覽
九月十三‧晴 不看招牌,準會以為這裡是間港式茶餐廳,連餐廳內的格局也非常地道港式。本來不會選這裡的,但早到的已來了,貪其有卡位,又有大電視可看,也是的,如果要找處地方等人,這裡還不錯。 三個人,要了三個下午茶餐,分別是燒豬肉檬、燒牛肉米紙卷及生牛河。 在這上店子,我一向不太喜歡吃檬粉,因為很難找到好吃的魚露,而這裡的魚露當然也恰如其分的平平無奇。不過燒豬肉卻頗好吃,尤其是夾雜了蔥油,乾身香口。同樣是不錯的是燒牛肉,味道更白香。原本米紙卷看來不似好吃的,但吃起來又很不錯。卷在裡面的檬粉不乾身,夾起菜葉,浸在魚露中吃,美味。生牛河就很一般,「師傅」湯底,牛肉已全熟的,韌得咬不動的。旁邊有一支枯竭的金不換,及一小瓣青檸,其實與沒有提供差不多。 飲品方面,朋友飲的是奶茶咖啡,我要了杯鹹檸疏打。真的幾鹹,完全不甜的,勝在下火,但不太好喝。 伙記態度很一般,只顧著招呼自己的朋友,已沒有餘暇去照顧客人了。 埋單每人廿六蚊,幾便宜就是真的,但在這一區來說,要吃飯的話,其他選擇也真的很多。
九月十三‧晴

意料之外好吃的米紙卷
好吃的燒豬肉
師傅牛湯底
非常鹹的鹹檸
  • 燒牛肉米紙卷
2008-12-11 7 瀏覽
又繼續幫屋企附近 D 新食肆寫食評呢間野都開左幾個月本來我幾鍾意, 後尾越黎越有問題, 真係唔想再幫襯不過原因基本上唔係因為食物 - 佢地 D 味道從來都唔算難食由香茅豬扒, 焗大頭蝦, 串燒... etc. 基本上都有越式風味點解不滿...1) 試過幾次晚市入去幫襯 D 白飯又凍又硬2) 有一次外賣個豬扒飯加隻煎蛋, 隻蛋要加成 5 蚊之餘仲得番一塊豬扒 (普通叫香茅豬扒飯有兩塊)3) 服務員掛住吹水 / 睇電視唔 show 人4) 開張之後兩三個禮拜已經玩加價 5 - 10%... 佢仲唔係貼個 tag 上新餐牌就算, 連外賣紙都印過晒, 呢樣真係好反感, 大佬你一開頭要賣呢個價你就出呢個價 + 做優惠好過, 可能佢開頭以為自己好好生意, 好掂, 就乘機加價啦5) 成家人 8 個幫襯屈人坐個迫到阿媽都唔認得o既位, 另一張闊 D o既檯到走o個陣都冇人坐佢地午市生意 ok, 不過晚市就真係少得可憐 (基本上大部份大角咀食肆都係咁)而家仲要玩埋 $98 任飲任食火鍋, 不過一睇個餐牌就知唔會幫襯, 全部都係 cheap 野先畀人任食, $58 就差唔多...呢個位做親食肆都不得善終,
又繼續幫屋企附近 D 新食肆寫食評

呢間野都開左幾個月
本來我幾鍾意, 後尾越黎越有問題, 真係唔想再幫襯

點解不滿...
1) 試過幾次晚市入去幫襯 D 白飯又凍又硬
3) 服務員掛住吹水 / 睇電視唔 show 人

呢個位做親食肆都不得善終, 我估佢都唔玩得幾耐
2008-10-22 23 瀏覽
去左呢度連續食左兩日, 一次比一次帶多人黎食!我覺得佢個紅豆冰真係好好飲!!! 佢隻紅豆冰係用椰子汁整架, 好香!我重有食過佢隻鳳'找'撈檬, 凍食黎講真係幾吾錯...朋友既烤肉好香Vietnam 隻香草味!強烈推介紅豆冰!
去左呢度連續食左兩日, 一次比一次帶多人黎食!

我重有食過佢隻鳳'找'撈檬, 凍食黎講真係幾吾錯...
朋友既烤肉好香Vietnam 隻香草味!

強烈推介紅豆冰!
  • 紅豆冰
2008-09-21 3 瀏覽
日期:2008年9月20日同事既親戚開既店鋪,無黎開哩頭都唔會專登走黎食,今日經開就順道黎試下.對於我黎講太偏僻喇,入席率40%到.野食都係中規中矩,應該係老闆&老闆娘就好好,有d員工就麻麻地喇,好似趕我地走咁,未食完d菜就收起我對筷子.叫左個二人套餐:-1.越南拚盤:春卷,扎肉,雞翼-都整得幾好味.菜俾妳包住春卷黎食,爛既2.魚露雞:有d似係醉雞既口感,好香好滑.3.湯河&湯金邊粉:洋蔥湯底,d粉煙靭易入口,正.4.馬拉盞炒芥蘭:炒得好入味.5.椰汁珍多冰:好飲.6.凍咸檸七喜:正到暈,唔太咸唔太酸.
日期:2008年9月20日
叫左個二人套餐:-

2.魚露雞:有d似係醉雞既口感,好香好滑.

3.湯河&湯金邊粉:洋蔥湯底,d粉煙靭易入口,正.

4.馬拉盞炒芥蘭:炒得好入味.
5.椰汁珍多冰:好飲.
6.凍咸檸七喜:正到暈,唔太咸唔太酸.
(非會員)
和女朋友到越南軒吃了4次晚飯, 覺得ok 很低吃如果與旺角及九龍城的越南餐廳相比, 味道不算100%正宗, 但也有80分, 而且非常低吃大件小食併盤更是低食之選值得一去
和女朋友到越南軒吃了4次晚飯, 覺得ok 很低吃

小食併盤更是低食之選

值得一去
2008-07-22 4 瀏覽
在試業時已經幫襯過 態度實在需要"大大"的改善已經冇咩人客 但落單都要叫幾次 唔叫水都唔俾你最普通的牛肉河 d牛肉碎到離普 湯底都可以小炒.....基本上唔得 油淋淋 而且上菜的速度好似食咗豬油咁在大角咀來說 價錢偏貴 食物已經普普通通 但服務就九流唔會有下次 請都唔去
在試業時已經幫襯過 態度實在需要"大大"的改善
已經冇咩人客 但落單都要叫幾次 唔叫水都唔俾你
最普通的牛肉河 d牛肉碎到離普 湯底都可以
在大角咀來說 價錢偏貴
食物已經普普通通 但服務就九流

唔會有下次 請都唔去
2008-07-17 6 瀏覽
昨晚同朋友經過大角咀,見到一間新開冇耐越南餐廳,於是入去試,雖然冇咩裝修,但幾舒服和淨。我叫一個越式三寶飯 $32 (三寶有雞翼、朱扒 & 扎肉),味道幾好,好香香茅味。而朋友叫個酒香魚露雞 半隻$70 ,(其實我不太好有酒味的食物,不過見店主推介,咪試Lor。) 又真係幾香酒味,D雞好入味,好食 !!見D幾好味,又再叫一客炸春卷 $26 三條,都幾脆、幾爽口,味道OK.總括而言,味道幾好味,價錢合理,不貴........
雖然冇咩裝修,但幾舒服和淨。
,好香香茅味。
!!
總括而言,味道幾好味,價錢合理,不貴........

• 越式三寶飯、酒香魚露雞、炸春卷
2008-07-15 4 瀏覽
牛肉撈檬值得推介. 份量夠, 牛肉入味.香茅豬扒亦好香, 馬拉盞炒通菜似蝦醬通菜, 份量還可以. 不過呢.一煲清湯腩令我對呢間舖完全改觀.. 居然將牛展切成四四正正扮牛腩. 如果配咖哩夠油都仲可以暪天過海, 一落清湯立即現形.. 牛腩同手展既纖維口感根本唔同.. 仲要乾到好似煲湯肉咁. 煲入面幾舊肥膏就同肉完全分離既... 明顯係分開放入去等佢似多D手腩.. 做生意應該老老實實.. 呢間野味度係唔錯.. 希望下次再去真係會食到手腩啦!
2008-07-08 21 瀏覽
今天放工約左2個舊同學吃晚飯, 由於其中一位舊同學極力推薦此餐廳, 於是就姑且一試, 我們一行三人, 點了四道菜, 分別是酒香魚露雞(好似係呢個名), 咖喱牛腩, 香茅豬扒和馬拉盞通菜, 再加2杯飲品, 珍多冰和綠豆冰, 可能時間尚早的關係(大約晚上7點), 餐廳未有很多客人, 不用10分鐘時間, 全部菜已經上齊, 首先試食咖喱牛腩, 味道跟其他餐廳很不同, 牛腩炆得很冧, 咖喱汁有濃郁的椰汁味, 十分醒胃, 而且又唔辣, 撈飯一流啊 跟住就食魚露雞, 雞肉滲滿魚露同酒香, 配埋附送既配汁, 真係好好味 我一個人都差唔多食晒半碟, 香茅豬扒就一D都唔油, 師傅切得好薄同冧, 一口一件岩岩好, 仲有好香既香茅味, 唯一要彈既就係馬拉盞通菜, 雖然都炒得好香, 但可惜D通菜食落好老, (可能呢排成日落雨, 冇乜靚菜), 最後, 我地點左2杯飲品珍多冰同綠豆冰, 佢地真係落足料, 2杯都勁多珍多同綠豆, 同埋D椰汁冇溝水, 如果唔係食得太飽, 真係想飲多杯, 最後埋單都係265蚊, 真係物超所值, 下次一定會再幫襯
今天放工約左2個舊同學吃晚飯
, 咖喱汁有濃郁的椰汁味, 十分醒胃
, 而且又唔辣, 撈飯
一流啊
我一個人都差唔多食晒半碟
  • 酒香魚露雞
  • 咖喱牛腩
  • 香茅豬扒
2008-07-01 2 瀏覽
星期日下午一點,兩公婆落去大角咀食晏,見到呢間有位,就走入去試,叫咗兩個午餐.越式三寶飯($32)連熱飲--雖然扎肉得兩小塊,豬扒切得幾條仔,但炸得剛剛好,不會太油,另外雞翼也不會太油膩,亦夠熟,飯亦不會太硬.香芧雞中翼湯河($26)連熱飲--湯底算清,河粉亦不少,雞翼亦好味.值得一提,這裡的飲品都算大杯,味道也不錯,不明白星期日下午也沒有人吃.

2008-06-26 14 瀏覽
早幾日同朋友去大角咀新開嘅越南軒食晚飯. 環境- 普通茶餐廳FEEL. 但係D 嘢食都唔錯幾好, 有少少驚喜, 而且價錢都好合理. 以下係我嘅心水推介- 酒香魚露雞 (聽講呢道菜式係參加咗咩新城厨神戰爭霸戰嘅菜式, 果然好味, 本人比較怕食唔熟GA雞, 但係佢就剛剛熟透, 又唔'鞋')- 咖哩牛腩 (有D辣, 但係辣得來好香口同埋越食越想食嘅感覺. 咖哩真係好香配埋法包yummy, 如你LIKE食咖哩,這是不錯的選擇.)- 香矛豬朳 (也是必食, 豬朳香得來有肉汁又夠稔及唔會'鞋', 夠香口, 幾好味)- 越式小拼盆 (係迷你D, 但係串燒都唔錯)要提一提的是飲品, 我ORDER咗椰汁珍多冰, 真係好好味, 椰汁味夠香濃. 可能你會覺得都係椰汁姐有咩咁特別? 但係我覺得佢特別在足料.

- 越式小拼盆 (係迷你D, 但係串燒都唔錯)

2008-06-14 5 瀏覽
下午三點幾去到大角咀,因與女兒未吃午餐,便趁機會在大角咀中匯街試吓那間開張不久的"越南軒",我們二人叫了兩個下午茶餐,一個炸春卷 $18元 + 餐茶轉紅豆冰 $6元,一個叫香茅豬扒湯河 $20元+餐飲凍奶茶 $ 2元,共 $ 46元,春卷都OK,只是用來包來吃的生菜有點污穢,看到不太對勁之下,唯有就咁食不包生菜便算了~而香茅豬扒湯河的湯底,味道一般,不夠濃味~豬扒味道本來都不算差,可惜~吃到第二塊時,發覺有部份仍是紅噹噹仲有少少生的~好彩女兒平日不愛吃一大片的肉,她沒吃到,不然~都不知點算??總括而言~這間印象不好,一定沒下次的~參考照片: http://hk.myblog.yahoo.com/kitypanghk/article?mid=3489
下午三點幾去到大角咀,因與女兒未吃午餐,便趁機會

在大角咀中匯街試吓那間開張不久的"越南軒",我們二人叫了

春卷都OK,只是用來包來吃的生菜有點污穢,看到不太對勁

之下,唯有就咁食不包生菜便算了~而香茅豬扒湯河的湯底,

發覺有部份仍是紅噹噹仲有少少生的~好彩女兒平日不愛吃

一大片的肉,她沒吃到,不然~都不知點算??

總括而言~這間印象不好,一定沒下次的~

餐牌證明所在餐廳
內仍紅噹噹的生豬肉
$23.00 (下午茶)
  • 剩吃春卷不要包生菜