越南村

越南村 (已結業)

Vietnam Village
越南村 (已結業)
Heureux Lifestyle
試完一次就足夠
Heureux Lifestyle
2015-09-18
關注
深夜來到深水埗,原來還有很多深宵食肆仍在營業。隨便選了一間,填飽一下餓了很久的肚子。內在環境不算大,而且位與位之間非常擠逼。點餐是以自助形式,所有食物的價格都異常便宜。越南餐內的日式煎茶。南乳雞扒餐 - 有小食,主菜,甜品,還有飲品,非常豐富。雞扒煎得太久,乾身而且偏硬,南乳汁只是後加上去的。蒸粉包的粉皮太厚,上枱的時候已經不熱,又乾又硬。糖水可以說我買包裝即食糖水的味道也比這個好。珍珠奶茶的味道還好,不過偏淡,沒有茶味。後面的草莓多多真是淺嘗一啖便足矣,酸!還有藥水味。這個炸得好像異形的物體就是吉列炸蠔。超級厚的炸醬,很硬很硬很硬,咬下去都很費功夫。比較好的是炸魷魚圈,外層香脆,魷魚圈彈牙。麻辣雞腎就是白灼雞腎加辣椒醬。不得不佩服廚師的刀工,把扎肉切得如此薄,完全失去扎肉的口感。這間的食物多數都是不熱的,有些是微熱,大概早就做好。這樣的價格不應有所期待,但試完這一次就足夠,沒有下次了。查看更多
+ 4
南乳雞套餐
炸魷魚圈
寶貝月餅
我覺得都唔錯喎
寶貝月餅
2015-02-03
關注
晚上大約7點15分去到   9成滿  好彩唔洗等位 其實之前已經食過幾次  幾啱我口味叫左2個套餐  加一個南乳燒雞南乳燒雞肉質唔老  幾香燒魷魚筒好好食  值得推薦不過唯一缺點就係野食唔係好熱  好似放左好耐咁仲叫左一份蔗蝦 $15有2條燶左小小  不過真係好食  下次都會再叫最後埋單大約$170查看更多
jochan321
難食到
jochan321
2014-11-30
關注
今日去到深記醫肚,發現一家叫越南村門面不錯價錢實惠的餐廳。本來唸住正啊哩次,又搵到好野食。點知p你個k,難食到沒朋友。香茅豬扒沒香茅味,有股怪怪的煎魚豉油味,油油的。奶茶就真係離譜到啊媽都唔認得,熱奶茶苦過二四味咁,凍奶茶甜過沙糖。如果唔係飢荒都好難會再入去。查看更多
Sum-yee
路過試下越南村
Sum-yee
2014-11-17
關注
平時食開果間執咗,所以入呢間試下套餐包小食,主菜同甜品,加幾蚊有埋飲品,價錢合理叫咗咖哩雞飯餐,配蒜蓉包,再用15蚊加咗碟串燒咖哩偏甜,薯仔多過雞,食到底有些香草葉,本人就不太喜歡蒜蓉包冇咩特別,係鹹咗啲甜品我估係南瓜西米露,一睇以為係凍嘅,點知食落係唔凍唔熱,感覺奇怪串燒都係唔夠熱,無咩味道由於坐得較近廚房,見到好多食物都是用微波爐叮出黎,好唔健康:(:(查看更多
太子健
越劣!
太子健
2014-07-12
關注
今日去到深記,見到維記又排大隊,咁咪行去第二間下午茶,咁見到越南村都多人,又有位咪入去試吓點了4樣嘢,香茅雞翼、酸牛湯、香茅豬扒、蒜飽。來到時賣相已經不太好,食落仲驚喜,居然可以完全不似的味道!香茅雞翼無香茅味,仲要炸得很乾。香茅豬扒得鼓油味,酸牛湯一點也不酸,只得咸味。咁高難度,我真的不懂欣賞。查看更多
mao chai
要試都千祈唔好order豬扒撈檬
mao chai
2014-05-14
關注
兩個人的晚餐晚上八點行經深水埗,已經好餓,見唔使等位又好似幾多人食,於是乎試吓。........真係出事 地方都幾迫,坐底先知佢同金太朗Sushi係同一集團. 查看更多
+ 2
璧君
胡椒味牛丸河
璧君
2013-06-26
關注
是日發燒未退,完全沒胃口,打算吃一些濕潤的東西如米粉或河粉,隨便踱到了這一間,貪其人少位置多,應付了就算了. 我就只點了牛丸河粉,名副其實,就只是牛丸和河粉而已,河粉算多,但煮得不夠,所以仍黏作一團,膠著的,糊著的,而牛丸也就只是牛丸而已,半粒半粒的切開,整碗湯有濃烈的胡椒味,牛丸也是,菜,蔥,芫荽等配料一律欠奉,讓人頗感失望,但才21元不能奢求太多,總的來說,可以接受吧!查看更多
karriech
一分錢一分貨
karriech
2013-06-09
關注
我在石硤尾暫居的日子搵食系列三今日的節目除了食,還是食,係賽馬會創意藝術中心食完早午餐,就行去深水埗食甜品,夜晚臨時約了另一位朋友在附近晚餐。由於是星期六晚,間間餐廳門外也排了隊,我們選擇了這間越南邨,因為看到門口的套餐很抵食,二來等待的人數不算多。不過當我們順利入座後,門外就多了很多人排隊,我們真是好彩。餐廳環境比較細,檯同檯之間沒有太多空間。店員先奉上煎茶,味道也不錯。由於已經在餐廳門外看過餐牌,很快就可以落單了。估唔到套餐也可以自助點選,我剔了套餐 107,燒牛肉撈檬,粉飽 (其實係咪應該叫粉卷?),而甜品就指定是南瓜西米露。燒牛肉撈檬的牛肉切成細條,份量很少,而檬粉就很多,多到吃不晒。粉卷皮油略嫌厚了一點,油又多了一點,不過內裡餡料也算多,食落也很香口。南瓜西米露一早就跟餐奉上,溫度不冷不熱,味道偏淡。不用 $40 可以有茶又有糖水,一分錢一分貨,雖然不可以要求那麼多,不過食物水準真是有待改善。查看更多
+ 2
Ching0712
口水雞辣到喊
Ching0712
2013-03-02
關注
經開深水步 想搵間餐廳食LUNCH 見到都幾多野食都係30幾40蚊就入左越南村其實都幾多野食 樣樣睇落都幾OK咁就叫左一個魷魚筒 因為睇相好靚好好食咁 又有D燒汁咁實物一定會唔同就梗嫁啦 比相細舊啦 但幾好食既但因為唔多魷魚 送飯就無咩癮 無咩汁送飯>_<不過單係叫小食咁食既就真係幾好食既!! 我自己就好鐘意食雞既 又幾鐘意食有D辣辣地既野所以就叫左個口水雞黎食 我唔係一個好食得辣 // 超唔食得辣既人食其他既口水雞都無佢呢個咁辣 我期待既口水雞係有D咸辣香 花椒、水煮魚果種辣得黎好食但佢呢個口水雞睇落賣相好靚 但得個辣字 仲係辣油齊辣唔香辣到我食左一半真係頂唔順唔想再食:(不過呢間野入面有好多野食 其他睇落都唔錯我諗係揀錯左口水雞姐 會再去食!!查看更多
魷魚筒
a初戀a
行到累搵野食
a初戀a
2013-02-26
關注
話說今日同男朋友去深水埗行街,行到累就見到呢間野價錢幾實惠,於是就衝入去!立即坐底,打算點菜,結果是拿張紙給我們自己畫-_-!!!男朋友點安南炒飯+酸牛湯+西米露($35)1.安南炒飯-炒得干身,基本材料: 蛋、蔥花等等,,, 吃的時侯還熱呼呼應該是即炒的,嘗得出用花生油炒阿!哈哈2.酸牛湯- 只有一片牛肉,其他的都是生菜,我嘗到有西檸味,結果男朋友真的找得出西檸出來。酸酸的蠻開胃,不過感覺上很多味精。3.糖水- 不了置評(因為沒有南瓜味)我點 咖哩雞+蒜茸包+糖水($35)1,咖哩雞- 有五至六塊雞,原本以為用雞柳,一咬落去有骨。咖哩重椰汁味,不過沒甜咖哩的好吃...哈哈哈薯仔都有幾大舊,表面略煎過,放進口有點像M記薯條的味道XD2.蒜茸包- SOSAD...這個只吃了一塊,因為它已經成為餅乾,大為失望,牙都爭D咬崩我。查看更多
janet1102
服務態度極差,食物質素下降
janet1102
2012-10-21
關注
平時一路有食開,最近一年轉左班侍應,服務質素大倒退!其中最不滿係兩位戴眼鏡長頭髮既女侍應,一位係普通侍應,一係係黑衫既侍應。其實之前買親外賣都經常有執漏野既情況,但今次真係忍無可忍!事緣係今日去買外賣,落單時候個黑衫侍應既態度已經唔多好,之後拎外賣既時候我已經發現佢執漏野,同個侍應講,佢連個外賣袋都唔打開黎睇就不停講'係咩係咩',好似我呃佢咁!之後叫佢打開黎睇佢就喝我,話"唔係我執我點知?"真係好一句唔知就唔洗負責任,原來d高職位既員工係唔洗負責任,我真係第一次聽!今次真係食到火都黎!!!食物方面既質素亦下降不少,叫左杯青檸梳打飲飲野淡到成杯水咁,酸牛肉湯就苦既,不知所謂,以後唔會再幫襯!查看更多
為食黑白糖
尚抵食的tea set~
為食黑白糖
2012-09-07
關注
當日返工揀中tea 時間落黎食飯先~ tea set $21 共8款湯撈粉,我選了燒豬肉撈檬微暖的~都幾大碗,有好多紅蘿蔔絲~已炒過的花生碎,粒!本身有少量湯~加酸辣汁也是很好吃,豬肉很jusicy!!但很多油..:( :(還有一些生菜片~配特飲唔駛加錢,真好~選 珍多冰~ 椰汁略為甜..第時叫乜野凍飲都係叫少甜為妙~~好多軟身的綠色狀斜紋jelly~很飽呀~自助斟茶~也不錯~不過要收多$1茶芥~查看更多
+ 5
斟水機~
Hat_
食到好燘
Hat_
2012-08-27
關注
真係食到好燘一坐到埋去諗住叫呀姐幫我落單,佢就比張紙叫我自己tick(實際上佢態度好差),OK冇問題,跟住我同佢講話走青,佢同我講叫我寫埋係張度喎-..-佢淨係色企係度又咩都唔做,態度又差,又成日眼啤啤,我唔明請佢返黎做咩,扮麥兜呀?係定定响度,乜都唔使做.之後自己針杯茶黎飲(好似元氣果啲)上面針水下面漏水,搞到個個隻腳濕哂(注意!!!果啲仲要係熱水黎)雞絲撈檬$19 所謂ge雞絲夾埋都唔知有冇一隻雞翼咁多燒豬肉撈檬$19 好鞋,又係夾埋都唔知有冇一隻雞翼咁多雞翼撈檬$20 暫時最好,竟然有3隻雞翼喎啲魚露一枱得一樽,搞到要成日叫佢拎,倒又倒唔到,慢慢滴出黎,解決方法係擰開個蓋成樽倒落去.啲味又唔夠酸 我唔係貪平先食呢間 你收貴啲質素好啲仲好喇查看更多
Evan Cheung
適合三至四人歡聚
Evan Cheung
2012-07-16
關注
星期日難搵食就預左喇落到福榮街,間間都爆哂棚娘親話想食呢間就排呢間喇不過等位時間真係有點耐,入正題店舖設計就真係麻麻地,樓面好細,側邊得少許四人台中間反面放D大台搞到行都行得唔太通順仲有張二人台係通入水吧既走廊位不過好彩,佢地都安排左個四人位比我同娘親坐,如果唔係係大台同人搭台仲慘點野食方面有D麻煩,全部都畫紙,圖片太少我地就叫左一份鱈魚套餐(有沙律或湯+飯+燒鱈魚+綠豆沙) $36一碗熏蹄撈朦 $22一份炸魷魚圈 $14一份越南春卷 $14一份牛肉蝦片 $14一份燒茄子 $14一份保寧雞 $22一杯咸檸梳打 跟餐+$5小食大概係14蚊份啦,記得唔太清楚小食做得細細碟,每碟十幾蚊我覺得幾好可以試多D唔同款式主食唔算貴,份量都足,賣相亦唔失禮最奇怪係燒茄子居然係吉列因為娘親唔想再食炸就叫佢換返碟燒(即係煎)既黎但竟然薄到得返原本一半雖然不滿意但都算數了叫到成台野,埋單都係都係百五蚊,而且星期日去其他地方食好多都唔抵總括而言相滿意查看更多
越式春卷,蝦餅,撈朦
Sadcho
不知所謂!
Sadcho
2011-10-24
關注
兩個人,叫左個酸辣米線,咖喱雞米線,兩個小食。除左一個小食炸蠔,因為係炸,香口易入口接受到,但並不是好食外,其他野都難食到爆!仲要埋單先知要收茶錢,又有加一,請問憑咩呀!一定唔會再黎。查看更多