拉麵店可以乘搭輕鐵或西鐵站下車後行10分鐘左右便到。今次食晚餐,晚餐1800才開始。叫左兩個沾麵一個海老$88,一個黑油$83海老嘅櫻花蝦味好濃好香沾麵汁不是很濃很「杰身」那種,比較稀。麵的掛湯能力不過不失,但麵的擺放很快使都變涷同固定左😂 要夾起就要用少少力兩個麵都有幾塊大大塊嘅肉,雖肉質未算稔滑,但卻稱得上「大件夾抵食」店面很好日式風格菜單叫左兩支飲品,但外比較少見的日本果汁汽田和抹茶可樂,日本果汁汽水是桃味的,一般女孩子也會喜歡的味道。小店店面比較少,只有一個待應,我們吃完時間大約1820,外面已有6-7人排隊了。大家想食的話等佢開門就最好,一菜很快👍👍
拉麵店可以乘搭輕鐵或西鐵站下車後行10分鐘左右便到。

今次食晚餐,晚餐1800才開始。

叫左兩個沾麵
一個海老$88,一個黑油$83

海老嘅櫻花蝦味好濃好香
沾麵汁不是很濃很「杰身」那種,比較稀。

店面很好日式風格

菜單

大家想食的話等佢開門就最好,一菜很快👍👍
海老豚骨沾麵
2021-09-05
  • 海老豚骨沾麵
2021-07-22 396 瀏覽
今日番工OT,所以去左係虹橋既赤橋拉麵,試下沾麵。分別嗌左魚介沾麵同埋海老沾麵~比較令人驚喜既係佢既海老沾麵,不得不讚佢既用料十足,沾麵既汁有滿滿既蝦乾,此外沾麵既汁有濃濃既蝦味,又唔會覺得好膩~佢既配料例如荀都非常之入味,而隻蛋算係半熟蛋,都不過不失~而佢既叉燒薄得尼都算入味,真係一碗食完會滿足既沾麵~十分之值得encore! 不過佢既沾麵汁比較易凍,所以不能食得太慢,如果凍左就冇咁好食架啦~呢間店平日都多人,可以早少少尼拎位,就唔使等咁耐!
2021-07-09 300 瀏覽
相比起拉麵,我更愛沾麵整得好既麵條絕對係可以掛起濃郁既水海老湯汁,每一啖都充斥住湯入面既精華!連塊紫菜要沾晒啲湯汁一齊食有兩大片厚切叉燒加原隻溏心蛋另外試左兩款小食,個雞串好食,淋左少少汁係面加埋蔥花,入面加左撈左粒粒軟骨咁,都都幾好食。原本只係叫左三隻餃子,師傅送多左兩隻俾我地食
相比起拉麵,我更愛沾麵

連塊紫菜要沾晒啲湯汁一齊食

有兩大片厚切叉燒加原隻溏心蛋

原本只係叫左三隻餃子,師傅送多左兩隻俾我地食

• 海老沾麵
2021-07-06 208 瀏覽
次次係屯門想食沾麵都會諗起赤橋拉麵,今次我又再 encore 佢啦,今次早早去到冇咩人唔洗等位,好快坐底左雖然未試過佢既拉麵好想試,但次次都忍唔住食沾麵,中意佢夠濃味。今次叫左個魚介豚肉沾麵,唔洗等好耐就上左菜,魚鮮味好香特別好中意佢入面既荀,好爽口,d 湯味好入味好好食,麵條一樣咁出色,唔會太硬亦唔會太淋,沾一沾 d 湯食岩岩好就咁飲 d 湯會有 d 太重口味太咸,配埋 d 配料同麵食就岩岩好,呢間真係我係屯門最中意既沾麵小店

2021-06-01 314 瀏覽
1️⃣ 魚介 (6/10)湯底鮮味較重,味道比較淡🤓質地都較薄🙈每碗麵都有一塊好厚先又大塊嘅豚肉😝一粒流心蛋同紫菜😚要highlight 下個筍,好爽口又入味😋反而個流心蛋就唔係好夠味了🤓2️⃣ 黑油 (6/10)呢碗嘅味道較濃魚鮮味,但都叫淡味🤗本來以為黑油真係黑色😚不過同魚介嘅色澤差不多😝3️⃣ 海老 沾麵 (7/10)三碗入面最濃味係呢碗,蝦味相地上濃啲😙而質地都較厚☺️可能因為簡咗沾麵🤨而沾麵嘅麵比起湯麵硬同乾身,個沾麵醬又唔夠熱整林啲麵😕如果林反少少就好了4️⃣ 雞肉串 (6.5/10)呢個雞肉串有少少驚喜🤤入面咬到有軟骨,加埋日本甜醬油,夠曬風味☺️5️⃣ 煎餃 (5/10)餃子都幾細粒🥟一口食咗,外皮煎得唔夠脆🤔只可以過下口癮😋

1️⃣ 魚介 (6/10)

2️⃣ 黑油 (6/10)

3️⃣ 海老 沾麵 (7/10)

4️⃣ 雞肉串 (6.5/10)

5️⃣ 煎餃 (5/10)
餃子都幾細粒🥟一口食咗,外皮煎得唔夠脆🤔只可以過下口癮😋
2021-05-10 1063 瀏覽
係屯門行完山,又攰又餓,突然好想食拉麵,上網搵到附近間 「赤橋拉麵」,都好易搵到,原來餐廳有點日本小店feel,店內有12-14個座位,店員很有親切感。簡單的只賣3款口味的拉麵或沾麵,另外有款特別口味,是辣的。今次同男友點左拉麵同沾麵,仲有小食,味道很好,份量又夠。海老豚肉拉麵 $88全部口味拉麵都會有叉燒、玉子、海苔 、筍,叉燒係神級大塊,超滿足。湯頭有陣陣蝦香,有好多蝦仔,用料十足。蝦味相當濃郁,又有豚骨肉味,拉麵微彈有口感,掛到好多湯汁,好正。叉燒超級大塊,仲大過隻手掌,而且都好厚身,肉質嫩腍,豬味幾重。魚介豚骨沾麵 $79份量頗多,有一塊半的叉燒,除左夠大塊,叉燒醃得入味,仲有黑椒微微辛辣味,好惹味,但唔會好濃味。湯底加左魚介,多份魚香同提鮮,令豚骨湯更有層次,由於沾麵用,湯底味道會重d,沾麵食就岩岩好。玉子做到半熟,流心效果理想,蛋黃味道香濃,蛋味特別重。沾麵用的麵同拉麵一樣,都沾到好多湯汁,夾埋青蔥食,味道仲香。免治雞肉串 $15口感軟腍少少彈牙,免治雞肉味道清淡,食出雞肉原味,加醬汁甜甜地,好夾雞肉,配啤酒一流。年糕串 $15外層唔會好脆,有d焦香,年糕軟糯香綿,不過無咩

海老豚骨拉麵

海老豚肉拉麵 $88

魚介豚骨沾麵

魚介豚骨沾麵 $79

玉子做到半熟,流心效果理想,蛋黃味道香濃,蛋味特別重。

免治雞肉串、年糕串

免治雞肉串 $15

年糕串 $15
外層唔會好脆,有d焦香,年糕軟糯香綿,不過無咩味,有紫菜所以味道唔錯。
2021-05-01
海老豚骨拉麵
魚介豚骨沾麵
免治雞肉串、年糕串
2021-04-03 468 瀏覽
今日大約下午2點同男朋友去咗赤橋拉麵食午餐。點咗兩個辛肉味噌沾麵、兩串年糕、一支可樂。年糕好食好多時唻親都會叫。另外辛肉沾麵都係至愛,幾乎每次都係點呢個但係今日唻到再食,發現已經唔再係我哋喜歡嘅好好味拉麵了啲叉燒係生嘅同個職員講。個職員第一次回覆佢哋嘅叉燒無問題,熟咗架啦。我同佢講,我食過咁多次都唔係咁。職員先至話叉燒改咗做法,口感唔同咗,係熟嘅。我叫個職員自己睇,中間係生嘅(當時忘記了影低舊生肉)佢就話入去問咗老闆係無問題。去過呢舖嘅人都知佢舖有幾大,望入廚房睇到哂。入面得兩個後生少少嘅女仔喺到,職員姐姐你話你入去問咗老闆?我真心覺得你老點我。最後我兩碗面幾乎係無食就走咗。食咗幾口發現生肉都唔敢再食。收足我錢,俾生肉我。唔會再去
好多時唻親都會叫。另外辛肉沾麵都係至愛,幾乎每次都係點呢個
但係今日唻到再食,發現已經唔再係我哋喜歡嘅好好味拉麵了
啲叉燒係生嘅
辛肉味噌沾麵
年糕
2021-04-03
年糕
屯門對於我黎講係一個好遠既地區 係屋企搭車過黎閒閒地都要2個鐘先到😅所以我都吾記得有幾耐冇黎過屯門🤫不過今日我朋友新居入伙 真係一個好值得慶祝既日子 所以山長水遠都要入黎行一趟🤩😅搭左咁耐巴士 好彩冇暈車浪姐😎不過就超級肚餓 因為午餐都未食 新年期間 仲有好多食店都未啓市😕係我最迷惘吾知食咩好既時侯 有朋友帶路去左一間隱蔽小店食拉麵🤤店舖雖然好細 但堂食格局都吾算太迫 坐得都舒服 店內裝修好有日本小店感覺 而餐牌都跟足日本小店作風 食物款式選擇不多 只有3款拉麵🤣朋友極力推介海老豚骨拉麵✌️屯門居民介紹緊係要聽佢意見啦🤗 。海老豚骨(湯/沾汁麵)(HK $88)(付有玉子,义燒,海苔,荀)我個人很喜歡濃湯 所以比較愛好食沾麵 今次點左海老豚骨沾麵上餐速度快 但絕不馬虎 熱辣辣碗湯送到我面前 味道濃郁撲鼻 目測拉麵份量超多 首先飲了一啖湯汁  飲得出個湯汁係花左心思和時間去烹調 在豚骨湯汁中散發出陣陣香濃鮮蝦味道 仲有肉碎  超正🤤碗內仲有2大塊义燒和溏心蛋 絕對足料👍 而拉麵軟硬度 粗幼 適中 咬落去有口感 彈牙 完全吾似超市果種現成拉麵😅絕對係高質 沾上了湯汁更加係美味絕頂😋。總括而言

我個人很喜歡濃湯 所以比較愛好食沾麵 今次點左海老豚骨沾麵

總括而言 赤橋拉麵係一間CP值極高的店鋪 無論湯汁 麵底 配料 都好有水準 吾會有味精既感覺 食完都吾覺得口乾✌️誠意推介

食物:8.5/10
價錢:8/10
環境:6/10

赤橋拉麵
屯門青菱徑9號華利大廈地下5號舖
2021-02-03 612 瀏覽
紅橋一向多野食,今日2點幾行過想是但搵間食lunch ,見依間好多好評就入左去店面唔大,比較逼,大概坐10幾人。牆身有d 好似小朋友晝既畫,仲有d 日文字,好有心思🥰選擇唔多,得3個湯底揀,有海老,魚介同埋黑油豚肉。麵可揀湯麵或者沾麵。我叫左海老湯麵,仲叫左支白桃汽水🥤海老湯麵份量都唔少,湯底濃郁🤩,好香蝦味。叉燒都算多,而且肥瘦適中,而麵質就正常。支野飲好有驚喜($12),一開始以為係d 人造白桃味,一飲真係飲到好香果汁味,一啲都唔假。而且支裝汽水而家已經喺香港好少見,懷舊風即刻出咗嚟😂整體黎講好值得一試👍🏻

整體黎講好值得一試👍🏻
2021-01-29 854 瀏覽
我發現自己成日打算去嘅餐廳都會去唔成根據某foodie介紹 當日係想食龍拉麵點知等到十二點零八分都冇開門查一查OpenRice 睇附近嘅非連鎖拉麵店發現赤橋拉麵評分同收藏數都高嘅 而且喺附近 咁就去食下啦舖頭位置嘅屋苑比較自成一角就係同周圍都係人嘅v city同屯市形成好大對比去到已經係滿座不過可能係平日 等左唔洗好耐就有位啦坐低 佢嘅menu就真係得咁大張 係窗上貼左張雞肉串嘅相 冇其他野叫嫁啦。。舖頭位置唔大 印象中只有五張枱所有樓面店員只有一個 因為影人相嘅話比較冇禮貌咁我唯有形容下啦 個店員綁圍裙嘅方法係打到bow tie 咁即刻好有日本地道餐廳嘅感覺同行人更話店員可能係日本人 因為落單部Pad係日本不過我就覺得可能係日本老闆/回流/家族生意如果唔係都比較少見後生女做屋苑細餐廳枱上面有壺凍水可以自己斟飲落口 係tap water 即刻好有日本feel無奈又唔想飲汽水 咁冇計啦等野食都需時望左望幅壁畫 好有小朋友畫畫嘅感覺( ´▽`)所以感覺上都幾友善 不過唔知會唔會係根據真實場景畫嫁呢?玻璃窗上又有張塗鴉佢冇用麵或者面 而用日本漢字麺又有種。。 係日本餐廳啊!嘅感覺順帶一提 我
我發現自己成日打算去嘅餐廳都會去唔成

就係同周圍都係人嘅v city同屯市形成好大對比
去到已經係滿座
不過可能係平日 等左唔洗好耐就有位啦

坐低 佢嘅menu就真係得咁大張
係窗上貼左張雞肉串嘅相 冇其他野叫嫁啦。。
舖頭位置唔大 印象中只有五張枱
枱上面有壺凍水可以自己斟
飲落口 係tap water 即刻好有日本feel
無奈又唔想飲汽水 咁冇計啦

等野食都需時
望左望幅壁畫 好有小朋友畫畫嘅感覺( ´▽`)
所以感覺上都幾友善
不過唔知會唔會係根據真實場景畫嫁呢?

玻璃窗上又有張塗鴉
佢冇用麵或者面 而用日本漢字麺
又有種。。 係日本餐廳啊!嘅感覺
順帶一提 我係拉麵派

枝果醋係真係自己浸嗰種
入面見到有橙 有似係提子? 我本身有影相
但矇左 sad
魚介豚骨湯麵

之後係主角出場!
我叫左魚介 叉燒上面係魚肉鬆?
個湯好香 睇落去已經好濃郁

同海老拉麵
個湯蒲左少少油 一飲一啖 好重嘅蝦乾味!
白葱上面有似蝦鬚嘅東東

兩個湯都係 係濃味但唔係鹹味
又冇嗰種愈飲愈口乾嘅感覺喎
有種 係食材嘅味道啊。。
雖然張相睇唔到 但食兩啖就發現個湯有好多肉碎

個湯真係正 如果有得嗌個白飯撈湯可能就好
2021-01-27
魚介豚骨湯麵
2021-01-29 307 瀏覽
今次搵到呢間係紅橋偏入既日系小店,入到去店鋪都偏細,牆身有好多得意塗鴉同貓貓畫,個環境都幾日系有三款湯底可以揀,分別係海老,魚介,同埋黑油豚肉,而麵就可以揀沾麵同拉麵。海老其實即係蝦湯底,食落蝦味都重同鮮甜,麵既份量都好多,唔會驚唔夠飽肚。叉燒份量都多,肥瘦岩岩好。蛋就係偏流心。不過食完都幾口乾下,剩食湯底會太濃味,加埋啲麵落去就岩岩好。啲麵都好彈牙飽肚整體黎講沾麵做得幾出色,不過入到去坐就環境上有啲逼,但都值得再 encore

2020-12-29 372 瀏覽
其實香港開左好多唔同嘅拉麵店,亦食過好多間,但咁多間裡面,我個人最鍾意嘅都係呢間小店。☺️.//「海老豚骨沾麵」$88🍽:我係一個好鍾意食海鮮食蝦既人,而湯麵同沾麵,我就鍾意食沾麵多啲。所以幾乎每次黎都會食呢個。碗湯係熱辣辣咁上,拉麵嘅軟硬度、粗幼都適中,而且咬落係有啲口感,唔似有啲拉麵店既拉麵就好似超市買既現成拉麵咁。湯汁濃郁,有啲肉碎,食得出鮮蝦味,碗內有兩大塊叉燒同一個糖心蛋。推薦!👍🏻.//「魚介豚骨沾麵」$79.食過好多次都好似無加過價咁,性價比高!
//「海老豚骨沾麵」$88

//「魚介豚骨沾麵」$79

食過好多次都好似無加過價咁,性價比高!
  • 海老豚骨沾麵
2020-12-23 373 瀏覽
今日小編同朋友約咗係屯門食飯,但小編知道平時去屯門中心係有好多選擇🤔,但如果想食得平民啲既小店就唔會嚟呢到,所以小編們決定去到屯門紅橋嗰邊搵野食🤭。而小編咁啱經過一間叫做「赤橋拉麵」既拉麵小店🍜,拉麵係小編最愛食之一,見到點都停低望一望有乜好食👅,既然有啱心水就唔多諗喇,不如入去打卡試下啦😋。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈海老豚骨(沾麵) $88海老豚骨仲提供湯拉麵,但小編比較喜歡食沾麵,所以就試沾麵😆。味道方面入口唔算濃郁,不過勝在足料🤨,海老即係蝦,蝦湯底係合格亦鮮甜。而配料有海苔、叉燒、芽菜、玉子,非常豐富✨。而麵既份量適中,彈牙,輕輕浸係麵底亦好美味😋。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦餐廳可以提供既款式唔多,餐牌上只有三款,其實款式越少即係餐廳更加專注整拿手拉麵🍜。小編提提大家,原來沾麵湯底想飲埋既話,就可以叫店員加水💦。位置靠近新墟輕鐵站🚟,行去紅橋方向。餐廳裝修非常有和風感覺,一眼易見,店舖細細非常親民👀。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈海老豚骨(沾麵) $88
2020-12-08
  • 海老豚骨(沾麵)
黑油豚骨沾麵 $82海老豚骨湯麵 $85*均付有玉子、叉燒、海苔及筍餃子3隻 $15老公話住左係度咁耐都未食過依間拉麵,難得一齊放假就試試佢😎店入面位唔多,加上限聚令又撞啱係peak hour,所以都等左接近20分鐘🤭坐低即刻揀好食咩,好快就有得食啦🤩見到老公碟沾麵既份量多到有啲嚇親,唔知佢點食得曬,我碗湯麵佢仲要幫我食左3分1...仲要每碗都有2塊又大又厚既叉燒(口感好軟好正😋) 食過有啲過百蚊既拉麵都係得丁屎咁大既叉燒...真係少得可憐🥺整體黎講對拉麵既麵質好滿意,好煙韌(完全係我喜歡既口感) 粗幼度適中,掛湯力一流👍 海老豚骨湯底好香濃,有滿滿既鮮蝦味,黑油豚骨就再重口啲!! 依個價錢有依個分量同質素,性價比算高🤓但我同老公食完都即刻覺得口渴,係有添加定我地食唔慣咁濃味既湯,就不得而知了🤔大家試完可以自行判斷下💪🏻
黑油豚骨沾麵 $82
海老豚骨湯麵 $85
*均付有玉子、叉燒、海苔及筍
餃子3隻 $15

2020-10-26
  • 海老豚骨湯拉麵
  • 黑油豚肉沾麵
2020-09-19 632 瀏覽
屯門隱世小店,好細間有幾張枱仔,遲d去要排隊入,已經食過幾次,等位個陣,店外會安排一張木長櫈比你坐下,好貼心。入面裝修好簡潔,細細間,位置唔多,會有少少逼,不過小店黎環境衛生,講都唔錯,牆畫有得意公仔,好有童真。😋湯底好濃仲好足料,叉燒好大塊啖啖肉,沾麵好食,而且流心蛋火侯岩岩好,佢都算幾接近日本食既拉麵,配料幾足,有筍條紫菜同香蔥,口感好豐富🐷餃子就不過不失啦,煎得幾香,當小食都唔錯,唔算好大隻,加醋都開胃既~