2019-08-04 283 瀏覽
天時暑熱,有時真係想食下冰涼嘅甜品去消一消暑。係大角咀其實選擇不多,好在有一兩間有質素嘅甜品店。今次就點咗兩款甜品,都係有冰做底既。《白雪公主》呢款平時都有食開。當中嘅芒果雪糕,食得出係三色雪糕嘅味。不過椰汁做既河粉好香好滑,食落嘅口感都幾過癮。而芒果可能當做,好香好甜好新鮮。雖然放係底,但我覺得反而係主角既芒果冰。消暑效果一流。《意味情濃》聽到個名都覺得浪漫。曲奇雪糕配上神秘高貴嘅黑色意粉,加上底嘅奶凍,整個甜品散發著高貴既感覺。而入面嘅紅豆,又叫相思豆。食落又甜又粉。好滿足!
天時暑熱,有時真係想食下冰涼嘅甜品去消一消暑。
係大角咀其實選擇不多,好在有一兩間有質素嘅甜品店。
今次就點咗兩款甜品,都係有冰做底既。

《白雪公主》
呢款平時都有食開。
當中嘅芒果雪糕,食得出係三色雪糕嘅味。
不過椰汁做既河粉好香好滑,食落嘅口感都幾過癮。
而芒果可能當做,好香好甜好新鮮。
雖然放係底,但我覺得反而係主角既芒果冰。消暑效果一流。

《意味情濃》
而入面嘅紅豆,又叫相思豆。食落又甜又粉。好滿足!
2019-08-02
$45 (宵夜)
2019-06-08 296 瀏覽
每逢夏天晚餐後都想來一個冰凍的甜品,大角咀選擇有限,只好去貴族甜品一試。今晚試了榴連公主及乳酸綿綿冰。先來榴連公主,味道不錯,很有榴連香,可以encore。到乳酸綿綿冰,等左一陣,以為好野,怎料出事,那個乳酸綿綿冰好像加了怪味,一點也不像乳酸味,難食到想吐。而且質感硬實,相信放出門口亦很難融化,勉強吃了兩口投降。加上那個著熱褲的女侍應態度惡劣,而且衣著暴露,是為這個夏天降一降火嗎?相信再也不會幫襯......
2019-06-08
$45 (宵夜)
2019-05-31 209 瀏覽
坐低又無人理又無人抺枱,叫左3樣野,牛奶燉蛋白,系唔熱既,系微暖個隻,仲要勁多倒汗水,同個侍應講唔熱,佢就甘拎番入去翻熱再拎番出黎,仲有個合桃糊,好似變左甘,有酸味既,龍珠二世就正常,總之唔會再幫襯😪喇!..............................
同朋友特登走入大角咀食日本野,食完覺得就咁走好浪費~好日都唔會走入黎,就食個糖水先走啦!去食晚餐前已見到呢間甜品店,門面睇落好西式~但原來有中有西~而且價錢都幾合理!!朋友叫個港式甜品,我就試試法式既焦糖燉蛋個面燒得略微硬左少少,但雪糕夠大球!特登影埋個menu對比下!又同張相唔大出入wo!!佢比個雪糕球係算偏大個!如果大家似我地咁好少去大角咀就可以試下呢間糖水店,價錢算中下,味道環境都合理,但我就覺得唔算得上係貴族
但原來有中有西~而且價錢都幾合理!!

朋友叫個港式甜品,我就試試法式既焦糖燉蛋
個面燒得略微硬左少少,但雪糕夠大球!

特登影埋個menu對比下!又同張相唔大出入wo!!
佢比個雪糕球係算偏大個!
2019-04-09 272 瀏覽
第一次試依間,試左三款🌟榴蓮公主 👸依個值得食,面頭有2隻啫哩,再配埋榴蓮蓉加個布丁底 nice 👍 🌟芒果腸粉椰汁皮包住芒果,芒果都甜嘅 整體中規中矩🌟椰皇蛋白桃膠一般般,首先椰皇起唔到肉食!其次燉蛋白唔成功,一pat野咁,整體無乜味!not recommended

第一次試依間,試左三款

🌟榴蓮公主 👸
🌟芒果腸粉
椰汁皮包住芒果,芒果都甜嘅 整體中規中矩
🌟椰皇蛋白桃膠
2019-03-27 142 瀏覽
食飽飯就緊係要甜品啦,搵到餐廳附近有就即刻去食今次總共食左兩個甜品,一個係紫薯牛乳飛雪,一黎到比想中大份好多,好多紫薯同類似雪糕糯米池,好多粒對紫薯控黎講真係好滿足啊!第二個試既就係白雪公主(類似芒果加糯米麵條),都唔錯但因為太飽所以都係試左少少,值得再去一試
食飽飯就緊係要甜品啦,搵到餐廳附近有就即刻去食
對紫薯控黎講真係好滿足啊!
紫薯牛乳飛雪
白雪公主
紫薯牛乳飛雪
2019-02-21 205 瀏覽
這家甜品小牛牛跟小小馬經過好多次常常高朋滿座生意超好元宵節應景一下來吃湯圓囉甜品的選擇很多 熱的冷的 湯水果汁鬆餅雪糕燉品都有先來看看冰品抹茶紅豆刨冰宇治金時~超大一球抹茶雪糕配上甜甜飽滿的紅豆 一旁還有白色的小湯圓 整個好吃酒釀黑芝麻湯圓湯圓皮很薄芝麻味濃郁 酒釀的味道跟口感都還不錯👍蓮子紅豆沙紅豆很飽滿 配上蓮子吃起來不會太甜不會太膩 暖暖的吃下去肚子很舒服呢薑汁黑芝麻湯圓跟酒釀的放的是一樣的芝麻湯圓 薑汁非常濃郁 天起冷吃這個最適合了整體而言甜品表現都不錯是飯後吃甜點談天的好地方
這家甜品小牛牛跟小小馬經過好多次

整體而言
甜品表現都不錯
是飯後吃甜點談天的好地方

2019-01-25 192 瀏覽
突登由旺角行去大角咀諗住食甜品,點知勁難食,真係未食過咁難食嘅芋圓! $38一碗「九份芋圓」,啲芋圓係冇乜味嘅,但其他配料就好好好甜(又假又死嘅甜嘅味)。食芋圓又無啦啦加啲益力多味嘅爆珠入去,完全唔夾!問佢有冇奶諗住溝淡佢,想話冇咁甜應該食得落口啦,點知佢話冇!最後食咗兩啖就冇食!同枱有三個朋友都有叫,大家都食到媽媽聲!其他嘅甜品都唔多好食,好似個燉蛋白咁,唔明點解可以整到半水半杰咁!如果唔係岩岩有位,都唔會入黎食。中晒伏!
食芋圓又無啦啦加啲益力多味嘅爆珠入去,完全唔夾!
如果唔係岩岩有位,都唔會入黎食。
中晒伏!
2019-01-25
2019-01-21 124 瀏覽
不知何故,大角咀這個美食天地,甜品店好像愈來愈少,搬遷的搬遷,結業的結業,有些甜品店又不好吃。幸好,這晚在這間在大角咀開業經年的「貴族甜品」吃的「白雪公主」,總算讓我十分滿意。 改了一個漂亮童話名字的「白雪公主」,材料其實很簡單,無非是新鮮芒果肉、芒果味雪糕、椰汁味的假河粉和藏於各款材料底下的冰凍沙冰而已,但芒果清甜,芒果味雪糕也甜,椰汁河粉又是我喜愛的味道,這透心涼的甜品,不需太多花巧,簡簡單單的,已可讓我大大滿足,讓飯後一點甜給予我多多的喜悅。
其他
  • 白雪公主
2019-01-09 94 瀏覽
本身想去隔離食芋圓點知無開,好想食甜品見到附近有間貴族甜品就入去試下。叫左個桂花酒釀丸子,桂花味同酒味都幾濃郁,但糖水調較得麻麻地,酸味太重,丸子亦太淋。我會俾5/10分,剛剛合格。
本身想去隔離食芋圓點知無開,
好想食甜品見到附近有間貴族甜品就入去試下。
我會俾5/10分,剛剛合格。
2019-01-05 138 瀏覽
去完隔離既「骨煲皇」打完邊爐就順手食個甜品,見附近有間糖水鋪就一行四人入左去幫襯。餐牌款式不算多,鐘意食榴槤既我梗係叫左榴槤公主,而朋友就叫左芒芒小丸子、椰王燉 3.6 牛奶蛋白、香蕉士多啤梨雪糕窩夫。榴槤公主 ($48) : 面頭係榴槤肉同布甸啫喱,而下層就係奶凍 ; 味道正正常常,不過榴槤肉再多啲就更好。而叫左椰王燉 3.6 牛奶蛋白既朋友仔,佢話好難食,所以食咗一半就放低咗 ; 而我就試左幾啖芒芒小丸子,芒芒小丸子睇落色水好深色,深色到係橙色咁濟,唸住都會幾濃味吓,點知一食只食到係一啲接近無味既沙冰,真係超失敗同失望。如果單計自己個糖水,味道我都會比兩星,但整體黎講試埋朋友果啲之後,都係比返一星會更貼切。

甜品經常食, 但最經典的香蕉船卻沒有吃過,這裡的 香蕉船是最標準有香蕉的, 不是菠蘿包沒有菠蘿,雞仔餅沒有雞仔的款式 , 而且只是33,仲有3球雪糕!!到來的甜品非常精緻,而且價錢相宜, 見到很多款都很想試。香蕉船有香蕉, 吃雪糕時會有香蕉的香味, 不是超級市場買的沒味香蕉。而且三球雪糕都有碎粒,好好味!老公叫的酒釀丸子太有酒味,冇食,驚醉找到呢間甜品屋,相比許x山,這裡更高質,價錢又相宜,款式又多,一定會再來吃!
, 而且只是33,仲有3球雪糕!!

到來的甜品非常精緻,而且價錢相宜, 見到很多款都很想試。
老公叫的酒釀丸子太有酒味,冇食,驚醉

2018-12-01
2018-11-24 102 瀏覽
食完晚飯食甜品,香港人既第二個肚😂幾個人,叫左幾個甜品,share一齊食,其中我最欣賞係呢個:@椰王雪蛤櫈鮮奶(熱)成個面都係雪蛤,用匙羹不起鮮奶食,入口仲熱辣辣,正,最中意熱食既甜品真係熱辣辣先啱,呢到呢個椰王就有呢個效果啦😈(因為曾經食過有D舖頭熱椰王,面頭暖,不落口吳熱吳凍又吳暖,吳知用咩溫度黎形容)😈@雪糕紅豆冰——-足料好味@燕窩櫈奶———-不過不失@芒果pan cake—-味道ok,不過塊皮厚左D總括來講不是太差,但又不是特別太出色都可以再去食既🤗
食完晚飯食甜品,香港人既第二個肚😂
@椰王雪蛤櫈鮮奶(熱)

@雪糕紅豆冰——-足料好味
@燕窩櫈奶———-不過不失
@芒果pan cake—-味道ok,不過塊皮厚左D
總括來講不是太差,但又不是特別太出色
都可以再去食既🤗
人人都食榴槤公主唔通人人都係榴槤公主?👸🏻榴槤控真係冇辦法😂😂朋友約聚會永遠有吹唔完嘅話題所以最好搵個地方食下糖水慢慢傾 今次我哋揀咗出邊坐之前已經聽過呢度嘅榴槤系列好正今次經過唔使等位終於都可以試下啦🤤口感唔錯Q 彈Q彈榴槤味濃郁 不錯不錯成碗嘢好有好多唔同嘅口感如果$48來講有呢個質素都算係唔錯嘅選擇不枉我山長水遠嚟到試佢一下其實如果唔鍾意食榴槤嘅朋友都可以有其他選擇嘅我見到佢嘅鮮果系列都好多人食🍉🍓🍈🥝賣相都好吸引🤤

人人都食榴槤公主

其實如果唔鍾意食榴槤嘅朋友
都可以有其他選擇嘅
我見到佢嘅鮮果系列都好多人食🍉🍓🍈🥝
賣相都好吸引🤤
$50 (宵夜)
榴蓮公主
2018-11-04 89 瀏覽
放工5點幾6點有點肚餓好想食個下午茶,想起之前飯後食過呢間嘅甜品,白雪公主、榴槤公主、紫薯金磚等都好好味。因為仲要食晚飯唔想食太甜所以揀咗食返紫薯金磚。記憶中厚厚的麵包充滿牛油香味,咬落香甜鬆脆,再配以冰凍雲呢嗱雪糕,簡直係味覺一大享受;但今次再食竟然由天堂跌落地獄。首先我揀錯雪糕,紫薯唔應該配綠茶,成件事錯晒,加上舊雪糕仲有一塊塊冰面,一路食一路溶成水浸濕咗每塊麵包,而麵包都無之前咁多牛油咁香脆。結果痴住冰嘅雪糕好難食,浸濕咗嘅發水麵包仲難食,今次同樣有味覺刺激但呢種剌激真係令人作嘔無下次!

紫薯金磚
2018-10-29