餐廳: 貊炙
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
位於灣仔新鴻基中心嘅「貊炙」向來走高端韓式燒烤餐廳路線🔥難得Happy Friday,就同朋友食餐好😛.餐廳環境燈光昏暗,寧舍情調😌座位好闊落🛋️一坐低先上多款韓式小菜,有泡菜、醃蘿蔔、海帶、芽菜、菠菜✨.🍴醬油盛合💰$185有醬油蝦、帶子及八爪魚✨醬油蝦大大隻,蝦頭超多膏😍帶子鮮甜,八爪魚爽口彈牙😋.🍴鹽磚和牛西冷牛扒💰$888和牛油花滿佈,睇到已經心動💓店員主動幫忙燒烤,約七成熟後放喺鹽磚上先rest後切,令肉汁好好鎖緊🥩牛扒本身已經夠靚,簡單用鹽磚吊下味已經好足夠😚和牛入口即融,油香加百里香味四散🤤好味到不得了😆.🍴和牛牛舌(鹽燒)💰$178牛舌肉香味濃,口感紮實彈牙😋加少少檸檬汁減低油膩感,增添清新爽口感😙.🍴海鮮煎蔥餅💰$168煎得金黃香脆,粉同餡嘅比例啱啱好😛內裏非常足料,有紅椒、辣椒、魷魚、蝦肉等✨.🍴Honey Ice Cream💰$52最後食返杯蜂巢軟雪糕,甜甜蜜蜜🍯.🍹西柚乳酸梳打、青瓜檸檬梳打💰$42/杯食燒肉最啱整返杯梳打飲品😆兩款都唔會好甜,酸酸哋解油膩感唔錯😌

🍴醬油盛合
💰$185

🍴鹽磚和牛西冷牛扒
💰$888
鹽磚和牛西冷牛扒

🍴和牛牛舌(鹽燒)
💰$178
和牛牛舌(鹽燒)

🍴海鮮煎蔥餅
💰$168

🍴Honey Ice Cream
💰$52
最後食返杯蜂巢軟雪糕,甜甜蜜蜜🍯

🍹西柚乳酸梳打、青瓜檸檬梳打
💰$42/杯

鹽磚和牛西冷牛扒
和牛牛舌(鹽燒)
2024-04-25 159 瀏覽
餐廳型格有情調, 卡座位好舒適, 枱與枱之間有寬敞嘅距離, 有私隱度, 十分適合傾計食飯。𓊈TASTE OF HANWOO BUTCHERY $𝟽𝟸𝟶𓊉店員話韓牛每星期新鮮到港, 所以呢個套餐只會喺星期六日晚市先會供應。𓆹 是日精選韓國酒𓆹 韓式前菜𓆹 稀少韓牛部位 ✧ 5款𓆹 韓式小食拼盤𓆹 韓牛脂飯𓆹 蜂蜜雪糕 +$𝟹𝟾店員會連同廚師邊切割邊解釋稀少韓牛部位, 可以咁近距離咁觀看真係好特別, 側邊會附上小卡可以知道韓牛部位位置同埋口感等。1++韓牛包括板腱肉, 翼板肉, 沙巴當, 肩胛里肌同特級牛小排, 個人最鍾情翼板肉同肩胛里肌, 肉質軟腍多汁, 油脂比例適中, 好好食!韓國酒揀咗Red Monkey 同柑桔酒, 2 款都好易入口。韓式前菜非常開胃, 仲可以refill 好正。韓牛脂飯味道香濃惹味, 飽肚都會忍唔住食。最後食埋蜂蜜雪糕, 甜甜地作結真係好滿足!𓇊 非常推介大家食韓牛精割品味體驗套餐, 食物質素高, 另外環境好舒適, 店員亦好友善!

𓆹 是日精選韓國酒
𓆹 韓式前菜
𓆹 稀少韓牛部位 ✧ 5款
𓆹 韓式小食拼盤
𓆹 韓牛脂飯
𓆹 蜂蜜雪糕 +$𝟹𝟾

2024-04-19 240 瀏覽
貊炙一向專研獨特而別出心裁嘅韓式燒烤體驗,致力挑選上乘肉品為食客打造難忘用餐回憶。最近推出🔸韓牛精割品味體驗TASTE OF HANWOO BUTCHERY 🔸餐牌,可以近距離感受由韓牛切割到品鑑,視覺同味覺同樣享受。留意此套餐只限星期六日晚市供應。此套餐$720一位包括以下款式:是日精選韓國酒韓式前菜 五款稀少韓牛部位韓式小食拼盤韓牛脂飯蜂蜜雪糕 (+$38)套餐亮點係有廚師表演即席切牛並有侍應詳細介紹稀有韓牛各不同部位嘅特質,分別有板腱肉、翼板肉、沙巴當、肩胛里肌、特級牛小排,可以品嚐到不同程度嘅油脂甘味與肉味嘅平衡。全程有侍應代燒,確保可以完美品嚐到每件韓牛。套餐食物質素高味道好,份量又足夠,整個用餐體驗派頭十足,適合節慶。#貊炙 #koreancuisine #seafood #韓式 #韓燒 #koreanfood #cuisine #maekjeok #wanchai #灣仔美食 #灣仔 #灣仔餐廳 #wanchairestaurant #wancahi #wanchaifood #koreansteakhouse #hksteakhouse #koreanrestauran

此套餐$720一位包括以下款式:
韓式前菜
五款稀少韓牛部位
韓式小食拼盤
韓牛脂飯
蜂蜜雪糕 (+$38)

#貊炙 #koreancuisine #seafood #韓式 #韓燒 #koreanfood #cuisine #maekjeok #wanchai #灣仔美食 #灣仔 #灣仔餐廳 #wanchairestaurant #wancahi #wanchaifood #koreansteakhouse #hksteakhouse #koreanrestaurant #koreanbarbecue #hkdryagedbeef #dryagedbeef #Surprises #韓牛 #HANWOO #席前 #切割 #韓牛精割品味體驗 #TasteofHanwooButchery
生日
  • 韓牛脂飯
  • 是日熟成牛肉
2024-01-02 2086 瀏覽
想食韓式燒烤,位於灣仔嘅《貊炙》一直係我嘅priority list。今次我地選擇$1255/2 pax嘅Prestige Gala,以熟成羊肉同燒鰻魚為主打。✨Korean Appetizer & Seasonal Salad有沙律同多款前菜(泡菜/涼拌荳芽/菠菜//海帶/醃蘿蔔等)。當中除左涼拌豆芽之外,其他都可以無限refill。然後就開始烤肉部份,主要都係由店員幫我哋燒。✨Korean Eel平日韓式燒烤唔常會烤鰻魚。呢條鰻魚好肥美,同埋真心要讚店員嘅手勢同耐性🙌🏻火喉控制剛好、好均勻。外皮香脆焦香,肉質鮮嫩肥美,鰻魚汁甜度調配亦剛好,高質🙌🏻✨Drug-aged Mutton熟成羊肉經過最少45日風乾,肉質比一般軟嫩多汁,肉味更飽滿集中,非常高質。用上羊肩肉同羊架,兩者嘅肉汁都極豐富,羊羶味香但唔會太濃烈。脂肪較重嘅部位可配搭生菜一齊食。喜歡食羊嘅朋友真係唔可以錯過‼️主菜方面,和牛三文治同和牛飯要左各一。✨ Wagyu Tenderloin Sandwich免治和牛肉夾係多士中間,稍稍煎香,外脆內嫩,免治和牛香味溢出🤤加上沙律醬同芥末醬。✨Wagyu Rice以和牛粒、泡菜、

然後就開始烤肉部份,主要都係由店員幫我哋燒。

✨Korean Eel

✨Drug-aged Mutton
喜歡食羊嘅朋友真係唔可以錯過‼️

主菜方面,和牛三文治同和牛飯要左各一。

✨ Wagyu Tenderloin Sandwich

✨Wagyu Rice
以和牛粒、泡菜、紫菜炒食,飯粒分明,幾惹味。

✨最後加配左甜品蜂蜜雪糕同黑糖番薯燒配雲呢拿雪糕。
尤其喜歡前者💞綿滑雪糕帶有蜂蜜粒,仲配有一大舊蜂巢蜜,又好味又健康🤤

✨Pineapple Soju Cocktail
✨Plum Soju Cocktail
2023-12-19
2023-11-27 1763 瀏覽
呢到有28-45日熟成牛肉 ,特設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道真係好堅呀😍✅頭盤五小碟有泡菜 海帶 醃波菜 芽菜 食完後可無限添加Steak omakase $780 per person minimum 2 pax❤️生牛肉他他 採用三成熟既澳洲牛柳 配有生蛋用雪梨 ,泡菜, 鬆子仁 ,青爪 同 蒜容粒 去mix 埋一齊 牛肉嫰滑 有囗感同層次感 好味 做starter 好開胃❤️熟成USDA帶骨肉眼原塊厚切牛扒 Dry age 過後 牛肉味特濃 加入rosemary 一齊去燒 令牛扒充滿rosemary 既香味 入口非常非常juicy 牛肉汁滿瀉 而宜非常淋身 牛肉味重 而牛扒亦帶有脂肪 非常香濃❤️封門牛柳牛肉味超級濃 燒至三成熟 非常淋 亦非常爆汁 脂肪比例亦較少 封門牛柳真係啖啖肉 必食❤️韓式三筋肉薄切 兩邊燒大約十五秒 大約五成熟最perfect 油脂分泌多 入口即溶 油同牛肉既香味係口𥚃面停留 好食❤️熟成牛舌芯超級厚切 外面燒至焦香 𥚃面爽口彈牙 入口即溶 最愛厚切❤️熟成豬梅肉豬梅肉厚切 外皮和脂肪燒至焦香 豬油

✅頭盤五小碟

❤️韓式三筋肉

❤️熟成牛舌芯
超級厚切 外面燒至焦香 𥚃面爽口彈牙 入口即溶 最愛厚切

❤️熟成豬梅肉
豬梅肉厚切 外皮和脂肪燒至焦香 豬油既香味充滿係口𥚃面 豬梅肉肉質軟淋 配生菜包住一齊食 更滋味

❤️海鮮湯
韓式大醬海鮮湯 有新鮮大蜆 豆腐 翠肉爪 洋蔥等配料 湯味勁新甜呀

❤️西冷脂飯
澳州薄切西冷牛片加上牛脂肪 放上鐵板上一齊煎香 大約五成熟既西冷牛扒充滿牛脂肪既香味 放上飯上面 加上生蛋去 撈勻 超惹味 食十碗都唔夠候

❤️焦糖海盬雪糕
雪糕牛奶味特濃 絲滑 加上特濃焦糖醬 同餅乾碎 好正

❤️巴斯克蛋糕
蛋糕絲滑 軟熟 芝士味特濃 啱哂芝士腔 非常有誠意既甜品

🎂生日禮遇 送調味特級牛肋骨
牛肋肉新鮮 牛味濃 經過用秘製醬汁調味 更加鮮甜
燒烤過後充滿香味 牛肉焦香而淋身 好惹味食到停唔到口 過黎慶祝生日都晤錯🙌🏻

📍 貊炙 (灣仔)
灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖

• 蜂蜜雪糕
  • 生牛肉他他
  • 熟成醬油牛肋骨
📍「MAEK JEOK 貊炙」- 灣仔今次食食食之旅黎到灣仔😌上次食過呢間嘅omakase已經好中意,今次見佢推出咗週末晚市限定嘅「韓牛精割品味體驗」,廚師仲會係客人面前表演切牛肉,要逐一介紹每款牛肉,夠哂新奇有趣😇📷餐廳位於新鴻基中心1樓,座位好闊落,坐得好舒服😇裝修走現化風,整體燈光偏暗,華麗得嚟又有神秘同浪漫嘅感覺🌹🕯️岩哂同情人、閨蜜慶祝生日🎂、週年💕呢度上前菜仲係由機械人負責,好可愛😆🍽Taste of HANWOO BUTCHERY💰HK$720/pp🍴韓式前菜✨推薦指數:8/10今次有4款前菜,分別係泡菜、醃蘿蔔、涼拌海帶、涼拌海鮮芽菜,仲可以無限refill 添😍前菜好開胃,酸酸辣辣,係韓國嘅口味😋🍴稀少牛肉部位(5款)✨推薦指數:9/10重點嚟啦🤩🤩🤩首先廚師會推架車過嚟,現場即切五款稀少部位嘅牛肉,staff再介紹每款牛肉係咩部位同每款口感嘅分別😍▪️板腱肉:胛骨上方部位,肉質有嚼勁,係五款入面最瘦▪️翼板肉:牛肩位置,肉質相對腍身多汁,肥瘦比例適中,👧🏻愛呢款❤️▪️沙巴當:牛肩胛部下方,接近肋骨部位,牛肉厚切,霜降油花分佈得非常靚,腍腍得嚟又唔會太油膩,👦🏻最愛👅▪️肩胛里
📍「MAEK JEOK 貊炙」- 灣仔

今次食食食之旅黎到灣仔😌

呢度上前菜仲係由機械人負責,好可愛😆

🍽Taste of HANWOO BUTCHERY
💰HK$720/pp

🍴韓式前菜
✨推薦指數:8/10

🍴稀少牛肉部位(5款)
✨推薦指數:9/10
重點嚟啦🤩🤩🤩
▪️板腱肉:胛骨上方部位,肉質有嚼勁,係五款入面最瘦
▪️肩胛里肌:肩胛肉接近頭部位置,切得較薄身,肉質難咬啲但味道甘甜
▪️特級牛小排:取自五花肉嘅第一至第六條肋骨,油花非常豐富,肉質軟嫩,咬落去個下油份係口腔爆出嚟😆

另外仲有生菜、蒜片、青椒等配搭一齊食,減低油膩嘅感覺,食多幾塊牛都仲得🤣🤣🤣

🍴韓式小食拼盤
✨推薦指數:6/10
呢份係炸物拼盤,分別有炸薯條同炸年糕🤗
薯條新鮮炸起熱辣辣好脆,炸年糕口感煙韌但無咩味,配茄汁又有啲怪😂

🍴韓牛脂飯
✨推薦指數:9/10
去到呢度其實已經好飽,不過呢款睇落好吸引🤣Staff會將新鮮雞蛋連同牛肉石鍋飯撈勻再裝俾我哋😇
呢度嘅牛肉脂肪比例較高,油脂滲透落個飯度令個飯好香,帶淡淡蛋香味,每粒飯都好入味,仲配咗啲洋蔥絲,甜甜哋好夾,雖然已經有啲飽,但都食到停唔到口🤤🤤🤤

🍴蜂蜜雪糕
+💰HK$38
✨推薦指數:8.5/10
甜品先係一個完美嘅ending🤣
雪糕係雲尼拿口味,口感厚身幼滑充滿奶香,配埋半融狀態嘅蜂蜜,香甜而不膩,而且仲好大杯添🤩

🍴精選韓國燒酒
✨推薦指數:7/10
一共有三款韓國酒,分別係水果味燒酒、米酒同果酒🍶🍷🥃
👦🏻揀咗米酒,酒身呈茄紅色,飲落都算易入口🤗
👧🏻揀咗果酒,飲落帶有水果嘅甜味,比米酒更易入口,幾岩女仔飲😇

2024-05-04 0 瀏覽
好耐之前嚟過一次 今日收工同同事嚟前菜都高質 我就鐘意泡菜、芽菜同海帶醬油盛合 $185有八爪魚、帶子、大蝦最鐘意八爪魚 好有咬口和牛牛舌 $178和牛條脷係唔同啲再加埋有專人幫我哋燒 燒到好爽口彈牙仲會好細心咁一開二 一啖一小塊鹽磚和牛西冷牛扒 $888大大塊和牛扒燒完之後再放係鹽磚上面 熱溶咗啲鹽之後再輕輕燒一燒就有得食🔥外表燒得好香 而肉質就好嫩滑就咁食或者配少少wasabi 都已經好夠味 好好味耶~海鮮煎蔥餅 $168海鮮嘅份量同種類都幾多 好豐富好足料Honey Ice Cream $52食完燒肉再食雪糕 滿足🦦西柚乳酸梳打 $42青瓜檸檬梳打 $42滿足嘅一餐臨走嗰陣見到lunch set都幾抵食 下次過嚟試吓先
好耐之前嚟過一次 今日收工同同事嚟
前菜都高質 我就鐘意泡菜、芽菜同海帶
醬油盛合 $185
有八爪魚、帶子、大蝦
最鐘意八爪魚 好有咬口
鹽磚和牛西冷牛扒 $888
大大塊和牛扒
燒完之後再放係鹽磚上面 熱溶咗啲鹽之後
再輕輕燒一燒就有得食🔥外表燒得好香 而肉質就好嫩滑
就咁食或者配少少wasabi 都已經好夠味 好好味耶~
海鮮煎蔥餅 $168
青瓜檸檬梳打 $42
滿足嘅一餐
臨走嗰陣見到lunch set都幾抵食 下次過嚟試吓先
2024-04-24
上星期六帶咗媽媽嚟呢度享用星期六日晚市先有嘅韓牛精割品味體驗套餐🐮 呢個套餐都幾抵食 有廚師即席表演切牛添㗎😻稀少韓牛部位先嚟講佢嘅主角 呢個套餐包括咗五款韓牛嘅部位 包括有板腱肉 翼板肉 沙巴當 肩胛里肌同埋特級牛小排 😉 廚師會喺桌邊即席切韓牛🔪 而另外一位店員就會逐個部位同你介紹 個人就最鍾意沙巴當 油脂豐富 肉質嫩滑🥩韓式前菜及小食拼盤呢個套餐包括咗有五款韓式前菜 有泡菜 牛蒡 菠菜 海帶 同埋海鮮芽菜😮 海鮮有蝦仁 蜆肉 魷魚 都幾豐富 韓式小食拼盤一份有齊韓式年糕 脆炸薯條同埋煙肉片🥓 薯條上碟時熱辣辣🍟 煙肉片炸得好脆韓牛脂飯係一個石頭鍋飯 主要嘅材料有韓牛粒 雞蛋 炸蒜 香蔥🧄 店員會幫手將材料撈勻 韓牛粒嘅份量都幾多 整個石頭飯會唔會太乾 石頭鍋飯嘅炸蒜味道嘅 整個飯都幾惹味🍳是日精選韓國酒韓國酒可以三選二 我哋就揀咗燒酒同埋柚子酒 柚子酒味道比較容易入口🥂 兩款都好有韓國風味蜂蜜雪糕底下嘅係牛奶雪糕🍦 加上面頭有啲蜂蜜同埋有蜂巢添㗎🍯 蜂蜜撈埋牛奶雪糕味道幾好 真係好有特色呢度嘅服務真係好好 嚟緊就係母親節 喺星期六日帶媽媽過嚟食呢個套餐就最適合啦💛

稀少韓牛部位

韓式前菜及小食拼盤
韓國前菜
小食拼盤

蜂蜜雪糕
蜂蜜雪糕

2024-05-02 0 瀏覽
貊炙 MAEK JEOK- 鹽磚厚切和牛西冷今日介紹一間位於灣仔區嘅燒肉專門店,主打韓國嘅地道燒肉,提供唔同部位嘅和牛,亦會提供多款特色嘅韓國菜式,例如醬油海鮮、煎餅等等。醬油盛合首先前菜有近年非常人氣嘅醬油蝦、醬油帶子同埋醬油八爪魚。和牛牛舌然後到咗頭盤嘅燒和牛牛舌口感爽彈,油脂分布平均。鹽磚厚切和牛西冷然後主菜就有厚切嘅和牛西冷,肉質軟腍粉嫩,五成熟度,入口即溶,油香滿滿,配上鹽磚,簡單嘅鹽已經可以將肉味帶出。海鮮煎餅小食就叫咗脆卜卜嘅海鮮煎餅。Honey Ice cream 最後就有一個冰凍解膩嘅蜜糖雪糕。
貊炙 MAEK JEOK- 鹽磚厚切和牛西冷

醬油盛合
首先前菜有近年非常人氣嘅醬油蝦、醬油帶子同埋醬油八爪魚。

和牛牛舌
然後到咗頭盤嘅燒和牛牛舌口感爽彈,油脂分布平均。

鹽磚厚切和牛西冷

海鮮煎餅
小食就叫咗脆卜卜嘅海鮮煎餅。

Honey Ice cream
最後就有一個冰凍解膩嘅蜜糖雪糕。
上星期難得大王🤴🏻可以放𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝梗係要搵週末限定既野啦❣️我帶左佢去食燒韓牛🇰🇷依一刻你可能會諗🧐燒韓牛都要限定?係!因為會有大廚👨🏻‍🍳即席係我地面前切牛🥩所以依個套餐🍴係星期六&日晚市🌙限定你話係唔係一個好安排先?😎~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🇰🇷韓牛精割品味體驗套餐🥩TASTE OF HANWOO BUTCHERY 🇰🇷($720/位)▪韓國酒 (可𝟑揀𝟏) 米酒 • 柚子果酒 • 燒酒揀左𝐑𝐞𝐝 𝐌𝐨𝐧𝐤𝐞𝐲🐵米酒 帶少少甜味,幾清爽❤️或可以揀其他無酒精野飲,(另𝟏杯)我地揀左菠蘿梳打🍍.▪前菜 (韓式前菜)醃菜(可𝐑𝐞𝐟𝐢𝐥𝐥 : 泡菜 • 辣蘿蔔 • 菠菜 • 海帶)。另外仲有個海鮮大豆芽🥢.▪燒烤 (稀少韓牛部位 - 𝟓款)重點係大廚👨🏻‍🍳會即席切牛,更加興奮🤩店員會係旁邊介紹稀少韓牛既部位💁🏻‍♂️再會係牛肉旁放小卡仔🏷,唔洗驚唔記得邊款打邊款。🥩𝟓款分別係 : 板腱肉 • 翼板肉 • 沙巴當 • 肩胛里肌 • 特級牛小排🥩店員仲會親自幫我地燒牛🔥,由(淡到濃)順住食。幾款入面,我就最鍾意特級牛小排,油花夠,又有咬口
上星期難得大王🤴🏻可以放𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝
梗係要搵週末限定既野啦❣️我帶左佢去食燒韓牛🇰🇷
依一刻你可能會諗🧐燒韓牛都要限定?
係!因為會有大廚👨🏻‍🍳即席係我地面前切牛🥩
所以依個套餐🍴係星期六&日晚市🌙限定
你話係唔係一個好安排先?😎

▪韓國酒
(可𝟑揀𝟏) 米酒 • 柚子果酒 • 燒酒
揀左𝐑𝐞𝐝 𝐌𝐨𝐧𝐤𝐞𝐲🐵米酒 帶少少甜味,幾清爽❤️
或可以揀其他無酒精野飲,(另𝟏杯)我地揀左菠蘿梳打🍍

▪前菜 (韓式前菜)

▪燒烤 (稀少韓牛部位 - 𝟓款)

再會係牛肉旁放小卡仔🏷,唔洗驚唔記得邊款打邊款。
稀少韓牛部位 • 𝟓款

店員仲會親自幫我地燒牛🔥,由(淡到濃)順住食。
幾款入面,
我就最鍾意特級牛小排,油花夠,又有咬口🤓

大王🤴🏻就最鍾意沙巴當,油脂分佈最靚 • 最均勻,肉味濃🥩

另會有菜籃 • 蒜... & 味噌燒肉沾醬,可包住食,減低油膩感🥬
(可按個人口味🧂 調味 : 芝麻鹽 • 柚子辣醬)
▪小食
即炸🥓煙肉粗薯條 🍟

▪主食 (韓牛脂飯)
牛脂滲晒落飯到,拌勻埋生蛋汁,口感滑滑😳啖啖都滿滿牛脂油香🤤,石鍋上夠熱辣辣,食到底仲有少少飯焦🤎

甜品
蜂蜜雪糕 (加+$38)
冰凍既雪糕,配埋潤喉既蜂蜜🍯,燒烤完食真係一流🍦

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
稀少韓牛部位 • 𝟓款
2024-05-01 0 瀏覽
「貊炙」位於灣仔新鴻基中心的高級韓式料理,週未推出咗一個特別套餐「韓牛精選切割品味」主打五款高級韓牛,由韓國籍的師傅即場切割及介紹,非常精彩,真是一個視覺與味覺好好的體驗,尤其牛魔王絕對唔可以錯過😋🌟Taste of Han Woo Butchery韓牛精選切割品味套餐$ 720 Per Person ▪️是日精選韓國酒可自選店員為你推介的韓國燒酒或果酒一杯▪️韓式前菜自家醃製豆芽、菠菜、辣泡菜、辣蘿蔔、醃黃瓜▪️燒烤一次過可以品嚐五款韓牛1++稀少韓牛部位 ,非常美味和精彩🤩🤩🥩板腱肉
位於胛骨上方位置,濃厚風味,肉質帶嚼勁翼板肉位於牛肩位置,肉質軟腍多汁,牛肉風味十足🥩沙巴當位於牛肩胛部的下部,接近肋骨的部分,含有均勻緊密的霜降油花,油脂的甘甜與肉味並存🥩肩胛里肌(黃瓜條)位於肩胛肉裡接近頭部的部位,油脂比例適中,淡淡的甘甜風味🥩特級牛小排
取自前五花肉的第一至第六條肋骨,油花豐滿,肉質軟嫩及帶有口感▪️韓式小食拼盤有煙用炸薯條食,炸得香脆又可口,作為小食非常唔錯▪️主食 ~韓牛脂飯牛脂飯用鐵鍋盛載,滿滿韓牛粒,飯、牛粒、蛋黃、炸香蒽和蔥粒伴勻之後充滿牛油脂香,最驚喜就係底部嘅飯焦,香脆焦香

🌟Taste of Han Woo Butchery
韓牛精選切割品味套餐
$ 720 Per Person

▪️是日精選韓國酒
可自選店員為你推介的韓國燒酒或果酒一杯

▪️韓式前菜
自家醃製豆芽、菠菜、辣泡菜、辣蘿蔔、醃黃瓜

▪️燒烤

🥩板腱肉
位於胛骨上方位置,濃厚風味,肉質帶嚼勁
翼板肉
位於牛肩位置,肉質軟腍多汁,牛肉風味十足

🥩沙巴當

🥩肩胛里肌(黃瓜條)
位於肩胛肉裡接近頭部的部位,油脂比例適中,淡淡的甘甜風味

🥩特級牛小排

▪️韓式小食拼盤
有煙用炸薯條食,炸得香脆又可口,作為小食非常唔錯

▪️主食 ~韓牛脂飯
牛脂飯用鐵鍋盛載,滿滿韓牛粒,飯、牛粒、蛋黃、炸香蒽和蔥粒伴勻之後充滿牛油脂香,最驚喜就係底部嘅飯焦,香脆焦香,好美味

▪️甜品
蜂蜜雪糕,喜出望外的甜品,雪糕冰涼清爽又香滑,解開牛肉的油膩,蜂蜜甜恰度到好處,作為飯後甜品可謂一絕

• 蜂蜜雪糕
  • 韓牛脂飯
  • 沙巴當
灣仔嘅🌟貊炙 MAEK JEOK🌟係韓式燒肉店,供應優質嘅🇰🇷韓牛同埋熟成牛扒🥩!店員非常樂意為客人代勞💁🏻‍♀️,服務滿分,咁就唔怕自己唔識燒會嘥咗啲靚牛喇🥰!🇰🇷Taste of Hanwoo Butchery $720/位採用最高級別1++嘅韓牛精割品味體驗套餐,師傅會到席前切割肉品,睇住啲咁靚嘅韓牛油花,再加上師傅毫不吝嗇咁超厚切,真係未出發先興奮!🥩稀少韓牛部位5款板腱肉 - 肉味十分香郁,加少少鹽已經好好味!翼板肉 - 牛味出眾之餘,仲勁多肉汁!肩胛里肌 - 肉甜經細嚼後慢慢滲出嚟,風味令人愉悅!特級牛小排 - 特選最肥美嘅牛小排,油花漂亮,口感軟嫩!沙巴當 - 霜降級嘅油花,牛脂香甜而不失肉味!🥂套餐包括是日精選韓國酒,經店員介紹後,我哋揀咗呢兩杯:Red Monkey Makgeolli - 紅酵母帶出天然嘅紅色,口味溫和而且充滿米香!Citron Soju - 橘子香氣帶出清新嘅風格,好啱餐前飲!🍅韓式前菜係無限refill嘅(海鮮芽菜除外),甜甜嘅漬車厘茄、仲有香而不辣嘅泡菜,都係超開胃!🍟韓式小食拼盤煙肉拼薯條,香口又惹味!🔥韓牛脂飯以韓牛嘅牛脂作主軸,同時帶有麻油
🥩稀少韓牛部位5款
板腱肉 - 肉味十分香郁,加少少鹽已經好好味!
翼板肉 - 牛味出眾之餘,仲勁多肉汁!
肩胛里肌 - 肉甜經細嚼後慢慢滲出嚟,風味令人愉悅!
特級牛小排 - 特選最肥美嘅牛小排,油花漂亮,口感軟嫩!
沙巴當 - 霜降級嘅油花,牛脂香甜而不失肉味!
🥂套餐包括是日精選韓國酒,經店員介紹後,我哋揀咗呢兩杯:
🍅韓式前菜
🍟韓式小食拼盤
煙肉拼薯條,香口又惹味!
🔥韓牛脂飯
以韓牛嘅牛脂作主軸,同時帶有麻油香,啖啖都係韓肉嘅精華!

🐝蜂蜜雪糕 +$38
以天然蜂蜜蜂巢作調味嘅雪糕,甜味天然而且優雅,值得加購!
2024-04-27 0 瀏覽
想喺香港食到一間係韓國級數嘅燒肉,真係唔容易🥲就算價錢貴啲,或者標榜係韓國人開嘅燒肉店,但食落都唔係喺韓國嘅味道🥹唯獨《貊炙》係我食過咁多間韓燒餐廳之中,會令我覺得係物超所值,亦會想推介俾其他朋友❗️環境《貊炙》位於灣仔新鴻基中心,由會展站行過嚟就啱啱好,灣仔站出就比較遠。餐廳氣氛幾有情調,好啱同朋友慢慢邊食邊傾計💬食物鹽磚和牛西冷牛扒 $888雖然牛扒🥩嘅價錢唔算太平,但絕對對得上呢個價錢!而且仲有專人幫你燒埋,等你唔會嘥咗塊牛扒!燒完之後,店員會放舊牛扒喺個鹽磚度,可以快啲冷卻,亦可以吸收到啲鹽味🤤呢塊牛扒真係超級超級好食!佢嘅油花十足,食落去滿滿嘅牛油喺個口腔裏面打滾,而且外脆內軟,同我喺韓國食到嘅韓牛基本上冇分別❤️❤️和牛牛舌(鹽燒)$178牛舌同樣高質!食落去一啲都唔韌,好香口😍醬油盛盒 $185因為我有咗BB👶🏻,所以唔可以食,但平時我一定會食晒😂老公就平時唔食生嘢,但佢竟然會清晒!佢話啲海鮮(帆立貝、八爪魚、蝦)唔腥之餘,仲好重醬油味,好食!海鮮煎蔥餅 $168雖然呢個海鮮煎蔥餅同正宗嘅韓國煎餅有啲分別,但佢煙煙韌韌,外脆外軟,好似食緊墨魚餅咁,同樣都好唔錯😋Honey ic

食物
鹽磚和牛西冷牛扒 $888

和牛牛舌(鹽燒)$178

牛舌同樣高質!食落去一啲都唔韌,好香口😍

醬油盛盒 $185

海鮮煎蔥餅 $168

Honey ice cream $52 each

呢個雪糕亦期待咗好耐㗎啦!因為佢側邊有好多蜂蜜👅好正呀!而味道🍦就偏重奶味,幾得意😎

西柚乳酸梳打、青瓜檸檬梳打 $42 each

我真心推介《貊炙》俾大家🫶🏾大家唔使再去韓國街食啲又貴又唔多好食嘅韓燒啦😹
2024-04-24 0 瀏覽
前菜有海帶、泡菜、菠菜、芽菜同菜脯。醬油盛合蝦 帶子 八爪魚全部都好入味,少少辣好開胃。八爪魚一啲都唔韌👍🏻👍🏻鹽磚和牛西冷牛扒非常均勻嘅雪花紋!仲有原塊喜瑪拉亞鹽磚伴牛扒上,店員會幫手燒肉,佢根據客人想食嘅生熟度去燒,燒完會完塊牛扒放上鹽磚rest 3-5分鐘,剪開就食得啦。肉質非常腍,重油脂香,用食豆腐嘅牙力就咬得開。和牛牛舌都係超級軟熟嘅,店員燒得好香!海鮮煎蔥餅記住趁熱食!足料薄身,脆邊香口,配埋個醬汁一流。honey ice cream雪糕好大杯,配上一舊有咬口嘅蜂蜜,令人感覺圓滿的甜品。西柚乳酸梳打乳酸味比較重,好開胃。青瓜檸檬梳打青瓜味濃好清新,好解膩。
前菜有海帶、泡菜、菠菜、芽菜同菜脯。
蝦 帶子 八爪魚
全部都好入味,少少辣好開胃。八爪魚一啲都唔韌👍🏻👍🏻
鹽磚和牛西冷牛扒
肉質非常腍,重油脂香,用食豆腐嘅牙力就咬得開。

和牛牛舌
都係超級軟熟嘅,店員燒得好香!
海鮮煎蔥餅
記住趁熱食!足料薄身,脆邊香口,配埋個醬汁一流。
honey ice cream
雪糕好大杯,配上一舊有咬口嘅蜂蜜,令人感覺圓滿的甜品
西柚乳酸梳打
乳酸味比較重,好開胃。

青瓜檸檬梳打
青瓜味濃好清新,好解膩。
2024-04-24 0 瀏覽
去左試逢星期六日先有既韓牛精割品味體驗套餐由師傅現場即切韓牛同詳細介紹每個部位既口感🐮🇰🇷TASTE OF HANWOO BUTCHERY🌟韓國酒 有三款韓國酒可以揀包括柚子燒酒,梅子燒酒同米酒🌟韓式前菜前菜有泡菜,菠菜,豆芽同醃蘿蔔等🌟稀少韓牛部位有5款不同部位嘅韓牛1️⃣板腱肉位於胛骨上方位置肉質帶嚼勁牛味亦較濃2️⃣肩胛里肌位於肩胛肉裡接近頭部位置油脂比例適中帶甘甜香味3️⃣翼板肉位於牛肩位置肉質軟腍多汁且牛味十足4️⃣特級牛小排取自五花肉既第一至第六條肋骨油花豐腴 肉質軟嫩有嚼口5️⃣沙巴當位於牛肩胛部既下部 接近肋骨既部分油脂均勻既霜降油花🌟韓式小食拼盤煙肉薯條 🍟薯條炸得好酥脆加埋煙肉更有口感🌟韓牛脂飯用石鍋上夠哂熱辣辣牛脂香氣十足 撈埋隻蛋更滋味🌟蜂蜜雪糕最後以奶味香濃嘅🍯雪糕作結💯
去左試逢星期六日先有既
韓牛精割品味體驗套餐
由師傅現場即切韓牛
同詳細介紹每個部位既口感🐮

🇰🇷TASTE OF HANWOO BUTCHERY

🌟韓國酒
有三款韓國酒可以揀
包括柚子燒酒,梅子燒酒同米酒

🌟韓式前菜
前菜有泡菜,菠菜,豆芽同醃蘿蔔等

🌟稀少韓牛部位
有5款不同部位嘅韓牛