豬仔點心專門店

豬仔點心專門店 (已結業)

豬仔點心專門店 (已結業)
Tammylau517
唔洗加一嘅點心小店👍🏻
Tammylau517
2022-05-11
關注
呢間係粉嶺聯和墟開嘅點心店,第一次同屋企人幫襯,質素都不錯。星期日光顧,都見到好多人等位。今次叫左薑蔥牛栢葉、排骨蒸陳村粉、蜜汁叉燒腸粉、糯米卷同埋養眼紅棗糕。食物質素同酒樓嘅點心相差無幾,感覺上份量偏多。茶位每位10 蚊,值得一提係全日免加一,相對上性價比較高嘅點心店。查看更多
+ 2
質數下降咗好多
mankitkit
2022-03-24
關注
我今日叫咗燒賣,粉果,鳳爪,煎堆,炸鮮奶。燒賣煎堆粉果一般,難食過唐記少少。鳳爪有少少酸味懷疑壞咗。炸鮮奶皮厚到咩咁,啲鮮奶冇乜奶味。疫情之前食過都幾好食,今日見佢開番就買外賣,點知難食咗好多,都唔知係唔係將之前賣唔曬啲嘢拎返出嚟賣。查看更多
我今日叫foodpanda, 叫咗個帶子菜苗餃,咬咗一大啖,發現有橡筋喺裡面,打返去餐廳,聽電話嗰位先生,問我張單係咩number, 之後哦咗聲就無講嘢,完全無歉意。
2022-03-31
回覆
nanafoodiary
粉嶺即叫即蒸點心
nanafoodiary
2022-01-28
關注
環境光猛整潔,食物選擇唔算好多,但都係大眾款式,總有款啱你🤪即叫即蒸都唔洗等好耐,茶位每人$5,仲係全日免加一🤓🔸豬仔流沙奶皇包🐽 $24係黃色既豬仔🤤一咬落去,個流沙真係好流沙,要小心熱🤣味道就正常啦~🔸原隻鮑魚燒賣🦪 $30佢係面頭有鮑魚,第二層有隻蝦,之後下面燒賣都幾足料👍🏼🔸大良炸鮮奶🥛 $25炸得好脆🤤但入面鮮奶味唔夠,剩係食到甜味,一般般🥲🔸水晶蝦餃皇🦐 $28呢款最最最好食😋蝦餃大大粒,蝦肉爽口彈牙,皮薄餡靚!🔸滋味長春卷🍡 $23脆卜卜,入面滿滿蝦肉,伴碟仲有沙律醬可以沾黎食,又夾又好食😋🔸蜜汁叉燒腸粉🥢 $22腸粉係即拉,果然皮薄夠滑🤤入面叉燒足料,而且預先切開左,夠晒方便,味道就正常啦~整體而言,味道正常,最出色係水晶蝦餃王🤤每款都夠晒足料,價錢又合理,性價比唔錯呀😍~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🔍 推薦指數: 7.5/10查看更多
+ 2
混血小妹
豬仔造型流沙包
混血小妹
2022-01-22
關注
全日免加一茶位$5豬仔流沙奶皇包堅係流嘅 係流沙個流😂但流心煎堆就無流心效果芝麻餡排骨蒸陳村粉唔夠滑同薄 啲排骨蒸得好好 一D都唔硬帶子菜苗餃餡料幾飽滿店員服務態度幾好查看更多
天鯨吞天
好食又抵食既點心!!!
天鯨吞天
2021-10-08
關注
有日係OPENRICE搵有咩餐廳食果陣就見到有間新開既點心店~ 於是就抱住嘗"新"既心態去食下,結果第一次食完係絕對會再次去食!!!今次就係第2次去食啦~座位方面係類似茶記座位,算係闊同坐得舒服。然後野食方面今次叫左4樣野食。1.帶子菜苗餃望落張相都睇到粒餃係幾咁肥大,相對地餃皮算係薄,然後佢入面嘅餡料份量係超多!2.酥炸韭菜餃同時都係佢煎炸嘢入面選咗一樣野,試完結果比想像中好,食落去唔覺得太多油,然後佢個外層唔算厚同時亦好脆,冇炸嘢嘅油膩感之餘入面嘅韭菜份量多!3.香茜牛肉腸當然食點心腸粉亦都係一個不可缺少嘅一環,第一次食佢啲腸粉嗰陣其實比佢外面果層腸粉皮嚇親,因為太滑!!!完全係一種驚喜!!!算係我食過咁多種腸粉入面最滑完全唔黏嘴既一次,上次仲再加單叫多一碟!當時果碟係我心目中既第一名!!!所以今次都一定再叫佢,但坦白講今次比上次既印像中已經冇咁滑有少少黏,另外食腸粉最驚佢餡少皮多變都冇咩味咁,但佢呢度嘅餡料同一時間都畀到好多,所以係一個滑嘅腸粉皮襯托底下入邊嘅芫茜味出曬嚟然之後再加啲牛肉味!呢個配搭緊的就係絕配呀!!!!!非常推薦~~~4.手工燒賣佢呢間舖頭比我嘅感覺係用料非常之多+極度大方,因為唔知佢menu上面嗰個手工燒賣究竟係乜嘢所以就抱住個嘗新既心態叫咗啦,圖入面亦都望到其實佢淨係得啲肉啦,冇菇係入面,係好食嘅但係對比其他黎講反而就有少少落差相對地較為一般~最後補一句,茶位都係5$ 仲要冇加1,絕對係好食抵食,平又高質既一間小店呀!!!查看更多
+ 1
ThreeBottleOfSalt
新鮮即製點心
ThreeBottleOfSalt
2021-09-01
關注
見到呢間新開嘅點心專門店,出面貼咗Menu,價錢合理,賣相都吸引,所以就入去幫襯啦!連埋茶位兩個人,七樣嘢,都係$187,超級抵!帶子腸粉王~由於本身非常鍾意食腸粉,見到呢一個item真係心心眼,佢真材實料,大大粒帶子喺裏面,而且即拉嘅腸粉非常幼滑!叉燒腸粉~見佢整得咁好食,立即encore個平民啲嘅叉燒腸粉,同樣非常足料!雞扎~個人喜好要將佢拆開,再續樣食,每一樣食材都食得出係非常新鮮!鮮竹卷~上湯較為清淡,冇搶去鮮竹卷嘅香味!帶子菜苗餃~個皮搓得好靚,一啲都唔黏紙,而且尺寸都幾大,好抵食!王牌雪山包~個包係實淨型,絕對食得飽!而且皮薄餡多,雪山個甜味唔會過甜,恰到好處!惹味蓮藕餅~坊間嘅蓮藕餅,多數都係切碎蓮藕再搓成肉餅,呢度係用特別嘅方法去製作及烹調,口感亦都與眾不同,值得推介!查看更多
+ 8
滋味遊記
聯和墟點心 CP值極高
滋味遊記
2021-08-30
關注
這家點心店靜悄悄地在粉嶺開業,看到他們的價格定得很謙虛,當然要帶家人來試試他的的手勢環境:一般點心專門店的樣子,燈火通明,$5的茶錢合理服務:很正常,比酒樓的還更好一點水晶蝦餃皇$28非常飽滿,蝦肉爽彈,細數一下每件都有4,5隻蝦,這價格來說CP值非常高金錢肚$32少說也有十塊,份量超充足,肉質軟稔,而且還有甜蘿蔔舖底,不俗排骨蒸陳村粉$28大份量的陳村粉,排骨也多,而且完全不帶羶味,幾乎等於半份的炒河了,不俗鹹魚肉餅飯$26不用下太多豉油,鹹魚已吊出味道,加上入口即溶的肉餅,不會滿口粉,不俗了牛柏葉$28煙韌多件數,同樣不錯鹹水角$18水準正常,上桌時熱騰騰,好的是它非常便宜!查看更多
+ 5
Maggie and Kitty
好有心的一間小店
Maggie and Kitty
2021-08-14
關注
愛吃的我,日日咁食,所以有時間我都會去做吓運動💪今日去郊外行山遠足做運動,好彩昨天晚上下了一晚雨,今天早上有點陽光但又不太熱,反而天氣涼了一點比烈日當空行得更舒服,行完又有D肚餓,行到聯和墟附近有間食點心,反正行完山都好口喝,飲茶就啱曬,可以補充反行山時流失了的大量水份😝😝😝呢一刻真係好肚餓,所以一條友都叫咗幾款點心食填肚😅—————————-見到點心紙有必吃款式點心,咁就揀了其中幾款、鮑魚燒賣….鮑魚…我至愛😍😍😍—————————-1️⃣原隻鮑魚燒賣:鮑魚🦪係我至愛,又豈能不吃,仲要足料到呢!隨了面頭是原隻鮑魚,第二層又是原隻🦐蝦、入面豬肉爽口彈牙,好滿足的鮑魚燒賣🥰—————————2️⃣帶子腸粉皇:皮薄餡靚,皮薄夠滑,入面足料的多粒帶子,配料脆肉瓜,真係好有驚喜又足料的帶子腸粉皇👍👍👍👍👍—————————3️⃣大良炸鮮奶🥛:炸得好出色,皮脆內滑的鮮奶,又是甜品控的我必吃的一個點心🥧👍👍👍👍—————————4️⃣香芒布丁🍮:款款點心都咁足料,滿滿的芒果🥭肉,布甸的質感做得相當恰當,足料又足料,又不會太甜,味道剛剛好😋———————5️⃣豬仔椰汁糕🐷:呢到個老闆非常客氣,見我咁鍾意影相,仲送咗一碟豬仔椰汁糕🐷比我食,好可愛的小豬🐷,椰汁🥥味香,又夠滑溜👍————————🐷郊外遠足後的大滿足✌️👍😋食..拍…寫已經成為我生活中的一部份鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰—————————- 查看更多
+ 8
Gogoeat6
鮑魚燒買最好食
Gogoeat6
2021-08-07
關注
夜晚唔知食咩求其入左呢間野食,食下點心無咁熱氣。❤️🥰❤️🥰❤️🥰❤️四個人可以試多款,食左好多點心,唔詳細放相,因為味道都可以,價錢方面比酒樓貴。😆😆我只post 最好味既原隻鮑魚燒賣女真心覺得好食,好抵,唔止有鮑魚係面,仲有兩至三隻蝦,又爽又熱,呢樣全店最好食既點心,所以其他我唔post~~~😁😁查看更多
mabel90189
聯和墟點心首選
mabel90189
2021-08-03
關注
想食點心,唔一定去酒樓先有得食,聯和墟新開了一間點心專門店。餐牌有四十多款點心選擇,款式夠多,可以滿足到我點心隱,而且全日不設加一服務費,每位茶位只係$5,價錢合理。點心即叫即蒸,製作需時15分鐘以上原隻飽魚燒賣($30)每粒燒賣口感扎實,加上原隻飽魚,更多了鹹香鮮味。水晶蝦餃皇($28)大大粒,皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙。薑蔥栢葉($28)牛栢葉好入味,牛栢葉好爽口,一D都唔韌,底下仲有好多粒粒蘿蔔,鮮甜無渣。鮮蝦炸雲吞($20)鮮蝦炸雲吞炸到脆卜卜,中間大大粒蝦肉,沾上酸辣醬更好味。滋味長春卷($23)有3條,都幾長下,春卷依然炸到脆卜卜,不油膩,另可沾上沙律醬一齊食。清心桂花糕($16)桂花糕好清香,不算太甜,適合大人小朋友食。查看更多
+ 6
Desiree_yummy
粉嶺必食點心專門店
Desiree_yummy
2021-08-01
關注
新開張果日見到勁多花牌😆,今日終於黎食豬仔點心專門店🤭,食完之後,決定唔洗再去附近嘅酒樓飲茶啦🤗!裝修似茶餐廳,光猛又整潔,點心選擇夠多,即叫即蒸都好快就上枱👍🏻。兩個人嗌咗8個點心,勁飽😂,計埋每位$5茶位,只係$216,性價比高😉![芥辣長春卷]有驚喜,脆卜卜春卷,滿滿蝦肉,暗藏淡淡芥辣,唔會搶走蝦味,但又夠刺激🤩。第一次食[酥炸韭菜餃],外脆內嫩,韭菜多汁,蝦肉彈牙,口感豐富🤤!其他地方未見過,下次一定會再嗌!飲茶梗係一定有[水晶蝦餃皇]、[帶子菜苗餃],欣賞師傅手工,水晶皮夠薄,但唔會好易穿👍🏻,兩款餃都好足料,包到好飽滿,啖啖餸😃![薑蔥牛栢葉]都好惹味,少少辣椒🌶️,多薑蔥,牛栢葉爽口,仲有索晒汁嘅白蘿蔔😍![情懷四寶雞扎]好大隻,入面嘅"棉花"吸收晒湯汁,加上用無骨滑雞件,食得好滿足。咁近我屋企,下次一定會同屋企人再去食😍。查看更多
+ 7
為食BB妹
夜茶首選
為食BB妹
2021-07-24
關注
最近新開左一間點心專門店,坊間有好多都係做外賣,但係佢係堂食為主嘅!始終點心要熱辣辣先好食!仲要無加一,價錢亦都好公道,開到夜晚10點!寫到明即叫即蒸,等耐啲都唔介意!叉燒腸~自己加豉油,多少隨意,另外,即拉果然係唔同啲,估唔到個皮可以咁滑,叉燒亦都足料!滋味長春卷~長春卷外脆內彈牙,餡料應該係用蝦造成,配埋沙律醬,非常夾呀!王牌雪山包~餡料非常充足,麵包軟熟嘅口感,加埋雪山皮嘅香甜,一流!香煎蘿蔔糕~坊間都會係煎下就算,但係呢度完全對得住佢「香煎」嘅字眼!大良炸鮮奶~外脆內嫩滑,而且非常香甜,肯定係即炸嘅!非常好味!芒果布丁、豬仔椰汁糕~甜品方面都有好多種選擇,當中芒果布丁嘅芒果唔酸真係一大樂事!椰汁糕口感亦都很特別,比起坊間係有咬口啲,唔係嘅削既!好味道😍查看更多
+ 6
一姨姨
粉嶺小區家庭食店
一姨姨
2021-07-23
關注
今日放假,行過見到有位就入去食早餐。環境整潔,餐具也不會「油膩膩」的,非常好。即拉叉燒腸,腸粉好滑,薄薄的,半透明,非常吸引,叉燒不會乾乾的,桌面上的豉油是甜豉油,不是劣質腥鹹味。手工燒賣,名符其實,肉不是絞肉,是切粒,還有蝦粒,有好香香菇味,燒賣皮不會濕濕的,即是不會過份蒸或蒸過久。豬仔流沙奶皇包,傳個包底有獨立蒸紙,不像是一大包買回來,應該是小店自家整的。味道甜度適中不會像其他點心店的超過甜。鹹水角,即炸,皮脆,肉不會鹹,也不會有重黑胡椒味。查看更多
glo55555
CP值超高👍🏻既飲茶🫖
glo55555
2021-07-22
關注
👭🏻2個人飲茶🫖 叫左7款點心 已經飽到🤰🏻埋單每人$8x (茶介都係$5位咋)好抵食呀😋加上係即叫即蒸 碟碟上到枱都仲熱辣辣🔥最抵讚👍🏻食到飽飽🤰🏻先發現無叫到🐷豬仔流沙奶皇包 呀~~~😫(最想食😣)🌟王牌雪山包👍🏻 $𝟸𝟻一睇個名👉🏻王牌👈🏻 就知無得輸啦上到枱熱辣辣新鮮 真心推介俾鍾意食雪山叉燒包既你❤️🥟帶子菜苗餃 $𝟸𝟾出面好少見皮薄!餡夠鮮 好菜苗呀🥬🐂薑蔥牛栢葉 $𝟸𝟾選擇左用薑蔥去配牛栢葉充分保留到牛栢葉既鮮味 好味🦐鮮蝦炸雲呑 $𝟸𝟶夠脆!好味!佢用酸辣醬上(我都係鍾意平日酒樓用開既甜酸汁配炸雲呑😜)🥛大良炸牛奶👍🏻 $𝟸𝟻呢個我最欣賞 最有驚喜❤️一炸完即上枱 好新鮮皮好脆 奶味好夠🥛🌼清心桂花糕 $𝟷𝟼好清甜 好好食甜度適中 忍唔住買多份拎走🙈款式唔算係超多但都係大眾款式實有幾款岩你食😋價錢都算合理 真心推介❗️仲有好多推介點心👍🏻都好想食😩所以話 飲茶🫖幾時都係愈多人飲愈好😋📍豬仔點心專門店 (粉嶺)粉嶺聯安街25-43號美輪大樓地下5號舖⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯查看更多
王牌雪山包
帶子菜苗餃
薑蔥牛栢葉
鮮蝦炸雲呑
大良炸鮮奶
清心桂花糕
60kg火星人
大良炸鮮奶,食完會大嗌
60kg火星人
2021-07-21
關注
呢間係粉嶺新開嘅點心專門店😜點心一律20蚊左右,價錢大眾化,而且座位好闊落,坐得幾舒服😙點心全部即叫即蒸,送到上餐枱仲係熱辣辣😋特別想推薦$25嘅大良炸鮮奶,CP值超高,皮脆內軟鮮奶味又突出,絕對唔係死甜👍🏻鮮蝦炸雲呑都好正,入口超脆又唔油膩,鮮蝦彈牙😋試完個清心桂花糕仲買多客返屋企同家人品嚐😬$16蚊有3件超抵👍🏻帶子菜苗餃$28十分足料飽滿,個皮又夠煙韌👍🏻薑蔥牛栢葉夠味又爽口,王牌雪山包$25有3個,入面嘅叉燒餡都是滿滿的😋查看更多
炸鮮奶
炸雲吞