2021-04-25 0 瀏覽
星期日中午,去咗Gogo mall象泰,叫咗個56蚊午餐,黃咖哩牛筋腩配白飯,牛腩份量正常,但偏瘦偏硬,無咁上下牙力都咬唔爛,然後個白飯出曬事,又乾又硬,仲要凍嘅,明顯結曬一塊塊咁,食到最後幾啖,無曬咖哩汁撈,真係食唔落。食到中途後面果枱有食客又係叫左白飯,都係聽到佢地話個飯凍,最後佢地叫人換個碟飯。今餐真係我食過最差嘅白飯,跟餐加18蚊叫左杯芒果沙冰,ok嘅,不過個主食真係太差,太令人失望,總之無下次。

2021-04-25
2021-04-12 135 瀏覽
炭燒豬頸肉幾得意 有個爐仔一齊上爉燭仔係下面熱住啲豬頸肉 食既時候微溫豬頸肉唔會硬都唔肥馬拉盞炒通菜 份量唔少 少少辣 炒得幾香 唔錯雞絲炒金邊粉好大碟 好中意食泰式金邊粉酸甜味好正 雞絲足料 夠曬多粉既質感唔錯 唔會好乾好硬珍多冰真係好多冰 唔會太甜都唔差嘅不過因為太多冰 餐都未食完就飲完-💭第二次食啦 之前食另一間都覺得唔錯價錢算幾合理 可以繼續食
炭燒豬頸肉

不過因為太多冰 餐都未食完就飲完
💭第二次食啦 之前食另一間都覺得唔錯
價錢算幾合理 可以繼續食
2021-03-30 102 瀏覽
💬 味道唔錯,性價比高嘅泰菜餐廳👍🏻 $238 2人餐3個餸,加冬蔭公湯$68~生菜包豬肉同明爐魚都相當唔錯,個人重口味覺得可以再加多啲酸辣😝 冬蔭公好濃味,不過配菜比較少,但$68算係咁!.黃咖哩面包軟殼蟹就勸大家唔好嗌喇🙃 個咖哩唔係泰式咖哩嗰種味同口感,而係creamy順滑又比較清淡嘅咖哩... 見到好多枱有嗌菠蘿炒飯同椰汁糕,有機會下次都想試吓!

2021-03-28
2021-03-29 208 瀏覽
好耐都無食過泰國野... 見到附近有得食! 於是就試下呢間啦! 冬蔭公係值得飲的! 起碼個味道係對版的! 其實佢開响個 Food Court裡面, 我對佢的期望都唔係好大. 預左都唔會好得去邊.... 但個冬蔭公係有驚喜的! 再黎都要讚下個生蝦, 個擺盆都算好有誠意吧! 再加上個新鮮同味道... 都好過好多泰菜, 因為大多用的蝦都係好細隻, 食落無咬口. 佢收 $88 有6隻,  咬落啲肉一般厚肉.... 算對得起消費者!  絕對食得過.... 黎到個明爐燒烏頭, 味道係完全無問題... 不過食材就好一般! 個魚肚裡面都未完全洗乾淨. 魚的肉質都係好淋... 只能講有形而無實. 如果佢肯買好少少的材料回來. 用番呢個整法! 食落已經係二回事.... 希望佢可以改進!仲有個咖哩軟殼蟹, 呢個仲要話係招牌, 我就真係真心覺得係 ... 個 麵包 本身唔知係咪放左好耐! 個包殼係好硬! 個咖哩汁我相信佢仲要啲時間改良, 因為而家呢個汁我上枱果時已經係 到一個點! 即係去到一個 狀... 完全唔合格! 可能佢話係招牌, 我對佢的期望亦高左啲! 食落佢個雪藏軟殼蟹, 我唔知係咪再用萬年油再

仲有個咖哩軟殼蟹, 呢個仲要話係招牌, 我就真係真心覺得係 [伏] ... 個 麵包 本身唔知係咪放左好耐! 個包殼係好硬! 個咖哩汁我相信佢仲要啲時間改良, 因為而家呢個汁我上枱果時已經係 [傑] 到一個點! 即係去到一個 [糊] 狀... 完全唔合格! 可能佢話係招牌, 我對佢的期望亦高左啲! 食落佢個雪藏軟殼蟹, 我唔知係咪再用萬年油再加上厚厚的粉去炸... 吸晒啲油益味! 真係唔知係咪我唔好彩! 所以我完全覺得係失敗.... 唔建議食!

啤酒 $28 - 330ml 本身亦都定價太貴了! 食泰菜本身想飲下啤酒... 但呢個定價如果個720ml 我會接受... 但係330ml  ... 大家可以自己諗了
泰式明爐烏頭
冬蔭公海鮮湯
  • 冬蔭公
  • 生蝦
2021-02-28 423 瀏覽
這是雅都foodcourt入面的泰國餐館。是以前屯門皇宮執了,大裝修後,轉變成現在的美食廣場,應該唔覺唔覺已經開了4年了。在app 訂位,有5折,超扺食。半隻海南雞,跟油飯 $98食了1隻雞中翼,才記得影相。雞脾和翼,肉嫰滑。跟一碗好大碗的油飯,軟硬適中。還跟一小碟辣醬,和海南雞好配合。馬拉豬頸肉通菜$76煲仔上的通菜好多,熱辣辣,通菜新鮮爽脆,馬拉味道好香,唔會過咸,很好。月亮蝦餅$88好脆,蝦餅有啲馬蹄,點泰式甜酸醬,好食app 有半價, 原價加一,合共$157. 好扺
在app 訂位,有5折,超扺食。

半隻海南雞,跟油飯 $98

馬拉豬頸肉通菜$76

月亮蝦餅$88
好脆,蝦餅有啲馬蹄,點泰式甜酸醬,好食

app 有半價, 原價加一,合共$157. 好扺

2021-02-13 443 瀏覽
無意中發現既泰國餐廳,座位闊落,空間好大。一入去先量體溫,然後被安排座位。環境唔錯,播住泰文抒情歌,坐得舒服,睇左餐牌。個下午茶餐係抵食。於是試左粉麵,都係$38跟熱飲。冬陰功海鮮金邊粉係最抵食,入邊有蝦、青口、菇、番茄。份量唔細,食完好飽。湯底微辣,又酸甜,好開胃!馬拉喇沙米粉同樣多料,有半隻蛋、豆卜、蟹柳、菇、青口....湯底重椰味。兩款都重口味,濃味而不會食完太口渴。另外一款泰式船民湯河,有菜、蘿蔔、牛腩、芽菜、丸,河粉滑口,出乎意料之外一碗份量好多。除左湯麵,雞柳炒金邊粉,酸酸甜甜的,有青檸酸汁配花生碎,香口,配料還有韭菜、芽菜、蛋花、雞肉,都幾好食。呢間既茶餐 價錢係比其他泰菜平好多,係好抵食。選擇都多。不過亦有些係一般般。馬拉盞豬頸肉炒烏冬$56,食不出馬拉盞味,係普通茶餐廳既港式燒汁炒烏冬,食完麻麻,偏鹹,重油。加$18小食,雖說流心青咖哩蝦球,食落係 熱亦脆。不過賣點係流心青咖哩,就並不是以為既熔岩爆漿咁。而是有些內餡而已。可以話係普通蝦餅比較貼切。青咖哩雞+蒜蓉包$48,一般般。雞肉鞋口,唔滑。咖哩OK,蒜蓉包蒜蓉味唔夠香,可能預點青咖哩而無特別重蒜味,整體普通。+
無意中發現既泰國餐廳,座位闊落,空間好大。
一入去先量體溫,然後被安排座位。

環境唔錯,播住泰文抒情歌,坐得舒服,睇左餐牌。
個下午茶餐係抵食。

於是試左粉麵,都係$38跟熱飲。

冬陰功海鮮金邊粉係最抵食,入邊有蝦、青口、菇、番茄。
份量唔細,食完好飽。湯底微辣,又酸甜,
好開胃!

兩款都重口味,濃味而不會食完太口渴。

一碗份量好多。

都幾好食。

呢間既茶餐 價錢係比其他泰菜平好多,係好抵食。
選擇都多。不過亦有些
係一般般。

加$18小食,
可以話係普通蝦餅比較貼切。

青咖哩雞+蒜蓉包$48,一般般。雞肉鞋口,唔滑。咖哩OK,
蒜蓉包蒜蓉味唔夠香,可能預點青咖哩而無特別重蒜味,
整體普通。

+$18芝士芒果沙冰,+$13泰式奶茶,兩杯都唔錯、不會過甜。跟餐係抵飲的

海南雞油飯$58,雞算滑,
點個醬好好食,菜都軟嫩無渣。無骨酸辣鳳爪最好食,
爽口!午餐+$18,係幾抵。

值得一讚係,
上菜都熱辣辣,無論野食定野飲,有時落單後需要等一陣子亦不是無道理。另外店員都幾友善
。坐既空間舒適。
2021-01-11
  • 冬陰功海鮮金邊粉
  • 酸辣鳳爪沙律
2020-12-12 495 瀏覽
其實好耐好耐沒有遊屯門,乘西鐵就直接到屯門站,行完V City, 過來 雅都 行下,只需要步行5 分鐘就到,原來已經變晒,在 新開的食街內,有很多食肆,試了此間 泰菜 感覺喜出望外,餐廳地方不大,入口還很細窄,但店內都算多座位,兩人套餐唔貴,有很多款式 可供選擇, 兩人套餐從中選3樣,2百零蚊,點了咖哩炸軟殼蟹麵包,海南雞半隻,椰菜仔豬頸肉,尤其要讚 海南雞必須試,肉滑,好好味,三個菜都煮得很好及美味,(2020年11月7號)。
(2020年11月7號)。
黃咖哩軟殼蟹麵包
椰菜仔豬頸肉
2020-11-07
黃咖哩軟殼蟹麵包
椰菜仔豬頸肉
  • 招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹
2020-10-25 431 瀏覽
又話廿分鐘有得拎,等左三倍時間都未有!啲嘢見佢放晒出又冇人執,生蝦刺身都係咁放喎,咁...你話啦一路追,只係話好多單好多單,咁點解炒飯同炒麵又相差成個鐘先出嚟下次唔會再幫襯
下次唔會再幫襯
外賣自取
2020-10-16 438 瀏覽
Happy Friday 同朋友去左呢間食野 3個叫左6人餐食左8樣野+3杯野飲都係600零蚊 平均200幾一個,先講價錢方面都算叫做抵食...至於質素方面不過不失,自己平時都成日食泰國菜所以呢間又唔係話特別好好食 如果唔高要求 性價比方面真係抵食。

2020-10-14 311 瀏覽
突然同同事嚟屯門做嘢 想食泰國菜小曼谷又太遠所以黎左呢間象泰1. 小食拼盤外型唔錯 雞翼太乾 蝦餅唔太脆口串燒明顯不是現成燒 有d乾 沙嗲汁有花生味 但差點咸度2. 蛋包金邊粉有點酸 味道一般般3. 招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹黃咖哩好味香味夠 面包可以脆dTotal:$238 飲品另計都算Okay泰國菜 唔算有驚喜
突然同同事嚟屯門做嘢 想食泰國菜

蛋包金邊粉
2020-10-14
  • 招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹
2020-10-02 1597 瀏覽
今天是中秋假期的第一天,本身我和家人想在 V City 吃午餐的,可惜由於太多人等位了,所以我們便轉移來到旁邊新墟的雅都商場內吃飯,剛巧看見這間泰國餐廳的午餐價錢非常「貼地」,於是我們立即二話不說便來嚐試一下了No.1【泰式鮮炒金邊粉】$56大多數泰國餐廳的金邊粉都是以雞肉作為配料,但這裡竟然是採用鮮蝦,鮮蝦除了十分脆嫩爽口,柔軟嫩滑外,肉質更非常彈牙和緊緻,小口品嚐的時候,鮮甜無比的蝦汁更迴轉在口中,香甜可口,肉汁四溢,口感細膩而綿延,讓人齒頰生香, 吮指回味另外由於火候控制得剛剛好,所以金邊粉入口彈牙之餘時亦相當有嚼勁,口感煙煙韌韌,最後再配上酸酸甜甜的醬汁,味道立即變得堪稱一絕!鮮蝦,金邊粉和醬汁混合後的濃濃氣息迴旋在口中,甜甜的,香香的,香甜軟糯,餘韻悠長,讓人食髓知味,念念不忘No.2【招牌泰式無骨海南雞配油飯(可轉白飯)】$58自從品嚐過「Grill ขุนทอง」和「Bugis@叻沙・海南雞飯」的海南雞後,我便開始漸漸愛上了海南雞飯,所以我今次又點一份來嚐試一下雖然這份海南雞大部份都是採用雞胸的位置,但是勝在份量十分多,而且肉質亦算鮮美多汁,嫩滑可口,細嚼慢嚥的時候,淡淡的

No.1【泰式鮮炒金邊粉】$56

No.2【招牌泰式無骨海南雞配油飯(可轉白飯)】$58

招牌泰式無骨海南雞配油飯(可轉白飯)
雖然這份海南雞大部份都是採用雞胸的位置,但是勝在份量十分多,而且肉質亦算鮮美多汁,嫩滑可口,細嚼慢嚥的時候,淡淡的雞肉氣息迴旋在口中,芳香四溢,香飄十里,美味得讓人陶醉其中,難以忘懷

No.3【香茅魚餅】$18
香茅魚餅
雖然魚餅是即叫即煎,但是它不單止缺乏了外脆內軟的質感,同時亦欠缺了魚肉的鮮甜味,最重要是它的口感實在太油膩,我們吃了幾口之後肚子已經很漲和飽,撐腸拄腹,飽飽滯滯,根本不想再繼續吃了

香茅魚餅
No.4【熱檸水】套餐包括
熱檸水
由於檸檬的質素都算不錯,所以並沒有苦澀或者酸溜溜的味道,最適合用來解渴了,特別是現在天氣開始轉涼,都是時候開始喝一些熱飲來養生滋補一下

熱檸水
價錢方面,泰式鮮炒金邊粉 $56,海南雞配油飯 $58,香茅魚餅跟餐加配 $18,熱飲跟餐免費,而且餐廳亦不設加一服務費,最後兩人總共 $132,都算是便宜的泰式午餐

總結來說,我經常忽略了 V City旁邊的雅都商場,沒想到這裡竟然有一間隱世泰國餐廳,不單止食物十分誘人美味,價錢更非常便宜,性價比相當高,非常值得大家過來嚐試一下
2020-10-01
2020-09-10 388 瀏覽
今日去左屯門的朋友屋企玩,佢話俾我哋知附近有個翻新嘅商場入邊有好多食肆,咁我哋就決定搵吓有咩好嘢食先。一去到商場就好似food court咁,有好多唔同嘅選擇,正當我地返緊食咩嘅時候,行到最尾就見到有間裝修都幾精緻嘅泰國餐廳,叫做“象泰”,咁就試呢間啦。我哋兩個人叫咗三道菜式。泰式生蝦生蝦係必食嘅泰國菜,一隻一個杯裝住幾特別。有兩款泰式醬汁,生蝦非常新鮮又大隻,啖啖肉。原隻椰青海鮮焗飯一嚟到已經聞到有好香濃嘅椰漿味,而且有好多海鮮,有蝦,蜆肉,青口,仲有魷魚。海鮮唔止面頭有,食到中間仲有蜆肉同魷魚,非常足料。焗黃咖喱麵包軟殼蟹軟殼蟹即叫即炸,非常香口,麵包非常軟熟。黃咖喱除咗點印度薄餅好味之外,點麵包都非常美味。百香芒芒估唔到泰國餐廳都追得上潮流,推出左芝士系列嘅飲品,即刻點返杯百香芒芒先。芝士有鹹香味,而且芒果好甜,有果肉,非常驚喜。

我哋兩個人叫咗三道菜式。

泰式生蝦

原隻椰青海鮮焗飯

焗黃咖喱麵包軟殼蟹

百香芒芒
2020-08-31 413 瀏覽
今天跟我漂亮的細姨一起吃晚餐。由於他家住在屯門,所以特意選這家泰國店吃晚飯。限聚令解除後夜晚堂食開始多人。應該有一半爆滿。點了泰式鳳爪,豬頸肉飛天通菜,咖哩牛腩煲,泰式汁蒸鱸魚和芒果糯米飯。泰式鳳爪味道最好,辣味適中而且鳳爪多肉實在是吃泰國菜的首選。豬頸肉飛天通菜也不錯。味道中上還可以。但其他三道菜真的很失望。咖哩牛腩煲的咖哩太糊了,很少吃那麼糊的咖喱。蒸鱸魚的魚肉不新鮮,魚肉鮮味欠逢。芒果糯米飯的糯米太實。雖然價錢不貴,但肯定不會再來。

豬頸肉飛天通菜也不錯。味道中上還可以。

2020-08-30
2020-08-20 256 瀏覽
最近好想食泰國野,疫情嚴重都係避免堂食,還是叫外賣最好,咁岩係戶戶送見到呢間泰國菜,咁就試一試,今次叫左個泰式海鮮炒金邊粉,望落賣相唔錯,份量都ok多,味道都算係幾正宗,不過有啲海鮮洗得唔係好乾淨,食落去有沙所以都算不過不失吧。
所以都算不過不失吧。
外賣送餐
2020-08-18 1177 瀏覽
今餐係foodpanada訂購外賣自取,有6折優惠上個禮拜有五折,諗住今個禮拜先食,點知已經調整到六折,賺少咗啦二人餐$288 (可選3款主菜)要左月亮蝦餅、軟殼蟹包、象泰小食拼盤(小)另外買左芒果芝士沙冰$41 及 香葱蒜蓉包$48合計$377 折扣後$226.20今餐有齊我鍾意嘅食材:蝦、軟殼蟹、蒜蓉、芒果、雞翼全部都係我最愛的食材月亮蝦餅果然係招牌菜,人人都會食,真係唔錯,蝦膠打得唔錯,好爽,調味又啱啱好。招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹軟殼蟹有四件,黃咖喱味比想像中好味道,麵包除咗中間比較軟熟之外,外面都係偏硬。象泰小食拼盤(小)有4款小食:蝦餅2件、春卷2條、豬肉1串、雞肉一串及雞中翼兩隻,春卷及蝦餅唔錯,豬肉串、雞肉串及雞中翼都係偏乾偏硬,附上的沙嗲汁味道不錯。香葱蒜蓉包好靚嘅顏色,但係好睇唔好食,蒜蓉牛油味不太出,麵包都係屬於偏硬,只係中間部份較軟。芒果芝士沙冰幾好味,有機會都會飲多次。因為佢外賣自取關係,出爐後一個小時才進食,可能因為咁樣,所以食物質素下降左,堂食當然一定會好好多。
今餐係foodpanada訂購外賣自取,有6折優惠

二人餐$288 (可選3款主菜)
要左月亮蝦餅、軟殼蟹包、象泰小食拼盤(小)
另外買左芒果芝士沙冰$41 及 香葱蒜蓉包$48
合計$377 折扣後$226.20

今餐有齊我鍾意嘅食材:蝦、軟殼蟹、蒜蓉、芒果、雞翼
全部都係我最愛的食材

招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹

象泰小食拼盤(小)
泰式拼盤

香葱蒜蓉包
香葱蒜蓉包

芒果芝士沙冰
幾好味,有機會都會飲多次。

2020-08-18
外賣自取
$113.1 (晚餐)
  • 黃咖喱
  • 百香芒芒