2024-09-02 175 瀏覽
豐鮪地址:銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖今次我要同大家分享嘅CP值好高嘅吞拿魚專門店😍夢之丼(大拖羅; 中拖羅; 赤身; 迷你魚蓉燒賣) 🍣 $168呢份丼飯真係夢幻般嘅組合😚,每一口都充滿著鮮美滋味!大中拖羅嘅鮮甜配上赤身嘅鮮嫩🤣,再加上迷你魚蓉燒賣嘅鮮味,絕對係一個讓人回味的絕佳選擇😎!帶子肉餅飯🍣$148這碗飯結合了新鮮的藍鰭魚和北海道帶子😍,每一口都散發著濃郁的海鮮香氣!帶子肉餅的口感鮮嫩多汁,搭配上飯粒入口即化😌,絕對是吞拿魚同帶子愛好者的最愛🤣極上拖羅配柚子燒賣🥙55這份絕佳的搭配絕對會讓你驚艷🤪!新鮮的拖羅配上柚子燒賣,清新中帶點柑橘風味,口感絕佳😎!真係好新奇有趣呀😙海膽極上拖羅燒賣🥙$42呢款海膽燒賣絕對係海鮮愛好者嘅最愛!每一個燒賣都包裹住豐富鮮美嘅海膽😚,帶有濃厚嘅海洋風味同滑膩口感😏。一口咬落去,海膽嘅濃郁鮮甜立刻在口腔中散開,給你一種無法言喻嘅美味享受!🌊😋#nicefoodie銅鑼灣-—————#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #h
豐鮪
地址:銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖

今次我要同大家分享嘅CP值好高嘅吞拿魚專門店😍

帶子肉餅飯🍣$148

極上拖羅配柚子燒賣🥙55

海膽極上拖羅燒賣🥙$42

#nicefoodie銅鑼灣

-—————
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #旺角美食 #美食 #銅鑼灣美食 #打卡 #銅鑼灣 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #日菜 #日餐
「原來赤身都可以好好食?」我超鍾意呑拿魚,特別係拖羅發燒友,喺香港搵到一間藍鯨吞拿魚專門店,店家直接從魚場攞貨,確保新鮮,絕對可以滿足到我喪食拖羅嘅慾望,呢度裝修充滿日系風格,連燈都係魚型態,好可愛!(๑´ㅂ`๑)✨主打中嘅王牌💖夢之丼 DREAM DONBURI $168大拖羅1切 ·中拖羅3切·赤身3切·迷你魚蓉燒賣定食已經包咗沙律茶碗蒸同麵豉湯,沙律魚以柚子醋調味好開胃,茶碗蒸入口香滑,入面有日式香滑蟹柳!一個丼飯入面有齊4款不同呑拿魚腩部分,大拖羅入口即化,油脂分佈極高,絕對唔會令你失望,原材料新鮮,刀工一流,每一片吞拿魚大小均一,先可以將拖羅刺身味道發揮到最好。估唔到赤身都有驚喜:平時我唔食赤身,因為覺得好腥,但係呢度嘅赤身唔會有根,入口嫩滑,雖然油脂分布冇咁高,但亦都好好食,另外迷你魚肉燒賣就成為一個錦上添花嘅點綴,超推介呢個套餐!🤍帶子肉餅飯 $148新鮮做手切藍鳍魚蓉 ·北海道帶子只要食材新鮮就一定好好食的配搭:超級幼滑嘅手切藍鯨魚蓉,加上北海道帶子同蟹籽,入口你會感受到多重口感,當中仲混合咗日本黑白芝麻,洋蔥碎......每一口都充滿魚香,再感受到其他配料加埋一齊嘅鮮

「原來赤身都可以好好食?」

✨主打中嘅王牌
💖夢之丼 DREAM DONBURI $168
大拖羅1切 ·中拖羅3切·赤身3切·
迷你魚蓉燒賣

🤍帶子肉餅飯 $148
新鮮做手切藍鳍魚蓉 ·北海道帶子

只要食材新鮮就一定好好食的配搭:超級幼滑嘅手切藍鯨魚蓉,加上北海道帶子同蟹籽,入口你會感受到多重口感,當中仲混合咗日本黑白芝麻,洋蔥碎......每一口都充滿魚香,再感受到其他配料加埋一齊嘅鮮味!

🐟藍鰭吞拿💖魚生燒賣

中式元素燒賣混合魚刺身究竟係咩味道?呢個超有創意,燒賣皮係大豆豆紙,包住肥美拖羅蓉,燒賣共有九款,每款都配搭唔同食材,揀咗兩隻比較受歡迎嘅:

💛極尚拖羅配柚子 $55
肥美吞拿魚腩以柚子皮作配搭,肥美而不膩,yummy!
🧡爆漿三文魚籽 $55
佈滿大量日本三文焦籽醬油漬,充滿鹹鮮香氣,入口咬到粒粒魚籽充滿口感!

✨呢間店嘅拖羅真係出色,份量適中對我嚟講啱啱好,如果以呢個價錢俾呢個質素好好!

🐟豐鮪 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖
  • 魚蓉燒賣
🎀銅鑼灣。鬧市中的隱世吞拿魚專門店🐟港式x日式夠特別😝🎀🪄店名* #豐鮪🔮地址* 銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$455 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_銅鑼灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時去銅鑼灣甘多次 竟然無發現系希慎附近有間隱世吞拿魚專門店 佢系位於巷仔小攤檔走廊裡 要細心觀察先見到呢間小店 但野食別具特色 值得一去👍餐廳門面及環境都相當日式化 外面仲有條可愛吞拿魚模型 而入面就有好多色彩繽紛既旗及裝飾品 不過唔算太多座位 夜晚估計都多人光顧😆茶水系自助式 落單用qr code 以及支付都系只接受電子支付 仲貼心免費提供充電寶😎🍽️食物質素🍽️餐廳主要系食藍鰭吞拿魚 而最特別系佢地menu系港式mix日式 菜式好特別 以肉餅飯及燒賣命名 但肉就系用吞拿魚做餡料😍而家餐廳仲有優惠 買肉餅飯可享半價購買第二個 十分便宜👍賣相精美用心 飯桶人士仲可以免費加飯🍚保證食到超飽!定食配蟹膏茶碗蒸, 和風沙律, 味噌湯茶碗蒸既蛋超滑嫩
🎀銅鑼灣。鬧市中的隱世吞拿魚專門店🐟港式x日式夠特別😝🎀

🪄店名* #豐鮪
🔮地址* 銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$455 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

定食配
蟹膏茶碗蒸, 和風沙律, 味噌湯
茶碗蒸既蛋超滑嫩 蟹膏味濃郁👍沙律菜新鮮酸甜可口 味噌湯鹹味適中夠足料😚

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 夢之丼$168
呢款丼飯有齊大拖羅一切,中拖羅三切,赤身三切,迷你魚蓉燒賣 樣樣都有啲可以滿足幾個願望 每個部位都有佢既特色😍大拖羅系比較肥脂感重些 而中拖羅肥美可口無腥味😆另外赤身帶輕微腥味不過可接受 每片魚生都十分滑嫩 味道好正👍

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 帶子肉餅飯$148
呢款肉餅飯主要用左新鮮做手切藍鰭魚做底 上面再配上新鮮北海道帶子 帶子海味濃郁 極度鮮甜✨而吞拿魚蓉亦都極足料豐富 每一啖飯都有肥美吞拿魚蓉🐟呢個價錢真係好划算啊😙必食👍

👀評分💖💖💖💖
🪄 鮮香蟹三味魚生燒賣$55 & 珍寶甜蝦魚生燒賣$42
呢個好特別 佢將魚生做成燒賣既賣相 好有港式風格 十分適合打卡 外面用超薄蛋皮包住 分別系有手拆蟹肉,蟹膏飛魚子 以及 珍寶甜蝦,飛魚子 做餡料 用料都幾新鮮 一口食曬有滿足感😆

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
  • 夢之丼
一間食肆如果只係賣一種食材嘅菜式代表乜嘢?就係代表做得好專!!👍🏻👍🏻朋友介紹呢間鬧市隱世吞拿魚店,果然冇介紹錯~店仔細細,賣嘅全部都係藍鰭吞拿嘅菜式,而且價錢實惠,性價比好高!!🥰🙌🏻👍🏻🍱夢之丼($168):話明係夢之丼,即係夢幻嘅吞拿魚定食~上枱有麵豉湯、沙律、蟹膏茶碗蒸,同埋滿滿一碗吞拿魚鋪面嘅丼飯~包括咗大拖羅、中拖羅、赤身同埋一粒迷你魚蓉燒賣~😋拖羅油粉豐富,魚味濃郁,赤身鮮甜~溝埋wasabi同豉油,一啖一塊,十分滿足!!🍱帶子肉餅飯($158):都係定食,用新鮮北海道帶子,再鋪上藍鰭拖羅魚蓉~手切魚蓉好有口感,而且油份四溢,實在十分滿足!!🥟佢仲有啲賣相好過癮嘅魚生燒賣,造型好得意,仲搵個蒸籠上枱,玩味十足!!🥰😋蟹三寶燒賣($55):有蟹膏、手拆蟹肉、飛魚子……蟹膏非常香濃,蟹肉鮮甜,飛魚子口感一流!三者混合埋一啖入口實在係味覺嘅享受!!醬爆三文魚子燒賣($55):一粒粒脹卜卜…好新鮮!响口中咬爆三文魚子~咸鮮味滿載!!店舖地方唔算大,裝修簡潔,但係竟然好貼心地提供自助茶水~仲要係桂花茶!!茶香能夠清解魚生响口中嘅腥味~🥰🥰👍🏻店內仲提供免費充電寶,實在十分貼心!!咁

魚生燒賣

店內仲提供免費充電寶,實在十分貼心!!咁嘅價錢同服務態度,點可以錯過呢?!🙌🏻👍🏻

2024-05-27
魚生燒賣
豐鮪位處銅鑼灣渣甸坊,地方頗為隱蔽,但當你經過門外時,一定會被門外的一條巨大吞拿魚所吸引。店舖面積不大,但周圍放滿了日式掛旗串旗旗幟等裝飾,還有不同的日本酒,十分有築地市場feel !全店只售幾款丼飯,每款丼飯都標明是採用高級藍鰭吞拿魚,賣相和配料都非常特別,我們點了:招牌夢之丼有大拖羅一切、中拖羅三切和赤身三切,再配上一粒迷你魚蓉燒賣,全部都是即切的,新鮮大件又肥美。吞拿魚非常鮮甜,完全沒有腥味,口感層次豐富。魚蓉燒賣賣相有趣漂亮,入口黏黏濕潤的,味道很鮮甜,十分好吃。吞拿魚定食很特別的帶子肉餅飯,賣相相當漂亮。新鮮手切的藍鰭吞拿魚茸配上香濃醇厚的北海道帶子和綿綿的魚蓉,份量十足!吞拿魚的鮮味更是一絕!滿滿的一碗吞拿魚,整體口感層次豐富,令人吃後十分滿足。每款丼飯都配上蟹膏茶碗蒸、和風沙律和味噌湯。特別是茶碗蒸,上面的蟹膏非常出色,味道濃郁,大大提升了茶碗蒸的味道。和風沙律爽口清甜,還有粒粒的蟹籽,非常開胃。魚生燒賣:極上拖羅配柚子賣相十分漂亮!令人充滿驚喜!每顆燒賣都很飽滿大粒。以柚子為配料,令拖羅有股柚子的清香的果香味,配合着手切藍鰭吞拿魚茸本身的鮮甜味道,門口都是吞拿魚,口感非

招牌夢之丼

吞拿魚定食

魚生燒賣:
極上拖羅配柚子
賣相十分漂亮!令人充滿驚喜!每顆燒賣都很飽滿大粒。以柚子為配料,令拖羅有股柚子的清香的果香味,配合着手切藍鰭吞拿魚茸本身的鮮甜味道,門口都是吞拿魚,口感非常出色。

鮮香蟹三味
用了新鮮的蟹肉、蟹膏和飛魚子,與手切的藍鰭吞拿魚茸完美融合。一啖放進口,蟹的鮮甜香氣縈繞於口中,令人回味無窮。蟹膏的鮮甜不帶一絲腥味,以有機大豆豆紙及珍珠米包裹着造成燒賣,真的非常出色好味,極力推介!

這間小小的店鋪雖然外表不起眼,但以極親民的價錢吃到新鮮的藍鰭吞拿魚丼飯和特色燒賣,性價比高,真心值得推介。
  • 魚蓉燒賣
2024-09-10 0 瀏覽
今晚約了朋友到銅鑼灣一聚,我們倆都愛吃吞拿魚,想起豐鮪的藍鰭吞拿魚,立即坐言起行,到豐鮪飽餐一頓。夢之丼這道招牌菜式已經吃過了很多次,仍然念念不忘。夢之丼包含了大拖羅1切、中拖羅3切、赤身3切以及迷你魚蓉燒賣。每一口都能感受到不同部位吞拿魚的鮮嫩與風味。拖羅入口即化,油脂分佈極高,十分新鮮。每件拖羅都切得非常平均美麗,大小均一。還有上面的一粒迷你魚肉燒賣,同樣入口即溶。帶子肉餅飯其實是吞拿魚定食。新鮮手切的藍鰭吞拿魚配上北海道帶子,口感極為細膩。特別是手切的藍鰭魚蓉,搭配蟹籽,每一啖都有多重口感。黑白芝麻和洋蔥碎很香,能「吊」出魚香味,讓每一口都令人驚喜。兩個定食皆配有蟹膏茶碗蒸、和風沙律及味噌湯,沙律以柚子醋調味,清爽開胃,而茶碗蒸則滑嫩可口,上面的蟹膏非常甜滑,裏面還有日式香滑蟹柳。熱騰騰的,非常好吃。極上拖羅配柚子魚生燒賣每次吃都覺得創意十足!將中式元素與日本刺身完美結合。燒賣皮用大豆豆紙製作,包裹著肥美的拖羅蓉。燒賣共九款,每款都搭配不同食材,特別是日本藍鰭吞拿魚腩和新鮮的柚子皮,讓這道菜的味道更加豐富。極上拖羅非常新鮮,既肥美又不膩。海膽燒賣海膽的份量十分足,讓人驚喜,口感鮮
極上拖羅配柚子魚生燒賣
海膽燒賣
海膽的份量十分足,讓人驚喜,口感鮮美,大豆豆子做的燒賣皮包着飯和拖羅蓉,濃郁鮮甜,口感順滑的甜味充斥着整個口腔,真的十分好吃呢。
每次來豐鮪都覺得它能保持水準。雖然選擇不多,但創意十足的燒賣和新鮮甜美的藍鰭吞拿魚實在令我忍不住一次又一次的拜訪。
2024-09-03 53 瀏覽
呢個唔係真鹹蛋肉餅飯嚟㗎,係醬油漬蛋黃拖羅蓉丼飯。為處於渣甸坊入邊呢間小店,本身係做開吞拿魚批發,攞貨梗係新鮮同埋正啦。而家佢主打拖羅蓉飯、同埋佢嘅稀有部位刺身,仲有刺身燒賣添。兔仔洗晒用手機落單同埋俾錢,佢哋當飯已經爆咗沙律餐湯同埋一個蟹膏茶碗蒸,計落都唔算好貴。個飯個蛋黃撈埋拖羅用一齊食嘅時候就真係冇得頂,夠晒味,唔使再加豉油。蟹膏茶碗蒸都好濃味,鍾意食拖羅嘅朋友就唔好錯過啦。佢哋仲有好多創作燒賣,其實都係一個壽司嚟嘅,用大豆整成嘅燒賣皮包住壽司飯同埋刺身料。最值得試嘅當然就係柚子拖羅蓉燒賣,柚子香同埋魚油香加埋飯的確好食。另外重視咗佢哋嘅蟹三味燒賣包括係蟹膏、蟹肉同飛魚子一樣咁出色。

2024-08-30 100 瀏覽
一間只專心做一樣食材嘅鋪頭,除左大拖,中拖,赤身,仲有稀有部位,係真真正正嘅藍鰭吞拿魚專門店。係香港食吞拿魚通常都有啲啲血腥味,尤其是赤身。但呢度令我對赤身改觀,原來可以咁鮮,魚味咁濃。當然中拖,大拖都非常好食。🍣魚生燒賣--極上拖羅配柚子 中式做法,日式餡料,好有創意。外皮包住飯底魚生蓉,有啲柚子清香,面頭有油脂豐富嘅腩位😋。🍣魚生燒賣--珍寶甜蝦 大大隻甜蝦,好睇又好食。🍣夢之丼 一次過食到大拖,中拖,赤身同魚蓉。我鐘意由淡至濃味食,雪花紋大拖入口鬆化,粉紅中拖魚味鮮,紅色赤身魚味濃又唔漏,估唔到最驚喜係赤身。🍣吞拿魚定食--帶子肉餅飯 見到肉餅飯有啲疑惑,唔通係蒸豬肉餅🤔,睇真啲原來係吞拿魚肉餅😆。帶子鮮,魚蓉滑,唔錯。🔺定食有麵豉湯,沙律,茶碗蒸。茶碗蒸面頭有蟹膏,好奢侈😍。

🍣魚生燒賣--極上拖羅配柚子

🍣魚生燒賣--珍寶甜蝦
大大隻甜蝦,好睇又好食。

🍣夢之丼

吞拿魚定食--帶子肉餅飯

🍣吞拿魚定食--帶子肉餅飯

茶碗蒸

🔺定食有麵豉湯,沙律,茶碗蒸。茶碗蒸面頭有蟹膏,好奢侈😍。

2024-08-28
吞拿魚定食--帶子肉餅飯
茶碗蒸
🌊帶子肉餅飯滿滿新鮮手切藍鰭魚蓉🐟加上厚切北海道帶子和碎京蔥粒和飯素魚生鮮甜🧚🏻‍♂️足量魚蓉 每口飯都可以配到魚蓉好滿足💚.🌊夢之丼超豐富的拖羅和赤身魚生丼❗️大拖羅 中拖羅 赤身還有迷你魚蓉燒賣拖羅和赤身魚生新鮮 厚度適中💦.✨本店特色魚生燒賣😆使用日本珍珠米和京蔥碎加上手切日本藍鰭吞拿魚蓉替代一般魚肉和蝦🎣外層選用健康有機大豆豆紙🫘健康又豐富.♨️鮮香蟹三味內有手拆蟹肉🦀蟹籽+飛魚子手切日本藍鰭吞拿魚蓉😚蟹味濃郁.♨️爆漿三文魚籽內有日本三文魚籽醬油漬手切日本藍鰭吞拿魚蓉🙌🏻口感豐富/餐廳內設有自助茶水吧方便又貼心✅
🌊帶子肉餅飯
口感豐富
餐廳內設有自助茶水吧
方便又貼心✅
2024-08-08 80 瀏覽
上次五月食過一次個心成日掛住 呢間店嘅刺身飯因為真係好新鮮今日 六點三黎 到吾洗等好快就入座了上次試左 尤魚飯覺得好新鮮好好食今次要再encore ☺️另外叫左炸雞同炸蠔做小食
上次五月食過一次

覺得好新鮮好好食
今次要再encore ☺️

另外叫左炸雞同炸蠔做小食

2024-08-06 142 瀏覽
爸爸最喜歡吃吞拿魚刺身,今日我便特意帶他去銅鑼灣豐鮪,一嘗藍鰭吞拿魚刺身。餐廳主打從日本漁場直送原條藍鰭吞拿魚,為食客帶來最優質及新鮮的藍鰭吞拿魚刺身。🐟夢之丼~這份套餐包括大拖羅一切、中拖羅三切,赤身三切及迷你魚蓉燒賣。赤身有咬口、中拖羅甘香,大拖羅味道濃郁,油脂均勻,入口即溶。想不到在日本餐廳也可吃到燒賣!迷你魚蓉燒賣賣相和酒樓點心相似,口感鮮味。🍣帶子肉餅飯~以手切藍鰭吞拿魚蓉製成中式的肉餅狀,配搭北海道帶子,創意及鮮味並重。🐟🥢鮮香蟹三味燒賣🦀及極上拖羅配柚子燒賣~兩款燒賣均鮮味無窮,蟹三味由手拆蟹肉配搭蟹膏飛魚子及手切藍鰭吞拿魚蓉。蟹和吞拿魚的味道居然相當搭配,確實意想不到!極上拖羅配柚子同吃,可成功減去拖羅油脂的膩滯感,鮮味清新。

2024-07-28 122 瀏覽
唔使去日本都可以食到築地市場既味道👅~店舖不大,賣多款藍鰭吞拿魚定食同壽司,好好味👍🏻✨招牌夢之丼($168)大拖羅一切、中拖羅三切、赤身三切,再加一粒迷你魚蓉燒賣,好豐富👍🏻新鮮肥美,鮮甜冇腥味,拖羅入口即溶、赤身鮮甜冇筋定食仲有麵豉湯、沙律、蟹膏茶碗蒸!大推蟹膏茶碗蒸‼️蒸蛋勁滑勁鮮甜,材料好豐富✨帶子肉餅飯($128)新鮮手切藍鰭吞拿魚茸+北海道帶子賣相好靚,而且份量十足!吞拿魚蓉加左洋蔥,唔會覺得腥!帶子肥美,食完大滿足🥰✨魚生燒賣造型好得意好過癮😂唔用紫菜,改用有機大豆子包住飯同吞拿魚蟹三寶燒賣($55)有蟹膏、手拆蟹肉、飛魚子,蟹膏香濃、蟹肉鮮甜,好好味🥰珍寶甜蝦燒賣($42)一粒粒脹卜卜‼️全部食材都好新鮮!不過價錢就有啲貴

唔使去日本都可以食到築地市場既味道👅~
店舖不大,賣多款藍鰭吞拿魚定食同壽司,好好味👍🏻

✨招牌夢之丼($168)
新鮮肥美,鮮甜冇腥味,拖羅入口即溶、赤身鮮甜冇筋
定食仲有麵豉湯、沙律、蟹膏茶碗蒸!
大推蟹膏茶碗蒸‼️蒸蛋勁滑勁鮮甜,材料好豐富

✨帶子肉餅飯($128)
新鮮手切藍鰭吞拿魚茸+北海道帶子

✨魚生燒賣
造型好得意好過癮😂唔用紫菜,改用有機大豆子包住飯同吞拿魚
蟹三寶燒賣($55)
有蟹膏、手拆蟹肉、飛魚子,蟹膏香濃、蟹肉鮮甜,好好味🥰
珍寶甜蝦燒賣($42)
一粒粒脹卜卜‼️全部食材都好新鮮!不過價錢就有啲貴
2024-07-22 135 瀏覽
呢間吞拿魚餐廳專做fusion嘢,感覺都幾新鮮得意🍣吞拿魚定食叫得吞拿魚魚生餐廳當然係有唔同嘅部位可以叫餐牌亦都寫得好Detail!吞拿魚好新鮮,唔同嘅部位都有唔同嘅特色,按照店員提議嘅次序式,完全感受到嗰種赤身有口感,拖羅入口即溶嘅感覺🍣創意吞拿魚燒賣從餐牌可見,有唔同嘅吞拿魚燒賣fusion菜,例如有吞拿魚配柚子、三文魚子燒賣、北海道帶子配吞拿魚燒賣等等聽落已經好搞笑,放入口嘅時候,唔同食材的咪道又出奇地互相配合🫶🏻 帶子嘅鮮味更能夠點綴吞拿魚餐廳嘅裝修都好日本feel,好似一秒去咗日本咁!
呢間吞拿魚餐廳專做fusion嘢,感覺都幾新鮮得意

🍣吞拿魚定食
叫得吞拿魚魚生餐廳當然係有唔同嘅部位可以叫

🍣創意吞拿魚燒賣

餐廳嘅裝修都好日本feel,好似一秒去咗日本咁!

2024-07-21 114 瀏覽
今日搵食搵到來銅鑼灣夏日炎炎,岩曬食魚生飯!夢之丼$168呢個招牌龍知一個丼飯有齊幾個願望,就係有大拖羅,中拖羅仲有赤身呢三款吞拿魚,可以享受逐步進階嘅魚脂口感,油香四溢!上面仲有有粒可愛既迷你魚蓉燒賣!帶子肉餅飯$148新鮮做手切藍鰭魚北海道帶子,大件而且鮮甜套餐都會跟埋蟹膏茶碗蒸、和風沙律以及味噌湯!不得不讚嘅係佢嘅蟹膏層真係超級幼滑,而且蟹膏味道濃郁,超級好食!和風沙律菜,新鮮爽脆🥬接下落嚟仲有造型可愛有趣既魚生燒賣!配埋個蒸籠造型,用大豆紙製成嘅燒賣口感幾特別!爆漿三文魚籽燒賣日本三文魚籽醬油漬+日本藍鰭吞拿魚蓉好match!珍寶甜蝦燒賣珍寶甜蝦+飛魚子,甜蝦好肥美!
今日搵食搵到來銅鑼灣
夏日炎炎,岩曬食魚生飯!

夢之丼$168
上面仲有有粒可愛既迷你魚蓉燒賣!

帶子肉餅飯$148
新鮮做手切藍鰭魚
北海道帶子,大件而且鮮甜

套餐都會跟埋蟹膏茶碗蒸、和風沙律以及味噌湯!
和風沙律菜,新鮮爽脆🥬

接下落嚟仲有造型可愛有趣既魚生燒賣!
配埋個蒸籠造型,用大豆紙製成嘅燒賣口感幾特別!

爆漿三文魚籽燒賣
日本三文魚籽醬油漬+日本藍鰭吞拿魚蓉
好match!

珍寶甜蝦燒賣

珍寶甜蝦+飛魚子,甜蝦好肥美!
今日午飯去咗銅鑼灣嘅渣甸坊,發現咗一間專賣藍鰭吞拿魚嘅日式丼飯小店,佢哋嘅魚生好新鮮,而且全部都係由原條直運返嚟嘅日本藍鰭吞拿魚,店內仲有免費嘅充電寶提供,真係好貼心❤️夢之丼 $168呢個丼飯有大拖羅、中拖羅、赤身同迷你魚蓉燒賣🐟大拖羅咬落好有彈性,入口有魚油嘅香味;中拖羅食落一啖軟滑;赤身則係口感更實,食落魚味更濃郁,真係食得出新鮮嘅味道!而且,定食仲包括和風沙律、蟹膏茶碗蒸同味噌湯🦀茶碗蒸係加咗鱈場蟹膏,味道更加升華,鮮味十足有驚喜帶子肉餅飯 $148肉餅概念源自店主父親係一位點心師傅,藍鰭魚茸整成肉餅外型,上面再鋪上北海道帶子!肉餅嘅外觀好似普通嘅肉餅,但入口之後就會即刻融化,口感好滑嫩😛除咗丼飯,我仲試咗佢哋嘅刺生燒賣,明太子魷魚同鮮香蟹三味。刺生燒賣外型靚仔,價錢由$45起,鮮香蟹三味嘅蟹肉嘅鮮味同魚蓉嘅香味互相輝映,一啖食落絕對唔會有腥味👍🏼🎈豐鮪🎈銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖

夢之丼 $168
🦀茶碗蒸係加咗鱈場蟹膏,味道更加升華,鮮味十足有驚喜

帶子肉餅飯 $148

🎈豐鮪🎈