2021-07-21 6 瀏覽
好似好耐冇食過雞煲,原本諗住搭巴士去第二度食㗎啦,點知喺巴士站見到呢間雞煲好似唔錯,所以就食埋先走。我哋兩個人叫咗半隻招牌bb辣雞煲,佢啲雞都好滑,而且都好多舊係啖啖肉,味道方面都唔錯,夠晒入味又夠晒麻,絕對值得再返嚟食。食完雞煲一定要打邊爐,打邊爐就一定唔少得食牛肉,我哋揀咗個安格斯牛小排,一拎上嚟已經見到佢啲花紋好靚。淥完都仍然見到佢啲油脂分怖好平均,好香牛味又夠晒林,堅正。之後我哋叫咗一個手工四寶丸,分別係墨汁墨魚丸,墨魚丸,蝦丸同埋鯪魚丸。其中我覺得佢個墨汁墨魚丸幾好食,因為咬開仲有粒粒墨魚肉,夠晒彈牙。原來我哋見到佢有一個幾特別嘅係爆芝紫菜響鈴,首先佢係新鮮滾熱辣即叫即炸,所以絕對係脆卜卜。而佢中間除咗包左紫菜之外仲有芝士,呢樣野都幾特別,啱晒啲芝士迷。食完咁多油膩野梗係要食返啲菜,等自己內心好過啲,所以我哋揀咗油麥菜,佢啲菜都幾新鮮,可以索下油。嘢飲方面朋友就叫咗杯鹹檸七,我自己就試咗佢哋嘅玫瑰柚子。不過佢哋個玫瑰柚子真係太甜,都唔係好飲到玫瑰或者柚子味,所以都係飲返可樂會好啲。

淥完都仍然見到佢啲油脂分怖好平均,好香牛味又夠晒林,堅正。

2021-07-19
未食之前呢間雞煲已經好有期望,因為老公已經食過好多次,但一直都未有機會同我黎食,今日行完黃金電腦廣場,終於可以過來食啦☺️就係荔枝角道,搭巴士好方便,一落車就係!好幾次跟朋友去嘅餐廳環境都比較一般,所以今次見到呢間雞煲環境咁乾淨都好開心!我地點了招牌麻辣雞煲半隻(小辣),雞件份量足夠,有大半鍋,上枱個時仲冒緊煙,見到都好滿足啊~一打開個玻璃蓋,好香花椒八角味道,香辣得來又唔會食得好辛苦,唔食得辣記住揀小辣啊,雞肉啖啖肉,仲幾滑🤩 配埋芫茜同洋蔥好入味,一齊食超好味!食半隻都唔夠喉,我地之后再挑戰叫多個招牌麻辣雞煲半隻(中辣)!!中辣調味更加好同惹味,麻香帶辛,辣得過癮!最重要係啲雞入晒味🤤🤤 真係係咁食!所以絕對推介食得辣嘅話就點中辣!肉質煮3分鍾剛好,不會過老,超好味!食完雞煲後,職員主動幫我地加湯轉火鍋,我地可以去自助調味bar整火鍋醬料,入口帶溫暖辛香感,更加開胃啊~!頂級安格斯牛小排呢個擺盤望囉已經流口水,呢個超級推薦,大碟牛得來每塊都好有牛味,肉片好新鮮啊!手工四寶丸,有墨魚丸,蝦丸,黑墨魚丸和鯪魚丸,我們一致認同最喜歡黑墨魚丸和蝦丸!彈牙爽口~自創爆芝紫菜響鈴有驚喜,落鍋5秒

我地點了招牌麻辣雞煲半隻(小辣),

肉片好新鮮啊!

手工四寶丸,有墨魚丸,蝦丸,黑墨魚丸和鯪魚丸,
我們一致認同最喜歡黑墨魚丸和蝦丸!彈牙爽口~

自創爆芝紫菜響鈴有驚喜,落鍋5秒左右就拿起,吸收湯的精華好好味,仲好脆口,咬開一層爆芝士,一層紫菜,
口感好豐富呢~

火鍋以定要叫個菜呢~!唐生菜夠新鮮!正!

玫瑰柚子是杯粉紅色的飲品非常去火,清甜又有淡淡的玫瑰味!

藍蝶雪梨藍藍的,
好吸睛,打卡一流呢~~飲品中嘅蝶豆花汁係從花中萃取液體同精華,色澤天然,無人工色素,含豐富嘅維他命 A、C、E 同花青素,有助提高免疫力,促進皮膚彈力同骨膠原,同時有保護眼睛嘅功效。

下次一定要帶一班朋友來食! 份量足夠之餘又惹味~超正呢!

店名:豐鍋雞煲

地址:深水埗荔枝角道240號地下A-C號舖
  • 即炸爆芝響鈴
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)
2021-06-24 277 瀏覽
今日買完電腦野,就去左豐鍋食雞鍋,想食多d肉!二人餐 $498豐鍋招牌麻辣雞煲辣都有走辣、BB辣、微辣、小辣、中辣同大辣!我哋當然揀咗BB辣啦,哈哈哈哈。上枱嗰陣已經好香麻辣味,味道都好濃郁,都有少少驚太辣。點樣好貼身幫我哋炒起佢!芫荽、紅洋蔥、蒜頭、雞件樣樣齊全,仲有好香麻香香料!蒜頭勁林,食多幾粒!食落夠麻,好正!麻得嚟好少辣,完全接受到,掂!雞件半隻,好juicy!熟耐d麻味重d!頂級雪花肥牛一開始覺得八件好少,但係咁多嘢食之後,八件都好夠食。唔知係咪因為頂級嘅關係肥肉唔算多,所以食得好放,哈哈!因為雞又有坐令到個肥牛更加香口,所以一家園火鍋錯即刻食就最好!頂級黑豚豬腩片豬腩片比起肥牛多肥肉,相比之下冇牛肉食得咁爽。不過佢嘅豬藍玉都唔會有一陣蘇味,應該都尚算新鮮!水餃韭菜水餃,皮薄多餡!另外去整個醋油汁點水餃,岩哂!墨魚丸手打墨魚丸夠晒彈牙,美中不足係佢啲蝦子會散開晒喺嗰個火鍋度,變相食唔到!自家炸響鈴多兩件就好啦,新鮮熱辣辣上枱!豆香重,食落無油壓味。一定要最後先食, 吸收晒成個湯底嘅精華。雜菜籃菜心、白菜、生菜、油麥菜。最可惜係生菜同埋油麥菜,夠晒清脆清新!稻庭烏冬兩小隻一大

豐鍋招牌麻辣雞煲
辣都有走辣、BB辣、微辣、小辣、中辣同大辣!
我哋當然揀咗BB辣啦,哈哈哈哈。

頂級雪花肥牛
一開始覺得八件好少,但係咁多嘢食之後,八件都好夠食。

頂級黑豚豬腩片

水餃
韭菜水餃,皮薄多餡!另外去整個醋油汁點水餃,岩哂!

墨魚丸

自家炸響鈴

雜菜籃

稻庭烏冬
兩小隻一大個,佢嘅彈性都OK,就算熟耐少少吸湯,都唔會爛晒!

同埋有汽水,今日又濕又熱。追加左飲品!
鹹檸七
半個鹹檸檬,保護返喉嚨!比汽水解喝,連半個鹹檸檬都食埋fur哂!

水蜜桃梳打
好解辣,有益力多味道加持咁,甜度剛好水蜜桃!
2021-06-09 356 瀏覽
去完深水埗買嘢,就同老公去食好西,老公話好耐無食佢至愛嘅雞煲啦🐔,就揀咗間喺荔枝角道嘅雞煲,門口仲有對翼可以影下相打下卡添。 一坐低,我哋先點咗個豐鍋招牌麻辣雞煲半隻🐔,都只係$178,有幾種辣度可以揀,有大、中、小、BB辣🌶,甚至走辣都可以,不過老公鍾意食辣,但我又好怕辣,最後佢就我揀咗個BB辣,辣度啱啱好,有大量芫荽、乾蔥、蒜🧄,味道唔會太鹽,非常之惹味。雞肉亦都好嫩滑,好入味! 食完雞煲就開始打邊爐啦,我哋點咗必叫嘅頂級安格斯牛小排🐮,肉質鮮美滑嫩,油花分佈均勻,鮮嫩多汁,非常美味。 手打四寶丸🍡有蝦丸、鯪魚丸、墨丸同墨汁墨丸,粒粒都係手打㗎,爽口彈牙,真材實料,每粒仲有啲蟹籽喺面頭,增加口感。 即炸紫菜響鈴好大件,食落脆卜卜,仲有紫菜喺入面,感覺更加香脆。 雜菜籃蔬菜🥬新鮮爽口,色澤翠綠。 打邊爐梗係要一邊食一邊飲啦,點咗一杯玫瑰柚子,一杯水蜜桃梳打,味道酸甜適中,冰涼可口🍹。

雜菜籃蔬菜🥬新鮮爽口,色澤翠綠。

2021-05-11
2021-05-11 588 瀏覽
《滋補鮮甜花膠雞煲🐤》———————————————-#豐鍋雞煲 🐣-呢間位於深水埗荔枝角道嘅雞煲小店,相當乾淨企理😝招牌雞煲有四款,任君選擇,最近食得太多熱氣嘢,就嚟返個滋補養顏嘅滋補螺片花膠雞煲啦!-雞煲真材實料,大大塊花膠同螺片,半隻雞都好足料,唔會剩係得啲骨,舊舊都啖啖肉。湯底味道鮮甜,不禁飲咗好幾碗,加上紅棗同杞子相當滋陰養生。花膠唔算薄身又爽口,螺片亦都好正,有咬口又鮮味🤩-食材都好新鮮,雞件滑嫩,我哋亦點咗頂級安格斯牛小排🐮牛肉味道十足,脂肪分布均勻,肉質鬆軟,份量亦不少🥬雜菜盤都幾多種類,包括菜心、生菜、白菜、油麥菜~-啲侍應們都好好服務,幫我哋將成碟螺片花膠放落滾起嘅雞湯度,又會主動幫手去油,呢個價錢嘅服務質素好唔錯😉-打完雞煲邊爐都唔夠喉,我哋再叫咗啲炸物嚟食,炸吉列蠔、炸吉列蝦、炸忌廉薯餅同炸蝦卷都係即叫即炸,水準都唔錯,香脆得嚟唔油膩!飲品方面就點咗兩杯顏色鮮艷、打卡一流嘅藍蝶雪梨同水蜜桃梳打,甜甜地幾清涼解渴🤗-⭐ 參考價錢︰滋補螺片花膠雞煲半隻: $218頂級安格斯牛小排:$188雜菜盤: $70炸吉列蠔:$58、炸吉列蝦:$48、炸忌廉薯餅:$38、炸蝦卷
《滋補鮮甜花膠雞煲🐤》
———————————————-
#豐鍋雞煲 🐣
⭐ 參考價錢︰
滋補螺片花膠雞煲半隻: $218
頂級安格斯牛小排:$188
雜菜盤: $70
炸吉列蠔:$58、炸吉列蝦:$48、炸忌廉薯餅:$38、炸蝦卷:$28
藍蝶雪梨:$38、水蜜桃梳打:$38
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$300
2021-05-10
2021-07-23 0 瀏覽
點左雞煲 冬瓜 餃餃震 牛胸肉 肥牛首先雞煲 個汁還可以 但個雞可以用千年老雞黎形容 d肉.’鞋‘’到呢 冰鮮雞都比佢好食以為雞吾好食啦 就叫其他野黎食點知都系一個伏冬瓜竟然系個老瓜d餃子我無諗過都可以甘吾好食仲話自家制 百佳惠康既餃子都好食過佢牛胸肉 咬極都咬吾郁 我都開始懷疑自己食緊咩吾洗講啦 肥牛都吾會好食得去邊 點解可以甘鞋架 又貴又吾好食 諗住附近揾個雞煲食食左成晚 食左個伏 呢一餐竟然食左600幾蚊真心吾明點解隔離枱仲食得津津有味系我地問題嗎?呢間野以後都吾會再去 伏伏伏伏伏
點左雞煲 冬瓜 餃餃震 牛胸肉 肥牛

系我地問題嗎?
呢間野以後都吾會再去 伏伏伏伏伏
2021-07-23
2021-07-15 2 瀏覽
食過石門果間今日咁岩係深水埗就試一試分店🔅椰子雞煲叫左半隻雞睇住佢即開椰青水 再拆埋椰子肉雞係黃油雞 一煮黃油出晒黎雞肉好滑 湯好甜 當然吾好預煲左一陣就濃雞味 但都有 反而輕輕一煲 椰青味之餘有少少雞味 反而仲清甜🔅安格斯牛小排好濃厚肉味牛肉落湯5秒就要走人少少紅 仲係好鮮味椰子湯的甜係好適個濃味嘅肉吾會太膩🔅手工四寶丸墨魚丸、鯪魚球、蝦丸、墨魚汁丸四款丸都好新鮮好彈牙尤其係墨魚丸 因為我本身好愛墨魚丸😋🔅即叫即炸響鈴一上格就聞到果陣油炸香忍吾住立即入口 點知辣親個嘴最後都等一等放落椰子湯 又好食又解膩🔊🔊🔊🔊🔊星期一至四 人均叫滿$100就可以任飲韓國啤酒兩知鐘可惜我吾飲酒 浪費晒🤷🏻‍♂️

食過石門果間

少少紅 仲係好鮮味
椰子湯的甜係好適個濃味嘅肉
吾會太膩

🔅手工四寶丸
墨魚丸、鯪魚球、蝦丸、墨魚汁丸
四款丸都好新鮮好彈牙

就可以任飲韓國啤酒兩知鐘
可惜我吾飲酒 浪費晒🤷🏻‍♂️
2021-07-13
2021-07-09 13 瀏覽
呢間出名食雞煲火鍋嘅餐廳,原來比我發現佢出咗其他雞煲款式,所以今日又去試吓。我首先叫咗個螺片花膠雞煲,佢係湯上先,入面有螺片,紅棗同杞子,我見顏色好金黃,應該係老火湯,雞同花膠係同湯分開上,可以見到勁大碟非常足料,,花膠份量都幾多,仲要好厚身同好大條,之後就攞碟花膠同雞落落去,滾一滾,就可以食得,雞肉仲保持好嫩滑,啖湯飲落去好鮮甜好濃郁,呢個雞煲真係好正。蝦滑,非常爽口彈牙,mix埋d蟹子,食落有卜卜聲嘅口感。手工即炸魚皮,呢度d魚皮真係大塊到好誇張,成隻前手臂咁長,同到塊魚皮好薄身,完全唔厚炸粉,食落好脆口,原條炸魚皮,真係勁正。頂級安格斯小牛排,d牛肉嘅雪花真係好靚,脂肪分佈好均勻,入口即溶,非常淋滑,好重牛味。白菜仔,因為我地完全冇加其他湯,d菜吸收晒d雞湯精華,完全唔使點豉油都好入味。我地仲叫咗2個特飲,籃碟雪梨&水蜜桃梳打,打邊爐唔少得飲品,呢2款特飲都幾解渴,2杯嘅顏色都好靚,有好重嘅水果味,仲要勁大杯,非常抵飲。

蝦滑,非常爽口彈牙,mix埋d蟹子,食落有卜卜聲嘅口感。

2021-07-07 9 瀏覽
深水埗食嘢實在花多眼亂,行到邊食到邊估唔到有啲驚喜!滋補螺片花膠雞煲我最怕就係食花膠淋patpat 嘅感覺,但呢度花膠同埋螺片都好爽!正!一定一定一定要飲完湯先開始打邊爐🍲!半隻雞個湯好鮮甜!佢本身都係用雞湯做湯底😻雞肉要趁滑盡快食咗佢😋即炸紫菜響鈴🔔大大嚿響鈴新鮮即炸特別脆口,但一定要用1秒定律!頂級雪花肥牛🐃淨係睇啲肉色都知雪花肥牛好新鮮!肥瘦均勻最怕好肥嘅肥牛!雜菜藍🥗有白菜菜心同生菜一個藍滿足晒!玫瑰🌹柚子柚子味香濃,幾清新!藍蝶雪梨🍐滋潤嘅雪梨啱晒打邊爐,清下熱氣!#湯底飲得嘅雞煲#花膠螺片湯底#半隻雞#雪花肥牛#深水埗美食#烚吓烚吓#豐鍋雞煲#半隻雞
深水埗食嘢實在花多眼亂,行到邊食到邊估唔到有啲驚喜!

滋補螺片花膠雞煲

即炸紫菜響鈴🔔
大大嚿響鈴新鮮即炸特別脆口,但一定要用1秒定律!

頂級雪花肥牛🐃
淨係睇啲肉色都知雪花肥牛好新鮮!肥瘦均勻最怕好肥嘅肥牛!

雜菜藍🥗
有白菜菜心同生菜一個藍滿足晒!
玫瑰🌹柚子
柚子味香濃,幾清新!

藍蝶雪梨🍐
滋潤嘅雪梨啱晒打邊爐,清下熱氣!

• 頂級雪花肥牛
  • 自創爆芝紫菜響鈴
2021-07-05 10 瀏覽
香港人一年四季都喜歡雞煲火鍋,在深水埗近荔枝角道大馬路,見到了豐鍋,環境光猛舒服,而且見二人套餐抵食不用$500,就與朋友吃雞煲晚餐!.滋補螺片花膠雞煲,一共有四款雞煲,她想健康一點,於是就選擇了這個滋潤的雞煲。見到湯底材料十分足料,有多卷花膠,也有不少響螺,煮出來的湯底是奶白色的,飲頭啖湯真鮮甜。有一個5分鐘的漏斗,把雞肉放去煮,5分鐘剛剛好食得!食雞煲最怕淨骨架無肉,這裏的雞肥大厚肉,肉質紮實,啖啖肉,半隻雞絕對夠兩個人食飽!.有自助調味區,喜歡食芫荽我當然不氣客了!.餃餃陣,有麻辣木耳餃、木耳鮮蝦餃、韭菜豬肉餃、魚皮餃等,皮薄餡靚。煮熟後晶凝通透,足料喎!.雜菜盤 - 一個雜菜盤有4款不同蔬菜,一次過滿足。.烏梅汁 - 打邊爐最正配凍飲,烏梅汁酸酸甜甜,中和一下,爽。.這裏環境大坐得舒服,而且服務也很好,會主動幫你調教火力、加湯等,非常周到。

有一個5分鐘的漏斗,把雞肉放去煮,5分鐘剛剛好食得!

有自助調味區,喜歡食芫荽我當然不氣客了!

雜菜盤 - 一個雜菜盤有4款不同蔬菜,一次過滿足。

2021-07-04 14 瀏覽
位於深水埗雞煲店雖然唔近地鐵站🚇,勝在食物水準高質值得可以一試。我地去到點左二人餐,價錢吸引抵食,唔洗煩食咩。🐓半只麻辣雞煲叫左BB辣,花椒香麻,唔好食辣我完全接受到,醬料香濃,雞件嫩滑。🥩頂級雪花肥牛&黑豚豬腩片牛豬都肉質鮮嫩,油脂分布均勻,牛味重,二者薄切涮幾秒就可以食。🥟韭菜水餃,皮薄餡料份量十足🦑新鮮墨魚丸,手打爽口彈牙,味道鮮甜🫔自家炸響鈴職員一上台就建議盡快食左先,真系炸得好好,滾幾秒再點個醬料食,口感淋里帶脆🥬雜菜藍,擺盤都放到有3款蔬菜:生菜、小白菜、油麥菜🍜稻庭烏冬,爽滑入口,麵質煙煙韌韌
🥩頂級雪花肥牛&黑豚豬腩片
🥟韭菜水餃,皮薄餡料份量十足
🦑新鮮墨魚丸,手打爽口彈牙,味道鮮甜
🫔自家炸響鈴
🥬雜菜藍,擺盤都放到有3款蔬菜:生菜、小白菜、油麥菜
🍜稻庭烏冬,爽滑入口,麵質煙煙韌韌
2021-06-30 9 瀏覽
平時好鍾意食雞煲,所以放工經過見到有麻辣雞煲就去試吓。叫咗個二人餐,有半隻雞、肥牛同豬腩片、水餃同墨魚丸、響鈴、雜菜同烏冬,仲配兩罐汽水。同行朋友唔食得辣,於是叫咗唔辣既雞煲,點知又幾好食喎。雖然走咗辣,但帶有少少麻味,而且個汁好入味。好好彩甘有好多雞腿肉,好滑。切到大大件都好入味,而且仲好有咬口添。肥牛大大片,肥瘦分明,仲好嫩滑。豬腩片唔會肥,兩樣都好新鮮。水餃皮薄餡多,至愛韭菜餡。墨魚丸好彈牙,冇雪藏味。雜菜煲有生菜、白菜、菜芯、油麥菜,總有一款啱你心水。響鈴就烏冬係扁身個種,好滑,又彈牙。勁大件,好滿足。我就升級咗特飲,揀咗水蜜桃梳打同藍蝶雪梨,唔會好甜,好解渴。
2021-06-28 11 瀏覽
趁放假對自己好啲,拍拖食雞煲,因為限眾令外賣過都唔錯,所以諗住到店應該更好味點知1. 雞係肥到不得了,攪到成煲野都好油2. 紫菜響鈴,油”溢”味好勁,食落係苦既非常唔建議大家去食除非你鐘意食肥雞……超失望既一晚同員工反映話肥,佢笑住話,咁啱姐…走左
點知
1. 雞係肥到不得了,攪到成煲野都好油
2. 紫菜響鈴,油”溢”味好勁,食落係苦既

非常唔建議大家去食
除非你鐘意食肥雞……超失望既一晚
同員工反映話肥,佢笑住話,咁啱姐…走左

2021-06-24 10 瀏覽
有時人少少都想打邊爐食雞煲,呢度有個2人餐($498),配料都幾高質~位置就係深水埗港鐵站行8分鐘左右,店面唔算多人,可以坐得鬆動同坐好耐😙🥘豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)食雞煲一定要食麻辣😆今次叫左bb辣,可以再辣少少🤣雞件好入味又嫩滑,兩個人食啱啱好~🥩頂級雪花肥牛及頂級黑豚豬腩片肥牛係比一般火鍋店高質好多~唔會太肥膩又唔韌,豬腩片肥瘦都好適中另外仲有火鍋配料,有自家制新鮮嘅感覺~🥟水餃及墨魚丸🥠巨型炸響鈴🥬雜菜籃🍜稻庭烏冬藍蝶雪梨 $38水蜜桃梳打 $38

🥘豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)

🥩頂級雪花肥牛及頂級黑豚豬腩片

另外仲有火鍋配料,有自家制新鮮嘅感覺~
🥟水餃及墨魚丸

🥠巨型炸響鈴

🥬雜菜籃

🍜稻庭烏冬

藍蝶雪梨 $38

水蜜桃梳打 $38
2021-05-30 83 瀏覽
就算天氣熱 🥵有時都會好想食下雞煲打邊爐🍲 今日就係突然想食雞煲 所以就試下呢一間豐鍋😆餐廳門面非常之光猛,外面貼住幾張唔同嘅套餐價錢都非常吸引同抵食😍 如果外賣自取亦會有九折👍🏻 我哋今日就叫咗二人餐 $498豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)bb辣醬汁非常濃郁味道香辣惹味😍雞件嫩滑非常入味食完加入清湯打邊爐頂級雪花肥牛8片牛肉涮幾秒便可吃,肥瘦均勻,牛味亦香濃頂級黑豚豬腩片8片豬腩片口感相對柔嫩,用黎打邊爐一流水餃4粒皮薄而餡料份量足墨魚丸4粒食到係手打墨魚丸,味道鮮甜、口感彈牙自家炸響鈴2件平時食既炸響鈴,浸幾秒已經軟掉, 呢到既響鈴就算浸一陣都留有一點脆意😎雜菜籃1個稻庭烏冬1個飲品玫瑰柚子$38水蜜桃梳打$38兩款飲品都非常清新解瀉
餐廳門面非常之光猛,
外面貼住幾張唔同嘅套餐價錢都非常吸引同抵食😍
如果外賣自取亦會有九折👍🏻 我哋今日就叫咗二人餐 $498

豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)bb辣

頂級雪花肥牛8片
牛肉涮幾秒便可吃,肥瘦均勻,牛味亦香濃

頂級黑豚豬腩片8片
豬腩片口感相對柔嫩,用黎打邊爐一流

水餃4粒
皮薄而餡料份量足