2020-10-06 100 瀏覽
成日係深水埗周圍行,見到呢個Love You 3000,真係會忍唔住走去影張相。呢個好出名標誌,基本上住深水埗既人都知,但間餐廳又有幾多人食過??我今日就入去食俾你睇啦!!估唔到間餐廳咁大間,搞派對都仲得,我去食個時係7點半左右,當時已經有兩三枱係到,坐低後,店員會即刻拎盤熱水俾我地洗碗,好安心。咁就開始睇餐牌,點野食先。首先點左個滋補螺片花膠雞煲半隻,大大隻手指公,送湯黎個時,先上湯,雞同花膠分開上,先煮熱湯,等個流沙流曬就可以放雞同花膠入煲,煮多5分鐘左右就可以食啦!!個湯底超級濃郁,雞又超級嫩,絕頂好味呀!因為湯底真係太好味,即刻諗下有咩可以吸下湯黎食,原來佢地有幾款特色響鈴,都係佢地自己做嫁,有爆芝紫菜響鈴,又有普通響鈴,我就因為怕肥,選擇左個中間,即炸紫菜響鈴,上菜時熱騰騰,放落湯一下即食,脆卜卜,紫菜開始淋,慢慢變成另一種味,非常特別。仲有手工五寶丸,有黑墨丸,墨魚味好勁,真心似,有蝦丸,小小蝦肉,爽口。仲有黑松露墨魚丸,呢個最特別,黑松露濃郁。當然唔小得叫個稻庭烏冬,彈牙爽口,飲左幾碗湯。牛肉一定唔小得,湯底咁好味,緊係要叫返個靚牛配返啦,叫左個頂級安格斯牛小排,每一片都
我今日就入去食俾你睇啦!!
估唔到間餐廳咁大間,搞派對都仲得,
我去食個時係7點半左右,當時已經有兩三枱係到,
坐低後,店員會即刻拎盤熱水俾我地洗碗,好安心。
咁就開始睇餐牌,點野食先。
首先點左個滋補螺片花膠雞煲半隻,大大隻手指公,
送湯黎個時,先上湯,雞同花膠分開上,先煮熱湯,
等個流沙流曬就可以放雞同花膠入煲,
煮多5分鐘左右就可以食啦!!
個湯底超級濃郁,雞又超級嫩,絕頂好味呀!
因為湯底真係太好味,即刻諗下有咩可以吸下湯黎食,
原來佢地有幾款特色響鈴,都係佢地自己做嫁,
有爆芝紫菜響鈴,又有普通響鈴,我就因為怕肥,選擇左個中間,
即炸紫菜響鈴,上菜時熱騰騰,放落湯一下即食,
脆卜卜,紫菜開始淋,慢慢變成另一種味,非常特別。
仲有手工五寶丸,有黑墨丸,墨魚味好勁,真心似,
當然唔小得叫個稻庭烏冬,彈牙爽口,飲左幾碗湯。
牛肉一定唔小得,湯底咁好味,緊係要叫返個靚牛配返啦,
叫左個頂級安格斯牛小排,每一片都肥瘦均勻,肉味濃郁,一定要食!
食左咁多濃味野,最後當然要叫返個什菜籃食下啦,
仲有叫多兩杯咁靚既藍碟雪梨,龍鳳檸樂飲品,咁就完美啦。
2020-09-24
2020-10-05 54 瀏覽
朋友帶我去左食補身鍋😚佢話有別於市面上既連鎖式火鍋店,餐廳坐位好舒服,裝備格局好闊落,牆上有好多霓虹燈,好搶眼,仲有自助醬油區可以調配自己口味嘅醬油😜🌟叫左好補身既滋補螺片花膠雞煲我地叫左半隻雞,份量勁多,鮮雞好嫩滑,而且好多肉夠鮮味,加上大量嘅花膠同螺片煲成嘅湯底😚店員推介我地飲完湯同食完雞煲先再加湯打邊爐😍湯頭的確夠晒鮮甜濃味好好飲😊🌟手工四寶丸,即係手打蝦丸,手打墨魚丸,手打鯪魚丸,同埋手打墨汁丸,每種丸都鮮味十足,而我個人比較喜歡墨魚丸,佢真係好爽口呀🥳🌟頂級安格斯牛小排全人手切割,大細亦都恰到好處,一口食到既牛小排,牛香味即時係個口入邊滲出嚟,而且肉質夠晒腍,份量亦都好夠,推薦大家叫呢一個牛小排😊🌟手工即炸魚皮,呢個就出色啦,真係喺出邊未食過,椒鹽味好重。而且大大塊,一上枱視覺上亦都好震撼真係色香味都俱全😋🌟雜菜籃有多種唔同嘅菜🥬包括左菜心,小白菜,油麥菜同生菜,蔬菜都好新鮮🥦我個人就比較喜歡食油麥菜,油麥菜嘅香味再配合埋火鍋嚟食,味道特別突出,兩樣嘢真係好夾💕一路打邊爐一路飲住凍嘅夏姑草同烏龍茶飲真係一種好好嘅享受😋

一路打邊爐一路飲住凍嘅夏姑草同烏龍茶飲真係一種好好嘅享受😋

2020-10-05
  • 滋補螺片花膠雞煲
2020-09-29 162 瀏覽
🐔豐鍋招牌麻辣雞煲半隻(bb辣)($188)講到雞煲,都係最愛香味十足,夠哂濃味嘅麻辣雞煲,麻麻辣辣嘅味道實在令人胃口大開,非常惹味;呢到嘅雞煲加咗好多配料:洋蔥、蔥、芫茜都落得好足,令成個雞煲更加香,醬汁沾滿哂啲雞,好正,小妹覺得味道同一品都幾相似,有得fight下,呢到配料比得多啲,勁多芫茜😍 醬汁再咸少少,同埋雞胸位唔夠嫰滑。另外由於湯底越煲越濃越辣,所以對我黎講bb辣就足夠,雖然一開始會略嫌唔夠麻,但最後真係會越食越辣。so far都好推薦大家黎試下.🐂頂級安格斯牛(小)($198)安格斯肥牛有幾好食相信都唔洗我再多講,睇相就明哂!肉色鮮艷,油脂分佈均勻😍兩人食一碟都唔係幾夠喉😋.🥟餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韭菜餃、麻辣雲吞)8粒($92)啲餃粒粒都好大隻,圓轆轆,料多,最特別係麻辣雲吞,裡面有木耳、蝦、菜同麻辣味好惹味!.🧀即炸爆芝響鈴($42/3件)鮮炸!係鮮炸架!係鮮炸嘅響鈴!!仲要加咗芝士,放入麻辣湯碌佢秒,舊響鈴索哂啲湯,但依然保番番香脆口感,再加上咀嚼下芝士散發嘅咸香,OMG!超正!!.🐟手工即炸魚皮($53)講到炸魚皮好少可會成塊炸到直筆甩,呢到就好特別,魚皮薄身
🐔豐鍋招牌麻辣雞煲半隻(bb辣)($188)
🐂頂級安格斯牛(小)($198)
🧀即炸爆芝響鈴($42/3件)
🐟手工即炸魚皮($53)
講到炸魚皮好少可會成塊炸到直筆甩,呢到就好特別,魚皮薄身,直身,仲長過我塊面,魚皮面頭再加入椒鹽調味,加上係鮮炸!鮮炸架!所以最好快啲食,咁食起上黎就更加脆口,更好食。
🥬雜菜籃($75)
🍹水蜜桃梳打($42)
呢個唔會好甜,梳打夠氣,可以放心叫😊
餐廳服務都幾好,炒雞煲個陣有醬汁彈咗落我件衫到,待應竟然入廚房濕咗張紙巾比我,好nice~ 所以大家亦都要注意,唔好洪到自己咁埋個煲🤣
  • 自創爆芝紫菜響鈴
2020-06-19 726 瀏覽
今晚同朋友一齊嚟到深水埗買嘢 咁行過呢一間火鍋店覺得好肚餓同埋有啲想食雞煲咁我同朋友就試下呢一間火鍋店。 入到去我覺得 都幾企理, 另外坐得都寬敞,咁我哋就叫咗以下食品:豐鍋招牌麻辣雞煲:我叫左半隻雞小辣, 咁大概煮咗十分鐘左右就可以食 ,要讚嘅就係佢個麻辣醬真係幾辣,味道我亦都幾濃味, 最主要就係個主角,隻雞幾嫩滑 ,就算我煮耐咗少少,雞都保持嫩滑。 我建議大家叫多碗白飯嚟送呢一個雞煲,咁我覺得都幾好,因為我覺得佢啲飯都幾香。頂級雪花肥牛: 呢個肥牛其實大家可以睇到我幅相,個肥牛都唔使講啲乜嘢, 新鮮同埋好有牛味, 其實自己覺得食火鍋最緊要就係配料新鮮 ,同埋佢啲肥牛肥瘦都balance到所以自己覺得係靚嘢嚟嘅。手工即炸魚皮: 呢個魚皮大家又可以見到我幅相,佢呢一個真係好似喺魚刮咗層皮出嚟再炸咁樣,自己食落去覺得個魚皮都幾脆, 另外佢唔似係街出面叫嗰啲咁行貨。麻辣雲吞: 呢個雲吞你食落去個餡料都足夠, 以佢最神奇之處就係放咗少少辣椒落去所以食落去我自己覺得都幾辣,再加埋頭先食麻辣雞煲嗰種麻辣,條脷都已經麻痺曬啦哈哈。最後如果大家鍾意食雞煲同魚皮,我建議大家可以試下深水埗呢一間火鍋店

最後如果大家鍾意食雞煲同魚皮,我建議大家可以試下深水埗呢一間火鍋店,而我自己就幾鍾意食佢個魚皮我覺得個魚皮係必點嘅。 而我飲咗杯特飲烏梅汁就走嚕。 自己下次可能會再幫襯試下中辣。
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲
依家天氣開始轉涼 涼涼地就最適合打邊爐啦約埋三五知己食雞煲先 !!滋潤螺片花膠雞煲 真係有原條花膠筒㗎 仲要好多條螺片大大塊好鮮甜 個湯底真係真材實料煮熟第一件事梗係飲碗湯先啦 ,碗湯🥣鮮味十足 雞煮得啱啱好 夠嫩滑 頂級安格斯牛 嚟到一定要叫呢款牛 🤩🤩 呢款牛 牛肉味勁重 完全冇根 油脂分布平均 有入口即溶嘅感覺 自家製鮮蝦木耳雲吞 入邊有大量木耳 包住豬肉同蝦 食到索索聲 木耳好脆 有口感 😁😁紫菜芝士響鈴 打邊爐 吸汁神器 響鈴放過落湯 吸晒啲雞汁 再食更加正 仲有淡淡芝士香 雜菜盤 食咗咁多肉 食返啲草先咁先至健康㗎嘛🥳🥳打邊爐梗係會有啲熱氣 ,飲番個椰青汁 就可以中和返啦
依家天氣開始轉涼
涼涼地就最適合打邊爐啦

約埋三五知己食雞煲先 !!

滋潤螺片花膠雞煲

響鈴放過落湯 吸晒啲雞汁 再食更加正 仲有淡淡芝士香

雜菜盤

食咗咁多肉 食返啲草先

咁先至健康㗎嘛🥳🥳

打邊爐梗係會有啲熱氣 ,飲番個椰青汁 就可以中和返啦

5天前 1 瀏覽
天氣開始轉涼!最岩去食麻辣雞煲!今次去咗豐鍋試吓!豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)店員幫我地撈撈佢先!嘩!未食已經聞到好香呀!半隻雞兩個人食差唔多!我哋叫咗中辣!辣到可以接受!如果唔食得辣,我建議小辣都可以了。頂級安格斯牛小排呢碟牛小排正呀!雪花平均、size 岩岩好、食落好有牛味tim,岩哂我呢個牛魔王😝手工四寶丸呢個手工四寶丸有蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸同黑墨丸。粒粒都新鮮彈牙爽口!👍什菜籃烏梅汁(右)藍蝶雪梨(左)自助調味區
天氣開始轉涼!最岩去食麻辣雞煲!今次去咗豐鍋試吓!

豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)

店員幫我地撈撈佢先!

頂級安格斯牛小排

手工四寶丸

什菜籃

烏梅汁(右)藍蝶雪梨(左)

自助調味區
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)
2020-10-12 3 瀏覽
呢幾年愈黎愈多人鐘意係雞煲,又可以食到香濃嘅雞肉做前菜,食完D雞又可以用D風味十足嘅汁去加湯打邊爐!鐘意食辣嘅仲可以食超級香口,集齊香辣,濃郁,味道層次十足嘅雞肉!食雞有雞味,打邊爐就可以揀自己鐘意咩味!食肉食菜食海鮮,你想點食就點食!料靚就係一切豐鍋雞煲可以話係香港最正嘅雞煲,湯底香濃,餸菜選擇又夠,食材絕對有質素有誠意。佢哋個魚皮同牛肉真係正到飛天!不服來辯🥳——————————🍽 招牌麻辣雞煲雞煲靈魂: 炒雞肉個雞肉真係重口味之選,應該肥過欣宜添!不過怕肥就唔會食雞煲啦,肥得黎唔會太膩,D醬汁濃淡得宜又夠香,將成隻雞提升左幾個lv。真係令人想一食再食,直頭食哂成個農場佢呀!雞肉火侯岩岩好,夠熟又唔會老。正所謂老雞是沒有人會要的,呢種靚雞就令人欲罷不能!✅ 評分: 8/10-🍽 頂級安格斯牛小排食完雞就落個香噴噴雞湯打邊爐啦!打邊爐最緊要係咩?緊係牛肉啦!牛肉冇得呃人,睇下D紋路就見真章!豐鍋D牛唔洗我多講啦,睇相都知係一個字 – 正!睇到D肥肉花紋都流哂口水,係濃郁嘅雞湯入面煮幾秒,放入口牛味十足又唔會膻!✅ 評分: 9/10-🍽 手工即炸魚皮打邊爐我哋就鐘意食魚皮嘅,見到豐鍋有
佢哋個魚皮同牛肉真係正到飛天!不服來辯🥳
——————————
🍽 招牌麻辣雞煲
雞煲靈魂: 炒雞肉
✅ 評分: 8/10
🍽 頂級安格斯牛小排

✅ 評分: 9/10
🍽 手工即炸魚皮

打邊爐我哋就鐘意食魚皮嘅,見到豐鍋有鮮炸魚皮又點會唔叫返一碟先?香脆夠魚味呢D就不在話下啦,佢嘅厚度都非常好。唔會薄到A4紙咁,又冇某D成日認叻嘅人嘅面皮咁厚,上台嘅時候仲係熱熱地!
即刻就咁食,正!放湯一兩秒掛少少雞湯上去,仲正!
✅ 評分: 9/10
🍽 自創爆芝響鈴

佢哋個響鈴炸得十分香脆,而且有搞搞新意思,加左紫菜同芝士
不過入面D紫菜就同雞湯味道唔太配合。芝士令鮮炸響鈴多左一份濃厚感覺,芝士控朋友都可以一試!
✅ 評分: 7/10
2020-10-12 1 瀏覽
話說好耐都冇同屋企人岀去食下飯,老豆就話想食雞煲,所有系open rice搜尋一下附近有冇正正雞煲,見到豐鍋雞煲幾吸引,d食評又唔錯,一於帶屋企人黎食🤤!.入到去職員會提示需要量體溫,而且仲會比一碗熱水客人洗一洗餐具,疫情下食得放心。有自助調味區,每位$8選擇豐鍋雞煲其中一個原因,就係食雞煲唔食辣都有好多選擇,我地就睇中咗滋補螺片花膠雞煲!一碟上放置得好靚,花膠原條上!湯滾左之後,服務員會幫忙倒進鍋裏,還會提供漏斗,當漏到一半就是可以食雞了。等緊湯滾嘅同時叫左碟小食魚皮,一碟有4塊,長過手掌好大塊,而且好酥脆。雞熟左先飲啖湯啖湯好甜,d雞好嫩滑,補一補成個身立立即暖笠笠食完d雞,唔好浪費左個湯底,叫左碟牛小排同四寶丸牛小排切得好靚,牛嘅油脂分布好平均,分量2個人夠食牛小排每一塊中間會開成一半,易熟、易入口四寶丸,分別係墨魚丸、蝦丸、黑墨丸 & 鯪魚丸,總共8粒,可以食哂唔同嘅丸。手打嘅丸,非常彈口👍🏻鐘意食黑松露嘅話,可以試下佢嘅十優狀丸。最後,又點少得食菜,叫返個什菜藍食,d菜好新鮮,吸埋花膠螺雞湯,十分鮮甜。食得健康又好味😋是次人均消費大概330,離開時見到有

有自助調味區,每位$8

雞熟左先飲啖湯

啖湯好甜,d雞好嫩滑,補一補成個身立立即暖笠笠

食完d雞,唔好浪費左個湯底,叫左碟牛小排同四寶丸
牛小排切得好靚,牛嘅油脂分布好平均,分量2個人夠食

牛小排每一塊中間會開成一半,易熟、易入口

是次人均消費大概330,離開時見到有人食海龍皇套餐,非常吸引!做特價每位328,免收加一。下次決定再黎食😋

2020-10-05 20 瀏覽
天氣開始轉涼啦🥰🥰 除咗打邊爐之外其實仲有好多選擇 我今次去咗食雞煲🐣🐣.仲要係麻辣嗰隻呀😍😍😍.成日都想尋覓食好西嘅小店 今次就去咗深水埗👍.其實深水埗依排除咗開咗好多Cafe之外 佢仲有好多隱細小店㗎😂😂.除咗我之前寫嘅甜品店之外 深水埗仲有米芝連腸粉 好多好多好嘢食😲😲.今次我同朋友叫咗招牌麻辣雞煲 入邊有半隻雞 半隻雞都唔好睇小其實佢都好多肉㗎 👍.另外仲叫咗餃餃陣😂 個名都好有趣自創爆知響鈴呢個一定要試! 麻辣煲加響鈴已經係極級嘅享受 仲要入邊有芝士真係不得了😂😂.再加上我叫咗個手工即炸魚皮 魚皮趣好香口🐠.最後不得不提嘅就係叫頂級安格斯牛小排 $198咋 但係好大碟呀😱😱 再加上牛小排真係好高質 大家不妨zoom 大啲張相嚟睇吓😂😂.呢間真係好推介我覺得佢哋嘅食物好用心 再加上店員服務好好 我同朋友兩個人 彩擬人為佢都好窩心咁拎咗張凳俾我放野👍👍
仲要係麻辣嗰隻呀😍😍😍.
成日都想尋覓食好西嘅小店 今次就去咗深水埗👍.
另外仲叫咗餃餃陣😂 個名都好有趣
再加上我叫咗個手工即炸魚皮 魚皮趣好香口🐠.
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)
  • 頂級雪花肥牛
  • 即炸爆芝響鈴
出深水埗買野突然想食雞煲,搵到呢間好似幾正咁,,兩個人豪一次。麻辣雞煲半隻 - 店員會即時炒,好香,雞好多肉,足半隻,好入味,又麻又香辣,啲左料都好正,乾蔥,芫荽,蒜頭仲正過啲雞招牌手工四寶丸-睇得出手工打,無咩粉,真材實料,頂級安格斯牛小排 - 大大碟,油花好靚,灼一灼就食得,油香肉滑,兩個人食每人都好飽手工即炸魚皮 - 原條上,男友好喜歡,可當小食,或點啲熱湯食,不同風味什菜藍 -有4種菜,油麥,白菜,菜心,生菜自家製爆芝紫菜響鈴 - 大大舊,灼一下吸少少湯,正,口感好豐富,芝士同紫菜夾埋響鈴都第一次,一件都好飽肚玫瑰柚子,水蜜桃梳打大大杯,一杯就飲到成晚啦,都算抵啦兩個人食到好飽,好滿足,店員態度也很好,難得

招牌手工四寶丸-睇得出手工打,無咩粉,真材實料,

什菜藍 -有4種菜,油麥,白菜,菜心,生菜

玫瑰柚子,水蜜桃梳打
大大杯,一杯就飲到成晚啦,都算抵啦

兩個人食到好飽,好滿足,店員態度也很好,難得
2020-10-04 8 瀏覽
環境非常寬敞😍 就算限聚令 都可以容納好多人🤪豐鍋招牌麻辣雞煲 $188今次叫左bb辣 點知已經有d料到🤣仲非常惹味🤩 雞件好滑身🤤 手工即炸魚皮 $53推薦✅第一次食手工魚皮別有一番風味😍 超香脆、好入味!一定要趁熱食😚頂級安格斯牛小排 $198油脂分布平均 係好靚既安格斯啊🥳唔洗點調味料 都已經好有牛味😍手工五寶丸 $108每粒都好有驚喜😳真係每粒都好吸引😆自創爆芝紫菜響鈴 $46創意料理!!好考技巧😄味道好特別好豐富🤤什菜籃 $75水蜜桃梳打 $42藍蝶雪梨 $42
環境非常寬敞😍
就算限聚令 都可以容納好多人🤪

豐鍋招牌麻辣雞煲 $188
今次叫左bb辣 點知已經有d料到🤣
仲非常惹味🤩 雞件好滑身🤤

手工即炸魚皮 $53
推薦✅第一次食手工魚皮
別有一番風味😍 超香脆、好入味!
一定要趁熱食😚

藍蝶雪梨 $42
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲
  • 自創爆芝紫菜響鈴
2020-10-02 47 瀏覽
今日行經深水埗見到深水埗地鐵站附近呢一間雞煲店, 好似好吸引所以就入左去試, 餐廳好大,枱與枱之間距離好寬闊, 唔會有同人迫嘅感覺。 而且餐廳感覺好乾淨衛生, 喺疫情時間感覺食得好安心。睇完menu決定要佢嘅滋補螺片花膠雞煲, 雞煲一上場 係一個花膠湯底,煲滾之後,店員會幫你落 雞肉落去 ,根據漏斗時間而去食, 確保雞肉唔會太老亦都唔會未熟。雞肉煮熟咗之後, 店員會叫飲咗個湯底先, 不得不讚佢嘅湯底真係超好飲。食完雞煲裏面嘅湯底,同食咗佢嘅雞肉之後 ,就開始可以叫店員加 湯 打邊爐。火鍋料我哋叫咗佢嘅手工即炸魚皮, 魚皮好大塊唔似出面細細塊, 係即叫即炸, 好脆 ,好好食。另外亦都叫咗佢嘅自創爆芝紫菜響鈴, 響鈴炸到好脆 ,浸咗湯汁之後食落原來裏面係包住一層芝士同紫菜口感好獨特。打邊爐當然唔少得肥牛啦 ,我哋叫咗佢嘅頂級安格斯牛小排 ,牛肉好嫩滑,好好食。佢嘅手工四寶丸亦都好好味唔會有太多粉漿, 好滋味。最後當然要叫個雜菜籃食下菜啦, 尤其是啲菜吸收咗雞湯嘅湯汁,好好食。
睇完menu決定要佢嘅滋補螺片花膠雞煲雞煲一上場 係一個花膠湯底,煲滾之後,店員會幫你落 雞肉落去 ,根據漏斗時間而去食, 確保雞肉唔會太老亦都唔會未熟。
佢嘅手工四寶丸亦都好好味唔會有太多粉漿, 好滋味。