2020-12-25 286 瀏覽
Order了一碗7號。味道一般,糖水多,材料少。店員稱大芋圓賣完,只能換成細芋圓,細芋圓份量沒有相對增多,滿足感不大。店員態度懶散,店內有3個人,我前面只有一個客。眼見他們有講有笑,慢條斯理,做完前一個客先再慢慢過行過來幫我落單。 態度好chill
Order了一碗7號。

7號
外賣自取
2020-11-10 296 瀏覽
工程後路過黃埔,本想買多人的甜品店外賣,豈料原來它在黃埔號那邊,不走回頭,算了,在此店買了個大芋圓6號 。這個包含大芋圓、紅豆、西米、燕麥、珍珠,不知道它剛剛制好的時候的製成品模樣是怎樣的,因為我拿到回家,它的賣相極之差,好像一碗湯那般的模樣,沒有看到芋圓在面頭或是怎麼的因為它本身相片,應該是芋圓在上邊,然之後下邊又有其他湯或配料,但是回家打開,發覺像一大碗湯,內裏有紅豆、珍珠、芋圓、燕麥等等。芋圓都算非常之大粒,而且爽口彈牙,但就是不夠多,份量極少,好像只有7粒8粒。味道不算太過甜,即使紅豆都不算太甜,反而珍珠的味道不錯,因為其他西米都沒有彈牙的質感,又林又軟又黏在一團,反而珍珠有點甜味而不會黏著,亦都非常彈牙。
大芋圓6號 。

這個包含

紅豆、珍珠、芋圓、燕麥等等。

味道不算太過甜,即使
紅豆都不算太甜,反而
珍珠的味道不錯
5 分鐘 (外賣自取)
宵夜
之前𝚜𝚝𝚘𝚛𝚢有問過大家有咩芋頭芋泥嘢推介俾我呢個新晉芋泥控(゚∀゚)見到呢間 @grainteahk 喺我經常出入嘅黃埔附近,所以即刻沖左去試下先~本身諗住同男朋友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎一杯,但見樣樣野都好吸引,最後忍唔住嗌左三杯😹男朋友飲完佢杯奶茶之後第一句話:死啦我哋以後嚟黃埔都要買番杯飲🤪.recently asked yall to give me some taro drinks suggestions 😆 and one of them was located in whampoa 😋 was looking to get one to share but it looked so good so decided to grab three 🤣 overall, all three were really good 🥤 my fav was the trendy black sugar boba milk! u might not be able to finish dinner after drinking that 😆.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.2/10 (少量企位)
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10
🌟
黑糖珍珠鮮奶

《黑糖珍珠鮮奶》$30🌟8.2/10🌟
三杯裏便我自己個人最鍾意呢杯~係一杯每一方面都做得好好嘅黑糖珍珠鮮奶;牛奶味香濃𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢順滑,黑糖珍珠有咬口分量足夠,飲到尾都仲有得食!飲完成杯都幾爆肚下👅
黃金珍珠奶茶

《黃金珍珠奶茶》$28 🌟7.8/10🌟
呢杯就係男朋友飲完覺得話真係好正嘅嗰日😹叫咗微糖,甜度適中,同奶茶𝚋𝚊𝚕𝚊𝚗𝚌𝚎得好好。牛奶味順滑香濃。珍珠份量足夠,雖然都有咬口,但唔夠黑糖珍珠好咬🤪另外加咗$3要豆花布丁,同杯嘢飲好夾,幾特別!
波霸芋泥鮮奶

《波霸芋泥鮮奶》$32 🌟7.5/10🌟
芋泥嘅份量亦都充足,同時有兩種唔同嘅口感,又軟綿綿嘅芋泥,亦都有芋頭粒粒。但個人覺得波霸珍珠就唔夠有咬口,偏淋。
味道方面,牛奶味香濃,但我哋今次嗌左微甜,個人覺得如果甜度再高少少會好啲,所以如果飲嘅大家都唔好怕肥,嗌高啲糖份啦👅
谷芋 @grainteahk
📍#BELLYwongs_whampoa #BELLYwongs_hunghom
#BELLYwongs_taiwanese #BELLYwongs_drinks #BELLYwongs_sweets
黑糖珍珠鮮奶
黃金珍珠奶茶
波霸芋泥鮮奶
2020-10-21 171 瀏覽
芋頭豆豆:7️⃣0️⃣紅磡黃埔向來都好岩掃街 有個仲讀緊大學既朋友幾個月前同我講過係地鐵站附近開左一間新既芋頭飲品專門店「谷芋」話實岩我喎!但係我已經好少會經呢頭 所以就擺低左一邊 今日難得黎到就緊係試下啦!上黎到 哇好夢幻喎😍🙌🏻有夾公仔機同埋一張啱哂打卡既粉紅波波牆😂我就冇影啦糾結咗好耐最後揀咗芋頭豆豆 ($34)其實即係芋泥豆奶配黃金珍珠同埋芋圓 豆奶唔係好甜 黃金珍珠除咗顏色特別 口感都好煙銀有咬口 芋泥芋圓幾有芋香👍🏻
芋頭豆豆:7️⃣0️⃣

• 芋頭豆豆
今日去開紅磡工作 突然想飲手搖經過呢間 見到好少女心嘅外牆裝修 俾佢個粉白色波波牆身吸引咗入去❤️❤️ 而且本人鍾意食芋頭 店內餐牌嘅飲品都係以芋頭為主🤩所以就決定買杯試吓!嗌咗一杯手作芋頭牛奶加芋圓🥰 牛奶味香濃而且入邊更有芋泥 份量充足👍🏻 而且芋泥口感軟綿綿並帶有香濃嘅芋頭味道 飲落成杯芋頭牛奶都好Rich❣️鍾意食芋頭嘅你更加唔可以錯過佢哋嘅芋圓配料 有地瓜圓同芋圓兩種混合 而且大小適中可以用吸管吸得到 口感偏軟 但芋頭味同地瓜味突出可見木薯粉嘅比例少😋

2020-10-11 131 瀏覽
前日叫咗一杯黃金珍珠奶茶,點知好難飲🌚本身諗住支持小店,但真係唔抵幫.....一點茶味都冇,全杯係奶粉味價錢唔平,仲要冇質素,好失望🙍‍♂️呢杯係黃金珍珠奶粉,珍珠唔彈牙,完。
前日叫咗一杯黃金珍珠奶茶,點知好難飲🌚
本身諗住支持小店,但真係唔抵幫.....
一點茶味都冇,全杯係奶粉味
價錢唔平,仲要冇質素,好失望🙍‍♂️
呢杯係黃金珍珠奶粉,珍珠唔彈牙,完。
2020-06-27 606 瀏覽
黎到呢間芋頭飲品專門店,我竟然order左其他野飲😂😂😂———————————🔸鳳梨梳打 $21因為好口渴,同埋隔離個個唔食得芋頭🥺🥺🥺所以我地叫左新款飲品 - 鳳梨梳打。飲落去其實有d似係鳳梨酥入面d醬咁😂😂😂不過都有d菠蘿肉同d罐頭雜果,加埋一齊飲落好清涼解渴!!!評分:🌕🌕🌕🌕🌑———————————呢到有好多款芋頭飲品,睇落超正!下次再黎會試下d芋頭飲品🤓🤓🤓
黎到呢間芋頭飲品專門店,我竟然order左其他野飲😂😂😂
———————————
🔸鳳梨梳打 $21
評分:🌕🌕🌕🌕🌑

———————————
2020-06-22 338 瀏覽
放假去黃埔行街同食壽司郎,12:00去拎位都要等成100張🙈只好四圍行吓消磨時間,大熱天時好想飲番杯冰涼嘅飲品,朋友介紹呢間台式飲品店。西瓜白虎奶蓋🍉🍮(大杯)$33有意外驚喜🤤飲落似食緊甜品,好清新 解渴新鮮西瓜加豆腐花,好適合依家炎熱嘅天氣。

西瓜白虎奶蓋🍉🍮(大杯)$33
有意外驚喜🤤飲落似食緊甜品,好清新 解渴
新鮮西瓜加豆腐花,好適合依家炎熱嘅天氣
2020-04-05 689 瀏覽
❤ 芋圓 X 豆奶❤芋泥控💓所有芋頭整既飲品都要試🥰=============================🌟芋頭豆豆🌟 ($32 中杯)6.8/10我揀左少冰+走甜🤓中間是芋泥沙冰 上面是豆奶 好得意既係佢配上芋圓 第一次試芋泥沙冰 芋泥味唔夠香濃用豆奶都幾特別 比用牛奶更健康 不過芋圓就唔夠煙韌 偏軟身 不過呢間鋪既野飲都好靚 打卡一流🥰
❤ 芋圓 X 豆奶❤
芋泥控💓所有芋頭整既飲品都要試🥰
=============================
🌟芋頭豆豆🌟 ($32 中杯)6.8/10
2020-03-19 479 瀏覽
作為芋頭控既我,一見到呢間鋪頭,本身非常興奮!甚至選擇恐懼症🤣飲品都好似都好吸引咁!但係實在俾佢嘅外表欺騙左!非常失望😞本身個店主講到呢杯嘢飲好似好吸引咁,又有珍珠又有芋泥又有芋圓😤點知佢啲芋泥完全唔似係真嘅芋頭,根本好似係芋頭味香精嗰啲粉,仲要係難食嗰隻!成杯嘢飲到我成口粉😡d芋圓同珍珠根本只係一堆麵粉,連少少甜味都無。難飲至極😡話說,我個腦海中浮現左「紫色洗腳水」呢5個字,好神奇!😤
飲品都好似都好吸引咁!但係實在俾佢嘅外表欺騙左!

點知佢啲芋泥完全唔似係真嘅芋頭,
根本好似係芋頭味香精嗰啲粉,仲要係難食嗰隻!

難飲至極😡

話說,
我個腦海中浮現左「紫色洗腳水」呢5個字,
好神奇!
😤
芋頭豆豆
2020-03-15 368 瀏覽
近年芋頭、芋泥的產品大熱,我去完台灣之後都會掛住嗰邊嘅芋頭牛奶,難得見到呢間店舖用芋頭做主題,就入去睇下有咩好飲~除咗芋頭系列之外,佢都有其他台式飲品同小食,而我最後就揀咗杯芋頭風暴(中size, 無糖)以$33黎講,size比我預期細,但係店員的確落足料,芋泥:牛奶1:1,冇溝水👍🏻芋泥綿滑幼細,味道非常天然,無額外添加糖份所以我十分滿意😍(有啲店舖會預先係芋泥入面加咗糖,客人冇得自選甜度呢一點經常令我卻步)底層嘅oreo亦為味道、口感添上層次,令芋泥牛奶飲落冇咁濟,三者撈埋都無違和感,唔錯!小建議: 要撈勻先好飲,如果唔係飲到最後芋泥同oreo會變得結身,好難用飲筒吸🤣

2020-03-01 254 瀏覽
突然好想飲芋頭野飲,一X又長期芋頭無貨。行過見到依間sell芋頭野飲既鋪頭,就買杯試下啦。見到佢d芋頭已經成半杯咁多,(我攪拌左,所以睇唔出,sor😅)芋頭好味,但最驚喜係茶味好香好正。好飲到即刻上黎寫食評讚下佢!

芋頭好味,但最驚喜係茶味好香好正。

好飲到即刻上黎寫食評讚下佢!
粒粒芋頭奶綠
粒粒芋頭奶綠
2019-11-05 427 瀏覽
等朋友時經過見到呢間小店,又見佢做緊買一杯第二杯半價,就TRY TRY啦  order 左兩杯都係黃金珍珠奶茶(L SIZE) $33 埋單 $50 兩杯其實我飲完之前都完全唔知黃金個個位係邊。。。。(?!)我見到店員係用奶粉開既,(而且唔知點解甘都唔可以揀少奶= =)所以OVERALL成杯珍奶奶味超超超超重,蓋過晒 D 茶味= =有少少失望。但可取之處係,佢啲珍珠唔係麵粉,係用芋丸搓成嘅,所以好特別都幾香口。
等朋友時經過見到呢間小店,
又見佢做緊買一杯第二杯半價,
就TRY TRY啦

order 左兩杯都係黃金珍珠奶茶(L SIZE) $33
埋單 $50 兩杯

其實我飲完之前都完全唔知黃金個個位係邊。。。。(?!)
我見到店員係用奶粉開既,
(而且唔知點解甘都唔可以揀少奶= =)
所以OVERALL成杯珍奶奶味超超超超重,
蓋過晒 D 茶味= =
有少少失望。

但可取之處係,
佢啲珍珠唔係麵粉,
係用芋丸搓成嘅,
所以好特別都幾香口。
2019-11-04
外賣自取
2019-10-19 296 瀏覽
朋友話我知 黃埔有間芋頭主題嘅飲品店咁啱附近食完飯 一於試吓佢鋪頭用粉紅色做主調 仲有粉紅色嘅公仔 以及粉紅色嘅波波做背景 少女心即刻返晒黎🐷而且鋪頭有座位 出邊咁熱 可以慢慢飲完先走-🥤芋頭曲奇抹茶鮮奶($34)從外觀方面 有三種層次芋頭🍠 曲奇🍪 抹茶🍵唔單止打卡一流 味道同口感仲唔錯第一口 食到抹茶同Cookies and cream抹茶一直都係香港女生最愛🥰被牛奶包圍着嘅曲奇 質感軟綿綿最後一啖 就有質感重重 滿足嘅芋泥香😄味道清新 適合想飲奶茶但怕肥嘅你都適合有少少肚餓嘅你 芋泥可以暫時性地頂住你個肚😂-🥤芋頭豆花冰($31)呢杯係沙冰黎 芋頭冰夾住豆花味嘅布甸我冇試過呢個配搭 原本仲諗住兩樣都味道咁淡會唔夾 原來唔係🤓 芋泥令到口感同層次都豐富左 而且味道天然 唔會甜得好假豆花質感滑溜 豆味偏淡 唔會搶咗芋頭嘅香味如果鍾意清清地嘅飲品 呢杯就啱晒😼兩杯飲品我哋都叫咗微糖 甜度啱啱好
朋友話我知 黃埔有間芋頭主題嘅飲品店
咁啱附近食完飯 一於試吓佢

而且鋪頭有座位 出邊咁熱 可以慢慢飲完先走
🥤芋頭曲奇抹茶鮮奶($34)
芋頭曲奇抹茶鮮奶

被牛奶包圍着嘅曲奇 質感軟綿綿
最後一啖 就有質感重重 滿足嘅芋泥香😄
味道清新 適合想飲奶茶但怕肥嘅你
都適合有少少肚餓嘅你 芋泥可以暫時性地頂住你個肚😂
🥤芋頭豆花冰($31)
芋頭豆花冰

芋頭曲奇抹茶鮮奶
芋頭豆花冰
  • 芋頭抹茶曲奇鮮奶
2019-10-18 275 瀏覽
尼間鋪真係十分搶眼,我第一眼就已經比佢粉紅色嘅招牌吸引住,而且鋪頭裡面仲有一大幅粉紅色嘅波波牆,最岩打卡!鋪頭裡面亦有位可以坐,吾洗企係到等野飲,好貼心。尼到主打芋頭飲品,當然要叫返杯黎試下啦。我叫左杯芋頭華田鮮奶,芋頭同鮮奶夾就係人都知,但估吾到原來加埋華田都可以咁夾。最重要係尼到嘅芋泥真材實料,綿密又有芋香。朋友果杯柚子鳳梨果茶亦好有驚喜,顏色配撘令人眼前一亮。茶裡面加左柚子片、檸檬片同菠蘿,就算冇調整甜度都吾會過甜。水果同茶相輔相成,十分清爽解膩。

鋪頭裡面亦有位可以坐,吾洗企係到等野飲,好貼心。
芋頭華田鮮奶

柚子鳳梨果茶