2023-12-18 700 瀏覽
廚師發辦最好就係唔使諗,乜嘢都可以享受到😋專登由港島入去食 完全冇令我失望 非常滿足嘅生日飯前菜係魚子豆腐 夠fresh今餐嘅海鮮會show俾你睇咗先!全部都大大隻鮑魚做頭炮 半山熟狀態 保持爽口嘅口感 亦食得出食材嘅新鮮 好鍾意佢個醬 絕對係畫龍點睛北寄貝配北海道粟米主角出場係立鱗鯛!廚師用半油炸方式將魚鱗炸起 同時用半蒸煮方式將魚肉蒸熟,香脆嫩滑呢個都係要提嘅瀨尿蝦!激多膏配上炸米線粒 又係好好食😝鵝肝來了 極重油分 少少油膩由於我唔食牛嘅關係,轉咗做豚肉但係有啲韌食鐵板燒,最後一定一定要食個炒飯 仲加咗隻太陽蛋!非常滿足
廚師發辦最好就係唔使諗,乜嘢都可以享受到😋
專登由港島入去食 完全冇令我失望 非常滿足嘅生日飯
前菜係魚子豆腐 夠fresh

今餐嘅海鮮會show俾你睇咗先!全部都大大隻

北寄貝配北海道粟米

呢個都係要提嘅瀨尿蝦!激多膏配上炸米線粒 又係好好食😝

鵝肝來了 極重油分 少少油膩
由於我唔食牛嘅關係,轉咗做豚肉
但係有啲韌
食鐵板燒,最後一定一定要食個炒飯 仲加咗隻太陽蛋!非常滿足
2023-10-08 712 瀏覽
元朗人氣鐵板燒🔥🔥講真真係好少約食飯約到入元朗,但今次朋友話呢間嘅午市鐵板燒性價比高,所以當然係要試一試啦!其中有幾樣令我印象深刻,南非鮑魚配鮑魚肝醬,咸香鮮味。鵝肝多士,入口即溶滿口鵝油香。而白甘鯛絕對係我當日嘅hightlight✨! 魚鱗酥脆再配合鮮嫩多汁嘅魚油,口感真係一流!就連伴碟嘅龍珠果都好好味。總括而言,每道菜都幾高質,而且最重要係價錢合理👍🏻,呢個價錢呢個質素真係無得輸呀,入開元朗絕對值得去試下。
元朗人氣鐵板燒🔥🔥

2023-04-29 1618 瀏覽
吃OMKS/鐵板燒不一定要出去尖沙咀銅鑼灣,元朗也有更為高質的這晚就來嚐嚐譽鐵板燒的$1380廚師發辦套餐Dinner★★★★沙律滑滑的胡麻豆腐配上咸香的巴馬火腿薄片和木魚碎很是開胃★★★★前菜軟滑的薯蓉帶有粒粒的食感★★★★嚴選時令海鮮帆立貝肥美,加上自家醃製的三文魚子,再沾上海膽忌廉汁吃非常好味道鮑魚肉質爽彈鮮甜最高質的莫屬是金鯛立鱗燒!把魚皮連鱗炸至酥脆香口,吃著十分有咬感,肉質細緻嫩滑,絕對顯廚師功架蝦肉緊緻彈牙,擺盤還加上小玫瑰相當美觀鵝肝配上帶有特調的酸酸甜甜醬汁,可中和到鵝肝的油膩感,賣相也很吸睛★★★中場蔬菜吃完海鮮會端上兩款清新菜清一清口腔,一款是比較少見的迷你抱子甘藍,味道偏甘;另一款小蕃茄則較清甜, 然後進入牛和豬的環節~★★★★★日本A4和牛/黑毛豬肉牛味濃郁,嫩滑軟腍,還可配上醬汁和鹽黑昆布黑毛豬同樣高質,肥瘦有致,經燒香後散發出來滿口油香,甚至比牛更優秀★★★★★炒飯珍珠米飯粒粒分明,煙韌飽滿,夠鑊氣櫻花蝦的份量不少,非常有咬口★★★★時令湯魚湯足料熬製至奶白色,很是暖胃★★★★★甜品是日有兩款甜品,軟滑的雪糕配上微甜的香脆多士條,賣相超加分又好味最貼心的是
這晚就來嚐嚐譽鐵板燒的$1380廚師發辦套餐Dinner

★★★★沙律
滑滑的胡麻豆腐配上咸香的巴馬火腿薄片和木魚碎很是開胃

★★★★前菜
軟滑的薯蓉帶有粒粒的食感
前菜

★★★★嚴選時令海鮮
鮑魚肉質爽彈鮮甜
蝦肉緊緻彈牙,擺盤還加上小玫瑰相當美觀

★★★中場蔬菜

★★★★★日本A4和牛/黑毛豬肉
牛味濃郁,嫩滑軟腍,還可配上醬汁和鹽黑昆布
日本A4和牛

★★★★★炒飯
珍珠米飯粒粒分明,煙韌飽滿,夠鑊氣
櫻花蝦的份量不少,非常有咬口

★★★★時令湯
魚湯足料熬製至奶白色,很是暖胃
時令湯

★★★★★甜品
最貼心的是當我選擇困難不知要什麼口味時,廚師每種口味都分了一小球給我,超級加分呀~
另外的最中餅もなか也是在餐廳較為少見的傳統日式甜點,香脆的餅內夾著紅豆餡及麻糬,甜而不膩

★★★飲品
最後以一小杯甜甜的橙汁作為完結~有點美中不足的是沒有時令生果呢

譽 鐵板燒 Homeru Teppanyaki
整體評分★★★★

地理環境★★★★
裝修有格調,環境乾淨企理
BAR枱設計可以一邊吃美食一邊欣賞師傅的手藝

服務★★★★★
廚師同staff都服務好好,會用心講解食材同食用次序等,主動幫加茶
另外還有附送的口罩信封紙質非常質感,長期使用也不錯呢

食物★★★★
份量足,食材新鮮,味道高質

價位$$$$
物有所值,回頭之選
2022-10-01
前菜
日本A4和牛
時令湯
2023-03-24 739 瀏覽
元朗區內有幾間中高價位嘅日本小店,今次黎到呢間鐵板燒係因為朋友推介,佢開業以黎好評不斷,而且價錢合理,性價比幾高;聽到咁好評價就想去試試佢啦~「菊」二人前套餐 HK$980/2位沙律- 日式凍豆腐日式麻醬配滑捋捋嘅凍豆腐,上面放咗parma ham 碎同木魚碎,底下仲有魚籽,呢個沙律作為頭盤係一個幾好嘅opening~季節燒魚燒魚用咗金目鯛,魚麟炸到好香脆,但魚肉依然keep 住滑捋捋,反差嘅口感好特別~南非鮑魚鮑魚用咗九孔鮑,口感煙韌而且鮮味十足,旁邊放咗鮟鱇魚肝醬,蘸醬汁後嘅鮑魚味道更佳~特上大蝦沙巴虎蝦好大隻,肉質結實彈牙,底下放咗係喇沙醬汁配素翅,呢道菜式推薦~鵝肝鵝肝多士配上帶有少少酸甜味嘅士多啤梨醬汁,減輕咗鵝肝嘅油膩感,連平時唔鍾意食鵝肝嘅朋友都大讚白粟米配蕃茄仔第一次試白粟米,感覺冇平時啲粟米咁甜,但都好fresh~ 蕃茄仔係用紅酒淹過,味道偏甜特定牛肉+ A4和牛牛似揀咗五成熟,牛味比較重;另外我地加咗$200要A4和牛,和牛油脂多啲,成個口都係和牛嘅香味炒飯食到呢到已經開始好飽,所以話要少飯;炒飯飯粒分明,炒飯上面放咗一小撮櫻花蝦,令到成個炒飯更加有口感~麵豉湯呢個

「菊」二人前套餐 HK$980/2位

沙律- 日式凍豆腐

季節燒魚

南非鮑魚

特上大蝦

白粟米配蕃茄仔

特定牛肉+ A4和牛

麵豉湯
呢個湯加咗頭先海鮮鐵板燒用淨嘅食材整成嘅,成個湯都好鮮甜

甜品
雪糕揀咗柚子味,口感清新;最後仲有焦糖多士,多士超脆,配埋雪糕一齊食,好食~

整體感覺
呢次嘅鐵板燒印象好好,食材新鮮而且擺盤又靚;一千蚊兩位食到差唔多十道唔同菜式,性價比好高,有機會會再黎~
2023-02-03 1417 瀏覽
譽鐵板燒舖頭唔算好大,坐到約9-10人。我哋去嗰晚一行七人,由Andy師傅主理我哋嘅晚餐😋飲食記錄:芝麻醬凍豆腐芝麻醬唔會太結,配有秋葵、巴拿馬火腿、木魚及三文魚籽,與滑捊捊嘅豆腐喺質感及味道上嘅配搭嚟講都幾新穎茶碗蒸茶碗蒸底層有鮮菇,表面以松葉蟹肉冬瓜羮鋪面。喺冬瓜羮嘅滋養下,茶碗蒸口感更顯滑溜🤤松葉蟹肉以及菜碗蒸上面片香草令菜式鮮香味倍增!配搭用心🫶🏻帝皇蟹三食🤤🦀Andy師父為我哋7人盛宴準備咗5斤帝皇蟹,並以3食製作🧑🏻‍🍳分別作為今個晚餐嘅第三、第七及第十二道菜式😋間住間住上,更驚喜🤤第一食:鐵板燒帝皇蟹配海膽忌廉汁師父鐵板燒嘅功力架勢,燒得啱啱好👍🏻帝皇蟹煎香熱上,肉質好鮮甜,而且仍然柔韌有彈性🤤醬汁方面,海膽味點到即止唔會好特出,忌廉汁亦唔會太甜,無搶咗帝皇蟹嘅鮮味👍🏻第二食:鐵板燒帝皇蟹肉蟹膏蟹肉唔洗多講,好好味😋😋Andy師傳將蟹膏加熱煮成醬汁,配搭蟹肉食,盡用食材👍🏻但蟹膏味相對較弱~覺得第一食嘅海膽忌廉汁較能提升蟹肉嘅甜味~第三食:帝皇蟹肉釜飯超鍾意超好味🤤釜飯炒至粒粒分明,鎖緊烹調釜飯時嘅湯汁精華,配以帝皇蟹肉、巴拿馬火腿、鮮菇及大量蔥花炒香🫶🏻💚炒飯香味四溢🤤

飲食記錄:

第二食:鐵板燒帝皇蟹肉蟹膏
鐵板燒帝皇蟹肉蟹膏

第三食:帝皇蟹肉釜飯
帝皇蟹肉釜飯

超鍾意超好味🤤釜飯炒至粒粒分明,鎖緊烹調釜飯時嘅湯汁精華,配以帝皇蟹肉、巴拿馬火腿、鮮菇及大量蔥花炒香🫶🏻💚炒飯香味四溢🤤味道咸香又帶釜飯嘅甘甜,非常開胃!另外,釜飯更有餐廳特別醃製嘅三文魚籽鋪面🧡三文魚籽味道份外鮮甜,零腥味👍🏻

立鱗燒白金鯛

白金鯛嘅魚鱗油泡炸至香脆,肉身輕微煎香,口感香脆而又滑溜,層次豐富😋Andy師父以清甜嘅菠菜汁💚及微微香辣嘅辣椒絲❤️配搭白金鯛,令菜式味道更豐富😋

鐵板燒帆立貝

帆立貝煎耐咗少少,稍為欠缺嫩滑口感,但香口嘢都無人唔鍾意嘅🤣

Andy師傅喺配搭上都好用心,帆立貝味道本身較淡雅,煎香後以較濃味嘅忌廉薯蓉、酒盗芝士、白飯魚苗及新鮮紫蘇葉乾配搭,味道及口感層次都好豐富😋

bf覺得薯蓉太甜,但對女士嚟講,我覺得都仲ok🤣第一次食酒盗芝士,覺得味道似pizza味薯片😋另外,估唔到以紫蘇葉夾住帆立貝食咁夾,味道清新帶花草香💐

白子配酸菜魚湯

非常有驚喜💯本身好唔鍾意食白子,覺得好腥,同埋對佢嘅原形好抗拒🫣所以無帶住期待/欣賞嘅心情去食😅

但經處理及煎香後嘅白子,口感好似煎豆腐,外脆內軟綿綿,而且一啲都唔腥👍🏻配埋以日本魚熬製嘅酸菜魚湯,估唔到咁夾🤤酸菜魚湯無中式嘅咁酸辣,但都好開胃同飲到落肚😆飲哂👍🏻
帝皇蟹三食
鐵板燒帝皇蟹配海膽忌廉汁
鐵板燒帝皇蟹肉蟹膏
2023-01-06 623 瀏覽
成餐飯真係好有驚喜,尤其係鵝肝同埋鮑魚嘅調味,平時冇係OpenRice打開食評,不過食完餐飯實在好開心,所以想幫佢哋推廣下~餐廳門口已經好有feel~餐廳內嘅裝修都睇得出有心機,張凳嘅皮面好舒服😂入到去職員即刻比一個籃我哋放低書包🎒不過佢嗰日佢哋冇提供Kinki同埋北海道帆立貝,所以set dinner只可以揀「譽」,同埋帆立貝會被替換成另外一種甲類(嗰陣聽唔清佢講咩🤣),食落去就有啲似象拔蚌~一開始俾咗個沙律🥗係鴨胸肉火箭菜,個鴨胸肉整得幾好食,唔係普通出邊煙鴨胸嗰種味道~不過我就唔係好鍾意個沙律落咗咁多沙律油(?)如果係麻醬會更加鍾意🤣前菜係一個平時去日本旅行,懷石料理要食到嘅蒸蛋~我好欣賞嘅一個點就係平時食蟹嘅料理係會食唔出蟹味,但係個蒸蛋仲保留到好鮮嘅蟹味而且好似同日本嗰啲一樣會有淡淡的薑味,應該係為香港人口味作出左調整冇喺日本嘅薑味咁濃郁~龍蝦會喺你面前切開,然後將佢頭入邊嘅膏用牛油炒香做汁,淋喺龍蝦肉上面,蝦膏用牛油炒香左之後係好夾嘅,不過會有少少油膩,如果連埋太多牛油龍蝦膏汁嘅話。鮑魚調味非常驚艷,原味會係牛油鹽味,旁邊會配咗一個鮟鱇魚肝醬,呢個醬非常之夾鮑魚!忍唔住用一

當日海鮮

蟹肉蒸蛋

龍蝦

鮑魚調味非常驚艷,原味會係牛油鹽味,旁邊會配咗一個鮟鱇魚肝醬,呢個醬非常之夾鮑魚!忍唔住用一邊嘅藻類沙律撈埋佢食埋😂
鮑魚

唔太鍾意食魚,所以對魚冇乜感覺🙈師傅炸埋魚鱗叫你食埋,係幾新奇~
炸魚

去食嗰日北海道帆立貝替左做另外一種甲殼類海鮮,味道好似象拔蚌。

鵝肝係我非常推薦嘅菜式之一!!本身係一個完全食唔到鵝肝嘅人,但係佢用咗士多啤梨汁(應該係佢哋用日本好甜嘅士多啤梨自家製嘅汁)配搭柚子醃蘿蔔,見到佢好似會用少少紅酒煎,呢個配搭非常之新穎,而且好好味!配上底下面薄脆法包,鵝肝煎到外脆內軟,對於一個完全唔食內臟嘅人來講完全係可以接受,而且係會想繼續食!🥹🥰
鵝肝

我哋叫咗一份和牛一份豬肉,和牛質素OK,豬肉嘅話,因為平時都食唔到太油膩,五花腩嘅部位會有啲太肥🙈不過係煎得好脆

食到一半會俾咗個解膩菜紅酒蕃茄仔冰菜,個蕃茄仔係超級好食♥️冰菜口感好特別。
紅酒蕃茄仔冰菜

炒飯會配有大量嘅蝦乾(有啲似櫻花蝦果類)撈埋一齊成個炒飯會係好脆🙈
炒飯&魚湯

最後嘅湯係一個魚湯,對於完全食唔到魚嘅腥味嘅人來講,煲得好好,完全食唔出腥味,可以成碗飲晒☺️

甜品可以揀開心果雪糕或者係柚子雪葩,會另外再配焦糖麵包條,個人覺得開心果雪糕會襯啲,不過食咗太多肉類有啲油膩嘅話,建議揀柚子雪葩。
甜品

成餐飯加咗杯蘋果汁$58同埋波子汽水,買單大概係23XX hkd,嘢飲嘅話得杯蘋果汁還好,成個餐會有無限量熱茶提供,如果可以提供冰水就會真喺似日本鐵板燒咁😆

個日係同男朋友慶祝生日,師傅仲用鹽寫咗生日快樂出嚟,掉轉寫係個鐵板上面都好靚🥹師傅同埋職員都好好傾~唔想講嘢嘅話佢哋都好識睇眼色,唔會逼你傾偈😆

對於呢餐鐵板燒真係非常滿意🥰會再帶多啲朋友過去食♥️
紅酒蕃茄仔冰菜
炒飯&魚湯
  • 南非鮑魚
2022-12-31 403 瀏覽
My birthday🙌🏻好姊妹約食飯慶生,我哋一致覺得呢間鐵板燒可以encore,記得上次無意中搵到呢間餐廳,覺得好好食,今次生日就想encore服務,一如以往咁好,今次菜式同上一次差唔多,不過醬汁上有改動,我覺得比以往更出色,已經諗好下次朋友生日再嚟呢度再encore推介❤️❤️❤️食品❤️❤️❤️鮑魚(一啲都唔un)鵝肝(加入士多啤梨醬,酸酸甜甜好開胃)季節燒魚(就連魚皮都食得,好香脆)焦糖多士(雖然知道好肥,不過食咗先減呢個真係必食

推介❤️❤️❤️食品❤️❤️❤️

鮑魚(一啲都唔un)

鵝肝(加入士多啤梨醬,酸酸甜甜好開胃)

季節燒魚(就連魚皮都食得,好香脆)

焦糖多士(雖然知道好肥,不過食咗先減
呢個真係必食

2022-12-19
  • 北海道帆立貝
  • 炒飯
  • 焦糖多士
  • 南非鮑魚
  • 季節燒魚
  • 鵝肝
元朗區的小店真的是臥虎藏龍,這間絕對是吃過性價比最高的鐵板燒,今次吃ᴅɪɴɴᴇʀ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ共15品,這個性價比在九龍或港島區很難找到,之次在港島吃鐵板燒晚餐,價錢更貴但只有共9品,而且今次時令海鮮的款式一道接著一道,是滿足的四小時用餐體驗!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴅɪɴɴᴇʀ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ ᴍᴇɴᴜ > $1380/ᴘᴘ❅ 日式凍豆腐 第一道前菜是常見的日式凍芝麻醬豆腐,上面的配料豐富,有帕馬火腿、三文魚籽、 秋葵、木魚碎,師傅有預先漬過三文魚籽,味道明顯會比平時鮮甜!❅ 松葉蟹茶碗蒸茶碗蒸絕對可以先暖胃,在廚房一蒸起就上枱,吃的時候還熱呼呼,茶碗蒸超滑嫩無孔洞,面層會有些蟹肉芡汁,還放上木之芽點綴一下🌿❅ 松葉蟹腳第一道海鮮沒有太多花巧調味,將蟹腳燒至剛好的程度,再把原先的蟹膏調成醬汁,是松葉蟹的原汁原味,可以不用自己拆殼就吃到一梳梳的蟹肉很幸福🦀❅ 白松貝個人特別喜歡第二道的白松貝,即是日本的象拔蚌,師傅斜切成條狀令口感薄脆爽口,利用肝醬加柚子芽蔥調成的醬汁,能令這道菜昇華!再加上鮮甜的三文魚籽,是很清新開胃的味道!❅ 帆立貝平時的帆立貝多以

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
❅ 日式凍豆腐

❅ 松葉蟹茶碗蒸

❅ 松葉蟹腳

❅ 白松貝

❅ 帆立貝
平時的帆立貝多以簡單清湯調味,但今次的煮法就相對重口味,底部有牛油薯蓉墊起帆立貝,上面是酒盗芝士醬加香脆白飯魚,第一次吃酒盗芝士,會有淡淡的酒香,齋吃起來會有點鹹!

❅ 立鱗燒
立鱗燒可以考驗到師傅的功架,鮮綠色的菠菜忌廉汁,可能沒有再加其他調味,所以就相對較清新,立鱗燒的脆魚鱗加紮實的肉質是重點,另外配的秋田縣青椒仔不會太辣!

❅ 鱈魚白子
將白子燒至半溶奶滑的口感,白子本身有滋陰養顏的價值,可能因為燒的時間長一點,再配上超特別的酸菜魚湯,不會有太大的腥味🐟

❅ 瀨尿蝦
很邪惡的鹹蛋黃炒成流沙質地,加上脆米增添口感,將醬汁完全沾滿瀨尿蝦身,瀨尿蝦中間還有明顯的橙黃色蝦膏!

❅ 鵝肝
平時不太喜愛鵝肝也清了碟,特調的威士忌士多啤梨醬,加上柚子蘿蔔,水果的甜味跟鵝肝原來很匹配,完全可以中和到鵝肝的油膩感!

❅ 沖繩冰菜、紅酒蕃茄仔
中間會有過場的小吃,主要都是令客人可以解一下膩,清新味蕾再繼續享用廚師的手藝!

❅ 鹿兒島A4西冷和牛
吃完海鮮之後就會準備燒和牛,是全晚視覺享受的亮點,師傅會預先把和牛表面燒一燒,然後再放上鐵架,鐵架下面則放了一堆點燃的禾稈草再進行煙燻,這樣的做法會令和牛帶有一股獨特的煙熏味🐮

❅ 𩶘魚湯
奶白色的魚湯內有簡單配料,像豆腐粒及滑子菇,魚味挺濃郁,暖暖的喝下去很舒服!

❅ 松葉蟹燴飯
平時鐵板燒最後一道通常是炒飯,而今次就比較特別,師傅準備了一大砵燴飯,用了蟹膏蟹肉燴的飯比平時炒飯濕潤!其實去到最後也很飽不太吃得下,如果食量大的話可以跟師傅添吃!

❅ 焦糖多士
雖然前面的正餐超豐富,但吃甜品絕對有另一個胃,休息一陣子就可以再挑戰!平時很喜歡麵包等澱粉質的話,一定會心心眼!

師傅製作焦糖多士的過程像表演一樣,看似簡單但完全考驗到師傅的功力,焦糖化的過程一不留神,就很輕易泡湯!焦脆的砂糖包裹著多士外層,雖然很邪惡但同時很滿足🤤

❅ 紅豆&芝士味雪糕
雪糕口味會不定期更換,兩個人用餐可以sʜᴀʀᴇ試味,兩款口味都挺日式又不會太甜,可以沾在多士上一起吃!
2022-11-29 673 瀏覽
整晚大家都吃得很開心🥳、很🈵️意!年青大廚烹調用心,手藝出色,賣相漂亮;食材新鮮,配搭特色,全部食物都令人回味無窮😋👍🏼!溫馨提示😉,只有12個bar位,最好預先訂位💁‍♀️👇🏼胡麻醬豆腐,激發味蕾作序,豆腐滑嘟嘟,還有秋葵塊,三文魚籽,巴馬火腿薄片咸鮮,胡麻醬香濃👇🏼茶碗蒸,非常滑溜,應該是經多次的濾漿才可達至無可挑剔的順滑,而蟹肉味香濃突出,內裏還有滑子菇 👇🏼南非九孔鮑魚、煙韌鮮味, 點埋旁邊的鮟鱇魚乾醬味道更提升👇🏼白金鯛魚,魚鱗煎炸得超脆,魚肉鮮嫩,脆嫩結🈴️完美無瑕,魚肉下面還有菠菜醬👇🏼北海道帆立貝,新鮮甜美,帆立貝面塗上一層酒盜芝士醬,並灑上白飯魚仔乾,下面是薯蓉混和金栗子蓉,滑溜甘甜,這一切都是出色的配搭,不同層次,滿足味蕾👇🏼本地龍蝦和大虎蝦,肉質爽口彈牙,用龍蝦和虎蝦頭的膏作調味之一,並加配有創意的喇沙醬汁和素翅,既香濃又惹味👇🏼和牛及封門牛柳,左邊兩件是🇯🇵A4和牛(每位加$200),肉質香嫩軟滑,皆因油脂分布均勻,又有和牛的獨特香味,太美味了;右邊三件是封門牛柳,因我不吃鵝肝,故選了吃特定牛肉,大廚很大方的轉為封門牛柳👏🏼,肉味濃郁👇🏼時令湯,魚湯鮮甜無比,很棒!👇
整晚大家都吃得很開心🥳、很🈵️意!

溫馨提示😉,只有12個bar位,最好預先訂位💁‍♀️

胡麻醬豆腐

南非九孔鮑魚

白金鯛魚

北海道帆立貝

本地龍蝦和大虎蝦

和牛及封門牛柳

👇🏼時令湯,魚湯鮮甜無比,很棒!
魚湯

👇🏼柚子雪糕和香甜脆多士,大廚舀糖粒在包面上,然後放在鐵板上烘,一會兒,大廚用純熟而利落的手勢將其分成多士脆條,更建議用多士條沾雪糕吃,果然味道更上一層樓,實在好味到不得了😁
柚子雪糕

香甜脆多士

👨‍🍳無論大廚和其他職員的服務態度很好👍🏼,有賓至如歸之感。下次再光顧「譽」的午膳鐵板燒♨️

2022-11-22
魚湯
柚子雪糕
香甜脆多士
2022-11-27 313 瀏覽
Happy Birthday to My hubby慶祝老公生日飯「菊」二人餐 沙律🥗由三文魚子秋葵parma ham 木魚絲 加入芝麻醬汁伴豆腐鐵板燒開始前,師傅會俾我哋睇最新鮮嘅食材同即場燒每道菜式季節燒魚首先將魚放入鑄鐵鍋油炸,魚麟會炸列好似薯條咁脆,醬汁配以菜忌廉汁,配菜是小青椒伴碟南非鮑魚新鮮大隻彈牙紅綠雞冠草伴碟配安康魚肝醬特大上蝦 沙巴虎蝦有手掌長,醬汁配喇沙醬汁,素翅伴碟鵝肝多士配以士多啤梨🍓醬,上面鋪上柚香羅白,牛舌草作裝飾特上牛肉 配上芥末醬汁及龍珠果今次選擇了7成熟可加$200 選擇和牛及豚肉北海道白粟米配紅酒淹蕃茄仔,裝飾係楓葉🍁白飯魚苗櫻花蝦炒飯師傅會用剛才鐵板燒嘅海鮮湯昆布湯甜品以焦糖多士 雪糕是柚子雪糕及芝麻雪糕柚子味清新有柚子粒 好清新服務100分 待應及師傅都會介紹每道菜式做法,跟進客人需要🫶用餐時間大概3小時 🫶事先需綁定信用卡預定費🫶值定推薦再來用餐🫶影即影即有相給客人留念🫶鐵板燒上有慶祝字眼影相留念❤️♥️ 值得推薦再來用餐❤️♥️
Happy Birthday to My hubby

慶祝老公生日飯

「菊」二人餐

鐵板燒開始前,師傅會俾我哋睇最新鮮嘅食材
同即場燒每道菜式

季節燒魚

南非鮑魚新鮮大隻彈牙
紅綠雞冠草伴碟配安康魚肝醬

特大上蝦
沙巴虎蝦有手掌長,醬汁配喇沙醬汁,素翅伴碟

鵝肝多士配以士多啤梨🍓醬,上面鋪上柚香羅白,牛舌草作裝飾

特上牛肉 配上芥末醬汁及龍珠果
今次選擇了7成熟
可加$200 選擇和牛及豚肉

北海道白粟米配紅酒淹蕃茄仔,裝飾係楓葉🍁

白飯魚苗櫻花蝦炒飯

🫶鐵板燒上有慶祝字眼影相留念

❤️♥️ 值得推薦再來用餐❤️♥️

2022-11-26
2022-11-26 238 瀏覽
揀生日飯揀到頭痛之制,比我發現左呢間好抵食既鐵板燒,當初睇相片已經好吸引我,食完覺得簡直係大推!人均$1xxx就可以食到廚師發辦式既鐵板燒set🫶🏻 有前菜,菜碗蒸,海鮮,刺身,甜品等等。超級好食同滿足👍 自己覺得佢同傳統鐵板燒會有小小唔同,佢地係加左廚師既創意,有日中fusion菜既感覺。其中有一道菜係煎花膠藥膳湯令到我好難忘🙈 原來花膠用牛油煎係咁香口嫩滑,以前真係未食過。藥膳湯無咩苦味,感覺個人都健康左😂 佢地又好識運用當季既食材,例如菜碗蒸就加入左蟹既元素,即刻增加左鮮味同吸引力大增!Menu方面當日仲有A4和牛,南非鮑魚,煎白子,帶子等食材,成本唔低的。但我地最欣賞既都係廚師同員工既態度,會主動同我地傾下計,了解下客人既需要,傾傾下就會覺得個感覺好親切,好有溫暖,係一間好有人情味既餐廳,我覺得你地試一試就會知道我講緊咩😂 每個客人離開呢間餐廳嘅時候都係好滿足同開心的,總之唔會令你失望👍 好耐無食過咁正既餐廳了🥺
揀生日飯揀到頭痛之制,
比我發現左呢間好抵食既鐵板燒,
當初睇相片已經好吸引我,食完覺得簡直係大推!

人均$1xxx就可以食到廚師發辦式既鐵板燒set🫶🏻
有前菜,菜碗蒸,海鮮,刺身甜品等等。
超級好食同滿足👍
自己覺得佢同傳統鐵板燒會有小小唔同,
佢地係加左廚師既創意,有日中fusion菜既感覺。

其中有一道菜係煎花膠藥膳湯令到我好難忘🙈
原來花膠用牛油煎係咁香口嫩滑,以前真係未食過。
藥膳湯無咩苦味,感覺個人都健康左😂

Menu方面當日仲有A4和牛,南非鮑魚,煎白子,
帶子等食材,成本唔低的。
但我地最欣賞既都係廚師同員工既態度,
會主動同我地傾下計,了解下客人既需要,
傾傾下就會覺得個感覺好親切,好有溫暖,
係一間好有人情味既餐廳,
我覺得你地試一試就會知道我講緊咩😂
每個客人離開呢間餐廳嘅時候都係好滿足同開心的,
總之唔會令你失望👍
好耐無食過咁正既餐廳了🥺
2022-11-24 221 瀏覽
很有誠意的鐵板燒推薦- Homeru Teppanyaki 譽一直以來都很想尋找一間性價比高的鐵板燒餐廳,這次終於找到了🥲 專程入元朗食左呢間名叫Homeru Teppanyaki 既餐廳🍴非常值得🙏🏻🙏🏻元朗國的人可以衝了,不是元朗國的人有時間一定要入去試一試👍很喜歡這間餐廳的人情味,店員跟Chef都非常有Heart。餐廳每日只會做兩輪,午市及晚市,客人可以安心慢慢品嘗整個廚師發辦的體驗。Chef非常專業,不只是跟客人聊天,很注重席前料理中客人的意見及感受,,印象分加左好多!先說一下,廚師發辦set很豐富,沒有人不是飽住走,見到有其他客人甚至要打包走😂 首先是前菜的部份-日式胡麻豆腐三文魚子配上Ham跟木魚很Fusion,但胡麻醬一向都很開胃,豆腐嫩滑再配上三文魚子跟Ham的咸香,好夾!-鱈場蟹菜碗蒸這個是seasonal 的菜式,蟹肉很多很鮮,蛋味配上日式高湯好甜好好味,中間加左Herb調味,很出色🙏🏻 覺得可以成為regular menu-岩手縣生蠔配上了柚子汁,生蠔嘅大細是我的手的一半-帶子配三文魚子及海膽汁帶子一人兩隻,咬口鬆軟,海膽汁嘅味道同我想像中一樣,不過如果點咗海膽汁

首先是前菜的部份
-日式胡麻豆腐三文魚子配上Ham跟木魚
-鱈場蟹菜碗蒸
-岩手縣生蠔
配上了柚子汁,生蠔嘅大細是我的手的一半
-帶子配三文魚子及海膽汁
帶子一人兩隻,咬口鬆軟,海膽汁嘅味道同我想像中一樣,不過如果點咗海膽汁會偏甜,帶走咗少少牛油嘅香氣,但帶子配三文魚子就好夾
-南非鮑魚
南非鮑魚食落去係有驚喜嘅,因為佢嘅肉質比我想像中滑,配上咗類似鮟鱇魚嘅醬汁,係好食的
-喜之次魚
其實我真係唔係好記得啲全名,因為係好chill住咁食,呢一度菜是冠軍🏆
因為廚師技巧地炸起啲魚鄰,好脆好好食
魚嘅肉質滑到不得了,仲有啲菠菜忌廉汁
-花膠藥膳湯
超級無敵驚喜,冇諗過有花膠食
更加冇諗過係煎嘅花膠
仲要煎得好好味,好入味
藥膳嘅味唔重,放心飲成件事好夾
-煎白子
白子雖然唔係人人都愛,但佢煎完之後其實幾容易入口
-炸流心蛋賴尿蝦
呢個應該係我第二最愛,因為用左炸米通咁既食材配落蝦到再加上流心蛋,好正
-鵝肝多士配士多啤梨汁
士多啤梨嘅甜味,令到個鵝肝冇咁膩
-A4和牛
入口即溶嘅和牛有幾好食就唔多講了
望住佢哋燒和牛,就好似睇咗一場火嘅表演
-柚子味雪葩
本身就好鍾意食雪葩
再加上柚子味嘅清新
係幸福嘅感覺🤣

其實仲有幾樣菜式我冇提及😂
因為真係多到嘔泡,可想而知呢一餐有幾咁抵食🙏🏻 最緊要係睇得出廚師同員工都好有火去維繫呢間餐廳同埋做好菜式。
佢哋仲唔係得個講字,作品就是說話👍
2022-10-08 631 瀏覽
食過多次鐵板,這間店價格不貴,但意外地食物質素比其他價格更貴的店還要好,第一次試,感覺廚師相當認真,主打自家調味醬料的的確出色,整體來說所有食物都好味,用料雖未算最上乘,但食材仍然新鮮及富有特色,唯一餐具擺放可以改善一下,總括而言性價比極高,值得一提的是員工態度相當友善,廚師細心介紹食材及煮法,非常專業,期望Menu會更多選擇,會再去!
2022-07-29 1243 瀏覽
一直都有拖延症終於捨得寫返食評元朗出名多野食 睇到好多人都介紹呢間鐵板燒見到午餐價錢相宜等埋朋友得閒就book咗個午餐試吓(因為平時夜晚食鐵板燒真係好貴😂)本身成日都覺得鐵板燒食唔飽~所以都好少去食😂今次成個午餐set最出色係個鮑魚同埋鵝肝👍🏻自己本身都好鍾意食鮑魚唔會太硬都好新鮮 睇住師傅整特別覺得好味🤣鵝肝啲油分出晒嚟 好香好食👍🏻👍🏻👍🏻啲嘢都幾精緻 久唔久想有高少少享受可以試下❣️
一直都有拖延症終於捨得寫返食評

元朗出名多野食
睇到好多人都介紹呢間鐵板燒
見到午餐價錢相宜
等埋朋友得閒就book咗個午餐試吓
(因為平時夜晚食鐵板燒真係好貴😂)

本身成日都覺得鐵板燒食唔飽~
所以都好少去食😂

👍🏻👍🏻👍🏻

啲嘢都幾精緻
久唔久想有高少少享受可以試下❣️

2022-06-22 937 瀏覽
放假黎搵呢間鐵板燒試試,位置我覺得都有少少難搵,比較入 我地揀左和二人餐,個set好豐富我最喜歡嘅係北海道帆立貝、鵝肝同埋砂糖多士帆立貝好肥美,搭配埋三文魚籽同蟹肉好好食鵝肝同啲米通一齊食好正,新鮮嘅搭配!尤其要讚嘅係服務,服務真係好好!!
放假黎搵呢間鐵板燒試試,位置我覺得都有少少難搵,比較入
我地揀左和二人餐,個set好豐富
我最喜歡嘅係北海道帆立貝、鵝肝同埋砂糖多士
帆立貝好肥美,搭配埋三文魚籽同蟹肉好好食
鵝肝同啲米通一齊食好正,新鮮嘅搭配!
尤其要讚嘅係服務,服務真係好好!!