2018-01-10 698 瀏覽
在譽宴飲茶因假期想休閒一下,見到點心紙上有各款特色點心,又有燒味食.....最後點了大鮮蝦湯麵,鮮蝦幾鮮味,好像湯麵都帶有蝦味道,麵軟硬適中,又食菜,一面睇手機一面食麵不知不覺食完了。

2017-11-12 623 瀏覽
星期六來到參加表姐的婚宴本是令人高興的事,但服務員的態度完全破壞高興的氣氛,我跟人入座後不久就看到旁邊兩名服務員在吵架,然後全晚兩位都黑口黑面。在婚宴未開始前我家人想要杯水時,服務員不停推搪說不是她負責我們這一台,要我們另找人,幫忙傳個話也可以吧,我怎麼知道誰負責。 最後服務員把盤子拿出來時上面全是水,她回我說剛洗好沒辦法,然後當場把水倒落地上。 下次要結婚的千萬不要選這家題外話:不知道為什麼,大部份人的手機在這裡是完全沒信號,如果要經常留意電話的人也不推展來

下次要結婚的千萬不要選這家
2017-02-11 3794 瀏覽
followed my godmother to yum Cha She knows I love dan tart from childhood All her morning tea 'legs'Most big mamas who dance every morning Let me eat the biggest Sweet round egg tart I love ❤️ best Ginger cake ps after all I personally think the egg tart is only good for the egg jelly Rich not too much custard powder yet the taste of pastry skin is not good enough The skin should be more layers Thousand layer pork oil and more Brown red hot harm shui kok
2017-02-11
$51 (早餐)
紀念日
Ginger  thousand  layers
  • Ginger  sweet  thousand  layer
2016-12-21 2683 瀏覽
I highly recommend this restaurant for dim sum.  The quality of the food is very high -- shrimp dumplings, beef rice rolls (very good), shrimp rice rolls, chicken feet, egg custard tarts, egg yolk steamed buns, siu mei.  Restaurant is bright and clean (really designed as a banquet hall for weddings).  Service is good, although little English is spoken.  If you are in the Jordan area, I recommend this dim sum place.
2016-12-13
  • egg custard tarts
  • shrimp dumplings
  • siu mei
  • chicken feet
  • egg yolk buns
  • beef rice rolls
2016-06-25 4773 瀏覽
同啲同事去左譽宴食lunch..食左燒腩仔、草莓一口雞同埋春風得意腸...三款菜式食落都唔錯,草莓一口雞既醬汁係用草莓汁整既,食落去酸酸甜甜甘,幾開胃✨。而佢既燒腩仔啲皮好鬆脆,肥瘦肉分佈平均,肉質嫩而唔粗糙👍🏻。另外,佢既春風得意腸睇得又食得,腸粉皮好滑,入邊脆脆地再加埋爽口彈牙既蝦肉,真係食過番尋味😋
2016-06-22 3180 瀏覽
譽宴特色平而好20元一客薑汁糕4 件夠晒薑女生 必定愛煞千層 工夫多自己不會造去街食叫一個168元的午間套 餐3個点心量多且是蘿蔔條多粉較少位位都是食家美女喝采蘿蔔糕三大件10人足夠旦白炒飯非常有咬口令人驚喜粒粒皆好“趙”85分 難得是那種認真 懷舊感吃到一顆也不留其他小点牛肉腸,雞包仔這是套餐提供的小菜要了“豆乳鮮茄什茶煲”,滿放菇類 略嫌生硬但足料 3個点心之雞包完全兒時風味薑汁小小肉食指大動童年,什麼都好吃食這鮑魚星斑宴

譽宴特色

其他小点

牛肉腸,雞包仔
這是套餐提供的
小菜

要了“豆乳鮮茄什茶煲”,滿放菇類 略嫌生硬

但足料

• 薑蔥蟹原隻
  • 燒鵝
  • 椰皇素燕窩
2016-06-19 2548 瀏覽
父親節要交通方便 人人歡喜 鮑魚南非鮑薑蔥陳皮蒸10安 38元一只多陳皮薑蔥咬得好火路剛剛巧薑蔥肉蟹一只 約1斤非常好吃入味 火候精彩多膏肉蟹蓋濃郁滋潤的膏肉地結實肉與膏配套味蕾福利甘美持久因為膏腴之香滑第二出色的醬燒米鴨非常有見今晚有立即要半隻肉厚而嫰,男生都認為此鴨比燒鵝重正皮脆肉香氣派不比鵝遜色卻相宜一直欣賞管宴炒熱今晚選阿拉斯加蟹肉炒石鍋飯人人搶吃蟹肉新鮮味道出奇美妙是次弄得火紅 較熱氣但飯焦的溫馨回憶靚女母親皆喜悅自己不敢弄焦飯出街食故意挖到底飯焦黃金效果非高手不會大大 口吃過夠
父親節

醬燒米鴨
非常有
見今晚有
立即要半隻
肉厚而嫰,男生都認為此鴨比燒鵝重正
皮脆肉香

父親節
  • 蟹類
  • 米鴨
2016-05-26 1307 瀏覽
同屋企人食飯, 去左佐敦譽宴食。叫左條蜜汁叉燒, 擺上枱已經好想食, 佢個賣相一睇落去就覺得好肥美,咬落口d肉質好淋好嫩, 肥膏唔係好多,而且蜜汁既甜度岩岩好, 叫左個白飯黎送叉燒,真係一流。
同屋企人食飯, 去左佐敦譽宴食。

2016-05-03
2016-05-19 920 瀏覽
譽宴吸引是因為一個燕窩椰皇燉素燕29個8一個上回吃過人人讚賞午茶也可平食今天叫蔗糖原籠蒸馬拉糕33元味道可以可惜較貴給65分最佳的對胃口的餚是這個鮮菠蘿海皇炒飯人人搶添飯85分賣108元但是值得好鮮美中义燒用料較其他同行佳美人們好分半個剛剛好可以75這個例牌午茶特點148元好肉的可其他優惠做出水準的虾腸粉滑虾鮮雖然一碟只有這樣6小塊,但精緻好吃80
譽宴吸引

2016-05-19
  • 招牌炒飯
  • 原隻椰青燉燕窩
2016-05-04 906 瀏覽
前幾日剛好經過佐敦,家人說想去酒樓吃飯,我們就隨便選擇了莊士倫敦廣場的譽宴。一開始叫了幾樣食物,但最欣賞是燒肉和椒鹽炸豆腐,燒肉皮脆肉嫩,豆腐外脆內軟又滑,口感一流,若然有機會,去試試吧,認真不錯值得一試。
2016-04-24 770 瀏覽
譽宴同阿媽響黃大仙飲茶飲到厭,所以今日特登出嚟佐敦,睇下有咩新野食。響莊士敦廣場樓下研究左一陣,揀來揀去都唔知食乜好,於是阿媽就話都係去飲茶啦,所以我哋就揀咗間響2樓嘅譽宴試一試。因為譽宴係專門做婚宴嘅地方,所以一打開𨋢門嘅時候,覺得環境非常華麗而雅緻,坐得舒服自然食得開心。我哋叫咗炸豆腐,點心拼盤,燒賣同埋牛柏葉。 令我最印象深刻嘅係佢嘅炸豆腐真係好好食!炸豆腐嘅外層鹹鹹地又夠脆,而內層好似山水豆腐花咁滑溜,呢碟屬於廚小嘅點心,都只係30幾蚊,而且份量好多,算係好抵食! 另一個抵食嘅一定係點心拼盤!點心拼盤來包括兩個流沙包,兩粒粉果同兩粒蝦餃。 流沙包內層非常流沙,但入面嘅流沙餡料好明顯地會見到有一層油分開咗出嚟,所以為咗保持身型嘅關係,我都倒左面果層油先至食,不過味道係好食嘅,甜甜地之中又有啲蛋黃嘅香味,重點係夠熱辣辣,大家記得趁熱食!
譽宴

我哋叫咗炸豆腐,點心拼盤,燒賣同埋牛柏葉。

2016-04-10 608 瀏覽
天氣熱熱地,甘岩經過莊士倫敦廣場,發現呢度都有譽宴,啊媽話就呢間啦!食食下發現有2樣餸都幾好味,第一樣系青瓜涼拌雞絲,食落好清爽,而且雞肉好滑,呢個價錢甘嘅質素算吾錯。另外,甜品叫左焦糖馬拉糕,食落陣陣焦糖味,咬落好鬆軟!吾錯吾錯!下次都要再來試下其他嘢先得!嘻嘻

,呢個價錢甘嘅質素算吾錯。

2015-12-09 1043 瀏覽
都係嗰句,恭喜晒 ﹗行程緊密!粉嶺長華邨、鶴藪水塘、大埔鳳園、三門仔、上水、大埔、佐敦,今晚飲完再大埔最後上水,睏死我咩!羅生羅太美酒佳餚,鴻運乳豬全體、碧綠蚌片蝦仁、銀湖蟹肉雙翡翠、黃金鵝肝海螺酥、紅燒竹笙雞絲翅、生扣南非原隻鮮鮑魚、清蒸大海石斑、一品脆香燒雞、湯州炒飯、干燒伊麵、百年好合、甜甜蜜蜜。一年前都係依個場飲喜宴,內籠無變,連菜單都係大同小異。食野要緊,唔飲酒比較安全,整壼鐵觀音先。阿姐勁聞塞囉,我都話要鐵觀音咯,係都要比潽洱我 ﹗都叫您成壼茶放低咯,係都要攞走,唔通我次次叫您埋黎酙咁麻煩咩 ﹗激鬼死 ﹗好采最尾都換返鐵觀音成壼放係我面前,一早叫您地咁做架啦 ﹗不飲不飲還需飲,好啦 ﹗好啦 ﹗飲一杯好喇,飲勝 ﹗一開始就停唔到啦,一二三四五六七杯 ﹗叫左您地唔好迫我咯。羅生羅太簽完結婚證書,祝埋酒就可以開飯喇 ﹗請大力鼓掌 ﹗鴻運乳豬全體,今日我地依枱坐無虛席,坐足 12 位食家呢 ﹗仲想貪心食多幾份添,哈哈。今次依隻豬得喎 ﹗身材好 fit,三層 layer 清晰可見又平均,脆皮、滑膏、瘦肉,各自各精采,瘦肉豬肉味濃,咸香清爽不混濁,好味 ﹗碧綠蚌片蝦仁,上次係西蘭花蝦球

碧綠蚌片蝦仁,上次係西蘭花蝦球珊瑚蚌,今次換黎蜜糖豆蝦球蚌片,顏色鮮艷奪目,賣相吸引,仲香噴噴添,讚 ﹗我食野就最唔客氣架喇,黎招連環拳,每款夾幾舊先。蝦肉好爽甜又新鮮呢,好開心啊 ﹗蚌片就好腍,不過帶淡淡海螺味,都滿意。蜜糖豆非常爽甜多汁,食到索索聲。我都係近年先開始食到甜椒架乍,以前覺得太重草青味食唔到,依家就覺得爽甜清新好味道囉。

銀湖蟹肉雙翡翠,銀湖?真係估唔到會係咩黎,原來係蛋白花呢。始終拆解唔到咩係雙翡翠,都係得西蘭花乍喎,應該打錯字啫。草菇雖然係罐頭貨,但處理得宜無澀味,仲甜美多汁菇味濃。西蘭花脆卜卜又爽口,混上鮮甜蟹肉芡非常冶味啊 ﹗

黃金鵝肝海螺酥,似乎食材跟海螺無咩關係,應該係個外觀捲到似海螺啫,我起個名為千絲鵝肝卷囉。創意同外觀都滿分,但味道上就差左少少,整個口感都非常乾燥,味道又非常單調帶油膩,鵝肝味好弱,完全食唔到,配返個醒胃帶酸既汁會更好。

紅燒竹笙雞絲翅,食翅係無需加醋架呢,醋只係食完用作解解膠質啫。湯底香濃,啖啖都有料,雞絲翅針掛上大量高湯衝入口,美味極了 ﹗爽呀 ﹗食完呷啖醋,舒服晒 ﹗

生扣南非原隻鮮鮑魚,又有鮑魚食喇,梗係要成隻咬先夠豪氣啦,用刀切會破壞左佢既質感及影響味道架 ﹗狠狠地咬啖先,好鮮啊 ﹗蠔汁扣得入味,鮑肉彈彈的,一啖未食完已經想咬下一啖喇,好好味 ﹗新鮮爽嫩生菜撞上鮑魚蠔汁點會唔好食呀 ﹗仲要大大啖不停地塞入口添呀 ﹗

清蒸大海石斑,有朋友仔已經食飽,咁我可以全力開動喇 ﹗大量魚肉撈上蒸肉豉油掃入口,大滿足 ﹗魚肉結實帶點滑,魚骨魚尾魚鰭無一幸免,被我啜得乾乾淨淨 ﹗連兩塊極品面珠登都全收到我肚裡去,唔好意思喇 ﹗好味道 ﹗

一品脆香燒雞,皮香肉嫩,薄薄外皮脆卜卜。髀肉超級幼嫩,胸肉都好腍唔會鞋,只係雞味好淡,點黑糖豉油都幾好味噃。湯州炒飯,都幾多料喎,似乎食得下,試左先講 ﹗都係偏淡又無鑊氣又濕,麻麻地。干燒伊麵,今次終於合格喇 ﹗雖然都係腍左少少,但味道特濃,當係撈麵都唔錯。
銀湖蟹肉雙翡翠
干燒伊麵
2015-11-21
清蒸大海石斑
2015-12-09 809 瀏覽
恭喜晒 Aqua 終於上岸喇,一班酒吧界既老友齊齊黎個短聚吧 ﹗靜待開席,見內籠裝修都係現時普遍既酒店式婚宴格局啦,無話特別出眾。左影影、右影影,等埋主人家上枱同大家親朋戚友開兩句就有野食喇。最搞笑係位女 MC 播片時話 Aqua 初戀情人許志安有祝賀短片送比主人家,我信以為真囉 ﹗我最關注既都係今晚有咩好野食呢 ﹗鴻運乳豬全體、碧綠珊瑚蝦仁、瑤柱蟹肉雙翡翠、百花炸釀蟹拑、竹笙雞絲生翅、生扣原隻南非鮮鮑魚、清蒸沙巴龍皇、醬油脆皮燒雞、楊州炒飯、干燒伊麵、百年好合、甜甜蜜蜜,好豐富啊 ﹗鴻運乳豬全體,飲杯 ﹗乳豬皮有點散,唔夠新鮮,略肥而瘦肉少,中規中句。所以我最愛食豬仔腳,肉質結實彈牙幼滑又唔肥,燒得香口,搶住食,正呀 ﹗碧綠珊瑚蝦仁,穩陣穩陣,西蘭花爽甜脆卜卜,加埋豆瓣醬更惹味。蝦球、珊瑚蚌、西蘭花混在一起食,爽爽加爽,好味道 ﹗蝦球彈、珊瑚蚌爽、西蘭花脆,滿意。瑤柱蟹肉雙翡翠,搵唔到雙翡翠喎,唔係兩款菜咩?依家一菇一菜,只有草菇跟小棠菜呢。隻草菇對住我笑喎,開心的草菇!蟹肉瑤柱扒雙蔬,芡汁緊緊抱著小棠菜,食得出蟹肉既鮮甜跟瑤柱絲既香口,扒任何菜都會好好味。如果用鮮草菇代替罐頭草菇就

瑤柱蟹肉雙翡翠,搵唔到雙翡翠喎,唔係兩款菜咩?依家一菇一菜,只有草菇跟小棠菜呢。隻草菇對住我笑喎,開心的草菇!蟹肉瑤柱扒雙蔬,芡汁緊緊抱著小棠菜,食得出蟹肉既鮮甜跟瑤柱絲既香口,扒任何菜都會好好味。如果用鮮草菇代替罐頭草菇就更開心啦,仲要原粒唔好開半喎,所有水份鎖係裡面,一咬爆汁先好食麻。不過溫度實在有點凍,小棠菜灼完都應該放左一段長時間,只係淋個芡汁係面不足以令到整碟菜都熱起來呢,失敗 ﹗

百花炸釀蟹拑,勁彈呀 ﹗外層炸得金黃鬆脆,堅係咬都索索聲呢 ﹗蝦膠非常結實,彈到不得了,應該當波打都絕無問題。蝦肉鮮甜又充滿肉汁,點上甜酸汁同吃就更醒胃啦,仲可以減輕煎炸熱氣感覺添。

竹笙雞絲生翅,話咁快又到中場魚翅漱口時間喇 ﹗各食家雙眼發光,打雀咁眼,全神貫注,蠢蠢欲動 ﹗濃郁高湯底超級香甜有深度,調得厚薄適中,甜味中滲出絲絲雞肉鮮味,竹笙爽口又索汁,混上雞絲跟生翅湧入口中,令整個口腔都充滿清香味道,好食好食。早前睇電視節目,有位名廚講解魚翅正確食法,稱醋並不是混埋魚翅一齊食架,只係食完魚翅呷一口醋,清清膠質及芡汁的呢。明白晒,原來如此。

生扣原隻南非鮮鮑魚,鮑魚非常有鮮味,又好有彈性,不鞋不硬,好味。生菜爽甜又多汁,捲上帶鮑魚味既蠔汁大束大束咁掉入口,好幸福啊 ﹗清蒸沙巴龍皇,終於有魚食喇 ﹗最愛啖啖肉既大海斑,而且仲有厚厚既面珠登食添 ﹗蒸得剛剛好,魚肉厚得黎不乾不鞋,又滑又無渣,魚味濃郁配上蒸魚豉油好味啊 ﹗面珠登肉非常彈牙又結實,我唔客氣喇 ﹗好多朋友仔已經好飽,唔洗擔心,我幫大家食埋啦。

醬油脆皮燒雞,由頭帶到尾我都有點食唔落喇,試一舊雞咁多啦。雞皮勁脆唔油膩,肉質幼滑,但雞肉完全無味,哈哈 ﹗唔怪得會有黑糖豉油跟啦。干燒伊麵,無味既,咁搞笑,而且太腍喇,唔會因為趕收工掛。楊州炒飯,無料喎,得少少菜粒、少少火腿粒,炒到濕淋淋,無鑊氣又唔香,劣 ﹗百年好合、甜甜蜜蜜,到底邊款打邊款呢?是但啦,我都唔食甜品既。

碧綠珊瑚蝦仁
百年好合、甜甜蜜蜜
2014-11-23
碧綠珊瑚蝦仁
2015-10-12 866 瀏覽
星期六日飲茶就飲得多喇, 但用嘆呢個字就好少星期五3個朋友whatspp group講星期六去邊, 約幾點講左好耐... 又旺角又尖沙咀, 都係結唔到案, 結果一人一步佐敦啦,  再講做乜就不如飲茶, 反正口水多過茶, 但一定要舒服, 咁就不如呢個商場搵間飲茶book左位去到就可能即刻入座, 唔洗等位幾咁正而且見我地多野拎住仲俾多張椅擺野tim, 見到面當然就係咁傾係咁講, 點心紙直頭忘記左......一個人係度點點點, 真係唔知點咩好, 咦.....有一張有圖點心紙係懷舊野WOR....咁不如食呢d啦, 點左幾個懷舊點心同幾個平時食個d...........馬拉糕係一籠上, 又不會太大, 幾個人食就剛剛好,鵪鶉蛋燒買係細個時最喜歡既點心,事實上又真係好多酒樓無左呢個點心, 今日食返, 個一種味道仍然係度呀不得不讚蝦餃同個個春風得意腸蝦餃既皮唔太厚得來又有野咬下, 又唔會蒸到面乾,不太咸不太淡春風得意腸就真係不得了.....腸粉滑,油炸鬼夠脆(呢個絕對係賣點), 入面仲有蝦同面頭有蟹籽, 食完第一啖就快快想食第一啖........念念不忘呀全餐茶無舉過手叫''加水'', 唔錯唔錯叫既野
星期六日飲茶就飲得多喇, 但用嘆呢個字就好少

book左位去到就可能即刻入座, 唔洗等位幾咁正

不得不讚蝦餃同個個春風得意腸

全餐茶無舉過手叫''加水'', 唔錯唔錯
叫既野唔算多, 但夠食, 埋單$298
2015-10-10