2017-04-24 633 瀏覽
心血來潮好想食譚仔,我地食中午好彩唔使等位,大把位任坐我地叫左土匪雞翼,雞翼煎到層皮脆脆地肉質好㜛,外層又有d黑芝麻好香👍芫茜皮蛋又好香,皮蛋又煙韌。口水雞一般冇咩特別,好似將雞翼煮熟加辣和叫左一個套餐米線好多餸。
土匪雞翼
2017-04-23
土匪雞翼
2017-04-06 289 瀏覽
上星期巴西腐肉事件發生之後,我仲好驚以為無得食土匪雞翅,原來仲有丫!太好啦!不過麻辣豬耳就無左,sosad!希望佢快D有返啦!土匪土匪!真係每次食都係熱辣辣,而且好脆!食多幾隻都食得落啊!麻辣皮蛋,唔洗多講啦!每次撈落d米線度,個湯都變紅色!涼拌麻辣木耳,平時好少食木耳,但撈左辣椒之後我就好鍾意啦!過橋米線,同朋友share一大碗,抵食過叫兩碗,而且又唔怕食唔曬d米線,又多左好多送食!原來火腿係就好食,而且豆卜都唔錯,平時好少食既送都可以一次過試曬!有埋炸醬同酸菜真係無得彈啊!

不過麻辣豬耳就無左,sosad!希望佢快D有返啦!
麻辣皮蛋,唔洗多講啦!每次撈落d米線度,個湯都變紅色!
涼拌麻辣木耳,平時好少食木耳,但撈左辣椒之後我就好鍾意啦!
2017-03-27 211 瀏覽
晏晝時間想食啲面類,就去咗譚仔食。由於近日喉嚨痛,所以湯底冇要麻辣,而係清湯,餸方面就要左豆卜同埋雞肉。由於晏晝太多人食,等咗大概15分鐘先至有得食。湯底一如既往清甜,有濃郁豬骨味卜唔似一般嘅味精湯,飲完都唔會口渴。豆粕好大件, 吸收晒啲湯,所以咬落除咗有豆卜嘅豆香,仲有湯嘅清甜;另外,雞肉嘅份量都好多。值得一題係佢嘅米線好夠飽,如果係女仔嘅話建議可以少米,咁唔需要浪費食物啦!另外仲有少量芽菜同韭菜,我個人就好鍾意食。如果有朋友唔鍾意,可以落單前同佢地講!

2017-02-05 435 瀏覽
到處都可見這間連鎖米缐店,今天決定進去一試。過橋米線的食材好多種,包括有豬肉、牛肉、竹笙、火腿、豆卜、芽菜、九菜、墨魚丸、牛肉丸、腐皮等等,湯底酸辣適中。非常惹味開胃。生菜鋪排得非常漂亮,顏色鮮豔青綠。蠔油永遠是生菜的最佳拍檔。配搭得天衣無縫。令本身味道淡然的生菜更加顯得吸引。更加可口。
到處都可見這間連鎖米缐店,今天決定進去一試。
2016-12-12 508 瀏覽
午飯時間真係好多人,幸好我們早到,5人不用等枱。同事們都點了小辣米線,我自己比較喜歡清湯,直接吃出食物鮮味。餸有雞肉魚腐,送上少量芽菜、腐竹,我挺喜歡魚腐的。另外也加了豆漿,有點意外,佢地係有自己label 的、非基因改造黄豆製成的凍豆漿!
2016-12-12
2016-09-13 747 瀏覽
譚仔情懷蒜泥白肉救命😭😭真係好正食到個口勁臭都要食D豬肉好薄身加埋隻調味 真係超正😍😍過橋米線既配料愈黎愈小以前兩個人share一碗都好飽今日兩個人share都吾夠炸醬同酸菜無得頂🙄😭😭正到而家又想食多碗了
譚仔情懷

炸醬同酸菜無得頂🙄😭😭
正到而家又想食多碗了
2016-09-12
2016-03-10 1122 瀏覽
當自己諗唔到食咩/想食平Free啲,譚仔無可否認地總係本人最fit嘅1st choice!由於本人唔食啲辣,清湯自然係我嘅最愛!好多朋友都話我食清湯簡直係浪費咗譚仔。但個人嚟講講得凡事食得最清,反而可以一探該餐廳嘅「真章」!|炸醬清湯米線|清湯底基本上只有清清淡淡嘅咸香味,奶白色之下雖形清淡,但味道上有炸醬嘅點綴,毫不失色!米線煮得啱啱好,口感適中,唔太軟亦不會太硬,有口感有咬口!芽菜同韮菜勁多,好彩我好鍾意食唔抗拒!炸醬方面一如以往,肉碎 香濃,微辛口味上清湯米線一流!

|炸醬清湯米線|

2015-11-06 1135 瀏覽
入到這家店,坐下的時候看見每個侍應都非常忙碌。我舉了三次手也沒有一個侍應有空,只跟我說:等等,很快過來幫你。這樣這裡人手嚴重不足。不過也明白現在飲食很難請到人的。所以別期待上菜速度,我也等了差不多5-10分6才有人來幫我寫單,傳菜也要10-15分鐘。而我今天就點了腩肉麻辣三小辣,先喝一口湯水(吃麵怎麼可以不整湯底呢),湯底有一陣微微的麻辣,而且和辣味互相配合,証明這裡的廚師也有用心調過味,不會讓味道偏向某一邊。而米線也剛到火喉,不會煮得太淋或韌,剛剛好。再來是腩肉,能夠吃出廚師花了時間去醃,由我以前當廚師既經驗,應該是過水後把整塊腩肉用海鹽醃超過幾小時。最後埋單花了29$
入到這家店,坐下的時候看見每個侍應都非常忙碌。

而米線也剛到火喉,不會煮得太淋或韌,剛剛好。
腩肉麻辣三小辣
最後埋單花了29$
題外話/補充資料: 吃過很多譚仔的分店,有很出色的,也有非常難吃的。 而這間算是一間不錯的了,但也想提醒大家別去炮台山那一間,那邊廚師的質樸真是..... 不知道他有沒有試過味才拿出來賣的。
2015-11-06
2015-10-22 643 瀏覽
成日放工過黎食,坐得耐又唔會趕人走同男友好辣所以咩都係辣皮蛋次次都係糖沁架,好味,將佢d辣汁撈埋落個粉,仲正!今次要炸醬腩肉,佢d腩肉版就唔好太有期望, 鞋鞋地, 不過食淨有男友包底啦炸醬墨丸三少辣,男友至愛, 炸醬都係譚仔做得好食d, 打到溶溶爛爛先係架嘛~大土匪就必叫,因為真係整得好正,夠香又唔會太咸, 食完先記得無影相唯一唔好處係個辣度次次唔同,好彩食得辣,加埋本身湯底正,夠cover呢個弱處啦
成日放工過黎食,坐得耐又唔會趕人走
同男友好辣所以咩都係辣

皮蛋次次都係糖沁架,好味,將佢d辣汁撈埋落個粉,仲正!

2015-10-10
2015-07-29 507 瀏覽
開完會後和同事搵嘢食,最後都係揀咗每個月都一定食幾次的譚仔。第一次試這間分店,唔知味道會唔會唔同呢?點了我最愛的組合:雞肉竹笙十小辣少米線。(少米線可減一元)其實我一向係點三小辣㗎,不過最近皮膚狀態不佳,就減辣一下忍忍口 米線軟硬剛剛好,竹笙爽爽地又索晒湯汁,雞肉幾嫩,保持到譚仔的水準!不過這分店的十小辣有點像其他分店的五小辣,可能師傅重手咗?同事點的酸辣湯底都比平時辣一點另外點了走甜少冰的凍檸茶,解辣消暑良品也
開完會後和同事搵嘢食,最後都係揀咗每個月都一定食幾次的譚仔
第一次試這間分店,唔知味道會唔會唔同呢?

點了我最愛的組合:雞肉竹笙十小辣少米線。(少米線可減一元

雞肉竹笙十小辣米線

不過這分店的十小辣有點像其他分店的五小辣,可能師傅重手咗?
同事點的酸辣湯底都比平時辣一點

另外點了走甜少冰的凍檸茶,解辣消暑良品也

雞肉竹笙十小辣米線
  • 雞肉竹笙米線
2015-06-04 482 瀏覽
今日做野真係做好辛苦,放工時間又比平時遲左3個鐘啦,,,最後都唔想麻煩呀媽專登又煮一次比我,就去左公司附近嘅譚仔食,開頭都驚佢收左,原來呢間LAST ORDER係10點8,仲趕得切,即刻叫左至愛嘅腩肉清湯走九,大香草!可能想快啲收工嘅開係,好快就嚟左,但啲米線有得硬,見到腩肉好似多左,點知食食下先發現冇左芽菜,問個職員,佢先同我講冇哂芽菜,好應該我落單個時就講囉=3=雞翼亦都好快嚟左!炸得好好呀今次,啲醃粉入到啲肉到,非常唔錯!最後加埋杯凍OT,成個人終於有返啲精神,下次可以再食大香草!!!
2015-06-01
  • 大香草雞翼
2015-06-02 347 瀏覽
某日放工唔想番屋企食於是出街食,行咗一陣兜咗個圈,去到好遠,唉好攰又唔想行,又見好耐無食過,於是上咗去食譚仔。譚仔一如既往都係好多人,但一個人食最好就係搭枱,諗都唔洗諗就落單。雞肉冬菇十小辣,雖然我唔食得辣,但女朋友曾經鬧過我話去譚仔唔食辣不如餓死算,於是我就叫十小辣頂下檔先,但可惜既係熱辣辣既麵條加上酸酸麻麻既辣味,就算譚仔開行個冷氣我都食到出哂汗,不過食果時真係幾爽,而家一路打字一路流緊口水添...下次等冬天再食過,挑戰更辣。

下次等冬天再食過,挑戰更辣。
2015-04-21
2015-05-31 176 瀏覽
譚仔不嬲都係又頹又好食ge野 (個人中意食譚仔多過三哥~) 平時係食開腩肉,今次食左雞肉同炸醬,發現原來炸醬嘅口感&味道都非常複雜XD都好好食....不過今日個清濃左少少....如果食得麻Ge朋友一定要食3小或以上!! 女仔ge話叫小米都夠,仲可以減一蚊~因為感覺佢份量都一般份量都冇乜分別。同埋識食一定叫雲南米線share食,咁就可以食哂所有餸~
譚仔不嬲都係又頹又好食ge野 (個人
2015-02-24
2015-05-26 373 瀏覽
今次要介紹嘅係譚仔雲南米線,雖然已經食過幾次,但一直都未講過佢。今次食咗碗墨魚丸魚腐米線,豌米線個湯底係四少辣,我覺得都十分辣。要一路飲涷飲一路食先頂得住。墨魚丸幾彈牙,魚腐就唔係太特別。另外我仲食咗係麻辣豬耳,唔好睇佢好似紅色好多辣油咁,其實無豌米線咁辣,豬耳幾爽口,食嘅時候可以加埋蔥一齊食,會無咁辣。整體嚟講我覺得OK,未至於會想好快再去食多次。
今次要介紹嘅係譚仔雲南米線,
雖然已經食過幾次,但一直都未講過佢。
今次食咗碗墨魚丸魚腐米線,
豌米線個湯底係四少辣,
我覺得都十分辣。
要一路飲涷飲一路食先頂得住。
墨魚丸幾彈牙,魚腐就唔係太特別。
另外我仲食咗係麻辣豬耳,
唔好睇佢好似紅色好多辣油咁,
其實無豌米線咁辣,
豬耳幾爽口,
食嘅時候可以加埋蔥一齊食,
會無咁辣。
整體嚟講我覺得OK,
未至於會想好快再去食多次。
2015-05-22 152 瀏覽
同同事lunch食譚~可能因為1:30先去到, 好多人都差唔多食完走人,拎飛等左幾分鐘就有位~今次叫左牛肉同魚蛋, 3小辣~ 同杯凍OT感覺都唔算好辣~ 下次可以再試辣d...湯底幾好~ 魚蛋好彈牙, 整體味道都ok嘅不過就無我前幾年食咁好味lu...服務都算係咁啦~btw 幫我落單嘅姐姐有d搞笑...完全唔明點解我同事叫熱華田, 佢可以聽成凍奶茶-.-
同同事lunch食譚~
可能因為1:30先去到, 好多人都差唔多食完走人,
拎飛等左幾分鐘就有位~
今次叫左牛肉同魚蛋, 3小辣~ 同杯凍OT
感覺都唔算好辣~ 下次可以再試辣d...
湯底幾好~ 魚蛋好彈牙, 整體味道都ok嘅
不過就無我前幾年食咁好味lu...
服務都算係咁啦~
btw 幫我落單嘅姐姐有d搞笑...
完全唔明點解我同事叫熱華田, 佢可以聽成凍奶茶-.-

2015-05-21