招聘中
月薪 (面議)
$17,500-$20,000
月薪 (面議)
2024-04-13 20 瀏覽
連鎖米線店久不久又會推出新食譜,今日來到就試呢款港式牛脷,釀豆腐,歐式百里香米線。湯底係胡椒鲜番茄。叫店員下單,問我辣度要多少,我要求盡量少辣,她說要BB辣就可以了,待客態度不錯。米線上檯,正常份量,牛脷有五片,顏色像午餐肉,厚度適中,容易咀嚼。 釀豆腐两件,厚切,雖然充滿鱼肉餡,但不腥。湯底茄味濃,見到粒粒鲜蕃茄,湯内可見一小撮百里香,散發幽香,不過自己覺得湯底鹹少少,辣度可接受。吃米線之餘又要了杯黑糖寒天苦瓜茶。杯面放了一圈苦瓜,杯底有寒天,入口軟軟糯糯。可能米線鹹,喝這凍飲就覺得很順喉,甜甜的口感令人感覺舒暢。
港式牛脷,釀豆腐,歐式百里香,胡椒鲜茄湯底米線
黑糖寒天苦瓜茶
2024-04-11
黑糖寒天苦瓜茶
2023-12-06 108 瀏覽
事源今日無啦啦去油麻地上堂,放中午飯諗住得一個人食中午 簡單啲食個麵 點知可能人手稍為不足? 仲慢左目測待應同廚房 各有3-4人 但應付不了20-30人落單執台出聲整體都慢半拍。叫左個 豬潤 雞肉 酸辣 , 米線硬 又有豬膶刺身格硬食幾啖冇乜胃口了, 啖啖都鮮紅, 五成熟一啲都唔怕韌🙃 坐左係張18J, 係廚房對出 啲人出餐係咁貪快係你背脊 格硬撞,兩張枱坐左人已經冇位比佢過都仲要格硬過。 66蚊 埋單成個過程係貼錢買難受 完全唔建議去食
目測待應同廚房 各有3-4人 但應付不了20-30人
落單執台出聲整體都慢半拍。

叫左個 豬潤 雞肉 酸辣 , 米線硬 又有豬膶刺身
格硬食幾啖冇乜胃口了, 啖啖都鮮紅, 五成熟一啲都唔怕韌🙃

66蚊 埋單成個過程係貼錢買難受 完全唔建議去食
2023-12-06
  • 豬膶刺身
2023-11-04 77 瀏覽
小女同四位朋友嚟到 貴店打算食個lunch,坐咗大約15mins,發現現場祇有2-3個waiters。原本我哋係預留咗大約50分鐘食lunch,結果佢哋一時叫我哋download app嚟落單,一時話俾幾張單我哋scan qr cord落單,我哋其中一位download完app之後仲要log in,導致浪費咗將近10分鐘嘅時間。最終我哋選擇手動落單,叫到一半幫我哋落單嘅店員話hang機,導致我哋坐咗差唔多20分鐘先嗌到單。坐咗接近半個鐘,我哋嘅嘢食終於嚟到,而其中一位嘅面條根本未熟,硬到差啲哽親…雖然本人明白以上行為並非 貴店直接造成,但如果 貴公司合理分配員工崗位並提升落單裝置,以上事情大概不會發生…~四位被時間追趕的學生
,發現現場祇有2-3個waiters。

最終我哋選擇手動落單,叫到一半幫我哋落單嘅店員話hang機
,導致我哋坐咗差唔多20分鐘先嗌到單。

~四位被時間追趕的學生
2023-05-07 282 瀏覽
Tam Jai is a go-to spot for Hongkongers craving rice noodles, and well known for the spicy soup. However, on my recent visit, I opted for the tomato soup with fish tofu and pork cartilage to avoid aggregating my sore throat.I always love the tomato soup's subtle sweetness, and it complemented the tender pork cartilage and savory fish tofu. I also enjoyed the addition of the pork cartilage, which was a new feature in their recent ad campaign. I will definitely go back and try the spicy version so
I always love the tomato soup's subtle sweetness, and it complemented the tender pork cartilage and savory fish tofu. I also enjoyed the addition of the pork cartilage, which was a new feature in their recent ad campaign. I will definitely go back and try the spicy version soon!

之前見到MTR廣告就心思思想試下譚仔新出既豬軟骨~

揀左呢間係彌敦道既譚仔, 近油麻地地鐵站, 方便食完行去旺角

上網Search左新推出既重慶麻辣湯底+豬皮+豬軟骨推廣價只係$44, 勁吸引, 但唔好彩地已經有少少喉嚨痛, 所以今日就退求其次, 揀番蕃茄湯配魚腐加豬軟骨($48), 豬軟骨一D都唔柴, 以後想食豬軟骨就多一個"總有一間係左近"之選!

2023-04-28
2022-11-17 418 瀏覽
我今晚於9:30 入店食嘢,店員已告知10:00 收工,所以要盡快落單!結果於10:00 店員竟然強逼我係未食完嘅情況下,出去門口埋完單先可以再食!我真係覺得呢個安排太差,如果店員一定要10:00 準時收工,9:30 就唔應該俾客人入內!這樣逼我要放下食物,立刻埋完單先可以再食,簡直難以接受!以後都唔會再去呢間店舖今時今日呢個態度、其實係咪唔想再經營下去呢?
這樣逼我要放下食物,立刻埋完單先可以再食,簡直難以接受!
以後都唔會再去呢間店舖
今時今日呢個態度、其實係咪唔想再經營下去呢?

2022-11-17
  • 土匪雞翼
2022-07-02 599 瀏覽
#chuchu食在油麻地📍 譚仔雲南米線譚仔大家都好熟悉,今次🐷要講下呢個新出嘅豬軟骨寬麵!—————————————————————❣️ 濃汁豬軟骨寬麵 $44Menu寫配花椒重慶酸辣湯,由三小辣起,🐷就嗌番三小就算,湯底本身係偏麻嘅,唔差!豬軟骨肉質好淋,唔難咬,不過就細舊左啲!有豆卜跟,好索湯!寛麵係扁身嗰種,唔係手打有咬口嘅!可以一試嘅,不過就建議轉下湯底,我估蕃茄好食啲!—————————————————————不專業評分👅好味指數:7/10💰性價比:8/10👍🏻推薦:8/10—————————————————————🏡地址: 譚仔雲南米線 (油麻地)油麻地彌敦道514-516號地下譚仔雲南米線全線分店 @tamjai_hk —————————————————————#chuchu食西餐—————————————————————Follow🐷 @chuchu_hkfoodietag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #
#chuchu食在油麻地
📍 譚仔雲南米線
譚仔大家都好熟悉,今次🐷要講下呢個新出嘅豬軟骨寬麵!
❣️ 濃汁豬軟骨寬麵 $44

不專業評分
👅好味指數:7/10
💰性價比:8/10
👍🏻推薦:8/10
—————————————————————
🏡地址: 譚仔雲南米線 (油麻地)
油麻地彌敦道514-516號地下
譚仔雲南米線全線分店 @tamjai_hk
#chuchu食西餐
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-07-01
2021-10-31 691 瀏覽
譚仔又出新品啦😚😚 仲要係小編最愛既蜂巢豆腐,冇得唔食啦😚😚😚🍜 滷汁牛肚蜂巢豆腐香辣鮮番茄湯米線 $43唔知關唔關分店問題,今次食既呢間分店個滷汁牛肚係超級韌既😭 仲要有成5-6件,咬到牙都軟😂而蜂巢豆腐就有3件,正正方方咁都ok靚仔😎 食個陣要小心啲,因為個豆腐吸晒啲熱湯~ 一咬入口真係幾熱下😂 小編第一舊食就中伏了….湯底就係平常既番茄湯,叫左小辣,不過唔知點解呢間分店既湯底都偏淡😞🍹 凍陳皮檸蜜愛玉冰 $13杯飲品都吸引左平時好小叫野飲既小編叫了😌佢既賣點包括左台灣愛玉、潤喉陳皮同檸蜜🤣 我覺得都做齊晒既!飲落幾fresh,愛玉幾qq ~ 呢杯就值得一叫啦😌大家可以自己選擇試定唔試,但我應該就冇下次了🙂🙂🙂

🍜 滷汁牛肚蜂巢豆腐香辣鮮番茄湯米線 $43

🍹 凍陳皮檸蜜愛玉冰 $13
杯飲品都吸引左平時好小叫野飲既小編叫了😌
飲落幾fresh,愛玉幾qq ~ 呢杯就值得一叫啦😌

大家可以自己選擇試定唔試,但我應該就冇下次了🙂🙂🙂
2021-10-11 317 瀏覽
本身唔鍾意煩人。入去自動掃完qrcode之後想要阿姐幫我搵個位,點知個個都好似扮聽唔到咁,講左三次都無人應下。見度幾個員工企係cashier果度唔知做乜,平時上菜又慢,落單又搵唔到人,都唔知呢間店做生意。平時去開果幾間嘅姐姐不知幾積極⋯⋯好心你上市公司培訓下素質先,唔係話要必須即刻幫我解決,起碼要踩我下講句等等先都得啊?第一次去間餐廳咁貴激氣⋯⋯唔怪得知譚仔除左香港都無乜市場啦..........
2021-09-10 278 瀏覽
想吃米线了,听同学说这家店比较知名,味道也比较不错,就来尝试了一下,这家的选择比较有限,基本只能选米线,就没有别的什么选择,于是点了一份他比较推荐的招牌米线,这个米线我特意告诉他少放点辣,依然是感觉有一点点辣,可能我不是太能吃辣的人,还好提前要告诉他让他给一杯热水。
2021-09-09
2021-04-11 669 瀏覽
🍀芫荽控天大喜訊!不用解釋,好味湯底幾好,魚肉脆口,皮蛋靚,芫荽山更加唔洗講,多$3,乾淨冇沙。Happy time, 若杯0野飲可以再茜d就好。我見隔離2枱都係芫茜控,唔知譚仔會唔會考慮加入成餐單一部份呢?😁 I will surely come more!另外都叫0左個炸醬米線,維持水準。#芫荽 #芫茜 #芫荽控 #譚仔雲南米線
🍀芫荽控天大喜訊!

不用解釋,好味

另外都叫0左個炸醬米線,維持水準。

#芫荽 #芫茜 #芫荽控 #譚仔雲南米線

芫茜

芫茜米線

芫茜米線
2021-02-11 469 瀏覽
有時食滯咗,冇乜胃口,但又知道自己唔可以唔食嘢,我就會去譚仔食呢個芽菜酸辣米線,每次食完啲胃口就好似返晒嚟咁。前幾日又係咁,我就買咗碗芽菜酸辣米線返屋企。因為冇肉,呢個湯底明顯係會清淡啲,但個酸辣味就好出,真係會食得好開胃。譚仔嘅米線口感真係幾好食,無論配咩湯底都好食。

譚仔嘅米線口感真係幾好食,無論配咩湯底都好食。
外賣自取
2020-10-20 682 瀏覽
經過上次你譚仔食蕃茄湯嘅經歷之後,今次我就決定喺上次蕃茄湯嘅基礎上面加少少野,就係一啲辣,但因為我又唔係真係好食得辣,所以淨係嗌左番茄湯10小辣,十分惹味,同個辣配搭得非常好,亦都唔會太chur,十分適合鍾意少少辣嘅人。
係咪外賣份量都一定係少d嘅呢? 因為之前喺譚仔米線旺角分店堂食係份量多d... 知但係今次第一次喺油麻地彌敦道分店就覺得份量係少咗!而家外賣啲米線得一碗仔多d, 之前喺堂食係起碼一人一個飯碗嘅份量..., 我已經畀咗外賣碗錢, 點解宜家少咗咁多d份量嘅呢? 但係我都見到堂食嘅人都起碼有八成人坐滿。 啲雞翼嘅size都縮咗水細隻咗d, 見佢有新產品第一次買嘅生腸30蚊一碗, 實際份量都係只得膠碗嘅三分一份量, 唔通生腸來貨價真係好貴 ~ 何解真係點解會咁樣嘅呢?唔通真係想做少d外賣嘅生意?咁樣搞真係下次我唔會幫襯佢外賣, 對於客人嘅我真係應該要讚就要讚, 應該要彈就要彈, 唔可以容忍呢啲咁嘅大公司大集團作出呢啲外賣嘅安排, 使到我哋依啲消費者有冤無路訴。 好希望店舖嘅高層可以睇到我呢篇報道之後作出好好嘅改善!😑

2020-07-05
15 分鐘 (外賣自取)
2020-05-15 542 瀏覽
上次食完譚仔 我鋪譚仔癮就出晒嚟🙊超想食土匪雞翼 所以我哋嗰日行完山 唔想臭親人就去左譚仔買外賣返屋企食 佢而家都幾抵 外賣+$2可以有一個凍飲 +$3可以有一個小食 +$4就有黃金蟹蓋 我哋今次就揀咗試個黃金蟹蓋同埋試咗佢一個新嘅小食同埋特飲😈·川風香辣黑柏葉$28見到譚仔有新嘅小食我未食過就嗌咗佢 佢超級惹味 係真係麻麻辣辣咁 對我黎講有啲辣 但係超級過癮 係一路覺得辣 一路想啪曬佢😂佢個黑柏葉都做得好好 超爽口得黎完全唔會un 而且佢係無漂過 感覺無咁artificial🤨而且佢係可以就咁配料咁嗌 咁就唔洗食咁多😏·柚子利賓納(原價$15跟餐$10)因為我哋行完山實在太熱啦 所以我哋就身痕試咗佢個特飲🤭呢個其實一定好飲 因為係利賓納😍😍之後佢個柚子味都幾濃 係真係有少少柚子蜜既感覺 勁似細個喺茶餐廳飲既味道 而且佢係超解渴同埋解辣 超配個米線😎·茉莉花青茶配糖圓子(原價$15跟餐$10)我男朋友就揀咗呢個 佢就覺得有少少甜 我反而覺得OK🤣佢係真係好似菊花茶茶底咁樣 又係勁解辣 同埋感覺好似健康啲🤭佢樓下都幾多糖圓子 係有啲似酒釀丸子個感覺 都幾搞笑·黃金蟹蓋 $4譚仔個米線同埋
川風香辣黑柏葉$28
川風香辣黑柏葉

柚子利賓納(原價$15跟餐$10)
茉莉花青茶配糖圓子(原價$15跟餐$10)
黃金蟹蓋 $4
譚仔個米線同埋土匪我就唔再多講啦 大家都知好食😈直接講我哋身痕加嘅呢個蟹蓋 我原本以為叫黃金蟹蓋係有啲芝士個類野 但係佢係好似釀肉咁樣 有啲魚肉有啲豬肉咁樣 我自己覺得幾得意 幾有咬口 個質感幾似魚蛋墨魚丸😂😂
#rbyeat
#rby港式
#rby油麻地
📍油麻地彌敦道514-516號地下
川風香辣黑柏葉
2020-04-05 395 瀏覽
心思思想食辣嘅米線,所以就喺呢度嗌左一碗辣嘅米線啦!我同朋友兩個人決定帶一碗辣嘅過橋米線,重慶中辣,估唔到朋友係咁食得辣,而我都好期待中辣嘅味道,希望啦得來唔會過鹹啦!等左一段時間就有得食啦,上菜嘅時候碗麵仲係熱辣辣,中立嘅味道好香聞落去已經感覺到好香嘅辣,真係開胃。雖然米線嘅份量好似少咗,不過配料嘅份量就同以前一樣,湯底嘅味道唔會過鹹,雖然都有少少鹹,中辣會香好多,我同朋友一人一半,好快就已經食晒成碗啦!