2024-04-16 43 瀏覽
譚仔📍 譚仔雲南米線 (將軍澳)將軍澳康城路1號The LOHAS康城4樓424-425號舖午餐!你問香港人晏晝食咩?好多時候可能都會話食譚仔米線啦!去譚仔,我通常都叫重慶三小辣,湯頭夠晒惹味、夠勁辣的,令人一啖啖都超滿足。想開胃,我通常都會叫蒜泥白肉、青瓜和皮蛋。這些絕對係我心頭好,酸酸辣辣滋味十足啊!配返一杯飲品,凍檸茶絕對係少不了!#每周美食打卡# #米線# 譚仔
譚仔

📍 譚仔雲南米線 (將軍澳)

配返一杯飲品,凍檸茶絕對係少不了!

#每周美食打卡[话题]# #米線[话题]# 譚仔
2024-02-27 55 瀏覽
我係一長期愛食米線多過食飯之人譚仔分店多,成日幫襯我鐘意揀雞肉配生菜🥬雞肉唔係一絲𢇃嗰種,係啖啖肉生菜我唔會分開上,相反,我中意佢吸哂湯汁。湯底我愛酸酸辣辣
我係一長期愛食米線多過食飯之人
譚仔分店多,成日幫襯
我鐘意揀雞肉配生菜🥬
雞肉唔係一絲𢇃嗰種,係啖啖肉
生菜我唔會分開上,相反,我中意佢吸哂湯汁。
湯底我愛酸酸辣辣
2024-01-23 75 瀏覽
去譚仔,不嚐點辣的,算咩食客啊?今次挑戰咗激辣濃湯豬軟骨寛麵,湯頭夠晒惹味、勁辣嘅感覺,令人一啖啖都超滿足🔥。講真,佢哋嘅寛麵質感正喎,Q彈到不得了,同啖啖肉質鬆軟嘅豬軟骨完美搭配,真係入口即溶,咬落仲有彈性,食得我回味無窮。想開胃,土匪雞翼絕對係我心頭好,孜然味滿滿,啖啖肉汁流出黎,滋味十足啊!轉個角度食涼拌,川北豆腐爽口得嚟,酸辣醬料清新提味,雖然唔太辣,但食住會意想不到嘅消暑功效。再點一杯飲品,就算係完美嘅小飲小食夜晚。記住唔好錯過東西,譚仔米線嘅麻辣湯底同蜀香肚絲真係一流,肚絲賣相精緻,香辣得嚟唔會過火,帶啲微辣嘅氣息,仲有陣陣香料味,比起其他地方,呢度嘅料理令人讚唔絕口。下次同班朋友又要揾時間再嚟啦😊👌🍜!

奉勸大家落單前三思,呢間譚仔質素真係極差。喺附近返工,每次食晏一定幫襯。開頭好好嘅,份量足料質素又好,蒜泥白肉好食過三哥。點知嘢食越嚟越縮水,今日叫兩餸米線,豬膶同竹笙,豬膶竟然可以得兩嚿,竹笙得嗰三條。另外同事叫過橋米線都係得嗰兩嚿豬膶,兩條手指咁幼嘅竹笙,火腿細到幾乎搵唔到。 對上兩三次都己經發生過呢個問題,除此之外,佢個蒜泥白肉份量少咗,同埋曾經食過幾次,堂食同外賣都試過食到成碗米線都有怪味,食落似有番梘味(好微量,對面位同事都察覺唔到,當時以為自己問題,所以冇同員工講),但食到尾發現源頭應該係腐皮醙咗,因為之後第二日再叫嘅時候味道就正常返,所以好確定當時嗰碗係有問題。因為自己真係好中意食譚仔所以就算發生之前咁嘅問題都仍然keep住叫,一星期少極都有兩餐lunch會食譚仔,仲要康城鋪係貴出面幾蚊,但今次真係太失望,康城其實好多選擇,食其他好過。
奉勸大家落單前三思,呢間譚仔質素真係極差。

2023-11-03 110 瀏覽
今日叫譚仔外賣 菜入邊有黑色一條蟲 雖然外賣平台即刻退左錢俾我地 但係睇到咁大條黑色既蟲已經覺得好嘔心 最後我地剩係食左d麵。夜晚我地開始攪肚痛 肚痾左好多次!之前曾經試過叫早餐外賣 入邊既豬潤係生既!未完全煮熟既豬潤係有機會傳播乙型肝炎 係嚴重既食物安全問題 需要重視 唔係貪快就可以唔理。我寫左信去食環投訴,但係步驟好煩就不了了之。早餐叫雞扒都試過入邊係生既。作為一間咁大既連鎖集團,希望間集團可以好好處理下呢間分店既食物衛生及安全問題。

2023-09-28 162 瀏覽
真係好唔開心☹️ 平日好少係樓下商場食野,康城商場嘅餐廳出晒名,同一品牌開係康城即變成好難食但今晚實在未能自煮,忙碌中就手機落單。 Apps 話準備要15分鐘,差唔多晚上八點都預計佢唔會咁快,半個鐘至去攞,點知都仲未有最後等足一個鐘,由唔餓等到好餓😩 攞到外賣即刻衝上屋企開餐啦,一打開😳 個小食青瓜係一匙羹份量… 雖然我點個(小) 但估唔到係一匙羹跟住我點左個套餐米線,一打開以前有魚蛋、墨魚丸、牛丸各一粒,而家得返一粒牛丸。 連肉片都係得兩片… 豬膶都係兩三塊😵‍💫 另一碗魚腐米線, 得3片魚腐係佢降低咗食物成本,定係因為當我外賣攞得嘅時候已經差唔多九點,佢賣晒啲食材呢?如果佢唔夠食材嘅話,一係就唔好接我個訂單啦 其他雞翼正想係5隻,我估佢都無得少比我我真係等到好肚餓,攞到返屋企嘅呢個份量,其實我一個人都已經食得晒 我食完晒所有嘢之後,仍然好肚餓,好似冇食過 買咗百幾二百蚊譚仔,下次我不如直接落去大家樂買個飯盒好過寫個食評,希望讓各位自行衡量要不要幫襯
真係好唔開心☹️
但今晚實在未能自煮,忙碌中就手機落單。
最後等足一個鐘,由唔餓等到好餓😩

另一碗魚腐米線, 得3片魚腐

如果佢唔夠食材嘅話,一係就唔好接我個訂單啦
其他雞翼正想係5隻,我估佢都無得少比我

我食完晒所有嘢之後,仍然好肚餓,好似冇食過
買咗百幾二百蚊譚仔,下次我不如直接落去大家樂買個飯盒好過

寫個食評,希望讓各位自行衡量要不要幫襯

2023-09-28
60 分鐘 (外賣自取)
2023-08-14 137 瀏覽
平時食譚仔食米線食得多,譚仔早餐,你食過未?譚仔地方寬敞,有卡座梳化位,有白石枱,普通座位都有軟墊,坐得都幾舒服。今日就試吓個早餐。火腿通粉配煎雙蛋加厚多士,即磨咖啡湯底真係唔錯,不過通粉太淋,煎雙蛋不過不失,厚多士外脆內軟,即磨咖啡好香,好好飲!整體呢個早餐不錯。
平時食譚仔食米線食得多,
譚仔早餐,你食過未?
譚仔地方寬敞,有卡座梳化位,
有白石枱,普通座位都有軟墊,
坐得都幾舒服。今日就試吓個早餐。

火腿通粉配煎雙蛋加厚多士,即磨咖啡
湯底真係唔錯,不過通粉太淋,
煎雙蛋不過不失,厚多士外脆內軟,
即磨咖啡好香,好好飲!
整體呢個早餐不錯。
2023-08-08 93 瀏覽
康城呢一個區內中產比較多,而且商場入邊租金好貴冇乜平嘢食,呢間係其中一間比較平嘅嘢食,就算平日放工時間最好都要用手機先下單,因為每次見經過都有超級大大量外賣喺出邊,想食嘅話記得提早下單!
2023-07-20 126 瀏覽
譚仔雲南米線是一家以雲南米線為特色的餐廳,提供了多種口味和選擇。我來到這家餐廳時,立刻被它簡潔而現代的裝潢所吸引。餐廳的用餐區寬敞明亮,桌椅整潔,營造出一個舒適和輕鬆的用餐環境。餐廳的招牌菜品是雲南米線,我點了一碗原味米線作為主菜。米線經過烹煮後,保持了Q彈的口感,配上清淡的湯汁,非常開胃。米線的湯頭鮮美,充滿了鮮味和淡淡的香氣。此外,餐廳還提供了多種配料供選擇,如豬肉片、牛肉片、雞肉片等,讓顧客可以根據自己的喜好進行搭配。我選擇了豬肉片,肉質鮮嫩多汁,與米線的口感完美融合。整體而言,這碗雲南米線美味又滿足。

2023-06-03
2023-07-12 90 瀏覽
好多時候,當諗唔到食乜就是會諗起佢!今日無咩胃口,又唔知食乜好!天氣又熱熱地,唔想食飯!譚仔是最好的選擇!當然食物水準仍然保持住最初的味道!土匪雞翼,蒜泥白肉仍然是我最鍾意嘅!
好多時候,當諗唔到食乜就是會諗起佢!
當然食物水準仍然保持住最初的味道!
土匪雞翼,蒜泥白肉仍然是我最鍾意嘅!
2023-07-02 108 瀏覽
康城譚仔貴出面幾蚊🥲但都好多人食外賣半個鐘先有質素都ok la不過感覺粉量比較少🤔錯覺?反正3餸都夠飽嘅皮蛋西魚湯都幾好飲皮蛋夠多茜唔夠下次要加茜山魚湯都幾好飲總體黎講呢間譚仔算唔錯係貴2蚊如🙈
康城譚仔貴出面幾蚊🥲
總體黎講呢間譚仔算唔錯
係貴2蚊如🙈
2023-06-27
2023-05-10 165 瀏覽
無食早餐,但又未到lunch Time, 見到譚仔開咗,睇完餐牌都OK, 平身已經成日食譚仔,就試下早餐。譚仔早餐主要麵食為主,可以揀兩餸米線、或一個主食(泡米通粉、通心粉、出前一丁)配炒蛋、腸仔、雞扒、午餐肉,加牛油厚多士,或三文治套餐,環顧餐廳見好多人食兩餸米線,睇嚟大家食得譚仔,都係揀番米線。最後叫咗豬潤、魚片頭蕃茄米線 (湯底可以改清湯或者加辣),凍檸茶,豬潤無血腥味、食落算爽口,煮得岩岩好,份量都OK, 唔會得兩、三塊,蕃茄湯底鮮甜,加埋新鮮蕃茄,本身米線嘅配料,好豐富,忍唔住飲多兩啖湯,湯底飲完完全無口渴。碗米線加埋凍飲$40埋單,幾抵食,份量同午餐差不多,食完飽到下晝。

$40 (早餐)
2023-04-20 122 瀏覽
最近叫外賣發現呢間譚仔真係離譜,成日落錯單,叫小小辣落中辣,叫13分鐘去取成個鐘未有,最後終於拎到但落單紙浸左喺湯入面真心失望,你落錯辣度都算,仲浸埋張紙落嚟,點食先🤬
真心失望,你落錯辣度都算,仲浸埋張紙落嚟,點食先🤬
2023-02-27 179 瀏覽
第一次來康城試譚仔嘅早餐,其實試一次就足夠,因為其實以價錢同味道處,都應該有更好既選擇。米線就係平時下午茶比較細碗既米線,早餐來講係岩岩好。另外亦點左早餐烘土匪芝士三文治,有蕃茄同肉醬可以選擇,今次我嗌左蕃茄,食落口既感覺真係有陣土匪味較特別,但未必個個接受呢隻味道用來做三文治。另外全部熱飲都係暖偏凍既,唔知係上枱太耐定因為凍奶而沖,如果追求「水滾茶靚」既人可能就會大失所望。
米線就係平時下午茶比較細碗既米線,早餐來講係岩岩好。
2023-01-12 158 瀏覽
個個星期都食明知等得耐 就會打定落去落去拎 就唔使點等不過最近食兩次 蕃茄湯 都變得好淡味一打開就知無色無味咁就連叫米淋 返都去都係好生咁唯獨小食 係一直無變嘅皮蛋 雞翼 白肉 都ok
個個星期都食
明知等得耐 就會打定落去