2020-06-24 179 瀏覽
平時成日話要寫食評,影埋好多相喺度,最後次次都懶冇寫,不過今次竟然為咗譚仔寫第一篇食評話說上星期落街食譚仔,鄉音阿姐係基本,但令到我的起心肝去寫嘅係阿姐嘅服務入嚟嗰陣阿姐冇同我探熱就安排咗我坐低,初時仲心諗咁樓嘅,屋村譚仔做樣都慳返,點知落完單冇耐,負責門口個阿姐帶埋個探熱器過嚟搵我,話「啱啱個探熱器壞咗換咗一個,依家同你再探返」好老實如果我有病到入咗嚟啦,不過佢都好盡責又搵返我跟住又有另一個阿姐拎住一盆消毒紙巾、口罩袋過嚟問我需唔需要,注意係非常有禮貌。之後上菜嗰啲都比平時嘅譚仔有禮貌。就係咁激起左我要幫佢寫一篇食評嘅心係一次非常滿意嘅譚仔體驗仲有另一個加分位,就係凍檸茶真係有少甜同小冰!!
就係咁激起左我要幫佢寫一篇食評嘅心
係一次非常滿意嘅譚仔體驗

仲有另一個加分位,就係凍檸茶真係有少甜同小冰!!
下午茶過橋套餐、口水皮蛋
2020-06-16
下午茶過橋套餐、口水皮蛋
2020-03-29 533 瀏覽
下午5點幾去買外賣,三四個人等緊外賣!大概10分鐘就拎得啦!宜家做緊外賣自取$2優惠,勁抵!我加個皮蛋先$2蚊過橋米線清湯,好多料好好味!細食既話,份量夠2個人食米線都幾多!米線會同湯分開盒,所以唔怕浸到淋曬皮蛋好好味,d辣汁勁香,倒落米線度超好食
宜家做緊外賣自取$2優惠,勁抵!我加個皮蛋先$2蚊

過橋米線清湯,好多料好好味!細食既話,份量夠2個人食
米線都幾多!米線會同湯分開盒,所以唔怕浸到淋曬
皮蛋好好味,d辣汁勁香,倒落米線度超好食
2020-03-28
10 分鐘 (外賣自取)
2020-03-29 254 瀏覽
經過上一次米線中伏後,心裡不滿足,還是想食米線。今天實施食店限客令,外賣也是不錯的決定。到了大圍的譚仔,最近推出的優惠,加兩元,基本上都是成本價,的確是共渡時間。選了過橋,重慶酸辣中辣,加9元配上金裝過橋,有蝦,福袋和蟹盒,再加2元小食皮蛋,賣單69元。買回家後先休息一下,半小時後才食。皮蛋,普通貨色,但紅油底料有層次,有麻有辣,有回味,的確開胃。米線另上,所以即使半小時後也不發漲。軟硬稍過火,但可接受。酸菜,蟹盒,肉醬分上。酸菜正常,口感爽。肉醬是肉糜之類,調味酸甜,以口味來說就香港人口味。成碗滿滿的,足料不是行貨。湯底有放料煲過,酸辣有層次有先後,唯獨調味偏甜,也是香港人口味。雞絲無味又碎。芽菜過熟失口感。蟹盒。當然是來貨貨式,內裡釀的是魚肉,生粉之類,有味道,其實可以。福袋,腐皮釀豬肉,多半也是工場貨,但豬肉彈牙,調味適中。腩片,牛肉稍粗鞋過火。豬肝太薄,煮得又老又鞋。竹笙大條,但過火。火腿自然是一般。牛丸,墨丸也是正常貨色,不差。整體而言,沒有比較沒有傷害,前者太差,現在食譚仔,其實整體不錯。雖然現今的米線更似車仔麵,十多樣餸也不可能全部都好,中間有幾樣不錯也收貨了。重點湯底是
米線另上,所以即使半小時後也不發漲。軟硬稍過火,但可接受。
成碗滿滿的,足料不是行貨。
雞絲無味又碎。芽菜過熟失口感。
蟹盒。
福袋,腐皮釀豬肉,多半也是工場貨,但豬肉彈牙,調味適中。
整體而言,沒有比較沒有傷害,前者太差,現在食譚仔,其實整體不錯。雖然現今的米線更似車仔麵,十多樣餸也不可能全部都好,中間有幾樣不錯也收貨了。重點湯底是欣賞的,可能有中央工場,是故質素穩定。湯底沒吃完,我會收起留給下一碗麵。
2019-12-26 448 瀏覽
新開第一次食,由於用餐時間為下午5 點左右,沒太多客人,餐職員也輪流吃飯,因此人手比較少。位置多,本人一位座於靠邊的四人沙發位。枱與枱的空間太少,很難進出,如座滿人要走時都幾尷尬...餐廳沒有廁所,要出去左轉或者上一層用商場廁所。因為on duty 職員較少需要一點時間才有人來點餐,但客人不多所以上菜時間很快。食物方面,豬潤比較薄及乾,而豬潤及炸醬份量好像有點少,米線硬度可以,酸辣比一般食開的那一點點,但我反而喜歡這辣度。(還是酸辣也可以選辣度?)有一位職員(可能是主管),服務態度特別好。我沒有點餐飲,她還主動問我需不需要水。以小商場來說,整體已經不錯,希望水準服務態度可以保持!

以小商場來說,整體已經不錯,希望水準服務態度可以保持!
豬膶炸醬米線酸辣
2019-12-11 224 瀏覽
大圍新翠邨開了一間譚仔雲南米線,相信差不多三個月,今次經過便過來試試。相信主要的顧客都是街坊,從地鐵站步行過來,大約需要8分鐘。地方整潔,點了酸辣墨魚丸米線,湯底味道不錯不太辣,墨魚丸共有6粒,每粒內有墨魚粒,口感彈牙爽口,價錢$36,也可接受,冷熱凍飲只需加$8,凍奶茶茶味香濃嫩滑,服務也很有禮貌,是一間不錯的餐廳!
相信主要的顧客都是街坊,從地鐵站步行過來,大約需要8分鐘。
2019-11-19 141 瀏覽
唔係講笑,譚仔真係食極都唔厭。今次嚟我就叫咗一個麻辣十小辣嘅米線,再加多五隻土匪雞翼。米線就好快嚟到,個雞翼等十分鐘到嚟到,外皮脆卜卜,裡面啲雞肉又好夠入味,簡直係雙重享受。
2019-11-06
2019-10-30 137 瀏覽
熱潮終於過去,由開舖後兩個月,一直都人山人海,永遠夜晚都要排隊,現今終於無乜人,即刻七點幾黃金時間都唔需要排隊等位。呢間我食過幾次,水準一般,同出面譚仔雲南分店好似有少少分別,好似唔夠味,平日食開三小辣,但呢間三少辣係唔辣。而平日響出面分店,每次都必點嘅最愛雞翼行列,我食過口水雞翼,同土匪雞翼,但唔知點解,呢間食,都係無乜味⋯⋯⋯整體上,由開店時觀察到,最值得一讚呢個侍應阿哥,好有禮貌,有細心,好誠懇。相比起某一兩個女樓面,佢表現相當積極。

2019-09-01 239 瀏覽
最近發現呢邊原來都有間譚仔,呢個位置岩哂放工的我黎食!今日雖然係星期六,但係唔需要等就有位比我入!入面唔算好大,而且有比較新款嘅高櫈座位。我嗌左個十小麻辣過橋米線套餐,加一份豬肚!十小麻辣最岩我呢D想食辣又怕太辣嘅人食,麻辣過癮得黎又野味!不過我覺得呢間譚仔嘅套餐係米線分量方面係縮左水,感覺係其他分店食都唔係咁少分量,另外個豬肚配上口水汁,個口水汁好野味,但係D豬肚唔知點解有陣苦味,極有可能係洗得唔乾淨!
這間是「非三哥」譚仔 平常我自己會稱為普通譚仔透明的玻璃門面因應商場圖則影響 有小部分位置身處廚房外 要跟其他主要用餐位置分開感覺有點怪 像自成一角地吃其他則尚算坐得舒服 走廊位置有適當空間進出 乾淨 企理餐牌跟其他分店沒太大分別點了自己最喜歡的乍醬 配三小麻辣味道十分好 很滿意有別於其他品牌的連鎖餐廳譚仔的湯底每一間都會有點點差別這間是相對偏淡的味道 但辣味又剛好帶出令人垂涎的胃口米線軟硬度剛好 乍醬不稀 不竭 全都是上品 我感覺自己回到10年前 初初光顧譚仔時有的味道和質素不知道是否剛開張 要有好的師傅坐鎮 希望之後不會變差也點了招牌的土匪雞翼等的時間 吃的熱度 明顯分辨出是即叫即整所以也特別好吃唯一不足的是有部份侍應反應不太主動 收餐上餐的時間拖長 令人客的流轉不夠快 服務方面有待改善不過 儘管要排隊等候約10分鐘 這間也是很不錯的分店 很高興吃到這一餐
這間是「非三哥」譚仔
平常我自己會稱為普通譚仔