2018-02-14 410 瀏覽
正常好多人都話食譚仔食到中毒上晒引其實我自己都係其實我自己都去好多次今日下晝深水埗雖然好多嘢食但係都係揀咗食呢間叫咗韭菜叫咗腩肉阿姐既口音好親切 好想學阿 好笑叫左五小辣因為辣既食法係好好的食物份量足夠當然米線🍜同餸都好多食到飽飽不過都真係要讚個湯因為好既湯先引到人來食🤣🤣👍🏻👍🏻👍🏻
正常好多人都話食譚仔食到中毒上晒引
其實我自己都係
其實我自己都去好多次
阿姐既口音好親切 好想學阿 好笑
叫左五小辣
不過都真係要讚個湯
因為好既湯先引到人來食
🤣🤣👍🏻👍🏻👍🏻
2017-11-14 306 瀏覽
譚仔三哥嘅三酸真係好好食唔會淨係得個辣字 食落又有啲酸 酸得嚟又有啲開胃腩肉炸漿鐵膽正呀 叫多個皮蛋加多五隻雞翼 再整多杯凍檸茶少冰少甜 健康得嚟又好飲仲好解辣 正呀雲耳同豬肉都好正架
譚仔三哥嘅三酸真係好好食
唔會淨係得個辣字 食落又有啲酸 酸得嚟又有啲開胃
雲耳同豬肉都好正架
2017-06-03 514 瀏覽
又是另一間老店比較出名,味道比較好的店舖,譚仔,現在開到成行成市,還在談及收購,應該是被收購,造價不知多少,其後會否真的變了日式麵店,也還是一個問題😏米線不會太過軟林,而且份量非常之多,這個兩餸的米線,好像比青衣譚仔的米線多很多,墨丸有四粒,四顆大大的墨魚丸,彈牙爽口,墨丸味道香。腩肉的份量也不少,找到不少片半肥瘦腩肉。十小辣味道適中,不太辣,但亦蘊含麻香,味道非常不錯的。凍檸茶也很鮮檸味,茶味又濃香,比起許多茶餐廳的檸茶更佳!

腩肉的份量也不少,找到不少片半肥瘦腩肉。

十小辣味道適中,不太辣,但亦蘊含麻香,味道非常不錯的。

凍檸茶也很鮮檸味,茶味又濃香,比起許多茶餐廳的檸茶更佳!
今日復活節假期,下午同婆婆食米線。 老人家無牙,食米線淋淋地啱晒。 深水埗附近有很多米線食店,淨係譚仔或譚仔三哥已經有四間,今次同婆婆嚟元洲街呢間,貪佢較大間老人家坐得舒服。 今日雖然係假期﹐但去到店舖唔係咁多人,可能三點幾過左食飯時間。 揀左個近牆邊位置,可以比婆婆挨下。 婆婆同我唔食辣,叫左碗竹笙炸醬清湯米線、竹笙魚腐清湯米線配凍奶茶。 譚仔的竹笙其實真係唔錯,爽得黎有口感又唔韌,不過每碗只可要一份,加錢多一份都唔可以。 炸醬和魚腐好味,清湯有甜味和胡椒味,凍奶茶有餐廳水準,下次想食米線都會返來再食。
竹笙炸醬清湯米線
竹笙魚腐清湯米線配凍奶茶
2017-04-14
竹笙炸醬清湯米線
竹笙魚腐清湯米線配凍奶茶
2017-03-28 231 瀏覽
平時嘅我嚟到譚仔一定係食雞肉清湯成日見到隔離枱叫麻辣煳辣湯底,今次一於試吓煳辣湯底。 本人唔係好食得辣,所以點了十少辣。熱辣辣嘅米線一擺上枱,就聞到好濃郁嘅味道第一時間當然要試一試個湯!有少少辣,但啲香料味道已經蓋過啲辣味。再試埋個米線,啲米線"索"左啲湯,好有味道! 加上譚仔啲米線爽口彈牙,浸過啲濃湯簡直係絕配米線內本身附有腐竹,韮菜,芽菜,令整碗米線變得更出色更香更好味尤其啲腐竹,浸過啲濃湯真係無得頂!
平時嘅我嚟到譚仔一定係食雞肉清湯
尤其啲腐竹,浸過啲濃湯真係無得頂!
雞肉米線煳辣湯
雞肉米線煳辣湯
2017-01-02 286 瀏覽
譚仔三哥,其實已經係非常深得香港人既民心,我哋唔難發現身邊總有個毒人,一日點都食番一餐,而我,點睇都唔似係啦,可惜,隔離個女人係,做男人既,你唔陪佢?係嫌自己命長定子孫唔想出世?結果就係咁,由自己從來唔鐘意食米線,經過長年累月畜生、懶肉麻辣走九既催殘,最後,發現自己已經唔可以冇左譚仔,就好似上左隱,唔食就好辛苦咁。尤其是近尼天氣轉涼,即刻又想食番碗熱辣辣酸菜、炸醬重慶二小辣,加埋個大土匪。真係唔知點解譚仔會有哩一種魅力,令一個從來唔鐘意食米線既我,變成上隱,變成一個餐餐叫埋班fd去食去毒人。
2016-11-08 418 瀏覽
走咗去食譚仔三哥,因為深水埗唔知食乜好。求求期期叫咗雞肉同埋金菇,譚仔個酸辣係偏酸少辣嘅。湯底方面都食得幾開心,幾刺激,食少辣嘅人應該都食到。金菇份量唔係好多,食幾食就冇晒,覺得+5蚊有啲唔抵。雞肉就完全冇乜雞味,不過佢都算大塊,唔係碎濕濕。不過碗野要30一蚊,我寧願去茶餐廳食好過。
走咗去食譚仔三哥,因為深水埗唔知食乜好。
求求期期叫咗雞肉同埋金菇,譚仔個酸辣係偏酸少辣嘅。
湯底方面都食得幾開心,幾刺激,食少辣嘅人應該都食到。
金菇份量唔係好多,食幾食就冇晒,覺得+5蚊有啲唔抵。
雞肉就完全冇乜雞味,不過佢都算大塊,唔係碎濕濕。
不過碗野要30一蚊,我寧願去茶餐廳食好過。
2016-04-03 459 瀏覽
入正題!近來唔知點解,可能多左人注意健康,好多米線鋪都出番茄湯底。有d上菜時個番茄醬同個湯係分離既,一開始食淡口到極,食到落底先知有好濃既番茄醬。吹漲。。。不過最差果d就係感覺上食緊化學物入口咁,只有酸味,百貨應百客,可能係我唔岩口味,晌呢到唔點名講邊幾間了。譚仔呢隻番茄湯賣相幾好,上面鋪上唔少份量既真蕃茄,最重要既係無影晌我本身食左咁多年既湯底味道唔止係加左蕃茄味道咁簡單,而係 enhance 左個開胃程度。今次又係叫番茄湯底,小辣,竹生,豬潤,細土匪雞翼,凍檸茶少甜。食得譚仔就預左要同食客一齊迫,好彩果日唔算多人,但係對面有位呀姐食食下流鼻血!!!救命呀!我要用一分鐘調整我既心理質素先食得落我面前呢碗紅色既番茄湯米線。好嬲。 想搬去隔離檯繼續食,不過算啦人地又唔係想既,晌咁惡劣環境之下,到最後我食完成碗米線連湯都飲埋,證明真係好食到一個點。不過其實我唔係完全 buy 晒譚仔既食品,佢果隻扮喇沙既湯底可以算失敗之作,似淡口開稀左既喇沙湯。。。

題外話/補充資料: 我記得N年前,譚仔好似仲係得一兩間分店時,我第一次食就係晌深水堡區幫襯,之後好似上左癮一樣個個星期幫襯,當時住香港區都特登過海為左食一碗米線,你話瘋唔瘋狂?:D今時唔同往日搵一區無譚仔分店都難 haha。但係去開深水堡區,想醫肚時多數仍然係諗起去譚仔。仲記初期在舊店幫襯,8個陌生食客迫在一張圓檯,好怕左右的食客噴到口水晌我檯面的雞翼,大佬我果碟係土匪雞翼唔係口水雞翼呀 (爛gag黎既) :mad:,自此我只會在人少時段才幫襯。。。另外有一次好迫人時竟然三哥座晌我背面同一位飲食記者做訪問,內容就係大約同現在牆身所寫差不多,如何如何獨創個口味。都叫做同呢間米線鋪有緣。
2016-04-02
  • 番茄湯底
2015-04-01 311 瀏覽
可能是六時許吧, 寬敞的店人不多. 本來先路經附近較小的分店, 但怕街上人多便過來此店. 首次到此公司的店, 送上來的跟一向在不同名字的店子吃的雲南米線很有出入. 首先是我忘了跟店員說明要多辣, 她也沒問, 結果端上來的樣子像清湯版, 雖然是有點奶色的湯. 酸辣度也只是頗微, 我問過店員確定沒送錯或落錯單. 惟有自己加辣油, 它很夠香, 只是也不夠辣, 加了很多亦然, 這情況我在別的雲南米線店是不可能發生的, 因為它們那些即使是微辣也已頗辣. 以$24的價錢來說份量是不錯的, 另加一元是要酸辣湯底. 米線和芽菜也不差, 但若想吃辣的便可能要強調要中辣或勁辣才成, 因它比同類店的輕手.因不太餓只選了一味餸, 原來它的腩肉也是很清, 像只是鹽醃後蒸過或在清水煮一下便切片, 這跟家裡吃過的很相似, 但不夠軟. 相信此碗米線夠合淡口味者, 雖然我不算很吃得辣, 但也認為可辣一點, 可惜連辣油也不辣, 而且平時吃的酸辣湯底有不少配菜, 例如花生..., 而此碗只有芽菜和一款酸菜.
2015-03-29
2013-03-18 206 瀏覽
譚仔三哥,我絕對稱得上是粉絲,由譚仔時代只有幾家分店的年代已經常常客,幾乎每周都吃,幾乎香港每家分店都很吃過,但近年幾,隨著生意越做越大,那碗米線早已變得陌生,我不祈求有以前水準,但,好歹,也給個五成功力好嗎?沒有,完全沒有。奶色的湯底,時常過稀,味道越來越不純,從前層次豐富的麻辣,如今.......算了.......某夜在老深,想不到吃什麼,決定再去一次譚仔三哥,這家分店相對較大,之前吃過一次,印象一般,想不到,這夜,就來給我獻技!要了五款餸,走米線,除了木耳和牛丸太硬,其他除了份量不多味道不算好外,還算可以,最大問題是那個糊辣湯底,完全不對辦,感覺像早期推出版本混簿一半再加調味,沒有應有香味,入口還有少許怪怪的微酸,鮮香?當然沒有,勉勉強強將它吃完。連飲品47元,以今時今日還算便宜,但水準,用不知所謂形容,恐怕也算客氣了!想不到曾經最愛,竟然淪落至此,絕對失望頂透。很高興三哥生意能越做越大,但,現在的三哥,已經不再是當年幾家分店的譚仔了,此情只待成追憶。

2013-03-14
2012-02-05 122 瀏覽
平時都成日食譚仔的,必點尖椒皮蛋($13),好野味啊!加埋D辣椒先好食的,唔系好辣,酸酸地口水雞翼(約$20幾),辣辣地,D紅油GOOD!!之後仲有套餐,覺得旺角鼓油街的好食D,D豬潤新鮮D。OK!
平時都成日食譚仔的,
好野味
口水雞翼(約$20幾),辣辣地,D紅油GOOD!!
雞肉好爽
之後仲有套餐,覺得旺角鼓油街的好食D,D豬潤新鮮D。OK!

2012-02-05
好野味
雞肉好爽
  • 口水雞,尖椒皮蛋
2011-12-22 76 瀏覽
1:00前去到, 人不多, 不用等位, 兩人叫了一個套餐HK$40要酸辣湯底加HK$1跟凍奶茶HK$5, 合共HK$46如果胃口不太大的話, 套餐基本上是二人分享, 餸則什麼也有一些, 即係大什錦, 有豬潤, 雞肉, 牛丸, 魚旦, 腩肉, 火腿, 竹笙等, 肉醬及酸菜另上, 但略嫌米線少了一些酸辣湯入口味酸, 但沒有嗆喉的感覺, 反而吃不到一點辣, 米線軟硬適中, 至於其他餸都很新鮮, 整体不錯凍奶茶要了少甜, 入口茶味夠濃, 可惜不夠幼滑, 但總算解渴

題外話/補充資料: 不知何解, 是日星期日, 好像平時要返工的日子, 1:00前去到, 人不多, 不用等位, 但到了1:00 點, 人潮即現,
2011-12-18
2011-10-02 64 瀏覽
個人覺得譚仔(三哥)比譚仔更好味,始終係原創的才是正港古早味...食左幾次呢間店,每次待遇都十分好,就要寫食評讚下這店。每次過去都不用等位,店內冷氣不是每處都夠,怕熱的我只好盡可能找個大冷氣位。一碗米線包一個送 (HK$21) 另外加送每款4-6蚊,咁既價錢,真係好抵食!每次叫3個送再加一杯凍飲,埋單都係HK$34,飽肚好味道!!最欣賞佢既腐皮及酸菜。今次黎都必點。湯底就係最醒胃既酸辣湯底。服務方面,店員都十分勤快。算不錯。下次還會再去!

食左幾次呢間店,每次待遇都十分好,就要寫食評讚下這店。

服務方面,店員都十分勤快。算不錯。下次還會再去!

2011-07-09 53 瀏覽
這間譚仔係好味d~所以今晚又嚟食我至愛麻辣!點了腐皮木耳米線(小辣),腐皮雞肉米線(中辣),四川麻辣雞翼!腐皮及木耳鋪滿麻辣米線,我今次來個小辣原因近來食辣次數頗多,為了胃部承受力小辣是最好!始終這裡的米線較有水準,每次食都好平均唔會時硬時諗,麻辣味爽口木耳最佳配搭! 火紅紅麻辣湯底好夠味,腐皮係至愛麻辣最佳拍擋,當腐皮吸收麻辣味食後麻感超重,可以話令到麻味加倍! 絕對係no.1雞翼,入味+大隻+超滑=冠軍!實力能夠保持值得讚,店員有禮有笑容其服務亦提升不少,如此經濟食店還可有什麼要求?
這間譚仔係好味d~所以今晚又嚟食我至愛麻辣!點了
腐皮木耳米線(小辣),
腐皮雞肉米線(中辣),
四川麻辣雞翼

腐皮木耳米線(小辣)

腐皮雞肉米線(中辣)

絕對係no.1雞翼,入味+大隻+超滑=冠軍!
2011-07-07
腐皮木耳米線(小辣)
腐皮雞肉米線(中辣)
  • 腐皮木耳麻辣米線
  • 新疆香草雞翼
2011-04-27 58 瀏覽
上次吃了中辣的米線,感覺辣度只是一般,對愛吃辣的我來說實有點遺憾,今次的煳辣湯底,只選了中辣也夠辣有餘了 ,邊吃着邊流鼻水,從嘴巴辣到肚子裡,辣得過癮。薯粉多,口感也細滑還有點彈力,墨魚丸跟上次吃的差不多,一樣的足料彈牙,竹笙比較少,只有薄薄短短的2、3塊,選其他餸或許會好一點,不過28元一個2餸薯粉夠實惠了。
上次吃了中辣的米線,感覺辣度只是一般,
邊吃着邊流鼻水,從嘴巴辣到肚子裡,辣得過癮

薯粉多,口感也細滑還有點彈力,
墨魚丸跟上次吃的差不多,一樣的足料彈牙,
竹笙比較少,只有薄薄短短的2、3塊,選其他餸或許會好一點,
不過28元一個2餸薯粉夠實惠了。
墨魚丸竹笙薯粉(煳辣)
墨魚丸竹笙薯粉(煳辣)
  • 煳辣湯底、薯粉