招聘中
今天
今天
1天前
3天前
更多筍工 (7)
餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2024-03-28 12 瀏覽
作為香港人我最喜歡的簡單快餐來說,譚仔三哥一定是頭三甲吧,偶然都會試試餐廳新出的菜單,但這一次新出的菜單,真的很中我的最愛🤤🤤🤤🤤我平時都很喜歡吃酸的食物,這個酸菜湯好Duck Duck 米線湯底味道很夠酸,很開胃,滿滿的酸菜和酸豆角,我點了中辣,又酸又辣太讚了!真希望永續這個湯底🥲🥲我超愛的!配料有煙燻鴨胸和鴨腎花,爽脆的鴨腎花口感挺好的另外點了新的特飲黑芝麻奶蓋豆乳特飲,冰度和甜度都固定,有點太甜了,黑芝麻味都有點淡,一般般

2023-11-13 100 瀏覽
店舖內算大,同朋友叫左一碗麻辣三小辣腩肉米線、一碗湖辣十小辣雞肉米線,一分大碟蒜泥白肉。麻辣丶湖辣夠香,米線分量算足夠,腩肉同雞肉都幾淰,蒜泥白肉辣味夠,蒜香味好食。
我諗好多人都會食過譚,以前我食開都係清湯同茄湯,係自從試過朋友個酸辣湯就愛上咗。三哥啲米線同配料對我嚟講不嬲都算足,不過係爭在個湯底。同一間舖頭唔同時間去個湯底嘅味道有時都差得幾遠。記得上次去食係偏鹹,要加水落去溝淡佢。而今次食就偏辣,要飲返幾杯凍水先可以無咁辣。之前喺青衣同元朗嘅三哥都遇過咧個情況,原本仲以為連鎖店啲分量應該差唔多,唔會差太遠timoverall嚟講唔太差嘅,不過喺湯底個QC方面可能要改善下~

生菜 2份雞肉 酸辣湯
過橋米線
生菜 2份雞肉 酸辣湯
過橋米線
2023-04-14 277 瀏覽
試試譚仔三哥新品酸菜鯛魚米線 又係時候試試伏唔伏.⭐️三哥酸菜鯛魚米線$52價錢$52 就黎同大大碗過橋差唔多 算貴但用一人酸菜魚黎講 價錢中等水平呢次建議配菜有 魚片頭 鯛魚片👌🏻鯛魚片其實幾好食 魚皮位 爽爽地👌🏻魚肉都薄同滑 👎🏻但有碎骨 ‼️好多碎骨 ‼️堅要注意👌🏻湯底 可圈可點 酸味好突出 睇你個人鐘唔鐘意重酸啦默認5小辣 但酸菜同泡椒合2為1食酸菜等於食辣椒 食到流汗😅大概 小辣以上.整體唔伏 鐘意重酸朋友 應該會加分我就一般 我應該會鐘意 酸 鮮 辣 都平均小小.#hkunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_沙田.#譚仔三哥米線 (沙田)沙田沙田正街3-9號希爾頓中心3樓48-51號舖.⭐️評分:味道:3/5環境:2.5/5服務:2.5/5抵食:3/5.#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #香港美食 #
試試譚仔三哥新品酸菜鯛魚米線 又係時候試試伏唔伏
整體唔伏 鐘意重酸朋友 應該會加分
我就一般 我應該會鐘意 酸 鮮 辣 都平均小小
#hkunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_沙田
#譚仔三哥米線 (沙田)
沙田沙田正街3-9號希爾頓中心3樓48-51號舖
⭐️評分:
味道:3/5
環境:2.5/5
服務:2.5/5
抵食:3/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #香港美食 #沙田美食 #米線 #車仔麵 #大排檔 #街市 #三哥
2023-03-23 135 瀏覽
新品 三哥酸菜鯛魚米線 $52推⭕️三小辣 配魚片頭(建議配搭)呢個普通唔使揀 ❌可以自選其他湯底竟然夠酸!!幾香 尾韻帶d辛辣魚有5-6塊 滑同幾爽啲配料辣菜脯都好食!會encore!
新品

三哥酸菜鯛魚米線 $52推⭕️
三小辣 配魚片頭(建議配搭)
呢個普通唔使揀 ❌可以自選其他
湯底竟然夠酸!!幾香 尾韻帶d辛辣
魚有5-6塊 滑同幾爽
啲配料辣菜脯都好食!
會encore!
2023-03-23
自從譚仔三哥出新野✨必點[三酸撈薯粉]食完一次愛上了,酸酸辣辣汁滲入幼滑Q彈薯粉內特別惹味,辣度為10小辣,素食者更有選擇個人起愛酸菜、木耳絲撈起,食起來爽口,開胃又刺激,份量十足孩子最愛嘅清湯魚片頭米線,清湯得來唔太鹹夠健康,份量仲好大碗小食必點✨新疆香草雞5/隻每隻大大隻脹卜卜,肉質嫩滑Juice,灑上孜然粉特別惹味,食到唔停口

小食必點✨新疆香草雞5/隻
2023-02-05
2023-01-13 115 瀏覽
去三哥一定食酸辣湯米線, 不過我就食最小辣個隻,個酸味唔會酸到你皺晒尾 個辣味唔會食三你噴晒火 就係甘夾甘岩岩好。加埋豬潤,蘿蔔,同本身入面都有牙菜,久菜,好大碗 食到好飽連湯都飲埋。
2022-10-03 200 瀏覽
試試譚仔三哥新品煳椒肉骨湯米線 試試伏唔伏?.⭐️煳椒肉骨茶湯米線先講講湯底 本身望到個名 期望係肉骨茶feel既湯底實際其實同胡辣湯分別唔大基本上冇咩分別 藥材味都唔太感受到今次新餸有 黑椒豬扒 白木耳 老油條⭐️黑椒豬扒 有4舊 同平時bbq買既黑椒豬扒差唔多⭐️白木耳 反而幾好咬 新奇加分⭐️老油條今日賣晒 轉咗做豆卜🤔仲有比較奇怪嘅係 佢放咗一整個 連皮蒜頭落去湯底度 大家都知平時 蒜頭幾多泥 唔係唔信佢冇洗 但感覺唔太好.整體又係 係舊有既基礎底下製造新產物今次呢個湯ok啦 個人本身都鐘意煳辣湯 所以正常唔伏.#hkunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_沙田.#譚仔三哥米線 (沙田)地址:沙田沙田正街3-9號希爾頓中心3樓48-51號舖.⭐️評分:味道:3/5環境:2.5/5服務:3/5抵食:3/5.#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies #hongkon
試試譚仔三哥新品煳椒肉骨湯米線 試試伏唔伏?
⭐️煳椒肉骨茶湯米線
整體又係 係舊有既基礎底下製造新產物
今次呢個湯ok啦 個人本身都鐘意煳辣湯 所以正常唔伏
#hkunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_沙田
#譚仔三哥米線 (沙田)
地址:沙田沙田正街3-9號希爾頓中心3樓48-51號舖
⭐️評分:
味道:3/5
環境:2.5/5
服務:3/5
抵食:3/5

2022-08-10 236 瀏覽
作為三哥忠粉每次有新產品都唔會錯過今次推岀嘅砂砂湯肥牛鹿茸菇米線 仲要係男神Jeffrey 代言 梗係不得不試 而且每間分店Cashier 旁均有印有jeffrey廣告 的A5卡供顧客提取 咖啡豆點可錯過😍講返砂砂湯肥牛鹿茸菇米線 真係好懷念 因為砂砂湯底之前都係機場限定湯底味道似Laksa 叻沙甜辣得黎有花生香 一直都好鐘意而家加埋肥牛吸盡湯底精華 鹿茸菇亦相信爽脆好惹味 好開胃😋煳麻辣椒豬肚 用上秘制煳辣椒花椒等香料紋煮麻辣香加爽脆口感 送米線食一流奶蓋芒果蒟蒻椰香金露芒果味濃 奶蓋有芝士味 加左Q彈芒果蒟蒻珠增添口感 清新解渴
作為三哥忠粉

芒果味濃 奶蓋有芝士味
加左Q彈芒果蒟蒻珠增添口感
清新解渴
2022-07-24 129 瀏覽
今日諗唔到食咩,就決定食三哥,又好似從來冇寫過食評,所以決定一寫叫咗墨丸清湯,唔知有冇人好似我一樣,寧願叫一個餸再加一個小食,都唔會叫兩個餸嘅米線呢,總覺得一個餸嘅墨丸,係有六粒,兩個餸的話,就會少咗三粒,所以我淨係鍾意一餸嘅墨丸墨丸好似轉左來貨咁,同以前有啲唔同,冇以前咁彈牙,粉咗啲好鍾意食土匪雞翼,對比來講,我比較鍾意食三哥嘅,貪佢細隻啲,入味啲,同埋佢會焗得比較脆身。三哥間唔中食下,懷念下個味道都幾好嘅

墨丸好似轉左來貨咁,同以前有啲唔同,冇以前咁彈牙,粉咗啲

三哥間唔中食下,懷念下個味道都幾好嘅
外賣自取
2022-07-20 104 瀏覽
想不到吃什麼就走進了譚仔三哥3點去到,不用等位,坐都坐很好鬆動番茄湯底和煳辣湯底都是最愛點了煳辣(10小辣)乍醬走韮少米線($35),另加3隻土匪雞翼($23),凍檸蜜少冰(跟米線+$10)煳辣湯底有股小肥羊湯底的風味,但今日個湯底稍嫌有d淡,十小辣是完全沒辣味,下次可推高一個辣。配料的腐皮和芽菜都份量足,點了少米線,食完全碗都已經好飽因為只點了一個餸,乍醬一大碗的送上土匪雞翼就不過不失,孜然香氣十足,但送上來的時候外皮已有點腍腍地,無咁脆了,都係自己係屋企焗到脆卜卜好食d
想不到吃什麼就走進了譚仔三哥
3點去到,不用等位,坐都坐很好鬆動
番茄湯底和煳辣湯底都是最愛

因為只點了一個餸,乍醬一大碗的送上

2022-07-08 86 瀏覽
朋友成日問我,乜你成日食譚仔唔悶嘅咩,又成日話要食好野,最後又食返啲劣食。係呀,我就係唔知點鮮好鍾意食譚仔,特別係三哥添。對我嚟講三哥絕對唔係啲咩野劣食,除左貪佢方便menu都唔洗睇就可以醫飽個肚之外。仲有間間出品水準差品多。最近食開魚腐雞肉,今日轉左食木耳雞肉。木耳好爽口。而且份量多。雞肉都一定係用雪藏雞肉。但你唔好理。佢食落似雞胸肉得嚟又帶少少滑身。幾岩得口味。埋單$51食個餐真係賣少見少。最後飲埋杯啡就食飽飽喇。

埋單$51食個餐真係賣少見少。最後飲埋杯啡就食飽飽喇。
2022-05-26 85 瀏覽
又係我。今次係嚟食佢個蒜香雞翼尖。午餐時間人好多。等左大約15分鐘先入到去坐低。米線點左竹笙魚腐中辣。飲品點左凍咖啡。之後點埋今之專登嚟食佢嘅蒜香雞翼尖。上次食左蒜辣雞翼尖覺得佢蒜味偏苦。蒜香雞翼尖比蒜辣雞翼尖少左一陣若澀味。雖然本人好辣,但不得不講呢個蒜香雞翼尖係比蒜辣雞翼尖出色。但我略嫌蒜嘅份量比較少。如果蒜多啲嘅話成個口腔都充斥坐蒜嘅香味真係超正。不過如果可以少油就仲好。畢竟大家而家都偏向追求健康食物。
又係我。今次係嚟食佢個蒜香雞翼尖。

2022-05-19 58 瀏覽
落樓下就有譚仔三哥食,平時成日都食湯米線又比我見到有新野,張相好似好吸引,就支持下食呢個啦😆香辣回鍋肉蝦仁炆米線結合了四川回鍋肉同乾鍋麵既煮法,都幾特別以炆煮方式取代湯米線,每條米線都沾滿辛辣醬料,唔算話太辣,口感依舊滑溜,味道好濃郁。估唔到除咗湯米線之外連蚊米線都唔錯。以回鍋肉就選用左五花腩,肉質肥瘦適中,唔算太肥可接受,辣辣地十分惹味。配料有爽彈蝦仁,同紹菜,想食得豐富啲仲可以追加指定配料~~

香辣回鍋肉蝦仁炆米線
結合了四川回鍋肉同乾鍋麵既煮法,都幾特別
配料有爽彈蝦仁,同紹菜,想食得豐富啲仲可以追加指定配料~~
2022-05-07 52 瀏覽
提到米線三哥米線一定係我愛店之一因為佢陪伴我度過了整個中學生涯聽聞日本依家都有三哥日本人更為一碗米線排到幾個鐘呢今次我就同日本同步食下佢新出既老油條鴨血米線xd而且Tyson Yoshi代言更加心心眼啦!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♡ 三哥水煮湯老油條鴨血米線 (5小辣) $42 (9/10)三哥水煮湯果然好味!連我呢個唔喜辣既人都食到滋味~個人認為大家可以大膽d食!講翻佢d料啦估唔到老油條浸落湯底又幾好味喎~索曬湯底精華既油條~軟得黎幾好味!就咁食都唔錯~食法又大家而定而且鴨血有成六舊!!個人感覺非常滿足!!鴨血食極仲有既感覺=美好desu~♡ 鵪鶉蛋,京白菜,油揚三餸米線 麻辣10小湯底 $52 (8.5/10)滿滿的鵪鶉蛋配上京白菜同油揚又係另一種風味喎油揚配上麻辣湯底食落唔會過鹹鵪鶉蛋都比得幾足有5粒估唔到鵪鶉蛋配米線都係一個好選擇~京白菜都好爽~~♡ 香醋芝士鮮原茄 $16 (9.5/10)老實講我估唔到呢個咁好味~完全係辣中帶點酸酸甜甜!好正好正尤其食完辣之後需要d嘢中和嘴巴呢個番茄完全大派用場食完辣令呢個番茄既甜味更~突出!同行朋友唔食番茄真係太感謝佢了XD可
提到米線
三哥米線一定係我愛店之一
因為佢陪伴我度過了整個中學生涯
聽聞日本依家都有三哥
日本人更為一碗米線排到幾個鐘呢
今次我就同日本同步
食下佢新出既老油條鴨血米線xd
而且Tyson Yoshi代言更加心心眼啦!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
三哥水煮湯果然好味!
連我呢個唔喜辣既人都食到滋味~
個人認為大家可以大膽d食!
講翻佢d料啦
估唔到老油條浸落湯底又幾好味喎~
索曬湯底精華既油條~軟得黎幾好味!
就咁食都唔錯~食法又大家而定
而且鴨血有成六舊!!個人感覺非常滿足!!
鴨血食極仲有既感覺=美好desu~

滿滿的鵪鶉蛋配上京白菜同油揚
又係另一種風味喎
油揚配上麻辣湯底食落唔會過鹹
鵪鶉蛋都比得幾足有5粒
估唔到鵪鶉蛋配米線都係一個好選擇~
京白菜都好爽~~

♡ 香醋芝士鮮原茄 $16 (9.5/10)
老實講我估唔到呢個咁好味~
完全係辣中帶點酸酸甜甜!好正好正
尤其食完辣之後需要d嘢中和嘴巴
呢個番茄完全大派用場
食完辣令呢個番茄既甜味更~突出!
同行朋友唔食番茄真係太感謝佢了XD
可以俾我獨吞成個番茄!

♡ 蒜香雞翼尖 $15 (9/10)
蒜香味好出既雞翼尖
有成八舊份量好足
啃得好開心~

♡ 蒜辣雞翼尖 $15 (8/10)
個人認為呢份有d辣
喜愛辣既會更鍾意呢!~
不過蒜味都係足既

♡ 鴛鴦哈密瓜爆珠蘇打 +$12 (8.5/10)
原來鴛鴦哈密瓜係 蜜瓜x哈密瓜組合
頗適合我呢個蜜瓜控的XD
飲落去蜜瓜味又幾真實~
唔會藥水味的
咬爆呢個哈密瓜爆珠
好爽呀~配米線一流

♡ 葡萄烏龍茶 $11 (8.5/10)
作為一杯餐後飲品是好飲的!
葡萄味頗出的 好清新呀

● ● 總結 ● ●
三哥都是一如既往的高質
佢出品既小食米線等等一直都鍾意
CP值又高~基本上成日都食架啦!!