2024-03-21 77 瀏覽
話說6: 53分,打電話嚟訂外賣,電話嘅時候講明15分鐘後有得攞,7:07嚟到舖頭,未有。而家7:20 ,都係未有。根本佢係要你嚟到俾錢再煮,咁就以後唔好出電話落單啦。不嬲都係咁樣訂開譚仔,第一次係咁。冇下次。淨係做外賣平台嗰啲單,自己打去落單嗰啲反而唔做。明明舖頭嗰啲單唔使俾人抽佣,應該做快啲做多啲,佢調返轉。

不嬲都係咁樣訂開譚仔,第一次係咁。

冇下次。

2024-02-16 54 瀏覽
最近新出呢款米線就好想試下以往新出嘅都覺得一般般今次都ok唔錯平時食開5小辣本身牛肉同蝦預設辣度就係5小辣湯底照樣叫返5小辣但比平時食開多左好多辣油😂不過食落辣度都係平時一樣但原來仲有埋滷豆腐而且都3-4件牛肉同蝦都覺得冇咩特別蝦仁都算彈牙而且冇咩雪藏胃整體份量都覺得幾多下額外重加左龍蝦丸~~好食👍🏻不過之後都係叫返平時嘅麻辣5小就算了
最近新出呢款米線就好想試下
而且都3-4件
牛肉同蝦都覺得冇咩特別
蝦仁都算彈牙而且冇咩雪藏胃
整體份量都覺得幾多下
額外重加左龍蝦丸~~
好食👍🏻
不過之後都係叫返平時嘅麻辣5小就算了
外賣自取
#MC帶你去樂富最近推出咗「三哥黑蒜油味噌湯米線」,睇下比日本公司收購後,推出嘅日本風味能唔能夠神還原啦😈.✨ 題外話唔知係咪午市時間,仲要等候咗半個鐘先有野食⌛️而且碗米線都打完仗咁🤨無啦啦啲餸係碗底…… 。對樂富依間三哥用「法國菜」速度嘅出餐,十分失望😔🍜 黑蒜油味噌湯米線(小辣)湯底除咗黑蒜油同味噌,仲可以揀唔辣或者由10小辣起加辣🌶。配搭慢煮嘅日式腩卷同埋溏心蛋🍳另外,仲有配料京白菜、金菇、紅椒圈同京蔥花代替一般米線嘅芽菜、腐皮同韭菜,食落更富日本風味~🇯🇵.✨ 味道上枱時,濃濃嘅黑蒜油味撲鼻而來🧄湯底同小辣混合咗,就唔係好覺得有顏色上嘅分別。飲一飲湯,有少少似壽喜燒湯底,小辣得嚟有啲味噌鹹香,幾平衡幾好👍🏻但同行朋友另一碗嗌咗10小辣,食到尾就覺湯底有啲過鹹🤢.🥩 日式腩卷日式腩卷肉質幾淋身易咬,味精同平時食開拉麵果啲差唔多,依個就做得唔錯👌🏻.🥚 溏心蛋應該係成碗米線最好食嘅餸‼️雖然碗米線因為打完仗咁,我都得返少少蛋黃,但食得出有日本醬油、味醂等去醃製,成餐米線最有日本feel就係依隻蛋💯.✨ 總結未食過嘅,可以一試,但一定要配少少辣,如果唔係個湯底會好鹹。.⭐整體︰7.0/
#MC帶你去樂富
✨ 題外話

🍜 黑蒜油味噌湯米線(小辣)
✨ 味道
🥩 日式腩卷
🥚 溏心蛋
✨ 總結
⭐整體︰7.0/10
⭐食物︰6.5/10
⭐環境︰7.0/10
⭐價錢︰7.5/10
📍 譚仔三哥米線(樂富)
地址:樂富聯合道198號樂富廣場匯富坊地下6B號舖
交通︰港鐵樂富站 A 出口
#Ming_Course #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #黃大仙區美食 #樂富美食 #樂富一日遊 #樂富好去處 #香港美食 #香港美食打卡 #香港美食攻略 #香港探店 #本地遊 #香港一日遊 #香港好去處 #樂富 #譚仔三哥米線 #譚仔三哥 #米線 #米線關注組 #三哥黑蒜油味噌湯米線
2023-09-13
2023-07-24 156 瀏覽
譚仔三哥米線 (樂富)樂富聯合道198號樂富廣場匯富坊地下6B號舖以前地有咁多出名好食嘅米線,我多數都會去平時去開既三哥多啲,因為最鍾意佢個三個酸辣湯,又酸,可以揀辣度,譚仔嘅冇得揀。另外葡萄烏龍茶都係三哥先有🤣雞肉竹笙,三個酸辣湯小辣米線,走韭菜+葡萄烏龍茶少冰每次嘅雞肉都好足了,係米線淋啲,都有做到
譚仔三哥米線 (樂富)

樂富聯合道198號樂富廣場匯富坊地下6B號舖

雞肉竹笙,三個酸辣湯小辣米線,走韭菜+葡萄烏龍茶少冰

每次嘅雞肉都好足了,係米線淋啲,都有做到
2023-07-20 88 瀏覽
聽同事話譚仔原來有素菜湯麵,八卦心態今日午餐去試一下。。。。坐位算多,好快就找到位了。蟲草花素湯鮮准山過小橋米線等…等……等…足足等了15分鐘以上,再三催足終於來了,誰不知一眼望落去,點解咁少湯嘅?湯好貴咩?要求了三次終於比多少少湯我😅。麵條都浸到發脹。😤餸料有竹笙,准山,冬菇,韮菜,芽菜,算是豐富。麵條中規中矩,沒特別。不過湯底就太過鹹,食後狂飲水。整體來講,服務質素有待改善,食物水準一般。
坐位算多,好快就找到位了。
蟲草花素湯鮮准山過小橋米線
不過湯底就太過鹹,食後狂飲水。
整體來講,服務質素有待改善,食物水準一般。

2023-07-16
2023-02-02 373 瀏覽
Lunch time堂食,呢間三哥嘅出餐效率極低,外賣同堂食嘅出餐比例係接近3:1,觀察咗好耐,出極都係外賣order,外賣等15-20分鐘,堂食催咗2次,最後等咗差唔多半個鐘先有得食🤷🏻‍♀️ 送碗素炸醬俾我以示sorry都無用,浪費時間,非常失望!之後睇返其他食評,原來呢間舖係出名慢🙄 閒閒地等半個鐘至9個字,真係好很得閒先好幫襯😀
2022-12-19 235 瀏覽
1點正叫外賣85號飛,等到45分問佢幾時到我,佢同我講煮緊,冇後文。外賣號碼已經叫到90號以上,佢地係咪諗住我唔問就唔煮比我,味道我就唔評喇,但係服務態度真係差到無人有。
2022-01-02 1066 瀏覽
譚仔三哥米線🚩期間限定「新」炆米線🍜*香辣回鍋肉蝦仁炆米線 $43 (可自選辣度同加配指定食材)以秘製醬汁炆煮,收乾後沾滿辛辣醬,所以味道比湯米線更香濃入味😆「回鍋肉」其實喺腩肉,裹面爽彈蝦仁同清甜紹菜吸收醬汁好惹味*麻辣醬銀耳鹿茸菇 $18 (固定5小辣口感爽脆,配埋炸醬辣汁,幾好食,整體麻味重過辣味🌶 *露絲瑪莉蘋果梳打 +$12🍏🥤用咗薄荷、迷迭香,配埋清甜微酸嘅青蘋果梳打,解辣一流,而且無想像中咁伏🤭
譚仔三哥米線🚩期間限定「新」炆米線🍜

「回鍋肉」其實喺腩肉,裹面爽彈蝦仁同清甜紹菜吸收醬汁好惹味

*麻辣醬銀耳鹿茸菇 $18 (固定5小辣
口感爽脆,配埋炸醬辣汁,幾好食,整體麻味重過辣味🌶

*露絲瑪莉蘋果梳打 +$12🍏🥤

2021-12-18
2021-12-03 456 瀏覽
平時食米線都係貪佢快返工去咗叫外賣,個時2點半前面有個男人等緊外賣 之後同職員講話已經罰企咗10分鐘我心諗10分鐘啫等多陣啦到我等咗20分鐘,先行入去問幾耐會有其實我都係想知實際要等幾多分鐘啫自己行唔開可唔可以叫同事幫手check下?到最後過左28分鐘竟然成車外賣一次過推出黎我嗌一個米線要等幾張外賣單做哂先有得拎而最後只係得返半個鐘急急腳食😓希望可以改善下🤷🏻‍♀️唔好慳個啲拎外賣出嚟嘅時間啦唔該
平時食米線都係貪佢快
返工去咗叫外賣,個時2點半
前面有個男人等緊外賣 之後同職員講話已經罰企咗10分鐘
我心諗10分鐘啫等多陣啦
到我等咗20分鐘,先行入去問幾耐會有
其實我都係想知實際要等幾多分鐘啫
自己行唔開可唔可以叫同事幫手check下?

到最後過左28分鐘竟然成車外賣一次過推出黎
我嗌一個米線要等幾張外賣單做哂先有得拎

而最後只係得返半個鐘急急腳食😓

希望可以改善下🤷🏻‍♀️
唔好慳個啲拎外賣出嚟嘅時間啦唔該
30 分鐘 (外賣自取)
2021-09-21 516 瀏覽
酸辣海螺湯米線,五小辣食之前喺度諗佢係咪會同螺螄粉一樣味,出到嚟我覺得都差唔多,不過螺螄粉好食啲,湯底太酸,隻味好奇怪,我個人接受到螺螄粉,但係都覺得譚仔嗰隻好奇怪,而且啲海螺肉好腥,係大伏。
酸辣海螺湯米線,五小辣
2021-09-16
2021-08-25 280 瀏覽
今天和同事吃中午飯,我們決定去食譚仔三哥。我叫了雞肉生菜酸辣湯底和凍奶茶。雞肉嫩滑,份量多,生菜新鮮,脆口,酸辣湯底惹味,正!凍奶茶,奶味十足,茶味香濃,十分好飲,大力推薦。同事叫了牛丸牛肉蕃茄湯三小辣。牛丸彈牙,牛味足,牛肉十分嫩,份量足料,蕃茄湯鮮甜,酸甜吸引,加上三小辣,把湯頭再增加了層次,讚!同事說每次也是叫這個配搭,因為回味無窮!期待下次再去,因為我也是譚仔三哥的大粉絲,一星期至少要吃一次才安心。
今天和同事吃中午飯,我們決定去食譚仔三哥。
同事說每次也是叫這個配搭,因為回味無窮!
2021-04-05
2021-04-24 743 瀏覽
拜神前,特意走到附近三哥食譚仔先。沒有看餐牌,還是照舊老樣子,雞肉竹笙清湯。但今次試了新飲品,凍檸蜜。從前,一定會配凍檸茶,但今天心血來潮想試新飲品。雖然店內都是客人,但姐姐上菜速度還是頗快的。沒多久,米線就先上了,大大一碗。清湯味道依舊出色,但竹笙差了,有油益味。至於飲品,下次還是點凍檸茶算吧。這杯凍檸蜜簡直是伏了有一股話梅的酸味,不像是檸檬🍋酸,太難喝了,最後都沒喝完。
拜神前,特意走到附近三哥食譚仔先。

至於飲品,下次還是點凍檸茶算吧。這杯凍檸蜜簡直是伏了
有一股話梅的酸味,不像是檸檬🍋酸,太難喝了,最後都沒喝完。

凍檸蜜
2021-04-24
又係太耐冇食,唔食唔得系列🤣上個月尾已經同同事夾晒返工日子(又放NLP又清AL,好難齊人)約lunch去食譚仔🤣多人嘅好處就係可以瘋狂叫小食🤤所以喺一決定約譚仔果刻起,已經list好晒要食啲咩😅!!雖然等咗差唔多半個鐘,但完全無減我高昂嘅興致!樂富鋪門面都唔細,但得兩三個遮遮...一個出單、一個喺門口帶人、仲有一個圍繞全場輪住落單...落單5碗米線5份小食同飲品...又冇覆單...落完即去下張枱繼續落單...心諗...落錯單嘅機會好似好大...但結果話你知!要相信三哥遮遮!🙌🏻雖然冇乜遮遮;超多客,但出單都好快,10分鐘內都嚟齊晒我哋5碗米線~小食就陸續嚟緊喇~~~我叫咗我最愛嘅雞肉蕃茄湯紅薯粉小辣。但好可惜,今次唔知點解⋯⋯一啲啲都唔辣⋯⋯每次都會有個疑問⋯⋯每間鋪,每次食,每碗嘅辣度都會有分別⋯⋯有時小辣會勁辣,飲完 成杯凍飲都解唔到辣;有時小辣一啲都唔辣,食完 成碗都可以唔洗飲嘢⋯⋯今次係有啲可惜啦~(三哥同譚仔嘅蕃茄湯好唔同,喺好耐之前啱啱出嘅時侯食過一次譚仔嘅蕃茄湯,係勁hea一碗普通湯米線,加咗兩舊蕃茄喺面,唔知依家仲係未咁,但一啲都唔想再喺譚仔試蕃茄湯了~~🤣)同事試咗新
又係太耐冇食,唔食唔得系列🤣

雖然等咗差唔多半個鐘,但完全無減我高昂嘅興致!

但結果話你知!要相信三哥遮遮!🙌🏻

雞肉蕃茄湯轉紅薯粉小辣

同事試咗新出嘅酸辣魚片米線,評語係覺得唔夠酸,可以再加酸。
酸辣魚片米線

麻辣涼拌汁雲耳 - 係未減咗價?$12碟,好細碟
麻辣涼拌汁皮蛋  - 我哋 5個人,叫一碟唔夠分呀🤣
土匪雞翼 - 香!
蒜泥白肉(大) - 蒜泥白肉真係點食都唔厭,但要做好 食完同人講嘢會分享到呢股濃郁香氣 嘅覺悟🤣
重慶口水汁豬耳 - 遮遮刀功要再練練呀~好多都未砌斷,連住咗好大舊。
麻辣涼拌汁雲耳、麻辣涼拌汁皮蛋 、土匪雞翼 、蒜泥白肉(大) 、重慶口水汁豬耳

2020-11-10
雞肉蕃茄湯轉紅薯粉小辣
2020-09-10 752 瀏覽
中午放學打算買完番屋企那那聲zoom,結果我等足35分鐘先攞到個外賣。最過份既係遲黎落單外賣既早過我攞,走埋,仲要人地係有四個人,點解我一個人既要等咁耐仲遲過人地?點解唔都按落單先後次序整?我只係叫一餸,無叫野飲無叫其他野先,走餐具,唔分湯,我果份特別難整?我等左接近30分鐘時問,叫收銀姐姐幫我睇睇 追下,唔好意思都無聲,好似我等足30分鐘係應該咁,等到遲我落單既人都走埋,我真係嬲嬲地再去問,佢先系我面前追單🙂,最後外賣攞到黎比我就係一句唔好意思就打發我走。我外賣唔堂食就係因為唔得閒加疫情,你要我系門口等足你35分鐘要一個外賣,重點係點解事前落單比錢時無同我講清楚要等足半個鐘以上? 好過份。
外賣自取
2020-04-08 947 瀏覽
平時最愛去匯富坊呢間譚仔三哥,地方闊落加埋樓面姐姐熟絡,今日中午又忍唔住去幫襯佢,叫咗三哥醱辣湯底。本想叫食開的土匪雞翼,但在落單的姐姐熱情推介下轉咗試麻辣豬耳。米線一如既往又滑又淋,冬菇和豬潤火候剛剛好,最抵贊的是豬耳爽脆得來同麻辣汁真的好夾。食物同服務質素同樣出色
。食物同服務質素同樣出色
2020-04-01