5月19日, 呀比從來都無食過譚仔, 反而呀菲因為公司附近有譚仔所以就成日食~ 今晚去開旺角睇戲, 就決定同呀比試下呢間貴為得獎熱店嘅三哥譚仔總店先!::: 牛肉清湯米線 ::: $21牛肉同墨丸都係呀菲嘅譚仔必叫~ 今晚有呀比叫咗墨丸, 咁我就叫個牛肉一齊share~ 我唔食得辣, 所以去親譚仔都只會叫清湯, 平時佢d清湯好鮮好甜, 有陣濃濃豬骨味, 但今日d湯底唔知點解好淡, 好似味精滾水咁… 雖然材料份量照舊大堆頭, 牛肉腐皮芽菜韭菜一大堆, 但牛肉無平時食開嘅咁鮮嫩, 其他配菜又因為湯底太差搞到無厘味道… 米線雖然算煙韌, 但已經挽救唔到個米線喇…::: 墨丸酸辣米線 (少辣) ::: $22初頭叫酸辣, 點知又黎咗麻辣, d呀姐仲你推佢佢推你咁賴, 服務已經扣咗分… 酸辣味道唔重, 可能叫咗少辣卦~ 不過個呀姐又話酸辣無得分辣度, 麻辣先有… 墨丸有5粒都叫做俾足料, 都幾鮮同彈牙嘅~ 米線就好淡喇… 不過一路食都食唔出佢有咩咁特別… 成碗食咗一半都冇就唔想食…::: 凍奶茶 ::: $6唔掂檔! 茶味澀, 奶味少, 成杯野又稀! 等d冰溶咁d之後仲更加無味… 好唔得!成日都

::: 牛肉清湯米線 ::: $21

::: 墨丸酸辣米線 (少辣) ::: $22

::: 凍奶茶 ::: $6

成日都唔知有“三哥”同無“三哥” 嘅譚仔有咩分別, d人又話有“三哥”字頭嘅方為正宗又好食d勻勻… 但平時呀菲食開無“三哥” 嘅覺得好好食, 今次食呢個“三哥譚仔”真係覺得好差囉! 究竟佢憑乜可以做到得獎熱店?? 真係一個謎!
牛肉清湯米線
墨丸酸辣米線
黎錯咗嘅墨丸麻辣米線
凍奶茶
三哥!!! 退晒步wor!!!
2010-05-19
15 分鐘 (堂食)
三哥!!! 退晒步wor!!!
2010-08-11 18 瀏覽
下午5:00 多到達其實唔使等位兩個人去食 所以ORDER 左大大碗GE $40 雲南米線(5小辣)+檸水(記住5小辣<4小辣<3小辣<2小辣)仲ORDER 左SUPER 好食土匪雞翼~2個人食 呢2個CHOICES 已經好PREMIUM~講下碗雲南米線先勁大碗, 千祈唔好1個人ORDER 呢個, 除非你好大食; 3個女仔可以SHARE 一碗料勁多, 不勝枚舉; 但個湯底都係偏濃土匪雞翼可以係大家GE 首推, 唔重複; 不過印象中新疆雞翼都好好食TOTAL $70 埋單ps: 下次要試下"煳辣著粉"+"蒜泥白肉"先
下午5:00 多到達
其實唔使等位

(記住5小辣<4小辣<3小辣<2小辣)
仲ORDER 左SUPER 好食土匪雞翼~
2個人食 呢2個CHOICES 已經好PREMIUM~
講下碗雲南米線先
料勁多, 不勝枚舉; 但個湯底都係偏濃
TOTAL $70 埋單
ps: 下次要試下"煳辣著粉"+"蒜泥白肉"先
2010-08-11
  • 土匪雞翼; 雲南米線
2010-08-10 22 瀏覽
其實去到唔洗點等位只不過好唔鐘意成日搭台我同朋友2個人前面係唔識既奇奇怪怪咁照舊叫左個酸辣牛丸米線+凍檸荼d野食唔算太耐上到台,ok快好大陣酸辣味 聞落幾香食落到唔錯 幾鐘意佢個湯底夠酸唔太辣牛丸4粒大大粒.埋單1個人$30唔洗
其實去到唔洗點等位
只不過好唔鐘意成日搭台

我同朋友2個人前面係唔識既
奇奇怪怪咁
照舊叫左個酸辣牛丸米線+凍檸荼
d野食唔算太耐上到台,ok快
好大陣酸辣味 聞落幾香
食落到唔錯 幾鐘意佢個湯底
夠酸唔太辣
牛丸4粒大大粒.
埋單1個人$30唔洗
2010-08-03
1 分鐘 (堂食)
  • 酸辣米線
首先講講D位唔知係咪因為大陸人老細慣左搭台整好多大台根本唔係個個都一行十人黎食搞到好多兩三人果D人要搭台成六至八個人逼埋一張圓台心諗搞乜鬼呀食食下D阿姐又走圭黎唔該你地可唔可以調去果邊唔該可唔可以坐埋一邊食一餐就比佢滋擾一兩次即刻個MOOD都差哂食物其實我真係唔明白點解呢間野會得獎送菜款式少,冇特別湯底越做越差小辣得個辣字酸辣得個酸字清湯越整越味精今次叫左碗 腩肉+酸菜+炸醬(另上)+米線+酸辣湯底,就好似我上面講左咁,得個酸字,完全試唔出係淆出黎既湯,似係煲一大煲水再倒一大包粉落去就算米線,隻米線都幾差,定唔知係我食唔慣好野??(笑)唔夠滑,太重穀物既味道,破壞哂成碗野腩肉,肥還肥,瘦還瘦,肥既真係好肥,瘦既係好瘦,仲鞋過瘦肉酸菜,合格,只可以話,如果連呢D入貨既野都差得的話我會勸佢汁左佢算炸醬,就係所既有進步,份量冇以前咁少,反觀應該話以前實在少得叫人憤怒服務D阿姐服務真係好一般講廣東話又唔正都算聽野能力又有問題,人地酒樓果D環境嘈勁多都唔會成日問咩話咩話?完全冇侍應技考試過搭台同台有人叫野,佢地叫完個個阿姐就另過黎『你地要咩呀?』我心諗,我得就自然叫你埋黎啦:S又要企係度等我地諗
首先講講D位

小辣得個辣字
酸辣得個酸字
清湯越整越味精

今次叫左碗 腩肉+酸菜+炸醬(另上)+米線+酸辣

腩肉,肥還肥,瘦還瘦,肥既真係好肥,瘦既係好瘦,仲鞋過瘦肉

D阿姐服務真係好一般
講廣東話又唔正都算
完全冇侍應技考
試過搭台同台有人叫野,佢地叫完個
個阿姐就另過黎『你地要咩呀?』
我心諗,我得就自然叫你埋黎啦:S
又要企係度等我地諗,渣住人地張單又唔去入左先
搞到我地趕頭趕命咁叫
叫完又唔識覆單
跟住又要黎錯
跟住上菜果陣又冇托盤又冇剩...雙手渣住兩碗野,斜斜地就倒就倒咁行埋黎
係你個頭側邊突然伸出黎,大大地咁DUM落張台
D炸醬另上又係,DUM碗野落黎,好似DUM錢比乞兒咁
有次最好笑,叫奶茶少冰佢寫完走左返返轉頭問係咪凍奶茶
唔通有熱奶茶少冰
??????
以上句句屬實!!!

其實我根本唔想食譚仔,只係我朋友死都話要食

好明顯,佢就係同好多好多人一樣,羊群心態
見有D人話好食就成班人成鬼日走去食,然後就寫到點好點好
而事實上,呢間野同一開始三兩間果陣,整體上真係極大既退步,越做越差

唯一有度好,30蚊(三送)好鬼大碗食完包你飽4,5個鐘
算係多左~
2010-08-05
1 分鐘 (堂食)
2010-07-23 54 瀏覽
聽朋友講好多人話譚仔好食,旺角行到熱死,搵間野坐底.平時食開米線,都想試下.叫左個小辣,因為平時食呢D都係咁叫....點知...食物一上枱,,,,好清....真係得米線同送,,,咩配料都無...食落去...辣到癲....即刻叫佢可唔可以換熱水算,因為真係食唔到下去....個店長話換完都會辣,,,即叫凍飲,因為條利已經痛......真係無講大話...係辣稼......最後,見唔係太餓...事旦食兩口就同朋友走左店長可能聽到我同朋友話以後唔黎食,,,就講左幾句唔知咩真係好唔店
最後,見唔係太餓...事旦食兩口就同朋友走左
店長可能聽到我同朋友話以後唔黎食,,,就講左幾句唔知咩
真係好唔店
2009-07-23
2010-07-20 538 瀏覽
上完堂之後,由太子行過黎呢間譚仔都唔使太耐。而且夜晚十點幾,人流都唔算太多。可以食餐過癮既米線。因為唔知咩原因,想入黎食碗麻辣米線先返歸。麻辣米線依舊要大辣,不過料就有小小變。都係要雞肉,因為呢度既雞算幾好食。食落唔會鞋口,而且份量都幾多。另外,我既新係腩肉。因為肥瘦適中,食落好有口感。而米線都唔錯,個麻辣湯當然食得好過癮啦。凍奶茶佢既茶味好重,而且落既奶係幾特別。聽閒係落左豆奶,所以又香又滑,值得一讚。都係三十幾蚊一餐,間中過下麻辣癮。絕對係唔錯既選擇。
線先返歸。

麻辣米線
依舊要大辣,不過料就有小小變。都係要雞肉,因為呢度
啦。

凍奶茶
佢既茶味好重,而且落既奶係幾特別。聽閒係落左豆奶,
所以又香又滑,值得一讚。

都係三十幾蚊一餐,間中過下麻辣癮。絕對係唔錯既選擇。
2010-07-09
2010-07-16 24 瀏覽
夜媽媽同朋友係MK到處搵野食!!!見到佢!!!幾條友就共左上次!!!!問呀姐收左未~佢話仲有得食!!!咁我地就坐低!!!我叫左個雜錦(唔辣),朋友叫墨丸,豬潤.(大辣)... 嘩!!!!出事啦!!!!好大碗.....一個人係食唔哂咖而且仲好多送!!不過食落口!!其實都份唔出~係咩肉~牛又無牛味!!豬又無豬味!!!不過40幾蚊~~咁大碗野~~真係好抵!!!下次可以兩個人SHARE!!!
夜媽媽同朋友係MK到處搵野食!!!
見到佢!!!幾條友就共左上次!!!!

問呀姐收左未~佢話仲有得食!!!
咁我地就坐低!!!

我叫左個雜錦(唔辣),朋友叫墨丸,豬潤.(大辣)...
嘩!!!!出事啦!!!!
好大碗.....一個人係食唔哂咖
而且仲好多送!!
不過40幾蚊~~咁大碗野~~真係好抵!!!

下次可以兩個人SHARE!!!

2010-07-11 13 瀏覽
這是第1次光顧譚仔~感覺食物不錯!每次經過的時候,店內永遠都是這麼多人叫了個清湯米線套餐,再加上1杯蜂蜜柚子特飲!?料很好吃但丸類只有1粒;火腿味道怪怪炸醬酸菜MATCH得很好呢,又惹味!肉類不太韌,容易咀嚼吞下,如果不要火腿更好以為配料有牛柏葉,怎料吃下是竹笙..都不錯啦地方方面,太多人了,而且需要與陌生人同桌,非常擠迫不已!我們被派去樓下天花滴水的地方就座,非常不滿,要求換為樓上位子時但不能,反而侍應幫我們抹位子,結果也是滴水,其實環境都是樓上較乾淨我們便忍痛坐著此位子吃東西45MINS,真令人氣結耶所以環境是需要扣分的地方,不過2個人吃$40套餐也非常超值2個人吃一定會吃得很撐,試想想4個人吃會否更抵更好?下次或會有機會再來探三哥XD
這是第1次光顧譚仔~感覺食物不錯!
每次經過的時候,店內永遠都是這麼多人
叫了個清湯米線套餐,再加上1杯蜂蜜柚子特飲!?
料很好吃但丸類只有1粒;火腿味道怪怪
炸醬酸菜MATCH得很好呢,又惹味!
肉類不太韌,容易咀嚼吞下,如果不要火腿更好
以為配料有牛柏葉,怎料吃下是竹笙..都不錯啦

地方方面,太多人了,而且需要與陌生人同桌,非常擠迫不已!
反而侍應幫我們抹位子,結果也是滴水,其實環境都是樓上較乾淨
我們便忍痛坐著此位子吃東西45MINS,真令人氣結耶

所以環境是需要扣分的地方,不過2個人吃$40套餐也非常超值

2個人吃一定會吃得很撐,試想想4個人吃會否更抵更好?
下次或會有機會再來探三哥XD
2010-07-11 18 瀏覽
真係第一次食左碗咁難食既麻辣米線~不嬲o係其他鋪食開都叫墨丸竹笙小辣..今次黎到都不例外,,點知今次既小辣,完全一d香味都冇,得個辣字...一入到門口聞唔到d香味已經覺得怪怪地,因為平時果d, 行到門口已經聞到好香既麻辣味..!仲有d墨丸,平時d墨丸係有dd咸味,食得出唔係出面普通果d,但係呢間既墨丸真係...同街邊既冇分別,一d味都冇..最後我食左半碗就已經唔想食了!!不過叫左個土匪雞翼都仲可以*!
真係第一次食左碗咁難食既麻辣米線~
不嬲o係其他鋪食開都叫墨丸竹笙小辣..
今次黎到都不例外,,點知今次既小辣,完全一d香味都冇,
得個辣字...一入到門口聞唔到d香味已經覺得怪怪地,
因為平時果d, 行到門口已經聞到好香既麻辣味..!
但係呢間既墨丸真係...同街邊既冇分別,一d味都冇..
最後我食左半碗就已經唔想食了!!

不過叫左個土匪雞翼都仲可以*!
2010-07-11
  • 土匪雞翼
2010-07-10 10 瀏覽
第一次來食, 要一客勿丸腩肉米線中辣全走(主要吃腩肉), 估不到辣味湯底就是落了辣椒粉加胡椒粉, 而且濃重, 而不是傳統的辣醬, 只嘗出辣至嘴角麻痺而沒有香味. 腩肉一定是白灼, 吃起來雖爽而欠缺醃味.
2010-06-30 13 瀏覽
有一晚同朋友係旺角踢完波都唔知食咩好, 見譚仔平時成日有人排隊, 所以就試吓~ 我叫左一碗酸辣雞肉米線, 米線都幾好咬口, 但湯底就好似清水+辣椒粉甘, 無D酸辣味! 甘既情況, 咪諗住另加炸醬增加味道囉, 但個STAFF竟然話就黎收工無得後加!! 其實用個碗仔另上咪得LOR, 都唔明點解唔得, 阿姐D態度仲鬼HEA, 真係”R”曬頭!! 我食左一半都無就已經唔想食, 都唔明點解成日大排長龍~ 我以後都唔會再幫襯lor!!!!!!

2010-06-25
2010-06-27 13 瀏覽
是日同家姐行街, 點知旺角無啦啦落大雨, 吹怪風....就入咗譚仔食d野當唞陣同避雨!入到去原本想叫米線, 但見餐牌有新嘢推出咗, 就係酸辣粉, 仲只係賣$15/碗, 見隔離枱都食緊, 唔係好大碗, 啱晒依家下午茶時段食, 我就叫咗一碗食, 家姐就叫咗酸辣牛肉米線加炸醬, 另外叫多個土屝雞翼一齊食, 仲有2杯凍飲我碗酸辣粉好快就到, d粉幾煙韌, 個湯唔算好辣, 而我就中意佢個湯夠酸, 有晒芫茜、炸菜、花生之類嘅材料, 好濃味, 就算佢唔俾另加餸就咁食都唔覺得齋, 最緊要唔會太大碗, 平時食佢d麻辣米線好大碗, 一係就食唔晒, 一係就lunch飽到收工, 呢個就啱啱好, 推介之於米線唔係我食, 家姐又冇投訴, 應該keep到水準, 土匪雞翼應該係即炸, d油唔係隔得好夠, 個皮有胡椒香, 幾香口!搵次再去大埔嗰間再試返個酸辣粉係咪一樣咁好食先得!

, 仲有2杯凍飲

搵次再去大埔嗰間再試返個酸辣粉係咪一樣咁好食先得!

2010-06-23
2010-06-18 18 瀏覽
譚仔一向係我的至愛, 不過佢間間的質素都有啲唔同, 有時食左一間味道同份量唔太好的時候, 我便會轉頭向我第二最愛, 傷心同串爆不過旺角這一間, 總是沒有讓我失望, 今次入去, 先知道有新出品酸辣粉, 膽粗粗試下啦雖然佢唔可以加餸, 不過一份都夠我食到飽飽啦 (平時一份米線我一定ko 唔哂......)$15 的價錢, 我覺得十分超值, 因為酸味辣味都夠,但飲完又唔會唔舒服同乾喉 粉唔會過淋過硬, 剛剛好不錯啊, 值得下次再點不過環境都係麻麻, 啲食客講野好大聲, 食完便急急腳走人p.s. 今天6點1左右去到, 冇乜人, 2個人坐4個人位, 7點左右走己經滿座, 不過姐姐又無迫我地走, 服務有改善~讚~

不錯啊, 值得下次再點

不過環境都係麻麻, 啲食客講野好大聲, 食完便急急腳走人

2010-06-17
  • 土匪雞翼
  • 酸辣粉
其實我返學中午都成日黎呢間食,因為D麵價錢平$20-21(清湯$20),D野又唔會太差,以$20-21黎講算好食我平時都係食雞肉米線清湯/: 米線就煮得時間長左,吸灑D水雞肉米線酸辣/ 湯就係豬骨湯,但係真係淡左D同埋有味精雞肉米線小辣 雞肉超滑,最好食 芽菜都爽口 學生送芽菜,野飲講真, 譚仔d米線都幾大碗我個人就覺得清湯同酸辣湯底落辣油會野味d
其實我返學中午都成日黎呢間食,
因為D麵價錢平$20-21(清湯$20),
D野又唔會太差,以$20-21黎講算好食

我平時都係食

雞肉米線清湯/: 米線就煮得時間長左,吸灑D水
雞肉米線酸辣/ 湯就係豬骨湯,但係真係淡左D
同埋有味精
雞肉米線小辣 雞肉超滑,最好食

芽菜都爽口
學生送芽菜,野飲

講真, 譚仔d米線都幾大碗

我個人就覺得清湯同酸辣湯底落辣油會野味d
  • 雞肉米線
星期四過海到旺角 午餐當然要吃些特別的因為未試過譚仔,一直想試終於有機會試試旺角分店!!點了2樣 如下 :鮮菇麻辣米線(中辣) $22外觀 : 表面沒有一灘辣油 只有一點一點一點 不會讓你吃不消湯底 : 開始時連湯與麵同吃 但不夠一會 完全感到麻辣的厲害!!真很麻辣!過隱!再大口大口 喝怕你會嗆著喉呢!米線 : 爽滑得來 很煙UN啊鮮菇 : 十分新鮮 , 香菇吸滲了麻辣湯底 正斗!配料 : 有芽菜,腐皮,韭菜 份量也算足夠 可見誠意 淨米線 $14有同樣配料 + 米線後記一向我也是吃麵必要有多多多湯的人...但今次真是例外了 不能全程湯連麵同吃 麻辣得十分過隱!!正斗!!想吃麻辣又不喜愛一灘辣油的朋友 絕對值得向你們推介啊~~!!
星期四過海到旺角 午餐當然要吃些特別的

因為未試過譚仔,一直想試終於有機會試試旺角分店!!

點了2樣 如下 :

鮮菇麻辣米線(中辣) $22

過隱!再大口大口
喝怕你會嗆著喉呢!
米線 : 爽滑得來 很煙UN啊

鮮菇 : 十分新鮮 , 香菇吸滲了麻辣湯底 正斗!

配料 : 有芽菜,腐皮,韭菜 份量也算足夠 可見誠意

淨米線 $14
有同樣配料 + 米線

後記
一向我也是吃麵必要有多多多湯的人...
但今次真是例外了 不能全程湯連麵同吃 麻辣得十分過隱!!

配料滿滿的
鮮菇一咬滿口麻辣湯 正!
2010-06-03
鮮菇一咬滿口麻辣湯 正!
  • 鮮菇麻辣米線