2016-10-19 266 瀏覽
很久沒吃過諾亞蛋糕,今天為表姐生日,一於和表姐一齊慶祝。是日推介的小鴨檸檬芝士半熟蛋糕$98非常可愛的小鴨,相信表姐必定喜歡小鴨以檸檬造成,微酸味道小鴨的口眼是朱古力,甜度適中半熟芝士蛋糕依然流心,芝士味不會太膩太重,流心令人興奮配上微酸檸檬,味道剛剛好。
很久沒吃過諾亞蛋糕,今天為表姐生日,一於和表姐一齊慶祝。

是日推介的
小鴨檸檬芝士半熟蛋糕$98
非常可愛的小鴨,相信表姐必定喜歡

小鴨以檸檬造成,微酸味道

小鴨的口眼是朱古力,甜度適中

半熟芝士蛋糕依然流心,芝士味不會太膩太重,流心令人興奮
配上微酸檸檬,味道剛剛好。
2016-10-18
2016-10-12 133 瀏覽
奧海城二期的諾亞半熟蛋糕位置頗為隱蔽,處於超市門口旁的小店。經過店門時,店員熱心地推介,有些蛋糕都幾可愛,有熊BEAR BEAR、有小雞蛋糕。最後選了是日推介的芒果半熟芝士蛋糕及紫背天葵山楂水。半熟芝士蛋糕於雪櫃取出後,要等廿分鐘才是最佳食用時間,買完回家就差不多時間可以吃了。蛋糕頂層是芒果肉加芒果啫喱,芒果肉都幾大幾甜,再切開蛋糕,入面的半熟芝士醬即湧出來,好滑好CREAMY,而最底是正常蛋糕的質感。燈泡玻璃樽裝著的紫背天葵山楂水,味道不甜帶微酸,紫背天葵清熱潤肺,山楂開胃消滯,差不多飲完時發現樽底有沉澱物,用料都幾足。
2016-10-11 117 瀏覽
諾亞蛋糕上年登陸香港的時候風頭曾經一時無倆,不過風頭最近開始沈藉了,可能是開始過氣了吧,但仍然不乏長期的FANS,例如我呢今天路過奧海城,順道買了一個強糕回家吃士多啤利流心芝士蛋糕,外型示算太討好,但味道確實不錯士多啤莉相當新鮮,內裡的流心芝士也是香濃而且吃起來不算太油膩,所以不用擔心會很飽份量3人吃剛剛好,不會太多而且細心的店員會為你預備乾冰,讓你可以安心拿回家

今天路過奧海城,順道買了一個強糕回家吃
士多啤利流心芝士蛋糕,外型示算太討好,但味道確實不錯

士多啤莉相當新鮮,內裡的流心芝士也是香濃

而且吃起來不算太油膩,所以不用擔心會很飽

份量3人吃剛剛好,不會太多

而且細心的店員會為你預備乾冰,讓你可以安心拿回家
2016-10-07 66 瀏覽
今日經過奧運 見到有noah半熟蛋糕上次同事買過比我食之後 一直想再食佢話佢會比乾冰 幾個鐘番屋企都仲得我買左個士多啤梨味,拎番屋企食啦一拎到番去,一打開個盒。嘩!好似火山爆發咁!啲岩漿溜晒出黎!個蛋糕!溶晒!果刻我先意識到,佢無用膠盆裝住個蛋糕都無放乾冰!咁大整古呀??雪番之後硬番, 食落去其實真係好好味好滑好香芝士味 係軟心士多啤梨味突出 但吾會搶左芝士蛋糕味
今日經過奧運 見到有noah半熟蛋糕
上次同事買過比我食之後 一直想再食
佢話佢會比乾冰 幾個鐘番屋企都仲得

我買左個士多啤梨味,拎番屋企食啦
一拎到番去,一打開個盒。嘩!
好似火山爆發咁!啲岩漿溜晒出黎!
個蛋糕!溶晒!
果刻我先意識到,佢無用膠盆裝住個蛋糕
都無放乾冰!咁大整古呀??

雪番之後硬番, 食落去其實真係好好味
好滑好香芝士味 係軟心
士多啤梨味突出 但吾會搶左芝士蛋糕味

2016-10-05 87 瀏覽
今日媽媽生日,早早就想試下半熟工房的蛋糕,今日有機會特意去買一個。芒果半熟蛋糕。有多款口味的半熟蛋糕,今日特意買了芒果味,因為媽媽最愛芒果。蛋糕焗至半熟,保持黏黏的質感,口感似慕絲,入口黏黏的,半熟蛋糕味道香甜不膩,芒果味道濃厚,果香濃郁,每口芒果的滋味,清甜香口。芝士味不太突出,但有芝士般的黏口的味道。
芒果半熟蛋糕。
其他
  • 香芒半熟芝士蛋糕
2016-10-03 75 瀏覽
心思思又想食流心芝士嘅野,買芝士撻好定蛋糕好?可以同share,梗係蛋糕~又黎返呢間,雖然個位置好難被發現,但最緊要方便就腳上次賣晒士多啤梨味,今次有貨,試下好唔好食外賣店,又係拎走食。2個鐘內返到屋企,一打開個盒,個蛋糕裂開晒D流心浮晒上面,差d流到成個紙盒都係原來佢今次無放入個膠盒入面,淨係個蛋糕放喺入左膠袋嘅紙碟上面嘅乾冰D乾冰熔左,個蛋糕就放鬆左,d流心向外推,將凝固左嘅蛋糕推到爛左好傷心,無得睇佢切開先流出黎嗰下合埋眼食係好好食,個cake mix埋流心,係平時食開嘅味黎,今次有少少士多啤梨味,表面好多切開一半嘅士多啤梨,封左喺透明啫喱入面食落係正嘅水準一路都咁高,但d staff就應該要培訓下囉!
又黎返呢間,雖然個位置好難被發現,但最緊要方便就腳

上次賣晒士多啤梨味,今次有貨,試下好唔好食
D流心浮晒上面,差d流到成個紙盒都係

好傷心,無得睇佢切開先流出黎嗰下

食落係正嘅
水準一路都咁高,但d staff就應該要培訓下囉!
2016-09-25 407 瀏覽
今日跟男朋友到了奧海城那邊行街。。 跟他吃完下午茶後,都是繼續在商場內遊逛。。 然後看到這個諾亞半熟蛋糕店,其實之前我也在其他分店買個蛋糕來吃。。口感的確不錯所以這次看到這小店我們還選了一個蛋糕買回家與家人分享店也十分光鮮美麗,外面的兩個凍櫃。。。一個放了滿滿的蛋糕,另一個放了滿滿的飲品蛋糕櫃內款式十分多,而且看下來,真的很想全部也把他們吃掉飲品種類選擇也十分多,而且以燈泡樽裝著飲品。。感覺也幾得意。。所以這次我們也決定買一支飲品來試試最後我們點了一個蛋糕外帶回家,更點了一支燈泡飲品現在即飲我們選的是荔枝椰果特飲飲下來荔枝味很重,但比較甜。。那裏有很多椰果粒。。所以飲起來 一邊可飲到荔枝汁,一邊又會食到椰果粒回家後急不及待打開紙盒小熊tiramisu的確很cute 其實也不忍心把小熊吃掉了,因為造型的確很可愛所以我們動刀的時候也覺得很可惜我們把紙撕開,然後再用刀分為四分切下後會清楚看到蛋糕內其實層次分明,吃下來朱古力味很濃。。酒味不算太重。。。所以也十分適合小朋友一同食用。。蛋糕質感很滑,而且味道都很香的確令人愛上以這個價錢能買到一整個可愛造型既tiramisu蛋糕,真是很抵而且更會送
所以這次看到這小店我們還選了一個蛋糕買回家與家人分享
蛋糕櫃內款式十分多,而且看下來,真的很想全部也把他們吃掉
最後我們點了一個蛋糕外帶回家,更點了一支燈泡飲品現在即飲
荔枝椰果特飲
我們選的是荔枝椰果特飲
小熊tiramusu
回家後急不及待打開紙盒

小熊tiramisu的確很cute
其實也不忍心把小熊吃掉了,因為造型的確很可愛
所以我們動刀的時候也覺得很可惜
我們把紙撕開,然後再用刀分為四分
的確令人愛上
而且更會送一pack餐碟和餐具,方便大家食用
2016-09-24
外賣自取
$40 (其他)
小熊tiramusu
2016-09-23 78 瀏覽
今日阿哥生日,見佢未食過依間蛋糕店,所以就買黎同佢慶祝生日。放工到奧海城店買,個Sales 好nice ,問我想要咩,我係到諗緊要邊個好既時候,佢重同我講可以試食,服務一流最後我買左草莓芝士半熟蛋糕同紫貝天葵山楂水草莓芝士半熟蛋糕一打開面層就佈滿啫喱加原粒士多啤梨。一切開中間芝士真係有流心。士多啤梨同芝士好MATCH,士多啤梨唔會酸,裡面的芝士餡好軟滑而且唔會好漏,我地6個人食岩岩好。紫貝天葵山楂水燈膽型幾特別,酸酸甜甜既味道,好易入口顏色又吸引,除左幫助消化,也有清熱作用,夏天無咩胃口最岩飲。

最後我買左草莓芝士半熟蛋糕紫貝天葵山楂水

草莓芝士半熟蛋糕

而且唔會好漏,我地6個人食岩岩好。

紫貝天葵山楂水

2016-09-21
2016-09-17 105 瀏覽
放學經過 又買了個蛋糕回家跟家人分享 蛋糕就是365日也可以吃的嘛 haha 愛吃就是愛找藉口今次吃的是草莓軟心芝士蛋糕聽說轉了草莓的來源地為美國產地的 所以便宜了 價錢相宜又挺好吃 下次朋友生日要再買來作慶生啊學校離家也有1小時距離 但店員為我盛了冰 堅持到我回家時間的冰量 也太貼心 不錯看它的軟心程度 最適合我這種流心控這次吃跟我上一次朋友請我吃時候的味道還要好 吾會被芝士蓋過草莓的味 反倒比較平衡 底下的蛋糕也吾會太濕潤 有蛋糕的質感 而不是軟心芝士的部分 草莓味道也足 就是綿滑的 草莓芝士凍餅的軟身版這部分的蛋糕就攤的不夠久 中間不夠流心 但被我吃到軟心的部分就太滿足了 草莓香甜 下次會再光顧
放學經過 又買了個蛋糕回家跟家人分享
蛋糕就是365日也可以吃的嘛 haha 愛吃就是愛找藉口

今次吃的是草莓軟心芝士蛋糕

看它的軟心程度 最適合我這種流心控

2016-09-10 102 瀏覽
去taste買完野再過黎揀蛋糕,本來想食草莓,但只賣剩芒果芝士同提拉米蘇,同店員講話要芒果,佢話係最後一個,要揀過第二個,咁即係唔賣?定係有人訂左?芒果display only?真奇怪,算了,提拉米蘇都好好食,廢事同佢駁斥。小熊造型好可愛,啱哂家中小朋友,撘完個勁迫地鐵很小熊樣走樣了。雖然店員唔肯比乾冰,但蛋糕隔左三個鐘返到屋企都無滆,不過張包住蛋糕嘅紙就爛哂,唯有痴住紙個D唔食啦。蛋糕質感厚實,不像一般甜品杯的忌廉狀,咖啡粉同朱古力粉下得很多,但蛋糕本身無咖啡味,像食忌廉蛋糕多過提拉米蘇,不過正因為無咖啡味,啱小朋友食。
小熊蛋糕
2016-09-08
5 分鐘 (外賣自取)
$98 (宵夜)
2016-08-27 122 瀏覽
今年的生日蛋糕不是傳統的忌廉海綿蛋糕,亦不是集團的立體蛋糕,而是諾亞的草莓流心芝士蛋糕,朋友拿出來時還真有驚喜。好吸引呀,大大粒士多啤梨~因為在室溫放一段時間了,有點滆掉的感覺。沖壺茶來品嚐一下士多啤梨蛋糕先上層係士多啤梨果醬,跟住係乳酪,再黎芝士,最後係蛋糕餅底,雖然“筆”出黎放碟時失敗左,撻到個蛋糕一堆咁,但無損佢嘅好味嘅。果醬同乳酪都酸酸的,帶士多啤梨香,芝士蛋糕咸咸甜甜,四層夾埋一齊好好味不過士多啤梨雖然大大粒,依然係好酸的,朋友話佢之前買仲係用緊日本士多啤梨,個啲甜好多。
好吸引呀,大大粒士多啤梨~
因為在室溫放一段時間了,有點滆掉的感覺。
沖壺茶來品嚐一下士多啤梨蛋糕先
2016-08-14
$158 (宵夜)
生日
其實好耐之前已經想試佢嘅半熟芝士蛋糕今日去開奧海城 即刻過嚟食佢嘅位置算係隱蔽 一間小小嘅外賣店唔係openrice都唔會發現佢 喺超市隔離去到見到雪櫃有唔同款嘅芝士蛋糕有士多啤梨 芒果 原味 朱古力等等我揀咗自己最鍾意嘅比利時朱古力芝士蛋糕喺menu 見到啲飲品係裝左落個好似燈泡既樽咁得意就買黎試埋個包裝盒係貓貓造型 好可愛又好靚原來蛋糕底有紙碟同叉架比利時朱古力半熟芝士蛋糕 $99芝士蛋糕好幼滑好軟身 朱古力不會蓋住香濃的芝士味整體唔油膩 入口即化 啖啖芝香味溢滿口腔 令人一啖接一啖食唔停口呢個價錢買到咁足料 唔係輕飄飄既蛋糕 好抵食啊!紫貝天葵山渣水 $19紫背天葵是清熱消暑佳品,生津解渴又可以化痰止咳配山楂同煮 更是消脂消滯食芝士蛋糕配呢個清甜又有益、完全唔苦唔似涼茶的凍飲真係食幾多都唔覺得膩!玻璃樽擰開上面金屬圈 仲有膠塞塞住外賣果陣一定吾會倒瀉
其實好耐之前已經想試佢嘅半熟芝士蛋糕

整體唔油膩 入口即化 啖啖芝香味溢滿口腔
令人一啖接一啖食唔停口

呢個價錢買到咁足料 唔係輕飄飄既蛋糕 好抵食啊
紫貝天葵山渣水 $19
紫背天葵是清熱消暑佳品,生津解渴又可以化痰止咳

配山楂同煮 更是消脂消滯

食芝士蛋糕配呢個清甜又有益、完全唔苦唔似涼茶的凍飲

真係食幾多都唔覺得膩!

玻璃樽擰開上面金屬圈 仲有膠塞塞住
外賣果陣一定吾會倒瀉
  • 比利時朱古力半熟芝士蛋糕
2016-08-10 583 瀏覽
流心芝士嘅野好似興左好耐,但我黎黎去去都淨係識食芝士撻早排咁啱有日去奧海城,試左新野:香芒半熟芝士蛋糕同日式玄米奶茶間野唔難搵嘅,但應該好少人會行過去:3,之前去百佳嗰陣見到,就喺地面嗰層,近百佳門口。係一間細細嘅外賣店,咁我拎返屋企同人happy share la店員喺入面嘅雪櫃拎出黎,唔係門口display雪櫃嗰d店員仲一定會比乾冰你,因為係外賣店無得堂食,同埋夏天天氣熱lo紙盒底先放包裝左嘅紙碟同叉,再放上圓形膠盒,入面放左好多粒乾冰,蛋糕再放上去,可以keep2-3hrs,但係我起碼4個鐘牜返到屋企喎返到屋企諗住食啦,乾冰走晒,一切開蛋糕,好硬啊!乾冰雪4個鐘都仲keep到搞到要攤返一陣放軟先食到流心好靚啊!表面舖左好多舊芒果,全部都好大舊,唔係果碎睇落應該有幾種唔同嘅芒果,仲有層啫喱。好軟啊,一吉落去就已經成pat野咁,食落係好重芒果味嘅軟心cheese cake d芒果唔太搶,餅底唔係脆脆,好香oreo味,但又唔似蛋糕咁鬆。奶茶係玻璃燈泡樽呢個價錢有呢個樽已經值回票價,仲要幾好飲喎!睇下樽底,係有茶渣咖!真材實料飲落去好香奶茶味,口感唔似茶餐廳咁軟滑,都飲唔出玄米茶味,應該
流心芝士嘅野好似興左好耐,但我黎黎去去都淨係識食芝士撻

店員喺入面嘅雪櫃拎出黎,唔係門口display雪櫃嗰d

搞到要攤返一陣放軟先食到流心
好靚啊!表面舖左好多舊芒果,全部都好大舊,唔係果碎
睇落應該有幾種唔同嘅芒果,仲有層啫喱。
奶茶係玻璃燈泡樽
呢個價錢有呢個樽已經值回票價,仲要幾好飲喎!
睇下樽底,係有茶渣咖!真材實料
飲落去好香奶茶味,口感唔似茶餐廳咁軟滑,都飲唔出玄米茶味,應該比奶蓋過左。
擰開金色嗰個位,樽口有膠塞,但係太貼太細,無手指甲都幾難開

• 香芒半熟芝士蛋糕
2016-08-06 200 瀏覽
半熟蛋糕愈開愈多,但就還沒有機會一試。難得今次在奧海城行街,朋友話想試試,便去買了一個。原來有很多款式,真是花多眼亂。小熊熊和鴨鴨都好可愛,但還是士多啤梨最吸引。因為粒粒士多啤梨都很大粒,而且又排得密密麻麻。本以為沒有刀叉附送,但原來都收在蛋糕底。半熟蛋糕的士多啤梨很香,甜度正常,不似一般麵包鋪那樣用糖水浸過。至於中間的蛋糕,不會太過甜,有淡淡的士多啤梨香,口感很滑,很creamy,芝士味濃郁。底層的朱古力蛋糕,打破了只有單調的士多啤梨味,微微的朱古力香,豐富了整體的味道。可能因為急不及,只待了5分鐘就切,所以流心效果不是十分明顯。整體來說士多啤梨半熟蛋糕的味道很好,不會太甜,多吃一點都不覺膩,遲下會再去試其他味!

2016-08-06
2016-06-09 288 瀏覽
上次食完,芒果啖啖果肉仍然念念不忘,所以再次買黎食。諾亞既芒果蛋糕,同出面連鎖店出售的芒果蛋糕相比,芒果肉比較新鮮,而且分糧相當多,芒果果肉分糧佔整個蛋糕一半。而且蛋糕部分,因為用了半熟分法研製,口感相當軟綿綿,入口即溶,芝士味濃郁。上層果肉配搭下層芝士味,一啖食到兩種層次,特別好吃
2016-06-07
外賣送餐