1K
西環區的咖啡及西餐廳的小店真是很多,有一間餐廳的名字都幾特別,吸引了我來一躺,就是《談風vs 再說》,原來是一班在九龍灣工業餐廳的文青的band友搬竇過來西環的樓下地窖,店鋪分成地面及地庫兩層,地面及地庫周圍放置了不少字體作品,也擺放了小家品及印刷刊物,同時也加入了不少木的原素,有不少乾花、素木的擺設。餐廳用餐區在地庫,都是以淺木色枱櫈,有一個小型live band 台及開放式廚房,餐廳中播放著輕快的音樂,而且好有私竇的感覺,同時也帶出簡約、年青及創作感覺先來一杯Affogato($56) ,一杯濃縮咖啡加上一球椰子雪糕,香甜中有出咖啡苦澀甘醇,散發出啖啖椰子飄香,咖啡與雪糕在口腔中冷熱交替,震撼出美妙的口感之後來一杯自家製可樂($52)內有檸檬、橙和豆寇 ,同時用了自家製香料糖漿加上蘇打水混合而成,味道都好清新天然,微甜可口,似一些可樂糖的味道,那份味道突然勾起了童年時時常食可樂糖的回憶。另一位友人選擇了杯迷迭香西柚梳打(rosemary grapefruit soda)($45),西柚汁帶有酸酸甜甜的味,加上梳打水,飲落冰涼順喉,加上迷迭香更添上一份清新的感覺。前菜先來一份Crab

Affogato

自家製可樂

前菜先來一份Crab meat($98),混合了大量的蟹肉、青蕃茄及雪梨,將所有食材放置在牛油果汁上,啖啖清新香甜又有蟹肉鮮味,這是較清新怡人沙律。
蟹肉青蕃茄及雪梨沙律配牛油果汁

另一款沙律是魷魚刺身($98),它上面放置了一片片薄片的白蘿蔔,將秋葵打汁,一夾見到一粒粒的日向夏蜜柑及一條條白色的魷魚刺身,魷魚刺身非常鮮爽,加上清甜的白蘿蔔片真是絕配,更帶了魷魚的鮮味,蘸上加入了日向夏及秋葵汁醬,感覺好refreshing,非常令人有驚喜又美味,估晤到洋日fusion 的組合沙律都可以做到那麼有水準的效果。
魷魚刺身配秋葵白蘿蔔及日向夏

其後我們也點多一款沙律,這款是紅苦白菜沙律($74),加入了醋漬紫椰菜,沙律上面灑上了乾烏魚子碎碎,內裡還有一粒粒的石榴粒,賣相真是好吸晴,食落的紅苦白菜始終都會有少許苦瀝,再吃一點酸味的醋漬紫椰菜及清甜的石榴粒,中和了紅苦白菜的苦瀝,整體吃起來味道都是酸咪咪,都令人開胃。
紅苦白菜沙律配醋漬紫椰菜及乾烏魚子

主食大家一致決定選擇自製豬肉腸($136),豬肉腸上面配白靈菇,汁醬主要用了洋蔥及芥末籽醬煮成,豬肉腸皮脆肉香,豬肉的味道非常濃郁,經過細味咀嚼後,回味中還保留肉汁的香濃,芥末籽醬汁帶出香甜美味,減輕了肉腸的鹹味,加上一片片的白靈菇,吃起來又不會太單調,爽口菌味馥郁,越食真是越滋味。
自製豬肉腸

最後點多一款side dish就是薯團(gnocchi)($89),用了 pancetta 煙肉、忌廉汁加上了油浸蕃茄烹調而成,香滑濃郁的忌廉汁與煙韌咬口的薯團真是很好的配搭,口感彈牙,好似食緊韓式年糕般,嚼中滲出鹹香的煙肉味道,非常滋味倍感。
薯團

今年7月28日將會結業的「談風:vs:再說」,真是有點不捨得,食物都很有創意又美味,水準真是不錯,這些的只是留下美好回憶。
2019-07-13
Affogato
蟹肉青蕃茄及雪梨沙律配牛油果汁
魷魚刺身配秋葵白蘿蔔及日向夏
紅苦白菜沙律配醋漬紫椰菜及乾烏魚子
自製豬肉腸
薯團
2019-04-13 2863 瀏覽
從HKU地鐵站B2出口出嚟,直行轉左再轉左就到呢間咁特別嘅談風:vs:再說。話佢特別,唔止係因為食物特別,餐廳裝修、風格都十分別樹一格。一行入去係一層擺咗好多商品嘅位置,行落一層先到餐廳。走復古路線,周圍都有啲好大隻嘅中文字,雖然唔知咩意思🤭有舞台setting,因為餐廳不定時會請啲歌手嚟唱下歌,有興趣嘅可以去佢哋ig睇更多~依啲種種都比人感受到餐廳非常用心:)嘢食都十分特別,而且每上一道菜侍應都會介紹下,等你真係知道自己食緊乜嘢,very impressive 👍🏽Bread一開始上個免費嘅麵包先,呢個係餐廳自家製嘅包,上面鋪咗燕麥片,側邊配嘅係蜂蜜牛油。個包好硬lol,但味道好好,配上甜甜地嘅牛油係一種新試嘅配搭,不錯👍🏽燒南瓜 Roast Pumpkin ($122)- quinoa, chestnut, green apple wakame chips南瓜係用日本南瓜,好甜,整得好淋👍🏽藜麥入面混入栗子,增加口感。脆片係用昆布同青蘋果打碎再風乾,酸酸地好開胃~分量好大,雖然係前菜,但一啲鍾意食沙律當正餐嘅人士都可以當呢個係主菜,好有飽足感。自製甘筍短意粉 Homemade Gn
一行入去係一層擺咗好多商品嘅位置,行落一層先到餐廳。
走復古路線,周圍都有啲好大隻嘅中文字,雖然唔知咩意思🤭
依啲種種都比人感受到餐廳非常用心:)

Bread
Bread
燒南瓜
燒南瓜 Roast Pumpkin ($122)
南瓜係用日本南瓜,好甜,整得好淋👍🏽
藜麥入面混入栗子,增加口感。
脆片係用昆布同青蘋果打碎再風乾,酸酸地好開胃~
自製甘筍短意粉
自製甘筍短意粉 Homemade Gnocchetti ($138)
- cumin corn, onsen egg, edamame, carrot butter sauce
配搭好新鮮,自製嘅意粉,配上孜然粟米、溫泉蛋、枝豆,口感好豐富!
好鍾意呢個!
牙買加辣雞翼
牙買加辣雞翼 Jerk Chicken Wing ($78)
呢個都好鍾意!!
雞翼用黑白胡椒同香茅醃咗兩至三日,非常入味。
味道偏辣,我同朋友唔係好食得辣,但都覺得好爽,食完一舊又一舊。
側邊配咗薄荷西瓜沙律,辣得制可以食舊甜甜地嘅西瓜解解辣!
又係十分新鮮同特別嘅配搭!👍🏽
白兔糖奶凍
白兔糖奶凍 White Rabbit Panna Cotta ($84)
- homemade strawberry sorbet, butterfly pea
見好多人食呢個,我哋都叫咗嚟試下,的確冇令我哋失望!
奶凍質地幾滑,帶點白兔糖味。
配上自家製嘅士多啤梨雪葩同蝶豆花啫喱,好match嘅配搭,外觀上都好靚😆

從裝修、擺設、營運手法、食物選材、烹調方法、員工態度等等任何角度都見到餐廳嘅用心,好抵讚。
同埋價錢睇落唔算平,但睇返餐廳擺咗落去嘅心機就會知道絕對抵。
值得更多人認識👍🏽

menu:
牙買加辣雞翼
2019-04-11 1658 瀏覽
嘩,落到去係別有洞天有個台比live band,夜晚既話應該會幾有feellunch set仲包一杯嘢飲我地就揀左兩款三文治有沙律兩款既配搭都好特別,好有依到既特色自家製醃三文魚-南瓜藜麥沙律-酸種麵包$112佢個自家製三文魚醃得好入味好好食三文魚既味道更加出少少酸得嚟又唔係酸縮既臭味南瓜嘿藜麥都比我挑走晒就咁食個包同三文魚都好食自家製火腿&金文畢芝士蘋果三文治-芥末籽醬$108個醬甜甜地幾好食個配搭幾新穎,特別得嚟又好食喎Yeah覺得自己分得好好一人一半可以試晒兩款兩款麵包都係自家製依到自家製既嘢食都好好食三文魚好食啲但火腿嗰個醬又好食啲所以我都揀唔到邊個好食啲,兩個都好食我就揀左凍朱古力同事揀左熱柚子薑茶☕️個薑味薑到辣同事話好正,我就不了每人一百多啲啲2款麵包都好有特色,都嚟試得過
嘩,落到去係別有洞天

有個台比live band,夜晚既話應該會幾有feel
lunch set仲包一杯嘢飲
我地就揀左兩款三文治

有沙律

兩款既配搭都好特別,好有依到既特色

自家製醃三文魚-南瓜藜麥沙律-酸種麵包

就咁食個包同三文魚都好食
自家製火腿&金文畢芝士蘋果三文治-芥末籽醬

自家製火腿&金文畢芝士蘋果三文治-芥末籽醬$108

個醬甜甜地幾好食
個配搭幾新穎,特別得嚟又好食喎

Yeah覺得自己分得好好
一人一半可以試晒兩款
兩款麵包都係自家製
依到自家製既嘢食都好好食
三文魚好食啲但火腿嗰個醬又好食啲
所以我都揀唔到邊個好食啲,兩個都好食

我就揀左凍朱古力

同事揀左熱柚子薑茶☕️個薑味薑到辣
同事話好正,我就不了

每人一百多啲啲
2款麵包都好有特色,都嚟試得過

2019-04-11
自家製醃三文魚-南瓜藜麥沙律-酸種麵包
自家製火腿&金文畢芝士蘋果三文治-芥末籽醬
2019-04-07 1297 瀏覽
是日中午黎到西環石塘咀食lunch,餐廳鄰近香港大學站,非常方便易搵。一黎到門口就感受到濃濃嘅文青氣息午餐有多種選擇,價格適中自家制醃三文魚-南瓜藜麥沙律-酸種麵包三文魚用岩鹽、糖、同香草自家醃左三日,多咗一份鹹香,魚肉非常軟滑又肥美,充滿魚鮨香!配上非常香甜嘅南瓜同清新的藜麥沙律,仲有自家製酸種麵包,健康又飽肚荷蘭鬆餅主要成份有雞蛋、牛油、麵粉,荷蘭鬆餅口感香軟,軟腍有蛋香,亦有微微鹹香!中間有一球啤梨雪芭,都係自家製的,滿載天然啤梨香甜味仲有大量新鮮雜果,色彩繽紛,仲充滿果甜香焙茶提拉米蘇呢個tiramisu同平時的好唔同,面層係獨特的焙茶薄脆脆,入口好鬆化,有濃厚茶香!當中仲有黑芝麻雪糕、印度嘅朱古力糖、同黑芝麻哈爾瓦酥糖,整個甜品帶有超濃郁的黑芝麻同焙茶香味,兩者嘅味道都好夾!最底下係自家製朱古力醬,甜度適中,唔會太膩!呢個甜品嘅口感層次同味道都好豐富的哦丁香伯爵茶呢杯係非一般嘅伯爵茶,將丁香炒香然後加入片糖,使到伯爵茶多左份丁香獨有的香氣,唔會太甜熱泡沫咖啡咖啡味濃厚醇香,奶泡細緻幼滑

午餐有多種選擇,價格適中

自家制醃三文魚-南瓜藜麥沙律-酸種麵包

荷蘭鬆餅

仲有大量新鮮雜果,色彩繽紛,仲充滿果甜香

焙茶提拉米蘇

丁香伯爵茶

熱泡沫咖啡

咖啡味濃厚醇香,奶泡細緻幼滑
2019-04-01 1169 瀏覽
之前係IG見到環境好唔錯,仲bookmark左,今晚特登去見下真身。路過門口都唔知係餐廳……原來店面分兩層,樓上賣小家品,下層為餐廳。裝橫走文青風,樓底高,有巨大的空間感,用不同款式的木枱木椅,很有趣味。Stage有不定期音樂表演,可以留意佢地IG動向,經常爆滿。這裡文青得黎又帶有香港本土特色,包場搞特別聚會都幾有gimmick。菜單食品有你想象唔到的創意。黑啤麵包配豉油牛油牛油鹹鹹地又幾好味喎,感覺冇平時齋食牛油咁腻,麵包唔係軟熟個種,有d raw的感覺,好似幾健康咁。雞豆芝麻醬 ($78)枝豆、雞豆豆腐、薄荷富有日式風格的前菜,嫩滑的雞豆豆腐配流質的hummus,豆味已經十分濃郁,再配一粒粒的枝豆和鷹嘴豆,口感更豐富,而mint也為豆味帶來清新的味道,素食得黎一d都唔單調。燒南瓜 ($122)三色藜麥、栗子、青蘋果昆布脆片賣相好有創意,一塊塊脆片插在quinoa上,烤南瓜很有質量,帶點烤的焦香,仲有我喜歡的栗子肉,非常有飽足感,而crispy的昆布片有點醬油味,配quinoa食,味道有多種層次。蟹肉雲吞 ($148)黃酒蟹汁、燒蔥、蝦油、椰菜花雲吞蟹味一流,講你都唔信,餡料係滿滿的

路過門口都唔知係餐廳……

菜單食品有你想象唔到的創意。

黑啤麵包配豉油牛油

雞豆芝麻醬 ($78)
枝豆、雞豆豆腐、薄荷

燒南瓜 ($122)
三色藜麥、栗子、青蘋果昆布脆片

蟹肉雲吞 ($148)
黃酒蟹汁、燒蔥、蝦油、椰菜花
雲吞蟹味一流,講你都唔信,餡料係滿滿的蟹肉,加埋黃酒蟹汁,蟹味double up,再多點黑色的蝦油,又多點鮮味,燒蔥好香,又可以balance返個蟹味,此中西合壁傑作,令人回味無窮。

焙茶提拉米蘇 ($86)
黑芝麻雪糕、黑芝麻哈爾瓦酥糖
灰黑色的甜點外表很有特色,同平時見開的tiramisu很不一樣,用匙羹一挖,就吃到裡面焙茶cream和手指餅乾,夾住黑芝麻哈爾瓦酥糖食,質地濕潤,軟綿口感,非常創新的dessert!

由於事前冇咩睇過食評,所以相當有驚喜,大廚對食物有新的嚐試,煮出新的味道,期待下一次試新的菜式!
  • 雞豆芝麻醬
  • 燒南瓜
  • 蟹肉雲吞
  • 焙茶提拉米蘇
2019-07-21 22 瀏覽
After hearing about the saddening news of tfvsjs’s closure, my friend and I decided to come for a last visit on a Friday night. The restaurant was fully booked on the night, it is highly recommend to make a booking in advance before coming to say goodbye. A lot of their dishes were already sold out as we came for the second round seating.I have never tried their gin & tonic before, thought this would be a good time. They have a menu of gin and tonic respectively, so you can pick your favorite to

I have never tried their gin & tonic before, thought this would be a good time. They have a menu of gin and tonic respectively, so you can pick your favorite to mix and match.

We have definitely gone crazy and ordered quite a lot of dishes. These are all starters.

It was my first (and last) time visiting this restaurant at this location, I have never seen all these dishes at their East Kowloon location years ago.

To be frank, I wasn’t sure if they were too caught up with the dinner crowd or what, I felt like their food used to taste better. Also, it was quite hot at the basement, although they have already placed extra fans.
2019-07-21 26 瀏覽
談風vs再說,先前好似係觀塘開過,但係我未趕得切去幫襯,就已經結業左,好可惜!難得佢居然選擇係我屋企附近再開,當然要去幫襯下,lunch time menu 只有數款選擇,所以我地簡左咖哩雞同意粉,另外加左3杯野飲同甜品,主菜賣相同味道都好好,8分!飲品方面,我男朋友叫左lime soda,等左好耐先到,味道太酸,之後再叫左杯自家製可樂又出奇地快!而我就飲西柚soda,不過最扣分都係個甜品,等左差不多30分鐘,以為佢係即焗啦,出到來又唔係,一食就知係整定,仲要我問係咪整緊個甜品,之後5分鐘內就出到比我,味道一般,6分!
2019-06-07 108 瀏覽
我最喜歡兩種東西,美食和音樂(啊,還有女士們)。這一間餐廳可以把我的願望通通滿足。談風 vs 再說是其中一間我十分欣賞的餐廳之一,他們有不定期的拉闊音樂表演,更有定期的原創美食。餐單會更新,而無論食材、擺盤和味道,都十分到位。頭盤來說,開心果雞肝醬和昆布醃帶子來開胃就最好不過。雞肝醬的油香感滿溢,配上充滿果香的青提就可以中和油賦感。令一放面,昆布餣帶子味道十分清新脫俗,帶子鮮甜,加上青蘋果和西芹頭碎更突顯清香。低下的小許日式芥辣更為味道帶來一點衝擊。黑啤西梅汁燴牛腩,醬汁濃郁,黑啤為了整道菜式帶來了微微的麥味,而西梅汁的果香和酸甜味更帶來了令一個層次感。牛腩鬆軟,入口溶化,配上醬汁一起吃,香而不膩。椰汁咖喱雞髀,香甜而不會過辣。椰奶大大減輕了咖喱的辛辣度,受不了辣的我也非常容易接受,而且還凸顯出咖喱中香料的味道。鴨髀軟滑,有油香,只用一根叉也能把肉分開。 和芋頭酥餅包起來一起食,就能一次嚐到所有味道。最後試試他們的自家製可樂,這杯小玩意是由自家製香料糖漿加上蘇打水混合而成味道和可樂相似,但就有一種更加清新的感覺十分有趣。有各道精心烹煮的美食,配上城市味濃的爵士樂,真是值得回味的一個晚上

開心果雞肝醬
昆布醃帶子

黑啤西梅汁燴牛腩

椰汁咖喱雞髀

自家製可樂

有各道精心烹煮的美食,配上城市味濃的爵士樂,真是值得回味的一個晚上。
開心果雞肝醬
昆布醃帶子
黑啤西梅汁燴牛腩
椰汁咖喱雞髀
2019-05-30 137 瀏覽
上網見到youtube 講完好吸引😍,第一次專程黎但發現星期二唔開。😢😢😢😭第二次做足功課黎不過冇book枱勁驚冇得食,建議如果想去可以book左枱先但book左就唔好放飛機🤭第一次食呢啲類似fusion菜嘅料理,第一個前菜已經覺得幾驚喜,個雪葩幾好食。最正係個蟹肉雲吞,啖啖蟹肉又唔會膩,雖然百幾蚊但都算值得😍must try不過好似每個月就會轉一次餐牌,我地當日就冇live band,但環境都幾浪漫🌹,啱晒情侶黎傾計或者姊妹談心,小鋪用心經營,值得支持
但book左就唔好放飛機🤭
蟹肉雲吞
2019-05-26 119 瀏覽
嘗試這間店首個原因是它的店名,不懂但想了解。第二個原因是看到其他食評有店內裝飾相片,不像香港餐廳的格局,很有台灣文青咖啡店加酒吧色彩,少接觸但想了解。進入店內,地面層是只擺放了小家品及印刷刊物的一個空間,但不知是否售賣的(我沒有深究)亦沒有店員在此層。下層才是餐廳的核心,這個部分已很有自己風格。當沿樓梯下去時會有種希冀的心情,會是怎樣的店呢?到進餐層第一眼看到是一個佔位頗大的 modern open kitchen, 加上店內播放的音樂就很有Soho feel餐廳型式,但當眼球轉移到店的左方,一個live band stage再加牆上大大的中文字裝修,整個格局又返回文青bar feel, 很多mix and match的創作可以在此店見到。 因餐廳已有客人,不方便影相。特色不只在外觀出現,它的出品及menu description 也相當有特色,你未必能在menu當中可以理解到你將會食到怎樣的味道,對我這就是驚喜的部分。有期待!前菜: Crab meat睇了menu我會expect是 crab meat salad出品味道很清新,略為淡味,洋蔥味蓋過了蟹肉的鮮味及梨的甜味,可以但不算有

前菜: Crab meat

出品

味道很清新,略為淡味,洋蔥味蓋過了蟹肉的鮮味及梨的甜味,可以但不算有驚喜。

主菜:Cod fish tongue, fowl pie

出品

這個鱈魚脷菜式有驚喜,從未食過魚脷,質感似魚肉加些魚肚質地,有點chewy感覺亦沒有腥味,又因是炸的關係,帶點油香更易接受。底層的pumpkin puree綿密又再加多一層質感,不錯!

這個chicken pie很有咬口,mixed stuffing 好味但分不清是什麼,有些過硬的粒粒口感不太欣賞,sauce有朱古力味,但可能這個pie放焗爐太久,雞肉非常乾及硬,這點要多加注意。

總括來說,這裏的菜式味道是有其特別之處,驚喜程度就見仁見智,對我來說,只是可以的。

2019-05-18 120 瀏覽
點完餐先上一個自家製麵包 點cream cheese,仲係微溫 幾好食 食到有陣啤酒味?點了個有蟹肉嘅冷盤,非常細但幾好食同幾開胃 最底有牛油果汁 。Main揀左牛排生熟度剛剛好 牛肉好嫩 牛味好重 ,唔需要點汁都好好味。白兔糖奶凍聽聞是必點嘅,奶凍嘅白兔糖味好濃。上面仲有果凍碎 雪芭 草莓,酸酸甜甜 。賣相亦都好靚❤️來之前食左啲野,所以以上份量剛好,否則肯定要再點其他。環境好用心 ,每面牆都有獨特設計。以前開係牛頭角/九龍環時無去過,幸好搬了仍然保留了特色。
點完餐先上一個自家製麵包 點cream cheese,
仲係微溫 幾好食 食到有陣啤酒味?

點了個有蟹肉嘅冷盤,
非常細但幾好食同幾開胃 最底有牛油果汁 。

Main揀左牛排
生熟度剛剛好 牛肉好嫩 牛味好重 ,
唔需要點汁都好好味。

聽聞是必點嘅,
奶凍嘅白兔糖味好濃。
上面仲有果凍碎 雪芭 草莓,
酸酸甜甜 。
賣相亦都好靚❤️

來之前食左啲野,所以以上份量剛好,否則肯定要再點其他。

環境好用心 ,每面牆都有獨特設計。
以前開係牛頭角/九龍環時無去過,幸好搬了仍然保留了特色。

2019-05-11 84 瀏覽
雖然係好一陣子之前嚟過呢度 但係我依然記得每一啖嘅驚喜感 絕對係挑戰味蕾嘅一餐飯 總會覺得有刺激感係會令人覺得新奇嘅配搭 意想不到嘅烹調+處理方法係超特別嘅experience呢餐飯絕對係全新體驗 用料新鮮正嘢同埋佢哋嘅menu唔會死守 會有新意思味道:8/10談風:vs:再說Hummus, Tomatillo, Jamon Serrano, Homemade sourdough 孜然雞豆醬 黏果酸漿 白毛豬火腿 自家製酸種麵包$88Pan fried salmon, Grilled broccoli & cauliflower, Hazelnut brown butter sauce, Mix potatoes 煎三文魚 燒西蘭花及椰菜花 榛子焦牛油汁 煎雜色薯仔$128Banana puff pastry - rum raisin, beewax icecream 香蕉酥餅 - 冧酒提子, 蜂蠟雪糕$89📍西環
係會令人覺得新奇嘅配搭 意想不到嘅烹調+處理方法

味道:8/10

談風:vs:再說

📍西環
2019-04-29 97 瀏覽
西環有很多有特色的cafe 今次友人選了這間名字很特別的餐廳 說是以前在牛頭角食過覺得不錯但後來結業了 得知原來在西環再開 所以想重溫一下這間cafe有兩層 上層放滿了文青擺設 底層是用餐地方 非常寬敞 週末人不多 和好友慢慢坐慢慢食都沒有人催很有驚喜的一道甜品鬆餅以鐵鑊烤焗而成 外皮非常酥脆 但內𥚃香軟兼帶香濃蛋香甜度剛剛好 配上清新的士多啤梨雪芭和新鮮生果 食完不會有太罪惡感但又很滿足的甜品~自家製的醃三文魚配上自家製的酸種麵包 食得出是餐廳誠意之作!!酸種麵包質地軟熟 但外皮略硬 咬得有點辛苦~上面放了鹹香三文魚 質地較一般三文魚有嚼勁 還有香甜南瓜和藜麥 是健康之選!但我覺得整體食起偏乾 如果麵包上可以抹一點醬會更佳份量不少 有兩大條豬腩肉豬腩肉肥瘦適中 肉質軟腍 豬皮烤得香脆 油香四溢伴碟的香草薯仔和炒椰菜仔淋上了楓糖豬肉汁 都非常惹味入口奶味濃郁 抹茶味濃 甜度適中 不錯不錯店員都非常有禮貌和細心 值得一讚平日工作這麼忙碌 假日能慢活一下 放鬆一下 感覺真好 有時間的話真想把西環上環的cafe都試遍

Dutch pancake
很有驚喜的一道甜品
鬆餅以鐵鑊烤焗而成 外皮非常酥脆 但內𥚃香軟兼帶香濃蛋香
Sourdough-cured salmon pumpkin quinoa salad

Pan fried pork belly

店員都非常有禮貌和細心 值得一讚
2019-03-23
Dutch pancake
Pan fried pork belly
不知不覺,石塘咀和合街地下有間隱世藝術風格的西餐廳《談笑 再說》門外看己感到好懷舊氣氛— 有書桌、椅、擺設、商品等等. 感到溫暖。 沿樓梯到地下層,懷舊味更濃而且地台位置放了鼓、mic stand 餐牌中介紹可看出別有心材,令我們想多點幾道菜式,滿足內裡的好奇心! 職員給予客人每道菜訊息 — 可見職員對每道菜都很熟悉!單人座位至大人也有,適合慶祝好地方。可見從裡到外都是用心製造! 麵包 鋪有燕麥的自家制麵包,加了蜂蜜的牛油後更滑更帶出香味。蟹肉雲吞HKD 148雲吞也可以西式!用了黃油蟹汁所以呈現金黃色很搶眼增加食慾!伴碟有燒蔥、蝦油、椰菜花~ 外層口感比較挺身有別於外面。 用鐵鍋做的鬆餅皮做得夠鬆脆!內裡質地軟綿綿。口感仿似泡芙要掌握好撻皮須要拿捏時間、溫度!撻皮同樣不錯~ 內裡有流質的流心蛋,再加入了乾烏魚子元素,口感似較為結實的魚腩位搬。火腿油香用以增加油香、咀嚼感。 焙茶提拉米蘇 HKD 86 Tiramisu 新食法! 用焙茶做底再加上黑芝麻雪糕、黑芝麻哈爾瓦酥糖~ 口感軟綿綿中帶點點焙茶甘甘地,跟平時tiramisu 有別,這個味道較為輕!整體好滿意~ 可再回來!