2023-02-24
今日中午食飯去咗食詩嘉小廚嘅兩餸飯,見到門口個招牌話$34兩餸飯,見到咁抵食已經唔使諗啦,就入去試下。揀餸嘅時候見到有唔同嘅餸五花八門,望落個賣相色澤都幾吸引,最後我就揀咗雲耳蒸雞同埋蒸魚,慶幸嘅係咁啱有個比較正嘅魚腩部位,個到啲員工都幫我夾咗,是正的。而且佢嗰碗飯都非常之大碗,比平時喺屋企食嘅飯碗起碼多出1.5倍份量,所以食完都感覺非常之滿足。講吓啲餸,雲耳蒸雞份量都好多,唯獨係多油咗少少,但係雞味好出,唔會食到有啲咩味精嘅味道,都好鮮;另一方面,個舊魚腩蒸嘅時間啱啱好,唔會太鞋,亦都唔會唔夠熟,佢嘅喊鮮度都好足夠, $34食到兩個餸加碗咁大嘅飯感覺係非常之抵食。$34兩餸飯喺宜家呢個時勢真係唔係周圍都食得多,所以可以幫襯嘅我都會繼續幫襯,試吓佢唔同嘅餸,支持下小店!
雲耳蒸雞、蒸魚腩