2017-05-01 369 瀏覽
人人都話呢間野的擔擔麵出名,今日到場一試,唔係好見有咩特別好味的點。不過呢間的小菜就令我有驚喜,值得一讚👍1. 醬爆肉: 很難得有傳統醬爆肉食,肉香且肥瘦相間,包芯菜和青椒都很甜,很美味的一道菜。2. 牛筋腩煲: 牛筋牛腩都非常軟熟,而且牛氣十足,非常開胃美味。不錯👍小菜相比名氣很大的招牌菜吸引😬

小菜相比名氣很大的招牌菜吸引😬
2017-04-13 584 瀏覽
想食四川菜辣野就搵到呢間,米芝蓮推介,叫咗炒辣薯仔絲,五香牛肉炒飯,擔擔面,淆肉,辣薯仔絲辣得黎好過引,送飯送面都啱食,炒飯普通,好淡,擔擔面味道一般唔香濃,淆肉不予置評😂😂但最值得推介就係炒薯仔絲,約60蚊但味道同份量都多👍🏻👍🏻😍
2017-04-12
紀念日
  • 薯仔絲
2017-02-11 1829 瀏覽
星期一先食完,真係未試過食完咕嚕肉會心掛掛,今日又忍唔住去再食,真係唔明點解可以外脆內軟,食到尾有汁咁長時間都係外脆內軟。小籠包同鍋貼都好好味,汁多皮薄,但又唔會一夾就穿底爆汁。奶油津白都可以不過就奶味太重,唔接受到奶味嘅人,就唔好叫這奶津白,砂鍋津白,好正,這啲湯渣都食埋。一滴不留服務好,不過都好睇個睇場經理嘅帶領,星期一果位肥經理係門口未入座已經覺得佢服務一流,今日唔見佢,個個都好似唔係好想做咁。唯一一個食到打冷陣嘅係碟魚(椒鹽小黃魚),都係自己唔識叫,叫咗個有檸檬潔x亮味嘅煎魚較為失望。

咕嚕肉及砂鍋津白
前菜
楊家小湯包
2017-02-08
HK$140 (晚餐)
咕嚕肉及砂鍋津白
楊家小湯包
  • 一口鍋貼
2017-02-06 1493 瀏覽
曾經係新浦崗返工數年,都無去過詠藜園,問過好多人,都話依家嘅擔擔麵無當年咁好,所以預左今次無咩驚喜無期望,今次上去食只因落雨入廣場避雨!擔擔麵分兩種,擔擔麵係正版,另一款叫改良擔擔麵,改良版配料係用豬肉,正版係花生同菜脯,兩款都叫左唔辣,叫齊兩款比較下有咩分別。兩款湯底同麵條都一樣,湯底清甜唔會太咸,麵條嘛.... 味道一般囉,果然無驚喜!反而前菜嘅花生同咸酸菜有驚喜!花生味道好似黃金花生,咸味適中又脆口,咸酸菜唔似一般咸酸菜噤酸,淡左好多,因我唔多中意食咸酸菜,都可以食哂,岩我口味!落左炒土豆絲但漏單!另外加六蚊有特色飲品,卻超細杯!可以一野飲哂!總結係唔會再黎,原因係比詠藜園更平更好味嘅選擇不少,試過一次就夠了。
落左炒土豆絲但漏單!
另外加六蚊有特色飲品,卻超細杯!可以一野飲哂!

2016-12-17 2426 瀏覽
一家人食飯, 長輩想食詠藜園, 一早打去book 位, 我哋成10個人, walk in 應該要等好耐. 6點去到已經好full, 好多人喺出面等位. 佢嘅門面同裝橫好chinese, 不過D枱擺得幾迫. 我哋叫咗好多野, 主打一定有擔擔麵, 椒鹽豬手同咕嚕肉, 必叫. 我哋鐘意普通擔擔麵, 個湯調得剛好, 唔會太重D花生醬味, 又唔會太浠, 雖然冇肉, 但依舊好味. 可以揀辣度. 椒鹽豬手好脆, D肉好juicy. 咕嚕肉好薄粉, 脆口味道一流, 大碟又多肉. 其他所有菜都好好, 豆苗平時街市都唔平, 佢只係$78 一大盤. 甜品本來想叫高力豆沙, 可惜weekend 係冇嘅... 叫咗豆沙鍋餅, 係即叫即整, 都好味. 好滿足, 缺點係員工的服務真是麻麻,我們想要張order 紙睇食咩甜品, 阿姐不知為何要做出一個不屑的表情.

HK$130 (晚餐)
2016-12-12 1630 瀏覽
之前看了很多報導關於這間食肆,而且咁出名點都要來吃招牌擔擔麵。由於位於黃埔花園,食肆內有大陸客又有日本人,所以晚飯時間要等十幾分鐘,老婆就吃擔擔麵,我就試麻辣擔擔麵。老婆果碗花生味比較重,而我的麻辣味都幾香,我個人就幾鍾意。所以之後來了幾次都叫麻辣擔擔麵,而其他菜色,我覺得普通啦,外面其他食肆都吃到。
之前看了很多報導關於這間食肆,而且咁出名點都

要來吃招牌擔擔麵。

由於位於黃埔花園,食肆內有大陸客又有日本人,

所以晚飯時間要等十幾分鐘,老婆就吃擔擔麵,我

就試麻辣擔擔麵。

老婆果碗花生味比較重,而我的麻辣味都幾香,我

個人就幾鍾意。

所以之後來了幾次都叫麻辣擔擔麵,而其他菜色,

我覺得普通啦,外面其他食肆都吃到。
  • 四川擔擔麵
2016-12-05 1446 瀏覽
今日去黃埔行街,行到3點幾有d肚餓,人人都話詠黎園好食,於是就去試試。點左原湯水餃,感覺好似灣仔碼頭水餃。水餃煮得唔夠熱,唔太滿意。改良擔擔麵,幾特別,純粹個人唔係特別中意。土豆絲,非常好味👍 好爽的口感, 超乎想像,以後每次黎都要食一次!

改良擔擔麵,幾特別,純粹個人唔係特別中意。

2016-12-01
HK$100 (下午茶)
2016-11-28 1276 瀏覽
自從黃埔站開通之後第二次黎食,上一次傻仔左無打電話book 枱結果等左成九個字,實在係勁多人,今次訂左枱,等左大約5分鐘就有位喇其實本身我都好鍾意食擔擔面,無奈唔食得辣,所以好多時都郤步左,不過呢間野有唔辣既擔擔面,so happy!我次次都叫改良版,其實我唔知有咩分別同normal 版,不過個湯底真係超正,濃濃既花生香配上大量花生同肉碎真係好香,個面質剛剛好,一碗兩個人分絕對唔夠喉今次叫左個咕嚕肉估唔到有驚喜,個炸粉唔係一般酒樓果種咕嚕肉,佢炸粉薄得黎勁鬆化,真係好好食另外呢個奇味雞煲都唔錯,雞好嫩同入味,連啲配菜洋蔥青椒都索晒味,加埋啲香料,個汁撈飯一流白玉葡萄($88)有d貴,但賣相精緻,有心思,一粒粒係東瓜粒黎嫁,好入味充滿湯汁,為了影相可以試一次其餘小籠包同雞絲粉皮比較一般,唔食無損失,不過整體唔錯,為了一口擔擔面還是值得再encore
2016-11-27
HK$130 (晚餐)
  • 改良擔擔麵
2016-11-26 970 瀏覽
始终这里是元祖店,肯定要一试。担担面没有花生酱的浓香,就没有创办人的心意及人情味。当年因为要飽肚,所以担担面要放入大量的花生酱。一试之下有点失望。麵底是ok的。一口生煎鍋贴亦欠缺以前平底铁锅的味道。京葱牛肉就认真麻麻。牛肉靠鬆肉粉,京葱又不入味。
2016-11-25
HK$80 (午餐)
2016-11-25 627 瀏覽
黃埔站地鐵開通後,朋友就提議去詠藜園吃晚飯,因太耐沒去,大家決定去試試這食府,但食物水準已不及從前的味道,青瓜絲及豆苗有苦澀的味道,招牌菜式及其他款類沒甚特別味道,只是一般,沒法令人有一種一試難忘的味道,還好尚有葱油酥餅及咕嚕肉比一般味道好些,有部份員工的服務態度沒合格,客人的要求就不作常試處理,欠缺笑容,說話語氣冷淡,枱面上的清理工作及要取食具,都是要客人提醒,才處理,因自備了蛋糕原故,員工只備碟子,沒叉子,真的要人客提示,真是令人有種愛理不理的感覺,就算有漂亮的裝潢都沒用,只要食品及員工服務質素,沒法保持最佳水準,就是食府的敗筆
HK$200
  • 葱油酥餅
2016-10-29 1314 瀏覽
黃埔站開通了,帶旺了黃埔我也不甘後人,來黃埔逛逛,見有詠藜園以前在黃大仙要排隊食,今日下午茶都要等位,一定還是很有水準呢叫左一碗小辣擔擔麵,麵質一般般,湯有肉碎,麻醬,但吾夠香,以前入口香濃,一啖湯都吾想浪費,今日的好像已經不是以前的味道吾知係咪期望過高的関係呢這碗是不辣的,比小辣的更沒吸引,只可說Ok啦酸辣抄手,味道酸酸麻麻,皮幾滑,肉也嫩,都吾錯
黃埔站開通了,帶旺了黃埔
我也不甘後人,來黃埔逛逛,見有詠藜園
吾知係咪期望過高的関係呢
這碗是不辣的,比小辣的更沒吸引,只可說Ok啦
酸辣抄手,味道酸酸麻麻,皮幾滑,肉也嫩,都吾錯
2016-10-05 1726 瀏覽
捉精靈捉到去黃埔就係度醫埋肚,諗唔到食咩就諗住食碗擔擔麵加d點心咁,走左入去詠藜園,可能都成9點所以冇咩人,入到去就點左擔擔麵,紅油抄手,小籠包同鍋貼....🙊🙊🙊d野都黎得快...先講下個擔擔麵,佢有辣同唔辣揀之外,都仲有改良版,咁當然我第一次黎就試左正常先啦,份量好細,感覺好似食幾啖就食完,而味道都唔錯,d麻醬味係濃既👍🏻👍🏻👍🏻之後個小籠包就好一般,賣相都ok既,不過食落去佢個皮唔薄,裏面仲冇咩湯架,好乾呀👎🏻之後個鍋貼冇特別,不過不失,略嫌唔係熱既最後黎個紅油抄手,個賣相唔係靚,不過佢個味道好好,食到蒜香同d麻辣唔錯👍🏻👍🏻👍🏻總括黎講我覺得一般,冇話好好食咁。
d野都黎得快...
之後個鍋貼冇特別,不過不失,略嫌唔係熱既
總括黎講我覺得一般,冇話好好食咁。
2016-10-03
HK$180 (晚餐)
  • 紅油抄手
2016-05-07 4420 瀏覽
詠藜園出名是擔擔麵,人所共知,今次就是為擔擔麵而來。一坐下來,兩碟前菜無走雞,但兩碟都好好味,碟魚皮花生好有蒜香味。鎮江肴肉,底及面層啫喱狀物體非常滑,肴肉亦好實心,食落有d似午餐肉, 加少少酸醋一起吃,非常醒胃。主角膽膽麵到了,我揀選了辣味的, 麵質好彈牙, 湯底有濃烈的花生味,配上粒粒花生,不失為店中之寶。侍應說是日齋期,今日皇牌點心是素菜包,既然誠意拳拳就要一籠吧。可能即蒸關係,個飽非常軟熟,內面的白菜好爽,又多冬菇粒,味道不錯。兩個人吃,埋單185元,都不平宜呀
詠藜園出名是擔擔麵,人所共知,今次就是為擔擔麵而來。
兩個人吃,埋單185元,都不平宜呀

2016-05-07
HK$100
  • 前菜
2016-02-16 3803 瀏覽
今晚我們喺黃埔睇完戲之後去咗蔡瀾美食坊嘅「詠藜園」食晚飯!我們叫咗至尊大拼盤、紅燒牛筋腩煲、招牌擔擔麵、改良擔擔麵同鷄絲冷麵!至尊大拼盤係由五款唔同嘅食物堆砌而成,令到賣相非常精緻吸引,花雕醉鷄嘅酒味相當芳香,肉質好嫩滑!鎮江肴肉嘅口感非常爽口彈牙,肉味亦相當濃郁!拌海蜇嘅口感好爽脆彈牙,麻油嘅味道亦好香濃!紅燒牛筋腩煲嘅牛腩肉質非常鬆軟嫩滑,牛筋嘅質感相當煙韌彈牙,醬汁嘅味道亦好香甜惹味!招牌擔擔麵同改良擔擔麵嘅麵質好爽滑彈牙,湯底嘅味道亦好濃郁!鷄絲冷麵嘅麵質超爽口彈牙,鷄絲嘅肉質都幾嫩滑,麻醬嘅味道亦好濃郁!
今晚我們喺黃埔睇完戲之後去咗蔡瀾美食坊嘅「詠藜園」食晚飯!
我們叫咗至尊大拼盤、紅燒牛筋腩煲、
令到賣相非常精緻吸引,
花雕醉鷄嘅酒味相當芳香,肉質好嫩滑!
鎮江肴肉嘅口感非常爽口彈牙,肉味亦相當濃郁!
拌海蜇嘅口感好爽脆彈牙,麻油嘅味道亦好香濃!
紅燒牛筋腩煲嘅牛腩肉質非常鬆軟嫩滑,
牛筋嘅質感相當煙韌彈牙,醬汁嘅味道亦好香甜惹味!
招牌擔擔麵同改良擔擔麵嘅麵質好爽滑彈牙,
湯底嘅味道亦好濃郁!
至尊大拼盤
招牌擔擔麵
改良擔擔麵
鷄絲冷麵
2015-12-15 2982 瀏覽
上星期去紅磡黄埔探望姑媽,之後我地一行四人就去晚膳,姑媽就同我地去到剛拿到米芝蓮嘅“詠藜園”,我地大家都滿心期待,希望馬上就可以品嚐到米芝蓮推介嘅菜式😊甫入店內,充滿着中國傳统色彩,我地首先點左碟醉豬手,但酒味太濃,唔係每人可以接受得到,D豬手都幾爽口,但豬皮D毛仲未清理乾淨,影響食慾;之後就上左碗招牌肉碎拉麵,肉碎有炒過,都幾香口,D麵尚算彈牙,但敗北嘅係D湯底,太濃,徧鹹,同埋唔夠熱,失望;最後黎多過生炒骨,酸甜味十足,波籮,三色椒鮮艷無比,但排骨炸粉太多,無曬口感,所以有時候越簡單嘅菜式就越難做得好整體裝潢,宣傳確實不錯,但有時傳媒誇張報導,所以有時候都要親身試過先係真