2017-09-18 98 瀏覽
有朋自遠方來, 4人約在詠藜園見面晚飯, 已經多年沒來詠藜園, 準時7:30到達, 坐下看看環境心下一涼, 以前晚晚全場爆滿要在門口等呀等的詠藜園去了那裡 現在我眼前祗有4成枱是坐了客人..... 4 人點了擔擔麵(不辣) 和改良擔擔麵(辣) 各一, 麵質保持以往的細緻滑溜, 湯底麻醬味濃而不賺 改良版祗是比較多了點肉碎和炸菜粒, 但卻貴多 $10, 聰明的要普通擔擔麵已可以了. 醉雞 - 嫩滑的雞肉入口微含的酒香而不帶酒苦, 大家一至都讚好小籠湯包 - 皮薄汁多肉餡不嚡口, 但可惜4人都是一夾就穿, 當然無可能盪韆鞦啦 ! 涼拌海蜇 - 爽口夠麻油香 夫妻肺片 - 好怪, 竟然是甜的燻魚 - 怎可以算是燻魚 一食就知祗是把炸好了的鯇魚塊淋上一個紅燒甜汁, 何來燻這個步驟騙老外還可以韭黃炒鱔糊 - 啖啖都係韭黃和冬菇絲, 黃鱔絲祗有碟面上的數條而且好咸乾扁四季豆 - 又係過咸咸肉津白 - 咸肉片真係咸到頂佢唔住津白不甜又靭, 大家祗吃了一口就全放下筷子, 這個收 $128 的菜真係好難食囉還有一個好特別的景像就係大部份樓面都在遊魂或嬉皮笑面不專心, 收了我們個茶壼去加水就一去茶壼再沒回
現在我眼前祗有4成枱是坐了客人.....

涼拌海蜇 - 爽口夠麻油香
夫妻肺片 - 好怪, 竟然是甜的

燻魚 - 怎可以算是燻魚
騙老外還可以

而且好咸
乾扁四季豆 - 又係過咸

咸肉津白 - 咸肉片真係咸到頂佢唔住

還有一個好特別的景像就係大部份樓面都在遊魂或嬉皮笑面不專心, 收了我們個茶壼去加水就一去茶壼再沒回頭, 追問下才像突然猛醒說放下了唔記得拿回來
攪咩呀 ! 全晚數埋都唔夠20 個客喎 !!!!!
一間店由盛而衰必有因吧 ! 我祗可以說我應該唔會再去了
2017-09-04
醉雞
  • 擔擔麵
2017-06-23 1386 瀏覽
也許,已接近十個年頭沒有到紅磡的「詠藜園」了。想當年仍在中環的置地廣場工作時,下班後,便偕太座乘坐天星小輪往紅磡碼頭去,登岸後,便徒步往當時仍稱為「蔡瀾美食坊」內的「詠藜園」吃擔擔麵,然後再吃「鼎泰豐」的小籠包。與好友晚膳,我便建議到「詠藜園」來。由於已很久沒來,我不曉得現在的「詠藜園」會否如昔日的人山人海,便早兩天訂好了位。我們亦比預訂入座的時間早了到來,走到富有濃烈中國色彩的「詠藜園」門口,竟然人影杳然,美食坊亦人流稀疏,心想,或許與迎日天雨不絕有關吧!走進「詠藜園」,在這個晚上七點的黃金晚飯時間,沒有滿座,與昔日我常來光顧的日子大相逕庭。昔日到「詠藜園」,不是吃「改良擔擔麵」,便是吃「擔擔麵」,原因就是美味,其他食品,也不是沒有品嘗,但印象確已模糊,所以,這次想吃什麼,便吃什麼好了。「擔擔麵」當然必吃了,我們選擇了吃「改良擔擔麵」,一碗辣一碗不辣,我先吃不辣的,一口吃到的,是失望,與昔日的美味迥異,先說味道,湯的味道淡然,豬肉的香味欠奉,肉碎儘管是不硬,但入口乏味,花生醬味猶如沒有,是忘了添加嗎?麵條一如往昔的幼麵條,但沒有昔日的彈性,更有點糊口,完全不是昔日味兒。我懷疑也許是不

與好友晚膳,我便建議到「詠藜園」來。

「擔擔麵」當然必吃了,我們選擇了吃「改良擔擔麵」,一碗辣一碗不辣,我先吃不辣的,一口吃到的,是失望,與昔日的美味迥異,先說味道,湯的味道淡然,豬肉的香味欠奉,肉碎儘管是不硬,但入口乏味,花生醬味猶如沒有,是忘了添加嗎?麵條一如往昔的幼麵條,但沒有昔日的彈性,更有點糊口,完全不是昔日味兒。我懷疑也許是不辣的問題;再吃辣味那一碗,味道就是多了點辣味而已,肉味也是不重,亦欠花生醬味,麵條亦糊,明顯煮得過火了。失望的我,又以為「改良擔擔麵」是沒花生醬味,算吧!不要亂想了!就是嘛,「改良擔擔麵」與「擔擔麵」的分別只是在於有否肉碎,至於為何這兩碗「改良擔擔麵」沒有花生醬味,可能是份量比例上出了忿子才如此出事!
改良擔擔麵

「楊家小籠包」,一夾沒有穿,不錯,蘸點醋一口吃下,只感皮厚,汁少,唯幸肉不算粗糙,由於皮厚汁少,以至肉味稍淡,亦不香口,與數日前在樂天皇朝吃到的小籠包相形見絀。失望!
楊家小籠包 - 四隻

「白玉葡萄」,外表華麗,實在只是以冬瓜粒做成一顆顆球狀,再堆成一顆大葡萄似的,冬瓜沒有經過調味,只有淡白的芡汁點綴,冬瓜非常清淡卻尚爽口,清淡的味道中,仍讓人吃得出是冬瓜來。這味菜,個人很是欣賞其外表,唯清淡的味道卻實在不敢恭維。
白玉葡萄

「砂鍋雲吞雞」,原以為雞湯美味濃郁,怎料是淡而無味,就是咸一點的味道也沒有,半隻雞的肉已煲得又乾又柴,但湯的顏色卻非奶白,目測已知不濟了。雲吞亦是皮厚,尚幸津白清甜,唯這個價錢這種味道,完全不成比例。
砂鍋雲吞雞 半隻

「金獎雲白肉」,豬肉片有點嚡,辣汁強差人意,基本上只有少許辣味,肉香欠奉,失望。
金獎雲白肉
「雞絲拉皮」,花生醬汁的味道頗豐富,唯份量較少。粉皮爽口彈牙,可謂是晚稍好的一道菜餚,但六十三元的價錢稍嫌那過!
雞絲拉皮
「糖醋排骨」,甜酸兩味均可吃到,唯酸味是不足,相信香醋份量不足,若酸味再加重一點則會更好,肉是炒得略為乾身,但在這晚餐當中算是較為美味了。
糖醏排骨

怎麼「詠藜園」變成這樣子呀!原本招牌美味的擔擔麵,可以是這麼地一落千丈!想當年,蔡瀾以一元租金,邀請「詠藜園」到紅磡的「蔡瀾美食坊」經營,當時的美味,是將我俘虜了。自這個美食坊不再與蔡瀾的名字有關後,「詠藜園」在「紅磡美食坊」的租務安排是怎樣,我完全不曉得,但以這晚食品的質素,我不敢相信竟仍然能夠立足。

幾許老店,水準下滑,令人失望,「詠藜園」,沒有例外,只是下滑的幅度是我相像以外。
2017-06-20
2017-08-24 252 瀏覽
幾十年前已愛上詠藜園的擔擔麵,當時有親戚住在鑚石山,由港島灣仔乘車乘船乘車,折騰兩三小時去探她,其中最開心是她會帶我們到附近大磡村詠藜園吃擔擔麵,大大碗的自家製麺條,爽滑彈牙,放在麵上的醬料,混合肉碎、芝蔴醬、醃芽菜、辣椒油及葱花,滋味無窮,至今回味尤甘。那時的鐵皮屋店設備地道簡陋,但真的有「園」的感覺,因為露天部分種了小花小草。後來因拆村,店分兩間,一間在黃埔花園蔡瀾美食廣場,古雅式裝修,美侖美奐,我們也曾多次光顧,近年因吃擔擔麵食店多了,少來了。上星期要到高山劇場看演出,決定再到那裡吃晚飯,六時去到,不用等位。我們兩人要了擔擔麵、酸辣麵、葱爆牛肉、鍋貼及小籠湯包。麵條仍然保持水準,爽彈好吃,但擔擔麵麻香辣味不足,酸辣麵則太酸。葱爆牛肉份量足,醬汁美味,但太鹹。鍋貼及湯包餡料鮮甜多汁有肉味,不錯。其實,新店無論環境、服務等都勝過以前,但擔擔麵味道始終新不如舊了。
2017-08-11
2017-08-20 251 瀏覽
突然好想食小籠包 王家沙同詠黎園2選1 比起連鎖店 肥妹同男朋友更鐘意老字號前菜係醉豬手酒味不濃 豬皮爽口 口感好清爽做前菜不錯紅油抄手香滑雲吞皮包住豬肉餡小辣紅油加入左蒜蓉令抄手入口更惹味咕嚕肉一入口就知道佢地咕嚕肉係即叫即炸豬肉軟滑 一啲都唔會韌炸漿唔厚身 唔會食落重炸粉味酸糖汁農稠度做得好好 少少偏鹹如果提高酸度減少鹹度會更吸引小湯包小籠包皮薄肉滑 但外皮偏濕軟應該要減少蒸時間湯汁份量多 味道清淡酸辣麵十分欣賞詠藜園個麵口感q彈 而且店家堅持麵不做外賣會影響到口感和味道湯的酸辣可更多一點層次醋味重但不夠刺激性環境不錯 清潔而且地點方便員工十分有禮貌 而且動作快

前菜係醉豬手

環境不錯 清潔而且地點方便
員工十分有禮貌 而且動作快
2017-08-20
2017-08-16 215 瀏覽
環境一般 (2/5分) 一入到店內, 因為我只有一人, 店員安排我坐在大門與大堂之間的位置, 這裡視角很有限, 並不是十分舒適, 不過我只有1人, 店員的安排也無可口非, OK的.一坐下來, 飄來一陣怪味, 店員很耐心地解釋那是附近店舖的「川弓百子湯」味道. 菜色選擇 (3/5分)  一如以住的菜單, 只是價錢用間單的label紙改過了. 一如以住的菜式, 我點了一向喜愛的担担麵和小籠包. 色香味 (4/5分) 印象中的担担麵是超級好味的, 不知是不是自己越來越要求高, 覺得沒有從前每一啖都hyper的感覺, 現在只有「還不錯」的評語.小籠包的湯汁夠多夠濃, 皮的質感不像其他餐廳的嫩滑, 但很有古早風味, 整體十分不錯. 性價比 (3.5/5分) $84的1人午餐, 質素不錯, 但與同區差不多質素的餐廳比較, 價錢稍貴.
環境一般 (2/5分)

菜色選擇 (3/5分)

色香味 (4/5分)

性價比 (3.5/5分)

2017-08-16
  • 小湯包 (即小籠包)
2017-08-08 397 瀏覽
同開飯友一齊去呢間n年冇食嘅餐廳。真係今時唔同往日。。。。點解d野差咗咁多。。我地一行4人叫咗好多野!雞絲粉皮 好正常,都幾好食。👍🏻👍🏻👍🏻賣相好似蒸魚片的豆豉白肉。ok,不錯,我食咗好多!生炒排骨。呢個係全晚最好食的!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 d汁唔會太酸,肉有汁唔乾。砂鍋雲呑雞。。。我唔知點先係好食。。。湯淡淡的,冇乜味。d雞好老,唔想食。小籠包,冇乜特別。。。唔夠多湯到戲玉了!擔擔麵!呢個唔係我認識嘅擔擔麵。。。。正常擔擔麵係有花生味,佢乜味都冇。。。好失望!印象中呢到嘅擔擔麵唔係咁架。。😔因為呢個擔擔麵,我應該以後都唔會再來了。
同開飯友一齊去呢間n年冇食嘅餐廳。
真係今時唔同往日。。。。
點解d野差咗咁多。。
我地一行4人叫咗好多野!

雞絲粉皮 好正常,都幾好食。👍🏻👍🏻👍🏻

賣相好似蒸魚片的豆豉白肉。ok,不錯,我食咗好多!

砂鍋雲呑雞。。。我唔知點先係好食。。。
湯淡淡的,冇乜味。d雞好老,唔想食。

小籠包,冇乜特別。。。唔夠多湯

到戲玉了!擔擔麵!
呢個唔係我認識嘅擔擔麵。。。。
正常擔擔麵係有花生味,佢乜味都冇。。。
好失望!
印象中呢到嘅擔擔麵唔係咁架。。😔
因為呢個擔擔麵,我應該以後都唔會再來了。
2017-06-11
好友知我鐘意食小籠包&担担麵, 介紹呢間詠藜園, 佢話係老牌上海菜, 而且好多人食, 要排隊。去到真係好多人等位, 好友一早拎左飛, 等左25分鐘入去。叫左兩籠鮮肉小籠包, 兩碗担担麵(一辣一唔辣), 一個椒鹽豬手首先黎既係担担麵, 一聞之下, 同平時食開其他舖既無咁出名担担麵比較, 竟然係呢間老字號既無咁香食落果然失望, 湯底好似溝左一半以上既清湯, 無左担担麵應有既香濃, 麵條口感一般亦唔掛湯, 一個字: 差跟住黎既係椒鹽豬手, 食落都算香口, 不過食完好口渴, 好多味精最後出場係兩籠鮮肉小籠包, size比一般大隻, 但一咬, d皮厚到, 仲厚過喺超市買返黎既叮叮小籠包專程黎食既一餐, 兩人埋單食左310蚊, 唔算貴, 但老牌上海菜黎講真係唔好食, 唔明點解咁多人排隊。唔會再食喇

去到真係好多人等位, 好友一早拎左飛, 等左25分鐘入去。

2017-06-26 481 瀏覽
今天午餐,去了很久沒有去過的詠藜園,食了他們的二人午餐set , 二碗擔擔麵,沒有濃郁的花生醬味道,但是還可口,再叫了一個醬爆雞丁,太油了,另叫了一個楊家小湯包,d 皮太厚了。甜品叫了我至愛豆沙鍋餅。還可以,但是我朋友話太甜了,水準差了很多。☹️

2017-06-20 325 瀏覽
2017.6.20 與舊同事的聚會。。來了似深圳羅湖商業城的黃埔商場用膳。。。食物不過不失。。不算有驚喜。。1) 特別是加強版擔擔麵,辣與不辣都有 order.兩者都很普通。。是我食過咁多間上海菜,最普通的。2) 砂鍋雲吞雞 (半份) ,算係最唔錯的一味。湯幾好飲。總括黎講,似係家庭餸,係屋企食咁。食物質素普普通通,不是難食。但唔會話好好食。所以都唔知講咩好。但反而成個商場都好似大陸 feel 咁。最搞笑係 e 樣。
2) 砂鍋雲吞雞 (半份) ,算係最唔錯的一味。湯幾好飲。
但反而成個商場都好似大陸 feel 咁。最搞笑係 e 樣。

2017-06-20
2017-05-01 869 瀏覽
人人都話呢間野的擔擔麵出名,今日到場一試,唔係好見有咩特別好味的點。不過呢間的小菜就令我有驚喜,值得一讚👍1. 醬爆肉: 很難得有傳統醬爆肉食,肉香且肥瘦相間,包芯菜和青椒都很甜,很美味的一道菜。2. 牛筋腩煲: 牛筋牛腩都非常軟熟,而且牛氣十足,非常開胃美味。不錯👍小菜相比名氣很大的招牌菜吸引😬

小菜相比名氣很大的招牌菜吸引😬
2017-04-13 923 瀏覽
想食四川菜辣野就搵到呢間,米芝蓮推介,叫咗炒辣薯仔絲,五香牛肉炒飯,擔擔面,淆肉,辣薯仔絲辣得黎好過引,送飯送面都啱食,炒飯普通,好淡,擔擔面味道一般唔香濃,淆肉不予置評😂😂但最值得推介就係炒薯仔絲,約60蚊但味道同份量都多👍🏻👍🏻😍
2017-04-12
紀念日
  • 薯仔絲
2017-02-11 2075 瀏覽
星期一先食完,真係未試過食完咕嚕肉會心掛掛,今日又忍唔住去再食,真係唔明點解可以外脆內軟,食到尾有汁咁長時間都係外脆內軟。小籠包同鍋貼都好好味,汁多皮薄,但又唔會一夾就穿底爆汁。奶油津白都可以不過就奶味太重,唔接受到奶味嘅人,就唔好叫這奶津白,砂鍋津白,好正,這啲湯渣都食埋。一滴不留服務好,不過都好睇個睇場經理嘅帶領,星期一果位肥經理係門口未入座已經覺得佢服務一流,今日唔見佢,個個都好似唔係好想做咁。唯一一個食到打冷陣嘅係碟魚(椒鹽小黃魚),都係自己唔識叫,叫咗個有檸檬潔x亮味嘅煎魚較為失望。

咕嚕肉及砂鍋津白
楊家小湯包
  • 咕嚕肉
  • 一口鍋貼
2017-02-06 1700 瀏覽
曾經係新浦崗返工數年,都無去過詠藜園,問過好多人,都話依家嘅擔擔麵無當年咁好,所以預左今次無咩驚喜無期望,今次上去食只因落雨入廣場避雨!擔擔麵分兩種,擔擔麵係正版,另一款叫改良擔擔麵,改良版配料係用豬肉,正版係花生同菜脯,兩款都叫左唔辣,叫齊兩款比較下有咩分別。兩款湯底同麵條都一樣,湯底清甜唔會太咸,麵條嘛.... 味道一般囉,果然無驚喜!反而前菜嘅花生同咸酸菜有驚喜!花生味道好似黃金花生,咸味適中又脆口,咸酸菜唔似一般咸酸菜噤酸,淡左好多,因我唔多中意食咸酸菜,都可以食哂,岩我口味!落左炒土豆絲但漏單!另外加六蚊有特色飲品,卻超細杯!可以一野飲哂!總結係唔會再黎,原因係比詠藜園更平更好味嘅選擇不少,試過一次就夠了。
落左炒土豆絲但漏單!
另外加六蚊有特色飲品,卻超細杯!可以一野飲哂!

2016-12-17 2614 瀏覽
一家人食飯, 長輩想食詠藜園, 一早打去book 位, 我哋成10個人, walk in 應該要等好耐. 6點去到已經好full, 好多人喺出面等位. 佢嘅門面同裝橫好chinese, 不過D枱擺得幾迫. 我哋叫咗好多野, 主打一定有擔擔麵, 椒鹽豬手同咕嚕肉, 必叫. 我哋鐘意普通擔擔麵, 個湯調得剛好, 唔會太重D花生醬味, 又唔會太浠, 雖然冇肉, 但依舊好味. 可以揀辣度. 椒鹽豬手好脆, D肉好juicy. 咕嚕肉好薄粉, 脆口味道一流, 大碟又多肉. 其他所有菜都好好, 豆苗平時街市都唔平, 佢只係$78 一大盤. 甜品本來想叫高力豆沙, 可惜weekend 係冇嘅... 叫咗豆沙鍋餅, 係即叫即整, 都好味. 好滿足, 缺點係員工的服務真是麻麻,我們想要張order 紙睇食咩甜品, 阿姐不知為何要做出一個不屑的表情.

• 擔擔麵
2016-12-12 1704 瀏覽
之前看了很多報導關於這間食肆,而且咁出名點都要來吃招牌擔擔麵。由於位於黃埔花園,食肆內有大陸客又有日本人,所以晚飯時間要等十幾分鐘,老婆就吃擔擔麵,我就試麻辣擔擔麵。老婆果碗花生味比較重,而我的麻辣味都幾香,我個人就幾鍾意。所以之後來了幾次都叫麻辣擔擔麵,而其他菜色,我覺得普通啦,外面其他食肆都吃到。
之前看了很多報導關於這間食肆,而且咁出名點都

要來吃招牌擔擔麵。

由於位於黃埔花園,食肆內有大陸客又有日本人,

所以晚飯時間要等十幾分鐘,老婆就吃擔擔麵,我

就試麻辣擔擔麵。

老婆果碗花生味比較重,而我的麻辣味都幾香,我

個人就幾鍾意。

所以之後來了幾次都叫麻辣擔擔麵,而其他菜色,

我覺得普通啦,外面其他食肆都吃到。
  • 四川擔擔麵