2014-03-29 708 瀏覽
叫左個Set 個名好似係 芒果3重奏有3份細細份的,但放得好精緻芒果奶凍 有2塊芒果係面 不過有啲酸奶凍幾滑 幾香奶味小丸子併芒果蝌蚪糖水糯米糍香甜軟棉, 蝌蚪好爽口 啲芒果一樣酸 但併落個糖水又剛好禾雪芭配窩夫 個雪芭冰凍可口 好滑流個窩夫酒差咗D啦 早啲朱古力醬喺面但好硬又un 似係用微波爐蒸出來的真係扣晒分啦最後個環境坐 真係幾逼 坐得唔舒服
叫左個Set 個名好似係 芒果3重奏

最後個環境坐 真係幾逼 坐得唔舒服
2014-03-26
2K
2014-03-08 474 瀏覽
椰皇 ...凍嘅 ...天氣幾凍,但係我身體發滾 ...縱使知道熱食會更好味 ...我偏要隻凍嚟降溫 ...埋嚟睇下隻椰皇 ...裏面全部都係寶藏 ...有桃膠, 有雪蓮子,有雪耳 ...凍食無咁多起膠 ...椰皇水/糖水更加淡甜 ...食埋椰皇肉就真係滿足 ...

椰皇 ...
凍嘅 ...
天氣幾凍,但係我身體發滾 ...
縱使知道熱食會更好味 ...
我偏要隻凍嚟降溫 ...

埋嚟睇下隻椰皇 ...
裏面全部都係寶藏 ...

有桃膠, 有雪蓮子,有雪耳 ...
凍食無咁多起膠 ...
椰皇水/糖水更加淡甜 ...
食埋椰皇肉就真係滿足 ...
2013-12-10 194 瀏覽
真的不好彩,我這盒芒果糯米糍($16)是酸的,一入口是酸及淋,吃一個已沒有興趣,我姐姐說其餘都是酸的,這証明沒有加糖水,不過亦即沒有做品質控制。至於榴槤芝士蛋糕($89),賣相一般,淡啡黃色,有幾片類似已淋咗的麥片在面,底層是碎餅屑,雖說芝士蛋糕,質感不是吃開的西式的芝士蛋糕,而是像淋的蕃薯及放軟了的芝士蛋糕,間中看見榴槤肉絲,有時還吃到有爽口的榴槤肉粒。榴槤味不太濃,甜度適中,若是濃些就更好味,是值得一試的。
2013-12-08
2 分鐘 (外賣自取)
2013-04-18 144 瀏覽
Odered:many mango with chewy ball ball--> large portion, with iced mango ball (very cold and quite smooth), mango cubes (very sweet and fresh) and mangio juice (very sweet too and i feel that no extra sugar added!!!), the chewy ball ball is good, not too soft and not too hard, but if more is better!!mango lo mai chi--> very chewy, some coconut powder sticks outside, inside have some custard and a large cube of fresh mango!!! after i put it in refridgerator still is chewy, won't turns har
Odered:

mango lo mai chi--> very chewy, some coconut powder sticks outside, inside have some custard and a large cube of fresh mango!!! after i put it in refridgerator still is chewy, won't turns hard!

the staff is polite and fast, they upsell me to be a VIP as well!!!
2013-04-15 122 瀏覽
行到攰,想去食甜品,朋友提議去許留山,咁入左去喇!要左-多芒撈河$29-燕窩燉蛋$29-----------------多芒撈河河粉好滑,芒果超甜,撈球好凍,好冰。但整體算好味。-燕窩燉蛋我冇試,朋友話OK。-------------------剩惠$52
行到攰,想去食甜品,朋友提議去許留山,咁入左去喇!
要左
-多芒撈河$29
-燕窩燉蛋$29
----------------
-多芒撈河
河粉好滑,芒果超甜,撈球好凍,好冰。但整體算好味。
-燕窩燉蛋
我冇試,朋友話OK。
-------------------
剩惠$52
2013-03-29 91 瀏覽
好耐冇去過荃灣嗰間許留山,咁啱經過呢度,入去食D嘢先!要“多芒西米撈““多芒西米撈“芒果夠甜!西米夠淋!芒果汁夠甜!好有鮮榨feel!剩惠$39服務:2位阿姐喺度傾“Whatapps“好大聲,扣咗唔少分!
好耐冇去過荃灣嗰間許留山,咁啱經過呢度,入去食D嘢先!
要“多芒西米撈“
“多芒西米撈“
芒果夠甜!西米夠淋!芒果汁夠甜!好有鮮榨feel!
剩惠$39
服務:
2位阿姐喺度傾“Whatapps“好大聲,扣咗唔少分!
2013-03-22 64 瀏覽
見有個新出自選小盛宴有9款選擇可以配撘三款唔同既甜品,價錢同一般既甜品差不多,當然想試多幾款唔同嘅甜品啦!叫咗一個芒果Choco心太軟配芒之戀人流心再配迷你芒汁布丁,淨係聽個名都流口水啦!出到嚟發覺個portion都唔細。心太軟熱騰騰,裏面有流心嘅朱古力醬同芒果粒,份量啱啱好,唔太heavy,不過始終覺得心太軟都係配雲尼拿雪糕好食啲;芒之戀人流心即係白朱古力布甸入面有流心芒果,朱古力布甸既甜再加芒果流心既少少酸,配搭不錯;最後就係芒果布甸,面頭既芒果肉好新鮮,布甸都好滑,不過如果除咗芒果之外有多啲其他既生果材料做配搭就更好喇!
2013-03-19
2013-03-03 69 瀏覽
經過許留山,又比佢地D甜品吸引咗。受唔到誘惑,入左去啦!嗌咗“芒果三重奏“同“水蜜桃流心““芒果三重奏“有:“芒果亮晶晶“,“芒果糯米慈“同埋“多芒小丸子。“芒果亮晶晶“D亮晶晶係“蒟蒻“,彈彈下。芒果汁底。“芒果糯米慈“個皮好煙韌,入面有成粒芒果喺到。証明係真材實料!“多芒小丸子“芒果超甜!小丸子夠煙韌!芒果汁底好甜!(啱晒我口味)“水蜜桃流心“不太流心。但個布甸好滑,震震下。
經過許留山,又比佢地D甜品吸引咗。受唔到誘惑,入左去啦!
嗌咗“芒果三重奏“同“水蜜桃流心“
“芒果亮晶晶“
D亮晶晶係“蒟蒻“,彈彈下。芒果汁底。
“芒果糯米慈“
個皮好煙韌,入面有成粒芒果喺到。証明係真材實料!
“多芒小丸子“
芒果超甜!小丸子夠煙韌!芒果汁底好甜!(啱晒我口味)
“水蜜桃流心“
不太流心。但個布甸好滑,震震下。
題外話/補充資料: D位有少少窄。
  • 芒果三重奏
團購實在太抵了~於是又到許留山吃甜品~好彩O岩O岩又對情侶食完~先唔駛等位=v=一入到去坐~竟然全間鋪都係自由行~睇黎許留山係大陸好出名XD~店員得3個~做到無停手~一個負責收銀~一個落單~一個整野食~等左好耐~先有人黎問我地食咩~燕窩椰皇燉雪蛤係許留山自己寫人氣甜品no.2~原本想食燕窩椰皇燉花膠~但成間鋪都係燕窩椰皇燉雪蛤既poster~反而menu 入面都無燕窩椰皇燉花膠~怕中伏就叫番燕窩椰皇燉雪蛤~好彩一d都唔會腥,可能d雪蛤唔係落左好多~d 燕窩同雪蛤都無咩味~純粹增加左d口感~有少少野可以咬口~d 椰漿唔會太甜~食到椰子既香味~燉原隻土耳其無花果和枇杷果太甜了似糖水多過似燉品一盅入面有一隻無花果、兩隻枇杷果、雲耳&南北杏~個無花果幾得意,有d似火龍果~有好多種子~一粒粒咬爆佢好得意XD個枇杷果就煲都林哂,d 味出哂去糖水度~無味又無口感雲耳&南北杏 純粹係配角~加番d咬口野俾大家~食完仲有龜苓膏贈券,會員卡(正價9折)同入會送既COUPON~睇黎許留山將會成為我未來既甜品食堂~
團購實在太抵了~於是又到許留山吃甜品~

好彩O岩O岩又對情侶食完~先唔駛等位=v=

等左好耐~先有人黎問我地食咩~
燕窩椰皇燉雪蛤 + 燉原隻土耳其無花果和枇杷果
燕窩椰皇燉雪蛤
係許留山自己寫人氣甜品no.2~原本想食燕窩椰皇燉花膠~
怕中伏就叫番燕窩椰皇燉雪蛤~
好彩一d都唔會腥,可能d雪蛤唔係落左好多~
d 椰漿唔會太甜~食到椰子既香味~

燉原隻土耳其無花果和枇杷果

太甜了
糖水多過似燉品

一盅入面有一隻無花果、兩隻枇杷果、雲耳&南北杏~
個枇杷果就煲都林哂,d 味出哂去糖水度~無味又無口感

雲耳&南北杏 純粹係配角~加番d咬口野俾大家~

2012-12-13
$27.5 (下午茶)
團購
燕窩椰皇燉雪蛤 + 燉原隻土耳其無花果和枇杷果
一直以來許留山既甜品對我而言~真是太昂貴了~所以一般都是有coupon的情況下才來幫襯~今次媽媽剪左報紙coupon~燉蛋白(原價$32)買一送一~才陪媽媽試試~原本我們兩個都想叫芝麻流心燕窩燉蛋白~可是又想試多隻味~我就轉了紅豆流心燕窩燉蛋白~芝麻流心燕窩燉蛋白+紅豆流心燕窩燉蛋白(熱)可能是要做到流心效果吧~所以只有熱食~紅豆流心燕窩燉蛋白好失敗係唔流的= =d紅豆糖水同d蛋白撈埋一齊~變左粉紅色的蛋白~媽媽既芝麻~就好好多~會流的~d蛋白都滑~除左我個d紅豆黏蛋白= =~又唔會太甜~d燕窩份量都好足~如果有coupon的話,許留山都是不錯的選擇~
芝麻流心燕窩燉蛋白+紅豆流心燕窩燉蛋白(熱)

可能是要做到流心效果吧~所以只有熱食~

紅豆流心燕窩燉蛋白好失敗係唔流的= =
d紅豆糖水同d蛋白撈埋一齊~變左粉紅色的蛋白~

媽媽既芝麻~就好好多~會流的~
d蛋白都滑~除左我個d紅豆黏蛋白= =
~又唔會太甜~d燕窩份量都好足~

如果有coupon的話,許留山都是不錯的選擇~
2012-11-11
其他
  • 芝麻流心燕窩燉蛋白
2012-10-17 44 瀏覽
和朋友於荃灣愉景吃過中午飯之後我們都很想再吃一個飯後甜品我們走過路德圍, 見木子和松記都還未開始營業所以我們便走去城市中心那邊的許留山朋友點了一個多芒西米撈 $39我則點了一個楊枝金露 $39芒果汁和椰汁底下有頗多西米而芒果肉不算多, 不過很甜加上少許西柚肉, 少少酸更顯芒果肉的甜不過$39吃一碗甜品, 價錢很貴呢 ...
和朋友於荃灣愉景吃過中午飯
之後我們都很想再吃一個飯後甜品
我們走過路德圍, 見木子和松記都還未開始營業
所以我們便走去城市中心那邊的許留山
楊枝金露(前)和多芒西米撈(後)
朋友點了一個
多芒西米撈 $39

我則點了一個
楊枝金露 $39
芒果汁和椰汁底下有頗多西米
而芒果肉不算多, 不過很甜
加上少許西柚肉, 少少酸更顯芒果肉的甜

不過$39吃一碗甜品, 價錢很貴呢 ...
楊枝金露(前)和多芒西米撈(後)
2012-09-09 31 瀏覽
一向都鐘意幫襯許留山~因為甜品以生果為主而且又唔會話整得好甜膩~環境都坐得舒服..服務又OK不過近年發覺價格已不斷提升~但食品咁多年黎又無提升喎份量仲好似少左添呢當年一出撈野..我就已經愛上~差不多每次都係食依個系列"鮮什果撈野(芒果+椰子)"~水準同以前一樣..夠冰感+唔會好甜芒果同椰子味都好足味~生果尚算新鮮..係芒果已經有少少過熟另一半要.."鴛鴦小丸子"我個人唔鐘意食小丸子~覺得口感唔夠彈牙帶硬反而另一半就鐘意食~所以大家口味有差距芒果同西瓜汁底過於水狀~不太理想
一向都鐘意幫襯許留山~因為甜品以生果為主
而且又唔會話整得好甜膩~環境都坐得舒服..服務又OK
不過近年發覺價格已不斷提升~但食品咁多年黎又無提升喎
份量仲好似少左添呢

當年一出撈野..我就已經愛上~差不多每次都係食依個系列
芒果同椰子味都好足味~生果尚算新鮮..係芒果已經有少少過熟

另一半要.."鴛鴦小丸子"
我個人唔鐘意食小丸子~覺得口感唔夠彈牙帶硬
反而另一半就鐘意食~所以大家口味有差距
芒果同西瓜汁底過於水狀~不太理想
2012-09-02
2012-06-16 24 瀏覽
因為有頭條日報 Coupon見新出既芒果狂熱特飲賣相唔錯就去試下一杯$28-呂宋芒+蘋果+蘆薈爽杯野唔太甜, 面層鋪滿芒果沙冰芒果果肉比想像中多, 但係飲唔到蘋果味, 而個蘆薈爽就無麥口感減去 Coupon 後承惠 $22總體來講可以一試, 但唔好抱太大期望.
因為有頭條日報 Coupon
見新出既芒果狂熱特飲賣相唔錯就去試下
一杯$28-呂宋芒+蘋果+蘆薈爽
杯野唔太甜, 面層鋪滿芒果沙冰
減去 Coupon 後承惠 $22
總體來講可以一試, 但唔好抱太大期望.
2012-06-15
外賣自取
$22 (其他)
因為有8折coupon,放工後去買外賣,再扲回家同家人分享~ 是次買左雜果寒天白雪 及鴛鴦小丸子,兩款也是許留山推介食品~ 而我等緊外賣之際,見到cashier職員接外帶電話,點知有個太太年紀的客人話職員掛住傾電話唔理佢...咩料呀??佢真係好過份囉,職員就理直氣壯同個太太講返「我係接個客戶電話」並非如太太莫名其妙話佢傾電話唔做野..服務性行業真不簡單..雜果寒天白雪 $33 其實就咁望個名都唔知係乜東東黎o既..原來白雪係指豆腐花~ 有一碗係仲有仙草凍(帶少少苦,很爽口)+芒果切件,很鮮甜! 鮮果方面,有4-5件西瓜球,奇異果2片, 蜜瓜球2個,草莓切片, 很豐富+新鮮呢!!顏色很鮮艷~吸引! 我地將豆腐花配上芒果汁,真係幾正,好滑呀!!又唔會過甜,yeah!! 另1份我揀左 小丸子系列- 鴛鴦小丸子小丸子約10粒~份量不太多,,加上芒果片,配芒果汁 +草莓汁,原來呢2碗汁,本身係由沙冰似的形態再溶化為醬汁?!?真的可以保持冰凍,望落去好似雪左好耐咁...小丸子口感硬左少少....芒果汁很正,開胃!!
外帶menu
外賣袋
準備食喇
雜果寒天白雪 $33
外賣--雜果寒天白雪
其實就咁望個名都唔知係乜東東黎o既..原來白雪係指豆腐花~
鮮果份量十足,鮮甜+新鮮!
有一碗係仲有仙草凍(帶少少苦,很爽口)+芒果切件,很鮮甜!
寒天=仙草凍, 芒果片,及 白滑豆花

另1份我揀左 小丸子系列- 鴛鴦小丸子
外賣盒
鴛鴦小丸子~ 配2款鮮果汁,芒果及士多啤梨味
小丸子約10粒~份量不太多,,
小丸子份量不太多~鮮果汁由沙冰狀慢慢溶化
加上芒果片,配芒果汁 +草莓汁,
左:草莓汁 右:芒果汁
10 分鐘 (外賣自取)
外帶menu
外賣袋
外賣--雜果寒天白雪
鮮果份量十足,鮮甜+新鮮!
寒天=仙草凍, 芒果片,及 白滑豆花
鴛鴦小丸子~ 配2款鮮果汁,芒果及士多啤梨味
左:草莓汁 右:芒果汁
外賣盒
準備食喇
  • 雜果寒天白雪
2011-11-24 34 瀏覽
今晚同媽子食完米線,咁就入去許留山嘆返個甜品先,每人點左1客~我的 多芒鴛鴦黑糯米 $27 及 媽子的 多芒西米撈 $27我有張coupon,堂食滿50蚊,即可獲8折~ 抵呀~我地order完後約5min便端上來了~我果碗 多芒鴛鴦黑糯米 真係有好多黑糯米~芒果汁很鮮甜的芒果味呀~如果少d椰汁就更加好,因為甜左少少...加入黑糯米後,整碗甜品的層次也是相當豐富!口感很好~環境不錯的! 原本$54埋單,8折後 , $43.2 許留山的代言公仔很可愛呢!
我的
多芒鴛鴦黑糯米 $27 及 媽子的
多芒西米撈 $27
左:多芒西米撈 右:多芒鴛鴦黑糯米
多芒西米撈 ~金黃色!很sharp
多芒鴛鴦黑糯米
下次叫少椰汁比較好~
發現黑糯米喇
撈呀撈~好味
原本$54埋單,8折後 , $43.2
許留山的代言公仔很可愛呢!
廚房
許留山的一盒又一盒芒果
$23 (宵夜)
其他
多芒西米撈 ~金黃色!很sharp
多芒鴛鴦黑糯米
下次叫少椰汁比較好~
發現黑糯米喇
廚房