2019-09-15 451 瀏覽
記得以前讀中學嘅時候,放學成日去許留山食野,早兩年嚟咗呢間許留山食甜品,點知覺得質素好差,甜品好難食!味道只係得個甜字!所以呢兩年都冇再嚟食過。。。早兩日朋友話想去食許留山,開頭都係抱住佢朋友嘅心態,對啲嘢食完全冇期望!點知今次味道又唔錯喎!我哋叫咗椰香綜合芋圓、XO醬蘿蔔糕、多芒鴛鴦黑糯米、愛文芒丸子神冰、滷水雞翼、芒果凍餅。椰香綜合芋圓:好香濃嘅椰子味,入面有仙草同芋圓,材料同味道配合得好好!好夠凍,夏天消暑一流。XO醬蘿蔔糕:覺得蘿蔔糕煎得唔夠,但味道都唔錯,XO醬整嘅嘢食,我都好愛。多芒鴛鴦黑糯米:入面係芒果汁+椰汁,酸酸甜甜,味道都唔錯,仲有芒果同黑糯米。愛文芒丸子神冰:聽個名好似好勁咁,其實係雪糕球+芒果肉+芒果小丸子,配埋個芒果汁,味道較酸,反而呢個味道我覺得麻麻地!滷水雞翼:啲雞翼應該係滷水汁入面浸左好耐,雞翼超級入味,但口感太淋,啲肉好’鞋’!芒果凍餅:口感有啲似芝士蛋糕,味道唔太甜,都可以一試!
點知今次味道又唔錯喎!

芒果凍餅:口感有啲似芝士蛋糕,味道唔太甜,都可以一試!
2019-09-13
2019-05-04 263 瀏覽
路過見到打正旗號用台灣當造愛文芒, 愛芒之人怎能錯過不想吃冰的我, 就選了這芒果汁底芋圓啦,原價$37, 加$10有一款小食。先來這個甜品份量適中,整碗滿滿的, 急不及待先嚐口芒果汁, 唔似係愛文芒那甜味,但尚算可口清甜,不會是糖醬的 芋圓有三款但吃不出分別都是一堆粉團吧 燒仙草涼涼的配上芒果汁變得易入口~再來這個士多啤梨凍餅,不過不失淡淡的,不過夏天吃就暑氣確是消了不少,凍冰冰的讚一下這店做的芒果汁打得剛好,清甜好味
路過見到打正旗號用台灣當造愛文芒, 愛芒之人怎能錯過

先來這個
愛文芒汁混合芋圓

芋圓有三款但吃不出分別都是一堆粉團吧
燒仙草涼涼的配上芒果汁變得易入口~

士多啤梨凍餅

讚一下這店做的芒果汁打得剛好,清甜好味
2019-05-03
愛文芒汁混合芋圓
2019-02-21 178 瀏覽
許留山愈來愈貴,又愈來愈細杯,芒果又愈來愈少,我都好耐先飲一次,每次都係飲芒椰蘆薈爽,耐唔耐飲一次都ok嘅👌🏻👌🏻芒果糯米糍反而幾好食喎,糯米唔算厚,咬落幾有口感。但係榴槤糯米糍就差啲啦,榴槤得好少,所以糯米過多,唔抵食。
2019-01-27 154 瀏覽
這天我和朋友差不多到下午時行過屯門市中心附近的地方,看到有東西看來不錯吃,然後決定去許留山去吃甜品及食物,首先來是韓式芝士腸粉,這裡的腸粉和普通的差不遠,唯獨是十分辣,芝士量就普通,為16元,至於咖喱什錦就有魚蛋,魷魚及蘿白,吃起來全部都爽口,還有比較辣,大致上還可入口,成為28元正會員價,至於多芒小丸子為28元正,芒果就覺得像不是新鮮開的,但內在的糯米還很好,成為28元會員價,至於西柚烏龍就裡面有西袖及碌袖,碌袖內這點見店員很細心拆出來給我們吃,自己弄也有依痴住,西袖就不會太酸,烏龍都沖得很好,很易入口,堂食價成為29元正,前往方法由屯門市中心下輕鐵後行十分鐘左右可到達!!!韓式芝士腸粉$16整體腸粉不錯,比較辣咖喱什錦$28味道不差,不過還是比較辣多芒小丸子$28芒果比較像放了一會的,但味道還不錯西柚烏龍$29西柚味內糖較多,烏龍茶還不錯,這配塔一流!!!坐在店內吃要原價!!!最後我和朋友一起離開!!!前往方法由屯門市中心下輕鐵後行十分鐘左右可到達

韓式芝士腸粉$16
韓式芝士腸粉

整體腸粉不錯,比較辣

咖喱什錦$28

咖喱什錦
味道不差,不過還是比較辣

多芒小丸子$28

多芒小丸子

芒果比較像放了一會的,但味道還不錯

西柚烏龍$29
西柚烏龍
西柚味內糖較多,烏龍茶還不錯,這配塔一流!!!
坐在店內吃要原價!!!

最後我和朋友一起離開!!!
前往方法由屯門市中心下輕鐵後行十分鐘左右可到達

2018-12-26
韓式芝士腸粉
咖喱什錦
多芒小丸子
2018-11-21 142 瀏覽
同朋友食完飯之後間唔中會去許留山食甜品,通常叫套餐嘅話會抵啲,有一個芒果嘅甜品同埋可以有XO醬蘿蔔糕。蘿蔔糕一般般,有時會煎到好散,一夾就分開幾舊。但最出名嘅芒果甜品都幾好食。
2018-10-21 69 瀏覽
這一天內去完新派蓮花素食後,突然想起許留山,於時去了許留山喝,在這裡有一個清單,於是選了這個鮮果烏龍茶而可以選擇多冰或少冰,然後選了適中冰量喝,這杯茶既茶味不錯,很有烏龍茶那種味道,至於看看紅西柚,士多啤利,西瓜,奇異果,西柚,哈密瓜,桃,的味道如何,於是繼續喝,西柚類似比較好的來貨個種, 紅西柚,士多啤利,西瓜,奇異果,西柚,哈密瓜,桃就像街市或超市那種,這裡那麼多雜果,味道最好是奇異果及紅西柚,其它的味道都被蓋過了,而且還可以儲積分,今次女店員說明了GP電池優惠只可外賣,便宜了十元,共付十八元正,可惜不能在店內吃,店內有兩枝固定滅火筒,萬一有火就噴,通風還可以,食客人流比較適中,位於屯門市廣場的地舖馬路邊,接近晚上時比較多學生光顧,而好的地方是環璄夠寧靜,較少學生座在那裡喝,多數外賣拿走,地方總算容易找到,在屯門市中心輕鐵站上天橋後行12分鐘行到,即是在屯門市廣場.
鮮果烏龍茶
題外話/補充資料: 許留山店外不錯看
2018-10-21
鮮果烏龍茶
2018-09-30 49 瀏覽
這一天打算拿小米平板去旺角維修之際,突然想起許留山,於時去了許留山喝,在這裡有一個清單,於是選了這個西柚烏龍茶而可以選擇多冰或少冰,然後選了適中冰量喝,這杯茶既茶味不錯,很有烏龍茶那種味道,至於看看西柚及沙田油的味道如何,於是繼續喝,西柚類似比較好的來貨個種,沙田柚就像街市或超市那種,而且還可以儲積分,不過我沒有儲,當時店員沒提醒我可以做會員,店內有兩枝固定滅火筒,萬一有火就噴,通風還可以,食客人流比較適中,位於屯門市廣場的地舖馬路邊,接近晚上時比較多學生光顧,而好的地方是環璄夠寧靜,較少學生座在那裡喝,多數外賣拿走,地方總算容易找到,在屯門市中心輕鐵站上天橋後行12分鐘行到,即是在屯門市廣場

題外話/補充資料: GP電池優惠平十蚊
2018-09-29
2018-09-17 129 瀏覽
今天去偉訊找那邊的師父過完機後就和媽媽一起去喝許留山的西柚烏龍,至於我媽媽就喝芒椰芒果爽,我喝西柚烏龍時第一件事就是喝幾口然後打開蓋佢,不過打開蓋時發現比較困難,原來是特別設計的,要把樽按下才能打開,然後就把裡面的西柚拿出來吃,之後就用飲管吸它的柚子條來吃,味道也不錯,至於整個西柚就有點酸,烏龍茶的甜度配合西柚的味道適中,唯一不好的地方是有點多冰了,不過也不影響整杯飲品的味道,而我媽媽喝的芒椰芒果爽就見她比較愛吃芒果,也沒說好不好吃,這次我們是用上次曾經喝過的收據就有85折優惠,還有冷氣有少許冷,但如果是情人這裡格調也不錯!!!

西柚
芒椰芒果爽
,還有冷氣有少許冷,但如果是情人這裡格調也不錯!!!
題外話/補充資料: 沒有滅火筒
2018-09-17
芒椰芒果爽
2018-09-12 93 瀏覽
今日同朋友食完晚飯,意猶未盡,想搵個地方繼續傾下偈,想起位於屯隆街的許留山,這裏地方比較大,坐得舒服。來到許留山當然要點芒果系列,我們點了多芒小丸子及芒之戀。多芒小丸子的芒果帶點酸味不夠甜,小丸子一如以往的煙煙靭靭,配上甜甜的芒果汁底和芒果雪糕。芒之戀有芒果糯米糍,多芒小丸子及多芒亮晶晶。芒果糯米糍大大粒,新鮮軟熟,而糯米糍旁邊的芒果亦鮮甜多汁。水晶條彈牙, 本身亦帶有小小甜味,再配上芒果和芒果雪糕,味道很夾。

來到許留山當然要點芒果系列,我們點了多芒小丸子及芒之戀。

2018-09-10 68 瀏覽
老公好鍾意食芒果乜乜乜,所以我地間唔中就去食許留山,今次我地點左:Jumbo芒之丸子套餐+兩客小食($75),我地揀左兩份都係XO醬蘿蔔糕小丸子略為硬左少少,唔夠煙韌,蘿蔔糕味道適中,配合埋XO醬好惹味咖哩雜錦套餐配香酥餅+燕窩西瓜蜂蜜爽($49)一向都好鍾意飲許留山嘅蜂蜜爽,配合埋西瓜,夏天飲一流啊,簡直係透心涼,咖哩雜錦夠辣,配合埋香噴噴嘅香酥餅,正啊另外加配左一客忌廉芝士蘑菇釀雞翼($17)忌廉芝士蘑菇味道本來已經好夾,再釀落雞翼到去焗,雞翼肉質好滑,讚推介啊
老公好鍾意食芒果乜乜乜,
所以我地間唔中就去食許留山,
今次我地點左:

咖哩雜錦套餐配香酥餅+燕窩西瓜蜂蜜爽($49)

忌廉芝士蘑菇釀雞翼
另外加配左一客忌廉芝士蘑菇釀雞翼($17)

推介啊
2018-07-20
$70.5 (下午茶)
忌廉芝士蘑菇釀雞翼
2018-07-24 78 瀏覽
屯門市中心無乜糖水好食,商場兩間都偏貴,寧願揀許留山,今次就食到驚喜芒之戀套餐係由三款芒果味甜品組成:香芒小丸子+芒果糯米糍+芒果寒天雨而喱個套餐係可以免費再加一個小食,我就揀左芒果凍餅總共4樣野食,$49,算幾抵不過味道就唔係樣樣好。小丸子係煮唔熟既,硬都算,幾粒直頭食到有粉芒果糯米糍都麻麻,平時食開交貨去B仔個d糯米糍,許留山喱個唔甜唔香,食落唔難食既,不過無話好食囉芒果寒天雨係三樣入面最好,有d芒果粒,同一個應該係炒雪糕,好好味而最好味就係個芒果凍餅,推介一定要食不過如果可以再甜d/加少少朱古力醬就好而我朋友就叫左呂宋特級丸子神冰,好霸氣的名字,同樣可以任加一款小食,$48有芒果炒雪糕、小丸子、芒果肉,小食就係糯米糍質素就同我既一樣,所以我覺得我個餐抵啲~喱餐最正係送左一張國際芒果日既coupon,所有芒果甜品買一送一不過喱間鋪如果冷氣細d會比較好囉,幾趕客下

而喱個套餐係可以免費再加一個小食,我就揀左芒果凍餅
總共4樣野食,$49,算幾抵

而最好味就係個芒果凍餅,推介一定要食
不過如果可以再甜d/加少少朱古力醬就好

有芒果炒雪糕、小丸子、芒果肉,小食就係糯米糍
質素就同我既一樣,所以我覺得我個餐抵啲~

不過喱間鋪如果冷氣細d會比較好囉,幾趕客下
2018-07-23
2018-06-10 70 瀏覽
仲記得細個,好鍾意食甜品,當年許留山風行一時,每次阿媽帶我去食,我都會興奮不已,細個其實真係好容易就好開心。今日放工,經過許留山,突然間好想重拾童年嘅回憶。我叫左個多芒小丸子,一如既往係用芒果做主角,芒果成熟嘅程度啱啱好,好香好甜,反而小丸子可能因為凍嘅關係就有啲偏硬,而中間個芒果味雪葩我就最鍾意食啦,因為佢充滿芒果味之餘又唔會好肥,酸酸地又甜甜地,但係好可惜,佢同圖片嘅不符,因為佢只係得八成滿,返咗一日工,食返個甜品,真係可以疲勞盡銷。
2017-07-28 202 瀏覽
好耐冇去許留山,裝修Menu都好似升級左,但食物質素非常之差非常之難食,冇下次.....好似好靚有一次滿足三個味道的-》芒之三重奏套餐有熱情芒果方塊、pop pop芒果芝士冰、芒果法式燉蛋,不得了!完全唔知咩嚟?芒果封閉遠遠硬硬好難食,爆谷芒果冰不知所謂,芒果燉蛋,蛋不滑與芒果不夾不太飲得出蜂蜜的味道的-》西瓜燕窩蜂蜜,沒有感覺太甜,而且沒有蜂蜜味給蜜糖味,只有西瓜味,裡面到底有沒有加燕窩根本不知道,畢竟燕窩沒有味道,或者我飲唔出同圖差別太多的-》朱古力慕絲紅莓軍艦,小杯內層層疊的雜莓喱冇左、朱古力慕絲冇香濃味古力味,非常難食

朱古力慕絲紅莓軍艦
朱古力慕絲紅莓軍艦
西瓜燕窩蜂蜜
》芒之三重奏套餐有熱情芒果方塊
2016-12-24 220 瀏覽
吃過一壽司後,寶貝想吃甜品,滿記人滿為患,改來這裡。叫了一客芒之戀二人分享,不追加小吃三十餘元便可以了。現時堂吃是自行找座位,然後店員會安排送餐。店員態度尚可,舖面算清潔。不久後食物上桌,所見即所得。現在甜品店有很多選擇,不一定要選這裡,但看見這久違的芒之戀,其實是很賞心悅目:小丸子QQ的,芒果香甜,以傳統方式製作的芒果糯米糍其實也很好吃。就當和小朋友一時享受媽媽喜歡的美味回憶吧。
吃過一壽司後,寶貝想吃甜品,滿記人滿為患,改來這裡。

叫了一客芒之戀二人分享,不追加小吃三十餘元便可以了。
現時堂吃是自行找座位,然後店員會安排送餐。

店員態度尚可,舖面算清潔。
不久後食物上桌,所見即所得。

就當和小朋友一時享受媽媽喜歡的美味回憶吧。
2016-12-23
2016-12-08 152 瀏覽
今晚食完晚飯,同老婆去左屯門市廣場買野,心想好耐無食甜品,行到許留山,心思思同老婆食下甜品,真係好耐無食啦,因為要減肥呀,但係呢度D芒果甜品真係正到無人有,唔理啦同老婆叫左個芒果丸子撈,真係好好食,芒果大粒、新鮮、夠凍,甜酸度都恰到好處,加上D丸子細細粒,煙韌之中撈埋D芒果汁,雪糕又係芒果,好濃芒味,真係好味到死左呀!另外老婆最的雪蛤燕窩撈鮮果,老婆食左大部份話D椰汁又香又清甜,加埋D膠質重又滑溜的雪蛤和燕窩,其實我食過都好正,佢老人養顏補品,另外加埋D芒果、士多啤梨一齊食,好Match好新奇的美味,總之食芒果甜品,許留山果然是數一數二專家,但價錢唔算平,但好食。

2016-12-03
  • 芒果丸子撈