2009-01-12 10 瀏覽
通常叫麥米粥 + 湯丸 (1粒花生 + 1 粒芝麻)普普通通啦, 味道同其他糖水舖差唔多屋企樓下只有此間獨沽一味賣糖水, 近近地想食糖水的話, 只有這兒
通常叫麥米粥 + 湯丸 (1粒花生 + 1 粒芝麻)
普普通通啦, 味道同其他糖水舖差唔多
2008-09-17 5 瀏覽
中秋仲有成三十度,同朋友行經~又走去食個糖水~~~好在坐低坐得快~一坐底就爆場~回左個金玉滿堂~賣相好靚,仲有久違了的果凍酸酸甜甜~好食~本來想黎多個小丸子...不過太飽了~加左5蚊燒賣~又飽飽回家去~~
中秋仲有成三十度,同朋友行經~又走去食個糖水~~~
好在坐低坐得快
~一坐底就爆場~

回左個金玉滿堂~賣相好靚,仲有久違了的果凍

酸酸甜甜~好食~

本來想黎多個小丸子...不過太飽了~
加左5蚊燒賣~

又飽飽回家去~~
$25 (其他)
到慈雲山那邊掃墓散步來到這邊經過這家不起眼的小店看到有腐竹薏米白果糖水(HKD13)剛好天氣熱熱的就進去吃一碗冰的一端過來巳經知道是水準之作腐竹巳經煮的爛爛的純白色的甜湯裏面有好幾顆圓圓的白果還有軟硬適中的薏米也因為加了薏米,甜湯變的稠稠的老闆娘應該有再加上淡奶整個甜湯變的又稠又滑!我最喜歡這樣稠稠的像糊的甜湯了!其他客人都愛點豆腐花相信也是水準之作除了基本的中式糖水還有其他西式糖水跟小吃(eg 燒賣,粉果)地方距離我家不遠相信會每周散步來吃個讓我稱心滿意的腐竹薏米白果糖水!!!
到慈雲山那邊掃墓
散步來到這邊
經過這家不起眼的小店
看到有腐竹薏米白果糖水(HKD13)
剛好天氣熱熱的
就進去吃一碗冰的

一端過來巳經知道是水準之作
腐竹巳經煮的爛爛的
純白色的甜湯
裏面有好幾顆圓圓的白果
還有軟硬適中的薏米
也因為加了薏米,甜湯變的稠稠的
老闆娘應該有再加上淡奶
整個甜湯變的又稠又滑!
我最喜歡這樣稠稠的像糊的甜湯了!

其他客人都愛點豆腐花
相信也是水準之作
除了基本的中式糖水
還有其他西式糖水跟小吃(eg 燒賣,粉果)

地方距離我家不遠
相信會每周散步來吃個讓我稱心滿意的腐竹薏米白果糖水!!!
2008-04-01 8 瀏覽
雖然厘間湯水舖唔大, 地理位置麻麻, 但勝在食物有質素同埋抵食!! 我知道厘度既湯圓係佢地自己搓, 所以特別好食同煙"un", 一定要食~ 另外, 除左糖水出色外, 佢地D茶葉蛋都好好味! 食完甜野食咸野簡直一流啦!! 最緊要係唔貴, 好抵~
2008-03-12 15 瀏覽
係附近既新竹園食完之後覺得意猶未盡,之前聽朋友講e間野好味,就同屋企人試下la去到要坐街...雖然環境唔多好,太近馬路,不過都接受到ge..個問題係張斜ge...搞到糖水唻到既時候瀉左d出唻lo....我叫左木瓜雪耳糖水($12)---好夠料,佢係落龍眼肉去煲ga~~甜味適中,又大盅wo,好抵食好正ar~~~~~老豆叫左湯丸($12)---佢話有薑味,食到佢好飽,haha姐叫左"紅豆x耶果肉x涼粉x西米x雜果既一兜野"($18)---我試左d,本身個味冇咩問題ge, 但係d耶果肉就唔知乜事,有渣ge,好怪,涼粉果d冇咩唔妥,不過都係我果兜掂好多=P服務方面ok la,我見佢都盡晒力ga la,咁多外賣咁鬼忙,係咁la感覺上個同地方唔多乾淨,不過食具乾淨我都ok ga la!

服務方面ok la,我見佢都盡晒力ga la,
咁多外賣咁鬼忙,係咁la

感覺上個同地方唔多乾淨,不過食具乾淨我都ok ga la!
2008-02-03 4 瀏覽
試了熱豆腐花$6暖暖的,好滑,少少豆味,以這個價錢算唔錯,且都幾多人外賣
試了熱豆腐花$6
暖暖的,好滑,少少豆味,以這個價錢算唔錯,且都幾多人外賣

2008-01-28 15 瀏覽
琴晚咁岩揸車經過.見門口好多人坐左係道食.岩岩又想食糖水等左一陣位就得啦.試左個波波池同埋湯圓.個波波池幾好味..係d西米同埋黑珍珠加埋.個湯圓就好好味啦~一定要試下...煙煙韌韌好正.
琴晚咁岩揸車經過.
見門口好多人坐左係道食.
岩岩又想食糖水
等左一陣位就得啦.
試左個波波池同埋湯圓.
個波波池幾好味..
係d西米同埋黑珍珠加埋.
個湯圓就好好味啦~
一定要試下...煙煙韌韌好正.
2008-01-15 17 瀏覽
食左呢間鋪好多次..之前唔係呢個老闆,整d野好鬼難食.最近轉左手,d野食好味左好多,老闆娘又好人.我地屋企人成日食佢個黃金蕃薯糖水.佢地煲得好有薑味.d蕃薯唔同出面個d.食落去好甜好香.今次我又食埋佢個紫米露..幾好味~
食左呢間鋪好多次..
之前唔係呢個老闆,
整d野好鬼難食.
最近轉左手,
d野食好味左好多,老闆娘又好人.
我地屋企人成日食佢個黃金蕃薯糖水.
佢地煲得好有薑味.
d蕃薯唔同出面個d.
食落去好甜好香.
今次我又食埋佢個紫米露..幾好味~
2008-01-02 19 瀏覽
早2日(除夕)等女朋友收工,要係鳳德公園附近蕩蕩下,咁岩見到對面糖水店都幾多人下~咁就走去試下la,點知......叫9樣冇3樣~~原來太多人....一早賣曬=.=咁好la問老闆娘仲有咩,佢話合桃糊la~本來我唔like 食d 咩糊乜糊,不過見天氣凍冰冰~咁好la~又見好多人叫湯圓so 比多3個大洋加左湯圓~出奇地~我好快食曬~因為的確好幾正,好香呀個合桃糊d湯圓又煙煙unun~埋單16蚊~正~~下次同女朋友一齊食~o~v
出奇地~我好快食曬~因為的確好幾正,好香呀個合桃糊
2007-12-25 28 瀏覽
最近揸車經過見到有間糖水鋪新開張,夜晚食完飯,見門口又可以泊車,就同女朋友去左試試,見到張menu好得意, d名好搞笑.今次食左"一家親"同"口爽爽".一家親好大碗...女仔可以兩份食.口爽爽d 紅豆好好味.估唔到呢區都有間咁正既甜品屋.最好係佢門口有得泊車..又開到半夜~
最近揸車經過見到有間糖水鋪新開張,

夜晚食完飯,見門口又可以泊車,

就同女朋友去左試試,

見到張menu好得意, d名好搞笑.

今次食左"一家親"同"口爽爽".

一家親好大碗...女仔可以兩份食.

口爽爽d 紅豆好好味.

估唔到呢區都有間咁正既甜品屋.

最好係佢門口有得泊車..又開到半夜~
一家親
口爽爽