2022-03-31 112 瀏覽
西貢有條泰國街,入面有好多小店,價廉物美,如果黎西貢想食平啲,絕對可以入嚟搵嘢食。門口有黃秋生同老細合照,應該都唔差得去邊。入去去,地方好細,冇裝修,五張枱,一眼睇哂,因為防疫條件,感覺好逼。叫左兩個飯,一個小食海南雞飯完全冇其他配菜,簡單海南雞加一碗飯,青瓜片都冇,但不得不讚,雞好滑好嫩,我成碟食哂。豬蹄飯豬蹄味好濃郁,個汁好好味,配飯一流,同樣地又係食晒成個飯。冇乜特別添加,就係簡單主題加飯。魚餅冇乜特別,好細塊,多油,最好食係個汁。後記,其實全場五張枱,3點幾入座,都全班爆面。另外,好多西貢人黎門口叫外賣,可見西貢坨地人最愛,絕對有佢價值。好味的海南滑雞🐔

門口有黃秋生同老細合照,應該都唔差得去邊。

叫左兩個飯,一個小食

海南雞飯
海南雞

豬蹄飯

魚餅
冇乜特別,好細塊,多油,最好食係個汁。
魚餅

2022-03-26
海南雞
2022-02-03 163 瀏覽
落單確認左都錯 要白飯比油飯 要凍飲比熱飲 d豬頸肉油浸宿味 海南雞賣相差到 d雞又薄 d杯又污糟 d衛生差到不得了 d手指插晒落碗飯度唔建議大家食呢一間海南雞 價錢仲要唔平。。。
唔建議大家食呢一間海南雞 價錢仲要唔平。。。
2021-11-22 412 瀏覽
假期星期六來西貢午餐,之前已經到過九龍城店,放假來西貢曬下太陽,就順便來試下。點了4人餐(一隻海南雞,一隻豬手,一碟菜,四碗湯、四碗雞油飯,四杯飲品)。味道幾好,份量也多,唯一便是小店太細,九龍城店坐得比較舒服點。
2021-08-18 708 瀏覽
買兩三次都有個湯 會再加野飲叫左麻辣雞 問佢攞個甜醬油(佢本身無配)個姐姐話要收我額外$5 我攞走,湯又無比 汽水要額外收我錢打去問先知 原來一係送湯 一係送野飲 但佢地野飲又要+收我$6 又無比湯我 再者又話個湯係free 叫我返去攞 lunch時間係得咁多 我就無返去攞返個湯 收費不明不白 無啦啦醬要收$5 坐低食要醬就唔洗錢 唔知佢乜野做法 我之前買要醬就唔洗錢嘅 淨係要個甜醬油 都係唔洗嘅 但個姐姐就話麻辣雞 唔可以比其他醬我 所以收錢 但係我就之前係一直都可以 同埋坐低食就唔收錢 唔明佢要收外賣醬油錢嘅道理係邊態度差🥲
買兩三次都有個湯 會再加野飲
叫左麻辣雞 問佢攞個甜醬油(佢本身無配)
個姐姐話要收我額外$5 我攞走,湯又無比 汽水要額外收我錢
叫我返去攞 lunch時間係得咁多 我就無返去攞返個湯

態度差🥲
外賣自取
2021-08-16 484 瀏覽
西貢名物了印象中應該有其他分店不過唔知點解總有一個想法總店往往會比較好味唔知大家有冇類似想法同朋友叫咗個2人set200有找半隻雞(去骨),豬俾,菜&兩杯嘢飲都叫好低食海南雞好滑雞肉與雞皮中間不乏夾著一層jelly猜測是油脂與肉汁的結合物吧好有趣的口感滑嫩有雞味三色醬一人一碟自己就最愛最愛黑醬油甜咸甜咸,不得了豬腳的話可能自己啱運動完覺得有一點點的過於肥膩但骨膠原十足呢總的來說抵食又穩陣,唔多人排隊嘅話絕對可以試試
西貢名物了
印象中應該有其他分店
不過唔知點解
總有一個想法
總店往往會比較好味
唔知大家有冇類似想法
同朋友叫咗個2人set
200有找
半隻雞(去骨),豬俾,菜&兩杯嘢飲
都叫好低食

可能自己啱運動完
覺得有一點點的過於肥膩
但骨膠原十足呢

總的來說
抵食又穩陣,唔多人排隊嘅話
絕對可以試試
2021-07-31 329 瀏覽
終於試咗呢間好多人推介嘅金雞啦😚整體唔錯,海南雞有骨,但肉質咬口不錯,😊但係呢就飯就小小偏油,而價錢小貴溫馨提醒:推介比細食既女仔,可以一試食評:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭👍👍

溫馨提醒:推介比細食既女仔,可以一試

食評:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭👍👍
2021-07-28
2021-06-16 462 瀏覽
16/6 叫左個大雞飯,因為飯到時我見啲雞有啲少,所以問佢係咪大雞飯個阿姐態度勁衰應話:大雞飯咪姐係中雞飯唔係你想點吖?我應:但個餐牌明明有中雞飯我話:我叫大雞飯喎個阿姐應: 我點知吖,我打工,又唔係我改名(態度好衰)我話:你態度唔好喎阿姐:我態度有咩唔好,你想我點應你以後不會再食😡
個阿姐態度勁衰應話:大雞飯咪姐係中雞飯
唔係你想點吖?
我應:但個餐牌明明有中雞飯

我話:我叫大雞飯喎
個阿姐應: 我點知吖,我打工,又唔係我改名(態度好衰)

我話:你態度唔好喎
阿姐:我態度有咩唔好,你想我點應你

以後不會再食😡
2021-05-13 591 瀏覽
今日一試,叫了一個孖寶同加一碗雞油飯,食落同九龍城分店水準都差唔多,雞都好滑,唯獨是個元蹄比九龍城分店細咗一個碼有多,價錢適中,海南雞去骨也很清,不像之前試有些食店去骨都很求其,雞油飯都很濃雞味,只昰飯顔色沒有九龍城分店咁金黃,元蹄的味道也保持到水準,荃灣分店員工和九龍城也差不多,去買食物時員工都沒有額外介紹店裏其他食物,都係一問一答,我買的是外賣,包裝也得也很穩陣,醬料也齊,冇咩甩漏,不太高要求可以一試。
2021-05-12
外賣自取
今天來到朋友介紹的街坊小店{西貢金雞海南雞}吃海南雞飯!先在門外看了看餐牌,這裏的菜式選項其實不多,我想來這裏堂食的客人大多都是選擇它最著名的海南雞飯或是豬頸肉飯吧,所以我也不例外,只是在選擇大雞飯和中雞飯之間猶豫了一會,最後還是選擇了中雞飯,以免浪費食物。這裏的「招牌去骨海南雞飯(中)」,套餐價盛惠$44,奉送住家老火湯或咖啡/奶茶。先喝一口自家製南瓜湯,味道咸甜適中,伴隨著兩三塊小南瓜肉和一些南瓜絲,質素尚可,不妨一試。再吃一口油飯,飯粒軟硬適中略帶油黃,拌著一些些配料所以有微香,整體味道正常也不過份油膩。不過對於吃海南雞喜歡配薑黃飯的我,這裏沒有薑黃飯這個選項,實在有點失望。不過我也看見不少客人會選擇純白飯呢!至於重點的海南雞,有雞香味,肉質也算嫩滑,沒有骨頭,雞皮和少許雞脂肪也夠幼滑而且油份適中,再分別配搭薑蔥茸、酸辣醬和甜醬油三種不同的醬料一起吃,各有各風味,整體味道也更香更惹味。份量方面,雖說只是中雞飯,而且整個套餐對女生來說份量足夠,但海南雞只有六小件,也不是每件都有雞皮,如果雞的份量能再多一些的話,CP值定必更高更吸引。總括來說,{西貢金雞
今天來到朋友介紹的街坊小店{西貢金雞海南雞}吃海南雞飯!

先在門外看了看餐牌,
這裏的菜式選項其實不多,
所以我也不例外,
只是在選擇大雞飯和中雞飯之間猶豫了一會,
最後還是選擇了中雞飯,以免浪費食物。

招牌去骨海南雞飯(中)
這裏的「招牌去骨海南雞飯(中)」,
套餐價盛惠$44,奉送住家老火湯或咖啡/奶茶。

先喝一口自家製南瓜湯,
味道咸甜適中,
伴隨著兩三塊小南瓜肉和一些南瓜絲,
質素尚可,不妨一試。

再吃一口油飯,
飯粒軟硬適中略帶油黃,
拌著一些些配料所以有微香,
整體味道正常也不過份油膩。
不過對於吃海南雞喜歡配薑黃飯的我,
這裏沒有薑黃飯這個選項,實在有點失望。

不過我也看見不少客人會選擇純白飯呢!

至於重點的海南雞,
有雞香味,肉質也算嫩滑,沒有骨頭,
雞皮和少許雞脂肪也夠幼滑而且油份適中,
再分別配搭薑蔥茸、酸辣醬和甜醬油三種不同的醬料一起吃,
各有各風味,整體味道也更香更惹味。

份量方面,
雖說只是中雞飯,
而且整個套餐對女生來說份量足夠,
但海南雞只有六小件,也不是每件都有雞皮,
如果雞的份量能再多一些的話,CP值定必更高更吸引。

總括來說,{西貢金雞海南雞}的海南雞飯雖說不上出色,
而且小店環境也較簡陋,
但性價比尚可,不妨一試。
2020-11-21
2020-11-11 1050 瀏覽
11月11日order 午餐外賣,轉頭攞。去攞餐時,遞單比一侍應位阿姐攞餐。佢嘅反應無端非常晦氣:「喺哂張枱,自己對單自己攞」😳(張枱仲有其他外賣單,任由客戶"自助式"對單,亂摷啲餐,一來唔衛生,二來有心人可以搏亂攞人哋啲"大"餐喎?!到時嘅損失誰來負責?!就算店家肯再不收費重提供,又要嘥時間重頭等過。。。)。同場加影,有女食客向同一位阿姐落單,話要B 餐,阿姐話唔好同佢講英文,講要啲乜嘢就得啦👍,冇得頂,下次甲乙丙海南雞係好食,但要搞到咁受氣,何苦呢,香港人仲受唔夠?!

海南雞係好食,但要搞到咁受氣,何苦呢,香港人仲受唔夠?!
2020-11-11
15 分鐘 (外賣自取)
2020-10-25 1273 瀏覽
呢間海南雞飯店,位於荃灣的一個小小地鋪,你說他顯眼嗎?又不算是。今次是朋友帶我過來的,但就連他來過,也眼大睇過龍搵唔到間鋪頭呢🙄聽說出名的是滷水元蹄!但由於我一心來食海南雞飯,因此今次沒有滷水元蹄,下次先試啦😄😁😆呢間鋪人流源源不絕,看得出來大多都是老舊熟客,伙計都係兩手多用,落單出菜堆單收錢,萬能。好有一種街坊的味道😍也是幸福的味道!🥰《金雞二人餐$166》🌟抵食之選👍—-*-*-*-*-*-*-*-*招牌去骨海南雞手打鹹魚蓉肉餅滷水汁時菜白飯/油飯x2 住家老火湯x2奉送咖啡或奶茶☕️x2—-*-*-*-*-*-*-*-*來了來了!海南雞飯!一大碟滿滿的海南雞,正,夠食!😙😙😙海南雞鮮嫩多汁,肉質嫩滑,雞油多、仲夾住一層白色膠原蛋白!正呀!😛😛😛係煮得好既雞先會保留到既白色膠原蛋白層!果然係街坊老店,出色😄配堆油飯食,爽😊食完要下場既話去堆路德圍掃街都仲得😚😚不過我今次就好飽啦,下次再戰😉#Janejen_荃灣#Janejen_掃街#海南雞飯

好有一種街坊的味道😍也是幸福的味道!🥰

白飯/油飯x2
住家老火湯x2
奉送咖啡或奶茶☕️x2
—-*-*-*-*-*-*-*-*

來了來了!海南雞飯!一大碟滿滿的海南雞,正,夠食!😙😙😙
係煮得好既雞先會保留到既白色膠原蛋白層!
果然係街坊老店,出色😄

配堆油飯食,爽😊
食完要下場既話去堆路德圍掃街都仲得😚😚
不過我今次就好飽啦,下次再戰😉

#Janejen_荃灣
#Janejen_掃街
#海南雞飯
2020-07-25 1103 瀏覽
中午放飯Lunch Time ,平平地搵咗間好出名嘅金雞海南雞飯餐廳,Very Very Delicious!!! 完全完全出乎意料的好味😋😋😋$49 叫左碗大嘅無骨海南雞飯雞肉嫰滑,雞味濃,雞皮非常之滑油飯勁夾,唔會太濃味,唔會太油十分之好👍🏻平靚正高質又好味嘅午餐加咗杯熱菜蜜,好濃味,好味!講埋個配料醬先,薑蔥味濃,配合埋喺一流個酸辣醬酸酸地辣辣地,好好味三個醬有三種唔同嘅口感,值得一試! 平時都勁多人去排隊,大家去試下!
完全完全出乎意料的好味😋😋😋
$49 叫左碗大嘅無骨海南雞飯
雞肉嫰滑,雞味濃,雞皮非常之滑
油飯勁夾,唔會太濃味,唔會太油
十分之好👍🏻平靚正高質又好味嘅午餐

加咗杯熱菜蜜,好濃味,好味!
講埋個配料醬先,薑蔥味濃,配合埋喺一流
個酸辣醬酸酸地辣辣地,好好味
三個醬有三種唔同嘅口感,值得一試!
平時都勁多人去排隊,大家去試下!

2020-06-14 923 瀏覽
作為荃灣人,應該會有見過位於路德圍嘅呢間西貢金雞海南雞。雖然店內裝潢比較簡陋,但人流亦都唔少,比較多嘅係附近街坊。招牌去骨海南雞飯嚟到主打海南雞嘅食店,當然要一試!海南雞嚟講份量都算唔錯,而且雞肉都幾嫩滑,不過油飯略嫌可以再濃味一啲,如果重少少油香應該會更好。馳名香煎手打魚蓉餅飯另一個喺餐牌比較吸引眼球嘅有手打魚蓉餅,喺坊間都比較少見。魚蓉餅煎出嚟比想像中薄身,不過特別在完全唔油膩,甚至望落有少少太乾身。味道中規中矩,唔太食到有魚味,反而似好薄身嘅鹹魚煎肉餅。如果作為一個餸會有啲單調,建議可以當小食嗌,彌補不足。整體食店感覺都比較一般,而飲料方面唔知係水吧太輕手定點,實在有點過淡嘅感覺。其實附近路德圍亦有好多馳名美食,只能講試一次就可以了。味道 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️

馳名香煎手打魚蓉餅飯

馳名香煎手打魚蓉餅飯

味道 ⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️
2020-05-24 619 瀏覽
係路德圍食lunch 都有好多選擇,不過多數就麵食多,今日有啲想食海南雞飯,就揀左呢間金雞。呢間係西貢都有分店,佢既海南雞飯最出名,開左咁多年,都算keep到水準,有陣時都會就咁外賣隻海南雞番屋企加餸。.佢個海南雞飯配油飯,你都可以揀配番白飯。個飯好香,望落個色都好靚。佢啲雞都好滑,而且無骨,啖啖肉咁都食得幾過癮。個飯會配湯/熱飲,佢碗湯都好足料,唔會hea。呢間外賣個包裝都做得唔錯,唔會倒到周圍都係。如果見舖太多人,都可以揀外賣。
2020-05-03 599 瀏覽
在荃灣工作至晚上,偶爾也想來個飯,滿足饑餓的靈魂。今天想吃燒味飯,但九點多,多半已關門,剩下的也變肉乾。拖著蒼白的靈魂來到路徳圍,見到金雞,折衷一下,異國的燒味飯,也可以的。一張餐牌兩頁,午餐牌和晚餐牌是有部分一樣的。點了個大雞飯少飯。湯是金瓜煲豬骨。煲至金瓜茸爛,家常味道,其實不錯,錯在不熱。三式醬。黑色的是雞飯甜醬油,現在的都是叫貨。蔥茸,少許薑點綴。辣椒醬,用新鮮辣椒打成,少許辣,更多甜和酸,送飯開胃也佳。雞飯。飯略帶金黃,香料如南薑班蘭香茅味都有,稍嫌調味不足,煮飯湯唔夠味,雞油也欠,始終現代人都要健康多於口味。雞分到胸背,其實我也無所謂。浸得幾好,滑溜,就是調味不足又沒有自帶雞味。整體而言,不過不失,香港食到的海南雞,都已是香港的味道,更像去骨白切雞一般。但又回想,食切雞飯少也四五十元,有人代去骨,也可以的。