28
12
3
等級2
7
0
2023-05-21 482 瀏覽
是日星期日行完山咁岩經過許姑娘茶粿店一早已經知道這間茶粿店很出名下午一點幾時分,竟然沒有太多人排隊立刻買了四盒不同口味的茶粿,雞屎粿回家慢慢品嚐$18一盒👍四款茶粿,雞屎粿都十分出色不會太甜,而且亦很煙靭,餡料亦很足每一款茶粿的味道亦很明確很確實知道自己在吃什麼口味的茶粿每一個包裝盒裝了兩個茶果而且還有橡筋在外面包住再放落膠袋拿回家亦很方便因為炎炎夏日還是拿回家吃比較寫意下次去西貢的話必定會再買👍
更多
是日星期日行完山咁岩經過許姑娘茶粿店
一早已經知道這間茶粿店很出名
下午一點幾時分,竟然沒有太多人排隊
立刻買了四盒不同口味的茶粿,雞屎粿回家慢慢品嚐
$18一盒👍四款茶粿,雞屎粿都十分出色
不會太甜,而且亦很煙靭,餡料亦很足
每一款茶粿的味道亦很明確
很確實知道自己在吃什麼口味的茶粿
每一個包裝盒裝了兩個茶果
而且還有橡筋在外面包住
再放落膠袋拿回家亦很方便
因為炎炎夏日還是拿回家吃比較寫意
下次去西貢的話必定會再買👍

16 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
外賣自取
等級4
656
0
西貢咁多嘢食同餐廳🍴,估唔到最開心嘅買到手信:💬茶粿都係鹹嘅好食,上次試過班蘭皮嘅茶棵,有椰絲餡嘅甜食,係好飽滿,好豐富;不過始終都係鍾情菜脯嘅口味,加入艾草🌿多一點點甘香,軟糯又滋味🫰🏻.💬呢一間西貢家鄉小食都係遠近馳名,誤打誤撞買咗花生糖🥜居然一樣咁出色,香脆可口,真係食唔停🫰🏻.💬雞屎藤具有袪風利濕、消食化積、消炎止咳、活血止痛之效,受得到陣味嘅話不妨一試,真係碩果僅存🫰🏻
更多
西貢咁多嘢食同餐廳🍴,估唔到最開心嘅買到手信:

💬茶粿都係鹹嘅好食,上次試過班蘭皮嘅茶棵,有椰絲餡嘅甜食,係好飽滿,好豐富;不過始終都係鍾情菜脯嘅口味,加入艾草🌿多一點點甘香,軟糯又滋味🫰🏻
.
💬呢一間西貢家鄉小食都係遠近馳名,誤打誤撞買咗花生糖🥜居然一樣咁出色,香脆可口,真係食唔停🫰🏻
.
💬雞屎藤具有袪風利濕、消食化積、消炎止咳、活血止痛之效,受得到陣味嘅話不妨一試,真係碩果僅存🫰🏻
44 瀏覽
0 讚好
0 留言
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
外賣自取
等級4
2023-03-05 390 瀏覽
嚟到西貢必定會經過呢間賣茶果嘅小店全部都新鮮自製,味道款式算多今次係屋企人買返嚟食嘅~▶️ 雞屎藤茶果一盒有兩大件長方形嘅茶果,相當厚身每一件可以再切成六粒,不過唔係咁容易切,茶果非常非常黏身同癡笠笠🙃雞屎藤本身係一隻中藥,有助驅風除濕、解毒消腫,益處多多,好似涼茶咁呢個食落去的確有微微草藥味道,可惜欠缺嗰種清香回甘,可能俾甜味蓋過咗?呢款茶果入邊係冇餡嘅,口感上同年糕差唔多,煙煙韌靭有嚼口,不過略嫌佢黏同硬咗啲🤏🏻整體覺得一般般,食完一粒冇話想繼續食~不過一盒有咁多咁大粒,價錢上幾抵食,去西貢活動完可以買返屋企當甜品試吓
更多
嚟到西貢必定會經過呢間賣茶果嘅小店
全部都新鮮自製,味道款式算多
今次係屋企人買返嚟食嘅~
雞屎藤
20 瀏覽
0 讚好
0 留言

▶️ 雞屎藤茶果
一盒有兩大件長方形嘅茶果,相當厚身
每一件可以再切成六粒,不過唔係咁容易切,茶果非常非常黏身同癡笠笠🙃
11 瀏覽
0 讚好
0 留言

雞屎藤本身係一隻中藥,有助驅風除濕、解毒消腫,益處多多,好似涼茶咁
呢個食落去的確有微微草藥味道,可惜欠缺嗰種清香回甘,可能俾甜味蓋過咗?
呢款茶果入邊係冇餡嘅,口感上同年糕差唔多,煙煙韌靭有嚼口,不過略嫌佢黏同硬咗啲🤏🏻
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

整體覺得一般般,食完一粒冇話想繼續食~
8 瀏覽
0 讚好
0 留言

不過一盒有咁多咁大粒,價錢上幾抵食,去西貢活動完可以買返屋企當甜品試吓
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
外賣自取
等級4
494
0
2023-02-12 429 瀏覽
西貢許姑娘家鄉茶粿d人入西貢都係會買茶粿當手信又好,自己食又好,反而我就買印尼蝦米春卷,除咗價錢平過出面印尼鋪頭之外,我驚茶粿個皮好厚,驚「銀」胃,所以只買印尼野食!😂😂😂印尼蝦米春卷(辣)$19(9/10)辣辣地,有淡淡蝦米味,脆到似迷你版春卷咁!😋😋地址:西貢市場街21號地下#許姑娘家鄉茶粿 #家鄉茶粿 #印尼美食 #印尼蝦米春卷 #香港美食 #西貢美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
更多
西貢許姑娘家鄉茶粿

d人入西貢都係會買茶粿當手信又好,自己食又好,反而我就買印尼蝦米春卷,除咗價錢平過出面印尼鋪頭之外,我驚茶粿個皮好厚,驚「銀」胃,所以只買印尼野食!😂😂😂

印尼蝦米春卷(辣)$19(9/10)
辣辣地,有淡淡蝦米味,脆到似迷你版春卷咁!😋😋

地址:西貢市場街21號地下

#許姑娘家鄉茶粿 #家鄉茶粿 #印尼美食 #印尼蝦米春卷 #香港美食 #西貢美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
外賣自取
推介美食
  • 印尼蝦米春卷
等級4
746
0
2022-07-04 841 瀏覽
母親節前夕,我們和媽媽到西貢碼頭逛逛,吹吹海風,午餐吃海鮮,再到碼頭邊的船排買活海鮮,收穫豐富。沿市場街往取車,經過許姑娘客家茶稞擋,好多人在買茶稞,上次來好像沒看到,原來茶稞擋只在星期六、日及公眾假期才營業。我們也排隊買茶稞,試了4款口味:#雞屎滕:茶稞傳統口味,聽說雞屎滕是中草藥,有祛風除濕、解毒、消食化積的功效,雞屎滕茶稞吃着確有股淡淡中藥回甘,不錯!#五香眉豆:我最喜歡這個鹹的茶稞,yummy!#南瓜紅豆:味道一般,可能是吃了五香眉豆,已經飽了。#紫薯綠豆:一般,隔天翻熱吃,味道打了折扣。
更多
母親節前夕,我們和媽媽到西貢碼頭逛逛,吹吹海風,午餐吃海鮮,再到碼頭邊的船排買活海鮮,收穫豐富。

沿市場街往取車,經過許姑娘客家茶稞擋,好多人在買茶稞,上次來好像沒看到,原來茶稞擋只在星期六、日及公眾假期才營業。

我們也排隊買茶稞,試了4款口味:
#雞屎滕:茶稞傳統口味,聽說雞屎滕是中草藥,有祛風除濕、解毒、消食化積的功效,雞屎滕茶稞吃着確有股淡淡中藥回甘,不錯!
#五香眉豆:我最喜歡這個鹹的茶稞,yummy!
#南瓜紅豆:味道一般,可能是吃了五香眉豆,已經飽了。
#紫薯綠豆:一般,隔天翻熱吃,味道打了折扣。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2022-05-07
等候時間
10 分鐘 (外賣自取)
人均消費
$18 (下午茶)
等級4
268
0
2022-05-11 728 瀏覽
行完山順路去西貢逛逛,每次去都一定會去買茶粿,全部都新鮮出爐,隔着盒都感覺到暖暖的,茶粿款式有好多,除左有傳統既眉豆花生,雞屎藤外,還有芝麻花生,紫薯綠豆,南瓜紅豆, 班蘭葉椰蓉花生, 蘿蔔絲等..今次買左盒雞屎藤,內面是沒有餡的,雖然外表並不討好,但帶有淡淡草青味,味道清新,有清熱解毒及袪風除濕功效,健康之選!鐘意食花生可以選擇有花生的,除左茶粿還有自家制花生糖同蝦片。*營業時間:星期六同星期日及公衆假期  (平日休息)
更多
行完山順路去西貢逛逛,每次去都一定會去買茶粿,全部都新鮮出爐,隔着盒都感覺到暖暖的,茶粿款式有好多,除左有傳統既眉豆花生,雞屎藤外,還有芝麻花生,紫薯綠豆,南瓜紅豆, 班蘭葉椰蓉花生, 蘿蔔絲等..今次買左盒雞屎藤,內面是沒有餡的,雖然外表並不討好,但帶有淡淡草青味,味道清新,有清熱解毒及袪風除濕功效,健康之選!鐘意食花生可以選擇有花生的,除左茶粿還有自家制花生糖同蝦片。
*營業時間:星期六同星期日及公衆假期  (平日休息)
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
39 瀏覽
0 讚好
0 留言
63 瀏覽
0 讚好
0 留言
31 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-03-22
用餐途徑
外賣自取
推介美食
  • 雞屎藤
等級4
597
1
2022-05-03 443 瀏覽
放假去西貢嘅時候無意中發現左呢檔茶粿茶粿可以話係香港嘅特色糕點 好多人去例如大澳都會見到佢嘅踪影至於西貢呢檔許姑娘家鄉茶粿就逢假日先開想買嘅朋友一定要睇唔日子先黎啊😎..🌟班蘭椰絲花生 ($19)綠色嘅外層就係加入左班蘭葉 食落煙煙韌韌至於餡料椰絲花生非常足料 拎上手都好聚手甜甜地又有嚼口 仲好飽肚😋因為諗住當做買俾自己嘅手信所以個日玩完返屋企先食 本身買嘅時候仲暖笠笠嘅糕好似變硬左D🤔可能即場食嘅味道會更佳.🌟雞屎藤 ($19)呢款又係好出名嘅茶粿 不過我都係第一次食傳說呢種雞屎藤好有益 可以清熱所以食落味道甘甘地 有d似中藥味🤭.排隊買嘅時候本身睇中左芝麻糕但係就黎排到既時候已經俾人買晒😭想買到人氣口味睇黎要早d去買
更多
放假去西貢嘅時候無意中發現左呢檔茶粿
茶粿可以話係香港嘅特色糕點 好多人去例如大澳都會見到佢嘅踪影
至於西貢呢檔許姑娘家鄉茶粿就逢假日先開
想買嘅朋友一定要睇唔日子先黎啊😎
13 瀏覽
0 讚好
0 留言

.
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
.
🌟班蘭椰絲花生 ($19)
綠色嘅外層就係加入左班蘭葉 食落煙煙韌韌
至於餡料椰絲花生非常足料 拎上手都好聚手
甜甜地又有嚼口 仲好飽肚😋
因為諗住當做買俾自己嘅手信
所以個日玩完返屋企先食
本身買嘅時候仲暖笠笠嘅糕好似變硬左D🤔
可能即場食嘅味道會更佳
.
🌟雞屎藤 ($19)
呢款又係好出名嘅茶粿 不過我都係第一次食
傳說呢種雞屎藤好有益 可以清熱
所以食落味道甘甘地 有d似中藥味🤭
.
35 瀏覽
0 讚好
0 留言

排隊買嘅時候本身睇中左芝麻糕
但係就黎排到既時候已經俾人買晒😭
想買到人氣口味睇黎要早d去買
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
外賣自取
等級4
332
0
2022-04-15 646 瀏覽
✨西貢必食茶粿✨.想講打呢篇文嘅時候,我邊打邊好想食🙈因為我真係覺得好好食!以前細個食過2-3次其他地方嘅咸味茶粿,都覺得麻麻地,但西貢許姑娘令我重新愛上茶粿(不過唔排除人大咗口味都變咗),下次去一定買多啲黎食🥹.▫️黑芝麻皮 芝麻花生餡茶粿 $18(8.5/10)▫️芝麻皮 菜脯餡茶粿 $18(8/10).去之前睇咗唔少食評,唔少人話咸嘅出色過甜嘅茶粿,本身麻麻咸茶粿嘅我一試之後,都覺得咸嘅菜脯餡茶粿唔錯😻不過我始終都係鍾意芝麻花生餡多啲ʕ•ᴥ•ʔ重點餡料夠足,食落好滿足🥰至於層皮都好煙韌,煙韌控表示抗拒唔到!.除此之外,許姑娘嘅茶粿表面係非常多油🙈(食落個下唔太覺,但拎上手就非常覺),如果你係即場食,最好帶備濕紙巾去抹手,又或者好似我咁直接帶手套食😛 最後值得一提,佢哋嘅茶粿可能晏少少得番好少味可以選擇,好多時未夠6點賣晒就冇,所以最好早少少去買 .ᐟ.ᐟ.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
更多
✨西貢必食茶粿✨
.
想講打呢篇文嘅時候,我邊打邊好想食🙈因為我真係覺得好好食!以前細個食過2-3次其他地方嘅咸味茶粿,都覺得麻麻地,但西貢許姑娘令我重新愛上茶粿(不過唔排除人大咗口味都變咗),下次去一定買多啲黎食🥹
.
▫️黑芝麻皮 芝麻花生餡茶粿 $18(8.5/10)
25 瀏覽
0 讚好
0 留言

▫️芝麻皮 菜脯餡茶粿 $18(8/10)
40 瀏覽
0 讚好
0 留言

.
去之前睇咗唔少食評,唔少人話咸嘅出色過甜嘅茶粿,本身麻麻咸茶粿嘅我一試之後,都覺得咸嘅菜脯餡茶粿唔錯😻
芝麻皮 菜脯餡茶粿
$18
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
不過我始終都係鍾意芝麻花生餡多啲ʕ•ᴥ•ʔ重點餡料夠足,食落好滿足🥰
黑芝麻皮 芝麻花生餡茶粿
$18
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
至於層皮都好煙韌,煙韌控表示抗拒唔到!
.
除此之外,許姑娘嘅茶粿表面係非常多油🙈(食落個下唔太覺,但拎上手就非常覺),如果你係即場食,最好帶備濕紙巾去抹手,又或者好似我咁直接帶手套食😛
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
最後值得一提,佢哋嘅茶粿可能晏少少得番好少味可以選擇,好多時未夠6點賣晒就冇,所以最好早少少去買 .ᐟ.ᐟ
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言

.
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
29 瀏覽
1 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
外賣自取
推介美食
芝麻皮 菜脯餡茶粿
$ 18
黑芝麻皮 芝麻花生餡茶粿
$ 18
等級4
462
0
2022-03-30 345 瀏覽
菜脯茶粿餡料有豬肉、蝦米同菜脯菜脯口感爽脆🥳蝦米提香🦐芝麻皮味道甜甜地🍯鹹甜搭配得宜👍🏻好食~五香眉豆茶粿眉豆爆多豆😻無煮成蓉保留豆粒狀質地綿綿沙沙👌🏻尚算濕潤、唔會乾爭爭加入五香粉調味🧉味道鹹香✨糯米白皮有一定厚度口感煙韌😙只有少少糯米香無其他味道🤣綠茶皮紅豆餡綠茶皮無綠茶味🍵紅豆餡足料👌🏻保留到粒狀但甜度較高🤭黑芝麻皮芝麻花生餡芝麻花生餡🥜芝麻花生磨成粒狀加入幼砂糖🧉口感比較粗糙、鞋口因為餡料大方所以味道偏甜🍯整體而言,鹹味茶粿較甜味出色💯所有茶粿皮都好煙韌、有咬口而且餡料份量十足🌟正💞唯一要挑剔既係茶粿外皮都頗多油份要係準備定濕紙巾入西貢既話一定買黎食💸
更多
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言

菜脯茶粿
餡料有豬肉、蝦米同菜脯
菜脯口感爽脆🥳
蝦米提香🦐
芝麻皮味道甜甜地🍯
鹹甜搭配得宜👍🏻
好食~


21 瀏覽
0 讚好
0 留言

五香眉豆茶粿
眉豆
爆多豆😻
無煮成蓉
保留豆粒狀
質地綿綿沙沙👌🏻
尚算濕潤、唔會乾爭爭
加入五香粉調味🧉
味道鹹香✨

19 瀏覽
0 讚好
0 留言

糯米白皮
有一定厚度
口感煙韌😙
只有少少糯米香
無其他味道🤣




綠茶皮紅豆餡
綠茶皮無綠茶味🍵
紅豆餡足料👌🏻
保留到粒狀
但甜度較高🤭


黑芝麻皮芝麻花生餡
芝麻花生餡🥜
芝麻花生磨成粒狀
加入幼砂糖🧉
口感比較粗糙、鞋口
因為餡料大方
所以味道偏甜🍯

12 瀏覽
0 讚好
0 留言

整體而言,
鹹味茶粿較甜味出色💯
所有茶粿皮都好煙韌、有咬口
而且餡料份量十足🌟
正💞
唯一要挑剔既係茶粿外皮都頗多油份
要係準備定濕紙巾
入西貢既話一定買黎食💸

16 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
外賣自取
等級2
27
0
2021-06-18 897 瀏覽
☼ Miss Hui Homemade:This is little store is a gem in Sai Kung! They specialise in cha guo (茶粿) and have a variation of flavours:🍠 Salty - radish, pickled radish, black eyes peas🍡 Sweet - sweet potato with green beans, pandan with coconut & peanut, pumpkin with red beans, green tea with red beans, sesame peanut🌿 Special flavour - Chinese fever vine herbThe owners were so sweet and cute! They seemed so excited to see us and even suggested flavours~ I love going to homemade stores, their products a
更多
☼ Miss Hui Homemade:

This is little store is a gem in Sai Kung! They specialise in cha guo (茶粿) and have a variation of flavours:
76 瀏覽
0 讚好
0 留言


🍠 Salty - radish, pickled radish, black eyes peas
🍡 Sweet - sweet potato with green beans, pandan with coconut & peanut, pumpkin with red beans, green tea with red beans, sesame peanut
🌿 Special flavour - Chinese fever vine herb

149 瀏覽
0 讚好
0 留言


The owners were so sweet and cute! They seemed so excited to see us and even suggested flavours~ I love going to homemade stores, their products are more natural, but the owners are very genuine too! Even though I don’t speak Cantonese, I always happen to be with someone who translates 😅
71 瀏覽
0 讚好
0 留言
62 瀏覽
0 讚好
0 留言


🍽 Sweet potato with green beans
💸 HKD 16
😶 I’ve never had sweets with green beans before so this was new.
I liked the flavour, but again, nothing exciting.
⭐️ Rating: 5.5/10
Sweet potato with green beans
$16
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
Sweet potato with green beans
$16
29 瀏覽
0 讚好
0 留言


🍽 Pickled radish
💸 HKD 16
😻 Pickled radish was probably my favourite, I honestly wish we bought more savoury flavours! The radish was slightly crunchy, while the outside was soft, chewy, and glutenous. I wasn’t sure if I’d like it, but almost wanted to come back to get more
⭐️ Rating: 9/10

Pickled radish
$16
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
Pickled radish
$16
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
Pickled radish
$16
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
Pickled radish
$16
16 瀏覽
0 讚好
0 留言


🍽 Chinese fever vine herb
💸 HKD 16
😸 The herbal one tasted like sweet medicine. It’s a hit or miss - I liked it, while my friend didn’t :/ It doesn’t taste like HEALTH, but definitely get a medicinal vibe from it.
⭐️ Rating: 6/10
Chinese fever vine herb
$16
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
Chinese fever vine herb
$16
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
Chinese fever vine herb
$16
18 瀏覽
0 讚好
0 留言


🍽 Pandan with coconut & peanut
💸 HKD 16
😻 This might’ve been my second favourite! The peanut filling wasn’t oily, so it didn’t stick together and was slightly crumbly, which was great since the outside is already sticky and chewy, so if the filling was too, it would’ve been like a giant gum ball texture wise.
⭐️ Rating: 8/10

pandan with coconut & peanut
$16
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
pandan with coconut & peanut
$16
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
Pandan with coconut & peanut
$16
25 瀏覽
0 讚好
0 留言


🍽 Pumpkin with red bean
💸 HKD 16
😶 I did’t like this one quite so much… the red beans weren’t fully blended (which I assume was intentional), but it just felt weird? This cha duo has no kick to it, which is maybe why it didn’t impress me
⭐️ Rating: 4/10
Pumpkin with red bean
$16
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
Pumpkin with red bean
$16
17 瀏覽
0 讚好
0 留言


Waiting time: 0 mins
Overall rating: 8.5/10
Price: HKD 80, 40 per head
Overall pricing: $$
Return: yes!! Even though it’s far, I enjoyed SK, so I would certainly return for the cha guo, and stay for the view 😚
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-05-02
用餐途徑
外賣自取
人均消費
$40 (早餐)
推介美食
Pickled radish
$ 16
Pickled radish
$ 16
Pickled radish
$ 16
Pickled radish
$ 16
Chinese fever vine herb
$ 16
Chinese fever vine herb
$ 16
Chinese fever vine herb
$ 16
pandan with coconut & peanut
$ 16
pandan with coconut & peanut
$ 16
Pandan with coconut & peanut
$ 16
  • Pickled Radish Cha Guo
  • pandan with coconut & peanut Cha Guo
等級4
348
0
2021-06-05 742 瀏覽
建議: 直接拎上手就食會好油,食前記得要預備好清潔用品👍只要一Search 西貢必買都真係離不開-許姑娘家鄉茶粿。平日想食都唔會有,因為只開逢星期六、日和公眾假期😌 (提下你:黎緊14號係公衆假期 🤪)當日去到有九款茶粿賣,有鹹有甜🤤 一盒已經pack好左,同款兩舊,真係大大舊👍 買個時仲暖,不過如果唔係即刻食。建議手拎住會好啲,要小心倒汗水今次試左:▫️南瓜皮紅豆餡▪️斑蘭葉椰茸花生餡切開真係不得了,超足料👍 一開始以為唔係即食,拎走個口感覺會麻麻。一打開見到個皮有啲硬,但係咬落係另一回事,好煙韌,真·爆餡🤭 不過拎到上手,真係好油,油到好似舊茶粿隨時會滑走🤣。最後試左3個辦法😝 如果你真係好驚油:1️⃣ 番到屋企再用叉,拮黎食2️⃣ 用三文治袋包住食3️⃣ 直接食,之後再洗手 (#試伏專員 落左梘液洗左2,3次先唔油)唔好用紙巾,因為啲紙纖維癡左落茶粿,分分鐘食埋紙🙈食完兩舊真係超飽,所以記得一定要開心Share 🙆🏻‍♀️ 如果想試幾種味,一個人真係啪唔到🤣店員話必試芝麻皮芝麻花生餡,好似話係自己磨🤤 下次再黎試下黎。
更多
建議: 直接拎上手就食會好油,食前記得要預備好清潔用品👍

只要一Search 西貢必買都真係離不開-許姑娘家鄉茶粿。平日想食都唔會有,因為只開逢星期六、日和公眾假期😌 (提下你:黎緊14號係公衆假期 🤪)

當日去到有九款茶粿賣,有鹹有甜🤤 一盒已經pack好左,同款兩舊,真係大大舊👍 買個時仲暖,不過如果唔係即刻食。建議手拎住會好啲,要小心倒汗水

今次試左:
▫️南瓜皮紅豆餡
▪️斑蘭葉椰茸花生餡

切開真係不得了,超足料👍 一開始以為唔係即食,拎走個口感覺會麻麻。一打開見到個皮有啲硬,但係咬落係另一回事,好煙韌,真·爆餡🤭 不過拎到上手,真係好油,油到好似舊茶粿隨時會滑走🤣。

最後試左3個辦法😝 如果你真係好驚油:
1️⃣ 番到屋企再用叉,拮黎食
2️⃣ 用三文治袋包住食
3️⃣ 直接食,之後再洗手 (#試伏專員 落左梘液洗左2,3次先唔油)

唔好用紙巾,因為啲紙纖維癡左落茶粿,分分鐘食埋紙🙈

食完兩舊真係超飽,所以記得一定要開心Share 🙆🏻‍♀️ 如果想試幾種味,一個人真係啪唔到🤣

店員話必試芝麻皮芝麻花生餡,好似話係自己磨🤤 下次再黎試下黎。



57 瀏覽
0 讚好
0 留言
52 瀏覽
0 讚好
0 留言
84 瀏覽
0 讚好
0 留言
45 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
外賣自取
等級4
105
0
2020-12-27 1231 瀏覽
人頭湧湧 個個等買茶粿,許姑娘家鄉茶粿可說是西貢名物,營業時間只有星期六、日及公眾假期,7-9月份又會放署假,不一般的店舖。今天買了二盒咸味茶粿,五香眉豆茶粿和芝麻皮菜脯餡茶果,一盒二大個,每盒$15,好抵食。五香眉豆茶粿外皮糯糯的,不會太薄,我比較喜歡有皮有餡的配搭,眉豆花生都是煮到綿綿粉粉的,好香豆味,好有傳統風味。另一款是芝麻皮菜脯餡,粿皮加大芝麻和黃糖,所以顏色很漂亮,餡料有豬肉、蝦米、菜脯等,味道很特別,粿皮帶少少甜,餡料好味又脆口,很不錯的粿。
更多

人頭湧湧 個個等買茶粿,許姑娘家鄉茶粿可說是西貢名物,營業時間只有星期六、日及公眾假期,7-9月份又會放署假,不一般的店舖。
40 瀏覽
0 讚好
0 留言

今天買了二盒咸味茶粿,五香眉豆茶粿和芝麻皮菜脯餡茶果,一盒二大個,每盒$15,好抵食。
58 瀏覽
0 讚好
0 留言

五香眉豆茶粿外皮糯糯的,不會太薄,我比較喜歡有皮有餡的配搭,眉豆花生都是煮到綿綿粉粉的,好香豆味,好有傳統風味。
42 瀏覽
0 讚好
0 留言

另一款是芝麻皮菜脯餡,粿皮加大芝麻和黃糖,所以顏色很漂亮,餡料有豬肉、蝦米、菜脯等,味道很特別,粿皮帶少少甜,餡料好味又脆口,很不錯的粿。
41 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
38
0
2020-12-21 611 瀏覽
咁岩入去西貢按摩,又咁岩想食茶果,記得呢錯有間專賣茶果既!好彩未關門咋,買左一盒甜的,一盒鹹的!甜既係芝麻花生餡,甜甜香香咁,返到屋企我仲蒸熱左,所以入面啲糖半融狀態。鹹既就係眉豆餡,佢眉豆係一粒粒既,我就比較鐘意壓晒成蓉既,但過下口癮就唔錯既!佢塊外皮都有少少韌,唔夠糯米粉香味!傳統野其實就係回憶中既味道,未必好鐘意,但會突然想吃。呢間總體都OK!
更多
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言


咁岩入去西貢按摩,又咁岩想食茶果,記得呢錯有間專賣茶果既!
好彩未關門咋,買左一盒甜的,一盒鹹的!

甜既係芝麻花生餡,甜甜香香咁,返到屋企我仲蒸熱左,所以入面啲糖半融狀態。

鹹既就係眉豆餡,佢眉豆係一粒粒既,我就比較鐘意壓晒成蓉既,但過下口癮就唔錯既!

佢塊外皮都有少少韌,唔夠糯米粉香味!

傳統野其實就係回憶中既味道,未必好鐘意,但會突然想吃。

呢間總體都OK!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-11-28
用餐途徑
外賣自取
等級4
2019-12-24 1783 瀏覽
因為公務的關係,週末到了西貢,路經一個賣茶粿的檔攤,小人見到各式林林總總色彩繽紛的茶粿及糯米糍,忍不住買了鹹鹹甜甜各一些回家品嘗。$15一盒的茶粿,有三個有兩個。但別想著只是小食,皆因每個都有相當份量,加上是爆餡的,超級飽肚。粿皮軟軟糯糯,又不會痴牙,翻熱後吃更加美味。紫薯茶粿:番薯餡雞屎藤茶粿:芝麻餡南瓜茶粿:菜甫餡白色茶粿:眉豆餡糯米糍:花生餡此外還有花生糖,勁多花生,亦不會過份的甜,既香且脆。小人買的時候檔攤有很多款式,回頭時看到只剩下寥寥數盒,果然早買有著數。
更多
因為公務的關係,週末到了西貢,路經一個賣茶粿的檔攤,小人見到各式林林總總色彩繽紛的茶粿及糯米糍,忍不住買了鹹鹹甜甜各一些回家品嘗。


$15一盒的茶粿,有三個有兩個。但別想著只是小食,皆因每個都有相當份量,加上是爆餡的,超級飽肚。粿皮軟軟糯糯,又不會痴牙,翻熱後吃更加美味。
各款茶粿
77 瀏覽
0 讚好
0 留言

糯米糍 & 花生糖
94 瀏覽
0 讚好
0 留言

紫薯茶粿:番薯餡
紫薯茶粿
55 瀏覽
0 讚好
0 留言

雞屎藤茶粿:芝麻餡
雞屎藤茶粿
56 瀏覽
0 讚好
0 留言

南瓜茶粿:菜甫餡
南瓜茶粿
44 瀏覽
0 讚好
0 留言

白色茶粿:眉豆餡
白色茶粿
45 瀏覽
0 讚好
0 留言

糯米糍:花生餡
糯米糍
41 瀏覽
0 讚好
0 留言


此外還有花生糖,勁多花生,亦不會過份的甜,既香且脆。

小人買的時候檔攤有很多款式,回頭時看到只剩下寥寥數盒
,果然早買有著數。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
下午茶
推介美食
各款茶粿
糯米糍 & 花生糖
紫薯茶粿
雞屎藤茶粿
南瓜茶粿
白色茶粿
糯米糍
  • 糯米糍&花生糖
  • 糯米糍&花生糖
等級3
36
0
2019-08-25 1046 瀏覽
今日去西貢走過呢間許姑娘家鄉茶粿,覺得好像幾有特色,又有不同口味的茶粿售賣,於是出於好奇便買了幾盒不同味道來試試看。買了眉豆餡的,口感不錯,幾有咬口,煙煙韌韌,味道也很不錯👍!另外綠豆那盒也很好很特別,好香濃的餡料味道,餡料又充足,不會太少。價錢方面就還可以,如果茶粿是一個個地售賣就好了,因為如果一個人想試多幾隻味道,這樣兩個兩個賣的話就試不了幾款味道,也吃不完那麼多,一個個賣就可以每樣味道買一個去試,感覺會好很多!😆
更多
今日去西貢走過呢間許姑娘家鄉茶粿,覺得好像幾有特色,又有不同口味的茶粿售賣,於是出於好奇便買了幾盒不同味道來試試看。買了眉豆餡的,口感不錯,幾有咬口,煙煙韌韌,味道也很不錯👍!另外綠豆那盒也很好很特別,好香濃的餡料味道,餡料又充足,不會太少。價錢方面就還可以,如果茶粿是一個個地售賣就好了,因為如果一個人想試多幾隻味道,這樣兩個兩個賣的話就試不了幾款味道,也吃不完那麼多,一個個賣就可以每樣味道買一個去試,感覺會好很多!😆
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
外賣自取