西貢海灣會燒烤大王

Beach BBQ King
2K
2023-11-13 6435 瀏覽
係泰道首次嘗到無打針被拒於門外唔比食飯,算鬼數行過隔離食燒烤!何解比以前乾淨整齊多倍呢?原來被海灣會佔據了!翻新靚靚,食物環境服務均滿意。靠邊望海遠離人群附加費 $200 大元,就試您一試。享受 Fine dining 時刻,當然要有刀叉碟及枱布先夠情調。場內提供的食物乜都咸,除了魷魚翼、雞中翼、雞扒、腸仔、丸類、魚類、蔬菜類。起爐非常兇狠,就算燒乳豬中豬都綽綽有餘。十級火用作燒原味扒還可以,無糖無醬油不易燒焦。雜丸、蔬菜及加工食品都會轉眼變成焦碳。火勢過份猛烈,第一灶全部都燶掉。蔥花蒜蓉醬油燒原條茄子,耐心燒到整條變軟,壓扁後中間劏開加上料味料。茄子肉綿綿一梳梳吸盡醬料,味道極佳。燒尖椒,熟透的尖椒爽甜非常,間中食到辛辣種籽更過癮。紐西蘭頂級羊架,原味不用任何調味,鹽都不需要,純天然羊肉甜,肥美彈牙爆汁,微弱羶香不過份。美國頂級牛西冷,鬆軟有嚼勁,牛味天然甜美,不需要助料,焦香可口。咖哩雞中翼、香茅雞全翼,兩者勻醃味濃烈可以接受,雞翼大大隻有肉食,只是味道略有點濁,而且沒怎樣的雞甜味。黑椒有骨豬扒,味道少少咸都有微弱豬甜,嚥嚥韌韌有咬口的質地,損埋骨都不錯。多春魚,細細條瘦猛猛仲雪到

多春魚,細細條瘦猛猛仲雪到部份甩皮甩骨,嘗試用技術搭救吧﹗耐心地燒得兩邊金黃焦脆,乾身堅廷整條連頭帶尾塞入嘴仔。春子索索聲甘香無窮,魚肉散發微弱腥味,幸好還可接受,食落別有一番風味。爽脆雞腎,食開新鮮雞腎的我當然滿足不到,火雞腎厚切大大片,爽勁十足但沒有鮮味,過過口癮不過不失。

青椒,已放到有點乾有點巢皮,切到一片片要燒到水潤爽甜實在有難度呢﹗要整隻燒方能保存水晶及鮮甜味道。腸仔,比起假廚師腸好味道,不太咸不太硬,有一丁點真廚師腸的影子。最喜歡慢烤,烤到四面焦香膨脹在爆破邊緣就最美味﹗蜜糖腸,微微脆皮包著嫩肉,還有陣陣蜜糖甜味,食得過癮。紅腸,腸肉滑彈,腸皮嚥韌,略咸有點咸。墨魚丸,呎碼都剛好一口一粒,不過似食緊麵粉。

漢堡扒,意料之外食得到肉香肉甜,不咸可口。秋刀魚,幼幼的不是粗粗大秋刀,未見肥美油潤,燒出黎魚油不足,味道不夠甘香不夠嫩滑。蒜香雞中翼,雖然不是什麼靚雞翼,好彩醃味合格而蒜香出眾,肉質偏腍。香茅豬頸肉,肥美爽脆油滴滴,慢慢燒直到迫走豬油,外層變得焦脆就係最好味既時候。燒汁豬柳,鬆軟腍腍綿綿,醃味陰沉帶濁。

芝士腸、蒜蓉牛油法包,平平無奇沒什麼特別。牛油蜜糖粟米,超甜粟大大粒,爆汁爽爽混著咸香牛油跟甜蜜蜜,味道撞得有趣美妙。蒜蓉青椒,加入蒜蓉再烤簡直係神來之筆﹗有點乾的青椒吸收蒜蓉及蒜油的辛甜清香,給她們一點的滋潤,入口半爽半甜有菜汁,提鮮提味。沙嗲魷魚翼,打醒十二分精神不要燒乾,要剛剛熟又不能太生,沙嗲味極濃,彈彈的魷魚可口。燒汁雞全翼,落味非常普通,無驚喜悶悶的。

黑椒牛扒,燒得生又怕肚痛,燒得熟又硬又韌。黑椒雞扒,嬌嫩的白肉,油潤彈滑的雞皮,每吋肌膚都滲著鳳脂,還有微辣帶甜的黑椒助攻。豬仔骨,難得有款食物好味道﹗醃得香甜,肉質爽彈充滿汁液,肋膜索索聲非常有嚼勁﹗牛丸,普通火鍋質素,嚥嚥韌韌不爽不彈,試一次便夠。車厘茄,燒後水份蒸發,茄甜味更濃縮。

個個食飽飽,曲終人散。
咖哩雞中翼、香茅雞全翼
黑椒有骨豬扒
多春魚、爽脆雞腎
青椒
腸仔、蜜糖腸、紅腸、墨魚丸、漢堡扒、秋刀魚
蒜香雞中翼、香茅豬頸肉、燒汁豬柳
芝士腸、蒜蓉牛油法包、燒汁豬柳
秋刀魚、多春魚、爽脆雞腎
牛油蜜糖粟米
蒜蓉青椒、沙嗲魷魚翼、燒汁雞全翼、牛油蜜糖粟米
美國頂級牛西冷、紐西蘭頂級羊架
蔥花蒜蓉醬油燒原條茄子、燒尖椒、美國頂級牛西冷、紐西蘭頂級羊架
豬仔骨、咖哩雞中翼、蒜香雞中翼
咖哩雞中翼、蒜香雞中翼、香茅雞全翼、黑椒牛扒、黑椒雞扒
沙嗲魷魚翼、黑椒有骨豬扒
青椒、車厘茄
沙嗲魷魚翼、黑椒有骨豬扒、香茅豬頸肉
豬仔骨、咖哩雞中翼、蒜香雞中翼
黑椒雞扒、紅腸、蒜香雞中翼
沙嗲魷魚翼、芝士腸、墨魚丸、豬仔骨、牛丸
蒜蓉青椒、黑椒有骨豬扒、蒜香雞中翼、車厘茄
2022-02-13
美國頂級牛西冷、紐西蘭頂級羊架
2024-04-08 0 瀏覽
復活節假期第一日入咗嚟西貢燒烤,我哋大約一點半嚟到 ,成個場應該坐到幾百人,入座率得二成,都好冷清下,不怪得新聞話啲人北上消費,本港食肆冷清。入到去坐低, 開咗個燒烤爐之後,就自己攞嘢食 ,餐廳嘅食物正常味道,最好味應該係個豬頸肉😋。😌值得寫呢篇食評嘅係因為啲服務員,佢哋真係一絕😒,企喺門口嘅阿姐服務員串咀到爆,用"指揮嘅態度"去叫顧客買咗票先,完全冇服務質素可言😡。跟住坐喺燒烤場內有一個服務員,類似係負責包好啲炭,同埋執好啲枱+ 負責起好個bbq爐 ,佢見我哋個bbq爐燒嘢食嗰陣比較大煙就過嚟望,用極不友善 ,接近係指責你嘅態度😤,喺度話我哋做乜燒嘢食咁大煙, 大大聲咁 exactly 講 :「咁大煙點樣燒嘢食?!🤬」 跟住指指點點咗一輪之後 ,就走開咗 ,態度真係奇差,令人O曬嘴😨。不久我聽到隔離枱啲嬸嬸坐低咗冇耐,就好勞氣話出面服務員,又係話其差態度, 直情想鬧佢咁濟 😟。呢間嘢其實食物係冇問題,配套亦ok,位置都ok,唯一差嘅就係服務員, 畀人人印象非常之差,佢哋真係有好大嘅進步空間囉😂, 真係唔知係唔係老細有默認咗佢哋要咁樣服務 🤭🤐。 其實bbq場都 接近 無服務可言,通常
其實bbq場都 接近 無服務可言,通常所有嘢由拎食物開始已經係自助,真係唔明點解會俾人咁嘅印象🤨。
三個人(兩大一細),九百蚊埋單,都唔係好低消費啫, 要咁樣受氣唔多值囉。
2024-03-29 161 瀏覽
4個人諗住開開心心BBQ ,一個遲啲到,企門口嘅西面女職員話要比哂錢先准入,海景區又話要加$200,又唔比入去睇環境(入面只得一枱客),諗吓商量都唔得,仲要好大聲講"咁你要唔要吖,我哋full booking 架",火都嚟🤬,做乜要比錢受氣,即走,(我唔信佢真係full ),咁嘅服務態度🤬,一次都唔會益佢,影佢相仲要遮面。呢啲服務態度擺明趕客,所以咁多人北上消費。我哋將啲錢去隔離食泰國菜,又好食服務態度又好,仲有海景枱坐(唔使加錢)🤭,食完望返BBQ 得5枱客(冇人坐海景區)😂,咁就係full booking 😂

呢啲服務態度擺明趕客,所以咁多人北上消費。

2024-03-28
2024-03-16 424 瀏覽
襯冬天未完同朋友仔去西貢bbq🤓星期日bbq價錢,每位$277,只收現金。我哋一點幾到bbq場,唔係好多人🤓再晏啲就越嚟越多人。入場時會提供每人一份燒烤叉、紙碟、發泡膠碟、飲品杯、同埋每枱一個蜜糖膠兜+掃,可以去食物區拎蜜糖。我哋自己帶咗啲金菇蒜蓉牛油去燒🤓去到發現原來呢度有牛油提供,不過應該係人造牛油,一大桶嗰啲。我哋仲自己帶咗燒烤網,綿花糖,因為場地冇提供。覺得幾好食嘅食材有:咖喱魷魚、豬頸肉、紅腸、漢堡扒、牛油粟米🤓推薦帶個錫紙兜過嚟,將啲粟米切粒粒,然後燒熟佢。飲品機嘅水唔係幾好飲,蘋果汁好甜😬呢度嘅麵包係厚方包同埋法包,個人比較鍾意燒生命麵包多啲🥹厚方包有啲難燒呢度啲野食一定唔係靚食材,勝在有得任飲任食,又有得同朋友吹下水,都幾開心🤓#沒有接受用餐款待
襯冬天未完同朋友仔去西貢bbq🤓

星期日bbq價錢,每位$277,只收現金。

我哋一點幾到bbq場,唔係好多人🤓再晏啲就越嚟越多人。

飲品機嘅水唔係幾好飲,蘋果汁好甜😬

#沒有接受用餐款待

2024-02-22 723 瀏覽
非常差的服務態度,我們20幾個人前行,有10個到咗都唔俾入,要我們買晒咁多人嘅票先至可以入,但係現場只有現金唔可以比Credit卡,要理論一個小時後才可以放行10多人入去,簡直是不知所謂,咁樣做生意,唔會再有人去幫襯!食物質素差,個杯咁細,成日要行來行去refill, 一定冇下次!食嘢食到一肚火都算係第一次啦!

食物質素差,個杯咁細,成日要行來行去refill,
一定冇下次!

食嘢食到一肚火都算係第一次啦!
2024-02-14 686 瀏覽
諗住過年一家大細去燒野食,過年價錢貴都唔緊要,但你要比返D質素人食囉,除左鷄翼食得下,其他麻麻地,甚至入唔到口,環境系Ok嘅,食物真係好差,個杯真係太細囉,兩啖已飲晒,唔通真係要人行來行去拎,唔方便,職員質素麻麻地,一句講晒,無下次
同幾個朋友一行4人收工諗住bbq,美孚無咗燒烤場,元朗嗰啲又試過晒,就諗住嚟西貢試下。我地7點鬆啲到達,咁就買票入場啦,$258/位,但就只收現金。如果海景位仲要加$200開爐費,所謂嘅海景位,你坐低咗係唔會睇到海景。俾完錢佢就俾咗每人一支燒烤叉,4隻發泡膠碟,4隻紙碟,4個膠杯,裝蜜糖嘅膠杯同一盒紙巾,餐具就自己出去攞嘅。野食種類唔多,飲品係汽水機飲品,so far食物味道係ok嘅,但就超級無敵準時9點正就落閘唔俾再攞野食,一分鐘都唔會俾多你,之後想添少少蜜糖都唔得。所謂嘅任飲,佢隻杯好細,燒嘢食好易口渴,咁斟野飲就要來來回回好多次。好多野都係額外收費,燒烤網$70,佢有蕃薯,但又無錫紙俾你,咁買錫紙又要俾錢喇。到咗9點後就間中會有廣播話10點前一定要離場,過咗一陣9點15分左右,無人嘅地方就開始熄燈,到9點40分左右,得返我哋一枱,就熄淨我哋附近嘅燈,然後啲職員行來行去,又成班企喺一個角落望實我哋,真係未試過燒嘢食都咁有壓力😰 大佬呀,你話10點前離場,咁我9點59分走都未夠鐘啫,真係搞到好掃興!講真,個場環境係唔錯,但service就真係無嘅,價錢bbq嚟講唔平,地點又唔係方便,

講真,個場環境係唔錯,但service就真係無嘅,價錢bbq嚟講唔平,地點又唔係方便,服務真係要好需要改善!

朝早起身,胃口已經瞓覺去咗🌞,晚咗啲就有得去西貢大肚滿滿地燒烤!一踏入去,海風撲面,吹走哂平時嘅煩惱。我哋一個大團隊去到,就直頭開燒!肉類選擇咗雞翼、牛肉、豬肉應有盡有啊,烤到啲皮脆脆地,入口即溶,肉味噴香💨;蔬菜方面,啲燒茄子真係出乎意料地好食,入口即化,攞嚟夾餅一啖,味道真係正中紅心🎯。飲料就普通咗啲,得個可樂同果汁,下次有冇靚啲嘅茶仲好呢!而且,話說返啲麵包,萬勿錯過啲多士,烤到啲邊金黃脆口,喺腦海中留下唔可磨滅的記憶呢!夜晚燒到10點,講笑傾偈真係揾到幾個知己。而我嘅小朋友又去咗沙灘奔跑放風箏,玩得不亦樂乎🪁。唯一要提留意嘅,就係門口有時會有啲龍爭虎鬥,其他嘅,基本上都算係一個唔錯的体驗。总之,今夜嘅西貢之行,肚皮幸福,心情都跟住上升啲呢!夜晚海風同埋千萬萬顆星光,係城市裏面揾都揾唔到嘅獨有韻味🌟。

2024-01-03 807 瀏覽
{無限時任飲任食BBQ - $238}

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍
2024-01-03 507 瀏覽
{無限時任飲任食BBQ - $238}麻甩佬除左鐘意打邊爐,BBQ 都係我最愛之一,唔知由幾時開始,連BBQ 都可以二人成行!捉緊新年假期嘅尾巴,又去BBQ! 呢間海灣會係我成日去嘅,貪佢搭車入去方便,無限時任飲任食,兩個人傾足一日偈,由下午食到夜晚,仲有無敵海景!平日黎仲差唔多可以包場!燒嘢食嘅食物唔使多講,不過我想同大家威威嘅我燒嘅豬頸肉真係好靚😂呢度嘅泰式醃法,配合即燒嘅炭香,真係令我一連食幾大塊唔停得口!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #西貢海灣會燒烤大王 (西貢)西貢大網仔路沙下村9號地舖
{無限時任飲任食BBQ - $238}

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #西貢海灣會燒烤大王 (西貢)
西貢大網仔路沙下村9號地舖
2023-12-12 952 瀏覽
第一,寵物不友善,明明是露天餐廳,竟然說寵物不能入。第二,沒有免費泊車,兼時租超貴,一小時要30蚊,仲要響佢地度消費200蚊先有呢個「優惠價」!隔離WM酒店都係28蚊,仲有充電添。第三,付款不友善,今時今日竟然仲只限現金,不接受任何電子支付,更不接受轉數快。我被迫要俾30蚊揸車出去西貢墟攞現金!第四,食物選擇少,蔬菜類只有茄子,青椒同翠玉瓜,肉類只有基本牛,豬,雞,丸類只有基本牛丸,魚蛋,蝦丸,墨魚丸。飽肚唔難,但呢個價錢嚟講,選擇太少第五,調味料太少,只有一次性包裝辣椒油,芥辣同豉油。你要我俾20蚊買卷錫紙,我放茄子入去都想加調味料掛,連蒜蓉都冇。總之一句,香港歡迎寵物嘅燒烤場大把選擇,呢間我唔會再去了。
第一,寵物不友善,明明是露天餐廳,竟然說寵物不能入。

我被迫要俾30蚊揸車出去西貢墟攞現金!

總之一句,香港歡迎寵物嘅燒烤場大把選擇,呢間我唔會再去了。
2023-12-03
2023-11-27 1194 瀏覽
只收現金💸用具加費:錫紙加、燒烤網加、燒烤叉加。沒有:蒜蓉扒:化學醃製,肉冇肉味。裝食物的碟限制一人一只,發保膠唔環保。膠杯唔環保,野飲冇氣。空氣唔流通,戶外另加$100,煙燻人肉。唔抵食,唔好食。沒有蝦、海鮮自已帶·優點:就腳。
只收現金💸
用具加費:錫紙加、燒烤網加、燒烤叉加。
沒有:蒜蓉
扒:化學醃製,肉冇肉味。
裝食物的碟限制一人一只,發保膠唔環保。
膠杯唔環保,野飲冇氣。
空氣唔流通,戶外另加$100,煙燻人肉。
唔抵食,唔好食。
沒有蝦、海鮮自已帶·
優點:就腳。

2023-11-26
2023-11-05 2451 瀏覽
環境乾淨,比起大部份收費燒烤場環境更舒服,所提供嘅食物質素全部都高,肉類醃得好入味,又唔會太鹹!最估唔到嘅係,佢哋會提供飲品杯俾大家任飲各款飲品,亦都冇爐費,性價比好高!❤️❤️

其實食物唔差,不過整體感受就麻麻。今次係中秋節成班朋友一齊去BBQ 。其中一位朋友仔提議嚟西貢呢間。節日額外加錢!冇問題的!朋友話因為見到有無敵海景,所以想過嚟試試!本身預約Booking嘅時候話已經要加錢,去到就話因為冇位,如果要坐外面位置就要再額外加一個開爐費$200。我覺得都冇問題,但後來發現原來雖然是放題BBQ。但基本上你要的物品都是需要加錢。然後留的位置跟取食物的位置非常遠,服務員態度麻麻。飲料多拿一個場內的杯子去浸,餐廳職員都會黑面出口阻止,就是要你來來回回走來走去的。
其實食物唔差,不過整體感受就麻麻。
今次係中秋節成班朋友一齊去BBQ 。
其中一位朋友仔提議嚟西貢呢間。
節日額外加錢!冇問題的!
朋友話因為見到有無敵海景,所以想過嚟試試!
我覺得都冇問題,但後來發現原來雖然是放題BBQ。
但基本上你要的物品都是需要加錢。
然後留的位置跟取食物的位置非常遠,服務員態度麻麻。
2023-10-02 3026 瀏覽
今日大夥兒約埋去任飲任食BBQ,原本打算支持留港消費,自製一晚西貢BBQ「夜繽紛」。點知燒到一肚火,提早執嘢走人。1.入場欠缺電子支付平台: 畀入場費衹收現金,不接受任何電子支付,一行十幾廿人入場,唔係個個帶夠現金,連八達通/VISA都唔收,大家係入場處湊現金湊來湊去,又要顧住d小朋友,場面狼狽,仲要畀人串......失望。2.軟件服務: 入場處職員比較有霸氣,唔知道嘅以為自己無端端得罪咗某個社團幫會,有殺冇賠, 喂,各位大佬大姐,「過門都係客,我有畀足入場費㗎喎,可唔可以有少少招呼呢?」3.食物: 有雞翼牛扒豬扒雞扒雞腎金沙骨叉燒香腸芝士腸魷魚及丸類,迷你茄菠蘿粟米蕃薯青椒翠玉瓜等,各種質素算可以,但款式不算多,冇金菇及菇類。4.飲品: 有汽水及果汁自助機任斟任飲,另有啤酒汽水烏龍茶等等飲品畀錢另外購買。5. 最不滿的地方: 不人性化服務。以為任飲任食到10pm, 原來一到9pm,場內食物及飲品部會立即「落閘放狗」,任何客人不得再內進取任何食物及飲料,(心想: 又話任飲任食嘅?原來係有時間限制, 咁入場收錢時,又唔見你d職員講清講楚?) 9pm 後,就算我想另外畀錢購買飲品,一律不容
點知燒到一肚火,提早執嘢走人。

5. 最不滿的地方: 不人性化服務。以為任飲任食到10pm, 原來一到9pm,場內食物及飲品部會立即「落閘放狗」,任何客人不得再內進取任何食物及飲料,(心想: 又話任飲任食嘅?原來係有時間限制, 咁入場收錢時,又唔見你d職員講清講楚?) 9pm 後,就算我想另外畀錢購買飲品,一律不容許。大佬呀,我BBQ食到好口渴,想買一支水,跪求d職員做下好心,施捨下賣一支水畀我,解下口渴,當場被一口拒絕,無得傾,殺無赦,我只好學古人「望梅止渴」,幻想有水飲。

呼籲香港的餐飲業,請畀啲心機,敬業樂業,出心出力做好啲服務水平。

今時今日,香港仲有d咁特別嘅餐飲體驗 ; 難怪好多精明嘅香港人一於北上消費,因為國內消費,電子支付吃喝玩樂,又平又靚又正仲要服務好,做到賓至如歸。 香港的餐飲業界,請尊重下自己,更請尊重下還會留港支持本地消費的所有客人。
如果有人覺得我喺一個「西客」,我並冇意見。
2023-10-01