2024-05-27 157 瀏覽
現時食燒肉大部分都係用普通鐵板火爐,但「西塔老太太」竟然係用碳,烤製出的肉更加香濃店鋪為地鋪,十分方便,裝修光猛,座位亦舒服有大量前菜提供,而且全部都係免費任添! 特別推行薯仔沙律!!薯蓉好細膩,入口順滑,略帶甜味,好開胃!!!!有多款特色醬料,「秘製麻醬」好出色,有濃濃麻香味,咸甜味道各半,配上烤肉,味道一流🥢老太太特色瘦牛牛肉非常嫩滑,入口後會散發出淡淡的牛肉香氣。透過燒烤,牛肉的鮮甜味更加突出,每一口都能感受到肉質的咀嚼感🥢特味牛五花調味甜辣,能夠帶出牛肉的鮮味,肉質鮮嫩多汁,肥瘦分佈均勻,烤熟後,肉質更加鮮美,配上生菜和泡菜,味道濃而不膩🥢檀香小肋條切割得細薄,經過燒烤後,肉質嫩滑多汁,肋骨上的肉與檀香調味完美融合,外層裹上少量芝麻和黑椒,味道更香🥢秘製豬排肉嫩多汁,外層經過燒烤後形成一層香脆的外皮,內裡保持著豬肉的鮮甜,豬排上的調味料為其增添了一份特別的風味🥢牛肉石頭拌飯牛肉的肉汁滲入飯中,讓飯粒吸收了牛肉的香味和口感,拌飯有多款蔬菜,令整體口感豐富,配上特制的辣醬,味道更為惹味 🥢老太太海鮮蔥餅蔥香四溢,海鮮蔥餅外層酥脆,內裡則充滿著豐富的海鮮味道和蔥的香氣,每一口都能品嚐

店鋪為地鋪,十分方便,裝修光猛,座位亦舒服

🥢老太太特色瘦牛

🥢特味牛五花

🥢檀香小肋條

🥢秘製豬排

🥢牛肉石頭拌飯

🥢老太太海鮮蔥餅
蔥香四溢,海鮮蔥餅外層酥脆,內裡則充滿著豐富的海鮮味道和蔥的香氣,每一口都能品嚐到海鮮的鮮美,口感層次豐富
2024-05-25
為避過五一黃金周, 這星期決定留港消費, 同朋友去咗尖東呢間內地人氣燒肉店---西塔老太太烤肉。餐廳環境企理光鮮, 入座隨即送上多款前菜、配料、秘製醬料, 所有均為免費無限量添加。 今次散點了數款烤物share, 全程由店員即席協助燒烤, 服務貼心。西塔特色鮮烤鰻魚每日限量鰻魚去骨切成一件件, 每件都好厚肉, 店員協助將其燒至金黃, 皮脆, 有鰻魚獨有魚鮮味。分別配上兩set配料搭食:一) 以紫蘇葉+紫菜包住鰻魚食, 能於清香中吃出鮮味二) 鰻魚汁加上薑絲, 令鰻魚更為提鮮美味不過間中有幾件還是連帶幼小魚骨, 食嘅時候要小心 厚切豬五花肥大肉厚豬五花原條上, 由店員剪成兩條, 烤到咁上下再切成小塊再燒至金黃色。 表面香口, 肉質稍帶爽口彈牙, 連埋生菜加蒜片夾住一齊食, 有助平衡五花腩嘅油膩, 又能食到油脂肉香。老太太特色瘦牛醃製過嘅瘦牛無肥牛咁多脂肪, 但薄切令烤後肉質keep到好林冇渣, 配埋店內特製的芝麻醬, 更加香口美味。錫紙金針菇金針菇包中加入了蒜蓉、少量蔥同埋辣椒粒一齊烤, 金菇盡吸調味汁料, 惹味非常。牛肉石鍋拌飯拌飯熱辣辣滋滋聲上檯, 配料非常豐富, 有多款蔬菜絲, 牛

西塔特色鮮烤鰻魚每日限量
西塔特色鮮烤鰻魚

分別配上兩set配料搭食:
一) 以紫蘇葉+紫菜包住鰻魚食, 能於清香中吃出鮮味

二) 鰻魚汁加上薑絲, 令鰻魚更為提鮮美味
不過間中有幾件還是連帶幼小魚骨, 食嘅時候要小心

牛肉石鍋拌飯
拌飯熱辣辣滋滋聲上檯, 配料非常豐富, 有多款蔬菜絲, 牛肉份量唔多, 加入了韓式辣醬再攪拌至平衡, 口感層次相當豐富, 但可惜食唔到脆卜卜飯焦。
2024-05-08
西塔特色鮮烤鰻魚
2024-02-02 1687 瀏覽
位於尖沙咀的燒肉餐廳。餐廳據聞是內地的人氣燒肉餐廳, 主打的是東北風味的燒肉體驗;當天突然想吃燒肉,經過時見到這間餐廳空間闊落,乾淨企理,加上一直想知道究竟內地餐廳在香港開店,食物質素是否有將價就貨,便決定一嚐了。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅招牌烤肉二至三人套餐 (原價$852,期間限定優惠價$698)꙳老太太特色肥牛꙳老太太特色瘦牛꙳燒汁橫膈膜꙳雪花肋條꙳厚切豬五花꙳錫紙金針菇꙳芝士粟米   ___⋆ ⋆ ___ 上菜前店員會先介紹醬料,除了有常見的烤肉汁及辣醬油外,餐廳最特別的是提供特製麻醬。據聞是店家最推介的調味料,我還真的是首次用麻醬拌肉肉吃呢~眼界已開~✿ 老太太特色肥牛/瘦牛兩款牛肉都經過醃製,薄薄一片很快便烤熟了;兩款的肉質都軟嫩多汁,調味後更是香口惹味。 .✿ 燒汁橫膈膜橫膈膜的脂肪相對較少,因此肉味較濃郁,入口軟嫩不油膩。 .✿ 雪花肋條雪花肋條油花均勻,肉質厚實,肉味帶甜;入口細嫩多汁,略帶嚼勁。.✿ 厚切豬五花厚切大條的豬五花油脂較多,烤至金黃色後店員會剪開一小塊,方便我們進食。豬五花的脂肪位置焦脆香口,入口油香四溢;用生菜及蒜片包著吃更是減
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
꙳芝士粟米
   ___⋆ ⋆ ___
✿ 老太太特色肥牛/瘦牛
✿ 燒汁橫膈膜
橫膈膜的脂肪相對較少,因此肉味較濃郁,入口軟嫩不油膩。
✿ 雪花肋條
✿ 厚切豬五花
豬五花的脂肪位置焦脆香口,入口油香四溢;用生菜及蒜片包著吃更是減低油膩感呢。
✿ 錫紙金針菇
燒烤必備的金針菇塗抹牛油及辣蒜蓉後,烤後味道帶微辣,更是惹味。
✿ 芝士粟米
超多芝士! 鐵板的底層放滿粟米粒及蟹柳後,再把芝士及沙律醬舖在上面烤焗,味道奶香濃稠,芝士控表示很喜歡呢!
今日收工,朋友帶左我去一間開了不久的韓式燒肉。這間原來在國內都有分店,還經常排隊,今日有幸可以同朋友試一試,幸好都係等了一會兒。地方乾淨和寬敞,桌子夠大兩個人坐非常舒適。我地叫左二人套餐,前菜有薯溶、香辣蘿白絲、沙律和魚糕。雖然款式唔算好多,但已經好足夠。芝士粟米具有濃郁的芝士風味和甜味,粟米的自然甜味與芝士的奶香味相互融合,營造出美味的口感。雪花肋條含有一定的脂肪,脂肪在烹調過程中融化,使肉質軟嫰和更加多汁。這些脂肪可以增添肉排的滋味和口感。燒汁橫隔膜橫隔膜是位於牛骨骼和腹肌之間的肌肉,具有粗纖維和嚼勁,用燒汁把肉醃好,軟化肉質增添風味。厚切豬五花豬五花肉切成較厚的片狀,含有豐富的脂肪和肉質,再燒烤的過程可以保持肉汁鮮嫩多汁,容易形成外酥內嫰的口感。老太太特色肥牛肥牛的脂肪含量較高的部位,它具有大理石花紋的肉質,這些脂肪紋理在烹調過程中會融化,使肉質更加嫩滑和多汁。老太太特色瘦肉瘦牛的脂肪含量較低的部位,它具有較少的脂肪紋理,肉質較緊實,特別受到健康和減脂飲食者。這兩種部位的牛肉可以提供不同的口感和風味,給食客更多的選擇。二人套餐已足夠吃飽,價錢合理,肉質有驚喜。如果唔想諗,叫套餐都

地方乾淨和寬敞,桌子夠大兩個人坐非常舒適。

芝士粟米

雪花肋條

燒汁橫隔膜

老太太特色肥牛

老太太特色瘦肉

二人套餐已足夠吃飽,價錢合理,肉質有驚喜。如果唔想諗,叫套餐都是一個不錯嘅選擇。

2024-01-19
2024-01-29 621 瀏覽
今晚朋友說想吃烤肉, 於是我和朋友去了尖沙咀這間餐廳吃晚餐.我和朋友點了上面這個餐, 有很多烤肉, 很豐富呢.首先有很多前菜, 這些前菜都是可以任點的, 也很好吃.餐廳的招牌麻醬, 幾香濃, 味道幾特別, 食烤肉再配這麻醬是真更好吃.芝士粟米: 首先我們先吃這熱食, 非常香的芝士, 份量作為小吃是適中, 不會太多.兩個人share食剛剛好, 不會覺得溜.老太太特色肥牛: 肥牛幾滑, 同肉質都幾滑嫩幾好食.不錯, 完成不會韌, 重牛味.老太太特色瘦肉 : 意外的我覺得比肥牛更好吃, 更有牛味! 不過口味呢d其實都真的是因人而異,  但我自己就比較喜歡這份瘦牛.燒汁橫隔膜: 又幾好食,好滑好鮮嫩, 幾好食, 肉質好好, 不錯.雪花肋條: 好香滑, 幾好食, 又不會韌, 幾正, 好新鮮.豬五花:  好肥美的豬五花, 店員還過來幫我們燒, 燒得很好, 不錯.鍚紙金針菇: 用錫紙包住好香, 少少辣辣地, 好香口, 不錯.
我和朋友點了上面這個餐, 有很多烤肉, 很豐富呢.
首先有很多前菜, 這些前菜都是可以任點的, 也很好吃.

2024-01-14
5天前 0 瀏覽
之前已經聽過深圳呢間燒肉,原來香港都有,咁方便就試吓餐廳感覺很開陽,坐得好舒服,一入到去餐廳的職員已經好有禮貌,主動送上前菜,仲話可以免費添加前菜有沙律、醃蘿蔔、薯蓉,青瓜等等,全部都好開胃,配上烤肉食可以解油膩烤肉我主要揀咗牛肉,係極尚羽下肉及極上雪花肉,兩款都係上等肉雪花肉的油脂分布很平均,肉質很軟熟,充滿牛香味,配上簡單的烤肉汁已經足夠羽下肉係本身調咗甜甜的醬汁,油脂更為豐富,可以夾生菜一起食,店員更加會主動幫忙燒肉,很貼心墨魚腸係好特別,全條黑色,燒完脆卜卜,食落甜甜地仲叫咗個老式拌飯,主要材料有煎蛋,紫菜,店員會幫忙拌飯,感覺好似韓式拌飯辣白菜似韓式泡菜,食落唔會太辣,鹹度剛剛好,配上烤肉食很開胃餐廳的服務質素比香港一般餐廳好得多,店員主動又有禮貌,係一個難忘的烤肉體驗
之前已經聽過深圳呢間燒肉,原來香港都有,咁方便就試吓

墨魚腸係好特別,全條黑色,燒完脆卜卜,食落甜甜地

2024-05-30
2024-06-04 0 瀏覽
去到尖東附近,唔知食乜好,見到一個光亮嘅招牌有烤肉食,內在環境裝修唔錯,非常新淨,所以入去試一試。呢度有多款唔同嘅烤肉選擇,牛類嘅部位同埋種類相當之多,另外唔食牛嘅亦都有豬同埋雞可以選擇。十分欣賞服務員非常細心講解餐牌,亦都會幫手準備唔同嘅醬汁調料盤,仲有介紹埋唔同醬汁嘅使用方法。比較特別嘅係佢哋自家芝麻醬,係一球芝麻醬配上醬油同埋醋,撈勻之後非常特別同埋啱口味。呢度嘅烤肉都有附上免費嘅前菜,有需要仲可以不停加都係免費。個人就非常推薦一啲生菜同埋沙律,配上烤肉可以減少油膩。當日點咗唔同嘅肉類試一試,包豬頸肉非常新鮮,店員都好細心會詢問需唔需要幫手烤肉。當日有請店員幫手燒烤,第一就可以唔怕烤焦肉類,品嚐肉類最好嘅狀態。另外亦都可以同朋友專心傾偈,唔使一心二用。烤到啲肉熟嘅時候店員都會放喺側邊嘅小碟,亦都有耐心講解推介點上邊一種嘅醬汁比較搭配。牛肉方面就點咗比較高質素嘅雪花牛同埋牛肋肉,肉類嘅質素非常之高,烤到微蕉嘅狀態口感十分之好。配上唔同嘅醬汁又有唔同嘅風味。食到有少少膩嘅時候配上生菜,又可以繼續食多幾塊。令人欲罷不能。另外,如果唔食牛嘅朋友,除咗豬之外,亦都可以試吓點雞肉。雞肉10分

另外,如果唔食牛嘅朋友,除咗豬之外,亦都可以試吓點雞肉。雞肉10分嫩滑,而且雞件十分大件,非常抵食。烤完之後雞嘅肉汁仲會保留左喺裏面。

最後,仲點多咗個烤金菇,平衡一下肉類帶嚟嘅口感,金菇包裝已經有一定嘅調味料,配合埋切碎咗嘅辣椒,食落去味道非常足夠。比較欣賞嘅係金菇嘅質地非常軟熟,而且唔會太硬黐埋一舊,食落去,好容易咀嚼。

雖然係烤肉店,但係呢度嘅抽風系統相當好,入到店內以至食完之後都唔會有一浸燒肉嘅味道。
而且服務員嘅態度每一位都十分之好,主動幫忙上菜,加水,燒烤等等,所以嚟到尖東嘅朋友記得嚟試一試囉。
2024-06-02 0 瀏覽
唔知點解,朋友3號風球竟然都拉我出去食嘢,我哋去咗尖沙咀噴水池隔離的西塔老太太食烤肉。估唔到依家烤肉店員會幫我哋燒埋,我覺得服務真係好好。不過店員都有解釋如果客人太多嘅時候可能就未必可以全程有時間幫我哋燒,我哋都理解嘅,不過今餐有人serve埋真係爽歪歪😜如果係自己燒嘅話,我應該再靚嘅肉都會燒到老晒🥲我哋一坐低,佢就上咗啲醬料同埋前菜先。前菜有四款,我覺得四款都好好食,我哋encore咗幾次。薯蓉本身以為會好飽,但係佢可以做到好清爽,食極都唔膩。至於蔬菜沙律同埋一啲蘿蔔絲就更加係開胃,大家嚟到一定要試呀醬料個方面,店員話呢個係芝麻花生醬,隔離嘅係京蔥同埋芫荽,佢哋建議落一圈豉油,再落三圈嘅醋。Mix埋一齊之後個花生醬真係好香。嘢食方面我哋叫咗一碟肥牛,肥牛店員燒得啱啱好,包埋啲前菜食真係一流。見到張相又想再食另外我哋仲叫咗塊靚嘅牛, size都幾大份,店員幫我哋燒完之後剪開咗,另外仲好貼心咁問我哋想唔想試吓啲熟啲嘅口味,於是就幫我哋燒咗幾條相對熟少少嘅。隔籬嗰個口磨好正,口磨烤嘅時候佢中間會出水。店員佢叫我哋先飲咗裏面嘅水跟住先至再食個蘑菇。真係好鮮味。另外我哋仲叫咗一個炒年糕。呢個炒

至於蔬菜沙律同埋一啲蘿蔔絲就更加係開胃,大家嚟到一定要試呀
另外我哋仲叫咗一個炒年糕。呢個炒年糕糕佢除咗年糕之外,仲有鵪鶉蛋翠玉瓜同埋三色椒,份量都幾豐富。食落唔算太辣。
聽聞呢間系超人氣內地燒肉店,開到香港,位於尖東📍5點左右到,冇預約唔洗排隊都入到!今次叫左2-3人餐💰698,食物都好豐富🤤套餐有唔同部位嘅牛肉、豬肉同埋前菜,仲有沙律菜、泡菜、薯蓉、辣蘿蔔絲可以無限任添!餐廳提供嘅醬料都好多選擇,🌶️辣椒醬,辣椒面,青椒,仲有秘制特色麻醬!將芝麻醬球、香菜、蔥、醬油、醋攪拌而成嘅醬料真系好好味,好解膩!餐牌亦有推薦各種肉類可以點嘅醬汁,非常貼心。餐廳嘅服務都值得一贊,店員會主動幫我們烤肉,添加茶水,烤盤也換得好密👍🏻🔸芝士焗粟米前菜嘅焗粟米都好出色,鐵板熱辣辣上,🧀芝士可以拉絲到勁長,🌽粟米粒香甜的,加上芝士咸咸甜甜好好吃🔸老太太特色肥牛🥩肥牛肥瘦相間,肥而唔膩,肉質鮮美多汁,烤出黎非常香!🔸老太太特色瘦牛🥩瘦牛比肥牛大片,同樣散發微甜,肉味比較重一d🔸 澆汁橫膈膜🥩橫膈膜十分厚身,超級有分量,烤完非常juicy,咬落有彈性,醃汁有甜甜的味道🔸雪花肋條非常漂亮嘅雪花紋理,肉質嫩滑,烤完外焦內嫩,配埋生菜食更美味清新🔸厚切豬五花🐷大大條厚切豬五花,肥瘦相間,燒到金黃色焦香,迫曬d油出黎,香口惹味唔會油膩🔸錫紙金針菇連汁料整包放系爐上烤,超入味,重蒜香味,

今次叫左2-3人餐💰698,食物都好豐富🤤

🔸芝士焗粟米

🔸老太太特色肥牛
🥩肥牛肥瘦相間,肥而唔膩,肉質鮮美多汁,烤出黎非常香!

🔸老太太特色瘦牛
🥩瘦牛比肥牛大片,同樣散發微甜,肉味比較重一d

🔸 澆汁橫膈膜

🔸雪花肋條

🔸厚切豬五花

🔸錫紙金針菇
連汁料整包放系爐上烤,超入味,重蒜香味,但有d辣,好香口
2024-06-02 0 瀏覽
今日聽朋友介紹去咗尖沙咀西塔老太太食烤肉,餐廳里邊好干淨,服務員態度非常好,我叫咗烤豬肉、雞肉和牛肉肉質好新鮮,同埋最特別嘅韓國黑色香腸超好味好香,個香腸好特別,我都系第一次試,大家可以去試下,真系好好味

2024-06-01 0 瀏覽
韓燒就食得多東北燒烤🔥都係第一次, 未食過都估唔到自己咁鍾意❤️😍✌🏻, 佢哋仲有佢哋嘅秘製芝麻醬真係好食到不得了配埋啲烤肉✨❤️而且呢度有專人👩🏻‍🍳幫你燒埋所以唔識燒嘅都唔使怕, 餐廳又大又舒服而且好乾淨唔會有浸油煙味, 除咗烤肉之外佢哋嘅墨魚腸🐙都不得了, 之前試過好多墨魚腸但係都冇呢隻咁好食😜😜😜食厭咗韓燒嘅朋友試吓東北燒烤🔥都唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻👍🏻⭐️⭐️⭐️🥳🥳🥳🥳🥳

今次特地預約了這間餐廳與朋友慶祝生日,因為她很喜歡食烤肉,而這間餐廳地點位於尖東噴水池旁,大大個招牌去到好快就見到,好易搵啱晒路痴嘅我地😆因為同朋友好早到,但坐耐咗之後差唔多全場爆滿🤓而餐牌也有不同的牛豬雞肉海鮮、蔬菜等等任君選擇👍食烤肉搭配的醬汁當然也很重要,可以令整體食物味道感覺昇華不少,餐廳也很細心說明了那一款醬汁點什麼食物會是最配搭的👍也有不少的前菜及配料可以在烤肉時配搭,重點係可以無限refill🥳仲另外有一盤仔充滿芝麻醬的秘製醬料,可以自由選擇入邊嘅配料要唔要芫荽蔥等等,很香口🫶🏻點餐後店員也很細心問我們想自己烤或還是他幫忙烤肉,這一部份的細心有加分👍老太太特色肥牛$108第一次烤肉食肥牛,薄薄一片燒一燒就好快熟😋加上油脂分布令到整體焦香、牛肉味香濃韓式烤肉又點少得食豬五花肉呢😆點了厚切豬五花$118因為這個比較難控制,所以當然是請了店員幫烤肉😎店員也很細心幫忙慢慢烤及剪開一塊塊果然是專業的👍燒到每一塊都香脆,再加埋生菜及其他配料一齊食好滋味另一款牛肉揀了燒汁橫膈膜$188份量好足,每一塊肥瘦都好均勻,燒完後,口感煙韌 同樣牛肉味香濃🫶🏻好適合牛控的我們🥳墨魚腸$88份量比

因為同朋友好早到,但坐耐咗之後差唔多全場爆滿🤓

而餐牌也有不同的牛豬雞肉海鮮、蔬菜等等任君選擇👍

老太太特色肥牛$108

韓式烤肉又點少得食豬五花肉呢😆點了厚切豬五花$118

另一款牛肉揀了燒汁橫膈膜$188

墨魚腸$88

份量比想像中多,加起來足足有四大條🍻可以食吓這個中和下肉類的味道

最後還點了錫紙金針菇$58

已經細心在裏面調好蒜頭及辣椒和醬汁味道,調配得剛剛好👍好香口 令到整餐有個完美的結束❤️

食咁多嘢咁飽最後都係人均大概$380左右🍻🍻下次再相約多啲朋友一齊食🥳
  • 老太太特色肥牛
  • 錫紙金針菇
  • 厚切豬五花
2024-05-24 6 瀏覽
之前同朋友喺尖沙咀行街經過見到呢間燒肉店就入咗去食晚餐😆之後先發現原來呢間係內地開過嚟嘅燒肉餐廳我哋叫咗一個二人餐,一坐低店員就擺低咗一兜醬料,驟眼望落去有啲芫荽蔥,醬油同埋一球灰色嘅醬🙈店員介紹先知呢個係佢哋特製嘅醬汁,可以配搭牛肉同埋豬肉一齊食一開頭已經有一個芝士粟米嘅前菜,芝士拉絲嘅程度超震撼🤣好似瀑布咁,但係兩個人食去到後尾都比較膩然後店員陸續擺低咗豬五花,牛肉等等,肉質都非常唔錯,加上店員會幫手燒🤣啱晒我呢啲懶人坐低等燒好咗就可以食😙更加唔使擔心燒得唔好會浪費咗之後都試咗餐廳嘅特製醬汁,主要係麻醬味比較重,而且質地都比較濃稠🤔個人就比較鍾意佢側邊嗰隻辣椒粉,帶少少孜然味,比較惹味

2024-05-24 5 瀏覽
西塔老太太烤肉係來自中國嘅品牌,結合韓式烤肉同埋中式泥爐烤肉嘅優點,風味獨特!沙律、醃菜、配料均可以無限refill,店員服務佳,會主動換燒烤網、加茶、同埋refill小菜!如果對自己嘅燒肉技巧無信心,店員會幫手燒埋同埋分菜,體驗良好!招牌烤肉二至三人餐 $698老太太特色肥牛 & 瘦牛經店家以秘方醃製,肥牛帶脂香夾多汁,而瘦牛則軟柔兼肉味重,唔錯!豬五花超長條兼厚身嘅豬五花,肥瘦相間,燒至外層金黃,入面爆汁甘香,肥美可口,夾埋生菜一齊食真係正!雪花肋條厚cutting嘅牛肉條,爽口肥美!燒汁橫隔膜甜甜口味嘅燒汁,令橫隔膜肉味更香郁!芝士粟米粒拉絲嘅粟米粒,熱辣辣!錫紙金針菇直接放上去燒,燒到錫紙漲起咗就食得!

招牌烤肉二至三人餐 $698
老太太特色肥牛 & 瘦牛

豬五花

雪花肋條

厚cutting嘅牛肉條,爽口肥美!

燒汁橫隔膜

甜甜口味嘅燒汁,令橫隔膜肉味更香郁!

芝士粟米粒

拉絲嘅粟米粒,熱辣辣!

錫紙金針菇

直接放上去燒,燒到錫紙漲起咗就食得!
2024-05-23 3 瀏覽
是日約了朋友一齊到尖沙咀食晚飯,想搵一間餐廳坐得舒服,可以傾耐啲計,又好食既餐廳。甘耐經過西塔老太太烤肉,見客似雲來,門面又幾唔錯,所以就選左呢度食晚餐。我地見餐牌選擇好豐富,最後點左佢既二人套餐,豐富得黎又唔洗傷腦筋諗。套餐有提供韓式前菜:泡菜,蒸蛋,薯蓉,紫菜湯等等,可以免費無限量encore。個人覺得薯仔蓉幾唔錯,配埋醬汁,令我添食左2次,畢竟好少韓式餐廳有提供。烤肉方面,有不同肉類同部位提供。有肥牛,牛隔膜,肋條,豬五花,和蔬菜。而韓燒黎講,最好味一定係五花腩,咬落去有香濃烤豬肉味,仲有脂肪油漏出黎,配埋韓式包生菜的食法就一流!不論豬肉牛肉,肉質都軟嫩多汁,對得住價錢!店員都好細心,會不時過來幫手燒,仲會問埋想生少少或是全熟,十分貼心。