2024-03-31 397 瀏覽
復活節假期,走進一間相當唔錯嘅西餐廳,叫咗一個香辣蜆肉忌廉意粉及黑松露忌廉意粉,叫咗一杯凍Cappuccino,蜆肉忌廉意粉值得推介,不算太辣,太太覺得黑松露忌廉意粉,味道更加美味,Cappuccino咖啡有水準!
星期五去咗佐敦做嘢,lunch time經過呢間cafe,見佢有lunch set 就入去試下。座位唔多,大約有5-6張枱。Cafe以小店形式經營,有啲家庭式feel。Lunch set 價錢合理,飲品仲有半價。招牌牛肉漢堡配薯條($88)- 我哋share食所以餐廳都好貼心同我哋切一半。個牛肉夠厚身好味,另外有香脆嘅薯條伴碟,唔驚唔飽喇~煙肉班尼迪蛋($88)- 呢個有驚喜,估唔到會用waffle做底,個waffle 仲要好鬆軟,同啲料好夾。煙肉唔係會脆薄嗰隻bacon,即刻加晒分。連隻蛋都係流心,真係好岀色。蜜糖雞翼($38/3件)- 我哋嗌咗兩份6件,雞翼好入味,加上塗上蜜糖係表面嘅脆雞皮仲正,真係食多兩份都得。Large oat milk Cappuccino ($53) - 咖啡味好濃郁同夠熱,嗌有杯啱晒我,但可惜燕麥味就唔太岀。凍朱古力($38)- 個朱古力味有啲淡,但上面嗰層泡沫加朱古力粉好滑好有口感。

Lunch set 價錢合理,飲品仲有半價。

2022-04-13 920 瀏覽
經過佐敦偶然見到一間咖啡小店,溫馨嘅佈置,店員有禮嘅服務,讓人享受片刻寧靜既咖啡時光✨💕☕街角咖啡提供咖啡、輕食及主食, 而午市套餐幾抵食,附送一杯檸檬茶,或者以半價升級做咖啡。🍴🍽️All day breakfast $118非常豐富,有窩夫,炒蛋,焗豆,大啡菇,沙律菜,薯餅及腸仔。 食物美味,熱辣辣, 食完好滿足。❤️🥚🍳火腿配班尼迪蛋 $88班尼迪蛋勁流心超正,配火腿同窩夫,yummy👍👍☕Mocha (+$5轉燕麥奶) 香滑滋味,咖啡味同朱古力味balance,可以轉燕麥奶,非常貼心👍😍🍋檸檬茶 (凍飲 +$2) 冰凍清新。🍨 甜品有迷你雪糕球($40)有三球唔同味道嘅雪糕,食埋甜品真係滿足曬。💯💯

🍴🍽️All day breakfast $118

🥚🍳火腿配班尼迪蛋 $88

班尼迪蛋勁流心超正,配火腿同窩夫,yummy👍👍

☕Mocha (+$5轉燕麥奶)

🍋檸檬茶 (凍飲 +$2)

冰凍清新。

🍨 甜品有迷你雪糕球($40)

有三球唔同味道嘅雪糕,食埋甜品真係滿足曬。💯💯

2022-04-13
早排👩🏻‍❤️‍👨🏻放假行完九龍公園喺附近搵咗間cafe食tea。食物質素唔錯,冇限時,仲有USB port充電。🍽卡邦尼意粉$78Creamy濕潤而且🧀芝士味重,蛋味就唔多覺有。🥓煙肉份量多,香氣夠重。意粉煙韌有𡁻勁。🍽蜜糖雞翼$38雞翼沾滿🍯蜜糖,而且比想像中香脆。🧇自家製窩夫配雪糕$58(下午茶)窩夫鬆軟而且富蛋香。只需要少少🍓士多啤梨醬同雪糕已經好夠味。🍦迷你雪糕球$40小朋友先做選擇😎。窩夫🧇得一款雪糕,所以決定叫多份食晒三款。

🍽卡邦尼意粉$78

🍽蜜糖雞翼$38
雞翼沾滿🍯蜜糖,而且比想像中香脆。

🧇自家製窩夫配雪糕$58(下午茶)

🍦迷你雪糕球$40
2022-03-31 432 瀏覽
全日英式早餐可以share兩份食,窩夫軟熟,牛油味香濃。炒蛋嫩滑,灑上胡椒粉,增添風味。薯餅香脆,甚有口感。大啡菇大隻飽滿多水份,上面鋪滿炒蘑菇片及紫洋蔥,香氣撲鼻,仲有兩條紐倫堡腸很實淨,喜歡佢獨有香草味,唔會太肥膩。中間仲有沙律菜,淋上胡麻醬汁,整件事真係好chill大啡菇牛油果漢堡配薯條呢個素食餐都唔錯,用料很足。大啡菇煎到剛好,牛油果厚切,super food 夠曬營養。薯條熱辣辣,粗身薯條最有口感。Green tea latte其實我自己見到綠色覺得幾靚就叫左,仲襯埋綠色杯,加埋心心拉花,很精緻。周邊都有綠茶泡沫,很香茶味,牛奶香濃,如果想要燕麥奶,加$5就可以了。Dirty 只有凍飲,底層凍奶,上層暖咖啡。不用拌勻,盡快飲用,先飲到層次感,暖先定凍先?我覺得很個人,口腔盤旋的香滑,確實值得體驗下。
全日英式早餐

大啡菇牛油果漢堡配薯條

Green tea latte

Dirty

2022-03-07 357 瀏覽
佐敦開左好多新咖啡店啊,一日去一間一個月都去唔晒。☕️街角咖啡算係比較小的一家,小店式經營~~漢堡意粉benedict蛋都有,🍔🧇🍝當然仲有唔同coffee 種類吧~飽肚輕食配咖啡都得,任君選擇啦~-火腿配班尼廸蛋窩夫Waffle軟熟有蛋味(牛油香味也有啦~~),火腿煎得微微焦又有點點咸香,最種要係benedict蛋切開蛋黃即刻流出黎~~點點蛋汁配窩夫無得輸😍另外不得不提Latte拉花也美美的呢~☕️

佐敦開左好多新咖啡店啊,一日去一間一個月都去唔晒。☕️

街角咖啡算係比較小的一家,小店式經營~~
漢堡意粉benedict蛋都有,🍔🧇🍝
當然仲有唔同coffee 種類吧~
飽肚輕食配咖啡都得,任君選擇啦~
火腿配班尼廸蛋窩夫

最種要係benedict蛋切開蛋黃即刻流出黎~~
點點蛋汁配窩夫無得輸😍

另外不得不提Latte拉花也美美的呢~☕️
2022-03-05 143 瀏覽
After we woke up, it was already 11am and feeling hungry, we decided to have brunch near our place. 街角咖啡 was located at Austin Plaza, couple of minutes walk from Jordan MTR.They served snacks, pasta, all day breakfast, burger, desserts and drinks etc.They have a table to place their tissue, sauce and seasoning. Besides that, they have some cookie and sweets for customers to take, quite thoughtful of them. For their coffee, it was half price for every lunch set ordered. Hot mocha was sweet and th

For their coffee, it was half price for every lunch set ordered. Hot mocha was sweet and thick in texture, with strong chocolate taste. Iced cafe latte was creamy and smooth, with strong coffee taste.

French fries with cheese - Fries was of thick texture and fried till soft and crispy. Cheese sauce was provided to enhance the taste, which was cheesy and flavourful.

Smoked salmon carbonara - Pasta was cooked till chewy and tasty, creamy in texture. There were sliced ham in it, and smoked salmon was chewy and flavourful as well.

All day breakfast - It was presented nicely, with generous serving  of ingredients. It consisted of scrambled egg, hotdog, portobello mushroom, hash brown, beef patty, tomato beans and salad. They were made till juicy and chewy, with hash brown crispy and scrambled egg soft and smooth.
2022-03-03 131 瀏覽
去完九龍公園散步,去附近搵野食,咁啱見到有間新開既咖啡小店,就入去試下💁🏻‍♀️三文魚卡邦尼意粉 $88估唔到舖頭細細,卡邦尼亦都唔失禮,醬汁creamy掛到意粉,意粉質感亦都掌握得啱啱好。三文魚份量都足夠,整體來講不過不失~全日早餐 $118呢個全日早餐最吸引係佢有窩夫,如果窩夫可以再熱啲就完美😛大啡菇夠juicy,炒蛋都夠熱,薯餅做到脆卜卜🤩芝士薯條 $48本來掙扎緊要雞翼定係薯條,但係俾個芝士醬吸引咗,佢個芝士醬係有粒粒芝士,同外邊一式一樣嘅芝士薯條唔同,佢唔係就咁淋落去,幾特別😉Mocha $20朱古力味夠香濃,唔會太甜,口感好厚好豐富。Caramel Latte $21焦糖味香濃,甜到啱啱好,亦都唔會蓋過咖啡嘅香味。🚗佐敦柯士甸道83號柯士甸廣場地下8B號舖

三文魚卡邦尼意粉 $88

全日早餐 $118

芝士薯條 $48

Mocha $20
朱古力味夠香濃,唔會太甜,口感好厚好豐富。

Caramel Latte $21
焦糖味香濃,甜到啱啱好,亦都唔會蓋過咖啡嘅香味。

🚗佐敦柯士甸道83號柯士甸廣場地下8B號舖
2022-02-18 106 瀏覽
終於都去到放假嘅時候啦,難得放假就梗係要出去食餐好啲嘅lunch啦!於是就揀咗呢一間係佐敦嘅街角咖啡!呢一間咖啡店好友文清嘅風氣,我哋今次就叫咗一份英式全日早餐, $118算係非常合理嘅價錢!而且呢度嘅全日早餐係食窩夫,炒蛋,薯餅,腸仔,茄汁豆,大啡菇!整體來講都係好高質,我好鍾意食呢度嘅窩夫,好香脆嘅味道!而且呢度嘅炒滑蛋亦都係好吸引!好香嘅牛油味道,再加埋好滑嘅炒蛋!非常豐富同埋營養價值十足!

2022-02-16 121 瀏覽
呢間喺佐敦既咖啡店唔算好大間,但有種溫馨嘅感覺,非常舒適。打開餐牌,見到有好多小食同埋咖啡可以選擇。我地點左煙肉配班尼迪蛋,平時出街班尼迪蛋通常都要過百蚊,呢度$88就食到,都算幾抵食。兩塊窩夫餅上面鋪咗煎香左嘅煙肉,仲有煮到啱啱好嘅班尼迪蛋,一切開,半流心嘅蛋汁就流出,配埋啲醬一齊食好夾。另外仲有招牌牛肉漢堡配薯條,漢堡扒非常厚身,而且充滿香濃嘅肉汁,配埋芝士、蕃茄、生菜同漢堡包一齊食,層次豐富。呢到既飲品都好高質!
呢間喺佐敦既咖啡店唔算好大間,但有種溫馨嘅感覺,非常舒適。
打開餐牌,見到有好多小食同埋咖啡可以選擇。

呢到既飲品都好高質!
2022-01-21 139 瀏覽
因為疫情影響,工作被迫暫停,因此下午便外出吃個下午茶。莫卡咖啡$48,巧克力和咖啡的味道適中,兩者配合得很好。卡邦尼意粉$78,芝士味道香濃,意粉軟硬適中,是個人的最愛。秘製雞翼三隻$38,雞皮外表香脆,內裏肉質豐富,非常香口。下午茶餐:煙肉蕃茄長通粉$48,可半價升級任何一款咖啡。煙肉蕃茄長通粉,蕃茄味道香甜,意粉軟硬適中,非常開胃。髒髒咖啡原價$48,半價$24。髒髒咖啡,上面係咖啡,下面係凍鮮奶,不要攪勻,要喝咖啡之後,才喝到鮮奶感覺很特別。
因為疫情影響,工作被迫暫停,因此下午便外出吃個下午茶。

莫卡咖啡$48,巧克力和咖啡的味道適中,兩者配合得很好。

秘製雞翼三隻$38,雞皮外表香脆,內裏肉質豐富,非常香口。

下午茶餐:煙肉蕃茄長通粉$48,可半價升級任何一款咖啡。

煙肉蕃茄長通粉,蕃茄味道香甜,意粉軟硬適中,非常開胃。

髒髒咖啡原價$48,半價$24。
佐敦真係好多小店值得一去,今日經過庇利金街見到呢間咖啡,午餐有幾種Set,見有岩食既就入左去..所有午餐都可以半價升級咖啡,放假就係鍾意飲杯咖啡食個lunch咁消磨下時間。.🍴煙三文魚卡邦尼意粉$88牛油忌廉味濃,意粉表面再灑撒點芝士粉,芝士香味濃郁,意粉軟硬度適中,小店黎講很是驚喜。.🍴英式全日早餐$118足料既ADB,成碟最最最吸引既waffle真係幾正,唔係超脆個種,係一咬落去好香牛油味但又軟身既,配埋其他材料真係幾高質。.🍴秘製香脆雞翼$38 小食擇左個炸香脆雞翼,正常發揮。.🍴Cappuccino $20 and Cafe latte $24飲品半價加配,$20左右就有杯咖啡,咖啡真係佢地既賣點,咖啡豆香而濃,奶應該是用了鮮牛奶,加埋拉花好靚好好飲。
🍴煙三文魚卡邦尼意粉$88

🍴英式全日早餐$118

🍴秘製香脆雞翼$38
小食擇左個炸香脆雞翼,正常發揮。

2022-01-09 687 瀏覽
如今放假更不能hea在家中,必須出去嘆番個all day breakfast 平衡下~ 剛好到附近有事情要辦就黎到嘆番杯啡先~~店面走木系簡約風!午餐價錢都合理,惠顧午餐可半價升級任何一款咖啡!揀左一杯凍飲、一杯熱飲Iced Mocha +$25凍飲都有做拉花,creamy味好順滑,朱古力味再濃d就prefectCaramel latte+$24聞落都陣陣焦糖味,飲落有焦糖香又唔會太甜!食物擺盤精美,亦非常igable~英式全日早餐 $118(窩夫、炒滑蛋、薯餅、紐倫堡腸x2、茄汁豆、大啡菇)擺盤精美豐富,即製窩夫外脆內鬆軟、咖啡菇上再配上炒蘑菇酸菜,味道更有層次!煙肉班尼迪蛋 $88同樣用上即製窩夫底,喜歡不是硬硬嘅煙肉加上creamy嘅班尼迪蛋,窩夫吸滿蛋汁,滿足!秘製香脆雞翼 $38 (3隻)脆卜卜又juicy入味,中意唔係用炸粉!整體坐得舒服、食物又幾有質素,小店係值得支持!

店面走木系簡約風!

午餐價錢都合理,惠顧午餐可半價升級任何一款咖啡!

揀左一杯凍飲、一杯熱飲

Iced Mocha
+$25

Caramel latte
+$24
聞落都陣陣焦糖味,飲落有焦糖香又唔會太甜!

食物擺盤精美,亦非常igable~

英式全日早餐
(窩夫、炒滑蛋、薯餅、紐倫堡腸x2、茄汁豆、大啡菇)

煙肉班尼迪蛋

秘製香脆雞翼
$38 (3隻)
脆卜卜又juicy入味,中意唔係用炸粉!

整體坐得舒服、食物又幾有質素,小店係值得支持!

2022-01-08
  • 英式全日早餐