2015-04-03 2226 瀏覽
浮浮下搵嘢食,入到店,明明有兩張吉枱,侍應係都要我撘張大嘅,仲拉開啲張枱比我坐埋牆,搞到坐緊嘅兩個客要郁位。原本諗住隊蠔,但得美國、南非唔吸引,加上趕住出去做facial,結果叫咗calamari risotto with artichoke。唔覺易聽到隔同枱問咩係artichoke,侍應話無供應換咗雜菇,望真啲原來紙餐牌唔update,門口黑板寫咗係雜菇,但佢冇提我。落單時我想飲Latte,侍應話冇,但亦冇提我原來有即磨咖啡(佢收咗餐牌我後嚟遠眺黑板見到),結果杯嘢嚟到明顯帶擺得耐嘅酸味,仲要落煉奶,唔好味😭個南瓜湯似罐頭貨,意大利香草包雖香但偏硬似隔夜。好在主菜啲魷魚烤得帶碳焦香唔韌,飯半生熟,雖然唔係creamy質地但調味冇過鹹,都幾好。甜品粒泡芙入面係雲呢拿雪糕,外皮唔係好脆但都鬆化。$59加一其實都幾平,所以服務爭啲都可以去。

個南瓜湯似罐頭貨,意大利香草包雖香但偏硬似隔夜。

$59加一其實都幾平,所以服務爭啲都可以去。
2015-04-03
2015-03-24 2310 瀏覽
一開始,見到街市門口開左間高檔餐廳覺得非常奇怪,但之後經過成日都好想試,奈何價錢比較貴,唔會無啦啦去食。前排見到yahoo團購$150買$300 coupon,即刻買左兩張$600 budget,點左一個一打嘅生蠔拼盤(~$350),另外加$40將兩隻細細隻嘅oyster d'argent 換做法國蠔 Ostra Regal, 總共試左6款蠔,分別係Pacific Rock, Barron Point, Blue Point, Namibia, Rollex同Ostra Regal. 其中,Pacific Rock, Barron Point, Namibia (南非蠔) 同Rollex都好正!推介~ Blue Point味道平淡,而Ostra Regal個介紹係after taste 會甜,但結果變化唔大,主要食到陣海膽味。相比之下,其他蠔比較出色。令我驚喜嘅係,開蠔開得好靚,保留到蠔水,同埋幾新鮮~有幾隻督落去仲有反應!另外點左個蒜片clam炒意粉($98),同埋墨汁意大利飯($120),味道係幾好(clam好好味!),不過幾細份,係一人份量(再少D⋯⋯)overall 係好味嘅,

overall 係好味嘅,但咁樣食法,原價要$720!!!! 如果冇半價coupon, 絕對唔會食XD

如果唔用coupon, 或者可以試佢個二人套餐,除開一人二百幾(睇menu幾吸引,但個餐是沒有生蠔的,想食可以另外加)

至於環境方面,雖然係街市門口、麥當奴對面,但都幾安靜同舒服架。服務都好好~
2015-03-24
用餐優惠
團購
2015-02-09 2695 瀏覽
從前想,人家巴塞有Mercat de la Boqueria,倫敦有Borough Market,東京則有築地市場; 這些座位於旅遊熱點的街市,供應林林總總﹑各式各樣的蔬果﹑魚和肉類,內裡更有一些小餐館,店子空間雖少得幾乎要讓食客立食,但由於選用新鮮食材,加上用心烹調,每天都客似雲來,名聲響得連旅客也被吸引過來,灣仔的Quomo 也就是巴塞街市名店El Quim de la Boqueria 的海外分店。那香港有什麼類同的景點?街市這兩字,令人聯想到的,往往是擠擁濕滑的通道,菜碎﹑魚鱗隨地可見,即使老一輩的常說街市食品總是較新鮮,價格也較便宜,小妹也會選擇到超市購物,原因離不開作為90後兼百分百港女對購物點的膚淺要求—有冷氣﹑地方整潔及可「Dude」八達通。坦白說,當有鬼佬友人遠赴來港旅遊,或是想找個地方吃飯,你會想起到訪街市嗎?是天友人相約我到Oyster Station用午膳,當得知此店位於街市中,頓時感覺有點毛骨悚然,心想街市中能有什麼好東西呢。結果戰戰兢兢地到來,卻發現番新後的樂富街市空間感大又寛闊,讓人耳目一新﹗而是日的目標Oyster Station 就位於樂富街市其中一個

而是日的目標Oyster Station 就位於樂富街市其中一個出口,內裡放映著懷舊英文歌MV,真難想像街市也有這麼有氣氛餐廳。
Oyster Station 供應多款抵食午餐,不過一場來到,我和友人都想嚐嚐這裡的蠔,所以最後棄選午餐,點了3款蠔﹑一款頭盤和兩款主菜分享。
Oysters
生蠔十分新鮮,其中來自美國的Virginia 很Creamy,Pacfic Rock 則海水味較重,較前者爽口;另一款法國蠔則蠔味最重﹑最鮮甜,三款各有特色。
Beef Carpaccio
這裡的生牛肉以薄片Angus Ribeye 加輕量鹽調味而成,果然牛味香濃,肉質鬆化,水準不俗。
Clams Linguini
蜆肉意粉蒜味香濃,蜆肉清甜但有沙,而且唯略嫌意粉好像煮久了,口感偏腍,整體較其他菜式失色。
Black Truffle Pizza
黑松露薄餅批底脆脆的,表面佈滿雜菌、黑松露醬和大量Mozzarella芝士,松露醬香味濃重,簡單味美。
整體以言,這頓午餐除意粉外還不錯,價錢與同區的西餐館相若。離開時走進樂富街市逛逛,發現場內賣的食品種類滿多的,由基本的燒味、海鮮、肉類,至有機蔬菜、鵝肝、風乾火腿等高級食材均有售賣,滿足不同需要;而讓小妹最驚喜的,是這裡竟有客戶服務櫃台!這改頭換面的街市,不論對街坊或商販也貼心,到底是誰的主意,害我這師奶仔又多一個揮霍好去處呢?
Oysters
Beef Carpaccio
Black Truffle Pizza
2015-01-17 2054 瀏覽
每次去完依間餐廳,好快又想再去,食物質素,味道也是一流,餐廳環境令人感到舒服,還有待應貼心服務,值得推介~每次都會點生蠔食,今次先來半打生蠔,肥美而且鮮甜,好食過上次,產地老公話好似南非或者法國,唔係好記得,下次要記得先再來半打焗生蠔,第一次點的,嘩,不得了,好味到暈,點了兩種味道,一種是忌廉蘑菇,一種好似香草牛油,因為忌廉味令我很難忘所以唔係好確認另一種,hehe...跟住就係連餐牌都冇既Carbonara, 因為手上餐牌只有兩款意粉,一問之下還有這款Carbonara, 便叫了,待應話這個是變了一點的,雖然我唔係好明白,但食落好好味,意粉煙韌加埋個汁,正再後是。。。因為唔係我既喜好,所以唔記得左個名,只記得是bbq豬腩肉,加埋芒果酸甜汁,好開胃,這個都係好味的

2015-01-12
15 分鐘 (堂食)
  • 焗生蠔
  • 生蠔
2014-08-12 3050 瀏覽
 行開樂富整野, 一個人左逛右逛諗緊食中,西or 日之際.見到呢間oyster station. 之前想去食但佢未開工, 今日時間剛剛好. 12:30左右, 我係第一檯客. 點餐不久, 食物陸續送上. 先黎頭盤個包好好味, 外脆內軟, 仲帶點香草味, 唔錯. 個忌廉湯都做得幾好, 滑得黎又有d 豆香.個吞拿魚沙律都唔錯, 如果醬汁多一d 會更好. 依家因為吞拿魚既份量唔多, 所以d 沙律菜唔夠汁.建議加少少沙律醬or 油醋汁會更好.主菜pizza, 份量唔算多, 不過都幾好味, cheese 味不錯, 餅底都好脆.最後加柸斎啡, 完成一個人悠閒既一餐.加$8 可轉即磨咖啡, 不過我無轉到, 係普通啡, 還可以啦.而待應生服務也不錯, 很勤力收碟. 最後埋單, 有驚喜,$58 唔使加一, 感覺良好. 肯定會再光臨.

行開樂富整野, 一個人左逛右逛諗緊食中,西or 日之際.
前菜
香草包& 紅腰豆忌廉湯
吞拿魚沙律
PIZZA &沙律
最後加柸斎啡, 完成一個人悠閒既一餐.
斎啡

而待應生服務也不錯, 很勤力收碟.

2014-08-12
香草包& 紅腰豆忌廉湯
2014-07-26 2792 瀏覽
突如其來的約會,令我能享受到這樣有水準的晚餐,真是人生一樂事也~餐廳處於一個室內街市中,真的第一次見,感覺都幾特別,店內氣氛不錯,環境讓人感到relax一整日的繁忙工作,好似都被消去,享受這一蠔夜吧。食物的質素總是令人驚喜,我們一行四人先點了生蠔一打,焗蠔半打,再來一個四國pizza~先講生蠔,店長為我們挑選了3隻不同味道不同地方來源的生蠔,店員上蠔時亦都好細心地向我們講解每份生蠔的來源地,品名及味道的不同,對於我們的初學者來說,是一大得著!店員鼓勵我們先由淡口的味道開始一路食到去濃的味道,生蠔好新鮮好鮮甜,我們真的好享受,每一啖蠔都帶給我們每一個驚喜的味道,真的很想大叫一聲:爽呀!!食完生蠔,口腔仲回味著那鮮甜的味道,等待著下一道菜的來臨~焗蠔。有兩種不同的味道,一個是煙肉焗-肉味重,一個是黑椒焗-帶有辣味!蠔肉很肥美,我們按照自己的喜好,揀了自己喜歡的味道,結果是要再order多一set先夠滿足!接下來最最最令人驚喜的是-四國pizza♡由多種不同芝士焗出,外環脆脆的pizza,多重味覺享受,加上每一口都是綿綿的芝士味,一絲絲的不能分離,超正!食到最後的邊位,香脆得緊要,這個一定要
一整日的繁忙工作,好似都被消去,享受這一蠔夜吧。

接下來最最最令人驚喜的是-四國pizza♡
由多種不同芝士焗出,外環脆脆的pizza,多重味覺享受,加上每一口都是綿綿的芝士味,一絲絲的不能分離,超正!食到最後的邊位,香脆得緊要,這個一定要食!

最後還是要再來一打生蠔,這次又試了其他由店長推介的味道,這一餐真的是太滿足了!我真的會再來♡希望餐廳繼續keep著高水準吧!
2014-04-27 3241 瀏覽
吃過大角咀那間型格裝修分店的生蠔和食物,很想番尋味。偶然得知在樂富有另一分店,鄰近地鐵,位置較大角咀方便不用開私車也可到,所以去樂富新開的分店。裝修始終以大角咀分店為佳。樂富這家位於街市門口,感覺有點怪怪。而馬路不時有大型車輛經過,店內偶爾感到震動和較嘈雜。不過食物質素依然一流。先來半打生蠔,雖然忘了產地,但頭2隻生蠔鮮甜爽口,接著的4隻生蠔是較重海水味,一樣新鮮到暈。很想再encore,但oyster station一向除了生蠔,其他食物也是有質素的,所以只好忍口再吃熱食。Main course選了ribs,的確沒有令人失望,ribs肉味十足,肉質鮮嫩,跟本不用加任何source已很美味。整餐非常滿意。(除了車聲不絕外)雖然這家分店附近環境一般,座位較少。但食物質素物有所值,近地鐵交通方便。相信會再來吃。

2014-03-09 2965 瀏覽
放學後我極想吃薄餅和意粉,可惜必勝客在十時關門。在樂富廣場轉了一圈,發現只有Oyster Station可以滿足我的要求,營業時間至十一時,我們不用急趕用膳,可以慢慢嘆了。Oyster Station環境不錯,裝修有情調,感覺仿如去了蘇豪;奈何一隻小蒼蠅在面前飛舞,令我們馬上回到現實,這兒是樂富街市旁,餐廳格調和地點實在南轅北轍。本來我就沒有吃蠔的意慾,所以沒有試試他們的賣點。我們吃了~蕃茄海鮮燴墨魚汁意粉($128):我在點菜時腦海已在想像大家吃得滿口黑色的趣怪樣子,所以十分肯定自己點的是墨魚汁意粉,但侍應第一次端出的是白酒香蒜蜆肉燴扁意粉($98),我們立刻向她更正,她面帶難色地端回廚房,令我疑惑是自己的錯嗎?那碟多煮了的意粉會浪費嗎?朋友勸我別多想,我也沒再深究,把注意力投放到這蕃茄海鮮燴墨魚汁意粉上。海鮮有蜆、青口、蝦、墨魚,材料算豐富,質素也不壞,而蕃茄味不會太酸,感覺很開胃。最重要的意粉軟硬適中,但份量比預期少,雖則是黑色的,但墨魚味被蕃茄味掩蓋,味道與一般意粉相近。順帶一提,粗心大意的我忽略了菜名,這意粉製作時加入了墨魚,而非以墨魚汁調味,所以是絕對不會吃到一嘴黑色的!嗜

本來我就沒有吃蠔的意慾,所以沒有試試他們的賣點。我們吃了~

蕃茄海鮮燴墨魚汁意粉
嗜肉者薄餅($118):我被薄餅的名字吸引了,身為Meat lover怎能不試試呢?餐牌上寫薄餅有意大利辣肉腸、意大利火腿、雞肉和蕃茄醬,可惜事實上薄餅並不如預期啖啖肉,四塊薄餅的其中一塊(相片中最左那一片)更只有一小片火腿,感覺不夠真材實料呀!
撇開肉類不夠的缺點,其實薄餅的味道並不差,即叫即烘,芝士夠香濃,餅亦烘得脆,另外有一大堆沙律菜,感覺很健康。我很後悔點了6吋的,12吋只要$168,貴$50卻大一倍,比較划算。我和朋友都是食量大的人,6吋實在不夠飽,相信吃12吋的薄餅才是明智之舉。
嗜肉者薄餅
香煎黑椒牛肉粒($128):這是其中一款小食,比點一塊牛扒便宜。牛肉粒不會太韌,質感尚可,調味亦不會太濃,保留了肉味。我們都討厭原粒橄欖,總覺得和牛肉不搭配,所以全都剩下了。
香煎黑椒牛肉粒
總結而言,這頓在Oyster Station的晚餐不過不失,兩個人吃了三款食物,不算特別飽和滿足,結賬要$412,價錢偏貴,我只會偶一為之。

2014-03-07
2014-02-19 3474 瀏覽
經常說道要在樂富搵餐像樣一點的"晏仔"食一向是甚艱難,不過在商場舊地方近期開始革新底下似乎是有些改變,慢慢地逐漸在區內找到一些新派而帶點形格的食店。這一間新近開業不久,就正正開在街市門口的蠔吧,便是其中一例....一知道有新食店可試,便馬上偕在附近上班的多洛菲小姐一同去嚐嚐。適逢今天還多了位稀客鄧sir,三個人邊食邊大噴口水,實大樂也....午市套餐就僅有四款可揀,選擇並非特別的多。侍者說還可以以優惠價叫一份生蠔試試....不過小弟一向要食蠔的話通常只會選自己熟悉的地方,故此也就婉拒他的好意了....套餐內既有頭盤沙律亦同有湯供應。前者只是好幾塊菜葉再置頂放了兩小片罐頭蜜桃而已,味道當然不會很突出令人留下很深刻的印象,算是有些蔬菜擺入肚,好處就僅此而已....蘑菇湯不算很"水"但亦不怎樣濃郁,湯內亦找不到有很多的菇粒,水平同樣是中規中矩;麵包是烘得熱而咬落軟熟,用來醮湯食是絕不會太差的吧....貌似負責人不斷向我們推介店內的煎雞扒是怎樣怎樣的好,小弟聽後就只微笑的點頭應付,原因在於自己對之實是早已知情了,所以在點主菜時我也不用細想便叫了這個。餐牌上將這道菜喚作"意式馬沙拿雞扒",看起來

貌似負責人不斷向我們推介店內的煎雞扒是怎樣怎樣的好,小弟聽後就只微笑的點頭應付,原因在於自己對之實是早已知情了,所以在點主菜時我也不用細想便叫了這個。餐牌上將這道菜喚作"意式馬沙拿雞扒",看起來光睇名字好像有點不明所以的,但實情是嗒落那個醬汁就只是跟普通的一個洋葱汁或燒汁無異;雞扒的件頭十分夠大,外皮煎得金黃香脆的另外肉也夠厚身及嫩...唯獨可惜的是肉本身是完全沒有底味的,而且醬汁份量亦甚少,故此吃來只覺淡mou mou的甚感乏味....

墊底的薯蓉質地較粗糙不夠滑,薯味也不突出....
凍咖啡則同樣水準不過不失,沒有太大的瀝澀味,還可以....
吃後只感整體水平是不大差但又未至於很標青....所以總括一句,這裡的開業可算是叫做在此區多了一個地方選擇吃午飯而已....

2014-02-10 1780 瀏覽
好耐無遇到一間令我比個good佢嘅餐廳!個open rice account本身係兩年前開黎想鬧鬼一間餐廳,但一直無落筆。估唔到宜家用黎讚依間Oyster station。本人大概一次入一次樂富,主要目的係拜年,今年拜完年已經四點,但仲未食午餐,經過樓下(新?)街市見到依間餐廳,覺得門面幾靚,再睇門口塊小黑板寫午餐至1700,價錢唔貴,1500後入座仲有七折就入咗去。行入啲先見到佢比個街市分開兩邊,怪怪地唔知坐邊邊好,最後去咗有其他客人個邊。因為睇咗出面黑板,已經決定好食乜,有ABCD餐,一黎個侍應已經有禮貌咁講無D餐,嘻嘻,唔關我事,我同朋友想食A個雞肉薄餅沙律同B個卡邦尼長通粉,但係唔知係咪午餐尾聲,無長通粉要改為意粉,都ok嘅,之後侍應問要唔要加99有半打生蠔,雖然我唔食,但都知知地價,覺得幾底,但唔會格硬要囉。等咗陣,上咗一人一個小沙律,原來跟餐有嘅,係我掛住睇食咩同睇價錢睇唔到,哈哈,掋咗,之後送咗兩個湯同兩塊麵包黎,發覺自己發雞盲,又係跟餐嘅,塊包幾好食!個湯淺粉紅色,飲唔出係乜,不過都幾好。(食完出門口睇番係紅腰豆忌廉湯)朋友個薄餅黎先,女人手掌大,有啲失望,連沙律,我無

好耐無遇到一間令我比個good佢嘅餐廳!

朋友個薄餅黎先,女人手掌大,有啲失望,連沙律,我無試,朋友話幾好食。無耐意粉黎埋,份量正常夠飽,雖然煙肉唔多,但好味!

餐飲叫咗熱咖啡同凍奶茶,咖啡嘅奶係另上,但我個凍奶茶係落咗奶,糖水另上。無特別。

中途我飲咗兩三杯水,杯半滿已經有人加水,其中一次我留意到個短髮女侍應見我一放底個杯已經走去拎水壺,預備幫我加水。(個下我真係有啲感動
酒店餐廳都未必有咁嘅服務!)

食完埋單,$96!兩個人!雖然知三點後有七折,我地個兩個餐都係68,但見到都係覺得勁抵,有沙律有湯有包有餐飲,主菜食得飽,仲有service喎!

之後問個埋單嘅男(侍應/經理?)張單係咪可以做泊車優惠,佢話比另一張我,一睇,夠黎做兩個鐘泊車。(我本身仲要係商場買野先夠,就係幾野好服務加埋,令我一定要比個讚佢!)

本身無諗過寫食評,另本人一向無影食物嘅習慣,所以今次無相,如果之後有機會寫食評,我會試下影幾張。唔好意思,多謝收看。
2014-02-09
2014-02-06 1590 瀏覽
今日係初五, 完全諗唔到食乜,老公決定同我一齊去食蠔,之前同姨媽飲茶見到話試吓都好喎, 就嚟咗呢間入去前睇吓MENU, 同蠔客相比貴咗啲喎,仲要佢係位處於樂富而唔係紅磡喎.....個門面都好奇怪, 俾條通道分開兩邊,感覺似係啲車仔檔咁.....仲不停播啲不知明既mv, 有新有舊......坐低, 有位叔叔介紹吓我哋order 咗半打蠔 (因為都唔平....)再叫咗一客牛扒, 一客墨汁蜆肉意粉overall 都好好味, 係貴啲囉.....
今日係初五, 完全諗唔到食乜,
老公決定同我一齊去食蠔,
之前同姨媽飲茶見到話試吓都好喎, 就嚟咗呢間
入去前睇吓MENU, 同蠔客相比貴咗啲喎,
仲要佢係位處於樂富而唔係紅磡喎.....
個門面都好奇怪, 俾條通道分開兩邊,
感覺似係啲車仔檔咁.....
仲不停播啲不知明既mv, 有新有舊......
坐低, 有位叔叔介紹吓
我哋order 咗半打蠔 (因為都唔平....
半打生蠔 (甜口)
再叫咗一客牛扒, 一客墨汁蜆肉意粉
墨汁蜆肉意粉
牛扒
牛扒
overall 都好好味, 係貴啲囉.....

題外話/補充資料: 可能格局奇特, 喺街市門口食貴野FEEL 格格一入.....
2014-02-04
慶祝紀念
生日
墨汁蜆肉意粉
2014-01-08 1259 瀏覽
位於街市的入口處,佈局十分奇怪,不過新豬肉一定要試一試。雞扒餐:皮脆,肉滑,松露薯蓉出奇地好食,其實松露味唔多,兩球都食得晒;羊扒餐:肥左啲,同埋隔離位都聞都羶味,可以食到嘅肉唔多;午餐平均每人$70起,可加$99要生蠔盆(6隻),但午市食生蠔好像豪了一點,座位較少,齊人才可入座,或者找個機會晚市再來吧!
位於街市的入口處,
佈局十分奇怪,
不過新豬肉一定要試一試。

羊扒餐:肥左啲,同埋隔離位都聞都羶味,可以食到嘅肉唔多;

午餐平均每人$70起,
可加$99要生蠔盆(6隻),
但午市食生蠔好像豪了一點,
座位較少,
齊人才可入座,
或者找個機會晚市再來吧!
2013-12-31
10 分鐘 (堂食)
  • 雞扒松露薯蓉餐