2019-02-15 776 瀏覽
不想不想還是寫了我平生第一次網上公開評論,因服務態度真的很差劣,不得不把這次經歷公開。下午餐廳確定訂位時祗是問了是否要預留毛蟹,我已覺奇怪,因之前訂位時已問了不需要預定,有貨的,但沒所謂就先說要吧。 晚上到了餐廳坐下時(因太太早到已攞位)發覺祗是安排了普通座位,我跟「餐廳經理」說訂位時是要鐵板燒的,為何會有如此安排,他直說:「師父今晚甩底沒有上班我也沒辦法,全店得一個師父現在已做到踢哂腳,給你坐鐵板燒枱亦沒有師父在你面前煮,現在安排你坐的位已經很好.........」; 接下來到拿餐牌時「餐廳經理」沒有任何交代,祗是再重申問是否要毛蟹.....我餐牌還沒有看要我如何回答呢?! 迷底終於解開了......在點菜時差不多一半鐵牌燒牛肉的套餐都沒有,「餐廳經理」祗是直說:「供應商比唔到貨我地都控制唔到......」,我隨即質問他為何下午打電話給我時不跟我說?!「餐廳經理」祗是像政府高官口吻般重覆之前的說話,我當場發火質疑他今天情人節那麼特別的日子(猶其是餐廳賺錢的日子)不可能下午都不知道沒有貨,是否要騙我到餐廳讓我沒辦法轉地方? 「餐廳經理」即時面紅+啞口無言,但隨後又加口:「那你自己諗諗要

下午餐廳確定訂位時祗是問了是否要預留毛蟹,我已覺奇怪,因之前訂位時已問了不需要預定,有貨的,但沒所謂就先說要吧。 晚上到了餐廳坐下時(因太太早到已攞位)發覺祗是安排了普通座位,我跟「餐廳經理」說訂位時是要鐵板燒的,為何會有如此安排,他直說:「師父今晚甩底沒有上班我也沒辦法,全店得一個師父現在已做到踢哂腳,給你坐鐵板燒枱亦沒有師父在你面前煮,現在安排你坐的位已經很好.........」; 接下來到拿餐牌時「餐廳經理」沒有任何交代,祗是再重申問是否要毛蟹.....我餐牌還沒有看要我如何回答呢?! 迷底終於解開了......在點菜時差不多一半鐵牌燒牛肉的套餐都沒有,「餐廳經理」祗是直說:「供應商比唔到貨我地都控制唔到......」,我隨即質問他為何下午打電話給我時不跟我說?!「餐廳經理」祗是像政府高官口吻般重覆之前的說話,我當場發火質疑他今天情人節那麼特別的日子(猶其是餐廳賺錢的日子)不可能下午都不知道沒有貨,是否要騙我到餐廳讓我沒辦法轉地方? 「餐廳經理」即時面紅+啞口無言,但隨後又加口:「那你自己諗諗要不要轉地方.....」

這「餐廳經理」對著顧客(不僅是我,對著其他的食客亦一樣)祗有輕佻的態度,整個過程沒有說過一句對不起,而這種瞞騙的手法及差劣的態度完全離哂大譜,更厲害的是連炸薯條那麼簡單的食物都說沒有貨,我聽到鄰桌點菜時幾乎一半要的東西都沒有,另一桌則投訴蒜頭煮焦了,還有一桌點了東西很久都沒到,再三催促祗是來了個火爐,要煮的食物不知跑到那裹去,真的懷疑這餐廳是否預備今天之後就關門大吉。

食物呢.....以這個價錢來說祗是普通,完全沒有「抵」和驚喜,加埋這樣的服務態度,我諗唔到原因會再黎!
題外話/補充資料: 以為祗是服務差,連最基本的衛生都搞不好,女廁沖廁是要用人手拿水去沖的,真的相信餐廳是不想幹下去!
2019-02-14
2019-01-04 1036 瀏覽
去完日本 仲係好掛住蟹宴所以搵埋個buddy 去試下呢間一入到去 感覺好似身處於日本一樣 裝潢好細緻 好舒服餐牌好多野選 眼花撩亂最後我地決定叫一人前再加少少野一人前包:好足料呀!!好新鮮:)點埋個醋 個鮮味出曬黎!好似食緊旦咁 好滑好正呀! 如果多兩條就更好啦!點少少左面果埋野 好好食! 唔油一人前仲有2-3樣唔記得影 整體都好滿意呀另外仲叫左:海膽蟹蓋煲仔飯有少少失望 以為飯入面有蟹肉原來只係蓋上果部分同埋飯身偏乾下次會試其他蟹膏薯條蟹膏味都好出 食食下都好飽 都可以叫黎試下值得一讚佢哋嘅服務態度好好成日都會留意到我地幾時要加熱茶即使傾到好夜 佢哋都冇趕我地走環境都好適合少人或一大班人去聚會 有機會都會再返嚟食
去完日本 仲係好掛住蟹宴
所以搵埋個buddy 去試下呢間

一入到去 感覺好似身處於日本一樣 裝潢好細緻 好舒服

餐牌好多野選 眼花撩亂
最後我地決定叫一人前再加少少野

一人前包:

好足料呀!!好新鮮:)

點埋個醋 個鮮味出曬黎!

好似食緊旦咁 好滑

好正呀! 如果多兩條就更好啦!

點少少左面果埋野 好好食! 唔油

即使傾到好夜 佢哋都冇趕我地走
環境都好適合少人或一大班人去聚會

有機會都會再返嚟食

2018-12-18 1141 瀏覽
今次去食蟹,呢間叫得自己做「蟹家」,相信質素唔會錯得去邊,所以都幾期待,除左食蟹,仲有鐵板燒。餐廳內外佢對住維港海景,不過當然唔係張張都係Window seat,今次分唔到對住海景既枱比我地,但我想講餐廳好大。食物選擇十分之多選擇,亦有set揀,不過今日我地都係散叫試下。黃金壽司 $168價錢都唔平,$168其實得3款,分別係三文魚子、中拖羅蓉同埋海膽,而最底有6卷青瓜壽司。雖然唔平,不過份量其實都唔算少,三文魚子多到滿瀉,同埋真係好新鮮,三文魚子一咬魚油溢出,而且鮮甜。至於中拖羅蓉都係有份量有好多,質素正常。本身我就唔係好食到海膽,唔係好中意佢既口感同味道,但呢款我都食到而且覺得唔錯,做頭盤唔錯。海膽蟹蓋煲仔飯 $130黎得「蟹家」就緊係要食蟹,見到呢個幾得意,港式煲仔飯加上蟹蓋,成個蟹蓋除左蟹膏之外,仲有蟹籽、蟹肉同海膽,撈落飯食,本身飯已經有淡淡蟹味同蟹肉,至撈埋蟹籽海膽,每啖飯都好有鮮味,加上飯底夠乾身,粒粒分明,性價比超高!蟹扒燒 $198另外再點多個都係蟹既,呢個係用鐵板爐挫住上菜,有5-6條蟹腳再加2隻蟹鉗,仲會附上蟹膏牛油,鐵板熱哂就可以加啲蟹膏牛油上去,好香,亦令蟹肉

餐廳內外

食物選擇

十分之多選擇,亦有set揀,不過今日我地都係散叫試下。

黃金壽司 $168

海膽蟹蓋煲仔飯 $130

蟹扒燒 $198
蟹扒燒

另外再點多個都係蟹既,呢個係用鐵板爐挫住上菜,有5-6條蟹腳再加2隻蟹鉗,仲會附上蟹膏牛油,鐵板熱哂就可以加啲蟹膏牛油上去,好香,亦令蟹肉多股牛油油香更惹味,不過蟹肉就比較老,同埋落多牛油會好。

餐廳食物都好新鮮,質素都唔錯,如果係蟹迷可以黎試下,今次冇食到鐵板燒話唔到大家知好唔好食,但佢既黃金壽司同海膽蟹蓋煲仔飯真係幾唔錯。
2018-12-16
2018-12-09 953 瀏覽
前幾日已經訂定枱五人去食lunch,去到門口冇人企喺出面,我地準備行入去時啱啱有個店員行過,但並唔係行近我哋,而係直接隔2米距離大叫有冇訂位...我地每人點左一個套餐($380-$580),當時係星期日12點半左右,餐廳唔係滿座,但上菜速度非常慢,每一道食完之後隔起碼10分鐘先再上另一道,而且套餐上菜時唔順序,成餐飯食咗超過兩個鐘。最令人氣憤嘅係店員服務態度極度惡劣,點餐同喺門口大叫嘅係同一位男店員,點餐時態度唔耐煩,上菜係將啲碟大力放喺枱面,另一位女店員亦同樣大力上菜。嘗試問女店員放低嘅菜式係屬於咩套餐,一係就咁答蟹餐,但三種套餐都有蟹根本分唔出,一係就用價錢區分,就咁答你380/480/580,最後我哋要拎返個餐牌自己對下啲菜式...食到中段差啲想拍枱走人,個女店員收返燒生蠔個炭爐嘅時候唔專心,佢啱啱拎起隔離枱就叫佢,佢即刻放返低,就咁企喺我哋張六人枱嘅中間向隔離枱大叫「下」,跟住就行去拎筷子俾人,轉頭再返嚟收野每隻手拎一個炭爐,但眼並唔係望住個炭爐,結果其中一個爐連埋啲蠔殻啲汁同個鐵絲網跌咗落去我屋企人個袋度!!!跟住佢又放返低兩個炭爐喺度執地下啲嘢,呢個時候另一個應該係高級啲嘅

食到中段差啲想拍枱走人,個女店員收返燒生蠔個炭爐嘅時候唔專心,佢啱啱拎起隔離枱就叫佢,佢即刻放返低,就咁企喺我哋張六人枱嘅中間向隔離枱大叫「下」,跟住就行去拎筷子俾人,轉頭再返嚟收野每隻手拎一個炭爐,但眼並唔係望住個炭爐,結果其中一個爐連埋啲蠔殻啲汁同個鐵絲網跌咗落去我屋企人個袋度!!!跟住佢又放返低兩個炭爐喺度執地下啲嘢,呢個時候另一個應該係高級啲嘅店員行埋黎幫手同叫佢俾啲濕紙巾我哋抹左先。全程個女店員係一句對唔住都冇講過,最後仲要堅持係每隻手攞住一個炭爐走

我哋後尾嗰幾道菜已經冇心機食,雖然之後個女店員冇再出現,但其他店員嘅態度仍然惡劣,我叫左幾次加茶店員係冇回應,到佢拎茶黎架先知原來佢聽到,上菜仍然係大力放喺枱面。最後我哋問吓套餐係咪有跟餐茶,個高級啲嘅店員就話餐冇跟不過可以送。

其實我唔明白一間餐廳倒瀉野喺客人度都要收+1服務費係咩玩法,仲要我問個高級啲店員嘅時候佢係話冇得唔收,已經送咗餐茶俾你,最多送埋甜品俾你,我哋啲餐茶甜品都幾貴... 仲要話可以叫返之前倒瀉野嘅女店員出嚟道歉... 仲要係我自己提出洗衫嘅錢要問佢哋拎返,佢先話咁我遲啲可以俾返張單佢地claim...

我想話呢間餐廳嘅服務真係難以形容咁差,所謂送嘅餐茶係我哋問套餐有冇嘅時候先送,而且倒瀉野嗰個人應該一早就道歉啦,仲要我提出先話叫返佢出嚟,根本毫無歉意
啲食物只能夠話係唔難食,但係絕對唔值呢個價錢,加上咁嘅服務,冇可能再去
2018-12-01 1021 瀏覽
結婚週年紀念日,原先諗住買餸係屋企兩口子打邊爐慶祝就算,晏晝就出銅鑼灣行下街,幫bb添置新衫先~一落車就見到sogo巴士站嗰度有間寫住食蟹嘅又係日本餐廳,老公就提議不如唔打邊爐改食蟹啦~咁我話如果食蟹嘅話不如去世貿間蟹家啦…因為上年朋友生日食過一次,我覺得幾好,可以再去,所以就當日打去book位,remark想坐窗口位,因為可以望海景,當然店員都係答盡量,唔肯定一定有,去到嗰時當然係冇窗口位坐,可能訂窗口位嘅客人早過我哋訂呢🙂~坐低即刻叫兩三款小食食住先,再慢慢睇下個餐牌,再決定食咩餐~見到佢有個蟹餐$3990,但要3人以上先可以order,另外又有個2人毛蟹餐就$1200,但我唔想食毛蟹,所以最後叫咗個和牛餐,見入面都有啲蟹件,再另外散叫幾樣食物,點知就係個餐有啲中伏😅😅不過除咗個餐外,其他嘢都好好食,加上殷勤嘅服務,我哋大致上都滿意嘅~到臨走時老公都仲話下次嚟一定要叫隻毛蟹食,我個人覺得$800隻毛蟹,仲要咁細隻唔係太抵食😏
和牛
雞軟骨
炸豆腐
炒飯
蒸蠔
跟餐嘅前菜,樣似豆腐,其實唔係豆腐
2018-11-29
和牛
雞軟骨
炒飯
蒸蠔
2018-11-30 525 瀏覽
近排愛上咗食日本嘢🤤今次同男朋友嚟到世貿食好嘢✌🏻對住海景食嘢真係人都開心啲😂😍#蟹肉牛油果沙律 ($68)😋好味指數:(7/10)平時麻麻地牛油果🤷🏻‍♀不過切粒加咗沙律醬同wasabi又幾好味🤣加上有啲蟹肉,作為前菜一流😙#蝦龍卷 ($178)😋好味指數:(7.5/10)上面有蟹籽、牛油果同鰻魚,中間包住嘅就係炸蝦😆口感豐富,幾好味😍#皇帝蟹炭火燒 ($220)😋好味指數:(7.5/10)皇帝蟹腳已經拆咗一半嘅殼,所以唔會食到好論盡😎炭火燒過特別有一種香味,一咬仲有啲汁,唔會燒到乾爭爭😛#石頭燒蟹粥 ($120)😋好味指數:(7.5/10)記得快啲食,如果唔係啲飯就吸晒啲水🤣食落去唔似平時食開嘅粥,我覺得用湯飯形容會比較貼切😛粥食落去幾有鮮味,蟹殼亦都係拆咗一部分,唔洗食得咁辛苦😙啲蟹都幾多肉,夠鮮甜😍#廣島鐵板燒餅 ($70)😋好味指數:(6.5/10)沙律醬同醬汁好多,不過變相有啲咸😖上面係炒麵下面係菜,食落去好飽肚🤭
近排愛上咗食日本嘢🤤今次同男朋友嚟到世貿食好嘢✌🏻

對住海景食嘢真係人都開心啲😂😍

#蟹肉牛油果沙律 ($68)
😋好味指數:(7/10)

#蝦龍卷 ($178)
😋好味指數:(7.5/10)
上面有蟹籽、牛油果同鰻魚,中間包住嘅就係炸蝦😆
口感豐富,幾好味😍

#皇帝蟹炭火燒 ($220)
😋好味指數:(7.5/10)
皇帝蟹腳已經拆咗一半嘅殼,所以唔會食到好論盡😎
炭火燒過特別有一種香味,一咬仲有啲汁,唔會燒到乾爭爭😛

#石頭燒蟹粥 ($120)
😋好味指數:(7.5/10)
記得快啲食,如果唔係啲飯就吸晒啲水🤣
食落去唔似平時食開嘅粥,我覺得用湯飯形容會比較貼切😛

#廣島鐵板燒餅 ($70)
😋好味指數:(6.5/10)
沙律醬同醬汁好多,不過變相有啲咸😖
上面係炒麵下面係菜,食落去好飽肚🤭
用餐優惠
試食活動
2018-11-27 383 瀏覽
今日黎到世貿九樓的#蟹家鉄板燒望住無敵大海景食日本野 感覺零舍正呢度乜都有得食 首先叫左兩個一品料理試下蟹蓋蒸蛋($60)同大蔥牛舌鐵板燒($55)原個蟹蓋蒸滑蛋加上海量蟹籽同蟹膏 滑溜鮮味🦀牛舌份量好多 有成十幾二十片 大蔥中和牛的油膩感🐮👅特上什錦刺身($580)豪一豪佢 落足料啊魚生有四款 每款刺身有三片 拖羅都有完全唔hea架仲有四件帶子 三隻蝦連蝦頭 海膽蟹子同蟹鉗🍣之後係十分足料矜貴的海膽蟹蓋煲仔飯($130)勁多蟹肉蟹膏加上海膽都只係收呢個價錢 太抵了吧最後天氣咁凍梗係要食返個壽喜燒火鍋($198)🍲牛肉油花分佈均勻 唔會太肥 輕輕烚幾秒就食得湯底甜甜地密度高 配合大量雜菜食真係一流😛整體服務好 環境舒服!
今日黎到世貿九樓的#蟹家鉄板燒
望住無敵大海景食日本野 感覺零舍正
呢度乜都有得食 首先叫左兩個一品料理試下
蟹蓋蒸蛋($60)同大蔥牛舌鐵板燒($55)
原個蟹蓋蒸滑蛋加上海量蟹籽同蟹膏 滑溜鮮味🦀

牛舌份量好多 有成十幾二十片 大蔥中和牛的油膩感🐮👅

特上什錦刺身($580)豪一豪佢 落足料啊

魚生有四款 每款刺身有三片 拖羅都有完全唔hea架
仲有四件帶子 三隻蝦連蝦頭 海膽蟹子同蟹鉗🍣
之後係十分足料矜貴的海膽蟹蓋煲仔飯($130)

勁多蟹肉蟹膏加上海膽都只係收呢個價錢 太抵了吧
最後天氣咁凍梗係要食返個壽喜燒火鍋($198)🍲

牛肉油花分佈均勻 唔會太肥 輕輕烚幾秒就食得
湯底甜甜地密度高 配合大量雜菜食真係一流😛
整體服務好 環境舒服!
2018-11-27
  • 海膽蟹蓋煲仔飯
  • 蟹蓋蒸蛋
  • 壽喜燒火鍋
星期日,最近周路兒忙透了,要好好稿賞他,得知這家餐廳是日本蟹專門店,於是和他來品嚐毛蟹。餐廳裝潢以棕色為主調,走舒適大方的路線,偌大的玻璃讓海景盡現眼前,走廊通道設了木板,讓顧客用餐時不受干擾,非常貼心呢!一共有幾份餐牌,分別是蟹套餐、鐵板燒、刺身魚生和壽司等。我們點了每人一份原隻毛蟹套餐。⭐️原隻毛蟹套餐$1200▫️精選前菜分別是醃漬牛蒡和燒玉子。冰凍的牛蒡伴上微溫的燒玉子,冷熱交織,分外有新鮮感。二人套餐將會享用一隻北海道毛蟹,店員展示毛蟹時仍在爭扎。一半毛蟹會作為、蒸毛蟹、刺身,一半會作毛蟹鍋。▫️刺身最令人滿意的,是三文魚刺身,新鮮肥美,入口魚肉軟腍,魚油豐沛。毛蟹的腳肉質爽脆,不過淡水蟹的關係,蟹肉不算肥美。▫️蒸毛蟹毛蟹須要挖取棒挖取,由於我耐性有限,這樣挖法挺費功夫的,加上我笨拙,挖了半天,還是一小撮蟹肉。雖然蟹肉不算飽滿,但入口尚算清甜。蟹膏綿滑可口,不俗。▫️炸蟹肉忌廉薯餅蟹餅炸得酥脆不油膩,外脆內熱,由於蟹肉已經和忌廉融為一體,吃下去分不清在吃蟹肉或忌廉,味道很搭配。▫️鐵板燒和牛薄燒、炒雜菜由日本師傅即場烹飪,先把蔥花和蒜片預熱,再把雜菜炒熟,然後把和牛放在鐵板上輕輕一煮,

⭐️原隻毛蟹套餐$1200

▫️精選前菜

▫️刺身

毛蟹的腳肉質爽脆,不過淡水蟹的關係,蟹肉不算肥美。

▫️蒸毛蟹

雖然蟹肉不算飽滿,但入口尚算清甜。蟹膏綿滑可口,不俗。

▫️炸蟹肉忌廉薯餅

▫️鐵板燒和牛薄燒、炒雜菜

由日本師傅即場烹飪,先把蔥花和蒜片預熱,再把雜菜炒熟,然後把和牛放在鐵板上輕輕一煮,最後把準備好的蔥花和蒜片放在和牛上捲起,便大功告成了!

香蒜和蔥花的確令牛肉更添滋味!入口有濃烈的牛肉香味,配搭脆蒜片更惹味!

▫️毛蟹鍋
最後毛蟹鍋,湯頭以熬成,配料有稻庭烏冬、毛蟹腳、金針菇等蔬菜。

湯頭很鮮甜美味,毛蟹腳煮熟後肉質更緊緻迷人呢!配上烏冬和蔬菜,畫上句號。

🍽餐廳的環境清靜,加上無敵海景,實在令人心曠神怡。不過由於以吃蟹為主,所以吃到最後周路兒仍未夠飽,如果再加上一款主食,相信更完美。

2018-11-11 640 瀏覽
去完崇光血拼,一家三口到此食午餐。叫了三個午餐定食,分別是壽司十件天婦羅烏冬定食、牛薄燒蝦三文魚帆立貝鐵板燒定食和牛肉火鍋定食,價錢由$98-$168。食物質素方面,壽司的飯頗鬆散,一點豉油飯便散開,烏冬的麵質也一般,倒是天婦羅不俗,一點也不油膩。牛薄燒和蝦都不俗,三文魚和帆立貝也可以。最好食的是牛肉火鍋,配飯一流。這店鐵板燒和鍋物較好吃,而且坐得舒服,在星期日銅鑼灣世貿,價錢也算合理,下次也可考慮再來。
去完崇光血拼,一家三口到此食午餐。
2018-11-04 430 瀏覽
少數在香港能吃活蟹的餐廳。價錢倘算合理,期待下次試試活蟹晚餐。👇🏻兒子的意見👦🏻😄 廚師,謝謝你們煮給我們豐富的餐,我所點的烏冬原來是那麼美味!!!我覺得這個烏冬的餸菜非常豐富,那些美味可口的烏冬都很吸引喔! 你們知道有多少人來吃這個烏冬嗎?希望都有很多顧客來吃這個烏冬吧!~繼續努力,堅持到底!!❤️ 我吃完這個烏冬後,服務員拿著一盒砂糖,我誤會了是刨冰🍧,我真愚蠢😅😁! 請問烏冬是否榖米類做成的?我想學做烏冬喔,請問那裏可以學做「好食到瞓着烏冬」? 期待你的早日回覆。💿

👇🏻兒子的意見👦🏻😄

期待你的早日回覆。💿

2018-11-04
2018-10-04 1083 瀏覽
只能說這個價錢⋯能吃到更好吃的⋯叫了兩個套餐 前菜與主菜之間等了差不多25分鐘⋯環境非常普通,音樂聲音比較大,餐廳格局並不及價錢,像普通居酒屋。店員親切,會主動問你需不需要XXX⋯ 這個不錯不過真的,如果是$400左右的地方,也希望是值得的。但整體魚生不新鮮(便宜那碟賣相看似已經放了很久,貴一點的那碟倒是比較好),熟食還可以(鵝肝還有薄燒牛肉不錯吃),蟹也只是普通,有點失望。可能應該吃全蟹餐 而不是混合餐(即有牛有蟹有魚生)
只能說這個價錢⋯能吃到更好吃的⋯
叫了兩個套餐 前菜與主菜之間等了差不多25分鐘⋯
店員親切,會主動問你需不需要XXX⋯ 這個不錯
可能應該吃全蟹餐 而不是混合餐(即有牛有蟹有魚生)
2018-10-04
  • 蟹炒飯定食
  • 薄燒牛肉
2018-08-19 1804 瀏覽
安排入座。。先來看看餐牌挑選食物。。第一道:4色海鮮蟹蓋材料包括海膽、蟹肉、蟹子及蟹膏,用料新鮮,顏色相當吸引,混合蟹膏一同食用,蟹味更濃郁,材料放在蟹蓋令食慾增加,也是菜式加分條件之一。。。第二道:蟹膏薯條非常特別的一道菜式,從未聽過蟹膏配襯薯條,薯條上枱時聞到陣陣似是牛油的香氣,金黃色薯條,上面灑上調味粉。諗諗下...其實近似麥當勞Shake Skake薯條,當然餐廳烹煮出來的水準較高啦。。。第三道:石頭燒蟹粥石頭燒外表較為失色,完全看不到蟹在那裡,事實是蟹腳被粥掩蓋而已,蟹腳份量是合理的,可是整個粥底太稀了吧,米的份量不足形成超水感狀態,味道是不錯,略為欠米香及大米份量不足。。。第四道:蟹扒燒鐵板連同Gas爐一併上枱,有幾條去殻的蟹腳及蟹鉗,還有不少蔬菜在旁邊,西蘭花、冬菇、切片薯仔及南瓜等。開著火爐不久,聽那噠噠的跳躍聲,是食物被烹煮的聲音,同時香氣撲鼻。蟹腳啖啖肉,不用處理蟹殻,感覺多好,絕對適合不愛拆蟹之人士食用,烹煮過後薯仔甜味增加同樣好吃。。。第五道:士多啤梨丸子雪糕白色丸子、桑莓等把甜甜的雪糕包圍著,再淋上草莓漿,味道好好,丸子能夠中和雪糕甜味,可惜是上枱時雪糕已經溶
安排入座

石頭燒蟹粥

第四道:蟹扒燒

第五道:士多啤梨丸子雪糕

士多啤梨丸子雪糕
白色丸子、桑莓等把甜甜的雪糕包圍著,再淋上草莓漿,味道好好,丸子能夠中和雪糕甜味,可惜是上枱時雪糕已經溶溶地,定係小丸子出水呢?!

味道:整體而言味道不錯,只是部分菜式略為遜色有待改善。如果要媲美日本食物,包括外觀及鮮甜味道等...日本勝。

環境:雖然沒有日式榻榻米,但是餐廳環境輕鬆,不會感覺拘束,讓人舒服寫意享用晚餐的地方。

服務:侍應招呼滿意,他們都很有禮貌,唯有主動性不足,希望餐廳能夠改善,例如:不會主動添茶,下單需要舉手表示,可是回應相當緩慢。

衛生:食店衛生不錯,洗手間衛生一般,雖然沒有異味,但是地上有積水。女洗手間只有一格,需要排隊等候有些不便,如果遇上人多的情況,相信輪候時間會更長。

抵食:店舖坐落銅鑼灣世貿中心,地點十分方便,人均消費太約400元,可以品嚐到蟹為主題的晚餐,個人認為價錢合理
4色海鮮蟹蓋
士多啤梨丸子雪糕
2018-08-18 1230 瀏覽
朋友話間餐廳似日本蟹道樂,今晚決定來歡聚。入門口先見到個蟹缸,相比日本個蟹缸,這個真的是比下去,缸内太約有8只蟹。今晚好好彩,我們被餐廳安排坐在窗邊位置,可以清楚看到晚上維多利亞港景色,餐廳採用黃燈,燈光柔和光線充足,眼看四周都是清潔整齊,桌上已經放好餐具。當晚主要招呼我們枱的侍應是兩名大叔,他們給我部長感覺,確實他們招呼及上菜等細微動作都見得比年青人更具經驗。蟹蓋蒸蛋 $60被蟹蓋深深吸引,入口時嘗到日式茶碗蒸的味道,蒸出來的蛋十分滑溜,面層鋪滿橙色蟹子,還有一份蟹膏使水蛋味道更豐富,整個配合效果很好。鐵板燒松葉蟹 $190廚師在鐵板上烹調過後才上桌,看上去蟹不似被燒過,應該是鐵板輕燒松葉蟹才對,食到咸味而已沒有其他要去評論。皇帝蟹炭火燒 $220見到個日式炭爐,感覺回到日本。皇帝蟹腳太約五件,被微微的炭火烘烤著,初初第一件放入口,味道較鮮有水份,後來的蟹腳被烘得過久,肉身被抽乾,而且難跟蟹殻分離,建議大家及早食用。鐵板燒銀雪魚 $138長碟一邊擺放沙律菜、車厘茄,另一邊擺放銀鱈魚,魚皮被鐵板處理後非常香脆,白色銀雪魚極之滑溜,魚質鮮嫩,值得一試。蟹肉煲仔飯 $110這是個沒有飯焦的

蟹蓋蒸蛋 $60

鐵板燒銀雪魚

鐵板燒銀雪魚 $138

蟹肉煲仔飯

蟹肉煲仔飯 $110
這是個沒有飯焦的煲仔飯,跟港式煲仔飯扯不上關係,似是蟹肉炒飯放在煲仔內,雖然如此,但是它的賣相很討好,味道十分好,炒飯上層有幾條蟹腳肉,整個炒飯充滿蟹肉及蟹味,座上客食完一碗又一碗

雲呢拿雪芭

雲呢拿雪糕芭菲 $58
雪糕,鮮忌廉,粟米片,蕉糖漿,在長形玻璃杯內堆砌成美味的芭菲,四樣材料配搭完美,雪糕沒有溶在杯內,它只在我們口腔內溶化,評為好吃

等我介紹一下,這是一個棄置蟹蓋、蟹殼的收集器皿,既方便又衛生,當這個器皿容量爆滿,侍應們便會替食客更換

客人可以選擇蟹套餐、牛肉套餐,而我們今晚全是散點菜式,一來靈活性較高,二來大家可以選擇自己喜歡的食物,餐廳的飲品其實也不錯
2018-08-17
鐵板燒銀雪魚
蟹肉煲仔飯
雲呢拿雪芭
2018-07-23 1138 瀏覽
去食lunch set,唯一得一個有鐵板燒蟹既lunch set,會配埋鐵板燒牛... 好唔好食呢... 應該屬於唔好食首先,個set跟果個三文魚刺身,係我最怕既平價魚生,唔新鮮又無味,算數,set送既到主角,燒牛肉同燒蟹,個燒牛肉係好食既,多汁又煙靭,但個蟹腳呢?第一,佢隻蟹腳個殻開得唔夠大,要用手食,係,食蟹用手係常識,但為咗四條半截既蟹腳整烏糟隻手,就有啲唔值了;第二,隻蟹腳燒咗,但個燒汁既味又入唔到蟹肉,結果係鮮味又無,燒汁香味都無.... 唔好食囉結論,無需encore

Lunch  set  刺身

Lunch  set  鐵板燒

結論,無需encore
2018-07-05 1132 瀏覽
今日一行5人 食生日飯個個都好鐘意日本,好掛住皇帝蟹,所以食呢間星期四, 唔算多食客環境幾好廚房有鐵板燒, 但係唔會太油煙叫左個蟹蓋蒸蛋 都幾多蟹籽, 啲蛋都幾滑。之後仲叫左個飯, 叫煲仔飯, 但係冇飯焦, 唔太熱, 係一個炒飯放入煲, 再加個蟹蓋仲有蟹扒鐵板燒,有6隻蟹腳, 岩岩夠分, 啲腳冇乜特別, 啲蔬菜吸左啲蟹糕精華, 好鮮除左蟹, 仲叫左啲小食, 正常居酒屋水平, 唔太貴 都ok 我地帶左個蛋糕切, 收左50蚊成枱, 都合理House sake 都幾易入口
今日一行5人 食生日飯

個個都好鐘意日本,好掛住皇帝蟹,所以食呢間

星期四, 唔算多食客
環境幾好
廚房有鐵板燒, 但係唔會太油煙

叫左個蟹蓋蒸蛋 都幾多蟹籽, 啲蛋都幾滑。

蟹蓋煲仔飯

蟹扒鐵板燒

除左蟹, 仲叫左啲小食, 正常居酒屋水平, 唔太貴 都ok

豆腐
雞翼